Wolontariat buduje (zespół)

13 czerwca 2013

Wolontariat buduje (zespół)

Jeśli szukacie pomysłu na to, jak zintegrować zespół, w praktyce przećwiczyć zarządzanie projektem i komunikację w grupie – mam dla was sposób – organizacja akcji wolontariackiej.

Przygotowanie projektu, analiza zasobów, podział zadań, nadzór na realizacją działań, ocena rezultatów – czyli wszystko to, co zwykle robimy w pracy z projektem – przy akcji wolontariackiej zyskuje także nowy wymiar – pomagamy innym. Oprócz satysfakcji z dobrze wykonanego zadania, mamy też inny rodzaj zadowolenia – że nasza praca ma sens dla innego człowieka, że było warto, że ktoś się z tego tak po prostu po ludzku ucieszy.

Pracownicy Orange Labs już po raz kolejny przygotowali projekt wolontariacki dla swojego zespołu.
W ciągu 2 dni, 120 osób przeprowadziło  prace remontowe i gospodarcze w szkołach podstawowych w dwóch miejscowościach w gminie Dźwierzuty. W  Linowie: pomalowali ogrodzenie budynku, odnowili cztery sale dydaktyczne, korytarz szkolny i salę gimnastyczną, a w Rumach zagospodarowali teren wokół szkoły: wyrównali boisko, pomalowali bramki i ogrodzenia. A na koniec były także zajęcia dla dzieci o bezpiecznym interencie.

Ale sami zobaczcie, jak było. Zapraszam na film, który wolontariusze przygotowali ze swojej wyprawy.

PlayWyłącz głos

Udostępnij: Wolontariat buduje (zespół)

Wolontariusze Orange na Dzień Dziecka

31 maja 2012

Wolontariusze Orange na Dzień Dziecka

Pracownicy Orange Polska, przy wsparciu Fundacji Orange z okazji Dnia Dziecka przygotowali  społeczne i sportowe inicjatywy dla dzieci w całej Polsce. Wolontariusze zaproponowali aktywności nawiązujące do UEFA EURO 2012™. Spełnią także marzenie dwojga dzieci, które będą mogły kibicować podczas meczu otwarcia Mistrzostw Europy 8 czerwca w Warszawie.

Co roku na Dzień Dziecka wolontariusze Orange Polska inicjują projekty dobroczynne dla dzieci z różnych środowisk i różnych stron Polski. Tym razem tematem przewodnim inicjatyw są Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012™. To wydarzenie, może być pretekstem do zabawy i edukacji także poza wielkimi stadionami i strefami kibica.  Dlatego ponad 160 Wolontariuszy Orange wyrusza do szpitali, domów dziecka, bibliotek, szkół, przedszkoli i organizacji pozarządowych działających na rzecz najmłodszych.

Łącznie przy wsparciu Fundacji Orange wolonatriusze zrealizują 41 projekty wolontaryjne, które toczyć się będą w pierwszej połowie czerwca. Wśród pomysłów znalazły się m.in. turnieje piłkarskie,  pikniki sportowe i maraton taneczny. Wiele inicjatyw ma na celu edukację sportowego fair-play, pokazać zwyczaje kulturowe panujące w krajach biorących udział w UEFA EURO 2012™. Wolontariusze postanowili też podjąć się prac remontowo-porządkowych w miejscach służących dzieciom – modernizacji placu zabaw i podwórka przedszkolnego, czy też wyposażenia szkoły w Bogatyni, która ucierpiała w powodzi w 2010 roku,  w sprzęt sportowy.  Akcji towarzyszyć będą liczne konkursy z nagrodami dla najmłodszych, a w wielu miejscach przewidziane są spotkania ze sportowcami m.in. piłkarzami.

Program wolontariatu pracowniczego w Orange prowadzony jest od 2003 roku. Pracownicy firmy z różnych działów i regionów angażują się w programy Fundacji Orange na rzecz dzieci i w akcje społeczne wspierane przez Orange. Jeśli sami znają organizację lub widzą potrzebę wsparcia inicjatyw w swoim otoczeniu, mają także możliwość zwrócić się o grant na projekt do Fundacji Orange i zrealizować własny pomysł na pomaganie. Do końca 2011 roku w działaniach społecznych wzięło udział ponad 6000 pracowników, w wolontariacie przepracowali łącznie 27 tysięcy godzin. W tegorocznej edycji konkursu „Dobroczyńca Roku” Orange Polska zostało wyróżnione w kategorii „Program wolontariatu pracowniczego” a Fundacja Orange otrzymała nagrodę specjalną „Nowe trendy społecznego zaangażowania”

Osoba kontaktowa:
Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
E-mail: biuro.prasowe@telekomunikacja.pl

Udostępnij: Wolontariusze Orange na Dzień Dziecka

Chcesz zostać wolontariuszem Fundacji Orange?

10 kwietnia 2012

Chcesz zostać wolontariuszem Fundacji Orange?

W najbliższą sobotę (14 kwietnia) redaktorzy bloga zamienią się w wolontariuszy Fundacji Orange. Będziemy malować pokój w Poradni Pedagogiczno-Psychologicznej w Pruszkowie. Stanie się on „salą doświadczania świata” m.in. dla dzieci autystycznych. Jest to specjalnie wyodrębnione pomieszczenie, wyposażone w różnorodne urządzenia stymulujące rozwój zmysłów. Głównym celem organizowania takiej sali jest stwarzanie możliwości odbierania nowych bodźców, wzbogacanie doświadczeń przez dzieci, które mają z tym problem. Będziemy malować ściany w kolorowe wzory. Mamy też przygotowaną wykładzinę i wygodne pufy. Jeśli ktoś chce do nas dołączyć – zapraszam! Napisz tylko maila do mnie na adres: katarzyna.barys@telekomunikacja.pl. Odpowiem na pytania i podam szczegóły akcji.

Udostępnij: Chcesz zostać wolontariuszem Fundacji Orange?

Piknik ekologiczny

20 października 2011

Piknik ekologiczny

Dziś nie tylko o ekologii i wolontariacie, ale także o work-life balance, czyli równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Pretekstem jest dla mnie piknik ekologiczny, w którym w ubiegłą sobotę brali udział nasi pracownicy wraz z rodzinami. W imprezie uczestniczyło około 100 osób.

Posadziliśmy ponad 2000 sadzonek sosnowych na 1 ha terenu w Porębach Leśnych. Nasze drzewa mogliśmy też podpisać, by za rok – kiedy planujemy kolejne takie spotkanie – sprawdzić ile nasze sosny przez ten czas urosły.

Po pracy – na dorosłych i dzieci czekały gry edukacyjne, konkursy i zabawy ekologiczne. Dzieci od leśników mogły nauczyć się, jak rozpoznawać poszczególne gatunki drzew, rozpoznawać tropy zwierząt oraz zobaczyć tamę zbudowaną przez bobry. Gośćmi pikniku były też Serce i Rozum, którzy od pewnego czasu ekologicznie namawiają do korzystania e-faktury.

Taka imprez to dobra okazja, aby pokazać dzieciom firmę rodziców od zupełnie innej strony, zrobić coś dobrego- w tym wypadku ekologicznego, a przy okazji dobrze się bawić całą rodziną. Polecam.

Udostępnij: Piknik ekologiczny

4K w Grupie TP

6 października 2011

4K w Grupie TP

Galiny to mała miejscowość na Warmii. Z dala od dużych aglomeracji. Znana wtajemniczonym z tego, że co roku odbywają się w niej zawody firm telekomunikacyjnych w konnych skokach przez przeszkody. Jednak tym razem nie tylko zawody przyciągnęły wolontariuszy – pracowników gdańskiego oddziału Grupy TP aż do Galin. Wpadli oni na pomysł, żeby obok akcji na rzecz dzieci autystycznych, która jest wpisana w tradycję zawodów w Galinach, zrobić akcję wolontariacką dla uczniów lokalnej szkoły podstawowej.

– Kiedy zadzwoniliśmy po raz pierwszy do dyrektora szkoły, był bardzo zaskoczony, jak udało się nam dotrzeć do tej małej wiejskiej szkoły, ale ucieszył się i od razu zgodził się na propozycję przeprowadzenia akcji – powiedziała jedna z wolontariuszek, Asia Bruździak.

Swojej akcji nadali kryptonim „4K”, czyli komputer, książka, koncert i koń. Ciekawe czy wiecie, co się za tym kryje? 😉 Sylwia Stańczyk, wolontariuszka, tłumaczy to tak: – „komputer”, gdyż prowadziliśmy dla dzieci lekcje o bezpiecznym internecie; „książka” – bo czytaliśmy najmłodszym dzieciom w szkole, „koncert” – ponieważ opowiadaliśmy im o Chopinie, a „koń” – bo zaprosiliśmy dzieci do folwarku, gdzie odbywały się zawody w skokach. – Dzieci z radością uczestniczyły w zajęciach, wykazały się dużą fantazją i spontanicznością. Muszę jednak przyznać, że dużym wyzwaniem było skupienie uwagi najmłodszych uczniów – tak o akcji opowiadała Dorota Grzenkowicz-Zając.

To nie pierwsza akcja gdańskiej grupy wolontariuszy. Jestem pod wrażeniem ich pomysłów i ciągłej energii do podejmowania kolejnych wyzwań. A co Wy o tym sądzicie?

Udostępnij: 4K w Grupie TP