Kapitał społeczny – co to takiego? Relacja z Miasteczka Myśli

15 marca 2019

Kapitał społeczny – co to takiego? Relacja z Miasteczka Myśli

Siostra Małgorzata Chmielewska, Leszek Cichy, pierwszy zimowy zdobywca Mount Everest, prof. dr hab. Anna Giza-Poleszczuk i prof. dr hab. Jerzy Cieślik, to tylko niektórzy z gości Miasteczka Myśli – wydarzenia, które odbyło się w tym tygodniu w Miasteczku Orange. Rozmawiali o mądrym przywództwie, zarządzaniu ludźmi i budowie zespołów w taki sposób by szanować tych, którzy je tworzą. Tworząc relację z tego wydarzenia postanowiłem się jednak skupić na temacie pokrewnym – kapitale społecznym, a mówiąc bardziej ludzkim językiem – na tym, że sobie ufamy (lub też niestety nie).

W wideo relacji Profesor Jerzy Cieślik mówi, że to właśnie zaufanie ma olbrzymie znaczenie dla prowadzenia biznesu. W pełni się nim zgadzam. Z kolei prof. Anna Giza-Poleszczuk zwraca uwagę, że do budowy zaufania wcale nie potrzebujemy wielkich czynów czy działań. Wystarczy, że będziemy się spotykać, rozmawiać – w klubach osiedlowych czy Uniwersytetach Trzeciego Wieku. Dodam od siebie, że Pracownie Orange też są pewnie dobrymi miejscami ku temu.

Jednak o przywództwie (tym mądrym oczywiście) także możecie dowiedzieć się więcej. Z okazji 15 już edycji Miasteczka Myśli powstała bowiem publikacja Mądre Zarządzanie. Są tam niepublikowane wcześniej dane i sporo wiedzy na temat zarządzania i zaufania, lecz także rynku pracy.

Jeżeli nigdy wcześniej nie słyszeliście o czymś takim jak Miasteczko Myśli najwyższy czas to zmienić, najlepiej wchodząc na stronę tego cyklu wydarzeń. Warto także zajrzeć do komunikatu prasowego Mądre zarządzanie: przyszłość trzeba budować teraz.

Udostępnij: Kapitał społeczny – co to takiego? Relacja z Miasteczka Myśli