Pozdrowienia z NYC i najlepsze życzenia na 2012 r.

31 grudnia 2011

Pozdrowienia z NYC i najlepsze życzenia na 2012 r.

Witajcie po kilku miesiącach. Po odejściu z Grupy TP, jak może pamiętacie, rozpocząłem pracę w Instytucie Kultury Polskiej w Nowym Jorku. To był pracowity czas, ale nie mogłem nie odezwać się do Was na koniec roku. Naszego bloga nadal czytam regularnie i dzięki niemu wiem na bieżąco, co się w Grupie TP dzieje. A Wam jeszcze w starym roku chciałbym zdać relację co dzieje się tutaj…

Święta w Nowym Jorku to doświadczenie dość specyficzne, trwają praktycznie od zakończenia Halloween, które płynie przechodzi przez bardzo piękne Święto Dziękczynienia a dalej w Boże Narodzenie i Chanukę. Przystrojone choinki stoją więc wszędzie w towarzystwie siedmioramiennych menor, a skarpety na prezenty dla dzieci są nie tylko czerwone w złote gwiazdki, ale także granatowe w gwiazdy Dawida. Tuż przed świętami wszyscy oczywiście robią gremialnie zakupy i praktycznie nie da się spokojnie przejść Piątą Aleją, przy której mieści się moje biuro. Szczególnie teraz, gdy między Świętami a Nowym Rokiem do Nowego Jorku – miasta, które nie zasypia,  zjeżdżają turyści z całego świata. W budynku, w którym pracuję (Empire State Building) jest słynna platforma widokowa. Od kilku dni nie lada wyczynem jest dla nas dostanie się do biur. Kolejka chętnych do podziwiania panoramy miasta już od rana ciągnie się bowiem wokół całego budynku i jej końca nie widać :o). Podobno właściciel rocznie na sprzedaży „tego widoku” zarabia 60 milionów dolarów! Więcej niż na wynajmie powierzchni biurowej!

Turyści przyjeżdżają tu na zakupy (np. sklepy Apple są kompletnie oblężone), po to by zobaczyć NYC czy delektować się najbardziej wykwintnymi potrawami z jakiegokolwiek zakątku świata im się zamarzy. Na szczęście również po to, by odwiedzić świetne wystawy i muzea. W Guggenheim na przykład można zobaczyć spektakularną wystawę Maurizio Cattelan’a  „All”, w MoMA retrospektywę Willem’a de Kooning’a a w Whitney wystawę artystki urodzonej w Polsce Aleksandry Mir „The Seduction of Galileo Galilei”. Dzięki internetowi możecie wirtualnie zobaczyć opisy tych wystaw z bogatym materiałem wizualnym.

Korzystając z okazji bycia ostatnim piszącym w 2011, życzę Wam wszystkiego najlepszego w 2012, szczególnie tego, na czym najbardziej Wam zależy! Czytajcie nas z równym zapałem co dotychczas, piszcie do nas, no i współtwórzcie  bloga razem z nami! Do usłyszenia już w Nowym Roku. Sam właśnie wybieram się na przedłużony weekend, bo 2 stycznia jest dniem wolnym w wielu amerykańskich firmach i instytucjach. Szkoda tyko, że nie ma tu śniegu…

A to tegoroczna kartka świąteczna naszego Instytutu z jak najlepszymi życzeniami! Zresztą o nim i generalnie o roli instytutów polskich za granicą napiszę Wam w oddzielnym wpisie już w 2012.

Udostępnij: Pozdrowienia z NYC i najlepsze życzenia na 2012 r.

Bezpieczeństwo

Bezpiecznego Nowego Roku!

30 grudnia 2011

Bezpiecznego Nowego Roku!

Wpisem nr 57 kończymy na Blogu Technologicznym mijający rok w kwestii tematyki bezpieczeństwa teleinformatycznego. Rok ciekawy, bogaty w spektakularne wpadki wielkich firm i wskazujący na rodzące się nowe trendy w działalności sieciowych przestępców.

Gdybym miał wybrać trzy rzeczy, dotyczące bezpieczeństwa IT, z którymi – przynajmniej patrząc na media, zarówno bezpieczniackie, jak i mainstreamowe – kojarzy mi się mijający rok, byłyby to Stuxnet, kwestie prywatności w sieciach społecznościowych oraz złośliwym oprogramowaniem na Androida. O Stuxnecie i ryzyku wynikającym z ataków na systemy SCADA mówił m.in. podczas warszawskiej konferencji Secure Raul „Nobody” Chiesa, a także Brian Krebs podczas specjalnego wywiadu dla Bloga Technologicznego. O szaleństwie „social” pisaliśmy m.in. pod kątem uważania na przyjaciół, przemyślanego korzystania z tagów oraz rozważnego przydzielania uprawnień aplikacjom na Facebooku. O problemach z Androidem wspominaliśmy pod koniec roku, wcześniej ostrzegając przed bankowymi trojanami, podmieniającymi kody SMS. W kilku przypadkach mieliśmy też okazję się pochwalić – pisząc o używanych w TP rozwiązaniach Public Key Infrastructure, naszych działaniach CSR czy informując o dołączeniu TP CERT do renomowanej organizacji FIRST, bądź o wprowadzeniu przez Koreę Płd. dwa lata po nas obligatoryjnej blokady Portu 25.

Czego możecie spodziewać się w przyszłym roku? Na pewno będziemy ostrzegać przed większymi zagrożeniami, tak jak systematycznie przez ostatnie dwa lata. Nie zabraknie poradników, takich jak ten o bezpiecznych hasłach w poprzednim wpisie. Marzy mi się, by o samych hasłach nie trzeba było pisać pisać tak często, bowiem do internautów zacznie docierać waga problemu. McAfee i Cisco przewidują wzrost dedykowanych ataków na wartościowe cele (największe firmy, ale także systemy użytkowe – elektrownie, przepompownie wody), kosztem spadku masowego spamu. Tekstów na temat nie powinno zabraknąć i na naszych łamach, podobnie jak tych o wzroście liczby malware’u na systemy mobilne i oczywiście spraw bieżących.

Życząc Wam zatem tradycyjnie Bezpiecznego Nowego Roku, na koniec mam dla Was ciekawostkę – pierwszą piątkę najchętniej odwiedzanych przez Was w 2011 bezpieczniackich notek według naszego blogowego Analyticsa:

1. Groźny phishing, czyli lepiej się nie „wyłączać”. Ciekawostka, bowiem był to pierwszy wpis o bezpieczeństwie na Blogu Technologicznym, datowany na 20 maja 2010!

2.Użytkownicy Neostrady, uważajcie na podejrzane maile. Znów phishing, jedno z publikowanych przez nas ostrzeżeń o phishingowych atakach na szeroką skalę, skierowanych do klientów naszych usług.

3.Cloud Computing, czyli zalety i wady przetwarzania w chmurach danych. Podsumowanie współorganizowanego przez TP seminarium InfoTRAMS „Cloud Computing – Latając w chmurach”, kolejny tekst z 2010 roku.

4.Bezpieczne święta z bezpiecznym hasłem. Najnowsza notka, której zaledwie tydzień wystarczył, by znaleźć się o krok od „podium”. Zapewniam, że poradnik o bezpiecznych hasłach to dopiero pierwszy z serii tego typu tekstów dla „nie-technicznych” użytkowników sieci, które będziemy publikować na Blogu Technologicznym.

5. Co to za dziwny adres, czyli o IPv6 i bezpieczeństwie słów kilka. Publikacja z 2010 roku z informacjami o protokole IPv6. Wygląda na to, że w świetle zbliżającego się szybkim krokiem wprowadzenia IPv6 na szeroką skalę, informacje o nowym protokole są coraz częściej poszukiwane.

Udostępnij: Bezpiecznego Nowego Roku!

Bezpieczeństwo

Wszystkiego Bezpiecznego!

29 grudnia 2010

Wszystkiego Bezpiecznego!

Wpisem nr 30 zamykamy rok 2010 jeśli chodzi o bezpieczeństwo na Blogu Technologicznym TP. Liczba wizyt wskazuje na to, że ten pomysł na dzielenie się z Wami informacjami o bezpieczeństwie teleinformatycznym przypadł Wam do gustu. Nie mam wątpliwości – niestety – że w nadchodzącym 2011 na pewno nie zabraknie tematów na kolejne blogowe notki.

Pomysłowość twórców złośliwego oprogramowania (malware) i ogólnie sieciowych przestępców nie zna granic, trudno się więc spodziewać, że w przyszłym roku spoczną na laurach. O ile ostatnio rzadziej mówiło się o phishingu, ostatnio mój znajomy omal nie padł ofiarą nowego pomysłu złych ludzi. Dostał bowiem e-mail „od kolegi”, z linkiem do serwisu, którego nazwała wskazywała iż jest to blog. Jako, że owemu koledze niedawno urodziło się dziecko, licząc, iż to zdjęcia maluszka, ochoczo kliknął w odnośnik. Na szczęście zrobił to z telefonu komórkowego, bowiem link okazał się prowadzić do apteki ze znanymi specyfikami na męskie przypadłości, zapewne instalującej również malware na komputerze ofiary.
Nie wydaje się, by przestępcy odwrócili się od serwisów społecznościowych, z których skwapliwie korzystają zarówno do tworzenia wyrafinowanych profili do dedykowanych ataków, jak i prostych, bazujących na podstawowej socjotechnice, prób przejęcia naszego konta do niecnych celów. Coraz częściej też będziemy się zapewne spotykać z malware’em na bazujące na systemach operacyjnych smartfony, ich popularność wzrosła już bowiem na tyle, by ataki na nie stały się potencjalnym źródłem zysku dla cyber-przestępców.
O spamie pewnie będziemy pisać trochę mniej, biorąc pod uwagę, iż od pewnego czasu nie jest to już duży problem dla użytkowników Neostrady, co niewątpliwie stanowi dla nas powód do dumy. Nie zabraknie oczywiście miejsca na porady, a także ciekawostek o bezpieczeństwie od naszej strony, jak ostatni wpis o sieci korporacyjnej w TP, czy też wcześniejszy o infrastrukturze klucza publicznego.
Składając więc Czytelnikom Bloga Technologicznego najcieplejsze noworoczne życzenia, gorąco liczę, że w nowym 2011 roku będziecie nas czytać równie chętnie – a może nawet bardziej – niż do tej pory. Wszystkiego Bezpiecznego!

Udostępnij: Wszystkiego Bezpiecznego!

Ranking rzecznika i rozmowy za darmo

31 grudnia 2009

Ranking rzecznika i rozmowy za darmo