Zielony Operator

Hanna Jaworska-Orthwein Hanna Jaworska-Orthwein
28 czerwca 2024
Kolejna edycja Green aCCademy za nami

Zakończyła się trzecia edycja Green aCCademy, którą realizujemy w partnerstwie z Collegium Civitas. To oznacza, że kolejni pracownicy Orange Polska, a także Leroy Merlin, będą teraz wykorzystywać w pracy zdobytą wiedzę o zrównoważonym rozwoju i zmianach klimatycznych.

W ubiegły weekend kolejna grupa absolwentów ukończyła z sukcesem roczne studia podyplomowe. Wszyscy byli zmotywowani, aby pomimo codziennych obowiązków zdobywać wiedzę i nowe umiejętności. Zakończeniu nauki towarzyszył hackaton czyli obowiązkowe zadanie zaliczeniowe.

Trudne wyzwanie hackatonowe

Podzieleni na grupy studenci i studentki mieli zaprojektować działanie wdrażające zasady gospodarki o obiegu zamkniętym w ich miejscu pracy. Dlaczego GOZ? Bo jest częścią istotnej zmiany w biznesie, która musi uniezależniać się od newralgicznych lub/i problematycznych ogniw w łańcuchu wartości oraz od ograniczonych zasobów w dłuższym okresie. Rozwiązania cyrkularne pozwalają uzyskać wymierne oszczędności dla przedsiębiorstw, ale także zmniejszają obciążenia środowiskowe związane z eksploatacją surowców i produkowanymi odpadami.

Działanie miało dotyczyć procesów już realizowanych w Orange Polska i Leroy Merlin i być sposobem na zaangażowanie i edukowanie pracowników oraz klientów.

Zadanie nie było łatwe, ponieważ obie firmy od lat podejmują działania na rzecz środowiska oraz społeczeństwa i wdrożyły już wiele konkretnych praktyk ekonomii cyrkularnej a także określiły sobie cele związane z kluczowymi działaniami, dzięki czemu zredukują emisje w łańcuchu wartości.

Drugie życie sprzętów i recykling ręczników

Teraz czas na konkrety. Oto 4 pomysły, które przygotowały grupy. Każdy z projektów był przemyślany i  kreatywnie zaprezentowany.

Dzięki pomysłowi Naprawialni narzędzia i urządzenia będą mieć szansę na dłuższe życie. Założenie jest takie, że klienci naprawią zepsuty sprzęt w wygodny sposób a firma (Leroy Merlin) będzie budować lojalność klientów, zwiększy atrakcyjność oferty a także pozycjonowanie marki, jako lidera zrównoważonego rozwoju z uwagi na rosnące zainteresowanie usługą naprawy.

Diety dla planety to projekt kierowany do pracowników Orange Polska mający na celu zmianę  ich nawyków żywieniowych na rzecz diety przyjaznej dla planety. Ideą jest zwiększenie dostępu do dań roślinnych w kantynach, edukacja o indywidualnym śladzie węglowym potraw oraz ich pochodzeniu -  mniej emisyjne będą produkty, których droga od „pola do stołu” będzie najkrótsza.

Smart Towel, czyli reinkarnacja ręczników to projekt zakładający recykling zużytych ręczników papierowych oraz ich zbiórki w siedzibach Orange Polska przy pomocy „inteligentnych koszy” w oparciu o usługi IoT. Autorzy pomysłu oszacowali, że dzięki takiemu działaniu ok. 50 ton eCO2 może zostać zaoszczędzone środowisku.

Kolejny projekt Designed by Orange to w skrócie drugie życie materiałów przemysłowych, które staną się cennym materiałem produkcyjnym. Koncepcja zakłada ponowne wykorzystanie surowców pochodzących z utylizowanej infrastruktury tak, aby mogły z nich powstać obiekty sztuki użytkowej: przedmioty użytku codziennego zaprojektowane przez młodych polskich designerów. Wizjonerska idea, nie odbiega tak całkiem od rzeczywistości - w Orange Polska przerabialiśmy stare banery festiwalowe na torby, plecaki czy etui, a z odzyskanych płyt głównych telefonów powstała kolekcjonerska, limitowana biżuteria.

Inne

Grupa Orange Polska kluczowym graczem na rynku ICT

Wojtek Jabczyński Wojtek Jabczyński
28 czerwca 2024
Grupa Orange Polska kluczowym graczem na rynku ICT

Poznaliśmy wyniki raportu TOP 200 Computerworld dotyczącego polskiego rynku ICT.  Jesteśmy w gronie TOP 3 liderów z 18% dynamiką wzrostu. Wszystkie nasze spółki - Orange Polska, Integrated Solutions, Bluesoft i Craftware mają się czym pochwalić.

Raport TOP 200 Computerworld to ważny punktem odniesienia dla całego rynku ICT w Polsce. Ranking bazuje na wynikach finansowych firm, także w kluczowych sektorach gospodarki i domenach biznesowych. To dobra podstawa do oceny potencjału poszczególnych spółek i kierunków rozwoju rynku. Pozwala także ocenić wartość całego rynku ICT w Polsce.

Jako Grupa Orange Polska zajęliśmy w nim 3 miejsce w kategorii „Największe informatyczne grupy kapitałowe oraz spółki zależne działające w Polsce w 2023 r. Liderzy cyfryzacji w Polsce”. W porównaniu z ubiegłym rokiem awansowaliśmy w rankingu o dwie pozycje.

Rozwiązania dla bezpieczeństwa i edukacji

Tegoroczny raport zaskoczył podsumowaniem przychodów firm ICT ze sprzedaży rozwiązań bezpieczeństwa. W edycji za 2022 rok, wzrosły rok do roku o 6%, by w 2023 roku spaść o 1 %. W gronie największych dostawców rozwiązań bezpieczeństwa Orange Polska awansował o trzy pozycje (na miejsce 9.) z dynamiką wzrostu na poziomie 43%. To pokazuje, że w ochronie danych i infrastruktury jesteśmy dla firm i instytucji publicznych wiarygodnym i sprawdzonym partnerem. Imponujący wzrost - o 336% - odnotowaliśmy także w sprzedaży usług IT dla sektora edukacyjnego i naukowo-badawczego. Utrzymaliśmy też czwartą pozycję wśród spółek z największymi nakładami na badania i rozwój.

Informatyka, oprogramowanie i automatyzacja

Bardzo dobre wyniki mają spółki z Grupy Orange Polska. Zacznijmy od Integrated Solutions - trzecie miejsce jako integrator IT i drugie jako dostawca IT dla sektora Public z 55% dynamiką wzrostu rok do roku. Co istotne, na pozycji wicelidera w rankingu sektorowym, IS utrzymuje się już 5. rok z rzędu. Bluesoft jest 5. największym dostawcą usług testowania oprogramowania i 7. największym dostawcą usług integracyjnych z dynamiką 20% rok do roku. Z kolei Craftware zajął 5 miejsce wśród dostawców rozwiązań i usług IT dla przemysłu, budownictwa i produkcji. Jest także 8. firmą w Polsce pod względem przychodów z systemów RPA, co pokazuje coraz większe znaczenie automatyzacji procesów biznesowych.

Sieć

Gotowi na wakacje – wzmocniliśmy sieć Orange

Kinga Gora Kinga Gora
27 czerwca 2024
Gotowi na wakacje – wzmocniliśmy sieć Orange

Jak co roku, przygotowaliśmy naszą sieć na wakacyjne oblężenie. Mobilne stacje bazowe stanęły w najpopularniejszych nadmorskich kurortach i górskich zakątkach. Wzmocniliśmy się też nowymi stacjami w lokalizacjach, które cieszą się dużym zainteresowaniem turystów i uruchomiliśmy 5G w paśmie C.

Mobilne stacje bazowe stanęły przede wszystkim nad morzem. Bałtyk niezmiennie ściąga turystów złocistym piaskiem i nie zniechęca nawet kapryśna pogoda polskiego wybrzeża. Lokalny ruch w sieci rośnie wtedy o kilkanaście procent. Tak było w zeszłym roku i z głębokim przekonaniem graniczącym z pewnością mogę powiedzieć, że w tym będzie podobnie.

Świnoujście i Kamień Pomorski na zachodzie kraju, Grzybowo k. Kołobrzegu, Bobolin i Wicie niedaleko Darłowa, Rowy w okolicach Ustki, Jastarnia, Pobierowo niedaleko Rewy – to nadmorskie miasta i miejscowości, w których podstawiliśmy dodatkowe wakacyjne stacje bazowe. Jeśli chodzi o tereny górzyste – mobilne stacje stanęły w miejscowości Radków u podnóża Gór Stołowych oraz w Lądku Zdroju w Sudetach Wschodnich. Niezła lekcja geografii.

5G i modernizacja sieci

O wzmocnieniu sieci w regionach turystycznych myślimy jednak znacznie wcześniej, właściwie przez cały rok. W ciągu roku, od początku lipca 2023 roku postawiliśmy 18 nowych stacji w regionach, które cieszą się szczególnym zainteresowaniem turystów: na Mazurach, w górach i nad morzem. Modernizację przeszły aż 282 stacje z obszarów turystycznych. Wymienialiśmy na nich sprzęt, aktualizowaliśmy systemy i dołożyliśmy 132 warstwy LTE. Wszystko by zwiększyć przepływność w sieci RAN, a jednocześnie zmniejszyć przeciążenia. W efekcie możemy bardziej komfortowo korzystać z usług sieciowych.

Hola, hola, nie zapomnijmy o 5G. Na 39 stacjach bazowych na obszarach turystycznych uruchomiliśmy 5G w paśmie C. Między innymi w Kołobrzegu, Międzyzdrojach, Stegnie, Mielnie i Świnoujściu, ale też w Zakopanem, Szklarskiej Porębie czy Jeleniej Górze. Sieć 5G to obecnie najefektywniejszy sposób na zwiększenie pojemność lokalnej sieci mobilnej. A to za sprawą szerokiego pasma 100 MHz i nowoczesnej technologii przesyłania danych. Kolejnych kilkanaście uruchomień mamy w niedalekich planach.

Pozostaje mi życzyć Wam dobrego wypoczynku, przyjemnego korzystania z sieci, ale czasami oderwania się od ekranów na rzecz letniego krajobrazu.