Bezpieczeństwo

Michał Rosiak Michał Rosiak
10 października 2024
Nieśmiertelne, fałszywe sklepy

Święta idą. Jeszcze tylko trochę ponad 2 miesiące. Szał prezentowy zacznie się już niedługo. Pytanie ilu internautów wyręczając Świętego Mikołaja trafi na fałszywe sklepy i da się oszukać?

Przyznam Wam szczerze, że motyw internetowego oszustwa "na fałszywe sklepy" to już historia. Że ludzie się nie łapią i to już ograne. Do momentu kiedy koleżanka z pracy opowiedziała mi historię swojego taty.

"Rosiu, mój tata zamówił telefon w takim sklepie. Wiesz, zobaczył, że jest tanio i myślał, że to super okazja. Gdy przyszła paczka, okazało się, że nie dość, że są niej... buty, to na dodatek jeszcze podłej jakości."

Czyli znów sprawdza się podejście, by wiedzę o pewnych sprawach regularnie odświeżać. Bo zawsze może się zdarzyć ktoś, kto o danym zagrożeniu jeszcze nie słyszał. Albo uznał, że skoro nie zna nikogo, kogo dotknęło, to nie jest ważne.

Kategoria "Fałszywe sklepy" w zapobiegającym phishingom mechanizmie naszej CyberTarczy zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o liczbę zablokowanych stron. Nie oceniam, nie krytykuję i w sumie... nie dziwię się. W dzisiejszym świecie ceny produktów jakoś nie chcą spadać, coraz mniej pieniędzy w domowych budżetach zostaje na - było nie było - zachcianki. Oczywiście tę wiedzę mają również oszuści, których od wielu lat uważam za doskonale zorientowanych w panujących trendach. Stąd regularnie pojawiają się przesadnie wyjątkowe okazje, z których wielu internautom żal nie skorzystać. I nie oszukujmy się - idą święta, więc fałszywe sklepy znów zaczną pojawiać się częściej.

Jak rozpoznać fałszywe sklepy

O zdrowym rozsądku, braku darmowego lunchu i by zastanowić się zanim w coś klikniemy pisałem już wielokrotnie? Działa? Cóż, gdyby działało, ten tekst nie musiałby powstać. Spróbujmy zatem inaczej. Kupujesz coś w internecie? Wydrukuj tę stronę, wytnij to, co znajdziesz poniżej i przyczep koło komputera. Przynajmniej do świąt.

Robiąc zakupy w internecie, zawsze:

• upewniam się, czy to sklep, z którego już korzystałam/em
  • jeśli nowy sklep, sprawdzam adres strony
    • stosuję zasadę ograniczonego zaufania dla domen .xyz, .store, czy podobnych
    • upewniam się, czy w adresie nie ma literówek, a litery nie są podwojone/zamienione miejscami
  • sprawdzam sposoby płatności i dostawy
    • brak możliwości płacenia kartą lub przez pośrednika płatności, czy brak wysyłki za pobraniem to mocne czerwone flagi

dodatkowo, jeśli po powyższych nie mam pewności, a koniecznie chcę skorzystać:

• sprawdzam komentarze - najnowsze i przede wszystkim te niepochlebne, pochlebne można kupić
  • szukam regulaminu i polityki prywatności sklepu; czy zawierają dane podmiotu, a może to "generyki" bez konkretnych informacji
  • jeśli jest regulamin z NIP-em - nie zaszkodzi sprawdzić go w CEIDG, czy na pewno jest prawdziwy, należy do firmy z regulaminu, a firma ma w zakresie PKD sprzedaż w sieci
  • sprawdzam adres w Google Maps - może się okazać, że nie będzie istniał albo będzie pod nim leśna polana

No i ceny. Na końcu. Różne okazje widziałem, sam ostatnio kupiłem elektronikę ze zniżką przeszło 40% (ze sklepu, który znałem, dotarła, korzystam). Poza tym percepcja cen jest względna, choć sytuacja gdy za towar chcą od nas 20% wartości z innych sklepów, to raczej powiedziałbym, że coś jest nie tak.

Nie dajcie się oszukać. Róbcie prezenty swoim bliskim - nie bliskim oszustów.

Grafika tytułowa wygenerowana przy użyciu Sztucznej Inteligencji

Promocje tygodnia: przeceniamy Samsunga Galaxy S24 i telewizory

Beata Giska Beata Giska
10 października 2024
Promocje tygodnia: przeceniamy Samsunga Galaxy S24 i telewizory

Od dziś, za mniej niż zwykle, kupicie Samsunga Galaxy S24 5G 128 GB. Zaoszczędzicie nawet 864 zł. Możecie też dobrać sobie tańszy smart TV, idealny na długie, jesienne seanse.

Największe obniżki znajdziecie przy zakupie Samsunga Galaxy S24 5G 128 GB z planami L i M oraz pakietami Orange Love Extra i Standard. Dzięki nim flagowy model koreańskiego koncernu kupicie już od 78 zł miesięcznie w systemie 36 rat. To wytrzymały smartfon, mocno wspierany przez AI, z aparatem stworzonym do robienia świetnych fotografii i funkcjami profesjonalnych tłumaczeń.

Także od dzisiaj, obniżamy ceny 55. i 65. calowych telewizorów Q-ledowych Samsung. Promocja dotyczy smart TV kupowanych w ofercie na abonament. Niezależnie czy wybierzecie Plan S, M lub L czy którykolwiek z pakietów Orange Love - w Waszej kieszeni zostanie 576 zł. Liczba telewizorów objętych obniżką jest ograniczona.

Rozrywka

Telewizja od Orange – co w niej znajdziecie

Beata Giska Beata Giska
09 października 2024
Telewizja od Orange – co w niej znajdziecie

Na jesienne dni i mroźne zimowe wieczory poleca się Telewizja od Orange. Wybierzcie Wasze ulubione kanały, wypożyczajcie filmy do domu, wciągnijcie się w hity z kina i najpopularniejsze seriale na Netflixie czy HBO MAX.

Sprawdźcie na czym polega nasza rozrywkowa oferta telewizyjna dla całej rodziny? Jakie urządzenia i nowoczesne funkcjonalności Wam dajemy? Wreszcie jak zaoszczędzić na usługach, a przy tym uniknąć domowej bitwy o pilota. Zapraszam na kolejny odcinek naszego cyklu video. A więcej o Telewizji od Orange, cenach i programach, znajdziecie tutaj. Miłego seansu.