;

Urodzeni ze smartfonem w dłoni (1)

Tosia Bojanowska

18 sierpnia 2021

Urodzeni ze smartfonem w dłoni

Zdaniem niektórych ortopedów, kiedy długo pochylamy głowę nad smartfonem, możemy obciążać kręgi szyjne ciężarem nawet do 27 kilogramów. A gdyby zsumować, ile czasu dziennie, szczególnie w pandemii, spędzamy nad ekranami, to widmo zwyrodnień kręgosłupa w przyszłości robi się dosyć realne.

Oczywiście nie tylko o zdrowy kręgosłup tu chodzi. Nadmiarowe czy problematyczne korzystanie z technologii może zachwiać równowagę życiową, relacje z ludźmi i prawidłowy rozwój. Im wcześniej nabędzie się złych nawyków, tym trudniej z nich później wyjść. Im wcześniej więc ludzie nauczą się dbać o cyfrowy dobrostan, tym lepiej. Wielu dorosłych nie wie, jak ich w tym wspierać, bo swoje dzieciństwo spędzili w innym, bardziej analogowym świecie i po prostu nie nadążają za zmianami, co absolutnie rozumiem. A zdarza się, że i sami mają problem z dbaniem o zdrowy balans.

Zrozumieć „iGen”

Pokolenie „iGen”, czyli osoby urodzone po 1995 roku dorastały już w erze nieograniczonego dostępu do internetu, social mediów, aplikacji, a te towarzyszą im niemal non stop. iGen, czy też „zoomersi”, „posmillenialsi” zazwyczaj mają rzadsze kontakty z przyjaciółmi i rodziną – przynajmniej w realu. Sprawnie obsługują nowinki technologiczne i wszelkie gadżety. W obyciu z elektroniką czują się pewnie – jak wskazują eksperci, w tym Jean M. Twenge w książce „iGen” z 2017 roku.
O „urodzonych ze smartfonem w dłoni” opowie dr hab., prof. SWPS Tomasz Grzyb, rozpoczynając 15. Międzynarodową Konferencję „Bezpieczeństwo dzieci i młodzieży w internecie”, której Fundacja Orange  jest partnerem. To wydarzenie to niesamowita dawka najnowszej, najbardziej aktualnej wiedzy na ten temat, której dostarczą ekspertki i eksperci z Polski i z zagranicy. Zapraszam Was do udziału – już 20-21 września. Program jak co roku przedstawia się bardzo ciekawie. Możecie się śmiało zapisywać.

Wszystko co w internecie ważne. I trudne.

Co dzieje się w głowie młodego człowieka, który spędza dużo czasu przed ekranem? Jakie są ryzykowne, ale i pozytywne strony technologii, którą żyją dziś dzieci? Jak rozmawiać z nimi o zagrożeniach i jakie te zagrożenia są? Szczególnie teraz w pandemii.

O tym, co zmieniła w relacjach online młodzieży będzie mowa pierwszego dnia konferencji w debacie ekspertów. W kolejnych wystąpieniach pojawi się ważny wątek dbania o równowagę cyfrową w pandemii i po. Stefanie Fächner – konsultantka ds. edukacji medialnej w niemieckim centrum programu Safer Internet klicksafe, przedstawi koncepcję „internetowego ommm” pokazującą, jak radzić sobie ze stresem cyfrowym, szkodliwymi treściami i uwolnić się od uzależniających sieci. Panel ten uzupełni Dr Joanna Kołak z Uniwersytetu Salfordzkiego w Wielkiej Brytanii. Poda wskazówki na to, jak ocenić potencjał edukacyjny aplikacji dla przedszkolaków, bo choć często nazywane „edukacyjnymi”, to nie zawsze faktycznie takimi są z perspektywy rozwojowej.

Ciekawie zapowiada się wystąpienie o grach wideo. To przemysł, który zyskał na lockdownie, ale badacze podjęli się sprawdzenia, jaką rolę gry pełniły i pełnią w pandemii. Temat zaprezentuje Jakub Zgierski, twórca międzynarodowego festiwalu Games for Impact o społecznym i kulturowym wymiarze gier wideo.

Na konferencji poruszymy też trudne tematy. Na przykład problemy związane z kwestiami wyglądu i autoprezentacji w sieci. Ewa Dziemidowicz z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę  przytoczy wyniki badań na ten temat i skalę wpływu używania social mediów na postrzeganie swojego ciała przez młodzież. Porozmawiamy o cyberprzemocy rówieśniczej (o tym opowie Prof. Jacek Pyżalski z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu), a także o tym, co powinny wiedzieć dzieci i młodzież, żeby nie stać się cyberprzestępcami i przez jeden żart nie zniszczyć sobie reszty życia (temat zaprezentuje Adam Lange, szef zespołu Cyber Threat Hunting w jednej z globalnych instytucji finansowych na świecie).

A cyfrowe prawa dziecka?

Oprócz zagrożeń i pozytywów, warto też mówić o cyfrowych prawach dziecka. Na co dzień może tego nie doceniamy, ale ta perspektywa jest bliska wszystkim nam – organizatorom i partnerom konferencji! Bo głos dzieci i młodzieży powinien być uwzględniany w rozmowach o przyszłości internetu. Nie tylko dlatego, że wg raportu Unicefu 1 na 3 użytkowników sieci to dziecko, ale dlatego, że są kluczowymi, być może najbardziej wrażliwymi odbiorcami treści online i to oni kreować będą tę przyszłość. W tym kontekście pojawią się dwa ważne wystąpienia: Anna Rywczyńska z NASK, Koordynatorka Polskiego Centrum Programu Safer Internet rzuci światło na uwzględnianie perspektywy młodych w środowisku cyfrowym i na obowiązek nas, dorosłych (od biznesu po administrację publiczną), w uświadamianiu dzieciom, jakie prawa im przysługują. A Bartłomiej Kuczyński z naszej Fundacji zwróci uwagę na to, jakiego wsparcia potrzebują nauczyciele, by wychowywać uczniów do wartości oraz dbać o ich prawa.

Tyle w części konferencyjnej. Całość odbywać się będzie online, ale nadawać będziemy ze studia i uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań.

Bonus! Warsztaty

Powoli ruszają te zapisy na warsztaty w kolejnych dniach: 22-25 września (osobna rejestracja). Na pewno znajdziecie też tam coś dla siebie.

Fundacja Orange konferencja

15. Międzynarodowa Konferencja „Bezpieczeństwo dzieci i młodzieży w internecie” jest największym w Polsce wydarzeniem dotyczącym kwestii zagrożeń i bezpieczeństwa online. Skierowana do sektora edukacyjnego, naukowców, ekspertów, organizacji pozarządowych, administracji publicznej oraz branży internetowej. Udział w niej jest bezpłatny. Rejestracja na wydarzenie na stronie.
Organizatorem jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą NASK Państwowy Instytut Badawczy i Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę oraz niemieckie konsorcjum klicksafe. Centrum jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej. Współorganizatorem wydarzenia jest ITU (Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny), głównym partnerem – Fundacja Orange, partnerem Google Polska i Librus.

Udostępnij: Urodzeni ze smartfonem w dłoni
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

pablo_ck 23:49 19-08-2021
    Zarejestrowany. Jako młody tata chętnie posłucham ciekawych wykładów.

Gaming

Jak kupować gry płacąc z Orange? (2)

Bartosz Graczyk

16 sierpnia 2021

Jak kupować gry płacąc z Orange?

Nie chcesz podawać danych swojej karty płatniczej w sieci, ale gra, którą chcesz kupić dostępna jest tylko w dystrybucji cyfrowej. Pomoże Ci w tym płatność z Orange. Możesz z niej skorzystać np: w Sklepie Play, App Store oraz Microsoft Store. Kwota zakupu zostanie doliczona do Twojego rachunku za usługi telekomunikacyjne. Prosto i wygodnie.

Płatność z Orange – jak kupić grę na Xboxa

MICROSOFT STORE

1. Na swojej konsoli przejdź do panelu z aplikacjami.
  2. Wybierz kafelek z podpisem “Microsoft Store”. W ten sposób przejdziesz do sklepu.
  3. Wybierz grę, lub aplikację, która Cię interesuje.
  4. Kliknij przycisk “KUP”. Pamiętaj, że do niczego Cię to nie zobowiązuje aż do momentu sfinalizowania transakcji.
  5. W panelu “zapłać przy użyciu” znajdują się opcje płatności.
  6. Wybierz „dodaj nową metodę płatności”
  7. Wybierz metodę płatności „telefon komórkowy”
  8. Wybierz operatora komórkowego: Orange
  9. Dodaj swój numer telefonu.
  10. Na twój telefon przyjdzie SMS z kodem potwierdzającym transakcję. Wpisz kod na swojej konsoli.
  11. Nowa forma płatności została dodana do Twojego konta.
  12. Kliknij przycisk „KUP”
  13. Możesz już  Cieszyć się nową grą w Twojej kolekcji.

Płatność z Orange – jak kupić grę w App Store

platnosc z orange app

1. Przejdź do ustawień na swoim Iphone.
  2. Na samej górze znajduje się informacja na temat twojego profilu Apple ID, zaraz obok Twojego zdjęcia profilowego. Wejdź w to ustawienie.
  3. Przejdź do “płatność i wysyłka”.
  4. Dodaj metodę płatności.
  5. Na samym dole znajduje się “Telefon komórkowy”. Po kliknięciu w to pole, rozwiną się miejsca na dane do uzupełnienia.
  6. Wprowadź dane do rozliczenia takie jak nazwisko oraz adres rozliczeniowy.
  7. Numer telefonu: Jeżeli korzystasz z telefonu na którym znajduje się karta SIM podpięta do numeru z którego chciałbyś skorzystać, wybierz “użyj tego numeru telefonu komórkowego”. Powinieneś otrzymać powiadomienie SMS z treścią zawierającą potwierdzenie formy płatności na App Store.
  8. Wybierz ze sklepu grę, która Cię interesuje.
  9. Dotknij palcem ceny produktu, a następnie potwierdź zakup, według instrukcji na ekranie.

Gdy do Twojego smartfona podpięta jest karta innego operatora, możesz nadal skorzystać z płatności z Orange. Jak to zrobić?

platnosc z orange app

1. Zaznacz opcję “Użyj innego numeru telefonu komórkowego”.
  2. Podaj swój numer telefonu komórkowego z sieci Orange.
  3. Kliknij przycisk “zweryfikuj”.
  4. Na numer telefonu z Orange zostanie wysłany SMS z kodem potwierdzającym ustawienia.
  5. Wpisz kod na Iphone.
  6. W prawym górnym rogu kliknij przycisk “zweryfikuj”.
  7. Gratulacje. Możesz teraz zakupić gry w Appstore za pomocą płatności z Orange.

Płatność z Orange – jak kupić grę w Sklepie Play

platnosc z orange

1. Jeżeli po raz pierwszy konfigurujesz swoje konto google na smartfonie z systemem Android w momencie wyboru formy płatności, wybierz opcję “Dodaj płatności u operatora Orange”.
  2. Jeżeli pominąłeś ten krok, możesz zmienić formę płatności w aplikacji Google Play. W prawym górnym rogu znajduje się twój Avatar. Kliknij w niego. Wybierz opcję “Płatności i subskrypcje”, “Formy płatności”, następnie “Dodaj płatność u operatora Orange”.
  3.  Podaj swoje dane rozliczeniowe.
  4. Możesz już kupować gry za pomocą Płatności z Orange. Wybierz tytuł, który Cię interesuje, kliknij w jego cenę, a następnie wybierz “Orange” jako formę płatności.

Udostępnij: Jak kupować gry płacąc z Orange?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

Nikt 15:35 17-08-2021
    W Sklepie Play od Google nie mam czegoś takiego jak " dodaj płatność u operatora Orange".
    pablo_ck 21:22 17-08-2021
    Fajny poradnik. Ja osobiście preferuje inny sposób, a dokładnie kupuje kartę z kodem za XX zł i kupuję w ten sposób aplikacje.

Zielony Operator

Walczymy o planetę i 1,5 stopnia (1)

Hania Jaworska-Orthwein

13 sierpnia 2021

Walczymy o planetę i 1,5 stopnia

To niestety nie jest żadne zaskoczenie. Zgodnie z nowym raportem Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC) w ciągu 20 lat temperatura na Ziemi wzrośnie o więcej niż 1,5°C, a duża część zmian klimatycznych jest już nieodwracalna. Z naszą planetą jest bardzo źle, ale mamy jeszcze szansę przynajmniej trochę ograniczyć globalne ocieplenie. Tylko trzeba działać szybko. Celem Orange jest neutralność klimatyczna do 2040 roku.

Słuchajmy naukowców

Raport „Climate Change 2021: The Physical Science Basis” dotyczący zmian klimatu jest aktualizacją stanu wiedzy ludzkości od 2014 roku, kiedy opublikowano poprzednie sprawozdanie IPCC. Nad dokumentem, który odnosi się do 14 tys. prac naukowych, pracowało 234 osób. Wnioski ekspertów nie powinny nikogo zaskoczyć: zmiany klimatu są i to my za nie odpowiadamy. Niektórych ich skutków nie będziemy już mogli powstrzymać przez setki, a nawet tysiące lat. Naukowcy dostrzegają zmiany klimatu Ziemi we wszystkich regionach planety i w obrębie całego systemu klimatycznego.

Groźny metan i wzrost temperatury

Do najważniejszych ustaleń z raportu IPCC należy fakt, że są niezbite dowody na to, że główną przyczyną zmian klimatu jest dwutlenek węgla (CO2), nawet jeśli inne gazy cieplarnianie i zanieczyszczenia powietrza także wpływają na klimat. W latach 1850-2019 ludzkość wyemitowała 2390 mld ton CO2, co przełożyło się na duży wzrost temperatury. Obecny poziom ocieplenia naukowcy szacują na ok. 1.1°C i według IPCC nie jest już możliwe, aby ograniczyć wzrost temperatury do 1,5°C. Oznacza to, że przeskoczymy ten próg i walka toczy się teraz o jak najmniejsze przekroczenie a potem ponowne obniżenie temperatury do końca wieku. Obecnie jesteśmy na kursie na 2.7°C do 2100 roku.

Ulewy, susze, huragany

Skutkiem dalszego ocieplania się klimatu będzie degradacja środowiska naturalnego, a upały, susze i huragany staną się częstsze i bardziej intensywne. Nawet, jeśli udałoby się całkiem zrezygnować z emisji CO2, to uwolniony już dwutlenek węgla spowoduje, że w następnych stuleciach systematycznie topnieć będą lodowce górskie i wieczna zmarzlina. Przez kolejne tysiące lat rosnąć będzie też poziom mórz.

Kluczowa zeroemisyjność

Czy nic się nie da już zrobić? Eksperci podają możliwe kroki, jakie powinny podjąć światowe rządy, aby przeciwdziałać intensyfikacji globalnego ocieplenia, a kluczem jest osiągnięcie zeroemisyjności.  Odwrócenie trendu i ograniczenie skutków ocieplenia uda się jeśli do 2050 r. świat osiągnie neutralność klimatyczną i rozpocznie wychwytywanie nadmiaru CO2 z atmosfery. W Orange pracujemy, aby do roku 2040 osiągnąć neutralność klimatyczną.

Według raportu IPCC tzw. budżet węglowy, czyli ilość dwutlenku węgla, którą ludzkość może jeszcze „bezpiecznie” wyemitować to ok. 300 mld ton CO2. Rocznie świat emituje ok. 36 mld ton. Szansa na utrzymanie wzrostu temperatury na poziomie 1,5°C wyniesie wówczas 83 proc. Wraz ze wzrostem emisji szanse na osiągnięcie tego celu będą maleć, ponieważ zostanie obniżona efektywność wychwytywania CO2 przez tzw. naturalne pochłaniacze, czyli oceany, lasy i gleby. Więcej przeczytacie w raporcie.

Udostępnij: Walczymy o planetę i 1,5 stopnia
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

pablo_ck 14:16 13-08-2021
    Fajny wpis, daje wiele do myślenia.