Wojtek Jabczyński

Rzecznik Orange Polska. W firmie od ponad 20 lat, wcześniej pracował w Gazecie Wyborczej.

Pisanie o wolontariuszach i wolontariuszkach było wyjątkowym doświadczeniem. Część osób znałem wcześniej z pracy, ale nic nie wiedziałem o ich zaangażowaniu w bezinteresowną pomoc innym. Wszyscy to niezwykle skromne osoby, które nie chwalą się tym co robią. Po prostu pomagają, często od wielu lat. Poświęcają wolny czas, talenty i kreatywność. Energią do działania zarażają bliskich. Takich osób w naszej firmie jest dużo więcej niż mogłem przedstawić.
Po kilku spotkaniach już wiedziałem, jakie prośby usłyszę: „Wojtek tylko napisz, że wolontariat to praca zespołowa. Pomaga się wspólnie. Pamiętaj o tym”. „Zgadzam się abyś opisał moją historię, ale ma wybrzmieć jako zachęta dla innych, aby zaangażowali się w pomoc. Potrzeby są ogromne”. Mam nadzieję, że sprostałem zadaniu i do wolontariatu przekonały się kolejne osoby.
Podczas rozmów z moimi bohaterami i bohaterkami wiele razy się wzruszyłem. Kilka razy ścisnęło mnie mocno za gardło i miałem łzy w oczach. Chodziło nie tylko o wyjątkowe poświęcenie dla ludzi, którzy mają w życiu mniej szczęścia, bardziej o ich historie. Mówiąc o zaangażowaniu w wolontariat otwierali się przede mną i opowiadali o własnym życiu. Dowiedziałem się, że chęć pomagania innym rodzi się nie tylko z potrzeby wielkiego serca, ale także własnych doświadczeń. Często takich, jakich nigdy nie chcemy mieć. Dziękuję, że mi zaufaliście.
Praca nad tekstami zajęła kilka miesięcy. Starałem się do każdego podejść indywidualnie, poznać motywację i zrozumieć potrzebę pomagania każdego z bohaterów. Wolontariat był tylko punktem wyjścia, aby opowiedzieć historię osób, która potrafią poświęcać się dla innych spełniając się zarazem w tym, co robią.
Jesteście inspiracją i dzięki Wam świat jest lepszy.

Lista wpisów