Sieć

Internet śmiga na stokach

9 stycznia 2018

Internet śmiga na stokach

Zawsze gdy jadę na narty chciałbym zobaczyć na miejscu co najmniej 2 metry dobrze przygotowanego śniegu. Stoki bez „muld” i ładnie wyratrakowane. Do tego ładną pogodę, brak kolejek…

Zakładam, że wy podobnie. I podobnie jak ja, chcielibyście się tym podzielić z przyjaciółmi (by się cieszyli razem z Wami) lub nie-do-końca przyjaciółmi by im w pięty poszło 😉 By móc to zrobić szybko i sprawnie na stoku przydaje się zasięg. Przydaje się również chociażby po to, by zadzwonić po pomoc w trudnej sytuacji.

Dlatego każdego roku szczególny nacisk kładziemy, by nasz zasięg  był dostępny w ośrodkach  narciarskich i bazach turystycznych w całej Polsce. To trudne zadanie, bo miejsca, gdzie zwyczajowo szalejemy na śniegu (góry) nie są idealnym miejscem do rozbudowy sieci. Robimy jednak bardzo dużo, także w ramach Networks! by Wasze wrażenia z surfowania po necie, dzwonienia i SMS-owania były porównywalne, lub nawet lepsze, co z szusowania.

Nowe stacje, mobilne BTS i więcej 4G LTE

W tym roku uruchamialiśmy nowe częstotliwości na działających już masztach, dostawialiśmy nowe, a w miejscach, gdzie było konieczne pojawiły się, lub niedługo pojawią się także maszty mobilne. Już teraz możecie korzystać z nowej stacji bazowej w Sromowcach Niżnych. W Bukowinie Tatrzańskiej mamy dla Was z 4G LTE na częstotliwości 1800 MHz, a w Rajczy, Łysej Górze i Małastowie 4G LTE na 800 MHz. Mobilne stacje bazowe, z których możecie korzystać stoją już w Karpaczu, Białce, Czarnej Górze, Zieleńcu i Jurgowie. Do końca stycznia w ośrodkach narciarskich pojawią się tam kolejne dwie. Stacje mobilne to świetne rozwiązanie wtedy, gdy trzeba szybko i skutecznie poprawić pojemność i zasięg sieci. Zarówno na festiwalach, stokach jak i na Światowych Dniach Młodzieży.

stacja bazowa przy nartostradzie w Białce Tatrzańskiej

Stacja bazowa przy nartostradzie w Białce Tatrzańskiej.

Powiecie „eee… mało!” Jednak pamiętajcie, że kawał roboty wykonano już w ubiegłych latach. Nie zmienia to faktu, że chociaż w przeważającej większości stacji narciarskich sieć działa bardzo dobrze, to na pewno się one nie nudzą.

Stacje mobilne mają co robić

O słodkim nieróbstwie mogą zapomnieć w szczególności nasze stacje mobilne.  Od Wigilii Świąt Bożego Narodzenia za pośrednictwem naszych stacji mobilnych w Karpaczu i Czarnej Górze przesłano ponad 430 GB danych i wykonano ponad 29,5 tysiąca minut połączeń. Rekordowymi dniami były 31 grudnia i 1 stycznia. To jak bardzo są one potrzebne widać gdy porównany transfer danych przed Świętami i po nich. Przed – stacje te przesyłały kilka GB danych dziennie (w weekendy – kilkanaście), a po Świętach średnia to blisko 27 GB dziennie. Wykonano także z tych stacji 50 połączeń alarmowych.

Czekacie zapewne na podsumowanie roku, jednak tym razem pozwolimy sobie przetrzymać Was nieco dłużej. Chciałbym bowiem zebrać dane dotyczące ruchu i skali inwestycji z całego roku, a na to potrzeba kilku tygodni.

Udostępnij: Internet śmiga na stokach

4 G czyli sieć 3G w Gwinei

25 stycznia 2012

4 G czyli sieć 3G w Gwinei

Nasz kolega z Lublina, Dominik Michalczuk przez kilka tygodni był w Gwinei. Na co dzień monitoruje jakość i dostępność usług w tym 3G, podobne zadanie czekało go na miejscu. Od 2007 r. w Gwinei obecny jest bowiem Orange. Sieć jest stale rozbudowywana a liczba klientów rośnie. Stopniowo na rynek wprowadzane są nowe usługi. Pod koniec ub. r. wprowadzano tam sieć 3G. Dominik, jako ekspert sprawdzał jakość sieci (m.in. dostępność, prędkość) oraz identyfikował problemy w sieci.

Choć mogłoby się wydawać to dziwne praktycznie każdy mieszkaniec ma telefon komórkowy. – To podstawowe narzędzie, nie tylko do rozmów, ale do codziennego życia, negocjowania cen pożywienia, jak i do wypłat pieniędzy – opowiada.

Co go zdziwiło? – Pracownicy modlący się pięć razy dziennie na dywanikach oraz przychodzący w piątek do pracy w strojach regionalnych. Po kilku dniach wspólnej pracy udało mi się zaprzyjaźnić z kilkoma osobami. Wspólnie udawaliśmy się na obiad w lokalnej stołówce. Pewnego dnia zamiast frytek do ryby w sosie pomidorowym dostałem banana w plasterkach smażonego na głębokim oleju. I dobrze zrobiłem, bo ku mojemu zdziwieniu to danie okazało się naprawdę pyszne – wspomina z uśmiechem.

Choć przed wyjazdem przeczytał, że w Gwinei może być niebezpiecznie uważa, że to przesadzone informacje. – Przez cały czas wyjazdu czułem się bezpiecznie i pewnie i to nie tylko dlatego, że jestem instruktorem karate kyokushin ; )

Udostępnij: 4 G czyli sieć 3G w Gwinei

Sieć

Przepraszamy za awarię

12 kwietnia 2011

Przepraszamy za awarię

Nowe stacje, mobilne BTS i więcej 4G LTE

stacja bazowa przy nartostradzie w Białce Tatrzańskiej

Stacja bazowa przy nartostradzie w Białce Tatrzańskiej.

Stacje mobilne mają co robić

Udostępnij: Przepraszamy za awarię

Innowacje

Internet czwartej generacji czy super 3G?

25 stycznia 2011

Internet czwartej generacji czy super 3G?

W świecie telekomunikacji od kilku lat pojawiają się informacje o niezwykłych możliwościach nowych systemów komórkowych działających w standardzie LTE (Long Term Evolution). Są one przedstawiane jako konkurencja dla innych systemów komórkowych, a przepływności rzędu 100 Mb/s oraz opóźnienia poniżej 20 ms mają być wyzwaniem dla systemów przewodowych. O tym, czym tak naprawdę jest LTE i jakie możliwości oferuje w porównaniu z innymi technologiami mobilnego dostępu do Internetu opowiedzą Maciej Zengel, dyrektor Departamentu Strategii Współpracy Międzyoperatorskiej PTK oraz Jarosław Noskowski i Rafał Szpila, eksperci z Orange Labs.

Udostępnij: Internet czwartej generacji czy super 3G?

Micro SIM 3G w Orange

26 maja 2010

Micro SIM 3G w Orange

Dzięki najnowszemu dziecku Apple, czyli iPad`owi zaistaniał micro SIM 3G, który jest używany w tablecie. W najbliższych dniach taki właśnie SIM będzie dostępny w ofercie Orange Free oraz Business Everywhere bez terminala. Jeśli ktoś ściągnął z USA iPada, to moim zdaniem propozycja jest jak znalazł, bo zapewni swobodny dostęp do Internetu. Micro SIM 3G będzie można uzyskać poprzez naszą stronę www, a także w punktach sprzedaży. Gwarantuje taką samą funkcjonalność, co tradycyjna karta jednak jej rozmiary są znacznie mniejsze. Stosowane do tej pory karty SIM mają 25×15 mm, a wymiary micro SIM 3G to zaledwie 15×12 mm.

micro_sim.jpg

Udostępnij: Micro SIM 3G w Orange