Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności

25 stycznia 2016

Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności

Olga Bończyk – aktorka, wokalistka, Ambasadorka programu Fundacji Orange „Dźwięki Marzeń” otrzymała zaszczytny tytuł Gwiazdy Dobroczynności. „Za konsekwentne wspieranie w rozwoju dzieci niesłyszących, za wkład w umożliwianie im dostępu do edukacji na równi ze słyszącymi oraz pomoc rodzinom dzieci z wadą słuchu, za działalność edukacyjną – szerzenie wiedzy i uwrażliwianie Polaków na potrzeby osób niesłyszących” – brzmiał werdykt w czasie wręczenia statuetki.

Problem ten zna z własnego życia, bo wychowała się w rodzinie osób niesłyszących. Olga włada językiem migowym, dzięki czemu może sprawnie porozumiewać się z niesłyszącymi rodzicami dzieci w naszym Programie.  Współpracuje z nami od 10 lat – zaangażowana, wrażliwa i otwarta na nowe aktywności. Każdego lata odwiedza dzieci i rodziców – uczestników turnusów rehabilitacyjnych, które organizuje Fundacja, bierze udział w konferencjach, przekonując o konieczności wczesnej diagnozy i terapii słuchu i mowy. Nawet na okładce swojej płyty „Listy z daleka” postanowiła przypomnieć odbiorcom o tym, że istnieją osoby, dla których muzyka pozostaje… dźwiękiem marzeń. Dzięki wsparciu naszej Ambasadorki – te marzenia mogą się spełnić.

Konkurs Gwiazdy Dobroczynności organizowany był już po raz 7. Program promuje społeczne zaangażowanie osób znanych, które wykorzystują swoją popularność, aby pomagać i przekonywać nas do wsparcia ważnych społecznie idei. Organizatorem programu jest Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce.

d6be2bda37095b888a82e5ce55641295b3e

fcb4db2ecae39108ac6f3d30f24e4c29667

Udostępnij: Olga Bończyk Gwiazdą Dobroczynności

Niezwykła pocztówka dźwiękowa!

16 lipca 2014

Niezwykła pocztówka dźwiękowa!

Pewnie nie pamiętacie, czegoś takiego, jak pocztówka dźwiękowa?  Wyglądała jak zwykła kartka pocztowa z widoczkiem, a miała funkcjonalność płyty gramofonowej.  W miejscowościach turystycznych można było nagrać  w ten sposób pozdrowienia i wysłać je, jak normalną kartkę pocztową.

Na turnusach rehabilitacyjnych dla dzieci z wadą słuchu organizowanych przez Fundację Orange też można nagrać pocztówkę dźwiękową.  Ale nie są to zwykłe pozdrowienia z wakacji, to pierwsze sylaby, słowa, których dziecko  nauczyło się dzięki zajęciom organizowanym w programie Dźwięki Marzeń. Dzieci z wrodzonym niedosłuchem inaczej odbierają dźwięki niż ich słyszący rówieśnicy i trudniej im przez to rozwijać mowę. Rozpoznawanie, rozumienie dźwięków i nauka mówienia to dla nich duże wyzwanie. Dlatego właśnie te pocztówki są dla nas wyjątkowe – to zapis ich małych-wielkich sukcesów osiągniętych dzięki rocznej rehabilitacji słuchu i mowy oraz intensywnych wakacyjnych ćwiczeń.

Co roku Fundacja Orange zaprasza dzieci na letni wyjazd, podczas którego przez dwa tygodnie uczestniczą w zajęciach logopedycznych i logorytmicznych. W tym roku odbywają się one w Serocku k/Warszawy i bierze w nich udział łącznie 90 dzieci oraz ich opiekunowie.
Możecie posłuchać, jak brzmią pierwsze dźwięki, sylaby które wypowiadają dzieci i wybrać te najbardziej wzruszające. Aplikacja głosująca dostępna jest na profilu Fundacji Orange na Facebooku: www.facebook.com/FundacjaOrange w zakładce Zagłosuj. Autorzy najpopularniejszych pocztówek otrzymają nagrody od Fundacji Orange. Pomożecie nam rozstrzygnąć ten konkurs?

445bfc75d036fa2747256751a89c490ca0e

Udostępnij: Niezwykła pocztówka dźwiękowa!

4 grudnia 2012

Za dwa obrazy Jerzego Dudy-Gracza wystawione przez Orange Polska na aukcję, uzyskaliśmy 71 tys. zł. Pieniądze w całości przeznaczymy na zakup nowych aparatów słuchowych dla dzieci z wadą słuchu, którym pomagamy w ramach programu „Dźwięki Marzeń” prowadzonego przez Fundację Orange.

Na aukcję, zorganizowaną przez firmę Artinfo.pl, trafiły prace „Spóźnione bachanalie” oraz „Witkacemu i Puszka Pandory”. Wyjątkowe obrazy przyciągały uwagę wielu kolekcjonerów. Cena wywoławcza dla każdego z nich wynosiła tylko 100 zł, co dodatkowo wzbudzało emocje wśród kolekcjonerów i zachęcało do udziału w licytacji. Cenę pierwszego z obrazów podbijano aż 74 razy, a drugiego 60 razy. To ewenement na rynku dzieł sztuki. Nabywcą wszystkich prac został kolekcjoner prywatny, pragnący zachować anonimowość.

Dochód z tej aukcji zostanie przekazany Fundacji Orange, która od 2006 roku prowadzi ogólnopolski program rehabilitacji małych dzieci z wadą słuchu „Dźwięki Marzeń”. Zapewnia im wczesną rehabilitację prowadzoną pod okiem specjalistów oraz możliwość nieodpłatnego użyczenia indywidualnie dobranego aparatu słuchowego. Dzięki protezie słuchu możliwy jest odbiór dźwięków oraz rozpoczęcie terapii słuchu i mowy. Rocznie z tych wypożyczeń korzysta około 300 dzieci, a urządzenia te dostępne są w 18 placówkach audiologicznych w całej Polsce.

– Jesteśmy bardzo zadowoleni, że aukcja obrazów Dudy-Gracza cieszyła się takim zainteresowaniem. Dochód z niej pozwoli nam otworzyć dwa nowe Banki Aparatów Słuchowych dla dzieci z wadą słuchu. – mówi Jadwiga Czartoryska, Prezes Fundacji Orange. Pozostałe placówki chcemy także doposażyć nowymi sprzętami, dlatego serdecznie zapraszam wszystkich do udziału w zbiórce środków – dodaje.

Każdy może wspomóc ten cel – wystarczy dokonać wpłaty o dowolnej kwocie na konto 55103015080000000504301109 (Fundacja Orange, ul. Krasickiego 55/59, 02-608 Warszawa z dopiskiem POMAGAM) lub poprzez serwis siepomaga.pl. Klienci Orange mogą wysyłać SMS o treści POMAGAM na nr 7202 (koszt: 2,46 PLN z VAT). Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.dzwiekimarzen.pl lub pod nr infolinii  800 48 00 44 (pon.- pt. 10.00 -16.00).

****

Jerzy Duda Gracz jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych malarzy polskich II poł. XX w. Wypracował swój indywidualny styl, charakteryzujący się niezwykłą starannością w oddaniu szczegółu, genialnym wyczuciem koloru i zazwyczaj surrealistyczno-fantastyczną atmosferą swoich przedstawień malarskich.

Oba obiekty prezentowane na aukcji charytatywnej stanowią odniesienia do twórczości mistrzów malarstwa polskiego i europejskiego. Praca „Spóźnione bachanalia” nawiązuje tematyką do klasycznych przedstawień włoskiego renesansu, doszukać się możemy analogii do mistrzów takich jak Tycjan czy Rubens. W sposób charakterystyczny dla twórczości Dudy-Gracza postacie zostały zdeformowane, ukazane karykaturalnie, groteskowo. Bohaterowie obrazu o klasycznym charakterze, są niedoskonali, starzy, zmęczeni życiem, w przeciwieństwie do pierwotnej atmosfery obrzędu. W przypadku drugiej pracy „Witkacemu i Puszka Pandory” autor bezpośrednio odnosi się do portretów Stanisława Witkiewicza, wykorzystując jego pseudonim artystyczny w tytule.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Aparaty słuchowe dla podopiecznych Fundacji Orange za obrazy Jerzego Dudy – Gracza

Głosujcie na Olgę Bończyk!

22 listopada 2012

Głosujcie na Olgę Bończyk!

Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, ambasadorka naszego programu rehabilitacji dzieci z wadą słuchu – Dźwięki Marzeń, walczy o tytuł Gwiazdy Dobroczynności. To największy konkurs promujący działania społeczne i jedyny w Polsce plebiscyt publiczności mający na celu promocję zaangażowania społecznego Gwiazd. Głosowanie trwa do 6 stycznia 2013 roku. Można głosować raz na dobę poprzez stronę www.gwiazdydobroczynnosci.pl.

Olga, jedna z bohaterek książki „Dźwięki marzeń” – reportaże i rozmowy”, o której pisałam. Od 7 lat jest też Ambasadorką programu- Dźwięki Marzeń, Fundacji Orange. Każdego lata odwiedza dzieci i rodziców na turnusach rehabilitacyjnych, uczestniczy w spotkaniach z terapeutami oraz w konferencjach, których celem jest poszerzanie wiedzy i budowanie wrażliwości na problemy wad słuchu. Pani Olga otwarcie mówi o konieczności wczesnej rehabilitacji dzieci z wadą słuchu. Problem ten zna z własnego życia – jest córką niesłyszących rodziców i nieobca jest jej codzienność tych, którzy poszukują drogi komunikacji innej niż mowa.

12a10e5e03a82634e9d3c44c9801fb1fa1d
Oprócz inicjatyw Fundacji Orange, angażuje się w wiele innych działań charytatywnych i społecznych. Jest ciepłą i wrażliwą osobą, otwartą na potrzeby innych. Dlatego zachęcam Was do głosowania na Olgę Bończyk, w konkursie Gwiazdy Dobroczynności.

Udostępnij: Głosujcie na Olgę Bończyk!

Premiera książki Fundacji Orange- „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy”

8 listopada 2012

Premiera książki Fundacji Orange- „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy”

8 listopada b.r. w Warszawie odbyła się premiera książki „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy” wydanej przez Fundację Orange we współpracy z Instytutem Reportażu i wydawnictwem Helion. Publikacja poświęcona jest  tematyce wad słuchu – opowiada o doświadczeniach i potrzebach osób niesłyszących oraz ich bliskich. W projekt charytatywnie włączyli się dziennikarze, którzy pod kierunkiem Mariusza Szczygła i Julianny Jonek z Instytutu Reportażu pracowali nad reportażami i wywiadami. Całkowity dochód ze sprzedaży książki jest przeznaczony na zakup aparatów słuchowych dla dzieci z wadą słuchu.

Fundacja Orange od wielu lat wspiera rozwój dzieci niesłyszących. Prowadzi dla nich bezpłatne wypożyczenia aparatów słuchowych oraz specjalistyczną rehabilitację w domu i w czasie letnich turnusów. Doświadczenia zebrane podczas realizacji programu, liczne, poruszające historie dzieci, rodziców, terapeutów i lekarzy były inspiracją do tego, aby wydać książkę. Dochód z jej sprzedaży wesprze prowadzoną właśnie zbiórkę środków na zakup nowych urządzeń do Banków Aparatów Słuchowych dla dzieci niesłyszących.

Do przekazania Państwu tych opowieści wybraliśmy formę reportażu. Wierzymy bowiem, że ten gatunek pozwoli czytelnikom być blisko przeżyć bohaterów, ale jednocześnie pozostawi miejsce na własną refleksję. Tym bardziej, że autorzy przedstawiają różne spojrzenia na świat ciszy i świat dźwięków, a ich bohaterowie swymi historiami potwierdzają, że temat ten ma wiele wymiarów. – mówi Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Orange.

Książka „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy” powstała we współpracy z Instytutem Reportażu i wydawnictwem Helion – właścicielem marki Editio. Do projektu zaproszono dziesięciu dziennikarzy, którzy pod okiem Instytutu pracowali nad materiałami do książki, spotykając się z jej bohaterami i prowadząc wielogodzinne, trudne nieraz rozmowy. Autorami publikacji są: Marta Kowalczyk-Hernik (Radio PIN), Joanna Morga (Polska Agencja Prasowa), Ola Kurowska (Służba Zdrowia), Beata Kołakowska (Charaktery, Puls Medycyny), Aleksandra Pawlicka (Newsweek), Katarzyna Pinkosz (Mamo to ja), Marcelina Szumer (Przekrój, Tygodnik Powszechny), Paweł Wieczorek (Tygodnik Powszechny, Wprost), Kornelia Wróblewska (Polsat News), Agnieszka Rogal (TOK FM).

W efekcie tej współpracy powstało 10 wyjątkowych reportaży, które pokazują historie osób niesłyszących z szerokiej perspektywy. Temat wady słuchu poruszony został bowiem zarówno z punktu widzenia rodziców (słyszących i niesłyszących), specjalistów logopedów i nauczycieli, a także samych niesłyszących. Autorzy przedstawili  dylematy związane z wychowaniem dziecka z wadą słuchu, czy pierwszym szokiem związanym z diagnozą (Wymarzone pierwsze słowo, Kosmita z aparatem, Po drugiej stronie ciszy). W książce można znaleźć także niezwykłe rozmowy z osobami od wielu lat zaangażowanymi we wsparcie osób z wadą słuchu (I głusi mogą śpiewać, Nieznane przez nieznane). Jest także wywiad z Olgą Bończyk o jej życiu w świecie ciszy i w świecie dźwięków (Mama płakała gdy jej  śpiewałam) oraz szczera rozmowa z Jurkiem Owsiakiem o trudach, ale przede wszystkim korzyściach podejmowania walki o słuch najmłodszych (Każde dziecko z wlepką od Owsiaka w książeczce).

Książkę „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy” będzie można nabyć w wybranych księgarniach (m.in. Traffic Club Warszawa, Wrzenie Świata) oraz w księgarniach online wydawnictwa Helion: www.helion.pl, www.editio.pl.

Publikacja będzie również dostępna w formie e-booka w księgarni online www.ebookpoint.pl.

Cena książki „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy” to 14,90 zł. Dochód z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na zakup aparatów słuchowych do bezpłatnych wypożyczeń dzieciom z wadą słuchu. Cel zbiórki wesprzeć można także poprzez wpłaty na konto: 55103015080000000504301109 (Fundacja Orange, ul.Krasickiego 55/59, 02-608 Warszawa, z dopiskiem POMAGAM)

Fundacja Orange – program Dźwięki marzeń

W maju 2006 roku Fundacja Orange powołała do życia ogólnopolski program pomocy małym dzieciom z wadą słuchu – Dźwięki Marzeń. W ramach programu prowadzone są liczne działania, wspierające najmłodsze dzieci z ubytkiem słuchu, a także ich rodziny i rehabilitantów.

Fundacja Orange uruchomiła 18 Banków Aparatów Słuchowych, w których bezpłatnie dobierany i wypożyczany jest dzieciom odpowiedni aparat. Ponadto, organizowane są systematyczne zajęcia rehabilitacji, na które specjaliści dojeżdżają do domów dzieci i pomagają im opanować mowę i język.

Do rehabilitantów adresowane są specjalistyczne szkolenia podnoszące ich kwalifikacje w pracy z dziećmi. Fundacja popularyzuje zagadnienia związane z problematyką wad słuchu u małych dzieci, organizując Międzynarodowe Konferencje Naukowe, na które przyjeżdżają do Polski eksperci z całego świata.

Nadzór merytoryczny nad programem sprawuje Rada Naukowa, Naukowej skład której wchodzą osoby o uznanym autorytecie w zakresie leczenia ubytku słuchu oraz autorzy licznych publikacji naukowych: prof. dr hab. n. med. Witold Szyfter, dr n. med. Marzanna Radziszewska-Konopka, dr n. hum. Anna Prożych, prof. dr hab. Tadeusz Gałkowski, prof. dr hab. n. med. Andrzej Obrębowski, prof. dr hab. n. med. Henryk Skarżyński, prof. dr hab. Bogdan Szczepankowski .

Dodatkowych informacji udziela:

Antonina Bojanowska                                                                 Patryk Sucharda
Fundacja Orange                                                                         Havas PR Warsaw
Tel : (22) 844 58 98                                                                     Tel : (22) 444 06 71
Kom. 509 848 682                                                                       Kom. 693 203 223
E-mail: antonina.bojanowska@orange.com                          E-mail: patryk.sucharda@havasww.com

Fundacja Orange
Fundacja Orange prowadzi autorskie programy i wspiera wartościowe działania innych organizacji pozarządowych na rzecz dzieci i młodzieży w obszarach nowoczesnej edukacji, kultury i zdrowia. We wszystkie działania Fundacji angażują się wolontariusze Orange. Główne realizowane programy to: Akademia Orange, Edukacja z Internetem, Dźwięki Marzeń, Telefon do Mamy i Akademia Orange dla bibliotek. Fundacja została stworzona w 2005 roku przez Telekomunikację Polską i PTK Centertel (spółki należące do Orange Polska). www.fundacja.orange.pl

Udostępnij: Premiera książki Fundacji Orange- „Dźwięki Marzeń. Reportaże i rozmowy”