Fundacja Orange wraca do szkoły

31 sierpnia 2018

Fundacja Orange wraca do szkoły

Wraz z początkiem roku szkolnego 2018/2019 startują także nowe edycje naszych programów: MegaMisji i #SuperKoderów.

MegaMisja, czyli nasz program dedykowany uczniom z klas 1-3, wystartuje w 200 nowych szkołach. Dzięki niemu, dzieci w wieku 7-10 lat dowiedzą się jak bezpiecznie wchodzić w świat technologii i internetu. Tworząc go, zależało nam na tym, aby uniknąć nudnych wykładów. Właśnie dlatego, MegaMisja ma konwencję gry edukacyjnej. Mierząc się z kolejnymi zadaniami, dzieciaki jednocześnie nabywają nowe umiejętności i wiedzę.

Scenariusze zajęć MegaMisji znajdziesz tutaj.

Drugi z naszych programów dla szkół – #SuperKoderzy jest dedykowany starszym uczniom, z klas 4-6. Różni się nie tylko wiekiem grupy docelowej. W tym wypadku, szkoły zgłaszając swój akces wybierały jeden z tradycyjnych przedmiotów szkolnych. Dzięki #SuperKoderom, zamieniamy go w przedmiot wzbogacony o lekcje programowania płynnie wpisujące się w podstawę programową. Przykładowo: lekcja muzyki staje się również warsztatem z programowania narzędzi niezbędnych do tworzenia własnej muzyki.

Każda ze szkół otrzymała od nas grant na potrzebny sprzęt, a zaangażowani nauczyciele – szkolenia, podczas których nabywają niezbędne umiejętności.

#SuperKoderzy od września pojawią się w 170 nowych szkołach w całej Polsce

Scenariusze zajęć #SuperKoderów znajdziesz tutaj.

W sumie MegaMisja i #SuperKoderzy po raz pierwszy startują w 370 miejscach. Podczas wiosennego naboru o udział w naszych programach biło się aż 1831 szkół.

Udostępnij: Fundacja Orange wraca do szkoły

Sieć

Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4

25 czerwca 2018

Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4

Zrobiliśmy ponad 400 kilometrów by pokazać Wam jak podłączamy szkoły do światłowodu. Dlaczego tyle? Bo pierwsze szkoły w ramach środków z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa, czyli POPC podłączamy w Królewskim Mieście Skwierzyna, jak swoją małą ojczyznę przedstawia burmistrz miasta. Odwiedziliśmy OLT, którego nieco zabrakło w pierwszym odcinku serii, pokazujemy jak prowadzi się kanalizację techniczną i jak wygląda podłączenie w szkole. A że światłowód do budynku wchodził przez kotłownię… nieco się ubrudziliśmy.

Zapraszam do oglądania!

Lubuskie, Skwierzyna i POPC

Miasteczko urokliwe, ze starym ratuszem, zachowanymi kamieniczkami, wieżą ciśnień i fartownie dla siebie w okolicy, którą w ramach środków z POPC podłącza Orange. Pod ziemią jest tam sporo światłowodów, które powstały w ubiegłych latach ze środków unijnych, a samorządy dogadały się tworząc Lubuską Unię Światłowodową. Wszystko więc gra i buczy. Zresztą o samej Skwierzynie pisał już jakiś czas temu Wojtek na Twitterze.

(uwaga, reklama)

Lubuskie to prześliczny region idealny na rowery, dla fanów ornitologii, wędkarstwa, żeglarstwa, a zimą na biegówki. Warto odwiedzić Brody, Park Narodowy Ujścia Warty i zamek Joannitów w Łagowie. Serio, serio, warto 😉

(koniec reklamy)

To już czwarty odcinek serii i pierwszy, nagrywany poza Warszawą. Kolejny nagrywamy na dniach, także „na wyjeździe”. A jak wiemy, gole strzelone na wyjeździe liczą się podwójnie 😉

Poniżej są linki do trzech wcześniejszych. Pomysły na dwa kolejne nagrania już są, mieliście także prośbę o tekst i IPTV – on także jest planach. Ale jeżeli chcielibyście coś nowego, nietypowego dajcie znać!

Udostępnij: Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4

Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

25 czerwca 2018

Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

Fundacja Orange była partnerem głównym tegorocznej edycji, niezwykle prestiżowego konkursu Papaya Young Directors. Zadaniem uczestników – młodych kreatywnych i filmowców było nakręcenie spotu reklamowego na temat jednej z sześciu marek: EB, Sprite, PZU, McDonalds, DPD i Fundacji Orange.

Każdy twórca, który podjął rękawicę, w pierwszej kolejności musiał stworzyć eksplikację reżyserską na temat wskazanego przez siebie brandu. Autorzy najlepszych z nich, zdaniem jury, otrzymali zielone światło na rozpoczęcie zdjęć. Co kluczowe, przedstawiciele partnerów nie ingerowali w prace nad filmami, nie mieli też wglądu w eksplikacje. Taka cezura miała zapewnić kreatywnym pełną niezależność, a ich dziełom nadać stempel świeżego spojrzenia na markę i produkt.

12 najlepszych spotów, po dwa na temat każdej z marek, poznaliśmy dopiero 13 czerwca, na oficjalnej gali w Zamku Ujazdowskich w Warszawie.

Poniżej, znajdziecie oba filmy na temat Fundacji Orange. Pierwszy z nich („Obcy”) otrzymał wyróżnienie jury za kompozycję i wyjątkową wrażliwość muzyczną.

Konrad Kidawa – „Obcy”

Michał Ciechomski – „Owce”

Jak Wam się podobają? Macie swojego faworyta? Czekam na komentarze.

Udostępnij: Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

Pomożemy w nauce dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

20 kwietnia 2018

Pomożemy w nauce dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

Do 27 kwietnia trwa nabór do dwóch naszych programów dedykowanych szkołom: MegaMisji i #SuperKoderów. Drugi z nich, od roku szkolnego 2018/2019, wzbogacamy o nową ścieżkę edukacyjną. Od 1 września nowe technologie, dzięki nam, lepiej poznają także dzieci z Zespołem Downa i autyzmem.

Dla przypomnienia: #SuperKoderzy to nasz ogólnopolski program edukacyjny, którego kluczowym elementem jest nauka programowania. Adresujemy go do szkół podstawowych oraz uczniów w wieku 9-12 lat. Szkoły, które kwalifikują się do #SK decydują, którą spośród 9 ścieżek tematycznych, w ramach wybranego przedmiotu, będą realizować. W tym gronie plasuje się m.in. muzyka. Uczniowie podążający tą ścieżką, między innymi, uczą się programować podłączone do komputera przedmioty i…komponować na nich dźwięk.

Od 1 września chętnie szkoły będą realizować nową ścieżkę – Młodzi Patrioci, która dedykowana jest dzieciom z niepełnosprawnościami. Mimo, że do naszych programów, począwszy od edycji pilotażowej, zgłaszały się już szkoły specjalne to Młodzi Patrioci są pierwszą ścieżka, która będzie w stu procentach wychodziła naprzeciw potrzebom dzieci z zespołem downa lub autyzmem. – Dostawaliśmy liczne sygnały od nauczycieli np. z klas integracyjnych. Mówili, ze chcieliby spróbować naszych zajęć ale dzieci z niepełnosprawnościami sobie z nimi nie poradzą. Dlatego właśnie zrodził się pomysł stworzenia ścieżki specjalnie dla nich, dostosowania naszych materiałów do specyfiki szkół specjalnych. Wdrażając tę ścieżkę, chcemy udowodnić że każdy, przy odpowiednim podejściu, może przystąpić do nauki kodowania i programowania – mówi Monika Wrońska, koordynatorka programu #SuperKoderzy w Fundacji Orange.

Scenariusze lekcji do Młodych Patriotów skonstruowaliśmy we współpracy z dwiema doświadczonymi nauczycielkami ze szkoły specjalnej w Obornikach: Jolantą Majkowską i Zytą Czechowską. – One najlepiej wiedzą czego potrzebują dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi – tłumaczy Monika Wrońska.

W ramach 15 lekcji dzieciaki, przy wykorzystaniu m.in. nowoczesnych robotów edukacyjnych, poznają wybrane aspekty historii Polski. I nie tylko.

Rekrutacja dla szkół na przyszły rok szkolny kończy się w przyszły piątek. Więcej informacji TUTAJ. Koniecznie dajcie znać zaprzyjaźnionym szkołom.

Udostępnij: Pomożemy w nauce dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi

Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość

5 kwietnia 2018

Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość

Tak jak przeczytaliście TUTAJ, od pierwszego czwartku kwietnia ruszyliśmy z naborem na rok szkolny 2018/2019. Serdecznie zachęcam do udostępniania informacji o obu programach wszystkim nauczycielom i rodzicom. Dlaczego warto? Przekonam Was w pięciu punktach:

1/ MegaMisja i #SuperKoderzy to programy bezpłatne, szkoły nie muszą wydawać pieniędzy ani na rekrutację, ani na udział w programie. Wprost przeciwnie – dajemy im know-how, szkolenia dla nauczycieli i grant (w przypadku #SuperKoderów) oraz gwarantowane nagrody (w MegaMisji).

2/ Aby dołączyć do programów i uczyć nowych technologii oraz programowania, nauczyciele nie muszą być informatykami.

3/ Wchodząc na pokład programów, szkoły otrzymują dostęp do najnowszych narzędzi edukacyjnych (na przykład robotów edukacyjnych) i merytorycznego wsparcia Fundacji, która od lat specjalizuje się w edukacji cyfrowej.

4/ MegaMisja i #SuperKoderzy płynnie wpisują się w ścieżkę edukacyjną i podstawę programową (w przypadku #SuperKoderów). Dzieciaki, realizując nasze programy, nie zaniedbają podstawowych przedmiotów szkolnych!

5/ W MegaMisji jest 600 szkół, a w #SuperKoderach – 170. Pozytywna rekomendacja każdej z nich jest dla nas medalem z najcenniejszego kruszcu.

Zobaczcie wideo:

Udostępnij: Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość