26 marzeń do spełnienia

17 listopada 2017

26 marzeń do spełnienia

Efektem zakończonego kilka tygodni temu naboru do 3 edycji Pracowni Orange jest wybranie 26 lokalizacji w których powstaną nowe, multimedialne świetlice. Każda z nich to inna, unikalna historia ludzi, którzy skutecznie przeforsowali swój projekt na rzecz lokalnej społeczności.

Jedną z tych najbardziej szczególnych jest Siedlisko. Licząca sobie 1900 mieszkańców wieś w internetowym plebiscycie uzyskała aż 10879. Imponujące.

Aby z sukcesem dobrnąć do mety, grupa inicjatywa stojąca za – obecnie przygotowująca się do otwarcia – Pracownią Orange w Siedlisku musiała wpierw stworzyć pomysł na tętniące życiem multimedialne miejsce w swojej miejscowości (co nie jest łatwe w miejscu zamieszkałym przez mniej niż 2 tys. ludzi), a następnie – z pozytywnym skutkiem sprzedać swoją ideę w otwartym głosowaniu.

Aby zrozumieć ten fenomen, postanowiłem przepytać członków grupy inicjatywnej z Siedliska.

* * *

Skąd się znacie? Pracowaliście razem wcześniej?

Jako członkowie Grupy Inicjatywnej znamy się bardzo dobrze ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior (LGD), ponieważ wspólnie bierzemy udział we wspieraniu oddolnych inicjatyw społecznych. Organizujemy różnego rodzaju przedsięwzięcia, które przyczyniają się między innymi do promocji obszaru gminy Siedlisko. Znamy się wszyscy z mieszkańcami, dlatego jest nam bardzo łatwo angażować społeczność lokalną w różnego rodzaju działania.

Skąd dowiedzieliście się o naborze do Pracowni Orange?

Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior wystąpiło z propozycją wzięcia udziału w 3 edycji Programu Pracownie Orange. Informację o konkursie zobaczyliśmy na specjalnej stronie. Stąd pomysł!

Nabór do Pracowni to bardzo duże wyzwanie, zarówno czasowe i logistyczne, w dodatku obarczone ryzykiem, że się nie powiedzie. Skąd pomysł, aby podjąć rękawicę?

Pracownia Orange wydała nam się wspaniałą możliwością na stworzenie miejsca spotkań, rozwoju pasji, kursów, warsztatów, tradycji lokalnych – otwarte dla wszystkich mieszkańców. Oferowane granty na realizację projektów społecznych i edukacyjnych to duża szansa na rozwój lokalny, lepszego dostępu do technologii, wzmocnienie cyfrowych kompetencji i stworzenie przestrzeni wspólnych działań. Uważaliśmy, że jest wspaniałym pomysłem na stworzenie przyjaznego centrum informacyjnego, kulturalnego i rozrywkowego, które jest każdemu „po drodze” i które tętni życiem przez cały rok. Dzięki niej chcielibyśmy zapewnić mieszkańcom dostęp do technologii, informacji i kultury. Dodatkowo, czujemy się po prostu odpowiedzialni za miejsce z którym się identyfikujemy.

Udzielacie się społecznie? Jeśli tak – jak?

Cała nasza Grupa Inicjatywna udziela się społecznie, ponieważ jest to nasza praca, którą wykonujemy i która daje nam wiele satysfakcji. Aktywizujemy mieszkańców podczas dożynek, jarmarków, konkursów, wyjazdów studyjnych itp. Warto działać, aby zobaczyć uśmiech na ustach osób. Daje to energię i pozytywnie nastawia do dalszego funkcjonowania. Naszym mottem są słowa Jana Pawła II: Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Nic dodać, nic ująć. Trzymamy kciuki.

* * *

Nowe Pracownie Orange będą dostępne na przełomie grudnia i stycznia, więcej informacji o programie zdobędziecie TUTAJ.

Udostępnij: 26 marzeń do spełnienia

Przeszło 100 tys. głosów na Pracownie Orange!

12 października 2017

Przeszło 100 tys. głosów na Pracownie Orange!

Od 4 do 20 października trwa głosowanie internautów, dzięki któremu wybierzemy 25 nowych Pracowni Orange. Po nieco ponad tygodniu plebiscytu internauci oddali już przeszło 100 tys. unikalnych losów. To znakomity wynik – każdy zainteresowany może dać wyraz swojemu poparciu tylko raz na 24 godziny.

Jak wygląda głosowanie?

W pierwszym, tzw. etapie naboru do Pracowni Orange grupy inicjatywne, składające się z co najmniej 3 osób, poprzez specjalny formularz internetowy, przedstawiały pomysł na Pracownię w swojej miejscowości. Następnie, komisja złożona z naszych ekspertów wyłoniła finałowe 63 propozycje, które stanęły do otwartego głosowania. 25 zgłoszeń, które zgromadzą największą ilością głosów w danych województwach (wymóg to 1 na każde z nich) zamieni się w prawdziwe Pracownie Orange.

Na czym polegają Pracownię Orange?

Pracownia Orange to miejsce, w którym mieszkańcy mogą aktywnie spędzać czas, rozwijając swoje pasje i ucząc się, jak kreatywnie korzystać z nowych technologii. Wszystko to w nowoczesnej przestrzeni, wyposażonej w zgodzie z pomysłem danej Grupy Inicjatywnej i pod kuratelą Fundacji Orange.

W praktyce każda z lokacji otrzymuje od nas grant o wartości około 30 tys. zł. Za tą kwotą kryją się m.in.: komputery, urządzenia wielofunkcyjne, konsole, drukarki 3D i zestaw mebli. To jak grupy inicjatywne i mieszkańcy spożytkują ten kapitał zależy wyłącznie od ich pracowitości i kreatywności.

Co kluczowe, Pracownie Orange powstają w miejscowościach do 30 tys. mieszkańców. Do tej pory powstało ich już 77, a obecny nabór sprawi, że ich łączna ilość przekroczy 100. Z doświadczenia wiemy, że dla wszystkich tych lokacji to naprawdę cenny nabytek.

Dowiedzcie się więcej o Pracowniach Orange i dołączcie do głosowania TUTAJ>>

Udostępnij: Przeszło 100 tys. głosów na Pracownie Orange!

Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

31 maja 2017

Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

Z okazji Dnia Dziecka przygotowaliśmy specjalną aplikację i konkurs w którym do wygrania jest audiobook autorstwa Grzegorza Kasdepke, popularnego pisarza dziecięcego.

Jak to działa?

1/ Udaj się wraz ze swoim dzieckiem do jednego z 753 Salonów Orange w całej Polsce, gdzie czeka na Was po 40 zestawów kart z bohaterami MegaMisji, czyli programu Fundacji Orange, o którym pisałem TUTAJ.

2/ Postacie ożyją w rozszerzonej rzeczywistości. Wystarczy pobrać za pomocą QR kodu na karcie aplikację mobile na Dzień Dziecka i nakierować aparat/kamerę na kartę.

3/ Tysiąc pierwszych dzieci, które poprawnie rozwiążą udostępniony quiz o bezpieczeństwie online, otrzyma specjalny kod do bezpłatnego pobrania jednego z siedmiu audiobooków Grzegorza Kasdepke, popularnego autora książek dla dzieci i ambasadora MegaMisji.

To jak? Do zobaczenia w salonach!

Więcej informacji o działaniach Fundacji Orange znajdziecie:

Regulamin akcji dostępny na www.megamisja.pl/app

b

Mediateka

Udostępnij: Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

4 maja 2017

Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

Szkoły, które nie zdążyły zgłosić się do MegaMisji mają drugą szansę – wydłużyliśmy rekrutację do 16 maja. Dlaczego warto zachęcić przedstawicieli szkoły Twojego dziecka, aby wzięli w niej udział?

Posłużę się statystyką: z badań Centrum Cyfrowego Projekt: Polska wynika, że aż 97% wychowawców świetlic postrzega nowe technologie jako szansę, by uczynić naukę ciekawszą. MegaMisja wychodzi naprzeciw temu zapotrzebowaniu.

W ramach tego programu (który kierujemy do dzieci w wieku 6-10 lat) zakwalifikowanym szkołom udostępniamy gotowe scenariusze zajęć na temat bezpiecznego i twórczego korzystania z nowych mediów. Proponowane tematy pomogą uatrakcyjnić nauczycielom prowadzone lekcje oraz zajęcia na świetlicy szkolnej. Aby odpowiedzieć na potrzeby dzieci, wyzwania w MegaMisji oparte są na animowanej historii oraz mechanizmie gry edukacyjnej.

Rekrutacja do kolejnej edycji cały czas trwa. Szkoła waszego dziecka ma czas do 16 maja. Formularz znajdziecie tutaj: https://megamisja.pl/zgloszenie/ Uczestnictwo jest bezpłatne.

Jak wygląda rekrutacja krok po kroku?

1/ Nauczyciel z klas 1-3 lub świetlicy wypełnia formularz zgłoszeniowy i dołączenie do niego 30-sekundowy film, nagrany np. za pomocą smartfona lub tabletu.

2/ Komisja Fundacji Orange ocenia nagranie pod kątem atrakcyjności przekazu, poruszanej tematyki kompetencji cyfrowych i medialnych, zaangażowania dzieci.

3/ To tyle:) Trzymam kciuki za Wasze zgłoszenia.

Bartosz Rymkiewicz

Udostępnij: Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

19 kwietnia 2017

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

W swoim pierwszym wpisie przybliżyłem wam MegaMisję od Fundacji Orange, skierowaną do dzieci w wieku 6-10 lat. Biegniemy dalej. Pora na program dedykowany ich starszym kolegom – #SuperKoderów.

Moje, nieco ponure skojarzenia związane ze szkołą wyglądają następująco: matematyka – wkuwanie wzorów i rozwiązywanie zadań przy tablicy, informatyka – opanowanie podstaw Excela, język polski – nauka na pamięć i recytowanie wierszy, historia – przyswajanie niezliczonej ilości dat i nazwisk. Każda z tych dyscyplin posiada swoją własną specyfikę, podstawy programowe i pisanie w zgodzie z ich założeniami podręczniki, ale zarazem wszystkie bywają obarczone wspólnym mianownikiem: schematyczności.

Dzieci, zwłaszcza te w wieku podstawówkowym, od najmłodszych lat otoczone są nowoczesnymi technologiami. Każdego dnia do ich wciąż rozwijających się mózgów spływa więcej informacji niż kilka tysięcy lat temu do człowieka… przez całe jego życie. W konsekwencji nierzadko najmłodsi mają problem ze skoncentrowaniem się na tym, co nie zainteresuje ich w pierwszej chwili, nie wzbudzi ciekawości, nie zaintryguje.

Nie każda szkoła ma na sumieniu grzech sztampowości. Jednak dla każdej z nich rutyna i taśmowość jest olbrzymim zagrożeniem. Aby zmierzyć się z tym wyzwaniem i podać napój izotoniczny nieco zdyszanym przedmiotom szkolnym, postanowiliśmy stworzyć program #SuperKoderzy, skierowany do uczniów w wieku 9-12 lat. Dzięki niemu, wybrane lekcje informatyki stają się wciągającymi zajęciami z robotyki, muzyki – warsztatami z miksowania muzyki przy użyciu komputera, języka angielskiego – wspólną pracą nad stworzeniem komputerowej animacji w języku Szekspira. I nie tylko.

Każda szkoła kwalifikująca się do naszego programu otrzymuje, poza dostępnymi scenariuszami zajęć,  grant na zakup niezbędnego sprzętu oraz merytoryczne wsparcie dla dwóch osób, które w danej szkole będą odpowiadać za prowadzenie #SuperKoderów.

Zobacz reportaż o naszych programach

Brzmi i wygląda dobrze, prawda?:) Mam jeszcze jedną dobra informację – rekrutacja do tego programu właśnie trwa! Dowiedz się więcej: TUTAJ

Bartosz Rymkiewicz

Mediateka