Fundacja Orange w 2022 roku

27 grudnia 2022

Fundacja Orange w 2022 roku

Mijający rok w Fundacji Orange to mnóstwo działań na rzecz edukacji i dwie, nowe inicjatywy – Orange Digital Center i #BurzaMózgów. Podjęliśmy też refleksję na temat poszanowania praw dziecka. Ale przede wszystkim był to czas pełnej mobilizacji na rzecz wsparcia osób z Ukrainy.

W roku 2022 nasze szkolne programy edukacji cyfrowej trafiły do prawie 7 tys. dzieci z 320 szkół. W MegaMisji uczniowie i uczennice klas 1-3 uczą się zdrowych nawyków cyfrowych, a w #SuperKoderach klasy 4-6 mają nowoczesne lekcje z nauką programowania. W MegaMisji dodatkowo bierze udział kolejnych 10 świetlic środowiskowych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci.

Ważne kompetencje dla dzieci i nauczycieli

Zależy nam, żeby uczyć odpowiedzialnego podejścia do technologii nie tylko uczniów, ale i wspierać w tym nauczycielki i nauczycieli. To dla nich, ale też dla rodziców i opiekunów, wydaliśmy poradnik o tym, jak przeciwdziałać nadużywaniu urządzeń ekranowych przez dzieci i młodzież. Wspólnie z naszym partnerami realizujemy ze środków unijnych projekt bezpłatnych szkoleń w programie Lekcja:Enter. Tylko w tym roku wzięło w nim udział 18 tys. osób z całej Polski. To solidne przygotowanie do zmiany sposobu nauczania na nowoczesny i bardziej adekwatny do potrzeb uczniów wychowywanych w świecie pełnym technologii. To także nauka wykorzystania na lekcjach konkretnych możliwości, aplikacji, cyfrowych narzędzi.

Oprócz wsparcia w kształtowaniu nowych umiejętności, staramy się doceniać nauczycielki i nauczycieli za ich pracę i zaangażowanie. W 2022 wraz z Głosem Nauczycielskim przeprowadziliśmy drugą edycję konkursu Nauczyciel Jutr@, aby wyróżnić tych, którzy mają odwagę uczyć inaczej, z troską pielęgnować relacje z uczniami i podążać za ich potrzebami, także mądrze wykorzystując technologie. Tegoroczną laureatką została Aldona Rumińska-Szalska, nauczycielka wspomagająca ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 10 w Krakowie.

My także cieszyliśmy się z dwóch ważnych wyróżnień. Otrzymaliśmy tytuł Dobroczyńcy Roku 2022  w kategorii związanej z edukacją, a także wyróżnienie w Nagrodzie im. Janusza Korczaka za wieloletnie działania na rzecz edukacji cyfrowej dzieci i wsparcia nauczycieli

Nowe inicjatywy Fundacji Orange

Nie spoczęliśmy na laurach i w listopadzie rozpoczęliśmy nowy projekt dla nauczycielek i nauczycieli – kurs online o sztucznej inteligencji, a właściwie solidna dawka wiedzy i refleksji o krytycznym podejściu do mediów cyfrowych. Do #BurzyMózgów, bo tak nazywa się projekt, zgłosiło się ponad 1400 chętnych, co nas pozytywnie zaskoczyło. Pierwsze zajęcia startują w styczniu.

W 2022 roku otworzyliśmy Orange Digital Center (ODC) – inicjatywę na rzecz rozwoju kompetencji przyszłości rozumianych nie tylko jako umiejętności cyfrowe, ale przede wszystkim społeczne. ODC połączyło wszystkie nasze projekty edukacji pozaformalnej: Pracownie Orange, FabLaby powered by Orange i pozwoliło również otworzyć nowy: Szkołę Kodowania  czyli naukę programowania od podstaw dla osób w trudniejszej sytuacji czy też na jakimś zawodowym zakręcie. Szkoła Kodowania wspiera rozwój umiejętności społecznych, networking, spotkania inspiracyjne i profesjonalne doradztwo zawodowe. Do projektu zgłosiło się prawie 4 tys. osób. Jeszcze w grudniu wystartowały zajęcia dla wybranych uczestników i uczestniczek. W FabLabie w Warszawie ruszyła nowa edycja projektu nowoczesnego rzemiosła dla kobiet MakerWoman, który prowadzimy ze Stowarzyszeniem Robisz.to.

Pomoc dla osób z Ukrainy

Rok 2022 to ogromna mobilizacja na rzecz osób z Ukrainy uciekających przed horrorem wojny. Aby działać sprawnie, połączyliśmy siły z wieloma organizacjami społecznymi, a także zaprosiliśmy do współpracy nauczycielki z Chersonia. Włączyliśmy się m.in. w powstanie telefonu zaufania 116111 w języku ukraińskim Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę dla dzieci z Ukrainy przebywających w Polsce. Wsparliśmy: szkołę online prowadzoną w ukraińskim systemie edukacji (ze Stowarzyszeniem Klanza i Fundacją EduSen); kursy języka polskiego (z Domem Ukraińskim w Warszawie); zorganizowaliśmy wsparcie psychologiczne dla uchodźczyń i uchodźców goszczących w ośrodku Orange w Serocku. Ponadto 3 tys. naszych wolontariuszek i wolontariuszy zaangażowało się w 142 lokalne projekty pomocowe.

Ochrona dzieci

Ważnym aspektem działań w obliczu inwazji Rosji na Ukrainę było przeciwdziałanie dezinformacji. Od pierwszego dnia wojny na naszych kanałach prowadziliśmy kampanię z poradami o tym, jak chronić się przed tym szkodliwym zjawiskiem. Wydaliśmy poradnik autorstwa Anny Mierzyńskiej. Staraliśmy się zadbać o poczucie bezpieczeństwa dzieci, organizując webinary dla rodziców, nauczycieli i opiekunów o tym, jak rozmawiać z dziećmi o wojnie.

W 2022 roku wspólnie z Radą Programową naszej fundacji, rozpoczęliśmy monitoring ekspercki poszanowania praw i podmiotowości dzieci w środowisku cyfrowym. Efekty tej pracy zobaczycie w czerwcu 2023 r.

Dziękujemy za wsparcie

To był bardzo angażujący rok. Dziękujemy za wsparcie wszystkim, którzy nam kibicują, naszym wolontariuszkom i wolontariuszom, partnerom, Radzie Fundacji i Radzie Programowej. Marzymy, aby w Nowym Roku wojna w Ukrainie się skończyła.

Udostępnij: Fundacja Orange w 2022 roku

Ludzie wielkiego serca

7 grudnia 2022

Ludzie wielkiego serca

Międzynarodowy Dzień Wolontariatu świętujemy też u nas. To wszystko dzięki 3 tys. ludzi o wielkich sercach, którzy na co dzień angażują się społecznie przy wsparciu Fundacji Orange. Dziesięcioro z nich wyróżniliśmy za największe zaangażowanie w mijającym roku. Historie kilkunastu wolontariuszy i wolontariuszek przeczytacie w serii mini-reportaży.

Nasi wolontariusze prowadzą zajęcia o bezpiecznym internecie, wspierają dzieci z domów dziecka, remontują, organizują akcje społeczne, ekologiczne, charytatywne… i wiele, wiele innych. Co ważne – mobilizują do działania swoje zespoły, wymyślają projekty i działają lokalnie. A przy tym mają niesamowitą energię, zapał i …empatię. A to niezwykle cenna kompetencja przyszłości, choć potrzebna już dziś.

Ten rok po raz kolejny pokazał, że wolontariusze i wolontariuszki są wsparciem na dobre i na trudne czasy. Organizowali pomoc m.in. dla osób z Ukrainy. To aż 142 projekty, tysiące zaangażowanych osób, jedna wielka mobilizacja od pierwszych godzin wojny. Bardzo doceniamy ich zapał i dobro.

Wolantariackie historie

Na co dzień są skromni i nie lubią wyróżnień, skupieni na działaniach. Czasami nawet nie widzą, jak dużo dobrego robią i jakie wielkie znaczenie ma to dla ludzi patrzących z boku. Naszemu rzecznikowi, Wojtkowi Jabczyńskiemu udało się zebrać kilkanaście bardziej osobistych historii w mini-reportażach. Złożyliśmy je w jedną publikację, którą możecie przeczytać na stronie fundacji. Serdecznie zachęcam! To absolutnie lektura na te czasy.

Dobro zauważone

Tradycyjnie, jak co roku, przy okazji Dnia Wolontariusza podziękowaliśmy dziś naszym bohaterom i bohaterkom w czasie specjalnego wydarzenia pod hasłem „Wolontariat. Z empatią w przyszłość”.

Wspólnie z Julienem Ducarrozem, prezesem Orange Polska i Jackiem Kowalskim, członkiem Zarządu ds. Human Capital wręczyliśmy wyróżnienia „Razem dla innych” dziesięciu najbardziej zaangażowanym osobom, które zostały nominowane przez koleżanki i kolegów z pracy. To było spotkanie pełne dobrej energii, podziękowań i historii o pomaganiu. Przyznam się Wam, że to jedno z moich ulubionych na mapie wszystkich fundacyjnych wydarzeń!

Wśród 10 osób znalazła się też m.in. nasza blogowa koleżanka Kasia Barys Oto pełna wyróżnionych „Razem dla innych”:

• Sylwia Barczewska
  • Katarzyna Barys
  • Marta Brzoza
  • Agnieszka Kalaczyńska
  • Ewa Kuskowska
  • Marek Orłowski
  • Beata Sienkiewicz Bartoszek
  • Paweł Skowron
  • Karolina Szynalik
  • Mateusz Warzecha

Dziękujemy Wam kochani za niesłabnącą energię do działania.

Certyfikat jakości po raz drugi

Kilka dni temu Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce przyznała naszemu programowi wolontariatu pracowniczego drugi już Certyfikat „Wolontariat pracowniczy wysokiej jakości” – poziom trzeci, najwyższy. Potwierdza on zgodność programu wolontariatu pracowniczego z Kartą Zasad  Wolontariatu Pracowniczego, przestrzeganie przez nas fundamentalnych zasad i wartości wolontariatu.

Ten certyfikat przyznawany jest oczywiście w wyniku badania tej jakości, sprawdzenia podczas audytu – procedur, dokumentów, rozmów z wolontariuszami i koordynatorką programu. Bardzo za to dziękujemy.

Wszystkim wolontariuszom i wolontariuszkom serdeczne podziękowania od całej Fundacji Orange. Nie ma takich słów, którymi możemy wyrazić nasz podziw i wdzięczność.

Wszystkich pracowników i pracowniczki Orange, którzy chcą włączyć się w działanie z nami – serdecznie zapraszam. Nasze drzwi są dla Was zawsze otwarte i wierzę, że pośród wielu możliwości na pomaganie znajdziecie coś dla siebie. Otrzymacie też wsparcie od naszej koordynatorki, Izy Kręgiel, która jest aniołem!

Udostępnij: Ludzie wielkiego serca

#BurzaMózgów dla nauczycieli

30 listopada 2022

#BurzaMózgów dla nauczycieli

Już 500 nauczycielek i nauczycieli zgłosiło się do projektu #BurzaMózgów. Będą w nim odkrywać, jak i gdzie działa sztuczna inteligencja, jakie niesie szanse i zagrożenia. To dawka wiedzy, refleksji i podstawa do krytycznego spojrzenia na nowoczesne zjawiska. A także do ważnych rozmów z młodzieżą. Zgłoszenia do kursu przyjmujemy do 18 grudnia. Zapraszam z całego serca!

To nie przypadek, że…

To nie przypadek, że serwisy streamingowe trafnie podpowiadają treści, które mogą nam się spodobać. To nie przypadek, że nawigacja sugeruje nam szybszą trasę. To nie przypadek, że od social mediów tak trudno nam się oderwać. Nie raz możemy mieć wrażenie, że w internecie widzimy głównie ludzi, którzy mają podobne (lub całkowicie przeciwne) poglądy do nas samych.

Jak to się dzieje? Sztuczna inteligencja to nie robot z przyszłości, a zjawisko, które towarzyszy nam każdego dnia. Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Analizuje dane, uczy się, wyciąga wnioski i doskonali, tworzy algorytm i zarządza jego zmianą – bez udziału człowieka. Coraz szersze jest jej zastosowanie w medycynie, ekonomii czy edukacji. Sztuczna inteligencja to nie tylko zjawisko technologiczne, ale i społeczne czy etyczne.

Nauczyciel a sztuczna inteligencja

I to właśnie dlatego warto lepiej jej się przyjrzeć. Zastanowić się, jaki ma na nas wpływ, jakie niesie możliwości, ale i zagrożenia. W świecie pełnym technologii wiedza o nowoczesnych zjawiskach i umiejętność krytycznego myślenia – to cenna rzecz.  Nasza Fundacja, wspólnie z Lofi Robot, postanowiła wesprzeć w tym nauczycielki i nauczycieli.

To oni są centrum świata edukacji. Im większa ich wiedza, kompetencje, świadomość, ale także ich poczucie zrozumienia cyfrowych zjawisk, tym pewniej się czują i tym lepszą relację mogą tworzyć z młodymi ludźmi, którzy przecież w świecie cyfrowym się już urodzili.

– Ważne, abyśmy mogli wejść w dialog z uczniami, którzy mają do czynienia z technologią już w coraz młodszych klasach. Niejednokrotnie to właśnie oni zaskakują nas swoją wiedzą, a w relacji z technologiami często nie mają żadnych barier. Zadaniem nauczycieli jest więc nie tylko edukacja dzieci i młodzieży, ale też ciągłe poszerzanie własnej wiedzy – mówi Ewa Lisiowska, nauczycielka z warszawskiej podstawówki.

O AI bez skomplikowanych definicji

Kurs Fundacji Orange i Lofi Robot pokazuje zastosowania i tłumaczy mechanizmy AI. Zagadnienia prezentuje od bardziej społecznej, etycznej niż technologicznej strony. Mogą realizować go nauczycielki i nauczyciele szkół podstawowych wszystkich przedmiotów (nie tylko informatyki!), szczególnie ci, którzy rozmowy o bezpieczeństwie w internecie i higienie cyfrowej wplatają w swoje zajęcia.

„Burza mózgów” to jedna z popularnych form nauczania, która aktywizuje nas i zachęca do wzajemnej dyskusji. I właśnie to jest motywem przewodnim naszego programu e-learningowego. Tu ludzki mózg spotyka się z „mózgiem elektronicznym” – tłumaczy Maciej Wojnicki, projektant, konstruktor oraz programista z LOFI Robot, autor kursu.

E-learning ma przystępną formułę, zagadnienia prezentujemy w krótkich filmach, w 7 blokach tematycznych. Można realizować je w dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Osoby, które przejdą cykl szkoleniowy, otrzymają zaświadczenie Niepublicznego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli Zyta Czechowska specjalni.pl.

Mogą też wykorzystać gotowe scenariusze zajęć i pomysły na ćwiczenia, aby rozmawiać z uczniami o sztucznej inteligencji.

Zapisy do pierwszej edycji #BurzyMózgów trwają do 18 grudnia, a zajęcia ruszą już w styczniu 2023. Aby się zgłosić, wystarczy założyć konto na: www.burzamozgow.com

Od serca

Praca przy tym projekcie jest dla mnie czystą przyjemnością i mam poczucie, że wspólnie z Lofi robimy ważną, potrzebną rzecz, podejmując tak aktualny i istotny temat jak AI. Bardzo, bardzo serdecznie zapraszam wszystkich nauczycieli i nauczycielki do udziału. Zależy nam, żebyście mogli się rozwijać, dbali o swoje kompetencje, poszerzali wiedzę. Chcemy Was w tym wspierać, bo wiemy jak ważny, trudny, a jednocześnie piękny jest to zawód. Staraliśmy się zrobić to z sercem, z myślą o Was i Waszych relacjach z uczniami, dla których środowisko cyfrowe jest środowiskiem naturalnym. W imieniu Fundacji Orange dziękuję Lofi Robot za współpracę i za to, że przyświeca Wam edukacyjna misja! Dziękujemy też Tomaszowi Rożkowi i Zycie Czechowskiej za piękne wsparcie projektu.

Udostępnij: #BurzaMózgów dla nauczycieli

Nowy rok szkolny z Fundacją Orange

8 września 2022

Nowy rok szkolny z Fundacją Orange

Z nowym rokiem szkolnym startują nowe edycje projektów Fundacji Orange. 320 kolejnych placówek będzie razem z nami uczyć dzieci zdrowych nawyków cyfrowych i podstaw programowania. Przeszkolimy kolejne nauczycielki i nauczycieli z cyfrowych kompetencji, a w FabLabie rozwiniemy ich kreatywność. Co jeszcze mamy dla szkół (i nie tylko)?

Na starcie nowego roku szkolnego w oświacie wrze od dyskusji m.in. wokół podwyżek dla nauczycieli, przeludnienia w klasach, mądrego zaopiekowania się uczniami i uczennicami z Ukrainy. Mimo wszystko w Fundacji Orange mamy nadzieję, że będzie to w miarę spokojny rok dla edukacji i staramy się „robić swoje”.

Edukacja medialna od najmłodszych lat

320 kolejnych szkół podejmie z nami współpracę w naszych programach MegaMisja i #SuperKoderzy. 20% z nich pochodzi z terenów w sposób szczególny zagrożonych wykluczeniem społeczno-cyfrowym.

Ten pierwszy to nauka zdrowych nawyków cyfrowych dla kas 1-3. Warsztaty, zabawy, praca kreatywna i zaproszenie dzieci do refleksji o tym, czy wszystko, co w internecie, to prawda, jak dbać o swoją prywatność, czym jest zaufanie, czym różni się fakt od opinii, reklama od informacji. Słowem: podstawy edukacji medialnej, które powinny znać dzieciaki jeszcze zanim sięgną po smartfony i social media. Do MegaMisji dołączą nie tylko szkoły, ale i 10 świetlic środowiskowych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. W sumie w programie jest już ponad 38000 dzieci z 1420 szkół i 20 świetlic.

#SuperKoderzy to ciekawe lekcje w klasach 4-8 urozmaicone o tworzenie animacji, reportaży dźwiękowych, komponowanie i granie na owocach, konstruowanie i programowanie robotów czy stawianie pierwszych stron www. Nauczycielki i nauczyciele ze szkół, które zakwalifikowały się do tej edycji, odbyli w sierpniu szkolenia, które przygotowały ich do prowadzenia zajęć. Łącznie na pokładzie #SuperKoderów mamy już 18000 dzieci z 910 szkół.

Wybrane placówki zaprosimy też na kreatywne warsztaty w FabLab powered by Orange w Warszawie, aby i uczniowie i nauczyciele mogli na trochę oderwać się od ławek i rozwijać swoją kreatywność w nowoczesnym rzemiośle, majsterkowaniu, druku 3d i nie tylko.

Edukacja dla nauczycieli

Nowy rok szkolny to również świetna okazja na podniesienie kompetencji przez nauczycielki i nauczycieli. I wciąż mogą dołączyć do ponad 50 tysięcy osób, które już wzięły udział w Lekcji:Enter! Informacje o projekcie możecie znaleźć na stronie Lekcji:Enter.

Dla nauczycieli organizować będziemy konferecje i webinary. Polecamy zapis pierwszego z nich organizowanego w ramach programu Lekcja:Enter: „10 kroków do aktywnej szkoły z TIK”, który kilka dni temu odbył się na kanale Facebook projektu

W tym roku szkolnym wyłonimy także  Nauczyciela (lub Nauczycielkę) Jutr@. Jeszcze do 9 września można zgłaszać kandydatury do 2 edycji konkursu dla nauczycieli, którzy starają się zrozumieć cyfrowy świat młodych. [link] Prowadzimy go wspólnie z Głosem Nauczycielskim.

Gotowe scenariusze lekcji

Wszystkie szkoły w Polsce, także te, które nie zakwalifikowały się do naszych programów, mogą skorzystać z naszych materiałów edukacyjnych. Mamy mnóstwo darmowych scenariuszy zajęć przygotowanych przez ekspertów dla nauczycieli i edukatorów

Telefon zaufania dla dzieci z Ukrainy

Konsultantki telefonu zaufania 116 111 w lipcu i sierpniu odebrały już ok. 500 połączeń od dzieci z Ukrainy przebywających w Polsce z powodu wojny. Linię prowadzoną przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę w języku ukraińskim i rosyjskim lada moment będziemy promować w szkołach. Zależy nam, żeby każdy pedagog i każdy nauczyciel wiedział, że jest opcja wsparcia dla młodych ludzi przeżywających trudności.

Udostępnij: Nowy rok szkolny z Fundacją Orange

Mediateka

Nauczyciel Jutr@ – Fundacja Orange zaprasza nauczycielki i nauczycieli do zgłaszania się do konkursu

16 sierpnia 2022