Maker Woman – innowacyjne prototypy tworzone przez kobiety

10 lipca 2018

Maker Woman – innowacyjne prototypy tworzone przez kobiety

Proteza dłoni wydrukowana w 3D, regulator oddechu dla osób narażonych na stres, wózek na zakupy dla starszych osób, meble, ozdoby – to tylko niektóre projekty wykonane w ramach Maker Woman – inicjatywy, która ułatwia kobietom rozpoczęcie drogi zawodowej lub powrót na rynek pracy z nowymi kompetencjami. Uczestniczki wykonały prototypy swoich produktów, które mogą stać się zalążkiem przyszłych startupów i znaleźć zastosowanie w wielu dziedzinach życia.

Projekt Maker Woman prowadzi Stowarzyszenie Robisz.to we współpracy z Fundacją Orange, w pracowni FabLab powered by Orange w Warszawie. 36 uczestniczek przeszło ścieżkę od wiedzy teoretycznej i know-how do tworzenia prototypu własnego produktu. Nauczyły się m.in. podstaw nowoczesnych metod projektowania, programowania,  obsługi maszyn CNC do obróbki różnych materiałów, plotera laserowego czy drukarek 3D. Poznały podstawy tworzenia stron internetowych, fotografii produktu i zagadnień związanych z  prowadzeniem własnej firmy. Przy wsparciu mentorów, uczestniczki pracowały nad swoimi pomysłami, tworząc prototypy i gotowe produkty.- Kibicuję wszystkim uczestniczkom. Wierzę, że umiejętności, jakie zyskały, w połączeniu z ich kreatywnością dadzą im mocną kartę na przyszłość. Technologie stają się nieodłączną częścią naszej codzienności, a wykorzystane „z głową”, z pomysłem, mogą zmieniać naszą rzeczywistość na lepsze. W FabLabie widać to bardzo często – powiedziała Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange w czasie finału trzech edycji Maker Woman, 10 lipca w Warszawie.

FabLab to miejsce, w którym nie trzeba nic umieć, by zacząć projektować. Dzięki dostępnym tam technologiom i przy wsparciu innych ludzi można zrealizować najśmielsze pomysły. Wiele uczestniczek Maker Woman startowało od zera, a teraz mogą śmiało powiedzieć, że są „mejkerkami” i umieją samodzielnie zaprojektować i wykonać złożony przedmiot, także sterowany aplikacją – dodaje Maciej Naskręt ze Stowarzyszenia Robisz.to.

Wśród Maker Women jest Magda Zaraś, która po długiej chorobie wróciła do aktywności zawodowej. Już nie jako kierownik projektów IT, lecz jako twórczyni produktu, który ma szansę pomóc wielu potrzebującym. Zaprojektowała dziecięcą protezę dłoni drukowaną w 3D. Dzięki zastosowaniu takiej technologii, jej rozwiązanie jest 3 razy tańsze niż inne dostępne na rynku. Obecnie rozwija produkt, m.in. dzięki grantowi Amazing Woman przyznanemu przez francuską Fundację Orange.

Ania Wójcik to malarka, autorka instalacji artystycznych w przestrzeni publicznej. Przygotowała prototyp obiektu służącego osobom, które cierpią na stres czy bezsenność. Niewielki przedmiot mieszczący się w dłoni powiększa i zmniejsza swoją objętość, regulując oddech. Jego tempem steruje aplikacja. Autorka chciałaby uruchomić produkcję Oddychacza, a później stworzyć biuro projektowe, które zajmie się zaangażowanym społecznie dizajnem.

Prototypy pozostałych uczestniczek projektu Maker Woman to innowacyjne rozwiązania z dziedziny zdrowia, wystroju wnętrz, artykułów dla dzieci, przedmiotów kultury i sztuki czy wearables i ubrań. Łącznie powstało 36 zalążków produktów, które zostały zaprezentowane w czasie Maker Woman Day 10 lipca 2018 w FabLabie przy ul. Twardej w Warszawie.

Listę wszystkich uczestniczek projektu oraz opisy ich prototypów można znaleźć na https://fablabtwarda.pl/MakerWoman

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsce stworzone w Warszawie przy ul. Twardej przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, elektronika, plotery laserowe, frezarki CNC) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak kreatywnie korzystać z technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – od biżuterii po roboty. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. FabLab powered by Orange skupia entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, makerów i majsterkowiczów. Zobacz jak powstawał FabLab powered by Orange: https://youtu.be/coKX224q9GI

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji. Uczy dzieci młodzież, jak bezpiecznie i kreatywnie korzystać z nowych mediów, dostarcza nowe technologie do miejsc zagrożonych wykluczeniem cyfrowym. Prowadzi autorskie programy edukacyjne, takie jak MegaMisja, #SuperKoderzy czy Pracownie Orange. Wspiera w ten sposób szkoły i lokalne społeczności w całej Polsce. Jest jedyną fundacja korporacyjną wśród telekomów w Polsce.W jej inicjatywy angażują się wolontariusze –pracownicy firmy Orange. www.fundacja.orange.pl

Stowarzyszenie Robisz.to istnieje od września 2016r., prowadzi działalność edukacyjną, popularyzatorską, mającą na celu inicjowanie i wspieranie działań na polu nowych technologii, aktywizację lokalnych społeczności poprzez edukację oraz działania związane z osobistą fabrykacją. www.robisz.to

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
+48 518 278 522
bartlomiej.kuczynski@orange.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Jacek Spychała
IdPR
+48 502 091 976
jacek.spychala@idpr.pl

Udostępnij: Maker Woman – innowacyjne prototypy tworzone przez kobiety

Maker Woman Day

10 lipca 2018

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

7 czerwca 2018

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

Fundacja Orange otrzymała tytuł Dobroczyńcy Roku. Kapituła doceniła projekt FabLab powered by Orange. To przestrzeń otwarta dla wszystkich, którzy chcą podnosić swoje cyfrowe kompetencje.
Nagroda została przyznana w kategorii Projekt społeczny fundacji korporacyjnej. Zakłada ona ścisłą współpracę fundacji korporacyjnej z inną organizacją pozarządową przy projekcie społecznym.

Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Fablab to przestrzeń rozwoju kreatywności i wykuwania się nowych pomysłów. – Dzięki technologiom można tu wykonać dosłownie wszystko, a w przypadku trudności, wykwalifikowani trenerzy służą pomocą i wiedzą – dodaje Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Fundacja Orange zaangażowała się w projekt finansowo, organizacyjnie oraz merytorycznie.

Osoby korzystające z oferty FabLabu mogą uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach, podczas których poznają zaawansowane oprogramowanie i maszyny. Tworzą własne przedmioty, takie jak np. syntezatory, neony, modele robotów, modele domów, piłkarzyki, longboardy czy inne samodzielnie zaprojektowane przedmioty. Uczą się modelowania i druku 3D, obsługi plotera laserowego. Wymyślają prototypy produktów, które mogą przerodzić się w start-up. Wokół FabLabu tworzy się społeczność konstruktorów, makerów, entuzjastów ruchu Do-It-Yourself, którzy w wygodnej przestrzeni w centrum Warszawy mogą wcielić w życie najbardziej nieoczywiste pomysły. Warsztaty z modelowania, druku 3D trafiają również do małych miejscowości, w których znajdują się Pracownie Orange.

Ogólnopolski konkurs o tytuł Dobroczyńcy Roku jest organizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce od 1997 roku. To największy i najdłużej działający w Polsce konkurs nagradzający i promujący społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw.

Tegoroczna nagroda to już kolejne wyróżnienie dla marki Orange, która w poprzednich latach znalazła się wśród laureatów m.in. za program wolontariatu pracowniczego (w latach 2011 i 2012).

Fundacja Orange od kilkunastu lat uczy jak mądrze korzystać z nowych technologii. Wpiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania. W małych miejscowościach pomaga otwierać i prowadzić multimedialne świetlice. Współprowadzi warszawski FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange.

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to pracownia stworzona w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to, wyposażona w zaawansowane technologie takie jak drukarki 3D, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika. Dzięki wsparciu trenerów można się w niej nauczyć jak twórczo z tych technologii korzystać, aby stworzyć rozmaite przedmioty – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Więcej informacji: www.fablabtwarda.pl.

Stowarzyszenie Robisz.to prowadzi działalność edukacyjną i popularyzatorską na polu nowych technologii, przez edukację i działania związane z osobistą fabrykacją aktywizuje lokalne społeczności. Organizację tworzy zgrany zespół siedmiu makerów, otwartych na wszelkie nowości, zajmujących się edukacją w dziedzinie nowych technologii i rzemiosła. Członkowie Stowarzyszenia Robisz.to mają doświadczenie w prowadzeniu FabLabu – warsztatu wyposażonego w narzędzia do tworzenia własnych projektów i realizacji pomysłów. Stolarstwo, krawiectwo, elektronika, architektura, muzyka czy nawet ekologia – to dziedziny, w których stowarzyszenie się specjalizuje.

Więcej informacji: www.robisz.to

Kontakt dla mediów:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
tel. +48 518 278 522
bartlomiej.kuczynski@orange.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

4 marca 2018

Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

2018 rok będzie absolutnie wyjątkowy dla Fundacji Orange. Zostaliśmy partnerem głównym prestiżowego konkursu Papaya Young Directors.

Papaya Young Directors to piąta edycja konkursu dla młodych reżyserów i kreatywnych, którzy chcą odnieść sukces w branży filmowej. Ich zadaniem jest stworzenie treatmentu i realizacja krótkiej etiudy filmowej na temat jednego z partnerów konkursu. W tym roku są to: EB, McDonald’s, PZU, DPD, Sprite oraz Fundacja Orange.  Jesteśmy podekscytowani znalezieniem się w tak elitarnym gronie!

O wyjątkowości zaistniałej sytuacji świadczy również konwencja konkursu.  Od listopada, wspólnie z organizatorami prestiżowej akcji, pracowaliśmy nad krótkim briefem, jaki otrzymają wszyscy uczestnicy konkursu. Nasza ingerencja w rywalizację skończyła się w momencie zaakceptowania ostatniej kropki w dokumencie. Od tego momentu nie mamy podglądu ani wpływu na wybory artystyczne twórców oraz tym bardziej – na decyzję jury. Zwycięski film na temat Fundacji Orange zobaczymy, razem z pozostałymi gośćmi, dopiero na finałowej gali w połowie czerwca.

Jesteśmy przekonani, że zaangażowanie się ten konkurs da nam możliwość poznania świeżego, zewnętrznego spojrzenia na Fundację, jej misję i ideały. Zwycięskie filmy z poprzednich edycji konkursu, m.in. o Allegro, są jakością samą w sobie, a my głęboko wierzymy, że w przypadku Fundacji Orange efekt będzie spektakularny.

Więcej informacji o konkursie znajdziecie tutaj: www.papayayoungdirectors.com

Udostępnij: Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo

6 lutego 2018

100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo

Pracownie Orange są miejscem, gdzie mieszkańcy wspierani przez lokalnych liderów mogą realizować własne pomysły, rozwinąć najróżniejsze umiejętności, poznać tajniki nowych technologii. Właśnie taka pracownia – w setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości – powstała w małych Kozerkach niedaleko Grodziska Mazowieckiego. Jest to centrum rozwijania cyfrowych umiejętności Polaków, ale także miejsce wspólnych działań i spotkań. Pisaliśmy już o tym, że m.in. pracownie skupiają wokół siebie 900 tys. osób w całej Polsce – stając się także zalążkami lokalnego patriotyzmu.

Zobaczcie relację z otwarcia setnej Pracowni Orange.

Udostępnij: 100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo