Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

7 czerwca 2018

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

Fundacja Orange otrzymała tytuł Dobroczyńcy Roku. Kapituła doceniła projekt FabLab powered by Orange. To przestrzeń otwarta dla wszystkich, którzy chcą podnosić swoje cyfrowe kompetencje.
Nagroda została przyznana w kategorii Projekt społeczny fundacji korporacyjnej. Zakłada ona ścisłą współpracę fundacji korporacyjnej z inną organizacją pozarządową przy projekcie społecznym.

Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Fablab to przestrzeń rozwoju kreatywności i wykuwania się nowych pomysłów. – Dzięki technologiom można tu wykonać dosłownie wszystko, a w przypadku trudności, wykwalifikowani trenerzy służą pomocą i wiedzą – dodaje Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Fundacja Orange zaangażowała się w projekt finansowo, organizacyjnie oraz merytorycznie.

Osoby korzystające z oferty FabLabu mogą uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach, podczas których poznają zaawansowane oprogramowanie i maszyny. Tworzą własne przedmioty, takie jak np. syntezatory, neony, modele robotów, modele domów, piłkarzyki, longboardy czy inne samodzielnie zaprojektowane przedmioty. Uczą się modelowania i druku 3D, obsługi plotera laserowego. Wymyślają prototypy produktów, które mogą przerodzić się w start-up. Wokół FabLabu tworzy się społeczność konstruktorów, makerów, entuzjastów ruchu Do-It-Yourself, którzy w wygodnej przestrzeni w centrum Warszawy mogą wcielić w życie najbardziej nieoczywiste pomysły. Warsztaty z modelowania, druku 3D trafiają również do małych miejscowości, w których znajdują się Pracownie Orange.

Ogólnopolski konkurs o tytuł Dobroczyńcy Roku jest organizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce od 1997 roku. To największy i najdłużej działający w Polsce konkurs nagradzający i promujący społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw.

Tegoroczna nagroda to już kolejne wyróżnienie dla marki Orange, która w poprzednich latach znalazła się wśród laureatów m.in. za program wolontariatu pracowniczego (w latach 2011 i 2012).

Fundacja Orange od kilkunastu lat uczy jak mądrze korzystać z nowych technologii. Wpiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania. W małych miejscowościach pomaga otwierać i prowadzić multimedialne świetlice. Współprowadzi warszawski FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange.

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to pracownia stworzona w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to, wyposażona w zaawansowane technologie takie jak drukarki 3D, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika. Dzięki wsparciu trenerów można się w niej nauczyć jak twórczo z tych technologii korzystać, aby stworzyć rozmaite przedmioty – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Więcej informacji: www.fablabtwarda.pl.

Stowarzyszenie Robisz.to prowadzi działalność edukacyjną i popularyzatorską na polu nowych technologii, przez edukację i działania związane z osobistą fabrykacją aktywizuje lokalne społeczności. Organizację tworzy zgrany zespół siedmiu makerów, otwartych na wszelkie nowości, zajmujących się edukacją w dziedzinie nowych technologii i rzemiosła. Członkowie Stowarzyszenia Robisz.to mają doświadczenie w prowadzeniu FabLabu – warsztatu wyposażonego w narzędzia do tworzenia własnych projektów i realizacji pomysłów. Stolarstwo, krawiectwo, elektronika, architektura, muzyka czy nawet ekologia – to dziedziny, w których stowarzyszenie się specjalizuje.

Więcej informacji: www.robisz.to

Kontakt dla mediów:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
tel. +48 518 278 522
bartlomiej.kuczynski@orange.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

4 marca 2018

Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

2018 rok będzie absolutnie wyjątkowy dla Fundacji Orange. Zostaliśmy partnerem głównym prestiżowego konkursu Papaya Young Directors.

Papaya Young Directors to piąta edycja konkursu dla młodych reżyserów i kreatywnych, którzy chcą odnieść sukces w branży filmowej. Ich zadaniem jest stworzenie treatmentu i realizacja krótkiej etiudy filmowej na temat jednego z partnerów konkursu. W tym roku są to: EB, McDonald’s, PZU, DPD, Sprite oraz Fundacja Orange.  Jesteśmy podekscytowani znalezieniem się w tak elitarnym gronie!

O wyjątkowości zaistniałej sytuacji świadczy również konwencja konkursu.  Od listopada, wspólnie z organizatorami prestiżowej akcji, pracowaliśmy nad krótkim briefem, jaki otrzymają wszyscy uczestnicy konkursu. Nasza ingerencja w rywalizację skończyła się w momencie zaakceptowania ostatniej kropki w dokumencie. Od tego momentu nie mamy podglądu ani wpływu na wybory artystyczne twórców oraz tym bardziej – na decyzję jury. Zwycięski film na temat Fundacji Orange zobaczymy, razem z pozostałymi gośćmi, dopiero na finałowej gali w połowie czerwca.

Jesteśmy przekonani, że zaangażowanie się ten konkurs da nam możliwość poznania świeżego, zewnętrznego spojrzenia na Fundację, jej misję i ideały. Zwycięskie filmy z poprzednich edycji konkursu, m.in. o Allegro, są jakością samą w sobie, a my głęboko wierzymy, że w przypadku Fundacji Orange efekt będzie spektakularny.

Więcej informacji o konkursie znajdziecie tutaj: www.papayayoungdirectors.com

Udostępnij: Najlepsi, młodzi polscy reżyserowie o Fundacji Orange

100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo

6 lutego 2018

100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo

Pracownie Orange są miejscem, gdzie mieszkańcy wspierani przez lokalnych liderów mogą realizować własne pomysły, rozwinąć najróżniejsze umiejętności, poznać tajniki nowych technologii. Właśnie taka pracownia – w setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości – powstała w małych Kozerkach niedaleko Grodziska Mazowieckiego. Jest to centrum rozwijania cyfrowych umiejętności Polaków, ale także miejsce wspólnych działań i spotkań. Pisaliśmy już o tym, że m.in. pracownie skupiają wokół siebie 900 tys. osób w całej Polsce – stając się także zalążkami lokalnego patriotyzmu.

Zobaczcie relację z otwarcia setnej Pracowni Orange.

Mediateka

Udostępnij: 100 Pracowni Orange w Polsce – relacja wideo

Sto Pracowni Orange na stulecie niepodległości

1 lutego 2018

Sto Pracowni Orange na stulecie niepodległości

Już 900 tysięcy Polaków może korzystać ze stu Pracowni Orange w całym kraju. Multimedialne świetlice, wyposażone w sprzęt i internet, dają mieszkańcom małych miejscowości lepszy dostęp do nowoczesnych technologii i zasobów sieci, wzmacniają ich cyfrowe umiejętności, integrują lokalne społeczności i zachęcają do wspólnych działań.

Fundując setną Pracownię chcemy uczcić stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości i pokazać poprzez oddolne, obywatelskie inicjatywy nowoczesny wymiar patriotyzmu. Widzimy, że program już na etapie przygotowania zgłoszeń jednoczy i mobilizuje lokalne społeczności. Cieszę się, że tworzymy w ten sposób nie tylko miejsca, gdzie można za darmo skorzystać z internetu, ale coś o wiele bardziej wartościowego: lokalne centra aktywności społecznej- powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Setna Pracownia Orange w Kozerkach, jako jedna z 26 nowych lokalizacji, została wybrana w otwartym głosowaniu przez internautów w trzeciej edycji programu. Oddano na nią  ponad 18 tysięcy głosów , czyli 30-krotność liczby mieszkańców. Pracownie powstają tam, gdzie lokalne grupy inicjatywne przedstawią najciekawszą i najbardziej różnorodną ofertę zajęć dla wszystkich grup społecznych ze swojej okolicy. Prowadzący Pracownie to lokalni  społecznicy angażujący się w działalność na rzecz swojej miejscowości.

W ramach programu każda ze stu stworzonych placówek  otrzymała komputery, bezpłatny internet, konsolę do gier, telewizor LCD, a także  meble oraz pomoce dydaktyczne (m.in. roboty edukacyjne, dzięki którym dzieci i młodzież będą uczyć się programowania). Fundacja Orange wkrótce zorganizuje w Pracowniach warsztaty cyfrowe z druku 3D i modelowania.

Pracownie prowadzą własne,  autorskie programy dopasowane do potrzeb i zainteresowań lokalnych społeczności. Pozwalają one rozwijać innowacyjność i kreatywność młodego pokolenia, przygotowywać je do wyzwań zmieniającego się rynku pracy, ale także przeciwdziałać cyfrowemu wykluczeniu osób dorosłych, w tym seniorów. Aż 3/4 osób odwiedzających Pracownie to dzieci i młodzież. To oni najczęściej aktywnie współtworzą realizowane później projekty. Są to m.in. warsztaty (fotograficzne, nowych technologii, kodowania), akcje charytatywne, działania społeczne oraz imprezy plenerowe. Co trzecia Pracownia organizuje zajęcia z programowania. Seniorzy najchętniej korzystają natomiast ze szkoleń z obsługi podstawowych programów komputerowych i poczty elektronicznej.

Pracownie Orange są też miejscem, gdzie mieszkańcy wspierani przez lokalnych liderów mogą realizować własne pomysły. W ubiegłym roku projekty zaproponowane przez samych mieszkańców były realizowanie w ponad połowie działających już Pracowni.

Lokalni liderzy Pracowni mają szansę rozwijać swoje umiejętności: aż 70% z nich czuje, że dzięki udziałowi w programie zwiększyło swoje kompetencje cyfrowe, a 83% deklaruje, że zdobyli nowe umiejętności w obszarze animowania lokalnych społeczności.

Sto Pracowni Orange w całym kraju to rezultat trzech edycji programu. Łącznie, od 2012 roku, o multimedialną pracownię walczyło niemal 2 tys. miejscowości. W rywalizacji internauci oddali w sumie blisko 4,5 mln głosów. Głosowanie na Pracownie pokazuje, jak wielki potencjał drzemie w małych miejscowościach. W ostatniej, trzeciej edycji wystartowało 201 lokalnych grup z miejscowości w całym kraju. Spośród nich wyłoniono 26 zwycięskich projektów.

Program Pracownie Orange został objęty patronatem Ministerstwo Cyfryzacji.

Orange Polska pomaga rozwijać kompetencje cyfrowe Polaków także poprzez wsparcie  rządowych planów podłączenia szybkiego internetu do każdej szkoły w Polsce. Operator doprowadzi łącze światłowodowe do ponad 4,5 tys. szkół jako największy inwestor programu „100 megabitów na stulecie”, a do kolejnych 3,7 tys. szkół w ramach wygranych konkursów Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Łącznie Orange doprowadzi szybkie łącznie internetowe do blisko połowy polskich szkół.

Kontakt dla mediów:
Wojciech Jabczyński,
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter:  @RzecznikOrange

Bartłomiej Kuczyński,
Koordynator Projektów Strategicznych i Komunikacji – Fundacja Orange
bartlomiej.kuczynski@orange.com
Tel.  +48 518 278 522

Mediateka

Udostępnij: Sto Pracowni Orange na stulecie niepodległości

Innowacje

Fab Lab – kreatywne warsztaty dla każdego

12 października 2017

Fab Lab – kreatywne warsztaty dla każdego

Jakiś czas temu pisałam Wam o otwarciu nowego, kreatywnego miejsca w Warszawie – Fab Lab powered by Orange. To miejsce stworzone w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to. Dzięki zaawansowanym technologiom oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak twórczo korzystać z nowych technologii, by stworzyć dosłownie wszystko. Miejsce funkcjonuje już kolejny tydzień. Znowu wybrałam się tam z kamerą, żeby pokazać wam praktycznie, co można tam zrobić, kto może skorzystać z zajęć i jak one wyglądają. Część z nich jest dostępna bezpłatnie, dzięki wsparciu Fundacji Orange. Pilnujcie grafika, który jest dostępny on-line. Kalendarz wydarzeń w FabLab powered by Orange oferuje eventy przeznaczone dla wszystkich. Na październik planowana jest budowa własnej łodzi, drukarki 3D lub zajęcia z programowania. Można także uczestniczyć w szkoleniach, które zwiększą Twoje szanse na znalezienie nowej pracy. Przeglądajcie ofertę zajęć bezpłatnych oraz komercyjnych, organizowanych przez Stowarzyszenie Robisz.to.

Udostępnij: Fab Lab – kreatywne warsztaty dla każdego