5 sukcesów Fundacji Orange

6 grudnia 2018

5 sukcesów Fundacji Orange

Niedawno obchodziliśmy 10 urodziny naszego bloga, mnie niebawem stukną w Orange (Fundacji) 2 lata. Przez te 24 miesiące zrealizowaliśmy dziesiątki projektów, z których jesteśmy naprawdę dumni. Aby zliczyć te udane z okresu całej dekady, musiałbym sięgnąć po kalkulator. Jubilatowi nie wypada jednak zanudzać swoich czytelników.

Oto 5 rzeczy z których jako Fundacja Orange jesteśmy szczególnie dumni. Zaczynamy!

1. Największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce

3000 pracowników rocznie angażujących się we własne lub nasze projekty społeczne, 185 tysięcy godzin spędzonych na pracy dla innych – to tylko 2 z wielu liczb, które pokazują skalę naszego wolontariatu. Więcej o nim dowiesz się tutaj.

2. 100 Pracowni Orange

W całej Polsce uruchomiliśmy łącznie 100 multimedialnych świetlic. Każda z nich działa w małych miejscowościach, do 40 tysięcy mieszkańców, gdzie takie przymioty jak stały dostęp do internetu lub nawet ogrzewanie bywają dobrami luksusowymi. W 100 miejscach odbywają się unikalne zajęcia, od gotowania kwaśnicy po programowanie robotów. Charyzmatyczni liderzy dobierają programy zajęć wychodzące naprzeciw oczekiwaniom swoich sąsiadów, my wspieramy ich i dokładamy starań, aby niczego im nie zabrakło.

Last but not least – według naszych statystyk łączny zasięg Pracowni Orange to 900 tysięcy Polaków!

3. 1410 szkół w naszych programach

Naszym wielkim powodem do dumy są programy szkolne, które pomagają nauczycielom wprowadzać dzieci w świat nowych technologii. 800 szkół uczestniczy w MegaMisji, 340 placówek w całym kraju uczy programować w ramach #SuperKoderów, kończące się Zaprogramuj Przyszłość pomogło 1200 nauczycielom z 270 szkół przeprowadzić lekcje z udziałem m.in. robotów edukacyjnych.

Budując olbrzymią skalę nie pozwalamy sobie na to, aby uronić cokolwiek z jakości. Wszyscy nasi beneficjenci są szkoleni, otrzymują grant na zakup niezbędnego sprzętu lub dostają gotowy oraz mogą liczyć na pełne wsparcie merytoryczne przez cały rok szkolny.

4. Warszawski FabLab

We wrześniu 2017 roku na ulicy Twardej 14/16 w Warszawie uruchomiliśmy FabLab powered by Orange. Makerska przestrzeń współprowadzona przez stowarzyszenie Robisz.to pełna jest nowoczesnych narzędzi: drukarek 3d, ploterów laserowych, maszyn CNC, i nie tylko. Każdy chętny może wziąć udział w zorganizowanych zajęciach lub umówić się na spotkanie, aby rozpocząć pracę nad swoim indywidualnym projektem. Przez te kilkanaście miesięcy zorganizowaliśmy tu setki zajęć i warsztatów, zrealizowaliśmy kilka głośnych programów (np. Maker Woman – koniecznie przeczytaj więcej) i mamy olbrzymie poczucie, że dopiero się rozpędzamy!

5. Mamy wpływ

Jako partner angażujemy się w dziesiątki kampanii społecznych, współtworzymy publikacje które odbijają się szerokim echem w mediach, a w lutym 2018 wypuściliśmy pierwszą edukacyjną aplikację mobilną. Czujemy, że to co robimy ma coraz większy wpływ na to, jak postrzega się kwestię dostępu do nowych technologii i szeroko rozumianą edukację cyfrową. Dowodów nie trzeba daleko szukać – Ewa Krupa, prezeska Fundacji Orange znalazła się w zestawieniu 100 osób, które w wyraźny sposób przyczyniają się do podnoszenia umiejętności cyfrowych w Polsce. Listę stworzyło Szerokie Porozumienie na Rzecz Umiejętności Cyfrowych.

PS.
nigdy nie kończyłem tworzenia wpisu z takim bananem na twarzy 🙂

Udostępnij: 5 sukcesów Fundacji Orange

Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

5 października 2018

Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

4 października nasza Fundacja obchodziła swoje 13 urodziny. To doskonały pretekst, aby podsumować jeden z najważniejszych aspektów jej działalności – wolontariat.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż program wolontariatu pracowniczego w Orange jest największym w Polsce. Rocznie aż 3000 pracowników angażuje się we własne projekty lub dołącza się do inicjatyw fundacji i innych aktywistów. Jeśli przeliczymy ich łączny czas pracy na standardowe 8 godzin, otrzymamy… 92 lata. Imponujące.

Projekty wolontariackie sięgają po niemal każdą tematykę i odpowiadają na rozmaite potrzeby. Niezwykle popularne są inicjatywy związane z działalnością fundacji, czyli edukacją technologiczną dzieci i młodzieży. – Uczę dzieci programować, poznajemy podstawy robotyki i razem tworzymy proste układy elektroniczne i roboty. Staram się zaszczepić w uczniach bakcyla techników-konstruktorów. Może w przyszłości skonstruują coś ciekawego? Cieszę się, że mogę się z nimi podzielić tą wiedzą, to bardzo przyjemne i inspirujące – mówi Robert Warzocha, ekspert R&D w Centrum Badawczo-Rozwojowym Orange Polska i jeden z wolontariuszy.

8 z 3000 wolontariuszy Orange podczas urodzin Fundacji w towarzystwie Jean-François Fallacher, prezesa Orange Polska i Ewy Krupy, prezesa Fundacji Orange

Na naszej urodzinowej gali, która odbyła się 4 października w Miasteczku Orange, wyróżniliśmy kilku wolontariuszy, którzy nadzwyczajnie zaangażowali się w swoje projekty w ostatnim roku. Warto wiedzieć, że tylko w 2018 roku, dzięki ich postawie, przeszkoliliśmy 7,5 tysiąca dzieci w całej Polsce z tego, jak bezpiecznie korzystać z sieci.

Bardzo, bardzo Wam dziękujemy!

Udostępnij: Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

9 sierpnia 2018

Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

Miesiąc temu podsumowaliśmy trzy dotychczasowe edycje programu Fundacji Orange dla kobiet wchodzących i powracających na rynek pracy, czyli #MakerWoman. Najpierw przeszkoliliśmy 36 uczestniczek z obsługi nowoczesnych urządzeń dostępnych w FabLab powered by Orange, by potem wesprzeć je w stworzeniu autorskich prototypów.

Talię stworzonych przez nasze bohaterki projektów możemy śmiało podzielić na dwa stosy. Pierwszy to innowacyjne rozwiązania, wymagające jednak rozwinięcia i mogące być zalążkiem większego projektu w przyszłości. Drugi to już gotowe prototypy będące kompletnymi (lub prawie finalnymi) produktami, gotowymi na zmierzenie się z rynkiem. Pomysł Joanny Iwińskiej, której historie chciałem Ci streścić, z całą pewnością zalicza się do tej drugiej grupy.

Zobacz nasz materiał wideo o Joannie i jej projekcie:

Joanna, dzięki nabytym umiejętnościom w FabLabie oraz merytorycznemu wsparciu, postanowiła udoskonalić i wzbogacić swój kiełkujący biznes – produkcję autorskich zabawek oraz dekoracji mieszkaniowych dla najmłodszych.

Nauczenie się obsługi drukarki 3D czy plotera laserowego, dało jej możliwość samodzielnego zaprojektowania i nadania realnego kształtu swoim produktom. – Od zawsze lubiłam rysować, wymyślać, tworzyć i mieć tego namacalny efekt. Ogromną przyjemność sprawia mi kiedy projekty tworzą całości i finalnie są używane w świecie realnym – tłumaczy Joanna.

Efekty jej starań możesz podziwiać na fanpage jej marki – IWI .

Trzymam kciuki, a Ty?

Poznaj inne prototypy #MakerWoman, które przedstawiłem wcześniej na łamach bloga:

Udostępnij: Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

Teatr, którym sterujesz aplikacją

31 lipca 2018

Teatr, którym sterujesz aplikacją

Na początku lipca podsumowaliśmy trzy edycje naszego programu dla kobiet wchodzących i powracających na rynek pracy – #MakerWoman. 36 jego bohaterek kolejno: nauczyło się obsługi innowacyjnych urządzeń dostępnych w FabLab powered by Orange (drukarki 3d, ploter laserowy i wiele, wiele innych) i przystąpiło do realizacji własnego prototypów. To idealny moment, abyśmy bliżej poznali najciekawsze z nich.

Karolina to jedna z tych uczestniczek #MakerWoman, której pomysł robi na mnie zdecydowanie największe wrażenie.

Zobacz nasz materiał wideo o Karolinie i jej projekcie:

Jej koncept to mobilna scena teatralna, w której użytkownik może regulować oświetlenie poprzez aplikację. Jak przystało na magistra prawa, Karolina zadbała o wszystkie detale. Całość panela oświetleniowego opiera się na adresowalnych diodach LED. Ich barwę i intensywność można konfigurować indywidualnie, dzięki czemu na scenie tworzy się unikalna, bajkowa atmosfera.

Ruch postaci i scenografii opiera się na parze magnesów neodymowych, z których jeden przymocowany jest do danego elementu na scenie, a drugi umożliwia jego manipulację od dołu konstrukcji. Co fascynujące, dzięki konstrukcji przedniej sceny i zastosowania mlecznej płyty, na scenie można odgrywać teatr cieni.

Zdaniem autorki, mobilna scena może służyć jako pomoc dydaktyczna przy zajęciach teatralnych lub jako zabawka w świetlicach, w szkołach i w domu.

Projekt Karoliny w całości narodził się w FabLabie.

Udostępnij: Teatr, którym sterujesz aplikacją

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

27 lipca 2018

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

Program #MakerWoman, czyli wspólne przedsięwzięcie Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to miał na celu udzielenie wsparcia 36 kobietom wchodzącym lub powracającym na rynek pracy. Każda z uczestniczek w ciągu kilku miesięcy odbyła kurs programowania, drukowania w 3D, obsługi plotera laserowego, a następnie – przystąpiła do realizacji obmyślonego przez siebie prototypu.

Mottem jakie nam przyświecało podczas uruchamiania programu było zaszczepienie w każdej z 36 ambitnych dziewczyn bakcyla wynalazcy. Efekt? Przyćmił nasze najśmielsze oczekiwania.

Anna Wójcik to kolejna z 36 #MakerWoman, której historia dowodzi, że dzięki odpowiedniemu wsparciu, każdy jest w stanie rozwinąć swój – nierzadko ukryty – potencjał.

Zobacz nasz materiał wideo o Ani:

Jej wynalazek może odmienić życie wielu ludzi cierpiących na bezsenność , choroby serca i narażonych na stres. Oddychacz, bo taką nazwę mu nadała, pomaga regulować oddech w trudnych sytuacjach. Jak działa? Po wybraniu wybranej przez użytkownika opcji, ścianki obiektu zaczynają się delikatnie rozchylać (oddychać), a przez kontakt cielesny człowiek zaczyna oddychać w tym samym rytmie co oddychacz, niwelując jednocześnie np. stres, bez potrzeby kontrolowania długości wdechu i wydechu.

Ania jest na co dzień wykładowcą na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, dlatego duży nacisk położyła nie tylko na funkcjonalność ale i design „oddychacza”, który także przykuwa uwagę.

Trzymam za nią kciuki i wierzę, że to początek o wiele większego konceptu.

Wkrótce zaprezentuję kolejny projekt powstały dzięki #MakerWoman. Wszystkie 36 prototypów możesz poznać już dzisiaj na: FabLabTwarda.pl/MakerWoman

Udostępnij: Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem