Fundacja Orange edukuje dzieci poprzez aplikacje mobilne!

9 stycznia 2018

Fundacja Orange edukuje dzieci poprzez aplikacje mobilne!

Miesiące ciężkiej pracy wreszcie dały efekt. Światło dzienne ujrzała pierwsza aplikacja mobilna Fundacji Orange – MegaMisja z Psotnikiem. Pobierzecie ją za darmo: iOS TUTAJ, Android TUTAJ.

Najpierw program, potem gra z Psotnikiem

Nasza, jeszcze gorąca, bezpłatna aplikacja to uzupełnienie programu edukacyjnego Fundacji Orange – MegaMisji. Na jego mocy w 600 szkołach w całej Polsce uczniowie przechodzą gruntowny kurs edukacji cyfrowej: uczą się odróżniać prawdziwe informacje od fałszywych, tworzą swoje filmy, poznają sposoby ochrony przed niebezpieczeństwami w sieci i zgłębiają wiele innych zagadnień. Zajęcia mają formę zabaw i wyzwań edukacyjnych realizowanych na świetlicach, po to aby były ciekawe dla 7-9 latków, czyli grupy dla której dedykowana jest MegaMisja.

MegaMisja z Psotnikiem to swoisty krok dalej. Nasza nowa aplikacja dotyka tych samych problemów co program edukacyjny. Jest wyposażona w tych samych bohaterów, którzy pojawiają się w scenariuszach lekcji MegaMisji. Różnica? Aplikacja dedykowana jest rodzicom i ich dzieciom. Znakomicie sprawdzi się na jeszcze szerzą skalę – odnajdą się w niej także te dzieci, które w szkole nie miały styczności z MegaMisją.

Na czym polega aplikacja?

Po zainstalowaniu aplikacji (na tablet lub telefon) użytkownik staje przed zadaniem zaopiekowania się wesołą sztuczną inteligencją – Psotnikiem. Może karmić go, myć, głaskać, ubierać. Może też stworzyć galerię z różnymi przebraniami Psotnika. Zdobywa prezenty i urządza pokój swojego stworka. Musi nauczyć go życia w Cyfrowym Laboratorium. Aby osiągnąć ten cel, w kolejnych poziomach wypełnia krótkie zagadki, quizy i memo oraz odblokowuje minigry. Całość utrzymana jest w przyjaznej, wesołej szacie graficznej. Co kluczowe – nawigację po grze wspiera lektor, więc korzystanie z aplikacji nie wymaga umiejętności czytania.

Przepis na hit

Aplikacja błyskawicznie zyskała uznanie użytkowników. Zdaniem Dagmary Hicks, popularnej blogerki parentingowej z bloga CalaReszta.pl, która testowała ze swoimi pociechami aplikację, to znakomite narzędzie, aby nauczyć dzieci… troski o innych. – Moje sześciolatki przechodzą teraz taki etap, w którym pragną opiekować się kimś młodszym. Wykazują się cierpliwością i zabieganiem o względy maluszka. W tej roli Psotnik sprawdza się idealnie. Można się nim opiekować, a jednocześnie wspólnie zdobywać wiele pożytecznych umiejętności. Staje się nie tylko młodszym bratem, ale i fajnym kolegą. Mam poczucie, że czas, jaki moje dzieci spędzają na zabawie z Psotnikiem, nie jest jałowym gapieniem się w ekran. W ciągu ostatnich kilki tygodni, w czasie których testowaliśmy aplikację, moje dzieciaki nie tylko pokochały Psotnika, ale i zdobyły szereg nowych umiejętności. Oczywiście z pomocą mamy, która siedzi i czeka na swoją kolej gry. Takie zabawy z dziećmi to ja lubię. Psotnik ostatecznie mnie przekonał, że aplikacje mobilne dla dzieci mogą być fajne i mądre – pisze.

Jej zdanie podziela Marlena Wróblewska – ekspertka parentingowa z bloga Makoweczki.pl, której dzieci zauroczyły się aplikacją. – Aplikacja oprócz warstwy edukacyjnej jest także doskonałą zabawą. Nie jest banalnie prosta, ale także nie jest za trudna (Lenka kilka razy potrzebowała mojej pomocy). Jest to także dobry moment, żeby porozmawiać z dziećmi o tematach technologicznych, a także zagrożeniach wynikających z ich użytkowania – puentuje.

MegaMisja z Psotnikiem – zapamiętaj, i pobierz. Nie pożałujesz.

Polecam,
Bartosz Rymkiewicz

Udostępnij: Fundacja Orange edukuje dzieci poprzez aplikacje mobilne!

Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

31 maja 2017

Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

Z okazji Dnia Dziecka przygotowaliśmy specjalną aplikację i konkurs w którym do wygrania jest audiobook autorstwa Grzegorza Kasdepke, popularnego pisarza dziecięcego.

Jak to działa?

1/ Udaj się wraz ze swoim dzieckiem do jednego z 753 Salonów Orange w całej Polsce, gdzie czeka na Was po 40 zestawów kart z bohaterami MegaMisji, czyli programu Fundacji Orange, o którym pisałem TUTAJ.

2/ Postacie ożyją w rozszerzonej rzeczywistości. Wystarczy pobrać za pomocą QR kodu na karcie aplikację mobile na Dzień Dziecka i nakierować aparat/kamerę na kartę.

3/ Tysiąc pierwszych dzieci, które poprawnie rozwiążą udostępniony quiz o bezpieczeństwie online, otrzyma specjalny kod do bezpłatnego pobrania jednego z siedmiu audiobooków Grzegorza Kasdepke, popularnego autora książek dla dzieci i ambasadora MegaMisji.

To jak? Do zobaczenia w salonach!

Więcej informacji o działaniach Fundacji Orange znajdziecie:

Regulamin akcji dostępny na www.megamisja.pl/app

Miłego dnia,
b

Mediateka

Udostępnij: Takiego Dnia Dziecka jeszcze nie było!

Gra edukacyjna Bezpiecznie Tu i Tam

3 marca 2017

Gra edukacyjna Bezpiecznie Tu i Tam

Wszystkich rodziców, którzy chcą zadbać o bezpieczeństwo w interencie zapraszamy do wspólnej zabawy z dzieckiem. Fundacja Orange stworzyła prostą grę, która uczy bezpiecznych zachowań w sieci. Gra przeznaczona jest dla 2-4 osób, dla dzieci w wieku od 7 lat.

Zasady gry

Wydrukuj plansze, potnij je na karty i zagraj ze swoim dzieckiem.

Najpierw ustalcie nagrodę dla zwycięzcy, coś co lubicie i będziecie mogli zrobić wspólnie – np. wspólne wyjście do kina albo na lody. Nic tak nie mobilizuje, jak odrobina rywalizacji i perspektywa nagrody;)

Potasujcie karty i ułóżcie je w 1 stos. Jako pierwszy odpowiada najmłodszy gracz. Osoba z jego lewej strony ciągnie kartę i na głos czyta pytanie oraz proponuje 4 odpowiedzi ( zawsze 1 jest prawidłowa). Jeśli padnie prawidłowa odpowiedź (odpowiedzi znajdziecie na karcie z instrukcją), kolejna osoba z lewej strony czyta pytanie dla swojego sąsiada i tak dalej zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Każda prawidłowa odpowiedź to 1 punkt, nieprawidłowa – 0 punktów.Wygrywa osoba z największą liczbą punktów.

Karty do gry Bezpiecznie Tu i Tam na stronie w formacie A4

Karty do gry Bezpiecznie Tu i Tam na stronie w formacje A3

Więcej o bezpieczeństwie dzieci w sieci

Na stronie www.fundacja.orange.pl/kurs znajdziecie także specjalny kurs dla rodziców, który pomoże Wam przygotować się do zabawy i do rozmowy z dzieckiem o bezpiecznych zachowaniach w sieci.

Powodzenia!

Udostępnij: Gra edukacyjna Bezpiecznie Tu i Tam

Gra z Sercem i Rozumem i konkurs

19 stycznia 2016

Gra z Sercem i Rozumem i konkurs

Mamy grę z Sercem i Rozumem. I to jaką! To pierwsza u nas gra planszowa. Nie wiem nawet czy nie pierwsza „gra korporacyjna” na polskim rynku, ale nie chcę Was oszukać. Ja przynajmniej wcześniej się z taką nie spotkałam. Grałam i mogę potwierdzić, że wciąga. 🙂

Gra niczym nie różni się od popularnych planszówek. Ma fajne, sztywne pudełko, specjalne karty z zadaniami i możecie się w niej wcielić w jedną z czterech postaci: Serca, Rozumu, Reni albo Pieszczocha (tak, tak, ja byłam oczywiście Pieszczochem).

Grę można już kupić tutaj.

Ale można ją tez wygrać. Gry czekają na trzy osoby, które opiszą swoją ulubioną planszówkę. Macie czas do piątku.

Jeśli nie lubicie planszówek, to pamiętajcie, że mamy też grę z Sercem i Rozumem na smartfony.

Pisał o tym Piotrek.

4bf3eb8e961e734dbd7c8aa556da4b3767e

Udostępnij: Gra z Sercem i Rozumem i konkurs

Serce i Rozum po raz trzeci na smartphonach

24 sierpnia 2015

Serce i Rozum po raz trzeci na smartphonach

Serce i Rozum po raz kolejny stali się bohaterami gry na Androida i IOS. Ta odsłona zabiera nas w trzy główne lokacje, każda po 20 poziomów. Odwiedzimy przestrzeń kosmiczną (uwaga na zmniejszoną grawitację), greckie ruiny, a także przeszłość, czyli poziomy znane z pierwszej części.

81791f0c4d525b6b778dc939cc1d6668d29

„Serce i Rozum 3” to tradycyjna platformówka, w której nasi bohaterowie muszą pokonać trasę z punktu „a” do punktu „b”, rozwiązując po drodze zagadki, a także wykazać się zręcznością. Nie będę ukrywać – lubię takie gry. Niczym nieskrępowana, bezpretensjonalna zabawa, bez nadmiernego główkowania – tylko my, zręczne palce i bystre oko. Nie będę też ukrywać, że w poprzednie części przygód naszych bohaterów nie grałem, więc nie do końca wiedziałem czego się spodziewać. Jednak Serce i Rozum 3 miło mnie zaskoczyła, a w sporo platformówek w życiu grałem, zarówno 2D jak i 3D.

Jak wiemy z reklam, czy profilu na Facebooku, ta nierozłączna para bohaterów doskonale się uzupełnia, co widać także w grze.  Serce – szybsze, sprawniejsze i z łukiem (albo nawet bazooką, ale o tym za chwilę). Rozum może się pochwalić ochronną tarczą, umiejętnością obsługi komputera, a nawet ładunkami wybuchowymi, które ułatwiają pokonywanie przeszkód. Bez współpracy tej dwójki nie uda nam się przejść nawet pierwszego poziomu. Już pierwsza bariera, przed jaką stajemy w grze – drzwi, wymaga współpracy. Okazuje się, że tylko Serce może zdobyć klucz, lecz to Rozum potrafi je otworzyć. Same poziomy, które przyjdzie nam eksplorować są ciekawe, zróżnicowane i wymagają często dość intensywnego główkowania.

Wracając do wcześniej wspomnianej bazooki, każdy z naszych bohaterów może mieć uzyskać dodatkowe umiejętności i wyposażenie, w ramach systemu, który mógłby, przy odrobinie dobrej woli aspirować do nazwania go „drzewkiem”. Możemy zainwestować w akrobatykę, by upadki z dużej wysokości mniej nas (i ich) bolały. Rozum może przejść „ dietę cud” i poprawić swoją sprawność fizyczną, a także zostać lepszym saperem. Z kolei Serce może wymienić łuk na pistolet, czy właśnie bazookę. Grając rozczuliły mnie także komentarze obu bohaterów, a także wyposażenie jakie posiada Rozum, choćby maska do nurkowania, którą zakłada wskakując do wody.

f160382feb30335f68e40dce7749bf4be8a

W stosunku do poprzednich edycji gry poprawiono sterowanie – niezbyt intuicyjny „joystick” można zastąpić w ustawieniach sterowaniem dotykowym. Muszę przyznać, że zanim dokonałem tej zmiany mocno się męczyłem. Gra jest dość łatwa, co wcale nie oznacza, że parę razy nie zatrzymamy się w niektórych miejscach by pogłówkować nad dalszą drogą. Warto też pamiętać, że zetknięcie któregoś z naszych bohaterów z kolcami, szkieletem czy smokiem kończy grę. Ja, grając, parokrotnie musiałem zdrowo się namęczyć, by znaleźć właściwą sekwencję działań naszego duetu.  Również wszystkie poziomy nie są dostępne od razu – trzeba chwilę poczekać, bądź je odblokować za zbierane po drodze złote monety. Służą one także do kupowania nowych umiejętności. Jak je zdobyć? Trzeba szukać na mapie, a mniej cierpliwym pozostaje system mikropłatności.

Dlatego jeżeli macie chwilę czasu do zabicia, chcielibyście pogłówkować i dobrze się pobawić Serce i Rozum z chęcią zagoszczą na Waszych telefonach. Jeżeli chcecie pobrać grę, to użytkownicy Androida powinni wejść tutaj, natomiast IOS mogą grę pobrać stąd.

Udostępnij: Serce i Rozum po raz trzeci na smartphonach