Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

4 lipca 2011

Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Od 1 lipca usługi najszybszego mobilnego internetu do 42 Mb/s w technologii HSPA+ DC są dostępne na terenie Warszawy i Gdańska. Znacznie zwiększył się także ich zasięg wokół miast, w których technologia była dostępna już wcześniej. W najbliższych tygodniach z HSPA+ DC będą mogli korzystać także mieszkańcy Bydgoszczy, Torunia, Białegostoku, Łodzi, Lublina oraz Częstochowy. Aby w pełni korzystać z jej możliwości wystarczy mieć modem Huawei E372. W ofercie Orange można go kupić za 1 zł z abonamentem już za 39 zł.

Usługi w technologii HSPA+ DC są dostępne już na 150 stacjach bazowych na terenie Warszawy i 115 na terenie Gdańska. Trwają szeroko zakrojone prace techniczne związane z uruchamianiem HSPA+ DC na kolejnych stacjach bazowych. Dzięki nim, do końca miesiąca w zasięgu znajdzie się cały obszar stolicy oraz Trójmiasta.

Oprócz uruchomienia HSPA+ DC w nowych miastach, zdecydowanie zwiększono zasięg w miejscach, gdzie była dostępna już w I kwartale 2011 r. W okolicach Szczecina, Poznania, Wrocławia, Krakowa i w Aglomeracji katowickiej uruchomiono 215 nowych lokalizacji.

W ciągu najbliższych tygodni w zasięgu HSPA+ DC znajdą się również: Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Lublin oraz Białystok. W kolejnych etapach technologia zostanie udostępniona m. in w Koszalinie, Słupsku, Elblągu, Suwałkach, Gorzowie Wlkp., Zielonej Górze, Płocku, Radomiu, Kaliszu, Wałbrzychu, Kielcach, Tarnowie, Rzeszowie, Bielsku-Białej oraz pozostałych miastach i miejscowościach będących obecnie w zasięgu sieci 3G

Od lipca do grudnia 2011 r. zasięg HSPA+ DC w Orange zwiększy się z 18,4 proc. do ok. 60 proc. populacji kraju.

W odróżnieniu od ofert innych operatorów, z dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC, bez żadnych ograniczeń prędkości, mogą korzystać wszyscy użytkownicy usług mobilnego internetu: Orange Free, Business Everywhere i Orange Free na kartę, niezależnie od opcji wykupionej usługi. Jedynym warunkiem pełnego wykorzystania jej możliwości jest posiadanie sprzętu zdolnego do transmisji danych z prędkością do 42 Mb/s – modemu, telefonu lub laptopa. W ofercie Orange Free dla klientów indywidualnych oraz Business Everywhere dla firm są dostępne modemy HSPA+ DC – Huawei E372. Można je kupić za 1 zł, z abonamentem już za 39 zł.

*  *  *

Technologia HSPA+ Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji o szerokości pasma 5 MHz, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie transferu o prędkości do 42 Mbps przy pobieraniu danych przez użytkownika. To kilkakrotnie szybciej niż w przypadku używanej wcześniej technologii HSPA 7.2

Orange jest pierwszym polskim operatorem, który uruchomił usługi dostępu do internetu w technologii HSPA+ DC. Już w styczniu br., były one dostępne za pośrednictwem 648 stacji bazowych, na terenie 24 miast Polski. W zasięgu znajdowało się wówczas ponad 11 proc. mieszkańców kraju.

Orange rozbudowuje także radiową sieć CDMA umożliwiającą realny transfer z prędkością do 3,1 Mb/s, to oferta szerokopasmowego, mobilnego dostępu do internetu na obszarach, gdzie inni operatorzy oferują usługi o kilkukrotnie niższej prędkości.

Dzięki połączeniu możliwości korzystania w jednej usłudze z HSPA+ DC oraz CDMA, klienci Orange mają do dyspozycji największy w Polsce zasięg usług szybkiego internetu mobilnego. Połączony zasięg sieci CDMA i 3G obejmuje już prawie 90% powierzchni kraju.

Więcej o ofercie na www.orange.pl (http://tnij.com/HSPA_DC)

Udostępnij: Najszybszy mobilny internet Orange już w Warszawie i Gdańsku

Najszybszy mobilny net w Warszawie i Gdańsku

4 lipca 2011

Najszybszy mobilny net w Warszawie i Gdańsku

*  *  *

Więcej o ofercie na www.orange.pl (http://tnij.com/HSPA_DC)

Udostępnij: Najszybszy mobilny net w Warszawie i Gdańsku

Innowacje

Rozszerzamy zasięg HSPA+DC

2 marca 2011

Rozszerzamy zasięg HSPA+DC

Dzisiaj jestem we Wrocławiu, a jutro w Katowicach, aby promować najszybszy w Polsce moblilny dostęp do Internetu z prędkością do 42 Mb/s. Od razu uprzedzam, że nie będę go nazywał „5G”, aby pokazać różnicę między operatorami 🙂 Ostatnio ktoś z Was pytał mnie o dalszy rozwój zasięgu. Zatem po kolei. W II kwartale technologię HSPA+ DC odpalimy w: Warszawie, Łodzi, Bydgoszczy, Toruniu, Białymstoku, Lublinie i Trójmieście. Zwiększymy zasięg wokół Szczecina, Poznania, Wrocławia i Krakowa, a w aglomeracji śląskiej przybędzie kolejnych ok. 40 miejscowości. W III kwartale dołączymy obszary wokół Warszawy, a także: Koszalin, Słupsk, Elbląg, Olsztyn, Suwałki, Grudziądz, Gorzów Wlkp, Gniezno, Zielona Góra, Płock, Kalisz, Ostrów Wlkp, Legnica, Wałbrzych, Opole, Częstochowa, Bielsko Biała, Kielce, Tarnów i Rzeszów. W ostanim kwartale przybędzie kilkadziesiąt mniejszych miejscowości m.in. na wybrzeżu. Plan na koniec 2011 przewiduje ok. 2600 stacji bazowych z HSPA+DC, co pozwoli pokryć zasięgiem 60 proc. populacji kraju.

Aktualizacja. Wczoraj we wpisie pomyliłem kwartały. Kolejne duże miasta, w tym Warszawę, planujemy dołączyć w drugim kwartale, a nie już w tym, jak napisałem. Chyba za bardzo chciałem, aby był kwiecień i wiosna. Notka poprawiona. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Udostępnij: Rozszerzamy zasięg HSPA+DC

Urządzenia

Huawei E372 do superszybkiego netu

17 lutego 2011

Huawei E372 do superszybkiego netu

Niedawno informowałem, że wystartowaliśmy z siecią HSPA+DC, która daje transfer danych z prędkością maksymalnie do 42 Mb/s. To dwa razy więcej niż marketingowe „pseudo 4G” Playa. Dziś dodam, że właśnie rozpoczynamy sprzedaż modemów Huawei E372, które pozwalają w pełni wykorzystać technologię i surfować zdecydowanie szybciej niż dotychczas. Urządzenia oferujemy wraz z usługami Orange Free i Business Everywhere. Ceny od 1 zł. Oferta jest dostępna w naszych salonach, a od 22 lutego planujemy ruszyć także poprzez e-sklep. Przypomnę, że HSPA+ DC to obecnie najszybsza dostępna na polskim rynku technologia mobilnej transmisji danych. Można z niej skorzystać w 24 miastach. Zasięg będziemy szybko rozbudowywać i do końca tego roku zwiększymy go sześciokrotnie, obejmując nim ok. 60 proc. populacji. Szczegółowy cennik znajdziecie tutaj.

Huawei E372

Udostępnij: Huawei E372 do superszybkiego netu

Najszybszy mobilny internet w Polsce już w Orange

19 stycznia 2011

Najszybszy mobilny internet w Polsce już w Orange

Orange uruchomił technologię HSPA+ DC umożliwiającą mobilny dostęp do internetu z prędkością do 42 Mb/s. To najszybsza, dostępna w Polsce technologia mobilnej transmisji danych, z której mogą już korzystać między innymi mieszkańcy Krakowa, Wrocławia, Szczecina, Poznania oraz aglomeracji katowickiej.

Technologia HSPA+ DC  (High Speed Packet Acces+ Dual Carrier) polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji HSPA, o szerokości pasma 5 MHz. Umożliwia to osiągnięcie transferu danych z prędkością do 42 Mb/s – przy pobieraniu danych przez użytkownika oraz 5,7 Mb/s – przy wysyłaniu danych do sieci. Docelowo prędkość wysyłania danych do sieci zostanie zwiększona do 11 Mb/s.

W chwili uruchomienia HSPA+ DC, jej usługi są już dostępne za pośrednictwem 648 stacji bazowych, na terenie 24 miast Polski. W zasięgu znajduje się ponad 11 proc. mieszkańców kraju. Do końca bieżącego roku zasięg zostanie zwiększony do 60 procent.

Z najszybszej w Polsce, mobilnej transmisji danych mogą aktualnie korzystać wszyscy abonenci usług mobilnego internetu: Orange Free, Business Everywhere i Orange Free na kartę, niezależnie od opcji wykupionej usługi. HSPA+ DC jest też dostępna dla wszystkich klientów posiadających aktywną kartę SIM Orange, a opłaty za korzystanie z transmisji danych HSPA+ DC nie różnią się od standardowych. Możliwość korzystania z technologii HSPA+ DC dla wszystkich klientów Orange ma charakter testowy. Docelowo zastąpi ją oferta komercyjna, w której dostęp do HSPA+ DC będzie ograniczony do ofert internetowych.

Jedynym warunkiem korzystania z najwyższych prędkości mobilnego internetu jest posiadanie sprzętu zdolnego do transmisji danych z prędkością do 42 Mb/s – modemu, telefonu lub laptopa. Modemy pozwalające na pełne wykorzystanie możliwości nowej technologii pojawią się w ofercie Orange już w lutym b.r. Jako pierwszy, dostępny będzie Huawei E372. Będzie można go kupić już od 1 zł wraz z usługami abonamentowymi – Orange Free, dla klientów indywidualnych i Business Everywhere, dla firm. Zamówienia na modemy można składać za pośrednictwem strony www.orange.pl już od jutra (20 stycznia).

Pierwsze nadajniki HSPA+ DC w sieci Orange uruchomiono testowo w październiku 2010 r. w Krakowie.

Wykaz miast znajdujących się w zasięgu HSPA+ DC – stan na 19 stycznia 2011 r.

Miasto Powiat Województwo
Siechnice WROCŁAWSKI DOLNOŚLĄSKIE