Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem

25 marca 2014

Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem

Konsorcjum Orange Polska i Integrated Solutions wygrało przetarg na budowę światłowodowej sieci szkieletowo-dystrybucyjnej w województwie łódzkim. To drugi etap tworzenia Łódzkiej Regionalnej Sieci Teleinformatycznej (ŁRST). Wcześniej konsorcjum wygrało przetarg na pierwszy etap ŁRST.

Drugi etap budowy sieci zakłada rozbudowę infrastruktury szerokopasmowej w południowej części województwa, gdzie wiele miejscowości pozbawionych jest dostępu do szybkiego internetu. Sieć połączy trzynaście powiatowych placówek służby zdrowia m.in. w Wieruszowie,  Wieluniu, Pajęcznie, Radomsku i Opocznie. Powstaną w nich tzw. węzły szkieletowe i dystrybucyjne., do których będą mogli się podłączyć lokalny dostawcy  Internetu, świadczący usługi dla mieszkańców. Sieć będzie także wykorzystywana dla potrzeb telemedycyny i e-zdrowia. Pierwszy etapie ŁRST obejmuje  budowę  sieci szkieletowej łączącej węzły zlokalizowane w ośmiu miastach powiatowych.

Projekt jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007 – 2013.

Maria Piechocka, Biuro Prasowe Orange Polska
Tel.: 61 865 56 03
e-mail: maria.piechocka@orange.com

Udostępnij: Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem

Innowacje

Zintegrowane rozwiązania dla biznesu

26 marca 2013

Zintegrowane rozwiązania dla biznesu

Maria Piechocka, Biuro Prasowe Orange Polska
Tel.: 61 865 56 03
e-mail: maria.piechocka@orange.com

Udostępnij: Zintegrowane rozwiązania dla biznesu

Orange Polska kupuje Datacom System wzmacniając pozycję Integrated Solutions

18 marca 2013

Orange Polska kupuje Datacom System wzmacniając pozycję Integrated Solutions

Orange Polska powiększa się o kolejną spółkę – Datacom System S.A., jedną z najdłużej działających w Polsce firm z branży IT, specjalizującą się m.in. w usługach integratorskich. Datacom stanie się częścią należącej do Orange Polska firmy Integrated Solutions. Transakcja ta wpisuje się w plan strategiczny Orange Polska, który zakłada umocnienie pozycji Grupy na rynku rozwiązań dla biznesu, m.in. poprzez przyspieszenie wzrostu w obszarze ICT. Jednocześnie akwizycja przyczyni się do osiągnięcia przez firmę Integrated Solutions jej celu strategicznego, jakim jest uplasowanie się w pierwszej trójce integratorów ICT.

– Widzimy ogromne perspektywy rozwoju Integrated Solutions. Firma z wielkim sukcesem zakończyła poprzedni rok, zwiększając trzykrotnie swoje przychody. Skupiając w sobie wszechstronne kompetencje ze świata telekomunikacji i teleinformatyki, Integrated Solutions stanowi znakomite dopełnienie działalności Orange Polska. Jestem przekonany, że dzięki akwizycji Datacom System, Integrated Solutions wyraźnie zwiększy dynamikę ekspansji rynkowej, przyczyniając się do osiągnięcia założeń naszego planu strategicznego – mówi Maciej Witucki, prezes Orange Polska.

Datacom System S.A. działa na rynku od 20 lat, oferując usługi w obszarze integracji oraz doradztwa w zakresie rozwiązań technologicznych. Wśród klientów Datacom są zarówno duże przedsiębiorstwa i polskie oddziały międzynarodowych korporacji, jak też firmy z segmentu małych i średnich przedsiębiorstw oraz czołowe instytucje sektora publicznego takie jak: Narodowy Bank Polski, Kancelaria Prezydenta RP czy Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Firma zatrudnia 40 pracowników i osiąga roczne przychody na poziomie 35 mln złotych.

– Jesteśmy podekscytowani połączeniem z firmą o tak ogromnym potencjale, widzimy wiele obszarów do uzyskania synergii. Ponad 20-letnie doświadczenie i kompetencje naszej firmy w połączeniu z rozmachem i nowatorstwem Integrated Solutions oraz zaawansowanymi zasobami technologicznymi Orange Polska spowodują, że wspólnie wniesiemy unikatową wartość na polski rynek teleinformatyczny. Z kolei naszym klientom zapewnimy jeszcze bardziej atrakcyjną, profesjonalną i wszechstronną ofertę – powiedział Piotr Smirnow, Prezes Zarządu Datacom System.

Celem Integrated Solutions jest zapewnienie klientom możliwie najlepszego wyboru usług z dwóch obszarów – integracji ICT oraz rozwiązań w modelu „as a service”. Już dziś mogą oni korzystać z wprowadzonej w  kwietniu 2012 r. pierwszej w Polsce platformy UCaaS (Unified Communication as a Service). Obecnie firma planuje wzbogacić ofertę o rozwiązanie BaaS (Backup as a Service) oraz usługi przeciwdziałania atakom DDoS.

W ramach integracji obu firm, wiceprezes zarządu Integrated Solutions, Andrzej Różański, wejdzie do zarządu Datacom System SA. Proces integracji obu spółek zakończy się w ciągu kilku miesięcy.

Orange Polska nie ujawnia wartości transakcji i jednocześnie nie wyklucza kolejnych akwizycji w obszarze ICT.
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Marcin Sokołowski, dyrektor Marketingu Integrated Solutions
e-mail: msokolowski@i-s.com.pl

Udostępnij: Orange Polska kupuje Datacom System wzmacniając pozycję Integrated Solutions

Innowacje

IT IS nice to meet you

6 lipca 2012

IT IS nice to meet you

Witajcie. Pracuję w Integrated Solutions (IS), firmie będącej częścią Orange Polska. Jesteśmy integratorem teleinformatycznym (ICT), który dostarcza pełne spektrum rozwiązań ze świata ICT realizując przy tym jedne z najbardziej złożonych projektów w Polsce.

W czerwcu obchodziliśmy swoje pierwsze urodziny. Trochę wcześniej zaczęliśmy blogować, by na bieżąco informować Was o naszych najciekawszych projektach, nowościach i ważnych wydarzeniach ze świata teleinformatyki. Teraz chcę pisać o nowoczesnych rozwiązaniach także na blogu technologicznym. Zapraszam do lektury.

Udostępnij: IT IS nice to meet you

Nowa spółka w strukturach Grupy TP

7 czerwca 2011

Nowa spółka w strukturach Grupy TP

Spółka Integrated Solutions uzupełnia ofertę Grupy TP o usługi integracji systemów informatycznych i telekomunikacyjnych oraz rozwiązania dedykowane Centrom Przetwarzania Danych (Data Center).

Integrated Solutions to nowa spółka, która powstała w ramach Grupy TP. Będzie świadczyła usługi integracji systemów informatycznych i telekomunikacyjnych oraz dostarczała rozwiązania dla Centrów Przetwarzania Danych (Data Center). Powstanie nowej spółki to odpowiedź na coraz częstsze zapotrzebowanie klientów związane z koniecznością spójnego, kompleksowego zarządzania infrastrukturą ICT.

Zaspokojenie potrzeb firm, które poszukują jednego partnera w zakresie integracji usług telekomunikacyjnych z usługami IT oraz efektywnych finansowo modeli zarządzania obszarem IT – to w skrócie propozycja spółki Integrated Solutions. Oferta została podzielona na cztery obszary: integracja sieci lokalnych i rozległych (LAN i WAN), ujednolicona komunikacja (Unified communication), bezpieczeństwo sieci i urządzeń oraz centra danych i cloud computing.

Obok tradycyjnych usług integracji systemów, spółka udostępni Klientom infrastrukturę telekomunikacyjną, serwerową oraz pamięci masowe w modelu cloud computing. Dzięki takiemu sposobowi dostarczenia usług end-to-end Integrated Solutions całkowicie zdejmuje z klienta odpowiedzialność za wdrożenie i poprawną pracę infrastruktury, biorąc na siebie proces zarządzania wszystkimi systemami i rozliczając tę usługę w modelu abonamentowym.

– Integratorzy oferujący rozwiązania łączące świat telekomunikacji ze światem IT  to przyszłość modelu obsługi średnich i dużych firm  – powiedział Leszek Hołda, prezes zarządu spółki Integrated Solutions. – Wielooddziałowe firmy, rozproszone po całej Polsce, jeśli chcą pozyskać i utrzymać przewagę konkurencyjną, muszą korzystać ze integrowanych z ich systemami IT profesjonalnie wdrożonych usług telekomunikacyjnych.

Oferta Integrated Solutions jest skierowana do średnich i dużych firm ze wszystkich sektorów, które chcą powierzyć profesjonalistom rozwiązywanie problemów związanych z infrastrukturą. Szczególne korzyści ze współpracy mogą uzyskać firmy wielooddziałowe, w których możliwe staje się wykorzystanie najbardziej unikalnej części oferty – integracji rozwiązań IT z wykorzystaniem wysokiej przepływności łącza transmisji danych.

Partnerzy Integrated Solutions

Do spółki Integrated Solutions trafili wykwalifikowani inżynierowie, którzy  wdrażali rozwiązania teleinformatyczne oraz doradzali wielu klientom w zakresie integracji rozwiązań ICT. Należąca do Grupy TP spółka Integrated Solutions będzie aktywnie i ściśle współpracować z pozostałymi spółkami Grupy, przede wszystkim  z TP. Dzięki doświadczeniu pracowników tych spółek w zakresie integracji systemów IT i telekomunikacyjnych możliwe staje się dotarcie z ofertą Integrated Solutions  do wszystkich miejsc w Polsce obsługiwanych przez ośrodki regionalne.

Wśród dostawców oferowanych przez Integrated Solutions rozwiązań znajdują się liderzy rynku rozwiązań sieciowych, telekomunikacyjnych i systemów dla centrów danych. Z większością z tych firm Grupa TP współpracuje od wielu lat. W tym czasie uzyskała tytuł Złotego Certyfikowanego Partnera Cisco i Partnera Biznesowego Alcatel-Lucent.

Zarząd Integrated Solutions

Prezesem Zarządu Integrated Solutions Sp. z o.o. został Leszek Hołda.  Od momentu dołączenia do Grupy TP w 2002 r. jest związany z rynkiem biznesowym, a jako Dyrektor Pionu Klientów Kluczowych realizuje największe, strategiczne projekty (w tym projekt dotyczący partnerstwa technologicznego Grupy TP w Euro 2012), umacniając pozycję Grupy TP w najwyższym segmencie rynku biznesowego. Stojąc na czele Integrated Solutions odpowiada za strategię i rozwój spółki oraz nadzoruje realizację najważniejszych projektów. Leszek Hołda jest absolwentem studiów MBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Wcześniej ukończył Akademię Górniczo-Hutniczą oraz Akademię Ekonomiczną w Krakowie.

Wiceprezesem Zarządu Integrated Solutions ds. Operacyjnych został Andrzej Różański, zaś dyrektorem ds. sprzedaży w Integrated Solutions – Andrzej Zając.

Udostępnij: Nowa spółka w strukturach Grupy TP