30 czerwca 2020

W najnowszym rankingu firm TOP 200 magazynu Computerworld Orange Polska już po raz trzeci z rzędu został sklasyfikowany jako największy dostawca usług telekomunikacyjnych na polskim rynku. Operator zajmuje także trzecie miejsce w sprzedaży rozwiązań IT dla sektora informatycznego i jest w czołówce firm przeznaczających największe nakłady na badania i rozwój.

Najnowsza edycja Raportu Computerworld, podsumowująca rok 2019, daje nam wiele powodów do satysfakcji. Raport stanowi ważny punkt odniesienia dla całego rynku ICT w Polsce i jest jednym z najbardziej prestiżowych wydawnictw pokazujących potencjał spółek telekomunikacyjnych i informatycznych oraz kierunki rozwoju polskiego rynku IT – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu Orange Polska ds. Rynku Biznesowego – Cieszą nas także wysokie pozycje spółek z grupy Orange – Integrated Solutions i BlueSoft. Taki wynik potwierdza słuszność naszej strategii rozwoju usług ICT. Zakładaliśmy podwojenie naszych przychodów w tym segmencie do roku 2020 i dzięki efektowi skali i synergii w grupie Orange udało nam się osiągnąć ten cel z rocznym wyprzedzeniem. W roku 2019 roczne przychody grupy wzrosły po raz pierwszy od 13 lat i były wyższe  o blisko 3% niż w roku poprzednim.

Integrated Solutions ponownie znalazł się wśród liderów na rynku integratorskim zajmując w rankingu trzecie miejsce, a w sprzedaży produktów i rozwiązań IT dla branży transportowej i logistycznej w Polsce  okazał się bezapelacyjnym zwycięzcą.

Spółka ma także znaczący udział w dostarczaniu rozwiązań dla instytucji publicznych (trzecie miejsce), branży edukacyjnej (czwarte miejsce), bankowej, mediowej i wielu innych. Zajmuje też szóste miejsce w rankingu sprzedaży usług IT dla dużych firm i korporacji.

Ranking potwierdza także wysoką pozycję firmy BlueSoft, która dokładnie rok temu dołączyła do grupy Orange i zajmuje obecnie dziesiąte miejsce wśród dostawców usług integracyjnych w Polsce. Spółka ta wykazuje także imponującą dynamikę wzrostu w poszczególnych sektorach rynku.

Połączenie kompetencji Orange, Integrated Solutions i BlueSoft pozwala nam dziś dostarczać klientom w pełni kompleksowe rozwiązania – od szybkich łączy zaczynając, na dedykowanych rozwiązaniach chmurowych i software’owych kończąc. Dzięki temu idealnie trafiamy z  ofertą w czasy pracy zdalnej, digitalizacji biznesu i Przemysłu 4.0 – podkreśla Bożena Leśniewska.

Mediateka

Udostępnij: Wysokie pozycje Orange Polska, Integrated Solutions i BlueSoft w rankingu Computerworld

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

9 stycznia 2020

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Orange Polska i  Integrated Solutions wprowadzają nowe funkcjonalności do usługi biznesowej Integrated Computing Standard (ICS). Dzięki zastosowaniu najnowszej wersji platformy vCloud Director 10 firmy VMware użytkownik uzyskuje w chmurze wygodny dostęp do elementów infrastruktury IT, systemów operacyjnych i łącz telekomunikacyjnych, które umożliwiają mu łatwe i szybkie tworzenie środowiska wirtualnego oraz uruchamianie własnych aplikacji. Bezpieczeństwo danych zapewnia zapasowe wirtualne centrum danych.

Kluczową kompetencją w prowadzeniu biznesu jest umiejętność reagowania na zmieniającą się rzeczywistość. Dlatego Orange Polska i Integrated Solutions oferują klientom rozwiązania, które odpowiadają na aktualne potrzeby rynku B2B. Jesteśmy jednym z największych dostawców usług dla biznesu wykorzystujących chmurę. Opieramy się na sprawdzonych rozwiązaniach światowych liderów. Jednym z nich jest VMware. Stale rozszerzamy je o nowe funkcjonalności i modele płatności. Nasi klienci mogą na każdym etapie współpracy  korzystać z wiedzy ekspertów Grupy Orange. Stworzenie dopasowanej usługi chmurowej nigdy wcześniej nie było tak proste – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Łatwe zarządzenie środowiskiem chmurowym z poziomu pulpitu

Zastosowana po raz pierwszy w Polsce platforma vCloud Director 10 VMware pozwala na łatwe zarządzanie środowiskiem chmurowym. Wszystkie funkcjonalności dostępne są z poziomu pulpitu, co umożliwia zwiększenie elastyczności i automatyzacji wykorzystania posiadanych zasobów. Dzięki temu zbudowanie nowego środowiska wirtualnego zajmuje mniej niż 5 minut. Dodatkowym atutem jest zapasowe wirtualne centrum danych (Disaster Recovery), które pozwala na zabezpieczenie danych klienta i działanie  jego środowiska IT, nawet w przypadku awarii.

To pierwsze w Polsce i jedno z pierwszych w Europie wdrożenie najnowszej wersji naszej platformy vCloud Director 10. Jej możliwości zapewnią polskim firmom większą elastyczność i dostęp do najnowocześniejszych technologii. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Orange Polska i Integrated Solutions i chcemy ją dalej rozwijać z korzyścią dla rozwoju polskich przedsiębiorstw – mówi Arkadiusz Sikora, Country Director w VMware Poland.

Najwyższej klasy data center Orange

Usługa Integrated Computing Standard dostarczana jest w modelu IaaS (Infrastructure as a Service) z najwyższej klasy data center Orange na terenie Polski. Zapewnia dostęp do serwerów, pamięci masowych, elementów sieciowych, obrazów systemów operacyjnych oraz połączeń sieciowych. Dostęp do aplikacji jest możliwy przez Internet lub – dla klientów wykorzystujących to rozwiązanie – przez Biznesowy VPN Orange.

Dostępne są nowe modele płatności. Oprócz abonamentu klienci będą mogli korzystać z modelu Pay as you go, pozwalającego na dostosowanie infrastruktury do bieżących potrzeb. Koszty zakupu, utrzymania oraz zarządzania infrastrukturą IT będą w rękach doświadczonych partnerów czyli Orange i Integrated Solutions.

Szczegóły dostępne są na stronie https://www.orange.pl/view/integrated-computing

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

28 czerwca 2019

Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Orange Polska i Integrated Solutions we współpracy z Cisco uruchomiły komercyjnie Hybrydowy SD-WAN. To pierwsze takie wdrożenie w naszym kraju.

Usługa została uruchomiona dla jednego z liderów usług zrównoważonego gospodarowania odpadami komunalnymi i przemysłowymi.

Możliwości hybrydowego SD-WAN

Hybrydowy SD-WAN to rewolucyjne rozwiązanie dla przedsiębiorstw mających biura w całym kraju połączone w jedną sieć o zasięgu ogólnopolskim. Zapewnia użytkownikom bezpieczny dostęp do firmowych aplikacji niezależnie od miejsca, w którym się znajdują. To szczególnie ważne dla przedsiębiorstw przechowujących swoje aplikacje w środowisku multicloud, łączącym chmurę publiczną, prywatną i oprogramowanie w modelu SaaS. Hybrydowy SD WAN pozwala działom IT usprawnić działanie aplikacji, zwiększając produktywność użytkowników dzięki wyjątkowej prostocie i skalowalności rozwiązania oraz bardziej efektywnemu wykorzystaniu łączy.

Wsparcie w cyfrowej transformacji biznesu

Orange Polska oraz Integrated Solutions oferują klientom szerokie wsparcie w testowaniu, uruchamianiu oraz integracji usługi Hybrydowy SD-WAN z wykorzystywaną już infrastrukturą. Połączenie tego rozwiązania z szeroko rozpowszechnioną technologią MPLS (ang.: Multi-Protocol Label Switching) pozwala stworzyć bardziej elastyczną i łatwiej zarządzaną nową architekturę sieciową, która optymalizuje koszty wdrożenia oraz udostępnia nowe możliwości. Orange i Integrated Solutions w swojej ofercie łączy tę technologię z innymi rozwiązaniami, takimi jak chmura, cyberbezpieczeństwo oraz Internet Rzeczy.

Nasi klienci stają przed coraz większą liczbą wyzwań związanych z cyfryzacją ich firm. Prowadzenie biznesu wymaga od nich elastyczności i możliwości wprowadzania zmian z godziny na godzinę. Niezwykle ważne jest także zapewnienie bezpieczeństwa informacji. Dlatego proponujemy zupełnie nową jakość budowy firmowych sieci informatycznych – usługę, którą właśnie uruchomiliśmy wraz z Cisco u pierwszego klienta i jesteśmy w trakcie kolejnych wdrożeń. Hybrydowy SD WAN może być stosowany we wszystkich gałęziach przemysłu – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Udostępnij: Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

26 czerwca 2019

Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

Światło dzienne ujrzał  najnowszy ranking TOP 200 magazynu Computerworld. To prestiżowy Raport obrazujący dynamikę i kierunki rozwoju polskiego rynku ICT, w którym mocnym akcentem odznaczyły się firmy tworzące grupę Orange Polska. Trzy z nich osiągnęły bardzo dobre wyniki swoich kategoriach, pokazując jak ważna jest ich rola w transformacji cyfrowej polskich firm.

Orange Polska, podobnie jak w ubiegłym roku, jest największym na naszym rynku dostawcą usług telekomunikacyjnych, znacznie wyprzedzając kolejne spółki w zestawieniu. Integrated Solutions, integrator technologii Grupy jest w pierwszej trójce największych polskich integratorów. Jego rola jest szczególnie duża w dostarczaniu rozwiązań i usług IT dla branży transportowej, logistycznej, edukacyjnej, bankowej, także dla instytucji publicznych  i wielu innych dziedzin gospodarki. Od niedawna częścią grupy jest także firma BlueSoft, o czym pisaliśmy wcześniej w jednym z komunikatów prasowych. Zajęła ona wysoką pozycję wśród dostawców usług integracyjnych, z bardzo mocną dynamiką wzrostu – 198% rok do roku, w rankingu największych dostawców usług IT.
Usługi ICT stanowią dla grupy Orange jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się linii biznesowych. Jak pokazują wyniki Raportu Computerworld – dowodzi to trafności strategii Orange.One, w której usługi te są jednym z kluczowych czynników wzrostu, obok konwergencji i światłowodów.

Udostępnij: Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

Sieć

Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6

16 sierpnia 2018

Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6

Pewnie czytaliście komunikat prasowy o tym, że innogy Stoen Operator ruszył z laboratorium, w którym będzie testować rozwiązania, mające na celu sprawić, że liczniki energii staną się  „inteligentne”.  Łączność dostarczamy my, interfejs do obsługi urządzeń Integrated Solutions – firma z grupy Orange. W całość zaangażowane są także dwa inne przedsiębiorstwa – PySENSE i Telit.

Widzieliście już jak wygląda takie miejsce, jednak by powstało potrzeba jest praca wielu ludzi, firm i zastosowania zaawansowanych urządzeń.

Orange Polska

my zapewniamy łączność opartą o jedną z 11 różnych technologii i rozwiązań. Bazują one na testowanym rok temu LTE-M i NB-IoT, a także innych – choćby LoRa. CAT-M1, o którym mówię w tym odcinku to jedna z kategorii urządzeń w ramach szerszego LTE-M.

Integrated Solutions

dba o to, by dane, które będą spływać z liczników prezentowane były w sposób zdatny dla osoby, która zajmować się będzie zarządzaniem całym tym systemem. Czyli przeanalizuje dane, złoży je w całość i jeszcze wyświetli w taki sposób, by można było coś z nimi zrobić, a nie tylko przyjąć do wiadomości.

PySESNE

ta polska firma dostarcza i integruje różne technologie bezprzewodowe, wykorzystywane przez urządzenia, które widzieliście w trakcie nagrania. Obsługiwały one między innymi technologie LTE CAT M1 oraz LTE NB-IoT (choć to oczywiście nie wszystkie).

Więcej na temat tych rozwiązań przeczytacie w tekście: „Jak się wykluwa Internet of Things”

Telit

to globalny dostawca technologii IoT.  Dostarczył zestawy ewaluacyjne, oprogramowanie i niezbędną wiedzę umożliwiając stworzenie pełnego środowiska laboratoryjnego dla aplikacji Internetu Rzeczy. Lecz to nie wszystko. Telit zapewnił również dostęp do platformy deviceWISE, dzięki której można zarządzać urządzeniami, zbierać dane i udostępniać je do innych systemów wykorzystywanych przez innogy Stoen Operator

innnogy Stoen Operator

oni mają najpoważniejsze zadanie – muszą sprawdzić czy to wszystko razem zadziała dobrze. Albo nawet jeszcze lepiej 😉 Co więcej, pracują cały czas, by w oparciu o możliwości, które daje technologia stworzyć rozwiązania, które dadzą coś dobrego ich klientom.

Internet Rzeczy i magia

Każdy taki test to dość skomplikowana układanka, z wykorzystaniem sprzętu wartego tysiące złotych. Te większe lub mniejsze urządzenia, to zaawansowana technologia, tak zminiaturyzowana, że z zewnątrz widzimy wyłącznie obudowy i układy scalone. Mimo to, uwierzcie na słowo – tu dzieje się magia. A jak pisał Arthur C. Clarke, jeden z największych popularyzatorów nauki – „Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii”. Tak do refleksji, szczególnie gdy za jakiś czas urządzenia, z którymi pracujecie,  same zaczną dzielić się swoimi spostrzeżeniami i informować Was o zmianach w otoczeniu.

Oczywiście byliśmy na miejscu, by pokazać Wam to laboratorium.

Zapraszam do oglądania!

Jeżeli macie komentarze, uwagi, pomysły, koncepcje itp. – dawajcie znać w komentarzach. Tym razem wyszło krócej niż zawsze – chcieliśmy sprawdzić bardziej dynamiczną formę.

Na koniec dział ogłoszeń różnych.

Jeżeli chcecie sami realizować takie projekty i budować Internet Rzeczy – jest na to metoda, a nawet dwie! Trwa obecnie nabór do Orange FAB, naszego programu akceleracyjnego dla start-upów. Więc jeżeli macie małą firmę lub start-up i pracujecie nad rozwiązaniem związanym z Internetem Rzeczy wejdźcie czym prędzej na stronę orangefab.pl. Jeżeli nie macie nic poza swoją wiedzą i umiejętnościami – nie zrażajcie się. Koledzy z Integrated Solutions szukają właśnie takich ludzi 😉

Udostępnij: Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6