Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

28 czerwca 2019

Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Orange Polska i Integrated Solutions we współpracy z Cisco uruchomiły komercyjnie Hybrydowy SD-WAN. To pierwsze takie wdrożenie w naszym kraju.

Usługa została uruchomiona dla jednego z liderów usług zrównoważonego gospodarowania odpadami komunalnymi i przemysłowymi.

Możliwości hybrydowego SD-WAN

Hybrydowy SD-WAN to rewolucyjne rozwiązanie dla przedsiębiorstw mających biura w całym kraju połączone w jedną sieć o zasięgu ogólnopolskim. Zapewnia użytkownikom bezpieczny dostęp do firmowych aplikacji niezależnie od miejsca, w którym się znajdują. To szczególnie ważne dla przedsiębiorstw przechowujących swoje aplikacje w środowisku multicloud, łączącym chmurę publiczną, prywatną i oprogramowanie w modelu SaaS. Hybrydowy SD WAN pozwala działom IT usprawnić działanie aplikacji, zwiększając produktywność użytkowników dzięki wyjątkowej prostocie i skalowalności rozwiązania oraz bardziej efektywnemu wykorzystaniu łączy.

Wsparcie w cyfrowej transformacji biznesu

Orange Polska oraz Integrated Solutions oferują klientom szerokie wsparcie w testowaniu, uruchamianiu oraz integracji usługi Hybrydowy SD-WAN z wykorzystywaną już infrastrukturą. Połączenie tego rozwiązania z szeroko rozpowszechnioną technologią MPLS (ang.: Multi-Protocol Label Switching) pozwala stworzyć bardziej elastyczną i łatwiej zarządzaną nową architekturę sieciową, która optymalizuje koszty wdrożenia oraz udostępnia nowe możliwości. Orange i Integrated Solutions w swojej ofercie łączy tę technologię z innymi rozwiązaniami, takimi jak chmura, cyberbezpieczeństwo oraz Internet Rzeczy.

Nasi klienci stają przed coraz większą liczbą wyzwań związanych z cyfryzacją ich firm. Prowadzenie biznesu wymaga od nich elastyczności i możliwości wprowadzania zmian z godziny na godzinę. Niezwykle ważne jest także zapewnienie bezpieczeństwa informacji. Dlatego proponujemy zupełnie nową jakość budowy firmowych sieci informatycznych – usługę, którą właśnie uruchomiliśmy wraz z Cisco u pierwszego klienta i jesteśmy w trakcie kolejnych wdrożeń. Hybrydowy SD WAN może być stosowany we wszystkich gałęziach przemysłu – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

26 czerwca 2019

Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

Światło dzienne ujrzał  najnowszy ranking TOP 200 magazynu Computerworld. To prestiżowy Raport obrazujący dynamikę i kierunki rozwoju polskiego rynku ICT, w którym mocnym akcentem odznaczyły się firmy tworzące grupę Orange Polska. Trzy z nich osiągnęły bardzo dobre wyniki swoich kategoriach, pokazując jak ważna jest ich rola w transformacji cyfrowej polskich firm.

Orange Polska, podobnie jak w ubiegłym roku, jest największym na naszym rynku dostawcą usług telekomunikacyjnych, znacznie wyprzedzając kolejne spółki w zestawieniu. Integrated Solutions, integrator technologii Grupy jest w pierwszej trójce największych polskich integratorów. Jego rola jest szczególnie duża w dostarczaniu rozwiązań i usług IT dla branży transportowej, logistycznej, edukacyjnej, bankowej, także dla instytucji publicznych  i wielu innych dziedzin gospodarki. Od niedawna częścią grupy jest także firma BlueSoft, o czym pisaliśmy wcześniej w jednym z komunikatów prasowych. Zajęła ona wysoką pozycję wśród dostawców usług integracyjnych, z bardzo mocną dynamiką wzrostu – 198% rok do roku, w rankingu największych dostawców usług IT.
Usługi ICT stanowią dla grupy Orange jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się linii biznesowych. Jak pokazują wyniki Raportu Computerworld – dowodzi to trafności strategii Orange.One, w której usługi te są jednym z kluczowych czynników wzrostu, obok konwergencji i światłowodów.

Napisz do Nas
Udostępnij: Firmy grupy Orange na szczytach rankingu TOP 200 Computerworld

Sieć

Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6

16 sierpnia 2018

Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6

Pewnie czytaliście komunikat prasowy o tym, że innogy Stoen Operator ruszył z laboratorium, w którym będzie testować rozwiązania, mające na celu sprawić, że liczniki energii staną się  „inteligentne”.  Łączność dostarczamy my, interfejs do obsługi urządzeń Integrated Solutions – firma z grupy Orange. W całość zaangażowane są także dwa inne przedsiębiorstwa – PySENSE i Telit.

Widzieliście już jak wygląda takie miejsce, jednak by powstało potrzeba jest praca wielu ludzi, firm i zastosowania zaawansowanych urządzeń.

Orange Polska

my zapewniamy łączność opartą o jedną z 11 różnych technologii i rozwiązań. Bazują one na testowanym rok temu LTE-M i NB-IoT, a także innych – choćby LoRa. CAT-M1, o którym mówię w tym odcinku to jedna z kategorii urządzeń w ramach szerszego LTE-M.

Integrated Solutions

dba o to, by dane, które będą spływać z liczników prezentowane były w sposób zdatny dla osoby, która zajmować się będzie zarządzaniem całym tym systemem. Czyli przeanalizuje dane, złoży je w całość i jeszcze wyświetli w taki sposób, by można było coś z nimi zrobić, a nie tylko przyjąć do wiadomości.

PySESNE

ta polska firma dostarcza i integruje różne technologie bezprzewodowe, wykorzystywane przez urządzenia, które widzieliście w trakcie nagrania. Obsługiwały one między innymi technologie LTE CAT M1 oraz LTE NB-IoT (choć to oczywiście nie wszystkie).

Więcej na temat tych rozwiązań przeczytacie w tekście: „Jak się wykluwa Internet of Things”

Telit

to globalny dostawca technologii IoT.  Dostarczył zestawy ewaluacyjne, oprogramowanie i niezbędną wiedzę umożliwiając stworzenie pełnego środowiska laboratoryjnego dla aplikacji Internetu Rzeczy. Lecz to nie wszystko. Telit zapewnił również dostęp do platformy deviceWISE, dzięki której można zarządzać urządzeniami, zbierać dane i udostępniać je do innych systemów wykorzystywanych przez innogy Stoen Operator

innnogy Stoen Operator

oni mają najpoważniejsze zadanie – muszą sprawdzić czy to wszystko razem zadziała dobrze. Albo nawet jeszcze lepiej 😉 Co więcej, pracują cały czas, by w oparciu o możliwości, które daje technologia stworzyć rozwiązania, które dadzą coś dobrego ich klientom.

Internet Rzeczy i magia

Każdy taki test to dość skomplikowana układanka, z wykorzystaniem sprzętu wartego tysiące złotych. Te większe lub mniejsze urządzenia, to zaawansowana technologia, tak zminiaturyzowana, że z zewnątrz widzimy wyłącznie obudowy i układy scalone. Mimo to, uwierzcie na słowo – tu dzieje się magia. A jak pisał Arthur C. Clarke, jeden z największych popularyzatorów nauki – „Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii”. Tak do refleksji, szczególnie gdy za jakiś czas urządzenia, z którymi pracujecie,  same zaczną dzielić się swoimi spostrzeżeniami i informować Was o zmianach w otoczeniu.

Oczywiście byliśmy na miejscu, by pokazać Wam to laboratorium.

Zapraszam do oglądania!

Jeżeli macie komentarze, uwagi, pomysły, koncepcje itp. – dawajcie znać w komentarzach. Tym razem wyszło krócej niż zawsze – chcieliśmy sprawdzić bardziej dynamiczną formę.

Na koniec dział ogłoszeń różnych.

Jeżeli chcecie sami realizować takie projekty i budować Internet Rzeczy – jest na to metoda, a nawet dwie! Trwa obecnie nabór do Orange FAB, naszego programu akceleracyjnego dla start-upów. Więc jeżeli macie małą firmę lub start-up i pracujecie nad rozwiązaniem związanym z Internetem Rzeczy wejdźcie czym prędzej na stronę orangefab.pl. Jeżeli nie macie nic poza swoją wiedzą i umiejętnościami – nie zrażajcie się. Koledzy z Integrated Solutions szukają właśnie takich ludzi 😉

Udostępnij: Tak się robi Internet Rzeczy! Jak to działa #6

18 lipca 2018

Rozwiązania łączące nowoczesne liczniki energii elektrycznej i nowe technologie mobilne m.in. bazujące na standardzie 4G, testowane w nowopowstałym innogy Laboratory of Things, mają szansę w przyszłości poprawić komfort codziennego życia klientów. Wspólne prace prowadzone przez innogy Stoen Operator, Orange Polska i Integrated Solutions umożliwią zdobycie doświadczeń w zakresie zaawansowanych technologii Internetu Rzeczy (IoT). W projekcie biorą także udział dostawcy urządzeń – PySENSE i Telit.

Pierwsza faza działalności laboratorium skupia się na poszukiwaniu rozwiązań usprawniających komunikację z licznikami energetycznymi. Przetestowane zostaną technologie, które w przyszłości umożliwią wdrożenie w licznikach rozwiązań smart home. Przyczyni się to tym samym do poprawy efektywności energetycznej gospodarstw domowych i oszczędności.

Zbudowanie bezpiecznej platformy opartej na zaawansowanej infrastrukturze IoT jest kierunkiem który pozwoli nam spełnić oczekiwania naszych klientów, umożliwi efektywniejsze korzystanie z energii oraz podniesie jakość świadczonych usług. Jest to też furtka do integracji z usługami, które będą pojawiać się na rynku energii.

podkreśla Leszek Bitner, Senior Manager Pomiarów, innogy Stoen Operator.

Duży nacisk zostanie położony na bezpieczeństwo danych klientów. Wszystkie rozwiązania będą więc zabezpieczone przed niepowołanym dostępem, dzięki metodom ochrony danych osobowych, którymi systemy innogy Stoen Operatora będą dysponować. Ułatwi to wysoki poziom bezpieczeństwa, jaki daje sieć 4G.

Testowane technologie oraz tworzone oprogramowanie dostarczą niezbędnych informacji, by rozwijać już obecne na rynku rozwiązania smart home. Licznik to niezbędne ogniwo w procesie zarządzania naszym zużyciem energii, a nowe technologie dostarczą narzędzi by móc robić to sprawnie i skutecznie w każdym domu.

mówi Dominik Pieńkowski, Kierownik Projektu, innogy Stoen Operator.

Rozwiązania, które testuje innogy Stoen Operator, są możliwe dzięki zupełnie nowym technologiom transferu danych, dostarczonym przez Orange Polska i Integrated Solutions. Nasze rozwiązania pozwalają obsłużyć sieć nawet miliona urządzeń IoT na każdy kilometr kwadratowy. Umożliwiają również ich pracę przy niskim zużyciu prądu, a także zapewniają wystarczający zasięg nawet w trudno dostępnych miejscach. To gigantyczny skok jakościowy, w porównaniu do obecnie stosowanych technologii komunikacji między maszynami. Co więcej, Orange zapewnia nie tylko samą łączność, ale również pełną usługę, w skład której wchodzi m.in. aplikacja pozwalającą na zbieranie, przetwarzanie i prezentowanie danych – Orange – IoT – Live Object.

mówi Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska

W laboratorium testowane będą przede wszystkim trzy rozwiązania, udostępniane przez operatora usług mobilnych: LTE kategorii 1, M1 oraz NB1. Wraz z rozwojem laboratorium, badane będą również technologie takie jak: LoRa, SigFox, czy przemysłowe WiFi. Wykorzystywany jest m.in. tester jakości sygnału, który pozwoli potwierdzić realny zasięg komunikacji analizowanych technologii. Umożliwi to wybór rozwiązania gwarantującego najskuteczniejszą komunikację z licznikami, spełniającego oczekiwania wszystkich zaangażowanych stron.

Internet Rzeczy obok zapewniania komunikacji między urządzeniami wymaga także prezentacji danych w prosty i przejrzysty sposób, w czasie rzeczywistym – bez żadnych opóźnień. Tylko w ten sposób duże ilości danych, które  spływają z czujników czy liczników mogą być analizowane, a zarządzający systemem zyskuje dzięki temu możliwość reagowania na nieprawidłowości. Narzędzie – intuicyjny interfejs dostarcza Integrated Solutions, wyspecjalizowany integrator technologii, należący do grupy Orange Polska.

Orange Polska testuje obecnie sześć stacji bazowych obsługujących rozwiązania wspierające rozwiązania IoT. Kluczowa z nich – LTE-M (CAT-M1) może jednak działać na przeważającej większości spośród ponad 10 500 stacji bazowych, dzięki którym zasięg sieci 4G Orange Polska obejmuje ponad 99% Polaków. Pozwoli to w przyszłości dotrzeć z usługami IoT do klientów i zaoferować im nowe rozwiązania.

Kontakt dla mediów:

Biuro prasowe innogy
+48 (22) 821 41 51
biuro.prasowe@innogy.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: innogy Stoen Operator i Orange Polska stworzyły laboratorium opracowujące rozwiązania Internetu Rzeczy

Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem

25 marca 2014

Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem

Konsorcjum Orange Polska i Integrated Solutions wygrało przetarg na budowę światłowodowej sieci szkieletowo-dystrybucyjnej w województwie łódzkim. To drugi etap tworzenia Łódzkiej Regionalnej Sieci Teleinformatycznej (ŁRST). Wcześniej konsorcjum wygrało przetarg na pierwszy etap ŁRST.

Drugi etap budowy sieci zakłada rozbudowę infrastruktury szerokopasmowej w południowej części województwa, gdzie wiele miejscowości pozbawionych jest dostępu do szybkiego internetu. Sieć połączy trzynaście powiatowych placówek służby zdrowia m.in. w Wieruszowie,  Wieluniu, Pajęcznie, Radomsku i Opocznie. Powstaną w nich tzw. węzły szkieletowe i dystrybucyjne., do których będą mogli się podłączyć lokalny dostawcy  Internetu, świadczący usługi dla mieszkańców. Sieć będzie także wykorzystywana dla potrzeb telemedycyny i e-zdrowia. Pierwszy etapie ŁRST obejmuje  budowę  sieci szkieletowej łączącej węzły zlokalizowane w ośmiu miastach powiatowych.

Projekt jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007 – 2013.

Maria Piechocka, Biuro Prasowe Orange Polska
Tel.: 61 865 56 03
e-mail: maria.piechocka@orange.com

Udostępnij: Orange Polska i Integrated Solutions zbudują sieć szerokopasmową w Łódzkiem