Innowacje

Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce

19 grudnia 2014

Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce

W miastach żyje już podobno aż 3 miliardy ludzi. Co drugi mieszkaniec Ziemi jest jednocześnie mieszkańcem miasta. Co więcej, na świecie powstają ogromne aglomeracje np. megamiasto w Chinach, które za kilka lat ma liczyć ponad 48 mln mieszkańców (więcej niż populacja Polski). Współczesne miasta to z pewnością nie sypialnie, a małe ojczyzny, w których żyjemy, uczymy się, pracujemy, wypoczywamy, a nawet rozwiązujemy istotne z perspektywy kraju problemy.

A co z Polską? Przeprowadziliśmy badanie wśród przedstawicieli samorządu i spółek miejskich i wiemy, że będą inwestować w inteligentny rozwój miast. 74% badanych chce wykorzystywać środki unijne na inwestycje w Smart City. Usprawnienie ruchu w mieście to priorytet dla wszystkich badanych, a co trzeci przedstawiciel samorządu twierdzi, że ważne dla jego regionu jest zainstalowanie monitoringu miejskiego. Prawie 40% badanych chce wdrożyć rozwiązania smart metering. To rozwiązania, które służą do zdalnego monitorowania stanu zużycia wody, gazu czy prądu i zapobiegania ewentualnym awariom.

Bezpieczne miasto bez korków, w którym mądrze gospodaruje się zasobami, to właśnie punkt wyjścia dla smart cities w Polsce. Wygląda na to, że kierunki rozwoju inteligentnych miast odpowiadają na konkretne, może prozaiczne, ale konieczne do załatwienia potrzeby mieszkańców . Na razie na pewno nie grozi nam stworzenie nowoczesnego molocha-laboratorium w którym nie będziemy chcieli zamieszkać, tak jak to ma miejsce w Masdarze koło Abu Dhabi. Ciekawe, co przyniesie przyszłość. A jak Wy wyobrażacie sobie życie w inteligentnym mieście? Dla autorów 3 najciekawszych wypowiedzi przygotowałam drobny upominek.

Udostępnij: Wiemy, jak będą wyglądały inteligentne miasta w Polsce

Jak działa inteligentne miasto?

10 października 2014

Jak działa inteligentne miasto?

Wizja miasta przyszłości może przysporzyć o zawrót głowy. Korki w mieście znikają, przystanki autobusowe „podają” kawę, a wielofunkcyjne roboty wyposażone w smartfony zasilają szeregi policji. To oczywiście mocno przerysowany obraz inteligentnego miasta…

Z raportów ONZ wynika, że już teraz 70 proc. całej populacji Unii Europejskiej mieszka w miastach. Do 2050 roku liczba ta będzie dynamicznie rosła. W polskich miastach korzystamy już z rozwiązań „smart” np. z systemów monitoringu wizyjnego, stref wi-fi, systemów do zarządzania ruchem i transportem czy zarządzania sieciami elektrycznymi. Inteligentne rozwiązania funkcjonują m.in. w Środzie Wielkopolskiej, Gdańsku, Gminie Łochów czy Rzeszowie.

Jeśli chcecie wiedzieć, jak działa Smart City i co to oznacza dla zwykłego Kowalskiego – zachęcam do przeczytania wywiadu z Przemkiem Wojtkiewiczem z Integrated Solutions. Co sądzicie? A może mieszkacie w inteligentnym mieście? Pochwalcie się 🙂

Przy okazji, zachęcam Was do wzięcia udziału w konkursie ogłoszonym przez Martę.

Udostępnij: Jak działa inteligentne miasto?

Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami

9 października 2014

Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami

Ile razy dziennie irytujesz się stojąc korku? Albo gdy chcesz wypożyczyć rower, a trzecia stacja z rzędu jest pusta? Zastanawiasz się, dlaczego w twoim mieście nie ma wybiegu dla psów? Albo miejsca, gdzie można poćwiczyć na świeżym powietrzu? A może są, a ty o nich nie wiesz…?

Na pewno znacie jakdojade.pl – wyszukiwarkę połączeń komunikacji miejskiej. Dzieło poznańskiego start – up’ u przyjęło się także w innych miastach, bo odpowiadało na realną potrzebę mieszkańców. Możliwości jest wiele – wystarczy się rozejrzeć 🙂

Jeśli masz pomysł, jak ulepszyć życie w swoim miejście, weź udział w naszym konkursie. Do dyspozycji dostaniesz API (otwarte interfejsy programowania), dane miejskie, infrastrukturę i wsparcie ekspertów. Pole do działania jest ogromne – miasta mają wiele rodzajów danych – geodezyjnych, o działkach, parkingach, miejscach rekreacyjnych i in. Potrzebny jest dobry pomysł, jak je wykorzystać i umiejętność programowania.

Partnerami konkursu są, oprócz Orange Polska, miasta: Warszawa, Gdańsk, Poznań, firma Oracle, organizacje pozarządowe (m.in. Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”, Centrum Cyfrowe Projekt: Polska) i fundusze technologiczne (m.in. Investin, Black Pearls). Udało nam się zgromadzić tak wiele podmiotów, ponieważ idea jest szczytna- wszyscy chcemy, zeby w miastach żyło nam się lepiej, wygodniej. I wszyscy mamy na to wpływ.

Posłuchajcie, co mówią o konkursie menadżerowie z Orange:

Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, przeczytajcie rozmowę z laureatem 1. edycji konkursu

To jak, dorzucacie swoją cegiełkę do inteligentnego miasta? 🙂

Zgłoszenia przesyłajcie za pośrednictwem strony konkursu. Tam też znajdziecie przydatne informacje: harmonogram, nagrody i in.

Udostępnij: Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami

Na studia marsz ;)

25 października 2012

Na studia marsz ;)

Interesujecie się nowoczesnymi technologiami i ich wpływem na nasze życie? Ciągle jeszcze macie szansę dostać się na podyplomowe studia „Społeczeństwo informacyjne. Inteligentne miasto” i to nie byle gdzie bo na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zajęcia prowadzą pracownicy naukowi Uniwersytetu Jagiellońskiego, innych ośrodków akademickich oraz eksperci zajmujący się teorią i praktyką (również z Orange) budowania społeczeństwa informacyjnego w administracji rządowej i samorządowej oraz w różnych branżach gospodarki.

cf2fdaa3594b73240b15d1d98e7754afa6f

Studia trwają dwa semestry, a dzięki wsparciu Fundacji Orange ich koszt to tylko dwa tysiące zł. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Na studia marsz ;)