Odliczamy z fanami iPhone’a

27 września 2017

Odliczamy z fanami iPhone’a

O pojawieniu się nowego iPhone`a wiedzą wszyscy, zarówno zwolennicy – zwani czasem wyznawcami, jak również przeciwnicy. Jeszcze kilka dni i w Polsce także ruszy oficjalna sprzedaż iPhone’a 8 oraz iPhone’a 8 Plus.

Jak być może pamiętacie – pierwsza w historii premiera iPhone’a w Polsce odbywała się we współpracy z Orange. Każdego roku wprowadzamy go do naszej oferty w szczególny sposób. Tym razem odpaliliśmy dla Was przedsprzedaż. Dzięki niej wszyscy niecierpliwie oczekujący mogą sobie zaklepać „ósemkę”. Ponadto w nocy z czwartku na piątek  specjalnie dla fanów Apple, będą otwarte trzy salony Orange – w warszawskiej Arkadii, gdańskiej Galerii Bałtyckiej i Galerii Krakowskiej. Sprzedaż iPhone 8 i iPhone’a 8 Plus ruszy po północy.

Jeśli jednak nie spieszy się Wam aż tak bardzo, od 29 września będziecie mogli zamówić sobie smartfony na www.orange.pl, a następnie odebrać go od kuriera w domu. Można będzie go kupić w ofercie zarówno z abonamentem jak i bez – w tzw. opcji SIM Free – czyli bez zobowiązań – tylko telefon. Słyszałem, że ceny będą niezłe.

Pozostało już niewiele czasu. Dla części z Was na pewno będzie to wyczekiwany moment i dlatego – specjalnie dla Was zaczynamy odliczanie, a Wy zastanawiajcie się jaki model wybrać?

Udostępnij: Odliczamy z fanami iPhone’a

Twój dom, Twoje WiFi, Mój Funbox

30 sierpnia 2017

Twój dom, Twoje WiFi, Mój Funbox

Obojętnie czy posiadacie Funbox 3.0, czy też Funbox 2.0 czasem trzeba nieco „przemeblować” nasze domowe WiFi. Narzędziem ku temu może być aplikacja Mój Funbox. Powodów może być wiele – planujemy przyjęcie i chcielibyście przesłać wszystkim gościom hasło do domowego WiFi w łatwy i przyjemny sposób? A może Wasza pociecha wchodzi w wiek, w którym chcielibyście zaznajomić ją z cyfrowym światem, a jednocześnie mieć pewność, że nie przebywa w nim zbyt długo? Czy też najzwyczajniej na świecie chcielibyście, znaleźć najlepsze miejsce dla Waszego modemu.

Aplikacja Mój Funbox – jak zacząć?

Właśnie do tego wszystkiego i wielu innych rzeczy służy aplikacja Mój Funbox. Od dzisiaj jest dostępna dla urządzeń z iOS, możecie pobrać ją z AppStore. Do tej pory była dostępna wyłącznie dla Androida (jeżeli jeszcze nie pobraliście oto bezpośredni link do sklepu Google Play), Fani Apple, których nieco odwiedza naszego bloga powinni być zadowoleni ;-).

Całą zabawę z aplikacją zaczynamy oczywiście od jej pobrania i uruchomienia. Następnie łączymy nasz smartfon lub tablet z naszym Funboxem (czyli modemem) poprzez WiFi – tutaj aplikacja będzie Was już prowadziła za rękę, więc nie będę się nad tym rozwodził. Radzę tylko, by po logowaniu, ze względów bezpieczeństwa, zmienić hasło administracyjne. Poczytajcie teksty Michała Rosiaka – dowiecie się jak zadbać, by spełniało ono swoje zadanie. Aplikacja poprowadzi Was także, jak po sznurku po samym procesie instalacji wybranego przez Was modemu.

Mój FunBox do Twojego WiFi

Moim zdaniem zarządzanie dostępem poszczególnych urządzeń w domu to jedna z najciekawszych funkcji aplikacji. Można ustawić pewne zasady – na przykład tablet naszego dziecka nie może się logować do sieci dłużej niż przez 2 godziny. I po tych godzinach faktycznie „Bang”… i sieć dla tego konkretnego urządzenia przestaje działać. O ileż to bardziej cywilizowane, niż zabieranie kabla sieciowego? I działa także, wtedy gdy nie ma nas w domu, oczywiście, pod warunkiem, że dziecko korzysta z sieci przez WiFi. W innym przypadku polecam aplikacje „Chroń Dzieci w Sieci”.

Drugą przydatną funkcją jest szybkie udostępnianie hasła do WiFi. Wystarczy jeden SMS, lub QR kod i już wszyscy mogą korzystać z sieci. Przydatne, czy to podczas imprez, czy też wtedy, gdy właśnie zmieniliśmy hasło i chcemy się nim podzielić z domownikami.

Aplikacja Mój Funbox dostępna teraz także na iOS

Aplikacja, pozwala także na sprawne zarządzanie kanałami WiFi. To szczególnie ważne w blokach, gdzie tłok jest duży, a domowa sieć sąsiadów sprawnie utrudnia działanie naszej. Wtedy można przełączyć się na mniej oblegane kanały. Z tą funkcjonalnością powiązana jest kolejna – aplikacja daje nam możliwość określenia optymalnego miejsca dla ustawienia modemu. Kilkukrotnie już pisałem na blogu o tym dlaczego to takie ważne, poniżej linki do tych tekstów.

Dlaczego moje WiFi działa tak wolno? Podpowiadamy
Speedtest po miedzi i światłowodzie

Diagnostyka modemu i technikalia

Aplikacja daje dostęp do parametrów technicznych naszego modemu. Jednocześnie umożliwia diagnostykę problemów z siecią domową i podłączonymi do niej urządzeniami. Chodzi między innymi o VoIP. Warto skorzystać z tej opcji nim zadzwonicie (oczywiście przez aplikację Mój Orange) na naszą infolinię.

Czy warto korzystać z aplikacji Jeżeli jeszcze Was nie przekonałem zajrzyjcie do sklepu Google Play – 4,1 gwiazdki coś oznacza. Szczególnie, że aplikacje pobrało kilka tysięcy klientów 😉

WiFi od Orange

Jednak, obojętnie jak na to spojrzeć, ta aplikacja to dodatek. Cenny, ważny, lecz tylko dodatek do samego WiFi i sprzętu, dzięki któremu możecie z niego korzystać – Funboxa 2.0 i 3.0. Trzeba dodać, że oba te urządzenia są tak stworzone, by w pełni wykorzystać możliwości jakie daje nasz internet, także ten światłowodowy – co oznacza, że zapewnia transfer nawet do 600 Mb/s. Oczywiście by w pełni skorzystać z tych możliwości Wasze domowe urządzenia również muszą obsługiwać transfer z odpowiednią prędkością. Pisałem o tym w tekście „Speedtest po miedzi i światłowodzie”, do którego link znajdziecie nieco wyżej.

P.S. Możliwości Funbox 3.0 i aplikacja Mój Funbox to nie są nasze ostatnie słowa. Do końca roku wprowadzimy kilka nowych gadżetów. Spodobają się Wam 😉

Mediateka

Udostępnij: Twój dom, Twoje WiFi, Mój Funbox

Urządzenia

Czy to koniec kultu iPada?

6 listopada 2012

Czy to koniec kultu iPada?

Dzięki International Data Corporation, która zajmuje się analizą danych z branży IT zwróciliśmy uwagę na ciekawe zjawisko – w trzecim kwartale tego roku Apple stracił udziały w rynku tabletów na rzecz urządzeń pracujących pod kontrolą systemu Android.

Wzrost zanotowali główni rywale – Samsung, a także Asus, zajmujący się produkcją tabletu Google Nexus 7 do którego Apple stara się usilnie porównać swojego małego iPada.

Oczywiście nie ma co dramatyzować – udziały Apple spadły o 15,1% do poziomu 50,4%, co daje firmie z Cupertino wciąż ponad połowę udziałów na rynku i niezachwianą pozycję lidera wśród producentów tabletów.

Poza tym spadek odnotowany został jeszcze przed premierą iPada mini i iPada 4, które w ciągu trzech dni sprzedały się w 3 milionach egzemplarzy. Jednak  te 3 miliony dotyczą sprzedaży dwóch tabletów, a warto przypomnieć, iPad 3 (wybaczcie, nazwa „Nowy iPad” jest w tej chwilii kompletnie nieakceptowalna) sprzedał się

Apple nadal pozostaje i pewnie długo pozostanie liderem na rynku tabletów, jednak premiera iPada Mini nie wywołała nieprzespanych nocy u setek fanów czekających w śpiworach przed sklepami Apple. Czasy, kiedy każdy chciał mieć nie tablet, a właśnie iPada odeszły w niepamięć. Konkurencja ma pomysły, a ludzie coraz częściej decydują się na zakup drogich tabletów z Androidem. iPad mini to sprzęt w którym innowacji nie odnajdziemy, jest to jedynie odpowiedź Apple na zapotrzebowanie klientów na mniejsze, poręczniejsze tablety. A dla niektórych z nas (na przykład dla mnie) to jednak zdecydowanie za mało.

Udostępnij: Czy to koniec kultu iPada?

iOS6 już na pokładzie

20 września 2012

iOS6 już na pokładzie

Czy Wy też jesteście tacy niewyspani po dzisiejszej nocy? Czyżbyście zainstalowali nowy iOS6 i testowali go do późna? 😉 Ja zakończyłem zabawę o 2 nad ranem i jeszcze czuję niedosyt – nie odkryłem wszystkich zmian. Nowy soft można instalować na iPhonach 4/4s oraz iPad 2/3.

60b09dabc25beabb1af564b662e6329a2fd

Ze zmian kosmetycznych to nową formę przybrały niektóre aplikacje, jak np. odtwarzacz muzyczny.

097dca92ecf56c8f4732ddd305bd149c83a

Apple odciął się ostatecznie od Googla – zniknęła systemowa aplikacja Youtube i wprowadzono autorskie mapy. Powiem szczerze, że jestem nimi mile zaskoczony, wydają się być dokładniejsze od poprzednika. Zyskały one również opcję nawigacji a także tryb 3D (niestety na iPhone 4 nieaktywny).

f1a55954d8742bf2126e1d4ef2c463efa65

Pojawiała się większe integracja z Facebookiem, więc już np. z poziomu zdjęć możemy je dodawać bezpośrednio.

85d77354c4f997a085c7214a1cd8a1a7f8c

Wielką zagadką jest dla mnie aplikacja Passbook. W jednym miejscu ma zbierać dane o moich biletach, kartach lojalnościowych, kuponach – ale raczej w Polsce nie będzie jej można na razie wykorzystać 😉

Instalując nowy soft miałem obawy, czy nie „zamuli” mojej czwórki tak jak soft iOS 4.0 mojego poprzedniego iPhona 3G. Na szczęście wszystko gra, a nawet mam wrażenie że działa szybciej i płynniej. Niestety na 4., oprócz map 3D i nowej nawigacji, nie działa również Facetime przez 3G i niestety nowy, rewelacyjny tryb zdjęć panoramicznych.

Przyznam szczerze, że nowe opcje choć są przydatne, nie powodują wielkiej rewolucji – ale jeszcze wszystkiego nie odkryłem. A Wy które nowości uważacie za najbardziej potrzebne/najciekawsze?

A jutro niespodzianka – potestujemy pewne urządzenie, które na polskim rynku będzie dostępne za tydzień 😉

Udostępnij: iOS6 już na pokładzie

Więcej aplikacji Telewizji Tu i Tam