Innowacje

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

2 czerwca 2021

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

Zamknięte szlabany, bramy, domofony to często przeszkoda dla ekip ratowniczych i służb miejskich niosących pomoc. Gdy liczą się sekundy, najmniejsze opóźnienie może mieć nieodwracalne konsekwencje. Z odsieczą przychodzą nowoczesne technologie – Internet Rzeczy (IoT) i blockchain.

Dzięki nowemu rozwiązaniu, nad którym pracujemy razem ze start-upem technologicznym  SmartKey, szereg utrudnień związanych z kontrolą i autoryzacją dostępu może zniknąć z wielu polskich miast. Specjalny „wirtualny klucz” zainstalowany w aplikacji na telefonie np. ratownika medycznego lub strażaka zdalnie otworzy bramę czy szlaban. Działa tak, jak magiczne hasło z „Księgi tysiąca i jednej nocy” otwierało bramy Sezamu.

Ratunek bez barier i blockchain

Technologia ta znalazła zastosowanie m.in. w pilotażowym programie Ratunek Bez Barier w Olsztynie koordynowanym przez Fundację Kezo. Szpitalne szlabany i bramy w Olsztynie otwierają się, gdy podjeżdża karetka, której zespół korzysta z rozwiązania SmartKey. To jeden z wielu przykładów zastosowań funkcji kontroli dostępu opartej o blockchain i łączność w ramach tzw. licencjonowanego pasma operatorskiego.

Nowa funkcjonalność Live Objects

To kolejne rozwiązanie, które tworzymy pod kątem inteligentnych miast, ale pierwsze z wykorzystaniem blockchain. Będzie mogło z niego skorzystać kilkadziesiąt miast w Polsce, które we współpracy z Orange Polska wdrożyły rozwiązania IoT zintegrowane z platformą Live Objects IoT. Tutaj znajdziecie nasz blogowy wpis o platformie. Dziś Live Objects służy do zarządzania różnymi usługami miejskimi np. umożliwia zdalny odczyt wodomierzy, czy sterowanie oświetleniem ulicznym. Technologia SmartKey, łącząca świat blockchain ze światem fizycznym sprawiła, że Live Objects zyskała nową funkcjonalność. Dzięki integracji możliwe jest rejestrowanie urządzeń z kartą SIM Orange w sieci blockchain oraz generowanie i dystrybucja kluczy dostępowych Smart NFT w publicznie dostępnej sieci blockchain SmartKey.

– Inteligentne urządzenia nie są nowym pomysłem. Już ponad 2 miliony kart M2M od Orange działa między innymi w takich właśnie urządzeniach w całej Polsce. Jednak nawet szeroka gama takich urządzeń nie tworzy sieci, tak jak zbiór domów nie tworzy miasta. Potrzeba jeszcze infrastruktury łączącej technologię IoT z użytkownikiem końcowym, a to właśnie zapewnia blockchain – wyjaśnia Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i zaawansowanych technologii w Orange Polska.

Bezpieczeństwo dostępu

Specyfika technologii blockchain (na bazie tzw. decentralized applications dApps) oraz standardy bezpieczeństwa naszej sieci uniemożliwiają nieautoryzowane użycie „wirtualnego klucza”. Natomiast elastyczność technologii SmartKey sprawia, że może znaleźć zastosowanie w najróżniejszych usługach miejskich i komercyjnych. Na parkingach, w transporcie i komunikacji miejskiej, ładowaniu i tankowaniu pojazdów, monitoringu czy wreszcie w tzw. rozproszonej energetyce. Wszędzie tam, gdzie niezbędne są funkcje kontroli dostępu.

Aby umożliwić urządzeniom Blockchain of Things działanie w ramach inteligentnego miasta przyszłości, tworzymy uniwersalny standard komunikacyjny SmartKey integrujący urządzenia na małe odległości – mówi Szymon Fiedorowicz, CEO i współzałożyciel SmartKey. – Współpraca z Orange, liderem miejskich usług IoT w Polsce, pomoże naszemu rozwiązaniu stać się tkanką łączną dla inteligentnych miast i otworzy nowe możliwości zastosowania Internetu Rzeczy.

Udostępnij: Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

Zielony Operator

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

7 maja 2021

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

Firma Ryłko, to ceniona marka na rynku obuwniczym, która perfekcyjnie łączy tradycje z nowoczesnymi rozwiązaniami. I nie chodzi tylko o projektowanie butów. Dzięki naszemu rozwiązaniu IoT Smart Energy, słońce zasila ich maszyny i urządzenia.

Na terenie zakładów Ryłko powstały instalacje fotowoltaiczne o łącznej mocy 498 kWp. Zajęliśmy się wszystkim. Od audytu i planów, przez „papierologię”, montaż, testy aż do uruchomienia. Rozwiązanie przyniesie firmie znaczące oszczędności na rachunkach za prąd, ponieważ instalacja wyprodukuje blisko 500 MWh energii rocznie. To mniej więcej tyle energii, ile przez rok zużywa 300 gospodarstw domowych. Tyle samo energii potrzebowałby samochód elektryczny, aby okrążyć kulę ziemską… 85 razy.

Za monitoring pracy instalacji oraz podłączonych do niej urządzeń i obwodów odpowiada Smart Energy Controller, unikalne rozwiązanie z zakresu Internetu Rzeczy od Orange. O tym „mózgu” instalacji fotowoltaicznej możecie poczytać tutaj.  W skrócie – to sprytne urządzenie, które kontroluje w czasie rzeczywistym kilkadziesiąt parametrów energetycznych. Wysyła też alarmy, gdy wykryje nieprawidłowości oraz pełni funkcję „strażnika mocy” tzn. umożliwia zdalne wyłączenie urządzeń lub całych obwodów.

No i najważniejsze: instalacja fotowoltaiczna w Ryłko to korzyści dla środowiska. Dzięki wykorzystaniu ekologicznego źródła energii, firma ograniczy swoją emisję CO2 o ok. 380 ton rocznie. To tyle, ile dwutlenku węgla absorbuje 76 tys. drzew.

Właśnie takie rozwiązania, z których płynie wiele różnych korzyści, lubimy najbardziej. Dzięki nowym technologiom wspieramy klientów w ich zielonej transformacji. Pomagamy zmniejszyć rachunki za prąd i ograniczamy emisję CO2. W nieoczywisty sposób, z fotowoltaiki skorzystają też pracownicy Ryłko. Instalacja tworzy… rodzaj zadaszenia, chroniącego ich przed deszczem i słońcem w drodze z parkingu do miejsca pracy.

Udostępnij: Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

Przyszłość jedzie rowerem miejskim

23 marca 2021

Przyszłość jedzie rowerem miejskim

Przyszła wiosna, czas na rowery. My też wystartowaliśmy z nowym sezonem Smart Bike. Nowoczesne rowery miejskie czwartej generacji wyjadą na ulice w Czeladzi, Suwałkach, Bolesławcu, Wągrowcu, Włocławku, Stalowej Woli, Nowym Dworze Mazowieckim, Żmigrodzie, Dusznikach Zdroju i Oleśnicy.

To już czwarty sezon ze Smart Bike, dzięki współpracy Orange i Roovee. Do tej pory ponad 56 tys. rowerzystów przejechało blisko 2,4 mln km, czyli 60 razy okrążyli kulę ziemską. Najszybciej jeździli mieszkańcy Duszników Zdroju, gdzie w miejskiej ofercie bike sharingu znalazły się też rowery MTB ze wspomaganiem elektrycznym. Pod względem prędkości niewiele ustępowali im rowerzyści w Ożarowie Mazowieckim i Olsztynie, którzy śmigali ze średnią prędkością ok. 8 km/h na „zwykłych” rowerach.

Zielona rewolucja na dwóch kółkach

Łącznie wszyscy użytkownicy Smart Bike spędzili prawie 335 tys. godzin na siodełku, a to oznacza, że spalili 134 miliony kalorii, co odpowiada 65 tonom lodów waniliowych. Ale co ważniejsze, gdyby ten dystans – 2,4 mln km – pokonali samochodem, do atmosfery trafiłoby ok. 288 ton CO2.

Dziś prawie 30% całkowitej emisji CO2 w UE pochodzi z transportu, z czego 72% z transportu drogowego. Z tej perspektywy rowery w mieście to znacznie więcej, niż tylko udogodnienie dla mieszkańców. Jako stały element tzw. miksu transportowego, mają wpływ na jakość powietrza i rozładowują korki.

Bike-sharing jest coraz częściej preferowanym środkiem transportu na krótkich dystansach (tzw. ostatnia mila, czyli pokonywana codziennie odległość ze stacji czy przystanku autobusowego do pracy). Już niedługo na ulice 10 miast wyjedzie łącznie 770 rowerów Smart Bike. Cieszymy się, że możemy być częścią tej rowerowej przyszłości.

Jak to działa? Bardzo smart

Nasz system rowerowy opiera się na Internecie Rzeczy (IoT). Każdy rower ma wbudowaną kartę M2M, przypominającą SIM w telefonie. Dzięki niej na bieżąco wysyła poprzez sieć GSM różne informacje. Dla użytkowników oznacza to wiele ułatwień. Nie trzeba np. szukać stojaka (stacji dokującej) po zakończonej jeździe. Wystarczy zostawić rower w określonej strefie, oznaczonej w aplikacji.

System IoT generuje też wiele informacji użytecznych z punktu widzenia zarządcy. Za jednym kliknięciem dostępna jest lokalizacja roweru, liczba i czas wypożyczenia, przejechana trasa i prędkość.  Analiza danych w oparciu o zaawansowane algorytmy pozwala zrozumieć, jak użytkownicy używają rowerów i lepiej odpowiedzieć na ich potrzeby. Dane mogą też pomóc w planowaniu inwestycji miejskich. Znając lokalizację i analizując ruch wszystkich rowerów, miasto dostaje „na tacy” informacje, gdzie nowe ścieżki rowerowe są najbardziej potrzebne. Dodatkowo cały system IoT jest zasilany wyłącznie dzięki ogniwom fotowoltaicznym i prądnicy.

Dwa kółka w czasie pandemii

W 2020 roku część miast wstrzymała uruchomienie rowerów miejskich ze względu na pandemię. Na Smart Bike przejechaliśmy więc „tylko” 840 tysięcy km w 12 miastach. Ale za to rozszerzyliśmy ofertę. Prócz zwykłych rowerów, w niektórych miastach można było korzystać z tandemów, cargo, rowerów dziecięcych, z fotelikiem, czy MTB ze wspomaganiem.

Dwa kółka odpowiadają na coraz więcej naszych potrzeb, a czas pandemii pokazał, że infrastruktura rowerowa w mieście jest niezbędna, bo zapewnia bezpieczny transport. W Europie, od wybuchu pandemii, zbudowano aż 2300 km nowych ścieżek rowerowych, przeznaczając na to 1 mld euro. Miasta wprowadziły wiele udogodnień dla rowerzystów. Mediolan zainwestował w udogodnienia dla cyklistów 115 mln euro. W Paryżu część dróg stała się niedostępna dla samochodów, aby łatwiej było przemieszczać się na dwóch kółkach, co skutkowało wzrostem ruchu rowerowego o 70%. Bruksela przygotowała 90 km tymczasowych dróg dla cyklistów, a liczba aktywnych rowerzystów zwiększyła się o 87%. Barcelona, Lizbona czy Londyn stworzyły trasy „pop-up”, które mają szansę zmienić się w stałe szlaki dla rowerzystów. Trzymamy kciuki za takie rowerowe rewolucje, także w Polsce.

Udostępnij: Przyszłość jedzie rowerem miejskim

Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

13 stycznia 2021

Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

W Krośnie Odrzańskim nie trzeba umawiać się na odczyt wodomierza z inkasentem. Informacje o zużyciu wody są dostępne za jednym kliknięciem, a awarie sieci wykrywane błyskawicznie.  Zdalny odczyt wodomierzy, codzienne bilansowanie przepływów i monitoring sieci przez całą dobę to najważniejsze korzyści Smart Water od Orange. To pierwsze tak kompleksowe wdrożenie w Polsce obejmujące całe miasto.

Według szacunków World Economic Forum, inteligentne systemy kompleksowego zarządzania wodą w miastach mogą pomóc zaoszczędzić do 80 litrów wody dziennie na osobę. Stawka jest wysoka – Polska już teraz ma jedne z najmniejszych zasobów wód gruntowych w Europie. Każdy litr jest na wagę złota. Z pomocą przychodzą nowe technologie i Internet Rzeczy. Już 32 samorządy w Polsce korzystają z systemu Smart Water od Orange. W ten sposób oszczędzają wodę i pieniądze.

Precyzja odczytów w czasie rzeczywistym

Krosno Odrzańskie to wyjątkowe miejsce na wodnej mapie Polski. Na 3372 wodomierzach zamontowaliśmy specjalne nakładki telemetryczne z wbudowaną kartą SIM, która przekazuje dane za pośrednictwem GSM. Raz na godzinę komunikaty o aktualnym stanie wodomierza są pobierane i przesyłane na serwer. Zarejestrowane dane są automatycznie analizowane i raz na dobę udostępniane Krośnieńskiemu Przedsiębiorstwu Wodociągowo-Komunalnemu. Dzięki wykorzystaniu możliwości, jakie daje sieć GSM, dane z nakładek pracujących nawet w trudno dostępnych miejscach, takich jak piwnice czy zamknięte pomieszczenia, docierają bez żadnych opóźnień.

Co jeszcze daje Smart Water?

To prosty sposób na zmniejszenie strat wody. Gdy zdarzy się awaria, od razu wiadomo, gdzie jest zlokalizowany problem, dzięki bieżącemu monitoringowi i bilansowaniu wody. System porównuje ilości wody wtłaczanej do rur i przepływu przez wodomierze, gdy pojawiają się rozbieżności, wysyła automatycznie alarm. Pozwala to na zmniejszenie strat wody nawet o kilkanaście procent oraz uniknięcie potencjalnych wysokich kosztów odbudowy infrastruktury miejskiej np. chodników i ulic.

Na straży wody

Smart Water chroni też przed nadużyciami. W przypadku uszkodzenia wodomierza lub próby demontażu nakładka wysyła określony komunikat i system generuje powiadomienie alarmowe. Wszystko odbywa się w czasie rzeczywistym. Wykrywa próby nieuprawnionego poboru wody i alarmuje, gdy zużycie jest niepokojąco wysokie. Dzięki cogodzinnemu odczytowi danych z nakładek odbiorcy instytucjonalni np. urzędy, szkoły, przedszkola, instytucje kultury mogą szybko otrzymać informacje o podwyższonym poborze wody i zareagować. Wysokość wystawionego przez wodociągi rachunku nie będzie niemiłym zaskoczeniem.

System Smart Water to jeden z elementów inteligentnego miasta – ekologicznego, oszczędnego, przyjaznego dla mieszkańców. O tym, jak w tworzeniu takich miast pomagają nowe technologie przeczytacie we wpisie mojej redakcyjnej koleżanki Hani

Udostępnij: Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej

8 grudnia 2020

Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej

Orange Polska podpisał z Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną umowę na realizację wewnętrznej sieci 5G w paśmie 3,6 GHz. Będzie gotowa na początku 2021 roku i zapewni zasięg w siedzibie ŁSSE.

Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna wybrała Orange Polska jako dostawcę wewnętrznej sieci kampusowej 5G na potrzeby stworzenia ŁSSE 5G Lab, czyli przestrzeni wyposażonej w odpowiednie narzędzia, sprzęt, infrastrukturę do testowania innowacji 5G. Dedykowana będzie startupom tworzącym rozwiązania oparte na technologii 5G. Infrastruktura  zapewni wewnętrzny zasięg w dwóch budynkach ŁSSE. Pozwoli to inwestorom, startupom i firmom współpracującym z ŁSSE na testowanie najbardziej innowacyjnych rozwiązań wykorzystujących technologię piątej generacji. Orange zapewni również wsparcie ekspertów związane z zastosowaniem technologii 5G w przemyśle.

–5G to jeden z ważnych elementów naszej strategii. Wierzymy, że podobne wdrożenia szybko pokażą potencjał rozwiązań nowej generacji. Do budowy sieci 5G wykorzystamy pasmo 3,6 GHz, udostępnione obecnie przez regulatora. Będzie to pierwsza w Polsce wewnętrzna sieć 5G działająca w docelowym dla tej generacji paśmie. Bardzo liczymy na powstanie innowacyjnych rozwiązań, które przyczynią się do rozwoju gospodarczego regionu łódzkiego i całego kraju. – powiedział Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska – Od ponad dwóch lat prowadzimy testy 5G w laboratoriach lub w terenie, z naszymi klientami. Technologicznie jesteśmy dobrze przygotowani. Możemy także czerpać z doświadczeń Grupy Orange w innych krajach europejskich, gdzie pierwsze wewnętrzne sieci 5G już powstały – dodał Julien Ducarroz.

We wrześniu tego roku Orange wdrożył np. wewnętrzną, prywatną sieć w fabryce Schneider Electric – globalnej firmy działającej w branży energetycznej w Le Vaudreuil we Francji. To pierwsza fabryka w tym kraju, która testuje technologię 5G w przemyśle. Realizowany w Le Vaudreuil projekt 5G pozwoli przetestować m.in. wykorzystanie rzeczywistości rozszerzonej w pracy techników oraz wdrożenie robota do obsługi zdalnych wizyt.

– Technologia 5G i Internet rzeczy to ogromne szanse dla biznesu. Rozwój w tym kierunku był dla nas oczywisty. Dlatego łączymy startupy z inwestorami by wspólnie pracowali nad innowacjami 5G. Między innymi za tak nowatorskie działania zostaliśmy nagrodzeni tytułem 3. Najlepszej strefy ekonomicznej na świecie i pierwszej w Europie – mówi Marek Michalik, prezes ŁSSE.

– Budowany przez nas ekosystem 5G na terenie Łódzkiej Strefy otwiera przed młodymi, technologicznymi firmami szerokie możliwości kreowania i testowania innowacji. Stworzone przez startupy rozwiązania oparte o technologię 5G firmy będą mogły przenosić do przemysłu. Dzięki naszemu akceleratorowi S5 i 5G Lab będziemy świadkami pierwszych w Polsce wdrożeń innowacji opartych o technologię 5G w fabrykach inwestorów – dodaje Agnieszka Sygitowicz, wiceprezes ŁSSE.

Umowa podpisana przez Orange Polska z Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną zakłada nie tylko dostarczenie, instalację, konfigurację i utrzymanie niezbędnej infrastruktury. Orange zaangażuje się także w rozwój startupów. Wybrane firmy otrzymają wsparcie w ramach programu Orange Fab zajmującego się testowaniem i rozwojem innowacyjnych rozwiązań.. Partnerem technologicznym powstającej sieci jest  Ericsson, który dostarczy urządzenia najnowszej generacji zapewniające zasięg wewnątrzbudynkowy – 5G Radio Dot.

– Ericsson z dumą kontynuuje prace nad rozwojem ekosystemu 5G w Łodzi, wspieranego przez naszych inżynierów z centrum R&D. 5G to największa na świecie otwarta platforma innowacji jaką kiedykolwiek zbudowano. Współpraca pomiędzy Orange, ŁSSE i Ericsson umożliwi start-upom i przedsiębiorstwom wdrażanie nowych, innowacyjnych usług opartych na 5G – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce.

Sieć uruchomiona przez Orange zapewni zasięg nie tylko w najnowszej technologii 5G, ale również LTE. Do jej budowy wykorzystanych zostanie 10 anten działających w pasmach 3,6 GHz oraz 2100 MHz, które zapewnią zasięg na powierzchni ponad 1000 m2 . Bardzo dobry zasięg, wysokie prędkości transmisji danych ponad 850 Mb/s oraz niskie opóźnienia umożliwią Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej oraz startupom testowanie najbardziej innowacyjnych rozwiązań wykorzystujących technologię 5G z obszarów IoT, wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości VR/AR, sztucznej inteligencji, digital twin (cyfrowa replika obiektów fizycznych) czy komunikacji pojazdów V2X (vehicle to everything).

Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna została uznana za 3. najlepszą strefę ekonomiczną na świecie i najlepszą w Europie przez fDi Magazine. W jej portfolio znajduje się już blisko 100 startupów, które otrzymały od niej wsparcie finansowe i merytoryczne w procesie tworzenia innowacji dla biznesu. Zainwestowało w niej ponad 300 firm z całego świata, które stworzyły prawie 40 tysięcy miejsc pracy i poniosły blisko 19 mld zł nakładów na inwestycje.

Więcej informacji o ŁSSE pod adresem https://sse.lodz.pl

Więcej o sieciach kampusowych na blogu Orange Polska.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej