Inne

Drony z ananasa i miasto z zerową emisją CO2

16 stycznia 2021

Drony z ananasa i miasto z zerową emisją CO2

Nowy rok przyniesie na pewno kolejne ciekawe informacje. Wiele z nich będzie efektem trendów technologicznych i wyzwań, przed jakimi stanęliśmy już w trudnym 2020 roku. Naukowcy i badacze są zgodni, że najważniejszymi trendami nadal będzie kwestia bezpieczeństwa, zdalnej pracy i rozwój Sztucznej Inteligencji. Ja dodam od siebie jeszcze coraz większą świadomość i potrzebę wdrożeń ekologicznych. I takie właśnie newsy, będę dla was wyszukiwała.

6 na 10 klientów opuszcza e-sklep, gdy pojawi się problem

Nowy rok to czas wyprzedaży i wzmożonych zakupów. Według ankiety goMoxie, aż 40 proc. konsumentów ma trudności z realizacją nawet najprostszych zadań na stronie sklepu. Ponad połowa konsumentów (62%), którzy mają trudności ze sfinalizowaniem transakcji online, porzuca koszyk i rezygnuje z zakupu. A wy poddajecie się czy dzwonicie na infolinie? Wyniki ankiety wskazują, że w przypadku trudności konsumenci częściej szukają ratunku u konkurentów, zmieniając witrynę, niż proszą o pomoc. Tylko 26% respondentów stwierdziło, że skontaktowało się z obsługą klienta, jeśli mieli problem, natomiast 52% konsumentów cyfrowych opuściło zakupy i przeniosło się do konkurencji.
(źródło: interaktywnie.com)

Raport o wykluczeniu cyfrowym w Polsce. Niepokojące wnioski

Raport Federacji Konsumentów pesymistycznie rozpoczął nowy 2021 rok. Wynika z niego, że w XXI wieku prawie 5 mln Polaków w wieku 16-74 lat wciąż nie posługuje się komputerem. Co więcej, pandemia pogłębiła wykluczenie cyfrowe najbardziej zagrożonych grup. Około 50-70 tys. uczniów nie posiada w domu żadnego komputera ani tabletu, a ponad 1 mln (czyli co czwarty uczeń) musi współdzielić urządzenia z rodzeństwem lub pracującymi zdalnie rodzicami, co realnie uniemożliwia edukację zdalną. Dziś ceny urządzeń w Polsce są niższe niż w wielu państwach Europy Zachodniej, a mimo to dla wielu Polaków wciąż są za drogie.

źródło: onet.pl

Netflix pobił kolejny rekord pod kątem liczby użytkowników

Z wyników badania Mediapanel w grudniu 2020 r. przeglądarkową wersję Netflixa odwiedziło 6 mln polskich użytkowników, czyli 20 proc. wszystkich internautów w kraju. Na drugim miejscu w zestawieniu najpopularniejszych serwisów VOD uplasował się CDA Premium – 3,81 mln użytkowników, a na trzecim miejscu Player.pl – 3,49 mln użytkowników. To było do przewidzenia, że w trakcie pandemii, przy zamkniętych kinach i teatrach serwisy filmów na żądanie będą rosły.

źródło: wirtualnemedia.pl

Czy drony z liści ananasa staną się przyszłością?

Malezyjscy badacze opracowali metodę, która pozwala zmienić włókna liści ananasów w mocny materiał, który można wykorzystać do budowania szkieletów bezzałogowych pojazdów, np. dronów. Zdaniem naukowców  drony stworzone z tego materiału mają wyższy współczynnik siły do wagi niż te z syntetycznych włókien, a do tego są tańsze, lżejsze i łatwiejsze w utylizacji.

źródło: geekweek.pl

Powstanie miasto o długości 170 km, bez ulic i aut, 0 zerowej emisji dwutlenku węgla

Miasto bez korków, stresu z rana i smogu? Okazuje się, że jest to możliwe. Książę koronny Arabii Saudyjskiej Mohammed bin Salman zapowiedział budowę pierwszego na świecie miasta o zerowej emisji dwutlenku węgla. Budowa projektu, który został wyceniony na 200 mld dolarów, ma rozpocząć się w najbliższych miesiącach. Miasto nie będzie mieć ulic i aut, a będzie składać się z osiedli połączonych nowoczesnymi sieciami.

Według wstępnych zapowiedzi księcia, The Line pomieści blisko milion mieszkańców i zapewni ponad 380 tys. nowych miejsc pracy, które będą ściśle związane z zawodami przyszłości. Sposobem na przemieszczanie się po mieście mają być autonomiczne rozwiązania mobilne oparte w większości na metrze. Dystans 170 kilometrów mieszkańcy będą mogli pokonać w niecałe 20 minut.

źródło: noizz.pl

Udostępnij: Drony z ananasa i miasto z zerową emisją CO2

Inne

Subiektywna prasówka tygodnia

28 listopada 2020

Subiektywna prasówka tygodnia

Każdego dnia pojawiają się setki newsów związanych z technologiami. Ciekawostki, informacje bardziej i mniej ważne: dla specjalistów, geeków i zwykłych czytelników. Niestety zdarzają się też fałszywe informacje. Jak się w tym ogarnąć i  nie przegapić prawdziwych perełek? Pomogę Wam i co tydzień będę prezentować mój subiektywny wybór newsów technologicznych oraz ciekawych nowinek. 3,2,1… Zaczynamy!

Będzie zakaz używania telefonów przy przechodzeniu przez jezdnię

Rada Ministrów przyjęła opracowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego projekt nowelizacji ustawy o ruchu drogowym. Zaproponowano m.in. regulacje, które zakazują pieszemu wchodzącemu na jezdnie lub torowisko  korzystania z telefonów komórkowych oraz innych urządzeń, które ograniczają ocenę bezpiecznego wejścia i pokonania jezdni lub torowiska. Jaka jest wasza opinia? Bezpieczeństwo najważniejsze, ale czy zapis jest potrzebny, czy nie? (źródło: telko.in)

Blisko połowa dzieci korzysta z serwisów SVOD

Z badania ,,Dzieci w sieci multiscreen” wynika, że już niemal w połowie gospodarstw domowych (46 proc.), w których mieszkają dzieci w wieku od 3 do 12 lat oglądane są serwisy SVOD. Najbardziej popularną platformą jest Netflix (70 proc.). Podobnie jest u mnie, jeszcze 2 lata temu dzieci oglądały bajki na kanałach TV, teraz każde ma swoje zdanie, ulubionych bohaterów i wie, że może oglądać to co chce i kiedy ma ochotę (prawie). A nie tak dawno było zupełnie inaczej. Pewnie co niektórzy pamiętają jak pokornie siadaliśmy do Wieczorynki o 19.00… 😉 (źródło: wirtualnemedia.pl)

Smartfony coraz częściej narzędziem do e-zakupów

Okres pandemii spowodował zmianę przyzwyczajeń konsumentów i przeniesienie dużej części zakupów do internetu. Częściej do e-zakupów wykorzystywane są smartfony niż pozostałe narzędzia – wynika z raportu agencji Spicy Mobile. Raport mówi, że 74% użytkowników urządzeń mobilnych ma na swoim smartfonie zainstalowaną przynajmniej jedną aplikację zakupową. To dane z września br. W porównaniu do analogicznego okresu w 2019 r. łączny zasięg aplikacji zakupowych wzrósł trzykrotnie. (źródło: wirtualnemedia.pl)

Grafika ilustracyjna do tekstu z listą telefonów z WiFi Calling i VoLTE w Orange

Zainteresowanie elektroniką wśród konsumentów utrzyma się na wysokim poziomie

Z prognoz przeprowadzonych przez analityków Gfk wynika, że  na koniec 2020 roku wartość globalnego rynku elektroniki konsumenckiej utrzyma się co najmniej na porównywalnym poziomie co w zeszłym roku. Dodatkowo bazując na historycznej obserwacji dynamiki sprzedaży z 2019 roku GfK prognozuje, iż w IV kwartale „hitami” sprzedażowymi w Polsce mogą stać się kategorie: suszarek do odzieży, konsol do gier, opon, drukarek 3D i ekspresów do kawy. Święta już niedługo. Pewnie spora część osób dostanie takie prezenty i się ucieszy. Ja jednak liczę, że od Mikołaja dostanę coś innego niż… suszarka 😊 Ważniejsze jednak od prezentów jest to, że choć w mniejszym gronie i skromniej to jednak święta będą czasem pełnym miłości i dobra.
(źródło: gsmonline.pl)

Pierwsza elektrownia jądrowa stanie przy bazie na Księżycu za 6 lat

NASA zakończyła prace nad projektem Space Technology Mission Directorate (STMD), w ramach którego powstał kompaktowy reaktor jądrowy o nazwie Kilopower.  Agencja zapowiedziała, że już w 2026 roku będzie gotowa do wysłania go na Księżyc lub Marsa i przeprowadzenie tam związanych z nim eksperymentów. Reaktor ma zapewnić normalne egzystowanie ludzi w tamtejszym ekstremalnym środowisku. To, co planujemy kosmiczne wakacje…? (źródło: geekweek.pl)

Sztuczna inteligencja będzie koordynować prace moderatorów na Facebooku

Do tej pory na Facebooku systemy uczenia maszynowego były wykorzystywane z powodzeniem przy moderacji kontrowersyjnych treści. Jednak zadania do wykonania były im zlecane przez ludzkich moderatorów. Teraz ma nastąpić zmiana. Władze Facebooka chcą, by to moderatorzy opierali się zaleceniach serwowanych przez sztuczną inteligencję. Temat jest bardzo kontrowersyjny, ponieważ tylko w pierwszym kwartale 2020 roku, moderatorzy musieli zweryfikować aż 9,6 miliona postów, co stanowi ogromny wzrost względem analogicznego okresu poprzedniego roku, w którym zgłoszeń było 5,7 miliona. W ten sposób za pomocą sztucznej inteligencji moderatorzy zostaną odciążeni. Przez tzw. fake newsy, coraz częściej borykają się oni z poważnymi problemami psychicznymi.

(źródło: geekweek.pl)

Udostępnij: Subiektywna prasówka tygodnia

Film

Październikowe nowości filmowe na VOD

2 października 2020

Październikowe nowości filmowe na VOD

Mnóstwo produkcji familijnych czeka w październiku w Orange VOD, usłudze na dekoderach Telewizji Orange i w aplikacji Orange TV Go.

Od 1 października dostępna jest już produkcja pt.: „Bumblebee”. To zabawna, pełna akcji i genialnych efektów specjalnych opowieść o najsympatyczniejszym i najbardziej krnąbrnym Autobocie, znanym z serii „Transformers”. Zobacz, jak wojownik z Cybertronu – Bumblebee, wspólnie z nową przyjaciółką, musi uratować Ziemię przed złowrogimi Decepticonami.

Także jeden z najciekawszych horrorów ostatnich lat – „Ciche miejsce” z Emily Blunt w roli głównej można już obejrzeć. Świat opanowują tajemnicze, żądne krwi potwory – niezwykle wyczulone na każdy dźwięk. Czy ludzie są w stanie żyć w absolutnej ciszy?

Od 2 października w naszej ofercie znajdziecie pełną humoru i wzruszeń francuską komedię familijną pt.: „Mój książę z bajki”. W filmie Omar Sy wciela się w rolę ojca samotnie wychowującego 8-letnią córkę Sofię. Codziennie opowiada dziewczynce bajkę, w której ta jest księżniczką, a on ratującym ją z opresji księciem. Wspólna zabawa jednak może szybko się skończyć. Mała Sofia dorasta i w jej życiu pojawia się… inny książę.

Od 6 października polecamy zwariowaną komedię pt.: „Lista priorytetów”. Brett, pilny maturzysta, którego życie staje na głowie po głupim kawale, publikuje listę tego, co zrobiłby inaczej, gdyby mógł cofnąć czas. Czy można zmienić bieg wydarzeń?

Od 7 października doskonały film dla całej rodziny pt.: „Zaginiony skarb Jessego Jamesa”. To pełna przygód i tajemnic opowieść o piątce młodych przyjaciół, którzy wyruszają na poszukiwania legendarnego skarbu. Jednak w ich ślady ruszają też dorośli poszukiwacze, uzbrojeni i gotowi na wszystko.

Od 13 października w Orange VOD znajdziecie oparty na faktach dramat pt.: „Tylko sprawiedliwość”, w którym zagrali Michael B. Jordan, Jamie Foxx oraz Brie Larson. To przejmująca i skłaniająca do refleksji historia młodego, czarnoskórego prawnika Bryana Stevensona, który poświęcił swoją karierę na rzecz walki o sprawiedliwość.

Od 20 października Scooby, Kudłaty i spółka wkroczą do akcji, i zastawią pułapkę na nowego potwora w filmie Wesołego Halloween, Scooby-Doo!”. Tym razem dzielnej brygadzie detektywów pomogą nowi przyjaciele – naukowiec Bill Nye i Elvira, Władczyni Ciemności. Czy wspólnie uda im się uratować Halloween?

Od 23 października polecamy „I zbaw nas ode złego”, czyli pełen akcji i napięcia film twórców oscarowego „Parasite”. W roli głównej wystąpił Jung-Min Hwang, gwiazda koreańskiego kina. Kiedy w Tajlandii nieznani sprawcy porywają nastoletnią dziewczynkę, jej krewny, a przy okazji płatny zabójca, nie spocznie, dopóki jej nie odnajdzie.

Udostępnij: Październikowe nowości filmowe na VOD

Discovery Channel w Telewizji Orange pokaże szczegóły startu historycznej misji kosmicznej SpaceX i NASA

10 czerwca 2020

Kto chciałby polecieć w kosmos? Taka możliwość turystycznego lotu w gwiazdy wydaje się coraz bliższa. Póki co, 10 czerwca, o godz. 23:00  Discovery Channel dostępny na kanale 49 W Telewizji Orange wyemituje dokument „Amerykański powrót w kosmos” o najgłośniejszej misji kosmicznej ostatnich lat – DEMO-2. Materiał pokaże kulisy startu statku kosmicznego „Crew Dragon” z soboty 30 maja, pierwszego załogowego lotu z terenu USA od blisko dekady. Co więcej, stacja udostępnia unikalne nagrania z tego wydarzenia.

Po niemal 10-letniej przerwie z terenu USA wystartował pierwszy załogowy lot w kosmos

Po latach przygotowań i testów, wspólny projekt firmy Elona Muska SpaceX oraz Amerykańskiej Agencji Kosmicznej NASA zakończył się w sobotę, 30 maja wielkim sukcesem. Rakieta „Falcon 9” o godz. 21:22 czasu polskiego ruszyła w podróż z przylądka Canaveral na Florydzie. Na pokładzie statku znajduje się dwóch amerykańskich astronautów – Robert Behnken i Douglas Hurley. Program „Amerykański powrót w kosmos” przybliża szczegóły tej wyjątkowej misji. Zawiera też komentarze astronautów, inżynierów i ekspertów oraz unikalną relację z odpalenia rakiety i jej lotu na orbitę.

Discovery Chanel jest dostępny w Telewizji Orange w Pakiecie Optymalnym.

Udostępnij: Discovery Channel w Telewizji  Orange pokaże szczegóły startu historycznej misji kosmicznej SpaceX i NASA

Bezpieczeństwo

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

20 listopada 2019

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

Dzisiaj coraz więcej w mediach mówi się o zjawisku ‘sharentingu’. To dzielenie się w internecie przez rodziców praktycznie każdą chwilą z życia ich dzieci, nawet tych intymnych. Wrzucamy zdjęcia zaraz po urodzinach czy pierwszej zjedzonej kaszki.  Ponieważ zdjęcia czy wideo umieszczamy w internecie widzi to nieograniczona liczba odbiorców. Okazuje się, że szczególnie dotyczy to mam, które dumne ze swych dzieci chcą się pochwalić nowymi umiejętnościami.

W czwartek, 21 listopada o godz. 13:30 zapraszamy na live chat z Magdą Steczkowską.

To wokalistka, autorka tekstów i mama trzech córek. Mocno zaangażowana w działania na rzecz dzieci i ich praw. Będziemy rozmawiać o tym, jak znaleźć równowagę pomiędzy chęcią dzielenia się wspólnymi chwilami a szacunkiem dla prywatnej przestrzeni dzieci. Jaki wpływ może mieć sharenting na relacje w rodzinie i przede wszystkim na same dzieci? Jaka jest w tym kontekście rola rodziców w obecności dzieci w internecie? Jak ustalać reguły tej obecności i potem je egzekwować? Zapraszamy do dyskusji na żywo, do której będzie można dołączyć na kanale Orange Polska na platformie YouTube.

A już dziś zapraszamy na stronę Razem w sieci, gdzie można znaleźć praktyczne wskazówki na temat bezpiecznego i mądrego korzystania z technologii.

Przeczytaj także tekst: Ile czasu dziecko może spędzać przed ekranem?

Udostępnij: Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat