Złoty i Zielony Listek CSR dla Orange

14 czerwca 2023

Złoty i Zielony Listek CSR dla Orange

Po raz 12. tygodnik „Polityka”, firma Deloitte i Forum Odpowiedzialnego Biznesu przyznały Listki CSR. I także po raz 12. Orange Polska znalazł się wśród nagrodzonych firm. Otrzymaliśmy Złoty Listek w ocenie ogólnej zrównoważonego rozwoju oraz Zielony Listek za działania na rzecz klimatu.

Złotymi listkami wyróżniani są liderzy ESG za konsekwentne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju wpisane w strategię biznesową i relacje z interesariuszami. To firmy działające strategicznie, wyznaczające konkretne cele, mierzące efekty i transparentnie raportujące swoje aktywności zgodnie z międzynarodowymi standardami. Ten ostatni aspekt szczególnie zyskuje na znaczeniu z uwagi na nowe regulacje dla firm. Dlatego dziś zamiast o CSR mówimy o ESG – przechodząc na język wymiernych wskaźników. W Orange Polska działania CSR raportujemy od kilkunastu lat.

Zielony Listek nagradza strategiczne i efektywne podejście do neutralności klimatycznej. Firmy muszą mieć przygotowane plany adaptacji do zmian klimatu, mierzą ślad węglowy, wyznaczają ambitne cele w zakresie uzyskania neutralności klimatycznej i podejmują konkretne działania zmierzające do ich osiągnięcia. Naszą strategię klimatyczną #OrangeGoesGreen ogłosiliśmy w kwietniu 2021 roku i konsekwentnie ją realizujemy. Większe i mniejsze kroki opisujemy co tydzień na blogu w cyklu „eko-piątki”.

Wracając do Listków CSR, to jeden z najbardziej znanych ratingów dotyczących społecznej odpowiedzialności biznesu. Firmy wypełniają ankietę na temat podejmowanych działań, a ich odpowiedzi są weryfikowane. Nie jest to więc jedynie deklaracja firmy, ale sprawdzone informacje poparte konkretnymi dowodami.

W tym roku wypełniło ankietę i poddało się ocenie 127 firm. Złoty Listek CSR otrzymały 23, Srebrny 35, a Biały 46. Zielony Listek uzyskało 19 firm.

Udostępnij: Złoty i Zielony Listek CSR dla Orange

Wyjątkowa nagroda dla Orange Polska

2 grudnia 2022

Wyjątkowa nagroda dla Orange Polska

Orange Polska otrzymał nagrodę specjalną z okazji X-lecia Karty Różnorodności w Polsce. Wyróżnienie dostaliśmy za aktywną pracę nad przyjęciem Karty w Polsce, bycie jej opiekunem i aktywnym sygnatariuszem od 2012 roku oraz otwartość na dzielenie się wiedzą o zarządzaniu różnorodnością z innymi firmami i organizacjami.

Karta Różnorodności to międzynarodowa inicjatywa podjęta w 26 krajach Europy. Jest zobowiązaniem podpisywanym przez organizacje, firmy i instytucje, które chcą wprowadzić zakaz dyskryminacji w miejscu pracy i podjąć działania na rzecz tworzenia i promocji różnorodności oraz wyrażają gotowość do zaangażowania w te działania wszystkich pracowników oraz partnerów biznesowych i społecznych. Organizacje, które decydują się wprowadzić to narzędzie, działają na rzecz spójności i równości społecznej. Siłą Karty jest bowiem to, że dzielimy wspólne wartości – szacunek do drugiego człowieka, ale też wspólnie promujemy je w naszych organizacjach i na zewnątrz oraz to, że dzielimy się między sobą dobrymi praktykami, doświadczeniem i wiedzą. Koordynatorem Karty Różnorodności w Polsce jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Jak rozumiemy różnorodność

W Orange przyjęliśmy Politykę Zarządzania Różnorodnością, która obejmuje między innymi tworzenie środowiska pracy otwartego na różnorodne sposoby myślenia oraz budowanie kultury organizacyjnej czerpiącej z różnorodności.

Za kluczowe wymiary różnorodności przyjmujemy: płeć; wiek; kompetencje, wiedzę, doświadczenie i sposób myślenia; zdolności psychofizyczne – (nie)pełnosprawność; status rodzicielski. Pozostałe wymieniane wymiary to: religia i światopogląd; lokalizacja miejsca pracy (centrala lub region); forma zatrudnienia; narodowość / pochodzenie etniczne.

Ważne jest, aby w zarządzaniu różnorodnością brać pod uwagę wszystkie te aspekty. Zadbać o pracowników z niepełnosprawnościami, umożliwić międzypokoleniową wymianę wiedzy czy też budować taką kulturę organizacyjną, która umożliwia wymianę poglądów bez polaryzacji. I co więcej, różnorodność należy odnosić nie tylko do pracowników, ale także do innych interesariuszy, np. klientów. Dlatego w obszarze naszych zainteresowań są klienci starsi czy z niepełnosprawnościami.

Co robimy w Orange

Realizacja polityki jest wspierana przez Komitet ds. równości płci w miejscu pracy oraz różnorodności. Potwierdzeniem jakości zarządzania różnorodnością jest od 2015 roku międzynarodowy certyfikat – Gender Equality European and International Standard (GEEIS).

W firmie realizowanych jest wiele programów, które wspierają różne aspekty zarządzania różnorodnością. W odpowiedzi na potrzebę zapewnienia kobietom większego wsparcia w rozwoju, dostępu do stanowisk, ale także możliwości godzenia roli zawodowej i rodzinnej, firma stworzyła program Razem. Jego celem jest ukazanie, jak ważne dla działalności biznesowej jest wykorzystanie potencjału każdego pracownika poprzez budowanie zrównoważonych zespołów. Postawiliśmy sobie ambitne cele zapewnienia 40% kobiet na stanowiskach managerskich (co odpowiada procentowi kobiet w firmie) czy 25% kobiet w obszarach technicznych do roku 2025. W ramach programu realizujemy wiele inicjatyw w tym zakresie tj. Liderki Razem, Włącz.One.

Orange Polska jako pracodawca działa na rzecz równego traktowania w zatrudnianiu i pracy zawodowej oraz zapobiega wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami. Program Zdrowie na TAK ma na celu budowanie otwartego i przyjaznego środowiska pracy, w szczególności dla pracowników z niepełnosprawnościami. Jest częścią programu #dbamyosiebie oraz Polityki inwestycji w jakość zdrowia i samopoczucia pracowników w Orange Polska.

To tylko niektóre z aktywności Orange Polska na rzecz różnorodności, równego traktowania i niedyskryminacji.

Udostępnij: Wyjątkowa nagroda dla Orange Polska

Nagroda MIXX dla Flexa

28 listopada 2022

Nagroda MIXX dla Flexa

Tegoroczna kampania Orange Flex została nagrodzona w konkursie IAB MIXX Awards 2022.  Jury konkursu przyznało nam srebro w kategorii Performance Marketing.

IAB MIXX Awards to jedne z najbardziej uznanych nagród marketingowych na polskim rynku. W konkursie nagradzane są kampanie, w których wykorzystanie kanałów lub narzędzi cyfrowych stanowiło kluczowy czynnik sukcesu. Cieszymy się, że w tegorocznej edycji konkursu doceniona została kampania Orange Flex, zdobywając srebro w kategorii Performance Marketing.

Komunikacja Orange Flex od startu oferty skupia się na możliwościach i benefitach, jakie daje klientom: elastyczności, możliwości subskrypcji i zmiany planu co miesiąc oraz tego, że nie np. trzeba się irytować buforującym się filmem.

Gratulacje dla zespołu Flexa!

Udostępnij: Nagroda MIXX dla Flexa

Działania CSR Orange docenione

1 lipca 2022

Działania CSR Orange docenione

Już 16 raz poznaliśmy laureatów Ranking Odpowiedzialnych Firm (ROF). Orange Polska zajął pierwsze miejsce w kategorii „telekomunikacja, technologia, media i rozrywka” oraz drugie miejsce w zestawieniu ogólnym.

Ranking Odpowiedzialnych Firm należy do najbardziej cenionych konkursów dla firm, w których oceniana jest społeczna odpowiedzialność i zrównoważony rozwoju. Organizatorzy dokładnie „prześwietlają” wpływ firmy na środowisko, społeczność lokalną i gospodarkę, kwestie pracownicze oraz relacje z dostawcami. Kompleksowej ocenie poddana jest też polityka CSR i podejmowane działania. Nie wystarczy zadeklarować, co się robi. Firma musi to udowodnić, dostarczając konkretne przykłady działań.

W tym roku do rankingowej weryfikacji przystąpiło ponad 100 firm. Tylko 70 zakończyło ten proces sukcesem, natomiast 60 udało się uzyskać ponad 50 pkt., co oznaczało, że zakwalifikowały się do rankingu. Maksymalna liczba punków wynosiła 100. W tym roku lider rankingu – ING Bank Śląski uzyskał 98 punktów.

Najlepsi z najlepszych

Z roku na rok – wraz z rosnącą rolą CSR w Polsce – rośnie poziom trudności. To sprawia, że nawet dla firm zaawansowanych w realizację strategii zrównoważonego rozwoju, wynik nie jest oczywisty. Tym bardziej cieszy nas fakt, że od początku rankingu znajdujemy się w gronie liderów.

Podsumowując punktację ze wszystkich 16 lat – wspólnie z firmą DB Schenker zajmujemy pierwsze miejsce. Znajdujemy się też w gronie 7 firm, które startują w rankingu od początku. Przygodę z ROF zaczynaliśmy jeszcze jako Telekomunikacja Polska. Łącznie w historii rankingu brało udział 250 firm. To przedsiębiorstwa najbardziej zaawansowane na polskim rynku w zakresie jakości zarządzania zrównoważonym rozwojem.

Odpowiedzialność wpisana do strategii

Idea społecznej odpowiedzialności biznesu z powodzeniem może być stałym elementem zarządzania, sposobem w jaki firma prowadzi działalność, kształtuje relacje z klientami oraz buduje zaangażowanie i lojalność pracowników. Aby tak się stało, CSR powinien stać podstawą strategii biznesowej i procesów zarządzania, fundamentem jej kultury organizacyjnej. Nieskromnie powiem, że jesteśmy przykładem dokładnie takiego podejścia. „Odpowiedzialność” jest jednym z filarów naszej strategii .Grow.

***

Autorami rankingu są prof. Bolesław Rok z Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu Akademii Leona Koźmińskiego oraz Jarosław Horodecki, analityk. Partnerem ROF 2022 jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Partnerem merytorycznym odpowiedzialnym za przegląd odpowiedzi – Deloitte, natomiast partnerem medialnym jest Dziennik Gazeta Prawna.

Udostępnij: Działania CSR Orange docenione

Smart City

Małe może być smart – nagroda dla Dusznik-Zdroju

20 czerwca 2022

Małe może być smart – nagroda dla Dusznik-Zdroju

Chcecie zobaczyć, jak działa inteligentne miasto? Koniecznie odwiedźcie Duszniki-Zdrój. To najlepsze Smart City do 30 tys. mieszkańców w Polsce według ekspertów Smart City Forum. Pomogły rozwiązania od Orange.

Duszniki-Zdrój znane są nie tylko z właściwości uzdrowiskowych i pięknego położenia. Wyróżniają się także konsekwencją we wdrażaniu inteligentnych rozwiązań miejskich, w czym towarzyszymy im od trzech lat. Nasze wspólne działania zostały docenione przez kapitułę konkursu Smart City Forum. Duszniki-Zdrój właśnie otrzymały główną nagrodę w kategorii Smart City do 30 tys. mieszkańców.

Wypożycz elektryczny rower MTB  i ruszaj w góry

W 2019 roku w Dusznikach-Zdroju powstała pierwsza w Polsce, miejska wypożyczalnia elektrycznych rowerów górskich – Smart Bike od Orange. Lokalizacja jednośladów jest dostępna w specjalnej aplikacji. Dzięki systemowi IoT, do zarządcy trafiają użyteczne informacje – od przejechanych tras, prędkości po stan techniczny rowerów. Dzięki tej inwestycji, Duszniki-Zdrój podniosły swoją atrakcyjność turystyczną, zachęcają mieszkańców i przyjezdnych do rezygnacji z samochodów na rzecz ekologicznych form transportu.

Duszniki-Zdrój świecą przykładem

Kolejnym krokiem było wprowadzenie inteligentnego systemu zarządzania oświetleniem – Smart Light. Lampy święcą zgodnie z rytmem dobowym, dostosowując natężenie oświetlenia do warunków atmosferycznych. Korzystając ze sterowania pojedynczymi lampami i ich grupami, można doświetlać najbardziej ruchliwe lokalizacje. Albo przygaszać lampy tam, gdzie intensywne światło nie jest potrzebne np. w alejkach parkowych. Dzięki modernizacji oświetlenia, rachunki za prąd obniżyły się o kilkadziesiąt procent, z korzyścią dla budżetu miejskiego i środowiska naturalnego.

Smart Move, czyli jak wiedzieć więcej

Obecnie w Dusznikach-Zdroju pracujemy nad zaawansowanym system analizy wideo. Specjalne rejestratory umieszczone w najbardziej uczęszczanych miejscach wykorzystają zaawansowane algorytmy, które przetwarzają obraz z kamer na dane. Będą one podstawą użytecznych dla miasta informacji np. które z atrakcji Dusznik-Zdroju przyciągają najwięcej turystów. Pozwolą oszacować, ile osób odwiedza miejscowość w konkretnych dniach a nawet godzinach, czy też w jaki sposób jest wykorzystywana infrastruktura miejska. Taka wiedza to podstawa planowania kolejnych miejskich inwestycji m.in. rozbudowy deptaków, ścieżek rowerowych, bazy hotelowej i parkingów.

Miasto docenione

Duszniki-Zdrój to kolejna po Bolesławcu miejscowość, która otrzymała wyróżnienie za przemianę w inteligentne miasto, udowadniając, że smart city to nie tylko metropolie i małe miejscowości mogą być także smart. Jeśli chcecie zobaczyć, jak to wszystko działa, zapraszam na film.

Już blisko sto miast zmienia się w smart city razem z Orange, a nasze działania doceniają i miasta i eksperci. Na Smart City Forum otrzymaliśmy główną nagrodę w kategorii Dostawca Rozwiązań Smart City. „Orange wspiera samorządy na każdym etapie drogi w kierunku smart,  by wspólnie tworzyć miasta, w których po prostu żyje się lepiej” – wybrzmiało w uzasadnieniu wyboru kapituły. Dziękujemy.

Udostępnij: Małe może być smart – nagroda dla Dusznik-Zdroju