Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

5 października 2018

Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

4 października nasza Fundacja obchodziła swoje 13 urodziny. To doskonały pretekst, aby podsumować jeden z najważniejszych aspektów jej działalności – wolontariat.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż program wolontariatu pracowniczego w Orange jest największym w Polsce. Rocznie aż 3000 pracowników angażuje się we własne projekty lub dołącza się do inicjatyw fundacji i innych aktywistów. Jeśli przeliczymy ich łączny czas pracy na standardowe 8 godzin, otrzymamy… 92 lata. Imponujące.

Projekty wolontariackie sięgają po niemal każdą tematykę i odpowiadają na rozmaite potrzeby. Niezwykle popularne są inicjatywy związane z działalnością fundacji, czyli edukacją technologiczną dzieci i młodzieży. – Uczę dzieci programować, poznajemy podstawy robotyki i razem tworzymy proste układy elektroniczne i roboty. Staram się zaszczepić w uczniach bakcyla techników-konstruktorów. Może w przyszłości skonstruują coś ciekawego? Cieszę się, że mogę się z nimi podzielić tą wiedzą, to bardzo przyjemne i inspirujące – mówi Robert Warzocha, ekspert R&D w Centrum Badawczo-Rozwojowym Orange Polska i jeden z wolontariuszy.

8 z 3000 wolontariuszy Orange podczas urodzin Fundacji w towarzystwie Jean-François Fallacher, prezesa Orange Polska i Ewy Krupy, prezesa Fundacji Orange

Na naszej urodzinowej gali, która odbyła się 4 października w Miasteczku Orange, wyróżniliśmy kilku wolontariuszy, którzy nadzwyczajnie zaangażowali się w swoje projekty w ostatnim roku. Warto wiedzieć, że tylko w 2018 roku, dzięki ich postawie, przeszkoliliśmy 7,5 tysiąca dzieci w całej Polsce z tego, jak bezpiecznie korzystać z sieci.

Bardzo, bardzo Wam dziękujemy!

Udostępnij: Czy wiesz, że mamy aż 3000 wolontariuszy?

Fundacja Orange wraca do szkoły

31 sierpnia 2018

Fundacja Orange wraca do szkoły

Wraz z początkiem roku szkolnego 2018/2019 startują także nowe edycje naszych programów: MegaMisji i #SuperKoderów.

MegaMisja, czyli nasz program dedykowany uczniom z klas 1-3, wystartuje w 200 nowych szkołach. Dzięki niemu, dzieci w wieku 7-10 lat dowiedzą się jak bezpiecznie wchodzić w świat technologii i internetu. Tworząc go, zależało nam na tym, aby uniknąć nudnych wykładów. Właśnie dlatego, MegaMisja ma konwencję gry edukacyjnej. Mierząc się z kolejnymi zadaniami, dzieciaki jednocześnie nabywają nowe umiejętności i wiedzę.

Scenariusze zajęć MegaMisji znajdziesz tutaj.

Drugi z naszych programów dla szkół – #SuperKoderzy jest dedykowany starszym uczniom, z klas 4-6. Różni się nie tylko wiekiem grupy docelowej. W tym wypadku, szkoły zgłaszając swój akces wybierały jeden z tradycyjnych przedmiotów szkolnych. Dzięki #SuperKoderom, zamieniamy go w przedmiot wzbogacony o lekcje programowania płynnie wpisujące się w podstawę programową. Przykładowo: lekcja muzyki staje się również warsztatem z programowania narzędzi niezbędnych do tworzenia własnej muzyki.

Każda ze szkół otrzymała od nas grant na potrzebny sprzęt, a zaangażowani nauczyciele – szkolenia, podczas których nabywają niezbędne umiejętności.

#SuperKoderzy od września pojawią się w 170 nowych szkołach w całej Polsce

Scenariusze zajęć #SuperKoderów znajdziesz tutaj.

W sumie MegaMisja i #SuperKoderzy po raz pierwszy startują w 370 miejscach. Podczas wiosennego naboru o udział w naszych programach biło się aż 1831 szkół.

Udostępnij: Fundacja Orange wraca do szkoły

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

27 lipca 2018

Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

Program #MakerWoman, czyli wspólne przedsięwzięcie Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to miał na celu udzielenie wsparcia 36 kobietom wchodzącym lub powracającym na rynek pracy. Każda z uczestniczek w ciągu kilku miesięcy odbyła kurs programowania, drukowania w 3D, obsługi plotera laserowego, a następnie – przystąpiła do realizacji obmyślonego przez siebie prototypu.

Mottem jakie nam przyświecało podczas uruchamiania programu było zaszczepienie w każdej z 36 ambitnych dziewczyn bakcyla wynalazcy. Efekt? Przyćmił nasze najśmielsze oczekiwania.

Anna Wójcik to kolejna z 36 #MakerWoman, której historia dowodzi, że dzięki odpowiedniemu wsparciu, każdy jest w stanie rozwinąć swój – nierzadko ukryty – potencjał.

Zobacz nasz materiał wideo o Ani:

Jej wynalazek może odmienić życie wielu ludzi cierpiących na bezsenność , choroby serca i narażonych na stres. Oddychacz, bo taką nazwę mu nadała, pomaga regulować oddech w trudnych sytuacjach. Jak działa? Po wybraniu wybranej przez użytkownika opcji, ścianki obiektu zaczynają się delikatnie rozchylać (oddychać), a przez kontakt cielesny człowiek zaczyna oddychać w tym samym rytmie co oddychacz, niwelując jednocześnie np. stres, bez potrzeby kontrolowania długości wdechu i wydechu.

Ania jest na co dzień wykładowcą na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, dlatego duży nacisk położyła nie tylko na funkcjonalność ale i design „oddychacza”, który także przykuwa uwagę.

Trzymam za nią kciuki i wierzę, że to początek o wiele większego konceptu.

Wkrótce zaprezentuję kolejny projekt powstały dzięki #MakerWoman. Wszystkie 36 prototypów możesz poznać już dzisiaj na: FabLabTwarda.pl/MakerWoman

Udostępnij: Jej wynalazek pomoże w walce ze stresem

Kasia to #MakerWoman

25 lipca 2018

Kasia to #MakerWoman

W ramach Maker Women – programu Fundacji Orange i stowarzyszenia Robisz.to najpierw przeszkoliliśmy 36 uczestniczek z obsługi najnowszych urządzeń (m.in. plotera laserowego, drukarki 3D), a następnie – pomogliśmy w zrealizowaniu własnego prototypu.

Za każdym z 36 projektów kryje się 36 unikalnych historii osób, które dzięki udziałowi w #MakerWoman zmieniły swoje życie. Z całą pewnością jedną z nich jest Katarzyna Dycha.

Zobacz nasz materiał wideo o Kasi:

Jej historia jest z gatunku takich, o których myślisz: „nadaje się na wstęp do motywacyjnego wystąpienia na TEDx”. Kilka lat temu skończyła etnologię, w Łodzi. Zawodowo związała się z gastronomią. Tak mijało jej życie, aż kilka miesięcy temu natrafiła na ogłoszenie o naborze do #MakerWoman. Zaaplikowała. Z ciekawości.  Udało się. Jak przyznaje – na początku nie umiała nic. Już w ciągu kilku miesięcy sprawnie nauczyła się obsługiwać dostępne w FabLab powered by Orange urządzenia i wpadła na pomysł, jaki prototyp stworzyć.

W ramach projektu Marker Women, wykonała mebel modułowy, który łączy ze sobą funkcje krzesła, szezlongu oraz półki. Dzięki łatwemu systemowi łączenia, modyfikacje modułów nie stanowią trudności dla użytkownika. Mebel wykonany jest ze sklejki, a zestaw uzupełnia komfortowy, składany materac. Co kluczowe, jej projekt wychodzi naprzeciw zapotrzebowaniu osób, które nie mają do dyspozycji dużych powierzchni w mieszkaniu, a zarazem cenią sobie funkcjonalność i wysmakowany design.

Robi wrażenie, prawda?

Wszystkie 36 projektów zobaczycie na stronie: www.FabLabTwarda.pl/MakerWoman

Udostępnij: Kasia to #MakerWoman

Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?

15 czerwca 2018

Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?

Zostaliśmy uhonorowani tytułem Dobroczyńcy Roku w kategorii „Projekt społeczny fundacji korporacyjnej” Kapituła doceniła FabLab powered by Orange, który prowadzimy wspólnie ze Stowarzyszeniem Robisz.to.

– Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – komentuje Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Przypominamy – FabLab powered by Orange to multimedialne centrum, które funkcjonuje w sercu Warszawy (Twarda 14/16). Dedykowane jest wszystkim miłośnikom nowych technologii i szeroko rozumianego trendu DIY (Do It Yourself). Każdy odwiedzający może wziąć udział w warsztatach i nauczyć się między innymi drukowania w 3D, czy obsługi plotera laserowego.

Proteza ręki stworzona dzięki FabLab

W ramach FabLabu prowadzimy też projekt Maker Women, pomagając ambitnym kobietom w realizacji własnych projektów. Laureatka pierwszej (z trzech) edycji – Magda Zaraś pracuje nad w pełni funkcjonalną protezą ręki z drukarki 3D, która jest znacznie tańsza w produkcji niż powszechnie stosowana. To tylko jeden z kilkudziesięciu inspirujących przykładów.

Wejdź na stronę FabLab (TUTAJ) i śledź na bieżąco, co tutaj robimy. Jeszcze nie raz zaskoczymy świat!

Udostępnij: Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?