Orange Ekspert dla seniora

23 lutego 2021

Orange Ekspert dla seniora

Zależy nam, aby seniorzy nie bali się korzystać z nowych technologii i umieli poruszać się w cyfrowym świecie. Dlatego od kilku lat organizujemy szkolenia dla osób starszych. Pokazujemy im, jak mogą korzystać z sieci i usług cyfrowych. Wcześniej były to warsztaty stacjonarne, obecnie – wirtualne.

W ubiegłym roku wspólnie z Krajowym Instytutem Gospodarki Senioralnej, w ramach projektu ABC Senior, zorganizowaliśmy 2 cykle webinariów ABC cyfrowego świata ze smartfonem. Podczas tych spotkań pokazywaliśmy, jak założyć konto mailowe, opłacić rachunek, umówić się na e-wizytę u lekarza czy korzystać z komunikatorów i aplikacji.

Aby seniorzy mogli w każdej chwili skorzystać z podpowiedzi dotyczących interesujących ich zagadnień czy usług, przygotowaliśmy filmy instruktażowe Orange Ekspert Senior w kilku wskazanych przez nich tematach – korzystania z sieci, aplikacji oraz naszych usług. To szczególnie ważne teraz – kiedy przenieśliśmy nasze życia do on-line i zdalnie zarządzamy naszym kontem, płacimy rachunki czy spotykamy się z bliskimi w sieci. Filmy w prosty i obrazowy sposób, krok po kroku, prezentują dane zagadnienie. Ich treść i format były konsultowane z osobami starszymi.

Obecnie w ramach cyklu Orange Ekspert Senior prezentujemy, jak założyć konto Google  czy korzystać z komunikatora Whatsapp, gdy spotkania w realu z bliskimi są utrudnione. Jest też film na temat map i geolokalizacji. Seniorom podobała się możliwość wysłania lokalizacji – uznali ją za szczególnie przydatną, gdy są w nowym, nieznanym im miejscu.

Naszym starszym klientom pokazujemy też, jak działa aplikacja mój Orange, jak można opłacić e-fakturę czy doładować konto. To ważne, aby seniorzy byli samodzielni – także w cyfrowym świecie i byli w nim bezpieczni.

Ale nie zapominamy też o spotkaniach on-line – już niedługo wracamy z nowymi propozycjami webinariów.

Para seniorów przed tabletem

Udostępnij: Orange Ekspert dla seniora

Orange Ekspert z tłumaczem migowym

20 sierpnia 2019

Orange Ekspert z tłumaczem migowym

Ostatnio wrzuciliśmy na YouTube kolejną paczkę 20 filmów Orange Ekspert z tłumaczem migowym i natychmiast pojawiło się kilka pytań i komentarzy – po co to robimy, skoro można zrobić napisy?

Już wyjaśniamy. Dla osób niesłyszących pierwszym językiem komunikacji jest Polski Język Migowy. Jest on dla nich językiem naturalnym. Jest to język wizualno-przestrzenny, który ma własną strukturę gramatyczną: składnię, morfologię, fonologię i fonetykę, różną od języka polskiego.

Często więc informacja w formie napisów nie jest wystarczająca dla osób używających na co dzień polskiego języka migowego i preferujących ten sposób komunikacji, nawet mimo dobrej znajomości języka polskiego.

Organizacje społeczne, z którymi współpracujemy w zakresie dostępności naszych usług i oferty dla klientów z niepełnosprawnościami rekomendują, aby osobom niesłyszącym w materiałach multimedialnych zapewnić dostosowanie w postaci tłumaczenia polskiego języka migowego. Tak też robimy.

Do tej pory przygotowaliśmy już ok. 50 filmów Orange Ekspert z tłumaczeniem migowym. Poniżej jeden z nich.

Udostępnij: Orange Ekspert z tłumaczem migowym

Samodzielna wymiana SIM w Orange i nju

3 lipca 2017

Samodzielna wymiana SIM w Orange i nju

Przyznaję się bez bicia. Przespałem jeden z najlepszych newsów ostatnich tygodni, a może i miesięcy w naszej sieci. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko dzielną walkę na Openerze (po raz kolejny „powered by Orange”).

Może i sprawa niewielka, ale bardzo, bardzo przydatna, a co więcej unikatowa dla naszej sieci – nie ma tego nikt w Polsce, a o takim rozwiązaniu poza naszym krajem też nie słyszeliśmy (choć może gdzieś na końcu świata ktoś to stosuje).

Zrób to sam – wymień SIM

To do meritum. Możecie teraz wymienić kartę SIM w nju i Orange zupełnie samodzielnie, z dowolnego miejsca 24 godziny, 7 dni w tygodniu przez okrągły rok. Wystarczy, że w najbliższym kiosku, stacji benzynowej czy znanej sieci sklepów z zielonym płazem w logo, drogą zakupu zdobędziecie starter Orange na Kartę o wartości do 15 zł albo nju mobile na kartę o wartości 4 lub 5 zł. Następnie z używanej dotychczas karty SIM wysyłacie SMS na numer 80511 (w przypadku Orange) lub 80512 dla nju mobile w treści wpisując jej kod PUK. Po weryfikacji dostajecie SMS z potwierdzeniem oraz prośbą o przesłanie danych nowej karty (tej którą przed chwilą kupiliście)– jej numer lub numer telefonu oraz kod PUK. Całość trwa mniej więcej 15 minut.

Dodam tylko, że będzie wymiany można dokonać także poprzez nowe Mój Orange (to w wersji beta), wtedy procedura jest nieco inna, ale równie prosta.

15 zł i nowy SIM jest Wasz

Koszt całej akcji to 15 zł. Płacicie za nią w części ceną nowego startera, a różnica między nią a owymi 15 zł zostanie doliczona do Waszego rachunku (dla klientów abonamentowych) lub ściągnięta z Waszego konta głównego (dla prepaid). Z innych ważnych spraw – samodzielnie można wymienić tylko karty aktywne. Jeżeli gdzieś „posialiście” kartę, to niestety nie zadziała. Ważne jest także to, jakich kart można użyć do wymiany. Po pierwsze nie mogą one zostać zarejestrowane, po drugie zakupionych przed 2 lutego i zablokowanych, a także starterów, które utraciły ważność. O tym, że muszą być to startery o wartości do 15 zł już pisałem.

Ci którzy czytać nie lubią mogą obejrzeć wideo przygotowane przez Orange Eksperta 😉

Tutaj znajdziecie linki z większą ilością informacji:

Samodzielna wymiana karty SIM w Orange

Samodzielna wymiana karty SIM w Nju mobile

Udostępnij: Samodzielna wymiana SIM w Orange i nju

Nowa seria filmów z Orange Ekspertami

7 kwietnia 2017

Nowa seria filmów z Orange Ekspertami

Regina Jabczyńska

Na weekend, ale nie tylko polecam oglądanie nowych filmów z Orange Ekspertami, znajdziecie je jak zawsze w kanale Orange Polska – Youtube. Tematyka różnorodna i bogata, bo w większości to odpowiedzi na Wasz zapytania do nas. Z pewnością, więc przyda się pomoc video, która podsunie gotowe rozwiązanie.

A oto kilka przykładów. Korzystacie z internetu w domu lub biurze i chcecie przetestować prędkość swojego internetu. Warto wiedzieć, jak prawidłowo wykonać test prędkości łącza stacjonarnego. Jakie warunki muszą być spełnione, aby osiągnąć jak najlepszy wynik. Nikomu nie życzę, ale czasami może się zdarzyć, że nasz ulubiony telefon lub tablet gdzieś się zapodzieje. Oglądając jeden z filmów Orange Ekspert dowiecie się – jak zlokalizować zgubione lub skradzione urządzenie z androidem. Dokonaliście zakupu naszej najnowszej oferty Orange Love  – to bardzo dobry wybór:) Ale nie tyle o samej ofercie, ile o pierwszej fakturze traktuje kolejny film. Ponieważ oferta składa się zarówno z usług komórkowych, jak i domowych, to i rachunek za nią jest niestandardowy. A na koniec coś dla zapalonych graczy na konsoli Xbox. Posiadając w naszej sieci telefon komórkowy na abonament i płacąc za zakupioną grę lub aplikację płatnością Orange możecie doliczyć kwotę bezpośrednio do swojego rachunku telefonicznego.

Wszystkie filmy znajdziecie w kanale Orange Polska w serwisie YouTube – Playlisty/Technologie Orange. Subskrybujcie kanał YouTube oglądajcie Orange Ekspertów i klikajcie „w dzownek” aby nie przegapić kolejnych odcinków.

Udostępnij: Nowa seria filmów z Orange Ekspertami

Oglądajcie filmy z Orange Ekspertami, naprawdę warto

17 lutego 2017

Oglądajcie filmy z Orange Ekspertami, naprawdę warto

Regina Jabczyńska
Cześć, nazywam się Regina i jestem nową blogerką. Będę dla Was pisała o obsłudze Klientów w Orange. A dokładniej o tym, co robimy, żebyście czuli się w naszej sieci dobrze, mając jak najwięcej pozytywnych doświadczeń.

Na dzień dobry chcę Was zaprosić do oglądania filmów z naszymi Orange Ekspertami. Krótkie wideo może zdziałać cuda. Nie tylko w prosty sposób pokazuje jak coś działa, ale i podsuwa gotowe odpowiedzi na ewentualne pytania. Z filmów dowiecie się np. jak korzystać z aplikacji Mój Orange, jak uzyskać dostęp w telefonie do muzyki bez ograniczeń i reklam, czy jak płacić bezpiecznie za rachunki.

Dotychczas nakręciliśmy dla Was 161 filmów i w 2016 roku obejrzane zostały aż 1 370 313 razy! Moim zdaniem to fajny wynik i pokazuje, że lubicie tę formę prezentacji.

A wiecie, co było najbardziej popularne w ubiegłym roku?  Konfigurowanie Orange Airbox w usłudze Free Net – 119 482 wyświetleń, Jak przenieść kontakty z Windows Phone na Androida? – 80 301 wyświetleń, Konfiguracja usług w telefonie – 68 825 wyświetleń.

Tematykę filmów dobieramy słuchając i czytając, z jakimi sprawami zwracacie się do nas najczęściej. W filmach nie występują zawodowi aktorzy, tylko nasze koleżanki i koledzy, którzy najlepiej potrafią wyjaśnić działanie nawet najbardziej skomplikowanej usługi.

Jeśli macie pomysł na kolejny film, to koniecznie dajcie znać, czekam na Wasze propozycje. Każdy z Was może być pomysłodawcą następnego odcinka Orange Eksperta.

Wszystkie filmy znajdziecie w kanale Orange Polska w serwisie YouTube – Playlisty/Technologie Orange. Subskrybujcie kanał YouTube oglądajcie Orange Ekspertów i klikajcie „łapki w górę”.

Udostępnij: Oglądajcie filmy z Orange Ekspertami, naprawdę warto