Sieć

Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

30 lipca 2019

Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

W zasięgu światłowodu  od Orange jest już 3,8 mln polskich gospodarstw domowych. Za podłączeniem wielu z nich kryją się anegdoty, które rozruszają nawet najnudniejsze rodzinne spotkanie. Oczywiście nie chodzi tu o dziesiątki niezbędnych  zgód i pozwoleń. Mówię o sytuacji, w której ekipa naszych techników przychodzi podłączać światłowód na krakowskim Starym Rynku i okazuje się, że… na studzience, którą trzeba w tym celu otworzyć stoi „ogródek piwny”.  Jego podłogę trzeba zatem rozebrać na czas trwania prac i złożyć, gdy pojawiają się goście. I tak kilka dni pod rząd.

Chcecie dowiedzieć się więcej? Zajrzyjcie do tego wideo.

Byk, zaspa, światłowód

Historia z bykiem jest autentyczna, podobnie jak fragment z raportu, który jej dotyczy: „gdyby to była krowa to bym się odważył, ale nie w przypadku byka…” . Sądzę, że równie duży stres przeżyli panowie, którzy pewnej wyjątkowo obfitej górskiej zimy koparką przedzierając się przez zaspy w poszukiwaniu studzienki służącej do podłączenia światłowodu zdali sobie sprawę… że jedną z zasp jest samochód. Na całe szczęście poszukiwania prowadzili z właściwą spawaczom światłowodu delikatnością i subtelnością, więc żaden samochód nie został uszkodzony.

To tylko trzy historie opowiedziane przez Marcina, który podzielił się swoimi doświadczeniami w tym odcinku serii. Podobnych w skali kraju są setki. Są także tysiące innych – zablokowane peszle w budynkach, trudności z dostępem do pasa drogowego, budynków spółdzielni czy kanalizacji technicznej innych operatorów. Wszystkie one oznaczają wolniejsze podłączanie kolejnych budynków. Wielokrotnie pisaliśmy już o tym na blogu choćby w tekstach „Prezesie spółdzielni, proszę pozwól mieszkańcom mieć światłowód” oraz tekście towarzyszącym 10 odcinkowi serii, gdzie odpowiadałem na Wasze pytania w ramach Q&A, dlatego jeżeli chcecie wiedzieć więcej – zajrzyjcie do nich.

Czas na kolejny Q&A. Jesteście gotowi?

Skoro już przy Q&A jesteśmy – czas na kolejny. Jeżeli widzieliście już wideo pewnie o tym wiecie. Po raz kolejny, w 20 odcinku serii chciałbym odpowiedzieć na Wasze pytania dotyczące działania naszej sieci.

Możecie je zadawać w komentarzach poniżej i na YouTube (a także gdziekolwiek indziej chcecie, ale wtedy nie daję gwarancji, że je odnajdę 😉 ). Na wszystkie nie dam rady odpowiedzieć, dlatego będę musiał przeprowadzić selekcję. Do zobaczenia już za miesiąc!

Ile tych światłowodów i gdzie one są?

Na samym początku tekstu napisałem o 3,8 mln gospodarstw domowych w zasięgu światłowodu, to dane na koniec czerwca 2019 r. Jednak tę cyfrę już znacie z naszych wyników finansowych za pierwsze półrocze 2019 roku. Jednak mam dla Was kilka innych, równie ciekawych, a może nawet bardziej. W końcu wiecie już jak niesamowite historie mogą się kryć za statystyką, do której tak bardzo lubimy się odwoływać.

Intensywnie inwestujemy w światłowód, już w 130 polskich miastach, w 66 z nich w zasięgu Orange Światłowodu znajduje się już ponad połowa gospodarstw domowych. Są nawet takie, jak Słupsk, Bydgoszcz, Olsztyn czy Lublin, gdzie w zasięgu usługi jest już ponad 75% z nich. Co bardzo ważne, dla Was jak sądzę też, w drugim kwartale 2019 roku aż 20% wszystkich gospodarstw domowych podłączaliśmy w miejscowościach w których mieszka mniej niż 10 tys. osób.

Światłowód Orange w Krakowie - grafika ilustracyjna

Często słyszę, że nasza sieć światłowodowa jest „pusta” co ma dowodzić wielu różnych błędów, które popełniliśmy w trakcie jej budowy. Nie będę się kłócił, pokażę dane. W połowie 2017 roku, dokładnie 2 lata temu  z naszego światłowodu korzystało 7,4% z 1,953 mln gospodarstw domowych w zasięgu, co było poważnym wzrostem z nieco ponad 3% w połowie 2016 roku. Na koniec czerwca 2019 roku w zasięgu Orange Światłowodu było ponad dwa razy więcej gospodarstw domowych – 3,8 mln, a z naszej sieci korzystało już 12,4%. Jednak to nie wszystko w Podkowie Leśnej ze światłowodu korzysta ponad połowa wszystkich gospodarstw domowych w zasięgu. Są też takie miasta jak Zakopane czy Grodzisk Mazowiecki, gdzie ze światłowodu korzysta 25% z nich.

Światłowód jest… energooszczędny 😉

A skoro już przy liczbach jesteśmy, czy wiecie, że światłowód jest energooszczędny? Otóż zużycie prądu na klienta światłowodu jest 8-krotnie mniejsze niż w przypadku klienta korzystającego z łącza miedzianego i 5-krotnie niższe niż w przypadku klienta korzystającego z łącza mobilnego. Pewnie ma to związek z tym jak światłowód działa.

Obejrzyjcie także inne materiały wideo o światłowodzie, które powstały w ramach serii „Jak to działa?”, znajdziecie je poniżej.

P.S. jeżeli chcecie więcej telekomunikacyjnych anegdotek polecam Wam tekst Jak się kradnie kable?

Udostępnij: Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

29 maja 2019

Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

Każdy klient Orange Światłowodu dostaje w pakiecie małe pudełko – FunBox 3.0, który łączy ze sobą modem i ONT, czyli urządzenie na którym kończy się światłowód. Dzięki temu, że wszystko jest w jednym miejscu, opóźnienia są minimalizowane, gdyż sygnał nie jest wielokrotnie przetwarzany. Równie ważne jest to, że FunBox 3.0 obsługuje standard WiFi 802.11ac i ma cztery anteny pracujące w trybie MU-MIMO. Dla Was oznacza to, że internet po WiFi będzie działać naprawdę szybko – ten standard pozwala nawet na 1300  Mb/s, oczywiście w warunkach laboratoryjnych i gdy oba urządzenia go obsługują. A w przypadku FunBox 3.0 w warunkach domowych mozemy osiągnąć prędkość nawet do około 750 Mb/s.

Jak mieć szybkie WiFi?

Zobaczyliście już modem w środku, jednak to nie wszystko, jest też software. Odpowiednie oprogramowanie zapewnia, że Wasze WiFi wybierze optymalny kanał do nadawania i odbierania. To bardzo ważne. Większość z nas mieszka w blokach, gdzie wiele kanałów WiFi, szczególnie tych w paśmie 2,4 GHz jest bardzo zapchana. Korzysta z nich wiele urządzeń jednocześnie, a wysyłane przez nie sygnały zakłócają się nawzajem. Oznacza to, że prędkości takiego internetu będą dramatycznie niższe niż gdyby zakłóceń nie było. Niestety może być to odczuwalne nawet, gdy internet doprowadzany do Waszego domu osiąga świetne prędkości.

Rozwiązania mogą być dwa – przejście na mniej zajęty kanał lub do pasma 5 GHz, które jest mniej „oblegane” i pośrednio mniej podatne na zakłócenia. W przypadku FunBox 3.0 stosujemy oba te rozwiązania jednocześnie. Nie musicie już ręcznie wybierać najmniej obleganego kanału, modem co jakiś czas sprawdza sytuację i przełącza całe domowe WiFi na najlepszy. Modem będzie także próbował przenosić ruch właśnie na pasmo 5 GHz.

Niestety czasem może być też tak, że urządzenia z których korzystacie w domu nie będą nigdy osiągać świetnych prędkości – mogą obsługiwać także bardzo leciwe standardy WiFi, czy nie obsługiwać pasma 5 GHz.

Wielokrotnie pisaliśmy już na blogu jak osiągnąć możliwe najlepszy internet WiFi i najwyższe prędkości, dlatego odsyłam Was do tych tekstów. Weźcie jednak poprawkę na ich datę publikacji – kilka informacji mogła się zdezaktualizować.

Pełen zestaw możliwości FunBox 3.0 i nie tylko

Chciałbym jeszcze wspomnieć o Aplikacji Mój FunBox, która zapewnia wiele dodatkowych możliwości. Moja ulubiona to możliwość wysłania do gości hasła do WiFi poprzez SMS. Super sprawa. Drugą, równie dobrą, choć sam z niej nie korzystam to system kontroli rodzicielskiej, dzięki której można wyłączać domowe WiFi lub blokować dostęp do niego konkretnym urządzeniom. O aplikacji mówię zresztą w wideo, podobnie jak o Smart WiFi Box, czyli bardzo, bardzo zaawansowanym extenderze. Daje on wiele możliwości extendera, a także kilka dodatkowych. Co powiecie, na podpięcie Smart WiFi Box do FunBox po WiFi, które będzie mogło przesyłać dane z dużymi prędkościami nawet w dużym mieszkaniu czy biurze i podpięcie do Extendera starszego komputera, który normalnie nie poradziłby sobie z szybkim internetem. Gwarantuje Wam, że takich rozwiązań jest więcej i warto samemu ich poszukiwać.

Możecie także obejrzeć wcześniejsze materiały z cyklu jak to działa. Było sporo o światłowodzie, sieci mobilnej, smartfonach a nawet cyberprzestępcach!

Udostępnij: Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

15 maja 2019

Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

Wiecie jaki jest najlepszy dowód, że inwestycje w światłowód w domach jednorodzinnych (i nie tylko) trwają w najlepsze? Coraz częściej widzę pytania o to jak przygotować swój dom, na przykład w trakcie remontu na podłączenie światłowodu. Nic dziwnego, w zasięgu jest już prawie 200 tys. domów jednorodzinnych. Postanowiłem zebrać dla Was kilka wskazówek.

Zacznę jednak od tego, że wszystkie „poważne” prace na etapie podłączenia usługi , związane ze światłowodem powinni prowadzić fachowcy – dokładnie fachowcy Orange.

Przewody światłowodowe, choć nie są delikatne niczym porcelana, to jednak w trakcie montażu można je uszkodzić. Innym powodem, dla którego warto zostawić to specjalistom jest wykorzystanie w trakcie montażu specjalnych narzędzi, bez których obróbka cienkiego jak włos włókna światłowodowego jest praktycznie niemożliwa. Takich narzędzi na wyprzedaży w „Casto” nie kupicie.

Choć samo stworzenie instalacji to trudne zadanie, to do podłączenia można się przygotować. Światłowód do domu jednorodzinnego podłączamy na dwa  sposoby – „doziemnie” oraz po słupach. Zakładam, że na tym etapie nie wiecie jaką metodę zastosujemy u Was, więc opiszę obie.

Światłowód z podziemi do domu jednorodzinnego

Tutaj kluczem jest wyprowadzenie odpowiedniego kanału dla światłowodu bezpośrednio do granicy działki. Dzięki temu, gdy przyjdzie do instalacji nie trzeba będzie przekopywać ogródka, zrywać kostkę i walczyć z płotem. Powinniście zacząć od poprowadzenia między budynkiem, a płotem rury Ø40 mm, zaślepić ją i dobrze oznaczyć jej koniec. Rurę taką możecie nabyć praktycznie w każdym markecie budowlanym.  To pozwoli poprowadzić nam w przyszłości instalację. Rura powinna mieć możliwie mało zagięć, by łatwo można było wprowadzić do niej światłowód. W środku warto pociągnąć pilot – linkę lub cienki drut, za który później będzie można zaczepić przewód i przeciągnąć go przez rurę. Wielokrotnie w tekście używam tego sformułowania, zawsze dokładnie w tym kontekście.

To jednak dopiero początek, bo co prawda stworzyliśmy właśnie drogę dla światłowodu do waszego domu, jednak zapewne na jego peryferia. Kolejnym elementem, o którym powinniście pamiętać jest montaż tak zwanej telekomunikacyjnej skrzynki mieszkaniowej. Zaleca się, by była gdzieś przy wejściu do budynku, w garażu lub w pomieszczeniu gospodarczym.

Taką skrzynkę możecie znaleźć w internecie, kupić na Allegro, więc nie będę się rozwodził. Od 2013 roku jest obowiązkowa w budynkach wielorodzinnych. W przypadku budynków jednorodzinnych niestety każdy właściciel musi osobiście o nią zadbać. Jednak o telekomunikacyjnej skrzynce mieszkaniowej będzie nieco więcej poniżej.

Światłowód do domku jednorodzinnego biegnie także po słupie

Światłowód do domków jednorodzinnych prowadzimy także po słupach. Takie rozwiązanie mogliście zobaczyć  między innymi w dwóch materiałach wideo, gdzie pokazywałem Wam podłączanie światłowodu do osiedla domków jednorodzinnych.

Tutaj kluczowym elementem jest pozostawienie możliwości wprowadzenia światłowodu do budynku. Najlepiej sprawdzi się rura osłonowa lub tzw. korytko prowadzące z górnej części domu – okolic dachu, podbitki dachowej, ganku do wspomnianej telekomunikacyjnej skrzynki mieszkaniowej. Wlot takiej rury powinien być zamknięty, zabezpieczony i znajdować się w możliwie niewidocznym, choć dostępnym miejscu, w pobliżu którego będzie mocowany kabel zawieszony ze słupa. Tak jak poprzednio zostawiamy w środku  pilot i dbamy, by rurka miała możliwie mało delikatnych zgięć.

Telekomunikacyjna skrzynka mieszkaniowa przydaje się do światłowodu

Taka skrzyneczka  to w nowobudowanych budynkach wielorodzinnych już standard. Jednak w domach jednorodzinnych nadal rzadko spotykana. Może być zarówno wbudowana w ścianę jak i umieszczona na niej. Powinna być dość duża minimum 280x360x80mm (odpowiednio – szerokość, wysokość, głębokość), a w środku powinno znaleźć się przynajmniej jedno gniazdo 230V/50Hz. W związku z tym powinna być także w miejscu niedostępnym dla dzieci, być zamykana oraz posiadać II klasę ochronności zgodnie z normą PN-EN 61140:2016-07 – Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym.

Schemat instalacji światłowodowej w domu

Wspomniane już rurki (lub peszle) powinniście poprowadzić do tych miejsc w budynku, w których będziecie chcieli korzystać z internetu czy TV, a także tych miejsc, które zapewnią najlepszy zasięg Wi-Fi. Warto od razu poprowadzić nim przewód Gigabit Ethernet, którym w przyszłości podłączycie na przykład komputer lub Smart Wi-Fi Box. Takie peszle powinny mieć średnicę wewnętrzną minimum 12 mm i być zaopatrzone w piloty. Warto także pociągnąć jeden z peszli do miejsca gdzie planujecie mieć zestaw kina domowego i pozostawić tam tylko pilota. Pozwoli on w przyszłości w razie potrzeby pociągnąć tam światłowód. Na jego końcu warto zamontować puszkę 60 mm głębokości i gniazdko światłowodowe. Taki układ pozwoli w przyszłości szybko zamontować światłowód.

Peszle to trudna sprawa. Często łamią się, pod wpływem na przykład ciężaru wylewki betonowej i stają się niedrożne.  Instrukcje prawidłowego kładzenia peszli znajdziecie w internecie, a przy odbiorze budynku zwracajcie na nie baczną uwagę.

Jeżeli planujecie większy dom, warto stworzyć całą sieć kabli Gigabit Ethernet, do kilku pokoi. Niestety fizyki nie oszukamy i zasięg WiFi może nie sięgnąć wszędzie. Dlatego może się przydać urządzenie, które poszerzy zasięg modemu, takie jak Smart WiFi Box. To element szerszego systemu naszego Smart WiFi, które pozwala zoptymalizować działanie domowej sieci.

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej, jak przygotować swój dom, czy też mieszkanie na nową technologię to zapraszam do zapoznania się z dokumentem przygotowanym specjalnie przez Orange dostępnym pod tym linkiem: https://www.orange.pl/ftth_oferta.phtml#standard_techniczny

Jeżeli jesteście już w zasięgu światłowodu zajrzyjcie po prostu na stronę orange.pl by dowiedzieć się więcej o ofercie. Możecie go wziąć także na próbę.

Udostępnij: Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

8 maja 2019

Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

Warszawiacy mogą już  korzystać z promocji na Orange Światłowód. Dzięki temu zapłacą  za najszybszy internet nawet o 360 zł mniej.

Orange Polska przygotował specjalną ofertę superszybkiego dostępu do internetu dla mieszkańców stolicy. Mogą z niej skorzystać wszyscy, którzy znajdują się w zasięgu sieci światłowodowej. Miesięczny koszt oferty o prędkości do 300 Mb/s wyniesie 49,99 zł przez cały czas trwania umowy (cena regularna 64,99 zł ), a opcji z transferem do 1 Gb/s – 69,99 zł (cena regularna 84,99 zł).

Obniżona została także cena pakietu światłowodu z telewizją. Superszybki internet razem ze 118 kanałami telewizyjnymi, w tym 66 w jakości HD, kosztuje teraz tylko 79,99 zł (internet do 300 Mb/s) lub 99,99 zł (internet do 1Gb/s). Ceny pakietów poza promocją to odpowiednio: 109,99 zł i 129,99 zł. Obniżone ceny obowiązują przy umowie na 24 miesiące.

Podstawową ofertę pakietu Orange Światłowodu z telewizją, można powiększyć o dodatkowe pakiety telewizyjne, które można testować za darmo przez pierwszy miesiąc, bez podpisywania lojalki i dodatkowo w nowych, niższych cenach.

W ramach promocji klienci otrzymają darmowy router i dekoder. Operator zapewnia też profesjonalną instalację łącznie z uruchomieniem usług u klienta w domu. Promocja obowiązuje do odwołania.

Orange Polska stale rozbudowuje sieć światłowodową. Do końca tego roku w zasięgu Światłowodu Orange w Warszawie znajdzie się nawet 650 tys. domów i mieszkań – 2/3 wszystkich warszawskich gospodarstw domowych.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

Orange Światłowód o prędkości 1Gb/s dostępny w całym kraju

25 kwietnia 2019

Orange Światłowód o prędkości 1Gb/s dostępny w całym kraju

Wszyscy, którzy mieszkają w zasięgu Orange Światłowodu – 3,5 mln gospodarstw domowych, mogą już korzystać z superszybkiego internetu o prędkości 1 Gb/s. Dotychczas najwyższa prędkość była dostępna tylko dla mieszkańców 76 gmin, w których rynek szerokopasmowego internetu został zderegulowany przez UKE.

Światłowód o prędkości do 1 Gb/s to wyjątkowy komfort korzystania z sieci przez wszystkich domowników, na wielu urządzeniach jednocześnie. Pozwala oglądać filmy online, ściągać video najwyższej jakości bez tracenia czasu na buforowanie, grać w gry online bez przerw i tzw. lagów czy wygodnie  pracować z domu z dużą wydajnością.

Nowe możliwości z 1 Gb/s i Smart WiFi

Wszyscy klienci, którzy już korzystają z Orange Światłowodu, mogą przyspieszyć swój internet do 1 Gb/s  w dowolnym momencie trwania umowy.

Orange Światłowód można kupić wraz ze Smart WiFi, które zapewnia najlepszy bezprzewodowy internet w całym domu. Usługa ta działa w oparciu o modem FunBox 3.0 oraz urządzenie Smart Wi-Fi Box. Łączy się ono bezprzewodowo z modemem i wzmacnia sygnał Wi-Fi. Oba urządzenia monitorują jakość połączeń Wi-Fi w domowej sieci i płynnie przełączają sprzęty, z których korzystają domownicy do tego punktu dostępu, który w danym miejscu zapewnia lepsze parametry transmisji. Dzięki temu poruszając się po domu nie trzeba ręcznie wyszukiwać sieci Wi-Fi, by skorzystać z szybszego internetu.

Orange Światłowód w opcji 1Gb/s można kupić jako samodzielną usługę (przy umowie na 24 miesiące abonament wynosi 69,99 zł przez pierwsze 12 miesięcy, a później 99,99 zł) lub w korzystnym pakiecie Orange Love – wraz z telewizją, usługami mobilnymi czy telefonem domowym.

Do wyboru są :

Orange Love Mini, składający się z dwóch usług: internetu, w tym  Orange Światłowodu ze  Smart Wi-Fi i abonamentu komórkowego z 5 GB internetu.

Orange Love  Standard – pakiet łączący cztery najpopularniejsze usługi: telewizję z 104 kanałami, w tym 55 HD, internet domowy, w tym  Orange Światłowód ze Smart Wi-Fi, telefon stacjonarny i abonament komórkowy z 5 GB internetu.

Orange Love Extra to internet domowy, 168 kanałów telewizji, (m.in. pakiet Eleven, pakiet  Polsat, pakiet Multi+), w tym 100 w jakości HD, bogata biblioteka treści w jakości 4K, a także usługa Orange TV Go, czyli dostęp do telewizji Orange na urządzeniach mobilnych. W abonamencie komórkowym klienci otrzymują internet bez limitu (10 GB z pełną prędkością, potem do 1 Mb/s).

Pakiet Orange Love Premium  oferuje internet domowy, w tym Orange Światłowód wraz ze Smart Wi-Fi, 181 kanałów TV, w tym 113 w jakości HD, telewizję i VOD w jakości 4K, mobilny dostęp do wybranych treści w Orange TV Go oraz HBO GO. W ramach pakietu klienci otrzymują dostęp do m.in. pakietu Eleven, pakietu Polsat oraz wszystkich kanałów Canal+. W abonamencie komórkowym klienci otrzymują  internet bez limitu (20 GB z pełną prędkością, potem do 1 Mb/s).

Udostępnij: Orange Światłowód o prędkości 1Gb/s dostępny w całym kraju