18 marca 2024

W Warszawie i Krakowie można już korzystać z ultraszybkiego Orange Światłowodu o prędkości aż do 8 Gb/s. To światłowód najnowszej generacji, spełniający potrzeby najbardziej wymagających użytkowników. Na start, w zasięgu znalazło się ponad 830 tys. gospodarstw domowych. Jeszcze w tym roku Orange planuje zaoferować Światłowód do 8 Gb/s w kolejnych miastach.

Ponad dziesięć lat temu Orange Polska rozpoczął światłowodową podróż, oferując pierwsze usługi w technologii FTTH. Dziś jesteśmy w zupełnie innym miejscu. Z Orange Światłowodu korzysta już ponad 1,3 mln klientów i coraz więcej z nich wybiera wyższe opcje prędkości. Dziś robimy kolejny ogromny krok i sięgamy po najnowsze rozwiązania technologiczne dając klientom internet światłowodowy o prędkości do 8 Gb/s. To innowacyjne rozwiązanie odpowiada nie tylko na obecne potrzeby klientów, ale także na te, które dopiero się pojawią. Usługa ta oferuje jakość jakiej oczekują najbardziej wymagający użytkownicy. Nasza nowa propozycja otwiera pełnię możliwości dla prawdziwego domu przyszłości. Planujemy, że już do końca roku obejmiemy zasięgiem nowej oferty blisko 2 mln gospodarstw domowych – mówi Liudmila Climoc, prezeska Orange Polska.

Najszybszy, dostępny obecnie Orange Światłowód oparty jest o testowaną już wcześniej technologię XGS-PON, najnowszą generację technologii światłowodowej. Ultraszybkie łącze światłowodowe doskonale sprawdzi się przy korzystaniu z rozrywki w najwyższej jakości – streamingu video, gier online, wirtualnej rzeczywistości. To idealne rozwiązanie dla osób wykonujących wolne zawody związane z przesyłaniem dużych plików, czyli grafików, twórców gier video, profesjonalistów zajmujących się obróbką dźwięku.

Ultraszybki Orange Światłowód bez problemu poradzi sobie z zadaniami, takimi jak rendering filmów 4K, szybkie operacje zdalne na dużych bazach danych, transmisje strumieni z kamer o wysokiej rozdzielczości. Doskonale sprawdzi się tam, gdzie z sieci intensywnie korzysta wielu użytkowników jednocześnie, na różnych urządzeniach. Dzięki Wi-Fi można podłączyć nawet 256 urządzeń!

Przepustowość, czyli maksimum możliwość technologii XGS-PON wynosi 10 Gb/s. Prędkość pobierania, jaką użytkownicy mogą realnie osiągnąć na swoim urządzeniu, to 8 Gb/s.  Prędkość wysyłania danych jakie oferuje usługa, to maksymalnie 1 Gb/s.

Aby skorzystać z możliwości tak szybkiego łącza, niezbędny jest laptop lub komputer stacjonarny z portem 10 Gb/s.

Światłowód do 8 Gb/s obsługuje nowy modem Funbox 10 – z najnowszym standardem Wi-Fi 6E, gotowy już na pasmo 6 GHz. To przyjazne środowisku urządzenie, minimalistyczne w wyglądzie i proste w obsłudze. Posiada tryby eko, które pozwolą dostosować pracę do potrzeb użytkownika, tak by oszczędzać energię. Obudowa oraz opakowanie wykonane zostały w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu.

Ultraszybki Orange Światłowód do 8 Gb/s jest obecnie dostępny dla nowych klientów – podpisujących umowy na 24 miesiące lub na czas nieokreślony. W opcji z rabatami, wraz z Funboxem 10, można z niego korzystać już od  200,01 zł miesięcznie. A przy zamówieniu przez stronę www klienci mogą skorzystać z dodatkowej promocji.

Orange dostarcza światłowód w technologii FTTH (Fiber To The Home – czyli bezpośrednio do mieszkania), która daje najwięcej możliwości i jest najbardziej efektywna. Szczegóły oferty Orange Światłowód do 8 Gb/s są dostępne są na stronie www.orange.pl/8. Oprócz najnowszej prędkości, w Orange można korzystać także z opcji do 300 Mb/s, do 600 Mb/s oraz do 1 Gb/s, a także Światłowodu Pro 2.0, oferującego prędkość do 2 Gb/s łącznie na wszystkich urządzeniach w domu.

***

Orange Polska rozwija technologię światłowodową od ponad 10 lat, a w 2015 rozpoczął budowę dostępowej sieci światłowodowej na masową skalę. Od tego czasu na inwestycje światłowodowe wydał ponad 4 mld zł, rozwijając sieć nie tylko w miastach, ale także na obszarach zagrożonych wykluczeniem cyfrowym, w ramach programów z dofinansowaniem ze środków UE. Inwestycje światłowodowe – zwłaszcza na terenach z ograniczonym dostępem do szybkiego internetu – realizuje obecnie także Światłowód Inwestycje, którego współudziałowcem jest Orange Polska. S-I udostępnia swoją sieć operatorom, by mogli na niej świadczyć własne usługi. Od początku działalności wydał na budowę światłowodów blisko 2 mld zł.

***

Grafiki do pobrania z Mediateki

Mediateka

Udostępnij: Internet, który wyprzedza przyszłość. Orange wprowadził ofertę światłowodową do 8 Gb/s

GRAFIKA – Orange wprowadził ofertę światłowodową do 8 Gb/s

18 marca 2024

GRAFIKA – Orange wprowadził ofertę światłowodową do 8 Gb/s

Udostępnij: GRAFIKA – Orange wprowadził ofertę światłowodową do 8 Gb/s

Nawet 600 gigabajtów i bezpłatna CyberOchrona w Orange Love

3 lipca 2023

Nawet 600 gigabajtów i bezpłatna CyberOchrona w Orange Love

Od 3 lipca wszystkim kupującym pakiety Orange Love lub przedłużającym umowy na te pakiety Orange zwiększa liczbę gigabajtów oraz dodaje bezpłatnie CyberOchronę. W Love Mini w abonamencie komórkowym co miesiąc klienci otrzymają 100 GB i także usługę CyberOchrona. W wyższych pakietach – Love Standard i Love Extra (także w wersjach z Netflixem) użytkownicy będą mogli cieszyć się z 600 GB co miesiąc.

To ogromna ilość internetu, wręcz nie do spożytkowania – do bezkońca. Z pewnością ucieszy graczy oraz tych, którzy oglądają dużo filmów. Gigabajty przydadzą się do  słuchania muzyki, stałego kontaktu z bliskimi, pracy, rozrywki.

Oprócz GB pakiet Orange Love zyskuje także bonus w postaci usługi CyberOchrona. Blokuje ona zagrożenia internetowe, zanim dotrą np. do smartfona. Zwiększa ochronę  m.in. przed kradzieżą loginów i haseł, czy  podejrzanymi  linkami – nie wymaga instalacji, aktualizacji i działa skuteczniej niż większość antywirusów. Usługa pozwala samodzielnie konfigurować blokady wybranych kategorii stron, czy konkretnych adresów.

Przy tej okazji warto przypomnieć, że również wszystkie plany 5G z abonamentem komórkowym w Orange (Plan S, M i L) zwiększają ochronę przed cyberzagrożeniami – to jedyne na rynku bezpieczne plany mobilne z darmową CyberOchroną. W Planie L od 22 czerwca można bezpiecznie korzystać z internetu do bezkońca, czyli 600 GB miesięcznie.

Światłowód w pakiecie Love Mini

Klienci, którzy dotychczas korzystali z samego abonamentu komórkowego za 55 zł/mies. (z rabatami) mogą teraz dokupić superszybki światłowód dopłacając jedynie 35 złotych miesięcznie więcej. Wystarczy przejść do Love Mini, czyli połączyć abonament komórkowy i światłowód w pakiet. Jest to komfortowe rozwiązanie: w pakiecie jest taniej, a wszystkie usługi są na jednym rachunku. Klienci otrzymują też bonusy – ochronę internetu w komórce i duże pakiety GB (jak powyżej opisane). Swoje usługi można samodzielnie kontrolować i obsługiwać w Mój Orange, z poziomu konta internetowego lub aplikacji mobilnej. W aplikacji co środę dodatkowo można odbierać prezenty w postaci rabatów czy gratisów.

Osoby, które dopiero zdecydują się przejść do Orange – mogą skorzystać z powitalnej promocji i kilku miesięcy abonamentu gratis. Szczegóły dostępne są tutaj.

Wszyscy, którzy chcą dowiedzieć się więcej o szybkim internecie światłowodowym w Orange lub zawartości pakietów Love, by wybrać najlepszą dla siebie opcję, znajdą informacje o tym na stronie orange.pl. Warto także śledzić informacje o nowych ofertach i promocjach na blogu Orange.

Udostępnij: Nawet 600 gigabajtów i bezpłatna CyberOchrona w Orange Love

Mediateka

Dzięki Orange już milion klientów cieszy się światłowodowym internetem

10 stycznia 2022

Gaming

Czy odróżnisz grę od rzeczywistości? Nowe demo Unreal Engine Ci to utrudni

21 grudnia 2021

Czy odróżnisz grę od rzeczywistości? Nowe demo Unreal Engine Ci to utrudni

Hiperrealizm to nie tylko grafika. To również zachowanie sztucznej inteligencji, prędkość wczytywania assetów czy nawet zasady fizyki przeniesione ze świata prawdziwego do tego wirtualnego. Nowe odsłony silników graficznych takich jak Unreal Engine 5 udowadniają, że coraz trudniej będzie odróżnić rzeczywistość od gry.

Niesamowite możliwości Unreal Engine 5 oraz zwiastun The Matrix Resurrections

Keanu Reeves wygenerowany komputerowo w czasie rzeczywistym za pomocą Unreal Engine 5

Ważną rolę w uniwersum Matrixa odgrywa pytanie: “Czym jest rzeczywistość?“. Po obejrzeniu poniższego zwiastuna zacząłem mieć wątpliwości. W trakcie seansu możemy zaobserwować transformację nagranego aktora – Keanu Reeves’a, do postaci wirtualnej. Jego sylwetka została wyrenderowana w czasie rzeczywistym w silniku graficznym Unreal Engine 5. W mgnieniu oka na ekranie pojawiają się dziesiątki kopii bohaterów, a film zmienia się w grę.

Co ciekawe materiał został nagrany na konsolach obecnej generacji, czyli Playstation 5 oraz Xbox Series X. Mimo średnio budżetowych podzespołów zamieszczonych w konsolach, deweloperzy są w stanie osiągnąć hiperrealizm widoczny przez niemal niezauważalną tranzycję między światami. Można powiedzieć, że twórcy kreują zupełnie nową, wirtualną rzeczywistość – za pomocą dzisiejszych narzędzi. Efekt, który obserwujemy w trailerze The Matrix Resurrections zawdzięczamy kilku technikom. Są one zamieszczone bezpośrednio w silniku i można z nich dowolnie korzystać w procesie tworzenia gier. Warto je pokrótce opisać z osobna.

Po pierwsze – możemy zaobserwować wysoce rozwiniętą sztuczną inteligencję. Każdy z NPC ma swoje własne życie w grze – niezależne od poczynań gracza. Niegrywalne postacie wykonują swoje zadania, nawet gdy nie są w zasięgu wzroku gracza.

Po drugie –  w oprogramowaniu znajduje się system oświetlenia – od teraz programiści będa mogli korzystać z przygotowanego wcześniej systemu, bez konieczności tworzenia nowego. Ten będzie rozbudowany – obsługuje nawet raytracing, czyli odbijanie wiązek światła w czasie rzeczywistym. To umożliwi ogromny skok w grafice gier komputerowych.

Po trzecie – nowy system geometryczny pozwoli na stworzenie obiektów pełnych w detale. W grywalnym demie graficzny możemy zwiedzić dokładnie odwzorowany Nowy Jork.

Jak będzie wyglądać przyszłość – nie tylko gamingu?

Zestaw VR HTC Vive Cosmos testowany na blogu Orange

Dlaczego o tym piszę? To zalążek przyszłości, która tyczy każdego z nas. Z Unreal Engine 5 korzystają nie tylko twórcy gier, ale również projektanci wnętrz czy filmowcy. To przyśpieszy ich pracę, a co za tym idzie – czas oczekiwania na materiały filmowe/graficzne może znacznie się skrócić, bez straty w jakości.

Jest to również kolejny krok w osiągnięciu stworzenia doskonałej wirtualnej rzeczywistości. Wiele firm takich jak Facebook czy HTC pracuje nad nowymi hełmami VR, oraz nad środowiskami, w których stworzymy swoje “alternatywne życie”. Za pomocą internetu i VRu przeniesiemy się do świata nowych możliwości, którego zalążek widzimy już dziś. Omawiana technologia rozwija się w bardzo szybkim tempie, a jej motorem napędowym są gry. Moim zdaniem na ten moment  środowisko VR pod względem graficznym znajduje się około 15 lat za obrazem wyświetlanym na monitorach/telewizorach. Nie jestem futurologiem, ale obstawiam, że za około ćwierć wieku będziemy w stanie zanurzyć się do fotorealistycznego świata wirtualnego z założonymi hełmami na głowie.

Gra w chmurze Xbox Game Pass Ultimate na telefonie z Androidem i IOS

To, że w przyszłości czekają nas fajerwerki graficzne, nie oznacza, że dziś nie możemy nacieszyć się hiperrealistycznymi doznaniami. Wręcz przeciwnie – są na wyciągnięcie ręki, a raczej wyciągnięcie pada. Niestety – taki rodzaj wrażeń wiąże się z wysokimi kosztami. Cena starej karty graficznej, w czasach braku dostępu do półprzewodników, jest podobna do gamingowej konsoli – to koszt około 1500 złotych. Znam jednak tańsze i dostępne dla każdego rozwiązanie, w którym pomoże Ci Orange. To gra w chmurze.

Za pomocą stabilnego łącza internetowego np: Orange Światłowód, możesz grać w gry z chmury na urządzeniach z Androidem, komputerze z systemem Windows 10/11 czy na leciwej już konsoli Xbox One. Proces opisuję w jednym z wpisów z serii Graczyk o grach. Wystarczy pobrać aplikację Xbox, a następnie w sklepie Microsoft Store, za pomocą “Płać z Orange” zakupić abonament Xbox Game Pass Ultimate. Od tego momentu będziesz mógł cieszyć się grami, bez konieczności ich pobierania. Chcesz doświadczyć wysokiej jakości grafiki i realistycznej fizyki? Sprawdź takie gry jak: Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5, Quantum Break, Sniper Elite 4.

Z Orange Światłowód będziesz mógł cieszyć się rozgrywką w chmurze – z niskim pingiem, bez lagów oraz z rozdzielczością FULL HD. Orange Światłowód to prędkość pobierania nawet do 1Gb/s oraz wysyłania do 300Mb/s.

Udostępnij: Czy odróżnisz grę od rzeczywistości? Nowe demo Unreal Engine Ci to utrudni