Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

29 maja 2019

Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

Każdy klient Orange Światłowodu dostaje w pakiecie małe pudełko – FunBox 3.0, który łączy ze sobą modem i ONT, czyli urządzenie na którym kończy się światłowód. Dzięki temu, że wszystko jest w jednym miejscu, opóźnienia są minimalizowane, gdyż sygnał nie jest wielokrotnie przetwarzany. Równie ważne jest to, że FunBox 3.0 obsługuje standard WiFi 802.11ac i ma cztery anteny pracujące w trybie MU-MIMO. Dla Was oznacza to, że internet po WiFi będzie działać naprawdę szybko – ten standard pozwala nawet na 1300  Mb/s, oczywiście w warunkach laboratoryjnych i gdy oba urządzenia go obsługują. A w przypadku FunBox 3.0 w warunkach domowych mozemy osiągnąć prędkość nawet do około 750 Mb/s.

Jak mieć szybkie WiFi?

Zobaczyliście już modem w środku, jednak to nie wszystko, jest też software. Odpowiednie oprogramowanie zapewnia, że Wasze WiFi wybierze optymalny kanał do nadawania i odbierania. To bardzo ważne. Większość z nas mieszka w blokach, gdzie wiele kanałów WiFi, szczególnie tych w paśmie 2,4 GHz jest bardzo zapchana. Korzysta z nich wiele urządzeń jednocześnie, a wysyłane przez nie sygnały zakłócają się nawzajem. Oznacza to, że prędkości takiego internetu będą dramatycznie niższe niż gdyby zakłóceń nie było. Niestety może być to odczuwalne nawet, gdy internet doprowadzany do Waszego domu osiąga świetne prędkości.

Rozwiązania mogą być dwa – przejście na mniej zajęty kanał lub do pasma 5 GHz, które jest mniej „oblegane” i pośrednio mniej podatne na zakłócenia. W przypadku FunBox 3.0 stosujemy oba te rozwiązania jednocześnie. Nie musicie już ręcznie wybierać najmniej obleganego kanału, modem co jakiś czas sprawdza sytuację i przełącza całe domowe WiFi na najlepszy. Modem będzie także próbował przenosić ruch właśnie na pasmo 5 GHz.

Niestety czasem może być też tak, że urządzenia z których korzystacie w domu nie będą nigdy osiągać świetnych prędkości – mogą obsługiwać także bardzo leciwe standardy WiFi, czy nie obsługiwać pasma 5 GHz.

Wielokrotnie pisaliśmy już na blogu jak osiągnąć możliwe najlepszy internet WiFi i najwyższe prędkości, dlatego odsyłam Was do tych tekstów. Weźcie jednak poprawkę na ich datę publikacji – kilka informacji mogła się zdezaktualizować.

Pełen zestaw możliwości FunBox 3.0 i nie tylko

Chciałbym jeszcze wspomnieć o Aplikacji Mój FunBox, która zapewnia wiele dodatkowych możliwości. Moja ulubiona to możliwość wysłania do gości hasła do WiFi poprzez SMS. Super sprawa. Drugą, równie dobrą, choć sam z niej nie korzystam to system kontroli rodzicielskiej, dzięki której można wyłączać domowe WiFi lub blokować dostęp do niego konkretnym urządzeniom. O aplikacji mówię zresztą w wideo, podobnie jak o Smart WiFi Box, czyli bardzo, bardzo zaawansowanym extenderze. Daje on wiele możliwości extendera, a także kilka dodatkowych. Co powiecie, na podpięcie Smart WiFi Box do FunBox po WiFi, które będzie mogło przesyłać dane z dużymi prędkościami nawet w dużym mieszkaniu czy biurze i podpięcie do Extendera starszego komputera, który normalnie nie poradziłby sobie z szybkim internetem. Gwarantuje Wam, że takich rozwiązań jest więcej i warto samemu ich poszukiwać.

Możecie także obejrzeć wcześniejsze materiały z cyklu jak to działa. Było sporo o światłowodzie, sieci mobilnej, smartfonach a nawet cyberprzestępcach!

Udostępnij: Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

15 maja 2019

Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

Wiecie jaki jest najlepszy dowód, że inwestycje w światłowód w domach jednorodzinnych (i nie tylko) trwają w najlepsze? Coraz częściej widzę pytania o to jak przygotować swój dom, na przykład w trakcie remontu na podłączenie światłowodu. Nic dziwnego, w zasięgu jest już prawie 200 tys. domów jednorodzinnych. Postanowiłem zebrać dla Was kilka wskazówek.

Zacznę jednak od tego, że wszystkie „poważne” prace na etapie podłączenia usługi , związane ze światłowodem powinni prowadzić fachowcy – dokładnie fachowcy Orange.

Przewody światłowodowe, choć nie są delikatne niczym porcelana, to jednak w trakcie montażu można je uszkodzić. Innym powodem, dla którego warto zostawić to specjalistom jest wykorzystanie w trakcie montażu specjalnych narzędzi, bez których obróbka cienkiego jak włos włókna światłowodowego jest praktycznie niemożliwa. Takich narzędzi na wyprzedaży w „Casto” nie kupicie.

Choć samo stworzenie instalacji to trudne zadanie, to do podłączenia można się przygotować. Światłowód do domu jednorodzinnego podłączamy na dwa  sposoby – „doziemnie” oraz po słupach. Zakładam, że na tym etapie nie wiecie jaką metodę zastosujemy u Was, więc opiszę obie.

Światłowód z podziemi do domu jednorodzinnego

Tutaj kluczem jest wyprowadzenie odpowiedniego kanału dla światłowodu bezpośrednio do granicy działki. Dzięki temu, gdy przyjdzie do instalacji nie trzeba będzie przekopywać ogródka, zrywać kostkę i walczyć z płotem. Powinniście zacząć od poprowadzenia między budynkiem, a płotem rury Ø40 mm, zaślepić ją i dobrze oznaczyć jej koniec. Rurę taką możecie nabyć praktycznie w każdym markecie budowlanym.  To pozwoli poprowadzić nam w przyszłości instalację. Rura powinna mieć możliwie mało zagięć, by łatwo można było wprowadzić do niej światłowód. W środku warto pociągnąć pilot – linkę lub cienki drut, za który później będzie można zaczepić przewód i przeciągnąć go przez rurę. Wielokrotnie w tekście używam tego sformułowania, zawsze dokładnie w tym kontekście.

To jednak dopiero początek, bo co prawda stworzyliśmy właśnie drogę dla światłowodu do waszego domu, jednak zapewne na jego peryferia. Kolejnym elementem, o którym powinniście pamiętać jest montaż tak zwanej telekomunikacyjnej skrzynki mieszkaniowej. Zaleca się, by była gdzieś przy wejściu do budynku, w garażu lub w pomieszczeniu gospodarczym.

Taką skrzynkę możecie znaleźć w internecie, kupić na Allegro, więc nie będę się rozwodził. Od 2013 roku jest obowiązkowa w budynkach wielorodzinnych. W przypadku budynków jednorodzinnych niestety każdy właściciel musi osobiście o nią zadbać. Jednak o telekomunikacyjnej skrzynce mieszkaniowej będzie nieco więcej poniżej.

Światłowód do domku jednorodzinnego biegnie także po słupie

Światłowód do domków jednorodzinnych prowadzimy także po słupach. Takie rozwiązanie mogliście zobaczyć  między innymi w dwóch materiałach wideo, gdzie pokazywałem Wam podłączanie światłowodu do domku jednorodzinnego.

Tutaj kluczowym elementem jest pozostawienie możliwości wprowadzenia światłowodu do budynku. Najlepiej sprawdzi się rura osłonowa lub tzw. korytko prowadzące z górnej części domu – okolic dachu, podbitki dachowej, ganku do wspomnianej telekomunikacyjnej skrzynki mieszkaniowej. Wlot takiej rury powinien być zamknięty, zabezpieczony i znajdować się w możliwie niewidocznym, choć dostępnym miejscu, w pobliżu którego będzie mocowany kabel zawieszony ze słupa. Tak jak poprzednio zostawiamy w środku  pilot i dbamy, by rurka miała możliwie mało delikatnych zgięć.

Telekomunikacyjna skrzynka mieszkaniowa przydaje się do światłowodu

Taka skrzyneczka  to w nowobudowanych budynkach wielorodzinnych już standard. Jednak w domach jednorodzinnych nadal rzadko spotykana. Może być zarówno wbudowana w ścianę jak i umieszczona na niej. Powinna być dość duża minimum 280x360x80mm (odpowiednio – szerokość, wysokość, głębokość), a w środku powinno znaleźć się przynajmniej jedno gniazdo 230V/50Hz. W związku z tym powinna być także w miejscu niedostępnym dla dzieci, być zamykana oraz posiadać II klasę ochronności zgodnie z normą PN-EN 61140:2016-07 – Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym.

Schemat instalacji światłowodowej w domu

Wspomniane już rurki (lub peszle) powinniście poprowadzić do tych miejsc w budynku, w których będziecie chcieli korzystać z internetu czy TV, a także tych miejsc, które zapewnią najlepszy zasięg Wi-Fi. Warto od razu poprowadzić nim przewód Gigabit Ethernet, którym w przyszłości podłączycie na przykład komputer lub Smart Wi-Fi Box. Takie peszle powinny mieć średnicę wewnętrzną minimum 12 mm i być zaopatrzone w piloty. Warto także pociągnąć jeden z peszli do miejsca gdzie planujecie mieć zestaw kina domowego i pozostawić tam tylko pilota. Pozwoli on w przyszłości w razie potrzeby pociągnąć tam światłowód. Na jego końcu warto zamontować puszkę 60 mm głębokości i gniazdko światłowodowe. Taki układ pozwoli w przyszłości szybko zamontować światłowód.

Peszle to trudna sprawa. Często łamią się, pod wpływem na przykład ciężaru wylewki betonowej i stają się niedrożne.  Instrukcje prawidłowego kładzenia peszli znajdziecie w internecie, a przy odbiorze budynku zwracajcie na nie baczną uwagę.

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej, jak przygotować swój dom, czy też mieszkanie na nową technologię to zapraszam do zapoznania się z dokumentem przygotowanym specjalnie przez Orange dostępnym pod tym linkiem: https://www.orange.pl/ftth_oferta.phtml#standard_techniczny

Udostępnij: Jak przygotować dom jednorodzinny na światłowód?

Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

8 maja 2019

Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

Warszawiacy mogą już  korzystać z promocji na Orange Światłowód. Dzięki temu zapłacą  za najszybszy internet nawet o 360 zł mniej.

Orange Polska przygotował specjalną ofertę superszybkiego dostępu do internetu dla mieszkańców stolicy. Mogą z niej skorzystać wszyscy, którzy znajdują się w zasięgu sieci światłowodowej. Miesięczny koszt oferty o prędkości do 300 Mb/s wyniesie 49,99 zł przez cały czas trwania umowy (cena regularna 64,99 zł ), a opcji z transferem do 1 Gb/s – 69,99 zł (cena regularna 84,99 zł).

Obniżona została także cena pakietu światłowodu z telewizją. Superszybki internet razem ze 118 kanałami telewizyjnymi, w tym 66 w jakości HD, kosztuje teraz tylko 79,99 zł (internet do 300 Mb/s) lub 99,99 zł (internet do 1Gb/s). Ceny pakietów poza promocją to odpowiednio: 109,99 zł i 129,99 zł. Obniżone ceny obowiązują przy umowie na 24 miesiące.

Podstawową ofertę pakietu Orange Światłowodu z telewizją, można powiększyć o dodatkowe pakiety telewizyjne, które można testować za darmo przez pierwszy miesiąc, bez podpisywania lojalki i dodatkowo w nowych, niższych cenach.

W ramach promocji klienci otrzymają darmowy router i dekoder. Operator zapewnia też profesjonalną instalację łącznie z uruchomieniem usług u klienta w domu. Promocja obowiązuje do odwołania.

Orange Polska stale rozbudowuje sieć światłowodową. Do końca tego roku w zasięgu Światłowodu Orange w Warszawie znajdzie się nawet 650 tys. domów i mieszkań – 2/3 wszystkich warszawskich gospodarstw domowych.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Światłowód dla mieszkańców Warszawy w niższej cenie

Sieć

Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #15

1 kwietnia 2019

Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #15

Gdy zaczynałem cykl „Jak to działa” pokazałem Wam jak podłącza się światłowody do domków jednorodzinnych. Wtedy powiedziałem, że w bloku jest to dużo łatwiejsze. Teraz postanowiłem na własnej skórze sprawdzić czy się myliłem. Pod najdłuższym budynkiem w Warszawie – „Jamnikiem” oraz jednym z najwyższych, przy Złotej 44.

Sprawdźcie sami jaki był rezultat.

Nie obyło się bez poruszonego niedawno przez Wojtka tematu, czyli różnic miedzy światłowodem, a „internetem światłowodowym”, oferowanym przez niektóre kablówki. Ten drugi, zakłada rozwiązanie hybrydowe, w ramach którego światłowód doprowadzony jest do budynku, a do mieszkań biegnie kabel koncentryczny.

Światłowód to bez wątpienia technologia przyszłości. Odpowiadając na pytania – tak, słyszałem o DOCSIS 3.1 i znam jego możliwości. Dla tych którzy nie słyszeli – to najnowszy standard przesyłania danych w sieciach kablowych pozwalający wyciągnąć w warunkach laboratoryjnych nawet kilka Gb/s transferu. Jednak nie słyszałem, by ktoś w Polsce go stosował. Widziałem za to XGSPON i to na własne oczy. Jego możliwość to łącze symetryczne 10/10 Gb/s.

Widziałem także sprzęt, który pozwolił rozpędzić 3 lata temu dane w światłowodzie do 1,5 Tb/s. To właśnie te urządzenia pokazuje w filmie. Ale prawda jest taka, że korzystając z tych samych technologii, które wtedy przetestowaliśmy można wyciągnąć prędkość 17,6 Gb/s.

Więcej o tamtych testach dowiecie się z tego wideo:

Nie słyszałem o jakikolwiek kablu miedzianym, który osiągały takie prędkości. To jednak nie wszystko – poziom komplikacji stosowanej przez nas technologii GPON jest dużo mniejszy niż rozwiązań kablówek – to ułatwia dostarczanie i utrzymanie usług, a przez co poprawia ich niezawodność.

Zdarzają się wyjątkowe przypadki gdy sami stosujemy rozwiązania hybrydowe, jednak to niewielki procent wszystkich podłączonych gospodarstw domowych i zawsze robimy to na bardzo wyraźne życzenie klienta. Wiemy, że światłowód w mieszkaniu klienta to po prostu lepsze rozwiązanie.

Udostępnij: Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #15

Sieć

Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!

14 marca 2019

Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!

W serii „Jak to działa?” pokazuję Wam różne elementy naszej sieci, ale jeszcze nigdy nie pokazałem jak działa światłowód. To bardzo poważny brak! W końcu światłowód to nasza największa inwestycja ostatnich lat i skoro już wiecie jak podłącza się szkoły, domki jednorodzinne, jak działa sieć szkieletowa to może w końcu warto odpowiedzieć na pytanie – jak działa ten „kabelek”, który je wszystkie łączy. Zatem, jeżeli zastanawialiście się dlaczego światłowód działa, co się dzieje, gdy się go zgina, jak się łączy dwa światłowody oraz jakiej grubości może on być, to jest wideo dla Was.

Po raz kolejny pojechaliśmy poza Warszawę – tym razem do Świdnika – miasta słynącego z przemysłu lotniczego. Jest tam także  kameralne laboratorium, w którym testujemy światłowody, zanim trafią do naszej sieci. Nigdy jeszcze w jednym miejscu nie widziałem tylu szpul ze światłowodem. Oczywiście nie robiłem wszystkiego sam – by pokazać Wam jak działa światłowód do pomocy zaprosiłem dwóch świetnych specjalistów.

Sprawdzamy tam różne rozwiązania i różne technologie – zginamy, naginamy, przeginamy, by do naszej sieci trafiło wszystko co najlepsze. Choć to nie jedyne takie miejsce. W jednym z pierwszych odcinków robiliśmy światłowodowe „crash testy”. Jeżeli chcecie zobaczyć światłowód traktowany dużo brutalniej, zajrzyjcie do tego nagrania.

Światłowód to technologia, która w telekomunikacji stosowana jest od 40 lat. Wbrew nazwie nie biegnie nim jednak światło, lecz fotony bliższe podczerwieni. Oczywiście biegną one z prędkością światła, lecz w materiale, takim jak kwarc jest ono wolniejsze niż światło w próżni. Dzięki zasadzie całkowitego wewnętrznego odbicia  podróżują one pomiędzy ściankami cienkiego włókna – w bardzo efektowny sposób pokazałem to na nagraniu, wiec zajrzyjcie do niego.

Światłowodem można przesyłać informacje korzystając z różnej długości światła. Korzystamy z tego w sieci rdzeniowej, dokładnie w ROADM, czyli takiej telekomunikacyjnej autostradzie. Światłowody, które macie w domach działają podobnie. Jednak światłowód – gruby czy cienki to tylko medium – sposób przekazywania informacji. Choć samo medium też ma znaczenie, o czym opowiem już wkrótce, bo kolejny odcinek serii zagości na blogu dużo szybciej niż zazwyczaj.

Udostępnij: Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!