Smart Wi-Fi od Orange – jak to działa?

17 września 2018

Smart Wi-Fi od Orange – jak to działa?

Ile ja się napisałem o tym jak ustawić modem Wi-Fi w mieszkaniu?! Pokazywałem jak to działa. Nawet robiłem mapki, by lepiej pokazać wszystkie czynniki, które wpływają na zasięg domowego Wi-Fi. Pisałem o żelbetowych ścianach, kuchenkach indukcyjnych i lustrach. Potem wszedł nasz Extender i mogliście już dodatkowo wzmocnić swoje domowe Wi-Fi.

Niedawno w naszej ofercie pojawił się Smart Wi-Fi Box. To część większego systemu Smart Wi-Fi, dzięki któremu powierzchnia mieszkania i materiał, z którego wykonane są ściany w Waszych domach traci na znaczeniu. W jego skład wchodzą wspomniany wcześniej Box, znany już dobrze FunBox 3.0, który został wzbogacony o nowe funkcje i Aplikacja Mój FunBox.

Nie będzie to kolejne wideo z cyklu „Jak to działa?” Od ostatniego minęło ledwie kilka dni 😉

FunBox 3.0

To punkt dostępowy (Access Point) Wi-Fi, który posiada bardzo sprawny mechanizm wyszukujący najlepszy kanał dla urządzeń korzystających z Wi-Fi i dzieje się to całkowicie automatycznie. Modem sam zdecyduje także o tym, które pasmo częstotliwości będzie najlepsze dla urządzeń podłączonych do Wi-Fi –WiFi 2,4 GHz, czy 5 GHz. Dzięki temu można uniknąć przeciążenia kanałów, całego pasma czy interferencji od innych urządzeń. Generalnie – sprawić by było lepiej i oczywiście lepiej dla Klienta korzystającego z urządzeń Orange (wspominanych wcześniej FunBox 3.0 oraz Smart Wi-Fi Box)

Smart Wi-Fi Box

To mała skrzyneczka, która pozwala rozszerzyć strefę domowego Wi-Fi. Co bardzo ważne, to sama sieć (a dokładniej FunBox 3.0) automatycznie zadecyduje, czy konkretne urządzenie ma korzystać ze Smart Wi-Fi Boxa czy z właściwego modemu. Weźmie pod uwagę aktualne zakłócenia sygnału i odległość między urządzeniami. Wybierze też za nas to, czy dane smartfon, komputer lub drukarka powinna korzystać z częstotliwości 2,4GHz czy też 5GHz.

Wiem, sporo automatyki, ale nie musimy się na wszystkim znać. Czasem dobrze, gdy ktoś (lub coś) zrobi pewne rzeczy za nas. Bardzo ważna sprawa – warunkiem korzystania z wszystkich dobrodziejstw Smart Wi-Fi jest posiadanie wspólnej konfiguracji sieci Wi-Fi 2,4GHz i 5GHz (jedna nazwa sieci Wi-Fi SSID). Jak to zrobić zobaczycie w filmie na dole tekstu.

Smart WiFi - jak to działa?

Aplikacja Mój FunBox

W sumie to o niej miał być tekst. Dlaczego? Ponieważ niedawno wprowadziliśmy także jedną fajną możliwość. Otóż poza wszystkimi świetnymi rzeczami, jakie daje aplikacja, o których pisałem wcześniej teraz także pozwala znaleźć odpowiednie miejsce, gdzie powinien być podłączony Smart Wi-Fi Box, aby móc korzystać z dobrodziejstw Smart Wi-Fi. Działa to bardzo dobrze.

Zaczyna się od wejścia w aplikację i wyboru „Przejdź do instalacji” przy ikonie Smart Wi-Fi Box. Potem czeka nas szybkie łączenie sieci Wi-Fi 2,4GHz i 5GHz w jedną. Oczywiście, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy.

Potem łapiemy w jedną rękę telefon, w drugą Smart Wi-Fi Box wybieramy właściwą opcję w aplikacji i idziemy przed siebie. Aplikacja powie nam gdzie jest najlepsze miejsce na umiejscowienie Smart Wi-Fi Box. Czeka nas jeszcze tylko podpięcie go do prądu i sparowanie.

Wszystko pokazane jest na tym wideo.

Korzystanie z tej aplikacji ułatwia życie. Hasło można przesłać przez WiFi. Nie trzeba się bawić w dodatkowe „zabawki” do kontroli rodzicielskiej. Ja korzystam. A jak Wasze doświadczenia korzystania z tego sprzętu?

Udostępnij: Smart Wi-Fi od Orange – jak to działa?

Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

17 września 2018

Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

Dużo pracy, czasu i pieniędzy poświęciliśmy, aby światłowód stał się synonimem najlepszego i najszybszego internetu. Jeszcze więcej zainwestowaliśmy by klienci w domach i firmach przekonali się, że to prawda. Piszę o nim tak często, że na klawiaturze z zamkniętymi oczami wystukuję słowo #światłowód.

Chociaż minęło już kilka lat od słynnej „ściemy roku” (dla przypomnienia to było 4G, którego Play nie miał, ale marketingowo się cudownie pojawiło) teraz mam DEJA VU! Tylko zmienił się konkurent i technologia. UPC na sztandary marketingowe rzuciło, a jakże… światłowód. Tyle, że jakiś taki krótszy trochę. I do domu nie dochodzi.

Nie jestem specem od techniki, dlatego zapytałem moich kolegów inżynierów: czy UPC robi światłowód do domu jak my? Że co? Absolutnie nie – odrzekli. UPC nie robi światłowodu do domu (FTTH – Fiber to the Home). To, co robią to doprowadzają światłowód maksymalnie do budynku a później wykorzystują kable koncentryczne, którymi dochodzą do klientów. Dalej jest to technologicznie DOCSiS i sieci HFC (Hybrid Fibre-Coaxial). Co więcej do flagowego modemu konkurenta (Giga Connect Box) nijak nie można podpiąć… światłowodu.­­­

Wstydu nie ma, bo internet w tej technologii daje radę, ale FTTH to nie jest i stąd pewnie pokusa marketingowego ściemniania? Klient się nie pokapuje i odetniemy parę kuponów od fibera, jak mawiają Amerykanie. Z litości nie czepiam się już PR-owego ogłaszania na dzień wcześniej „światłowodowego” 1 Gb/s, żeby tylko zrobić to przed nami. Cóż, że w przedsprzedaży i tylko w Warszawie.

Swoją drogą temat marketingowych „fibersztuczek” nie jest polską specjalnością. We Francji, gdzie operatorzy kablowi próbowali „przypiąć się” do FTTH, sprawą zajął się regulator i teraz reklamują się jako „fiber with coax termination”. Z tego wniosek, że można zgodnie z prawdą.

Gwoli sprawiedliwości dodam, że my też wykorzystujemy technologię G.fast tzn. parę miedzianą bądź coax na ostatnich metrach łącza. Wynika to z niedoskonałości budynkowej infrastruktury i po konsultacjach z klientem, wybieramy ten sposób dostarczenia światłowodu bezpośrednio do mieszkania. To jednak zaledwie kilka procent wszystkich podłączeń.

Udostępnij: Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

10 września 2018

Orange Polska podpisał umowę z Nexerą w sprawie wykorzystania budowanej przez Nexerę sieci światłowodowej. Dzięki umowie, mieszkańcy województw: łódzkiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, będą mogli korzystać z superszybkiego internetu światłowodowego Orange. Większość gospodarstw domowych objętych umową to budynki jednorodzinne, położone na terenach wiejskich i podmiejskich.

Systematycznie poszerzamy dostępność naszej oferty światłowodowej, zarówno rozbudowując własną sieć, jak i współpracując z innymi operatorami. Światłowody to przyszłość stacjonarnego internetu. Ta nowoczesna infrastruktura pozwala nam świadczyć usługi najwyższej jakości, jak telewizja 4K czy superszybki internet domowy. Dzięki podpisanej dziś umowie będą one dostępne dla mieszkańców kolejnych kilku tysięcy miejscowości – mówi Piotr Jaworski, dyrektor wykonawczy ds. sieci i technologii Orange Polska.

Zgodnie z umową pomiędzy operatorami, współpraca obejmuje zasięg wszystkich 13 obszarów 2. konkursu POPC wygranych przez Nexerę i będzie rozszerzany o kolejne adresy w miarę rozbudowy sieci. Do 2020 roku sieć Nexery obejmie ponad 450 tys. gospodarstw domowych głównie na terenach wiejskich i podmiejskich, z czego 280 tys. będzie budowana przy wykorzystaniu środków unijnych. Jako pierwsi z usług Orange będą mogli skorzystać mieszkańcy powiatów: kieleckiego, bydgoskiego, chełmińskiego, bartoszyckiego, szczycieńskiego, radomszczańskiego, bełchatowskiego, opatowskiego, staszowskiego, sandomierskiego, sieradzkiego, łaskiego, zduńskowolskiego, łowickiego oraz rawskiego.  Uzgodnione z Nexerą warunki współpracy zakładają, że Orange będzie płacić jedynie za wykorzystywaną infrastrukturę, a koszty będą zależne od liczby aktywnych klientów.

Obecnie w zasięgu sieci światłowodowej Orange Polska znajduje się ponad 3 mln gospodarstw domowych w całej Polsce. W latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe nawet 4 mld zł. Celem Orange jest objęcie zasięgiem światłowodu 5 mln domów mieszkań i biur do 2020 roku.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange rozpoczyna współpracę z Nexerą. Superszybki internet w kolejnych 4 województwach

Sieć

Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych! Podsumowanie sieci #2

27 lipca 2018

Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych!  Podsumowanie sieci #2

Właśnie tyle, łącznie przeszło przez naszą sieć szkieletową w pierwszym półroczu 2018 roku. W czasie największego ruchu, w sekundę przesyłane są dane, do zapisu których trzeba użyć ponad 40 płyt DVD. Co bardzo ważne – w ciągu ostatnich 5 lat pojemność naszego „szkieletu” wzrosła już trzykrotnie. A zaznaczmy, nie cały ruch, który można nazwać „tranzytowym” przechodzi przez naszą sieć szkieletową.

Jeżeli chcesz przeczytać podsumowanie naszej sieci mobilnej zajrzyj do tekstu: „Blisko 11 000 stacji bazowych dla klientów Orange – podsumowujemy półroczne!”

Bardzo pojemna „rura”

Sieć szkieletowa to „rura”, przez którą przepływa większość wysyłanych przez Was danych. A te najczęściej przesyłają klienci sieci stacjonarnej – w ostatnim półroczu dziennie średnio jakieś trzy razy więcej niż klienci usług mobilnych. Z drugiej strony transfer danych w sieci stacjonarnej nie rośnie aż tak gwałtownie jak w sieciach mobilnych. W ciągu ostatnich dwóch i pół roku „zaledwie” się podwoił 😉 W tym samym czasie liczba przesyłanych danych w sieci mobilnej wzrosła dziesięciokrotnie! Coraz więcej danych przechodzi przez światłowód, ale o nim za chwilę.

Moim zdaniem nie jest tutaj jednak ważne ile, lecz skąd i co. Już ponad połowa całego ruchu w naszej sieci przychodzi do Was z bardzo bliska – z naszej sieci Content PoP, czyli serwerów rozstawionych po całym kraju, na których znajdują się najczęściej wykorzystywane dane. Przekłada się to na niższe pingi i szybsze buforowanie. Bez wątpienia weszliśmy już w epokę wideo – 70% wszystkich danych, przechodzących przez naszą sieć szkieletową to filmy! Nie powinno to dziwić – by przesłać zdjęcie wystarczy transfer na poziomie kilkuset kilobitów na sekundę, by przesłać wideo w Ultra HD – około 25 Mb/s, a takich treści jest coraz więcej.

Chcesz wiedzieć więcej o sieci szkieletowej? Zajrzyj do teksów: „Sieć szkieletowa czyli jak działa IP network” i „Sieć szkieletowa – ROADM, czyli „autostrada” w sieci szkieletowej”.

Światłowód coraz bardziej dostępny

Co oferuje transfer ponad 100 Mb/s (a dla chętnych i 300 i 600 Mb/s)? Oczywiście światłowód! Korzysta już z niego prawie 300 000 klientów (mówimy „klientów” ale często to cała rodzina!), a w zasięgu jest blisko 3 mln gospodarstw domowych. Rośnie więc nie tylko zasięg, ale także coraz więcej klientów wybiera właśnie FTTH. Światłowód jest dostępny w ponad 110 miastach, zarówno w dużych, średnich jak i w mniejszych. W tym półroczu prawie połowa wszystkich inwestycji to właśnie średnie i małe miasta. W wielu z nich – choćby w Grodzisku Mazowieckim, Elblągu, Inowrocławiu, Kołobrzegu czy w Piotrkowie Trybunalskim, dzięki inwestycjom w tym półroczu, już ponad połowa wszystkich gospodarstw domowych w tych miastach jest już w zasięgu Orange Światłowód. Procentowo – najwięcej gospodarstw domowych może skorzystać ze światłowodu w Lublinie, w liczbach bezwzględnych – oczywiście w Warszawie.

Klientów, co dość oczywiste – najwięcej mamy w Warszawie. Lista, miast gdzie mamy najwięcej klientów pokrywa się mniej więcej z czołówką listy największych miast w kraju. Bardzo dobrze wypadamy w Szczecinie czy Wrocławiu, a z miast gdzie mamy mniejszy zasięg – w Gdyni. Także w moim rodzinnym Opolu światłowód sprzedaje się lepiej niż przeciętne, a liczba klientów wyraźnie przekroczyła około 10% zasięgu, czyli średnią dla naszej sieci światłowodowej.

Podkowa Leśna okablowana

Jednak nic nie przebije Podkowy Leśnej. Tam, w ciągu kilku miesięcy światłowód wybrała prawie 1/3 wszystkich gospodarstw domowych,  a w zasięgu mamy ponad 60% całej miejscowości, lecz na tym nie zakończyliśmy inwestycji  i cały czas będziemy zwiększać zasięg. Chodzi tutaj wyłącznie o zabudowę jednorodzinną. Bardzo dużo osób, w porównaniu do liczby gospodarstw domowych w zasięgu mamy także w Błoniu, Zakopanem, Limanowej, czy wspomnianym wcześniej Grodzisku Mazowieckim.

To już macie pełen obraz naszej sieci po pierwszym półroczu. Co nas czeka w drugim? Refarming, IoT, coraz więcej światłowodów, a może nawet testy? Czeka nas wszystkich ciekawe półrocze!

A dla fanów wideo wszystkie 5 dotychczasowych odcinków serii „Jak to działa?”. Kolejny za nieco ponad 2 tygodnie, będzie o IoT.

Udostępnij: Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych!  Podsumowanie sieci #2

Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

4 czerwca 2018

Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

Po 3  latach od rozpoczęcia inwestycji światłowodowych w zasięgu superszybkiego internetu od Orange Polska jest 160 tys. wrocławskich mieszkań i firm. Właśnie podłączyliśmy  20 tysięcznego klienta korzystającego z tej oferty.

Światłowód Orange jest dostępny niemal w całym mieście i dotarł do co drugiego, wrocławskiego gospodarstwa domowego. Jeszcze w tym roku obejmie kolejnych 30 tys. mieszkań i firm. Światłowód będzie doprowadzany zarówno do bloków, jak domów jednorodzinnych. Inwestycje obejmą dzielnice: Krzyki, Śródmieście, Brochów i Fabryczna.

Orange Światłowód we Wrocławiu - infografika

Dlaczego wrocławianie decydują się na światłowód? To najwyższa jakości dostępu do internetu i oszczędność pieniędzy dzięki konwergentnej ofercie Orange Love. Mają w niej nie tylko szybki internet (600 Mb/s), ale również telewizję w jakości 4K, telefonię mobilną i stacjonarną oraz atrakcyjne telefony w dobrej cenie. Wszystko rozliczane na jednej fakturze, płatne jednym przelewem.

Światłowód doprowadzony bezpośrednio do domu docenią gracze, dla których liczy się każda milisekunda.  Obecnie zainteresowani mogą być nią szczególnie fani futbolu. Od 14 czerwca w Orange TV, bez dodatkowych opłat będzie można oglądać wszystkie mecze mundialu w Rosji na żywo w jakości 4K.

Ze Światłowodu Orange mogą już korzystać mieszkańcy blisko 100 miast w całym kraju, w zasięgu tej sieci jest już ponad 2,7 mln domów, biur i mieszkań. Łącznie w ciągu pięciu lat, od 2016 do 2020 roku, Orange Polska planuje wydać ponad 4 mld zł na budowę światłowodów. Dzięki temu dostęp do superszybkiego internetu uzyska nawet 5 mln w całym kraju.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński