Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #16

1 kwietnia 2019

Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #16

Gdy zaczynałem cykl „Jak to działa” pokazałem Wam jak podłącza się światłowody do domków jednorodzinnych. Wtedy powiedziałem, że w bloku jest to dużo łatwiejsze. Teraz postanowiłem na własnej skórze sprawdzić czy się myliłem. Pod najdłuższym budynkiem w Warszawie – „Jamnikiem” oraz jednym z najwyższych, przy Złotej 44.

Sprawdźcie sami jaki był rezultat.

Nie obyło się bez poruszonego niedawno przez Wojtka tematu, czyli różnic miedzy światłowodem, a „internetem światłowodowym”, oferowanym przez niektóre kablówki. Ten drugi, zakłada rozwiązanie hybrydowe, w ramach którego światłowód doprowadzony jest do budynku, a do mieszkań biegnie kabel koncentryczny.

Światłowód to bez wątpienia technologia przyszłości. Odpowiadając na pytania – tak, słyszałem o DOCSIS 3.1 i znam jego możliwości. Dla tych którzy nie słyszeli – to najnowszy standard przesyłania danych w sieciach kablowych pozwalający wyciągnąć w warunkach laboratoryjnych nawet kilka Gb/s transferu. Jednak nie słyszałem, by ktoś w Polsce go stosował. Widziałem za to XGSPON i to na własne oczy. Jego możliwość to łącze symetryczne 10/10 Gb/s.

Widziałem także sprzęt, który pozwolił rozpędzić 3 lata temu dane w światłowodzie do 1,5 Tb/s. To właśnie te urządzenia pokazuje w filmie. Ale prawda jest taka, że korzystając z tych samych technologii, które wtedy przetestowaliśmy można wyciągnąć prędkość 17,6 Gb/s.

Więcej o tamtych testach dowiecie się z tego wideo:

Nie słyszałem o jakikolwiek kablu miedzianym, który osiągały takie prędkości. To jednak nie wszystko – poziom komplikacji stosowanej przez nas technologii GPON jest dużo mniejszy niż rozwiązań kablówek – to ułatwia dostarczanie i utrzymanie usług, a przez co poprawia ich niezawodność.

Zdarzają się wyjątkowe przypadki gdy sami stosujemy rozwiązania hybrydowe, jednak to niewielki procent wszystkich podłączonych gospodarstw domowych i zawsze robimy to na bardzo wyraźne życzenie klienta. Wiemy, że światłowód w mieszkaniu klienta to po prostu lepsze rozwiązanie.

Udostępnij: Jak podłączamy bloki do światłowodów? Jak to działa #16

Sieć

Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!

14 marca 2019

Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!

W serii „Jak to działa?” pokazuję Wam różne elementy naszej sieci, ale jeszcze nigdy nie pokazałem jak działa światłowód. To bardzo poważny brak! W końcu światłowód to nasza największa inwestycja ostatnich lat i skoro już wiecie jak podłącza się szkoły, domki jednorodzinne, jak działa sieć szkieletowa to może w końcu warto odpowiedzieć na pytanie – jak działa ten „kabelek”, który je wszystkie łączy. Zatem, jeżeli zastanawialiście się dlaczego światłowód działa, co się dzieje, gdy się go zgina, jak się łączy dwa światłowody oraz jakiej grubości może on być, to jest wideo dla Was.

Po raz kolejny pojechaliśmy poza Warszawę – tym razem do Świdnika – miasta słynącego z przemysłu lotniczego. Jest tam także  kameralne laboratorium, w którym testujemy światłowody, zanim trafią do naszej sieci. Nigdy jeszcze w jednym miejscu nie widziałem tylu szpul ze światłowodem. Oczywiście nie robiłem wszystkiego sam – by pokazać Wam jak działa światłowód do pomocy zaprosiłem dwóch świetnych specjalistów.

Sprawdzamy tam różne rozwiązania i różne technologie – zginamy, naginamy, przeginamy, by do naszej sieci trafiło wszystko co najlepsze. Choć to nie jedyne takie miejsce. W jednym z pierwszych odcinków robiliśmy światłowodowe „crash testy”. Jeżeli chcecie zobaczyć światłowód traktowany dużo brutalniej, zajrzyjcie do tego nagrania.

Światłowód to technologia, która w telekomunikacji stosowana jest od 40 lat. Wbrew nazwie nie biegnie nim jednak światło, lecz fotony bliższe podczerwieni. Oczywiście biegną one z prędkością światła, lecz w materiale, takim jak kwarc jest ono wolniejsze niż światło w próżni. Dzięki zasadzie całkowitego wewnętrznego odbicia  podróżują one pomiędzy ściankami cienkiego włókna – w bardzo efektowny sposób pokazałem to na nagraniu, wiec zajrzyjcie do niego.

Światłowodem można przesyłać informacje korzystając z różnej długości światła. Korzystamy z tego w sieci rdzeniowej, dokładnie w ROADM, czyli takiej telekomunikacyjnej autostradzie. Światłowody, które macie w domach działają podobnie. Jednak światłowód – gruby czy cienki to tylko medium – sposób przekazywania informacji. Choć samo medium też ma znaczenie, o czym opowiem już wkrótce, bo kolejny odcinek serii zagości na blogu dużo szybciej niż zazwyczaj.

Udostępnij: Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!

5 powodów, dla których warto wybrać Orange Love Premium

12 marca 2019

5 powodów, dla których warto wybrać Orange Love Premium

Ponad 950 tys. Polaków ma telewizję od Orange. Nasze upodobania co do tego jak oglądamy telewizję bardzo się różnią. Jedni oglądają ją wieczorami, inni tylko w weekendy, jedno chętniej na smartfonie a drudzy wolą na telewizorze. Jednak potrzeby mamy podobne: jak najwięcej telewizji w dostępnych pakietach. Dlatego nowe pakiety Orange Love spodobają się tym, którzy cenią szeroki wybór atrakcyjnych treści. A jeszcze jakby do tego był internet bez ograniczeń, to już w ogóle super. I taka jest właśnie nowa oferta Orange Love Premium.

Dlaczego warto wybrać ten pakiet? Oto 5 powodów:

Przede wszystkim: więcej telewizji

Pakiet Orange Love Premium to 181 kanałów TV, w tym 113 w jakości HD. Dodatkowo telewizja oferowana jest razem ze światłowodem od Orange i dekoderem 4K, który umożliwia oglądanie w tej jakości np. wyścigów Formuły 1 na kanałach Eleven Sports, wiadomości na wpolsce.pl czy wybranych filmów dokumentalnych wyprodukowanych przez Discovery 4K. Orange TV to nie tylko telewizja w tradycyjnym tego słowa rozumieniu, ale także bogata oferta filmów na życzenie. I tutaj także oferujemy filmy w jakości 4K. W marcowym repertuarze dodaliśmy np. kontynuację magicznej serii – „Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda”. W ramach pakietu Orange Love Premium klienci otrzymują m.in. dostęp do wszystkich kanałów Canal+ i HBO. A tam czekają na nich kolejne sezony ulubionych seriali

Telewizja zawsze z tobą

W pakiecie Orange Love Premium ci, którzy wolą oglądać programy lub filmy na smartfonie otrzymają bezpłatnie mobilny dostęp do wybranych treści w Orange TV Go oraz HBO GO. Czym jest Orange TV Go? To usługa, dzięki której możesz oglądać telewizję gdziekolwiek jesteś. Po prostu zabierasz ją ze sobą. Z Orange TV Go możesz skorzystać na komputerze, smartfonie lub tablecie. Ciesz się kanałami na żywo, jak w tradycyjnej telewizji, To setki filmów poza domem,w doskonałej jakości HD. Chyba, że zależy ci na Ci na oszczędnym zużyciu transmisji danych, wtedy filmy są dostępne równieżw jakości HD. Jak pobrać aplikację? Wejdź tutaj i tutaj

Internet bez ograniczeń

W pakiecie Orange Love Premium internet się nie kończy. W pakiecie macie internet domowy, w tym światłowód o prędkości nawet do 1 Gb/s. Rodzice mogą więc oglądać Netflixa do woli, a młodzież może w tym samym czasie czatować w social mediach, czy grać na kompie. W abonamencie komórkowym klienci otrzymują internet bez limitu (20 GB z pełną prędkością, potem do 1 Mb/s).

Smart Wi-Fi

W Orange Love Premium mamy też Orange Światłowód zadziała wraz darmowym Smart Wi-Fi. To inteligentne rozwiązanie, które zapewnia najlepszy bezprzewodowy internet w całym domu czy mieszkaniu. Usługa Orange Smart Wi-Fi działa w oparciu o modem FunBox 3.0, który został wyposażony w nowe oprogramowanie oraz urządzenie Smart Wi-Fi Box. Łączy się ono bezprzewodowo z modemem i wzmacnia sygnał Wi-Fi. Obydwa urządzenia monitorują jakość połączeń Wi-Fi w domowej sieci i płynnie przełączają sprzęty, z których korzystają domownicy do tego punktu dostępu, który w danym miejscu zapewnia najlepsze parametry transmisji. Dzięki temu poruszając się po domu nie będzie trzeba ręcznie wyszukiwać  sieci Wi-Fi, by skorzystać z szybszego internetu – Orange Smart Wi-Fi zrobi to za nas. Więcej o tym tutaj

To po prostu dobry deal

Z własnego doświadczenia każdy z nas pewnie wie, że aby móc oglądać to, co się lubi trzeba zainwestować w zakup kilku dodatkowych pakietów TV. W Orange Love Premium nie trzeba, bo kanałów jest sporo, dokładnie 181 w tym te, które najczęściej są oglądane. Z Orange Love Premium teraz można mieć TV, internet, światłowód i telefon i zaoszczędzić na rachunkach za telewizję nawet 600 zł rocznie.

A teraz konkurs, do wygrania podstawowy zestaw do oglądania telewizji 🙂 czyli maszynka do robienia popcornu i kilka gadżetów m.in. wyścigówka od Eleven Sports 1. Napiszcie, na co wydalibyście zaoszczędzone 6 stówek? Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone. Piszcie do końca tygodnia czyli do 15.03. Powodzenia 🙂

Udostępnij: 5 powodów, dla których warto wybrać Orange Love Premium

25 lutego 2019

Nasza sieć światłowodowa cały czas się rozrasta. W 117 miastach,  mniejszych oraz większych miejscowościach, może korzystać z niego 3,4 mln mieszkań, domów jednorodzinnych i firm w Polsce. Dzięki inwestycjom dofinansowanym w ramach POPC także tereny wiejskie.

Takie jak Pniaki, kolonia Jugowa, u podnóża Gór Sowich w Kotlinie Kłodzkiej.

Do  Pniaków światłowód dotarł dzięki dofinansowaniu Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Biegnie tam po słupach i kanalizacją podziemną, docierając do kilkunastu domków jednorodzinnych, które tam są. Piękna okolica, zimą bez łańcuchów nie dojedziecie (sprawdziliśmy), ale światłowód jest. To miejsce dość odległe i malownicze, jednak nie jedyne, gdzie dotarł światłowód dzięki POPC. W sumie dzięki Programowi Operacyjnemu ze światłowodu może korzystać już blisko 10 tysięcy domów jednorodzinnych w kilkunastu gminach. Mało? W sumie na koniec roku z naszego światłowodu mogli korzystać mieszkańcy ponad 170 tys. domów jednorodzinnych.

Światłowód to także mniejsze (choć wielkie duchem) miasta. W 2018r. pojawiliśmy między innymi Krośnie, Limanowej, Olkuszu, Oświęcimiu i Żywcu. Wszędzie tam podłączamy także domy jednorodzinne. Jeżeli chodzi o inwestycje realizowane ze środków POPC, to podłączyliśmy chociażby blisko 600 domów jednorodzinnych w Witnicy w powiecie gorzowskim, 266 w Bytowie na Pomorzu, czy 513 w Lwówku Śląskim. Na liście widzę także piękną nadmorską miejscowość Rowy, w której podłączyliśmy już 362 domów jednorodzinnych.

Z ciekawych wiadomości – już w ponad 20 miastach z naszych usług korzysta więcej niż 15% wszystkich gospodarstw domowych, które są w zasięgu Orange Światłowodu.

Chyba najlepszym podsumowaniem naszych inwestycji jest to, że w 2018 roku, po raz pierwszy w historii, mamy więcej klientów VDSL, światłowodu i internetu domowego 4G LTE niż klientów ADSL. Dodam, że liczba wszystkich klientów korzystających u nas z internetu domowego się zwiększyła.

Cały proces inwestycyjny i jego przebieg przybliżyłem Wam w tekście „Q&A – Jak to działa? #10”. Warto tam zajrzeć!

Więcej danych także w sieci stacjonarnej

Szafa światłowodowa - grafika ilustracyjna

Podobnie jak klienci korzystający z naszej sieci mobilnej, klienci usług stacjonarnych także przesyłają z roku na rok więcej danych – w 2018 transfer wzrósł o 20%, a w sumie przesłaliście ponad 1,88 EB, czyli eksabajtów. Tyle miejsca na dysku zajmują dla przykładu trwające 90 tys. lat pliki wideo. Dla przypomnienia – mniej więcej 90 tys. lat temu pierwsi Homo Sapiens wyszli z Afryki, więc to bardzo, bardzo dużo czasu.  1,88 EB danych to także równowartość ponad 430 mln płyt DVD o standardowej pojemności 4,7 GB. Jedna płyta ma tylko 1,2 milimetra grubości, ale gdyby ułożyć je jedna na drugiej wieża zbudowana w ten sposób miałaby ponad 500 km wysokości i sięgałaby 100 km ponad orbitę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

W 2018 roku po raz pierwszy nasi klienci korzystający z sieci VDSL i Orange Światłowodu przesłali miesięcznie więcej danych niż Ci korzystający z ADSL. Ten przełomowy moment nastąpił we wrześniu,   i tak już zostało. Ruch w sieci ADSL utrzymuje się bowiem na mniej-więcej stałym poziomie od kilku lat, natomiast ruch klientów VDSL i Orange Światłowodu cały czas rośnie – rok do roku o blisko połowę.

Czas na ciekawostkę – jeden z klientów wyposażonych w światłowód przesłał w 2018 roku blisko 200 TB danych w ciągu całego roku. Sporo, prawda? Rekord ustanowiony w 2017 roku był o 35 TB niższy. Co mógł pobrać zeszłoroczny rekordzista? 20 razy ściągnąć na dysk Bibliotekę Kongresu Stanów Zjednoczonych lub pobrać 26 mln zdjęć.

Prędkość rośnie, przybywa Mb/s

W tym roku wprowadziliśmy także bardzo ważną zmianę w naszej sieci światłowodowej – 1 Gb/s dzięki Orange Światłowodowi. Rozpoczęliśmy także testy technologii XGS-PON, dzięki którym możemy zapewnić firmom asymetryczne łącze 5 Gb/s lub symetryczne łącze 2 Gb/s. Ów długi skrót jest tutaj dość ważny, gdyż oczywiście świadczymy firmom i większe łącza, często nawet zestawiane tymczasowo, jak w przypadku World Games 2017 we Wrocławiu.

Dlaczego więc XGSPON ma takie znaczenie? Ponieważ może współegzystować z naszą już działającą siecią światłowodową na tych samych światłowodach, działa też na podobnych zasadach.

Technik - montaż Orange Światłowód

Zmiany w prędkościach, rozwój sieci światłowodowej i przełożyły się na wynikach w testach prędkości. Zdaję sobie sprawę z tego, że to średnia i nie oznacza, że wszyscy mogą korzystać z takich prędkości, ale pokazuje to, że nasze inwestycje mają sens i (statystycznie) sieć stale się poprawia. Styczeń 2018 roku zaczęliśmy na speedtest.pl ze średnią prędkością blisko 16 Mb/s, a rok skończyliśmy ze średnią 25 Mb/s. Orange Światłowód jest także wskazywany, przez jeden z serwisów streamingowych, jako najlepszy do oglądania wideo.

Ruch na telekomunikacyjnej autostradzie – sieć szkieletowa

Niskie opóźnienia przy wideo to nie tylko zasługa samego światłowodu, ale i sprawnej sieci szkieletowej. W czasie największego ruchu „przewalało się” przez nią nawet 1,9 Tb/s, czyli równowartość ruchu, który może maksymalnie pobrać w sekundę blisko 2 mln naszych najszybszych łączy światłowodowych, które możecie mieć w domu. Oczywiście z sieci szkieletowej nie korzystają tylko klienci światłowodu, lecz również klienci innych usług stacjonarnych oraz usług mobilnych. Nasza sieć szkieletowa to nie tylko dziesiątki tysięcy kilometrów światłowodów, także liczne rutery i porty, które pozwalają na transfer danych nawet z prędkością 100 Gb/s po jednym światłowodzie. To także serwery, które przechowują najbardziej potrzebne internetowe treści, by ograniczyć ich „import” z zagranicy. Już ponad połowa ruchu w naszym szkielecie pochodzi właśnie z nich.

Zresztą o sieci szkieletowej opowiadałem sporo w tych dwóch materiałach wideo, więc zapraszam do przypomnienia sobie ich.

Jeżeli jesteście zainteresowani naszą siecią mobilną, to co tam się działo także podsumowaliśmy w tekście… „Rok refarmingu i 5G – podsumowujemy 2018”.

Udostępnij: Światłowód dotarł nawet na koniec świata – podsumowujemy 2018 w sieci stacjonarnej

Sieć

10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)

5 grudnia 2018

10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)

Okrągłe urodziny to zawsze czas podsumowań.  Co prawda na blogu piszę od niespełna trzech lat, dokładnie od końcówki sierpnia 2015 roku, więc nie mam zbyt długiej perspektywy. Postanowiłem się z tym zmierzyć i wybrałem dla Was kilka najważniejszych i najciekawszych tematów, jakie na blogu się pojawiły. Oczywiście tych związanych z siecią.

Orange Światłowód

18 kwietnia 2013 roku, czyli ponad 5 lat temu Wojtek potwierdził, że w Warszawie zaczęliśmy testy sieci FTTH, czyli tego, co znacie teraz jako Orange Światłowód. Od razu także zwracam Waszą uwagę, że od ogłoszenia pilotażu, do konferencji, w czasie której zaanonsowaliśmy start oferty minęło ponad 2 lata. Na początku testowanej wtedy ofercie daleko było do dzisiejszego 1 Gb/s a zasięg usługi ograniczał się do ledwie kilku ulic.

Budki telefoniczne…

Były jednym z najważniejszych tematów 2016 i 2017 roku. Z tej okazji Wojtek przygotował nawet bardzo fajny wpis „Co nam zrobiły automaty i dlaczego je likwidujemy?”. W czasach, gdy prawie każdy ma telefon komórkowy urządzenia te przestały być po prostu potrzebne, jednak na stałe zapisały się w naszej historii.

Podobnie zresztą jak…

Strowger

Pamiętacie materiał o centrali Strowger? To był kawał telekomunikacyjnej historii, dlatego postanowiliśmy zachować nagranie z tego miejsca dla potomnych. Bunkier kilka pięter pod poziomem warszawskich ulic, zakurzone urządzenia, ręczne przełącznice. Wizyta tam, była niezwykłym przeżyciem. Mimo to takie centrale przeszły do lamusa. Jednak coś po nich pozostało. Znam pewnego pracownika Orange, który zapytany, dlaczego tak głośno mówi zawsze odpowiada: „Pracowałem kiedyś na Strowgerze!” 😉

NetWorks!

Sądzę, zgoda na utworzenie, a potem powstanie NetWorks! było jednym z najważniejszych wydarzeń w naszej sieci i całej telekomunikacji, o których informacja pojawiła się na blogu. Choć formuła współpracy ewoluuje (choćby w tym roku), to właśnie ta decyzja odcisnęła swój, moim zdaniem bardzo pozytywny ślad na rynku telekomunikacyjnym.

Przyszłość i IoT

Na koniec zostawiłem dwa teksty, które moim zdaniem są jednymi z najciekawszych, jakie popełniłem na blogu  – chodzi o materiał na temat testów LTE-M i NB-IoT.  Wnioski na blogu publikowaliśmy wraz z postępem prac w labie, dzięki czemu byliście na bierząco i razem z nami mogliście dyskutować o możliwościach obu rozwiązań. Opisywaliśmy Wam wady i zalety obu rozwiązań, więc była to także niezła pigułka wiedzy.

Udostępnij: 10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)