Orange Navi – cały festiwal w zasięgu wzroku

18 sierpnia 2010

Orange Navi – cały festiwal w zasięgu wzroku

Kto aktualnie gra na scenie? Gdzie znaleźć punkt gastronomiczny lub jak trafić do swojego sektora? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znajdzie Orange Navi, specjalna aplikacja stworzona z myślą o uczestnikach Orange Warsaw Festival. Darmowa aplikacja jest dostępna dla większości posiadaczy telefonów komórkowych.

Program stworzyły wspólnie Orange Labs i Nokia. Po zainstalowaniu Orange Navi, dzięki trybowi „live info” w telefonie na bieżąco można śledzić przebieg festiwalu. Pojawiające się na ekranie informacje odzwierciedlają to, co aktualnie dzieje się na scenie. Aplikacja jest też kompendium wiedzy o festiwalowych gwiazdach. Dzięki wbudowanej mapce umożliwia ona szybkie dotarcie do wybranych miejsc, m.in. do strefy Orange i strefy Nokia. Dodatkowo w każdej chwili można sprawdzić godzinowy plan występów poszczególnych gwiazd.

Orange Navi to także możliwość łatwiejszego i tym samym szybszego komunikowania się ze znajomymi, z którymi wybierzemy się na festiwal. Aplikacja jest zintegrowana z Twitterem oraz Facebookiem, po podaniu swojego loginu i hasła w prosty sposób możemy podzielić się swoimi opiniami z koncertów z przyjaciółmi.

Aplikacja przeznaczona jest dla użytkowników większości dostępnych telefonów komórkowych. By z niej skorzystać, należy wysłać darmowy SMS o treści FESTIWAL pod numer 8009.

Wersje Orange Navi na dotykowe modele Nokia (5230, 5800 XpressMusic, 5530 XpressMusic, N97 i N97mini) dodatkowo obsługują technologię wzbogaconej rzeczywistości (Augmented Reality). Dzięki temu użytkownik otrzymuje możliwość oglądania festiwalu poprzez nałożenie treści bezpośrednio na obserwowany świat! Jest to pierwsze tego typu wdrożenie technologii AR w Polsce.

Udostępnij: Orange Navi – cały festiwal w zasięgu wzroku

Muzyczny Orange

18 sierpnia 2010

Muzyczny Orange

Już trzeci raz, 28 i 29 sierpnia zabrzmi Orange Warsaw Festiwal z udziałem światowych gwiazd, takich jak Nelly Furtado, Courtney Love i Mika. To najważniejszy muzyczny projekt Orange. Wydarzeniem festiwalu będzie też długo oczekiwany powrót na scenę jednej z najpopularniejszych artystek lat 90. – Edyty Bartosiewicz.

Orange Warsaw Festiwal to jedna z największych imprez muzycznych w stolicy, sponsorowana przez Orange już po raz trzeci. W 2009 roku na kilkunastu koncertach bawiło się ponad 50 000 osób. Ambicją Orange jest ciągły rozwój festiwalu i wpisanie go w mapę najciekawszych wydarzeń muzycznych Europy.

Zapraszamy też na profil Orange Warsaw Festival na Facebook’u. Można tu znaleźć m.in. aktualne informacje o koncertach, wywiady z festiwalowymi artystami i ekskluzywne materiały zza kulis.

Kolejna akcja, to trwające od 16 maja „Przesłuchanie z Orange”. Dzięki niej na www.orangemusic.pl można oglądać koncerty polskich zespołów. Najbliższy 17 października w OCH Teatrze, gdzie Tomasz Kin przesłucha Tymona Tymańskiego. Koncert będzie można też obejrzeć na żywo w Internecie, w telefonach komórkowych Orange i w telewizji TP.

Z kolei na www.orangemusic.pl można znaleźć m.in. teledyski koprodukowane przez Orange i wywiady z gwiazdami. Ostatnią koprodukcją jest teledysk Tede „Dokąd idziesz Polsko?”, który w dniu premiery obejrzało prawie 12 000 internautów. Działa tu kalendarium, w którym można wyszukać imprezy i koncerty w 9 największych miastach Polski. Zainteresowani mogli tam również na żywo śledzić koncerty, choćby Groove Armady i Calvina Harrisa.

Od kwietnia w telewizji TP (na kanale 98), na wap.video.orange.pl i w telefonie komórkowym udostępniliśmy fanom muzyki nowy kanał muzyczny rebel:tv. Prezentuje on ciekawe zjawiska kulturalne i przybliża najnowsze trendy, także w muzyce mniej znanej i niszowej.

Orange od lat wspiera przedsięwzięcia muzyczne, umożliwiając swoim klientom korzystanie z rozrywki na najwyższym poziomie. Wśród wielu działań szczególne miejsce zajmują koncerty gwiazd, jak choćby George Michaela, Stinga, Ive Mendes, Kelly Rowland czy N.E.R.D.

Udostępnij: Muzyczny Orange

Nowa odsłona Orange Warsaw Festival

26 maja 2010

Nowa odsłona Orange Warsaw Festival

Wielkie światowe gwiazdy i różne style muzyki to atrakcje, które czekają na uczestników trzeciej edycji Orange Warsaw Festiwal. Spotkamy się w weekend 28-29 sierpnia, na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu w Warszawie.

Orange Warsaw Festival zagra w nowym miejscu i formule. Za jego realizację odpowiadają marki – TVN (organizator) i Orange (sponsor tytularny), które gwarantują wykonawców z najwyższej półki i świetną zabawę. – Zdecydowaliśmy się utrzymać alternatywny charakter imprezy oraz dodać mocne gwiazdy muzyki popularnej z kraju i ze świata – mówi Piotr Metz, dyrektor festiwalu. – Od początku współtworzymy festiwal i chcemy, by ciągle się rozwijał, dając naszym klientom możliwość przeżycia unikalnych emocji i słuchania muzyki na światowym poziomie – dodaje Anna Kowalik, kierownik Działu Sponsoringu Muzyki
i Filmu Grupy TP.

Pierwszy dzień 28 sierpnia – sobota – rozrywka alternatywna

W sobotnie popołudnie (28.08) Orange Warsaw Festival otworzą artyści nurtu alternatywnego. Niezaprzeczalną gwiazdą będzie grupa rockowa „Hole”, która pierwszy raz zagra w Polsce. Zespół wraca po 8 latach nieobecności, z nowym albumem „Nobody’s Daughter”. Jego wokalistka Courtney Love, to wielka artystka i osobowość, którą magazyn „Rolling Stone” okrzyknął „najbardziej kontrowersyjną kobietą w historii rocka”. Na festiwalu pojawi się też popularne trio „White Lies” z Wielkiej Brytanii, które w 2009 roku w ekspresowym tempie wskoczyło na pierwsze miejsce brytyjskich list przebojów. Z Polski zaprezentuje się „Kim Nowak”, zespół braci Waglewskich, który wydał w tym miesiącu debiutancki album. Druga rodzima grupa to „Kumka Oli”, jeden z najciekawszych młodych zespołów, przez krytyków i publiczność uznany za najważniejszy polski debiut 2009 roku. Wkrótce ukaże się jego druga płyta – „Podobno nie ma już Francji”.

Drugi dzień 29 sierpnia – niedziela – rozrywka mniej alternatywna

Niedzielę (29.08) dedykujemy szerszej publiczności. Scena będzie należała do takich gwiazd jak: Mika, Aura Dion i Nelly Furtado. Mika zawojował świat hitem „Relax – take it easy”. Jest zdobywcą licznych nagród, m.in.: Grammy, Brit Awards, MTV, World Music Awards, Virgin Media. Aura Dion to wschodząca gwiazda z Danii, w swojej twórczości z powodzeniem łączy elektronikę i folk z dubem oraz popem. Na deser wystąpi Nelly Furtado, wspaniała kanadyjska artystka pop, R&B i folk. Artystka na całym świecie sprzedała 20 milionów płyt. Jest laureatką m.in. nagrody GRAMMY i MTV Europe Music Awards. W Warszawie, gdzie zagra po raz pierwszy usłyszymy jej największe przeboje.

O tym kto jeszcze zagrana na Orange Warsaw Festival poinformujemy w kolejnych komunikatach.

Tegoroczna edycja odbędzie się na terenach Wyścigów Konnych na Służewcu. To znane i lubiane przez warszawiaków miejsce koncertowe, które gwarantuje komfort dobrego nagłośnienia dziesiątkom tysięcy uczestników. Impreza będzie biletowana, cena biletu (na płytę) wyniesie 59 złotych w sobotę i 99 złotych w niedzielę. Sprzedaż rusza 27 maja na stronach: ticketpro.pl, online.pl, ebilet.pl. – Decyzja ta podyktowana jest kilkoma sprawami. Po pierwsze w tym roku festiwal został rozbudowany, wystąpi więcej gwiazd – mówi Marek Szafarz, dyrektor Marketingu TVN. – Nie bez znaczenie jest też fakt, iż współpraca z władzami Warszawy zmieniła charakter na promocyjny. I co najważniejsze, w ten sposób zapewnimy uczestnikom i wykonawcom większy komfort oraz bezpieczeństwo.

Orange Warsaw Festival to także międzynarodowy konkurs muzyczny. Jego zwycięzca zostanie ogłoszony podczas festiwalu i otrzyma nagrodę telewizji TVN i Radia ZET. – Chcemy, by ta statuetka była znakiem jakości w muzyce, marką samą w sobie. To słuchacze oraz widzowie zadecydują, do kogo trafi. – mówi Piotr Metz. Już od dziś (26 maja) wytwórnie mogą zgłaszać swoich kandydatów, zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Jury festiwaluw składzie: Piotr Metz, dyrektor artystyczny, Marek Szafarz, dyrektor Marketingu Grupy TVN, Mateusz Kirstein, redaktor naczelny Radia ZET i Wojciech Jabczyński, rzecznik prasowy Grupy TP, wytypuje finałową dziesiątkę. Finalistów będzie można usłyszeć w lipcu i sierpniu na antenie Radia ZET oraz zobaczyć w TVN. Słuchacze i widzowie poprzez głosowanie sms wybiorą swojego faworyta. Na festiwalu zaprezentuje się najlepsza trójka.

Jutro rusza strona internetowa poświęcona festiwalowi www.orangewarsawfestival.tvn.pl. Znajdą się na niej wszelkie istotne informacje o gwiazdach, występach, biletach, lokalizacji miejsc, konkursie oraz zdjęcia i materiały video. Najświeższe informacje znajdują się również na profilu Orange Warsaw Festival na Facebooku oraz na stronie www.orangemusic.pl.

Telewizja TVN będzie na bieżąco śledziła przygotowania do festiwalu w specjalnym cyklu programów. Nie zabraknie w nim wywiadów z wykonawcami, informacji o imprezie i zaglądania za kulisy. TVN wyemituje także fragmenty festiwalu oraz zda relacje w takich programach jak „Dzień Dobry TVN”, „Co za tydzień”, kanałach TVN24 i TVN Warszawa. Informacje pojawią się też na portalach Onet i Plejada. Festiwalowe programy, wejścia, utwory artystów i wywiady będzie można również usłyszeć na antenie Radia ZET.

Orange i TVN poprzez Orange Warsaw Festival wspierają Warszawę w uzyskaniu tytułu Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku.

Patronami Orange Warsaw Festival 2010 są: Radio ZET, Onet, Plejada, oraz Clearchannel.

Biuro Prasowe Orange Warsaw Festival 2010:

Lidia Zagórska, z-ca Szefa Zespołu PR Grupy TVN
l.zagorska@tvn.pl