Dzień, w którym nasza planeta jest najważniejsza

22 kwietnia 2021

Dzień, w którym nasza planeta jest najważniejsza

Dzisiaj miliony ludzi na świecie obchodzą Światowy Dzień Ziemi. Chociaż o naszą planetę powinniśmy troszczyć się codziennie dla mnie 22 kwietnia jest idealnym, wręcz symbolicznym dniem, aby wspólnie działać, mówić i pisać, jak możemy lepiej zadbać o środowisko naturalne. Ważne są wielkie zobowiązania państw i firm, ale także małe gesty, które może robić każdy z nas. Jedne i drugie pomagają odetchnąć naszej Ziemi.

Ambitne zobowiązania…

Wczoraj ogłosiliśmy nasze cele klimatyczne. Do 2025 roku Orange Polska zmniejszy emisje CO2 aż o 65% i zwiększy wykorzystanie energii ze źródeł odnawialnych – do co najmniej 60%. Chodzi o to aby zminimalizować wpływ firmy na środowisko naturalne. Najważniejszym celem będzie osiągnięcie neutralności klimatycznej netto najpóźniej do 2040 roku. Wiemy, że postęp technologiczny jest ważny, ale musi być zrównoważony i odbywać się z troską o naszą planetę.

… i małe gesty

W Światowym Dniu Ziemi dzieje się mnóstwo akcji, podobnych do tej, w której brałem udział wspólnie z koleżankami i kolegami z pracy. W ubiegłym tygodniu posadziliśmy 10 000 mkw. bioróżnorodnego lasu na Kaszubach. Pomagała na Fundacja Las Na Zawsze. To był finał akcji, w której klienci Orange Flex przekazali nam  300 tys. GB niewykorzystanych danych, a my zamieniliśmy je w las. Proszę zobaczcie reportaż z tego wydarzenia.

Udostępnij: Dzień, w którym nasza planeta jest najważniejsza

Eko-język, czyli jak zrozumieć kluczowe pojęcia

16 kwietnia 2021

Eko-język, czyli jak zrozumieć kluczowe pojęcia

Coraz częściej słyszymy informacje związane z ekologią i ochroną środowiska. Niektóre słowa i pojęcia wydają się znajome, inne brzmią abstrakcyjnie. Do tego dochodzą sformułowania, które rozumieją nieliczni. Aby było Wam łatwiej zrobiłam krótki przewodnik po definicjach, zakresach i procesach, które nas dotyczą i do których często się odnosimy.

Neutralność klimatyczna czy zerowe emisje netto (Net Zero)

Neutralność klimatyczna, zwana też węglową oznacza osiągnięcie zerowych emisji gazów cieplarnianych w danej organizacji, dla danego produktu lub wydarzenia. W zależności od ustalenia konkretnego zakresu neutralności, może być łatwiejsza lub trudniejsza do osiągnięcia. Może też obejmować tylko wybraną część emisji. Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

Szczególnym rodzajem neutralności klimatycznej są zerowe emisje netto. To już bardziej ambitny cel, bo dotyczy całości emisji gazów cieplarnianych. Wpływa na całą organizację, ponieważ oznacza redukcję wszystkich emisji gazów cieplarnianych, zarówno własnych jak i dostawców oraz użytkowników końcowych, czyli klientów. To trudny proces z uwagi na konieczność kontroli całego, skomplikowanego łańcucha wartości.

Podobnie jak cała Grupa Orange, Orange Polska celuje w zerowe emisje netto w 2040 (#NetZero2040). Albo innymi słowy: w pełną neutralność klimatyczną netto w zakresach 1, 2 i 3.

Ślad węglowy, czyli zakres 1, 2 i 3

No dobrze, ale czym są te zakresy? Emisje gazów cieplarnianych nazywane są śladem węglowym organizacji. Obejmują całkowitą sumę emisji gazów cieplarnianych wywołanych bezpośrednio lub pośrednio przez firmę. To emisje w całym tzw. łańcuchu wartości, które są związane z wytworzeniem kupowanych przez firmy mediów, surowców, usług (m.in. surowców głównych, materiałów pomocniczych, półproduktów), ich transportem, ale także z użytkowaniem produktów czy usług przedsiębiorstwa przez ich odbiorców.

Gazy cieplarniane brane pod uwagę w obliczeniach to dwutlenek węgla CO2, metan CH4, podtlenek azotu N2O oraz wiele innych gazów cieplarnianych. Obliczenia śladu węglowego już kilkanaście lat temu zostały ustandaryzowane, aby móc zachować spójne ramy przeprowadzania obliczeń. Najbardziej powszechnym standardem liczenia emisji gazów cieplarnianych jest tzw. Protokół GHG, który dzieli emisje na trzy zakresy.

ZAKRES 1 – własne emisje bezpośrednie, czyli pochodzące ze źródeł własnych lub kontrolowanych przez daną organizację, np. spalanie paliw w związku z użyciem kotłów grzewczych czy samochodów służbowych lub emisje z klimatyzacji.

ZAKRES 2 – własne emisje pośrednie, czyli powstające w wyniku zużywania zakupionej energii elektrycznej, cieplnej, pary technologicznej i chłodu. Fizycznie emisje GHG powstają w miejscu wytworzenia tych mediów, dlatego mówi się o nich „pośrednie”, ale traktuje się jako kontrolowane przez przedsiębiorstwo, stąd są „własne”.

ZAKRES 3 – pozostałe emisje pośrednie, czyli innych podmiotów, które można zidentyfikować w łańcuchu wartości danej organizacji, zwane też emisjami w łańcuchu wartości. Najtrudniej jest je śledzić i kontrolować, ale zazwyczaj mają największy udział we wszystkich emisjach danej organizacji. Powstają w wyniku wytworzenia surowców lub półproduktów, zagospodarowania odpadów, transportu surowców oraz produktów, podróży służbowych pracowników czy użytkowania produktów przez końcowych odbiorców.

Firmy muszą identyfikować miejsca o wysokich poziomach emisji w swoim łańcuchu dostaw, oceniać dostawców pod kątem zrównoważonego rozwoju, kontrolować poziom efektywności energetycznej, a także budować relacje z dostawcami i pracownikami, by pomóc obniżać emisje. Szukają też sposobów na wpływanie na zachowania klientów, a także dbają o koniec życia swoich produktów np. poprzez zadbanie o właściwe postępowanie z odpadami.

Monitorujemy, unikamy, redukujemy

Kluczem do osiągnięcia pełnej neutralności klimatycznej netto jest zrozumienie i ograniczenie emisji wytwarzanych przez daną organizację we wszystkich trzech zakresach. Choć unikanie i redukowanie emisji muszą pozostać głównym celem, zawsze pozostaną emisje, których nie da się wyeliminować. Powinny one podlegać neutralizacji tzn. usunięciu z atmosfery.

Dwutlenek węgla można usuwać na różne sposoby, od naturalnych jak np. odtwarzanie wieczystych i bioróżnorodnych lasów, zwiększanie absorpcji dwutlenku węgla przez glebę, po rozwiązania technologiczne – bezpośrednie wychwytywanie i przechowywanie CO2 z powietrza. Na dzisiaj nie ma jednak sprawdzających się na dużą skalę rozwiązań technologicznych.

Neutralizacja to działanie uzupełniające, niejako ostatni krok na drodze do neutralności. Nie jest to podstawowe rozwiązanie ani panaceum na problemy klimatyczne. Ziemia nie ma wystarczającej powierzchni, żeby posadzić lasy mogące pochłonąć całość nadmiarowego dwutlenku węgla, który emituje ludzkość! Nie wspominając o tym, że lasy nie rozwiązują problemu innych gazów cieplarnianych, stale wprowadzanych przez człowieka do atmosfery.

Warto pamiętać, że cele neutralności klimatycznej są formułowane dla odległych lat. To rok 2040, 2050 a czasem – choć to zdecydowanie za późno – 2060. To dlatego, że eliminacja emisji wymaga znaczących wysiłków, głębokich zmian w procesach produkcyjnych czy łańcuchach wartości. Ale nie znaczy, że nie musimy działać już teraz. Wręcz przeciwnie! Dlatego ważne jest wyznaczanie celów pośrednich, które zbliżają dany cel czy organizację do neutralności klimatycznej. W Orange osiągniemy zerowe emisje netto w 2040 roku, ale już na 2025 rok mamy konkretne, ambitne, mierzalne cele redukcyjne.

Firmy mierzą swoje emisje

Firmy zarządzające swoim wpływem na klimat i środowisko monitorują i raportują emisje gazów cieplarnianych. Przedstawiają interesariuszom (regulatorom, nadzorcom, klientom) rzetelne, szczegółowe i obiektywne dane. W raportach niefinansowych znajdziemy wiele informacji na temat minimalizowania negatywnego wpływu na środowisko. Szczególnym zagadnieniem staje się ujawnianie informacji związanych z oddziaływaniem na klimat, zgodnie z najnowszymi wytycznymi Komisji Europejskiej. To konieczne do zmniejszenia tempa postępującego globalnego ocieplenia, które wpływa także na prowadzenie biznesu.

Udostępnij: Eko-język, czyli jak zrozumieć kluczowe pojęcia

Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

9 kwietnia 2021

Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

Odpady z tworzyw sztucznych są ogromnym wyzwaniem na całym świecie. Jak ograniczyć ich ilość lub po prostu się pozbyć? Rozwiązaniem może być ich recykling, dzięki czemu powstaną nowe produkty lub biodegradowalne biotworzywa. Właśnie takich produktów warto szukać, jeśli chcemy ulżyć naszej planecie.

Biodegradowalne akcesoria w Orange

Jednym ze sposobów na zapewnienie dłuższego życia telefonów jest dbałość o urządzenie i zapewnienie mu właściwej ochrony. Dlatego w ofercie Orange znajdziecie spory wybór różnorodnych etui, z których część wyprodukowano z myślą o środowisku. I tak samo dobrze zabezpieczą smartfona przed zniszczeniem.

Etui Just Green są wykonane z nieszkodliwych dla środowiska substancji organicznych pochodzenia roślinnego: ryżu, marchewki, soi i pszenicy. W pełni biodegradowalne i kompostowalne. To oznacza, że takie etui całkowicie rozłoży się na dwutlenek węgla i wodę, nie pozostawiając toksycznych pozostałości w przyrodzie. Również jego opakowanie jest zaprojektowane tak, aby zmniejszyć wpływ na środowisko. Ma optymalne wymiary, jest z kartonu z odpowiedzialnego źródła i nie zawiera żadnych plastikowych elementów. Do nadruków i klejenia użyto farb i kleju pochodzenia roślinnego.

W naszej ofercie dostępne są również etui ECO – wykonane z biotworzywa PBAT, czyli nie pochodzącego z surowców odnawialnych, ale także biodegradowalnego.

Patrz, gdzie wrzucasz

Warto pamiętać, że zużyte etui należy wyrzucić do domowego kompostownika lub kosza oznaczonego BIO. Dlaczego? Bo choć wyglądają podobnie, jak zwykły plastik to odpady tworzyw biodegradowalnych powinny być kompostowane, gdyż zmieszane z innymi tworzywami praktycznie uniemożliwiają proces ich recyklingu. Różnią się od nich gęstością, temperaturą przetwarzania i innymi właściwościami. Tekturowe opakowania oczywiście powinny trafić do kosza na papier.

Wkrótce wszystkie produkty z serii Just Green będą posiadać widoczną na opakowaniu skalę oceny ekologicznej. Jest ona określona przez ponad 70 kryteriów oceniających wpływ akcesoriów na środowisko, społeczeństwo oraz etykę. TU możecie dowiedzieć się więcej.

Kończąc temat etui dodam, że w ofercie Orange znajdziecie również wersje z plastiku w 100% z recyklingu, które nadają się do dalszego przetworzenia.

Ładowarka oszczędzająca energię

Czy wiecie, że jeśli zostawiając w gniazdku ładowarkę, nawet gdy nie jest podłączona do urządzenia, to nadal zużywa energię elektryczną? Dlatego, aby oszczędzić trzeba pamiętać o odłączeniu telefonu po całkowitym naładowaniu lub zaopatrzenie się w taką, która sama się wyłączy.

Automatycznie odetnie prąd, aby ograniczyć nadmierne zużycie energii. To z kolei ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Ładowarka zbudowana jest z plastiku z recyklingu, tak samo jak i kable USB do telefonu z serii Just Green.

Kiedy Wasza ładowarka lub kabel jednak zakończą swój żywot zostawcie je w pojemniku na zużyty sprzęt, dostępnym w każdym salonie Orange. Tak jak i stary, niepotrzebny już telefon. A my już zadbamy o ich profesjonalny recykling.

bio ładowarka

Udostępnij: Etui na telefon z ryżu, marchewki, soi i pszenicy

Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

26 marca 2021

Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

W Wielkopolsce uruchomiliśmy pierwszą stację bazową, której prąd do pracy dostarczają moduły fotowoltaiczne z magazynem energii, wspierane agregatem DC. Obiekt nie jest podłączony do sieci energetycznej (off-grid). Słońce dostarcza ponad 70 proc. zielonej energii, niezbędnej do działania.

Innowacyjne rozwiązanie

Stacja stoi na polanie pośród lasów przy autostradzie A2, zapewniając zasięg 4G/LTE podróżującym oraz mieszkańcom okolicy Zbąszyna i Łomnicy. W pobliżu nie ma sieci energetycznej. Dlatego przy jej projektowaniu od razu poszukiwaliśmy alternatywnych rozwiązań zapewniających zasilanie, ale jednocześnie wpisujących się w nasze starania na rzecz zwiększania udziału energii odnawialnej w miksie energetycznym Orange.

Rozwiązanie, które zastosowaliśmy – panele słoneczne o mocy 10 kWp z magazynem energii zbudowanym z baterii litowo-jonowych – zapewnia ponad 70% rocznego zapotrzebowania stacji na energię. Pierwsze wyniki pracy systemu pokazują, że w przyszłości możliwe będzie zwiększenie udziału zielonej energii o kolejne 10%.

Elementem zapewniającym ciągłość pracy stacji jest agregat z generatorem DC (prądu stałego), ponieważ urządzenia telekomunikacyjne muszą być zasilane prądem stałym. Dzięki temu mogliśmy zoptymalizować liczbę elementów systemu i unikamy niepotrzebnych strat energii. Agregat jest zasilany olejem opałowym, ale docelowo będzie to gaz LPG.

Zdalny system zarządzania stacją

System zasilania stacji wyróżnia zastosowanie innowacyjnego, zdalnego zarządzania obiektem. Chodzi o maksymalne wykorzystanie udziału zielonej energii i zapewnienie nieprzerwanego działania stacji. Algorytmy sterowania układem korzystają z prognoz pogody i monitorują stan poszczególnych elementów systemu. To ważne, ponieważ pozwala na optymalizowanie parametrów pracy, które nieustannie się zmieniają.

Projekt stacji jest komercyjnym pilotem, przygotowanym i rozwijanym we współpracy z firmą NetWorkS! w oparciu o system N!BOX. Prace rozwojowe potrwają do końca tego roku, ale już pierwsze doświadczenia realnie pracującej stacji są obiecujące. Tak uważają nasi inżynierowie. Dlatego wielkopolska stacja będzie dla nas modelowym przykładem do wykorzystania w innych miejscach.

panele Orange stacja bazowa

Mediateka

Udostępnij: Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

17 marca 2021

Unikalny program studiów podyplomowych Green Accademy w całości poświęcony jest zagadnieniom zrównoważonego rozwoju. To studia dla osób, które chcą zostać liderami zielonej zmiany. Uruchamia je Ośrodek Badań nad Przyszłością Collegium Civitas. Partnerem pierwszej edycji Green Accademy jest firma Orange Polska.

Dlaczego warto brać pod uwagę zmiany klimatyczne i czym jest zrównoważony rozwój w organizacji oraz odpowiedzialny CSR? To najważniejsze tematy rocznych studiów podyplomowych Green Accademy. Uczestnicy  będą poznawać trendy przyszłości i zasady bezpieczeństwa klimatycznego. Pogłębią także wiedzę m.in na temat recyklingu i zarządzania odpadami w skali globalnej. Dowiedzą się także jak komunikować tematykę „green” w sposób odpowiedzialny.

Green Accademy będzie prowadzona w interaktywnej formule, oferując wykłady, zajęcia warsztatowe i inicjatywy o charakterze integracyjnym. Roczne zajęcia poprowadzą wybitni naukowcy oraz praktycy biznesowi m.in. prezes Fundacji Batorego – Edwin Bendyk, wybitny ekspert i publicysta zajmujący się obszarem zrównoważonego rozwoju, Kamil Wyszkowski – prezes Rady UN Global Compact Network Poland czy Roland Zarzycki – doktor nauk matematycznych i doktor nauk humanistycznych, prorektor ds. dydaktycznych Collegium Civitas, specjalizuje się w krytycznej analizie zagadnień społeczno-ekonomicznych.

Collegium Civitas  od kilku lat prowadzi programy edukacyjne związane ze zrównoważonym rozwojem. Wyjątkowo trudny okres globalnej pandemii jeszcze bardziej uwypuklił ich znaczenie.  – W Ośrodku Badań nad Przyszłością,  którym mam przyjemność zarządzać, stworzyliśmy kompleksowy program rocznych studiów podyplomowych poświęconych zrównoważonemu rozwojowi. Program Green Accademy to trzy moduły: Kontekst, Człowiek i Organizacja, które wyjaśniają wielowymiarowość obszaru „green” oraz „sustainable development – mówi Piotr Pokrzywa, dyrektor zarządzający OBnP.

Ekologia i zagadnienia zrównoważonego rozwoju są ważnym elementem strategii Orange Polska. -Najważniejsze dla osiągnięcia celów Porozumienia Paryskiego są zmiany systemowe. A system tworzą i zmieniają ludzie. Dlatego tak ważne są rzetelna informacja i edukacja. Obok redukcji emisji czy gospodarki obiegu zamkniętego, stanowią ważne uzupełnienie naszego programu #OrangeGoesGreen. Jego celem jest neutralność klimatyczna netto do 2040 roku. Jesteśmy dumni z bycia partnerem tych unikalnych studiów. Cieszę się, że część pracowników Orange Polska, gotowych działać dla naszej planety, zostanie studentami Green Accademy – twierdzi Julien Ducarroz prezes Orange Polska

-Green Accademy realizujemy pod egidą Ośrodka Badań nad Przyszłością – centrum analitycznego Collegium Civitas zajmującego się wielowymiarowymi badaniami nadchodzących zmian i trendów. Nasza satysfakcja jest tym większa, że, w tym trudnym  zarówno dla uczelni  jak i biznesu okresie, nawiązaliśmy przy pierwszej edycji Green Accademy współpracę z liderem działań na rzecz zrównoważonego rozwoju firmą Orange Polska – jesteśmy przekonani, że nasza współpraca przyniesie obydwu podmiotom wiele korzyści – zarówno merytorycznych jak i stricte biznesowych – dodaje Rektor Collegium Civitas – prof. Stanisław Mocek.

Udostępnij: Rusza Green Accademy, program studiów podyplomowych o ekologii i zrównoważonym rozwoju