Korpo-zapylacze, czyli nasze miasteczkowe pszczoły

27 listopada 2020

Korpo-zapylacze, czyli nasze miasteczkowe pszczoły

W miastach przybywa pszczół. Ule najczęściej stają na dachach budynków dając schronienie miejskim zapylaczom, które w podziękowaniu produkują miód. To nie tylko nowa, ekologiczna moda, ale także mądre działanie na rzecz ochrony przyrody. Cztery ule właśnie pojawiły się Miasteczku Orange. Zamieszkają w nich tysiące pszczół.

Wbrew pozorom pszczoły doskonale radzą sobie w nietypowych dla nich, miejskich warunkach. Nie sprawiają też problemów mieszkańcom, dlatego idea miejskiego pszczelarstwa mocno się rozwija.

Cztery ule w Miasteczku Orange

Do pomocy pszczołom i wspierania idei wielkomiejskiego pszczelarstwa włączyliśmy się również my. Dzięki pomysłowi pracowników naszej firmy, cztery kolorowe ule stoją już w zielonej przestrzeni Miasteczka Orange w Warszawie i są przykładem naszego zaangażowania na rzecz środowiska i dążeń do neutralności klimatycznej. Czekają teraz na zasiedlenie wiosną przez 4 rodziny pszczół miodnych. Jesień i zima to czas snu dla pracowitych pszczółek, których po okresie intensywnego rozmnażania w maju i czerwcu może być do 60 tys. W opiece nad nimi będzie nam pomagać ekipa wyspecjalizowanych pszczelarzy z www.miodemslodzone.pl mających doświadczenie w zakładaniu miejskich pasiek. Miejsc do odwiedzania i pracy przez naszych małych przyjaciół nie zabraknie. Od lat przed naszą siedzibą zachowujemy pięknie kwitnącą łąkę kwietną z hotelami dla owadów. Na tyłach biur znajduje się spory pas zieleni, a po drugiej stronie Alei Jerozolimskich są ogródki działkowe, pełne różnorodnych roślin. Po prostu raj!

Pszczoła miodna ma kłopoty

O tym, że pszczoły są ważne dla ludzkości każdy powinien wiedzieć. Ale nie każdy, że pszczołom w mieście może być lepiej, niż na wsi. To dlatego, że w mieście nie ma chemii stosowanej w rolnictwie, ale co istotniejsze jest znacznie większa różnorodność roślin. Dla pszczoły miejscem idealnym jest takie, w którym ciągle coś kwitnie, a nie takie, w którym przez dłuższy czas kwitnie jeden rodzaj kwiatu np. rzepak, a potem długo, długo nic. Dlatego w mieście pod względem różnorodności jest dużo lepiej dla zapylaczy.

Największym problemem pszczół nie są pestycydy czy brak bioróżnorodności, ale to, że wymagają opieki ludzi. Ludzi, którzy chcą im pomagać, a nie tylko wykorzystywać do produkcji miodu. Usytuowanie uli w mieście odbywa się z korzyścią dla obu stron. Dla miłośników pszczół żyjących w mieście dają namiastkę kontaktu z naturą, możliwość obserwowania i obcowania z tymi niezwykłymi owadami, a dla pszczół zwiększają szanse na przetrwanie większej liczebności w obecnym środowisku. W pomaganiu nie chodzi, aby w mieście powielać schemat wiejskiego, przemysłowego pszczelarstwa, tylko zapewnić dobre warunki życia i nie dopuścić do wyginięcia.

Pszczoły pracują w promieniu 2 km od zamieszkiwanych uli szukając roślin do zapylenia. Smak miejskiego miodu różni się od miodu pozyskanego z terenów pozamiejskich, z uwagi na występowanie innych roślin niż na wsi. Wielokwiatowy miód z miastowych pasiek jest zdrowy, ponieważ pszczoły „odfiltrowują” ewentualne zanieczyszczenia przy przetwarzaniu nektaru na miód. Słodko i zdrowo. Już nie mogę się doczekać, aby smakować miód z naszych uli!

Udostępnij: Korpo-zapylacze, czyli nasze miasteczkowe pszczoły

Dane z chmury, energia ze słońca

20 listopada 2020

Dane z chmury, energia ze słońca

W przyszłym roku elektrownie fotowoltaiczne zasilą Centrum Przetwarzania Danych (CDP) Orange Polska w Łodzi i pod Kielcami oraz obecnie budowany ultranowoczesny Warsaw Center Hub. To kolejny z naszych sposobów na redukcję emisji zanieczyszczeń do atmosfery i odciążenie sieci przesyłowych.

Podążanie w kierunku neutralności klimatycznej – nasz cel to 2040 rok – wymaga ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań. Centra danych to swoiste serce naszego biznesu, które potrzebuje jednak dużo energii, aby móc nieprzerwanie dostarczać usługi klientom. I chociaż stosujemy w nich wiele energooszczędnych rozwiązań, to szukamy kolejnych.

Prąd z dachów

Dlatego postanowiliśmy zagospodarować dachy i grunty naszych obiektów, aby wytwarzać zieloną energię elektryczną na własne potrzeby. Wykorzystamy instalacje fotowoltaiczne (PV). Słońce stanowi trzecie, co do wielkości źródło energii odnawialnej na świecie.

Inwestycje zrealizujemy w modelu Solar as a Serwis. To oznacza, że nasz partner biznesowy spółka Solarpro Polska zbuduje i będzie utrzymywać system fotowoltaiczny na własny koszt, a my dzierżawimy miejsce pod instalację i odkupujemy wyprodukowaną energię. To korzyść dla obu stron i dla środowiska. Elektrownie fotowoltaiczne mają być gotowe w trzecim kwartale 2021 roku i dostarczą nam energię o łącznej mocy 869,84 kWp, stanowiącą blisko 4% rocznego zapotrzebowania naszych dwóch CPD.

Ekologiczne Warsaw Data Hub

To nie wszystko. Także w budowanym właśnie, podwarszawskim Warsaw Data Hub powstanie instalacja PV o wielkości 500kWp, z możliwością jej rozbudowy. Żadne z działających w Polsce Data Centers nie ma obecnie rozwiązania na taką skalę. W słoneczne dni farma fotowoltaiczna będzie produkować energię pozwalającą na zaspokojenie nawet w 100% zapotrzebowania na energię jednej z komór, o powierzchni 400 m2. Komory to niezależny „byt” technologiczny, z własnymi systemami: zasilania, wentylacji i klimatyzacji precyzyjnej, która zostanie oparta na rozwiązaniach z naturalną wentylacją.

Warto dodać, że na parkingu przed Warsaw Data Hub powstaną stacje ładowania samochodów elektrycznych, a do nawadniania zieleni wokół obiektu wykorzystamy tzw. „szarą wodę”, czyli odzyskiwaną wodę ściekową. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom technologicznym w Warsaw Data Hub zapobiegniemy wyemitowaniu rocznie ok. 5 000 ton CO2, co odpowiada rocznej emisji 1300 samochodów.

Mediateka

Udostępnij: Dane z chmury, energia ze słońca

Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

13 listopada 2020

Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

Zmniejszony o połowę plastikowy blister karty SIM, papier z odpowiedzialnych źródeł i farby na bazie olejów roślinnych – tak został wykonany nowy starter Orange Free na kartę. Ekoprojektowanie to sposób na zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko na każdym etapie cyklu życia produktu.

Coraz więcej firm chce monitorować swoje oddziaływanie na środowisko. Wpływ na to ma rosnąca świadomość konsumentów, ale także przyjęta unijna polityka wspierająca rynek zielonych produktów i transformacji gospodarek do obiegu zamkniętego. Nie zawsze musi to oznaczać spektakularne działania jak budowa farm wiatrowych, czasami wystarczy zastanowić się, jak zaprojektować produkty, żeby były bardziej przyjazne dla środowiska i tak samo spełniały swoją rolę.

Myśl z czego i jak tworzysz

Wyzwaniem dla świata jest ograniczenie wszechobecnego plastiku. To oczywistość. Myśląc o środowisku przy nawet małych produktach – można zmniejszać ich ślad środowiskowy. Przykład – popularna karta SIM, a właściwie to w czym ją dostajemy. Okazuje się, że można z tym skutecznie powalczyć. Zmniejszyliśmy o połowę blister, w którym jest umieszczona karta, ponieważ ta część jest używana tylko przez kilka sekund. Rozwiązanie wdrażamy stopniowo w naszych ofertach. Od tego tygodnia wystartowaliśmy z tym pomysłem w nowym starterze w taryfie Orange Free na kartę,  a od początku 2021 roku rozwiązanie planujemy zastosować w kartach SIM do planów abonamentowych.

nowa karta SIM

Opakowanie startera z certyfikatem

Zadbaliśmy również o papierowe opakowanie naszego startera. Etykieta produktowa FSC Mix potwierdza, że produkt wytworzono z materiału pochodzącego z dobrze zarządzanych lasów posiadających certyfikat FSC® oraz materiałów pochodzących z recyklingu i z innych kontrolowanych źródeł. Dokładamy starań, by nasze produkty były ekologiczne, dlatego nadruki wykonane są przyjaznymi dla środowiska farbami pochodzenia roślinnego.

Orange Polska znalazł się w gronie firm posiadających licencję promocyjną na stosowanie znaków towarowych FSC- FSC®N003415. Forest Stewardship Council® jest organizacją odpowiedzialną za certyfikację lasów oraz wszelkiego rodzaju wyrobów z surowców pochodzenia leśnego. Standard FSC® cieszy się największym zaufaniem na świecie i jest wspierany przez wiele organizacji i firm na świecie. Wybierając produkty oznaczone FSC® pomagamy dbać o lasy na świecie.

certyfikat zrównoważonych upraw leśnych FSC

Udostępnij: Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

„Bez limitu + 15 GB” za 15 zł w nowych starterach Orange Free

10 listopada 2020

„Bez limitu + 15 GB” za 15 zł w nowych starterach Orange Free

Od 10 listopada Orange wprowadza do sprzedaży nowe startery. Jest to limitowana seria. Czym się wyróżnia i co otrzymają klienci?

-50% na w pierwszym miesiącu w Orange na kartę

Nowy starter w taryfie Orange Free na kartę daje użytkownikom 50% zniżki w pierwszym miesiącu użytkowania. Na czym dokładnie to polega?

W taryfie Orange Free na kartę, po każdym doładowaniu, automatycznie otrzymuje się pakiet darmowych GB. Sumują się one z GB z usługi bez limitu. Tzn. za 30 zł miesięcznie, po włączeniu usługi bez limitu, można bez ograniczeń rozmawiać, sms-ować, mms-ować. Dostaje się też 30 GB na internet: 15 GB po zasileniu i 15 GB z usługi bez limitu.

Z nowym starterem pierwszy miesiąc będzie kosztował tylko połowę regularnej ceny, o której zostało wspomniane wyżej, czyli 15 zł. A jak uruchomić dodatkową promocję – 50%? Wystarczy wysyłać SMS o treści CYKL pod numer 816. Po upływie czasu usługa odnowi się automatycznie za 30 zł na 31 dni.

Usługa „Rozmowy, SMS-y i MMS-y bez limitu do wszystkich + 15GB” za 15 zł jest to obecnie jedyna taka oferta na rynku wśród największych operatorów sieci komórkowych. Szczegóły promocji dostępne są tutaj. Sam starter można kupić za 5 zł, a w bonusie po aktywacji otrzymuje się 6 GB na start (ważne 14 dni).

Użytkownicy mogą też zwiększać bonusy GB i dopasowywać ich wielkość do swoich potrzeb, przedłużając czas ważności karty i stale ciesząc się darmowym internetem po każdym doładowaniu.

Do dyspozycji klientów pozostają nadal popularne usługi i promocje dostępne w Orange Free na kartę, m.in. bonus 6GB na start, darmowe rozmowy i sms-y ze wszystkimi w Orange (Za darmo w Orange), pakiety internetowe czy „Konto Ważne Rok”.
Więcej ofert dla Orange na kartę znajduje się pod linkiem: orange.pl/view/oferta-na-karte.

limitowany starter orange

W trosce o środowisko

Czym jeszcze wyróżnia się limitowany starter? W nowej karcie SIM zmniejszona została obudowa (blister), o połowę redukując w ten sposób zużycie plastiku. Do produkcji opakowania użyto surowca pochodzącego ze zrównoważonych upraw leśnych, co potwierdza certyfikat FSC oraz farb na bazie olejów roślinnych.

Orange dba o środowisko – dajemy drugie życie telefonom, korzystamy też z odnawialnych źródeł energii, staramy się minimalizować wpływ swoich produktów na środowisko (można przeczytać o akcji #OrangeGoesGreen lub o odkupie starych telefonów w salonach).

Jak Wam się podoba nasza nowa promocja?

Udostępnij: „Bez limitu + 15 GB” za 15 zł w nowych starterach Orange Free

Jak odnawialne źródła energii pomagają być zielonym operatorem

6 listopada 2020

Jak odnawialne źródła energii pomagają być zielonym operatorem

Zużycie energii jest głównym źródłem emisji dwutlenku węgla przez telekomy. W Polsce jej produkcja pochodzi głównie z węgla. Dlatego, jeśli chcemy lepiej chronić środowisko, powinniśmy częściej korzystać z odnawialnych źródeł energii. Orange zrobił pierwszy krok w tym kierunku inwestując w farmy wiatrowe.

W przeciwieństwie do energii z paliw kopalnianych, odnawialne źródła energii, nie emitują gazów cieplarnianych ani nie przyczyniają się znacząco do zanieczyszczania środowiska.  Dzięki temu powinny być elementem strategii walki ze zmianami klimatu w Polsce.

W każdym roku Grupa Orange emituje na świecie 1,5 mln ton CO2. Z tego na Orange Polska przypada… jedna trzecia. To prosta konsekwencja polskiej struktury produkcji energii, która opiera się na węglu, którego spalanie emituje ogromne ilości gazów cieplarnianych. Dlatego źródła pochodzenia energii, z której korzystamy ma kluczowe znaczenie.

Farmy wiatrowe dla Orange Polska

Nasza odpowiedź i  pierwszy krok to budowa dwóch, całkiem nowych farm wiatrowych, które powstają na potrzeby Orange Polska w okolicach Poznania. Rozpoczną pracę 1 stycznia 2021 roku i dostarczą nam 50 GWh rocznie. To prawie 10% rocznego zapotrzebowania firmy na energię. Wiatraki buduje firma WPD.

Dzięki tej inwestycji polski rynek OZE wzbogaci się o nowe źródła odnawialne, polepszając bilans energetyczny. Dla Orange to znaczący krok na drodze do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2040, dziesięć lat wcześniej niż rekomendacje Unii Europejskiej.

Innowacyjne rozwiązanie dostaw energii

Warto dodać, że dzięki nowatorskiemu w Polsce rozwiązaniu i długoletniej umowie z firmą Enefit, zielona energia będzie dostarczana z wybudowanych na potrzeby Orange Polska turbin wiatrowych do blisko 18 tys. punktów na terenie całego kraju. Chodzi o serwerownie, stacje bazowe telefonii komórkowej, szaf dostępowych, czy biur oraz punktów obsługi klienta.

Współpraca z Enefit rozpocznie się z początkiem 2021 roku w ramach modelu opartego na rozliczeniach bilansujących. Firma dostarczy nam łącznie 510 GWh energii rocznie, pozyskanych z rynku energii oraz źródeł odnawialnych, pokrywając tym samym całe zapotrzebowanie energetyczne Orange Polska.

Oznacza to, że od nowego roku usługi dostarczane naszym klientom będą wiązały się z mniejszymi emisjami dwutlenku węgla do atmosfery. To ważny krok na naszej drodze do coraz mniejszych emisji gazów cieplarnianych. Będziemy też konsekwentnie zwiększać wykorzystanie energii z powstających dla nas OZE, aby ich proporcja przekroczyła 50% naszego rocznego zapotrzebowania do 2025 roku.

Jesteśmy liderem zakupów

Nasze rozwiązanie zakupu energii spotkało się z uznaniem niezależnych ekspertów i rynku. Podczas największej konferencji zakupowej w Polsce (PROCON/POLZAK) Orange Polska otrzymał wyróżnienie w konkursie Lider Zakupów 2020. Nagrody są przyznawane za nowatorskie myślenie, innowacyjne strategie, elastyczność działania, szybkie reakcje na zmienność okoliczności środowiskowo-biznesowych.

wiatrak

Mediateka

Udostępnij: Jak odnawialne źródła energii pomagają być zielonym operatorem