Posadźmy razem Las Na Zawsze

9 lipca 2021

Posadźmy razem Las Na Zawsze

Chcesz sadzić drzewa, ale nie masz ziemi, wiedzy, ani czasu? Posadzimy je w Twoim imieniu tworząc Las na Zawsze Orange. Włącz się do naszych akcji przekazując niewykorzystane gigabajty lub kupując wybrane akcesoria. To drobny, ale ważny gest dla planety.

Sadzimy wieczyste, naturalne lasy

W te wakacje wielu z nas będzie spędzać je na łonie przyrody: nad wodą, w górach lub w lesie.  Kontakt z naturą jest dla większości z nas bardzo ważny. Ale las ma też inną ważną funkcję – jest naturalnym pochłaniaczem emisji dwutlenku węgla i producentem tlenu. O idei lasów naturalnych pisałam TU, przy okazji akcji Orange Flex, w ramach której wiosną tego roku posadziliśmy 10 000 m2 lasu w Męcikale.

Tym razem naszym celem jest posadzenie jesienią tego roku ponad 3 ha bioróżnorodnego i wieczystego lasu w północno-wschodniej części Polski, w ramach 3 akcji. Partnerem akcji jest i tym razem Fundacja Las Na Zawsze – z jej pomocą będziemy sadzić około 1500 sadzonek na hektar. Takie działanie pozwala drzewu swobodnie rozwijać system korzeniowy oraz korony. Lasy są naszym naturalnym sprzymierzeńcem, a ich sadzenie jest najprostszym sposobem zapobiegania zmianom klimatycznym. Zatrzymują wodę, której mamy coraz mniej i tworzą przyjazny mikroklimat, dając nam dobrą energię i chłód w upalne dni. Dla wielu zwierząt i roślin stanowią naturalną ostoję. Potrzebujemy lasów, dlatego chcemy je sadzić i dbać o nie.

Posadzimy las dzięki Twoim niewykorzystanym gigabajtom

Zatem zapraszamy Was do przyłączenia się w ramach akcji Pomagaj Gigabajtami. Dzięki niej chcemy posadzić 13 000 m2 bioróżnorodnego, wieczystego lasu – każde 50 Gb to 1 m2 Lasu na Zawsze.

Włączenie się do akcji jest bardzo proste. Wystarczy przekazać niewykorzystane gigabajty, które pozostają na koncie na koniec okresu rozliczeniowego. Jeśli korzystasz z oferty mobilnej na abonament dla klientów indywidualnych i wybranych klientów biznesowych, wyślij darmowy SMS o treści ODDAJEGB pod numer 80885. Twoje GB zostaną przeznaczone na ten właśnie cel z końcem okresu rozliczeniowego, a dołączenie do akcji Pomagajmy Gigabajtami nie spowoduje zmniejszenia miesięcznego pakietu danych. Usługę wystarczy jednorazowo włączyć, aby przez cały czas trwania akcji zliczały się gigabajty. Akcja potrwa do 30.09.2021r.

Kup akcesorium przyjazne środowisku

O ofercie naszych przyjaznych środowisku akcesoriów pisałam ostatnio TU. Warto pomyśleć o ich zakupie, bo nie dość, że są lepsze dla środowiska, to dzięki nim przyłączacie się również do akcji sadzenia lasu. Za każde kupione biodegradowalne etui, energooszczędną ładowarkę lub inne akcesoria z plastiku pochodzącego z recyklingu posadzimy 1 m2 Lasu Na Zawsze. Akcesoria biorące udział w akcji zostały specjalnie oznaczone i są dostępne w całej sieci salonów oraz w e-sklepie. Akcja potrwa do końca września, a jej partnerami są również firmy BigBen oraz Winner Group WG.

Tu muszę wspomnieć o trzeciej akcji, którą właśnie zakończyliśmy. Dzięki zaangażowaniu  naszych klientów przechodzących na fakturę elektroniczną uzbieraliśmy już 10 000 m2 Lasu Na Zawsze do posadzenia jesienią.

Dziękujemy!

Udostępnij: Posadźmy razem Las Na Zawsze

Nasi pracownicy dla dzieci i dla ziemi

7 lipca 2021

Nasi pracownicy dla dzieci i dla ziemi

Ponownie ruszyli do działania. Remontują, porządkują, organizują wsparcie dla potrzebujących dzieci, a nawet loty szybowcem dla nich. Inspirują się też ekologią w nurcie #OrangeGoesGreen. Zobaczcie, jak nasi pracownicy w ramach wolontariatu z Fundacją Orange czynią małe cuda dla dzieci, dbając o planetę.

Pracownicy i pracowniczki Orange włączają się w działania Fundacji Orange – są zawsze, kiedy ich potrzebujemy. Mają też swoje pomysły na pomaganie innym, bo na co dzień żyją w swoich społecznościach i widzą, co jest potrzebne w ich otoczeniu. Fundacja wspiera te inicjatywy organizacyjnie. Zawsze w ich centrum są dzieci i młodzież w trudnej sytuacji. A w tej edycji wiosennych akcji wolontariackich nasi ludzie włączyli się też w działania ekologiczne, zainspirowani ideą #OrangeGoesGreen.

Wolontariat #OrangeGoesGreen

Wolontariusze i wolontariuszki z Orange zwykle podejmują aktualne, ważne tematy w swoich działaniach dobroczynnych. Rok temu odważnie włączyli się w walkę ze skutkami pandemii, o czym Wojtek wspominał nie raz na blogu , bo wszyscy z podziwem patrzyliśmy na ich zaangażowaną postawę w tak trudnym czasie.

Ostatnio sporo jest refleksji o zmianach klimatycznych i edukacji ekologicznej – także u nas w Orange. Nasi ludzie nie pozostali bierni i w tej edycji wiosennych akcji wolontariackich przy wsparciu Fundacji Orange połączyli dobroczynność z działaniem na rzecz ekologii. Wiele ze 100 akcji lokalnych, które ostatnio zrealizowali, podjęło ten temat. Jak?

Lidia i jej zespół posadzili drzewa tlenowe przy Szkole w Rudnej. Tymi słowami (skutecznie) przekonali nas do wsparcia ich pomysłu:
Drzewa te mają nadzwyczajne możliwości związane z produkcją tlenu – wytwarzają go 10-krotnie więcej niż zwykłe drzewa. Szkoła w Rudnej jest w pobliżu zbiornika szlamów poflotacyjnych – z okien szkoły widoczny jest wysoki wał tego zbiornika nazywanego ekologiczną bombą. W wietrzne dni piasek z niego pyli na całą miejscowość. Chcemy stworzyć przestrzeń do wypoczynku na „zdrowszym” powietrzu […] – zacienione miejsce do radosnych zabaw, w którym będzie można się pohuśtać lub po prostu zjeść drugie śniadanie na trawie.

W ramach innej akcji nasi wolontariusze wraz z dziećmi ze świetlicy socjoterapeutycznej Tamka 35 i SOSW Ignaców zbudowali piękne domki dla owadów. Berenika i jej współpracownicy przygotowali ogródek dla dzieci z placówki opiekuńczo-wychowawczej w Białochowie, a Monika i jej ekipa zaprosili uczniów szkół podstawowych w Kaliszu do sadzenia drzew. Naszym wolontariuszom niestraszne jest też sprzątanie świata – wspólnie z podopiecznymi pieczy zastępczej oraz seniorami z Tychów ogarnęli spory teren.

Sky is the limit?

Jak zawsze, w centrum uwagi naszych wolontariuszy są dzieci i młodzież. Ekipa z Poznania wyremontowała plac zabaw w przedszkolu dla dzieci z autyzmem. Nowy blask zyskały ściany szpitala w Przemyślu, pracowni terapeutyczno-komputerowa Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Otwocku, a także jedna z sal w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Halinowie. W tym remoncie wolontariusze zrealizowali projekt przygotowany przez samych uczniów, co nas dodatkowo wzruszyło.

Region Karkonoszy. Tam działa nasza prężna ekipa wolontariuszy i wolontariuszek, którzy nie raz udowodnili, że potrafią zdziałać naprawdę wiele dla dzieciaków z lokalnych domów dziecka. Tym razem przygotowali dla nich niesamowitą niespodziankę – loty szybowcami we współpracy z tamtejszym aeroklubem i „Moją Fundacją”. Taki Dzień Dziecka można zapamiętać na długo i poczuć niesamowite uniesienia, a może nawet bardziej uwierzyć w siebie. Sami zobaczcie te piękne emocje.

Nie sposób wymienić wszystkich 100 inicjatyw wolontariackich, w które włączyło się prawie 700 pracowników i pracowniczek Orange. Ale wszystkim Wam wielkie dzięki za energię, zaangażowanie i za Wasze dobre serce – po prostu. Dziękujemy, że podejmujecie ważne tematy, szukacie inspiracji i macie zawsze otwartość na potrzeby innych. Wolontariat to piękna idea.

wolontariat w orange

Udostępnij: Nasi pracownicy dla dzieci i dla ziemi

Eko-wyzwania pracowników Orange i Re:Generacja

25 czerwca 2021

Eko-wyzwania pracowników Orange i Re:Generacja

W Orange zachęcamy naszych pracowników do aktywnego włączania się w działania na rzecz ochrony środowiska #RazemDlaPlanety. Czerwcowy Zielony Tydzień był świetną okazją do edukacji, ale przede wszystkim do zmiany nawyków. Przez kilka dni publikowaliśmy eko-wyzwania i poprosiliśmy o dzielenie się ich efektami na wewnętrznym portalu. W myśl zasady, że małe gesty mają duże znaczenie. Poszło nam naprawdę dobrze.

Re-Generacja

Udało się przekazać do utylizacji ponad 100 sztuk elektroodpadów, usunęliśmy ze skrzynek i chmury ponad 52 GB niepotrzebnych plików oraz tysiące e-maili. Ponad połowa biorących udział w wyzwaniach zdecydowała się zrezygnować z jedzenia mięsa i ryb. Część naszych pracowników włączyła się w akcję sprzątania świata i zebrała łącznie 43 worków śmieci! Wreszcie niektórzy z nas zostawili samochody aby pojeździć rowerem i pokonali w ten sposób blisko 2,5 tys. km.

Dołącz do Re:Generacji

Kolejny raz włączyliśmy się w działanie w ramach akcji Zielona Wstążka #DlaPlanety, inicjatywy Centrum UNEP/GRID-Warszawa. Z okazji Dnia Światowego Dnia Środowiska Centrum wystartowało z kampanią i inicjatywą społeczną Re:Generacja z tematem przewodnim wzywającym do ochrony i odtwarzania ekosystemów.

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło lata 2021-2030 Dekadą Odtwarzania Ekosystemów w odpowiedzi na dramatyczny spadek bioróżnorodności, który spowodowany jest działalnością człowieka i rozwojem cywilizacji. Kampania ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na zachodzące zmiany środowiskowe i obszary wymagające interwencji. Do współpracy na rzecz ratowania polskich ekosystemów są zapraszane służby ochrony przyrody, biznes, samorządy i lokalne organizacje pozarządowe.

Najważniejszym celem kampanii jest możliwość zgłaszania przez organizacje pozarządowe, instytucje i samorządy ekosystemów, które są w potrzebie. Kolejnym krokiem jest zaangażowanie firm, które wezmą je pod swoje skrzydła i sfinansują niezbędne działania. Odbudowa planety powiedzie się tylko wtedy, gdy wszyscy wezmą za nią odpowiedzialność.

Program ma także misję edukacyjną, którą realizuje poprzez kampanię społeczną Last Minute, a także szereg aktywności proponowanych na stronie https://re.generacja.org/, m.in. wirtualne spacery po ekosystemach RE:GENERACJA czy escape room z zagadkami dotyczącymi świata przyrody RE:GENERACJA.  Z myślą o wszystkich, którzy chcą wziąć losy Ziemi w swoje ręce, powstała także społeczność #ReGeneracja (RE:GENERACJA). Ekosystemy będą widoczne na specjalnej mapie – geoportalu, na stronie www.Re.Generacja.org.

Udostępnij: Eko-wyzwania pracowników Orange i Re:Generacja

Neutralność klimatyczna i Orange Flex

18 czerwca 2021

Neutralność klimatyczna i Orange Flex

Niedawno ogłosiliśmy, że Orange Flex stał się pierwszą neutralną klimatycznie usługą telekomunikacyjną w Polsce. Brzmi ciekawie, ale wiele osób pytało mnie, co to oznacza w praktyce i jak do tego doszliśmy? Już tłumaczę.

Zacznijmy od tego, że stanie się „neutralnym dla klimatu” oznacza ograniczenie emisji gazów cieplarnianych w największym, możliwym stopniu a następnie zrekompensowanie wszelkich pozostałych emisji. W ten sposób osiągamy zerowy bilans emisji, czyli równowagę między emisjami gazów cieplarnianych, a działaniami pochłaniającymi je z atmosfery.

Ograniczamy emisje i chronimy lasy

Pomimo redukcji niektóre emisje będą nieuniknione. Jak zatem można je zneutralizować? Zarówno oceany, jak i gleba pochłaniają dwutlenek węgla z atmosfery, ale to lasy stanowią najskuteczniejszy sposób. Naturalne ekosystemy, które mają zdolność pochłaniania większej ilości dwutlenku węgla niż emitują, nazywane są „pochłaniaczami dwutlenku węgla”. Działania mające na celu ochronę oceanów, gleby i lasów mają zatem kluczowe znaczenie dla absorpcji emisji.

W praktyce do osiągnięcia neutralności klimatycznej potrzebne jest kilka działań. Najważniejsze to ograniczanie szkodliwych emisji gazów cieplarnianych poprzez ich unikanie i redukowanie. Istotną częścią działania jest przechodzenie z konwencjonalnych źródeł energii elektrycznej (np. elektrownie węglowe), na odnawialne źródła energii (elektrownie wiatrowe, czy fotowoltaika). Produkcja „zielonej” energii nie powoduje bezpośrednich emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

Rekompensowanie (offsetting) pozostałych emisji tzw. resztkowych odbywa się poprzez wspieranie projektów przywracania lub ochrony pochłaniaczy dwutlenku węgla tj. odtwarzanie obszarów leśnych i zwiększanie absorpcji dwutlenku węgla przez glebę, ale także związane z wychwytywaniem i składowaniem dwutlenku węgla, czy też nakierowane na wykorzystywanie energii odnawialnej. Kompensacja odbywa się poprzez wykupienie odpowiedniej ilości tzw. kredytów węglowych.

Jak wyliczyliśmy ślad węglowy Orange Flex

Teraz mogę wrócić do Orange Flex i tego jak stał się pierwszą usługą neutralną klimatycznie. Proces rozpoczęliśmy od wyliczenia śladu węglowego, czyli całkowitej sumy emisji gazów cieplarnianych wywołanych przez firmę, usługę lub produkt. Miarą śladu węglowego jest tCO2e – tona ekwiwalentu dwutlenku węgla. Wnikliwej i szczegółowej analizie – wspólnie z Fundacją Climate Strategies For Poland – poddaliśmy dane, procesy i źródła emisji zgodnie z metodologią GHG Protocol.

Okazało się, że miesięczny ślad węglowy związany z korzystaniem z usług w Orange Flex przez jednego użytkownika wynosi 3,273 kg CO2e. Składają się na to: usługi telekomunikacyjne, fizyczna karta SIM wraz z dostawą oraz pobranie i regularne aktualizacje aplikacji.  Wzięliśmy również pod uwagę zużycie energii elektrycznej przez telefony komórkowe.

Jak go ograniczyliśmy…

W Orange Flex ponad 90% miesięcznego śladu węglowego związane jest z zużyciem energii elektrycznej niezbędnej do zapewnienia usług. Zmniejszyliśmy go o więcej niż 3 kg CO2e na użytkownika miesięcznie, dzięki przejściu w 100% na energię pochodzącą z odnawialnych źródeł (OZE). Wykorzystaliśmy farmy wiatrowe w Wielkopolsce, wybudowane specjalnie na potrzeby Orange Polska. Wytwarzanie takiej energii nie powoduje bezpośrednich emisji CO2 do atmosfery. Zachęcam do obejrzenia pierwszego odcinka nowego cyklu blogowego „Zielono mi”, w którym pokazaliśmy, jak działają.

… i kompensujemy

Nie sposób uniknąć wszystkich emisji. W Orange Flex ten pośredni ślad węglowy zrównoważyliśmy dzięki kompensacji. Oznacza to zakup odpowiedniej ilości kredytów węglowych, czyli udziałów w projektach, które redukują i usuwają z atmosfery gazy cieplarniane. Kompensacja pozwala na usunięcie z atmosfery tej ilości CO2e, której wyemitowania nie udało się zapobiec. W przypadku Orange Flex to ok. 600 ton CO2e w skali roku dla wszystkich klientów usługi. W ramach działań kompensacyjnych Orange Flex wspiera projekt przekształcający zdegradowane obszary porośnięte przez sawanny w bioróżnorodne lasy zapewniające regenerację ekosystemu w Kolumbii. Projekt jest certyfikowany przez Gold Standard, który gwarantuje, że działanie jest realne i faktyczne a dzięki niemu z atmosfery usuwane są dodatkowe, deklarowane ilości CO2.

Udostępnij: Neutralność klimatyczna i Orange Flex

Kilka słów o eko-ściemie, odpowiedzialności i faktycznych zmianach

11 czerwca 2021

Kilka słów o eko-ściemie, odpowiedzialności i faktycznych zmianach

Raz jeszcze dołączam do Hani w ramach Eko-Piątków. Dziś chciałbym się z Wami podzielić kilkoma przemyśleniami po wysłuchaniu naszego środowego wydarzenia online – Miasteczko Myśli. Razem dla Planety.

Jeśli miałbym zamknąć dyskusje, jakie się wtedy odbyły w jednym słowie, byłoby to działanie. W przypadku zmian klimatycznych, jak powiedział Barack Obama, jesteśmy pierwszym pokoleniem, które dostrzega ich znaczenie i ostatnim, które może coś z tym zrobić. Nie ma już miejsca na eko-ściemę, musimy przekuć deklaracje w działanie – i to jak najszybciej. Pozostawanie biernym to w tym kontekście bardzo wymowne działanie.

Dlatego traktujemy w Orange nasze klimatyczne ambicje poważnie, jako integralną część naszej działalności biznesowej. Znajdą się w naszej nowej strategii, to nasze publiczne zobowiązanie. To też zdecydowanie więcej, niż wizja prezesa, to działanie właściwie wszystkich zespołów w naszej firmie.

Podczas środowego wydarzenia miałem przyjemność rozmawiać z profesorem Muhammadem Yunusem, laureatem Pokojowej Nagrody Nobla, założycielem Banku Grameen. Jego idea biznesu społecznego (social business) jest ogromnie inspirująca. Wierzę, że może być zastosowana, w różnym stopniu, w każdej działalności biznesowej. Warto poszerzać perspektywę i bardziej skupiać się na interesariuszach, uważnością zastępując tradycyjny model zorientowany na udziałowców i krótkoterminowy zysk.

Tutaj możecie posłuchać naszej rozmowy:

A całe Miasteczko Myśli możecie obejrzeć na Facebooku.

Za oknem zielono – a więc dobrego weekendu!

Udostępnij: Kilka słów o eko-ściemie, odpowiedzialności i faktycznych zmianach