Sieć

Światłowód hula po powiecie słupskim!

11 października 2018

Światłowód hula po powiecie słupskim!

Program Operacyjny Polska Cyfrowa to szansa (często jedyna) dla wielu obszarów naszego kraju, by znaleźć się w zasięgu błyskawicznego internetu. Właśnie zakończyliśmy budowę sieci światłowodowej przy wsparciu POPC w powiecie słupskim.

Pierwszy powiat podłączony przez Orange w ramach POPC

W ciągu 2 lat w 28 miejscowościach zbudowaliśmy 281 km sieci. Dzięki temu blisko 2300 gospodarstw domowych będzie mogło korzystać z internetu światłowodowego z prędkością nawet 300 Mb/s. Pamiętajcie, że zgodnie z danymi GUS w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym mieszka nieco ponad 2,7 osoby!

Projekt w powiecie słupskim realizowany był z tak zwanego „pierwszego konkursu” POPC. Realizujemy jeszcze 7 podobnych w powiatach kłodzkim, lwóweckim, krośnieńskim, gorzowskim, nowosolskim, sulęcińskim i bytowskim. Wszystkie je zakończymy jeszcze w tym roku i podłączymy tam ponad 14 tys. domów i mieszkań.

Ponad 370 tys. gospodarstw domowych ze światłowodem

Braliśmy także udział w drugim konkursie POPC. Łącznie dzięki pozyskanym w ten sposób środkom i własnemu wkładowi wybudujemy sieć światłowodową dla ponad 370 tysięcy gospodarstw domowych i ponad 3 tys. szkół w całym kraju. Koszt tej inwestycji to 1,033 mld z tego 744 miliony to środki UE.

Projekty POPC zakładają, że w oparciu o stworzoną w ten sposób sieć swoje usługi będzie mógł świadczyć każdy operator, nie tylko Orange. Często pojawiają się pytania na ten temat, więc stwierdziłem, że od razu to zaznaczę.

Więcej o POPC możecie także przeczytać na stronie www.cppc.gov.pl

Udostępnij: Światłowód hula po powiecie słupskim!

10 września 2018

Orange Polska podpisał umowę z Nexerą w sprawie wykorzystania budowanej przez Nexerę sieci światłowodowej. Dzięki umowie, mieszkańcy województw: łódzkiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, będą mogli korzystać z superszybkiego internetu światłowodowego Orange. Większość gospodarstw domowych objętych umową to budynki jednorodzinne, położone na terenach wiejskich i podmiejskich.

Systematycznie poszerzamy dostępność naszej oferty światłowodowej, zarówno rozbudowując własną sieć, jak i współpracując z innymi operatorami. Światłowody to przyszłość stacjonarnego internetu. Ta nowoczesna infrastruktura pozwala nam świadczyć usługi najwyższej jakości, jak telewizja 4K czy superszybki internet domowy. Dzięki podpisanej dziś umowie będą one dostępne dla mieszkańców kolejnych kilku tysięcy miejscowości – mówi Piotr Jaworski, dyrektor wykonawczy ds. sieci i technologii Orange Polska.

Zgodnie z umową pomiędzy operatorami, współpraca obejmuje zasięg wszystkich 13 obszarów 2. konkursu POPC wygranych przez Nexerę i będzie rozszerzany o kolejne adresy w miarę rozbudowy sieci. Do 2020 roku sieć Nexery obejmie ponad 450 tys. gospodarstw domowych głównie na terenach wiejskich i podmiejskich, z czego 280 tys. będzie budowana przy wykorzystaniu środków unijnych. Jako pierwsi z usług Orange będą mogli skorzystać mieszkańcy powiatów: kieleckiego, bydgoskiego, chełmińskiego, bartoszyckiego, szczycieńskiego, radomszczańskiego, bełchatowskiego, opatowskiego, staszowskiego, sandomierskiego, sieradzkiego, łaskiego, zduńskowolskiego, łowickiego oraz rawskiego.  Uzgodnione z Nexerą warunki współpracy zakładają, że Orange będzie płacić jedynie za wykorzystywaną infrastrukturę, a koszty będą zależne od liczby aktywnych klientów.

Obecnie w zasięgu sieci światłowodowej Orange Polska znajduje się ponad 3 mln gospodarstw domowych w całej Polsce. W latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe nawet 4 mld zł. Celem Orange jest objęcie zasięgiem światłowodu 5 mln domów mieszkań i biur do 2020 roku.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange rozpoczyna współpracę z Nexerą. Superszybki internet w kolejnych 4 województwach

Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach

26 lipca 2018

Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach

Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli Nowego Targu, Podegrodzia i Gorlic powołano Małopolską Unię Światłowodową. Jej celem jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Małopolski, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego. Pierwszego dnia przystąpiło do niej łącznie 11 gmin z regionu.  Marszałek województwa małopolskiego objął Unię honorowym patronatem.

W 60 małopolskich gminach  obejmujących 423 miejscowości Orange Polska przygotowuje się do realizacji inwestycji związanych z budową sieci szerokopasmowego dostępu do internetu. Inwestycja jest współfinansowana ze środków UE w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu do 2020 r.  światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 627 szkół, a operator na inwestycje przeznaczy nawet 176 mln zł, ze środków własnych oraz Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Pierwsze ze szkół zostaną podłączone już w te wakacje.

Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami w celu optymalizacji procesu inwestycyjnego i zapewnienie dostępu do szerokopasmowego internetu na terenie „białych plam” województwa. Dzięki przystąpieniu do Małopolskiej Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych.

Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

To kolejna, piąta Unia Światłowodowa. Łącznie do Lubuskiej, Pomorskiej, Mazowieckiej i Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej przystąpiło 172 gmin.

Udostępnij: Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach

Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

27 czerwca 2018

Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

Stepnica, Marianowo, Drawno, Stare Czarnowo i Kozielice to nie tylko urokliwe miejscowości w województwie zachodniopomorskim, ale także gminy, które wczoraj dołączyły do Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej (ZUŚ). Już 11 gmin i powiatów w tym regionie będzie współpracować z Orange Polska przy realizacji inwestycji światłowodowych.

ZUŚ pomoże, ZUŚ doradzi

Największą korzyścią z udziału w unii jest usprawnienie komunikacji pomiędzy samorządem i inwestorem. Czemu to takie istotne? Przedstawiciele samorządu wiedzą, w którym miejscu potrzebna jest sieć, jak usprawnić inwestycję albo czy uda się ją zrealizować z innymi inwestycjami gminnymi.

Współpraca w ramach ZUŚ to także dostęp do publicznych e-usług i rozwiązań Smart City. A tutaj mamy sporo do zaoferowania. W kilku polskich miastach wdrażamy obecnie system inteligentnego oświetlenia miejskiego, inteligentne rowery, ławki (we współpracy ze startupem SEEDIA – odcinek GS z ich udziałem zobaczycie poniżej), monitoring miejski, parkingi (we współpracy z NaviParking) i monitorowanie jakości powietrza. Dobrym przykładem tworzenia Smart City jest Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia (więcej na temat przeczytacie w komunikacie prasowym).

Podłączamy domy i szkoły

Na terenie województwa zachodniopomorskiego Orange Polska realizuje inwestycję współfinansowaną ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Do 2020 roku światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 83 szkół w tym regionie.

Podłączyliśmy już pierwszą szkołę, w Skwierzynie. Jesteście ciekawi, jak wygląda proces podłączania? Zobaczcie materiał Piotrka.

Gdzie jeszcze działamy

To kolejna po Lubuskiej, Pomorskiej i Mazowieckiej, Unia Światłowodowa. Do tej pory przystąpiło do nich w sumie 160 gmin.

Światłowód Orange dociera już do 100 miast w Polsce, a korzysta z niego ponad 2,7 mln gospodarstw domowych. Planujemy, że do 2020 roku z naszego światłowodu skorzysta nawet 5 mln gospodarstw domowych. Więcej przeczytacie w komunikacie prasowym.

Udostępnij: Dołączyły do ZUŚ, będą miały światłowód

Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4

25 czerwca 2018

Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4

Zrobiliśmy ponad 400 kilometrów by pokazać Wam jak podłączamy szkoły do światłowodu. Dlaczego tyle? Bo pierwsze szkoły w ramach środków z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa, czyli POPC podłączamy w Królewskim Mieście Skwierzyna, jak swoją małą ojczyznę przedstawia burmistrz miasta. Odwiedziliśmy OLT, którego nieco zabrakło w pierwszym odcinku serii, pokazujemy jak prowadzi się kanalizację techniczną i jak wygląda podłączenie w szkole. A że światłowód do budynku wchodził przez kotłownię… nieco się ubrudziliśmy.

Zapraszam do oglądania!

Lubuskie, Skwierzyna i POPC

Miasteczko urokliwe, ze starym ratuszem, zachowanymi kamieniczkami, wieżą ciśnień i fartownie dla siebie w okolicy, którą w ramach środków z POPC podłącza Orange. Pod ziemią jest tam sporo światłowodów, które powstały w ubiegłych latach ze środków unijnych, a samorządy dogadały się tworząc Lubuską Unię Światłowodową. Wszystko więc gra i buczy. Zresztą o samej Skwierzynie pisał już jakiś czas temu Wojtek na Twitterze.

(uwaga, reklama)

Lubuskie to prześliczny region idealny na rowery, dla fanów ornitologii, wędkarstwa, żeglarstwa, a zimą na biegówki. Warto odwiedzić Brody, Park Narodowy Ujścia Warty i zamek Joannitów w Łagowie. Serio, serio, warto 😉

(koniec reklamy)

To już czwarty odcinek serii i pierwszy, nagrywany poza Warszawą. Kolejny nagrywamy na dniach, także „na wyjeździe”. A jak wiemy, gole strzelone na wyjeździe liczą się podwójnie 😉

Poniżej są linki do trzech wcześniejszych. Pomysły na dwa kolejne nagrania już są, mieliście także prośbę o tekst i IPTV – on także jest planach. Ale jeżeli chcielibyście coś nowego, nietypowego dajcie znać!

Udostępnij: Jak podłączamy szkoły do światłowodu – Jak to działa #4