Seniorzy do smartfonów!

11 grudnia 2019

Seniorzy do smartfonów!

Nasza runda objazdowa po Pracowniach Orange ze szkoleniami dla seniorów na temat nowych technologii trwa. W poniedziałek (9.12.) byliśmy w Łęczycy, dziś jesteśmy w Goleszach Dużych, a jutro w Grójcu.

Jak wyglądają takie szkolenia? Zobaczcie naszą filmową relację ze spotkań w Kozerkach i Bulkowie, o których niedawno pisał Piotr. Jak mówi nasz szkoleniowiec Robert – podczas szkoleń mówimy przede wszystkim o rzeczach użytecznych i oswajamy nowe technologie.

Udostępnij: Seniorzy do smartfonów!

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

2 grudnia 2019

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Znacie naszą akcję #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Coraz częściej widzimy pomarańczowe sznurówki w szkołach czy na zdjęciach na Instagramie. Bardzo nas to cieszy! Ale mamy też świadomość, że nie każdy słyszał o kampanii i możemy dotrzeć jeszcze do wielu młodych ludzi, którzy borykają się z problemem hejtu. Poprosiliśmy o pomoc w tym Pracownie Orange, które przygotowały pomysły na happeningi w swoich miejscowościach. To właśnie Jurczyce (gmina Skawina) zwyciężyły swoim niesztampowym pomysłem.

Ania Guzik przeciwko hejtowi

Nagrodą i podziękowaniem za udział Pracowni w kampanii było spotkanie z aktorką Anią Guzik, która przyłączyła się do kampanii Fundacji Orange.

Hejt w internecie to dziś niestety powszechne zjawisko i nie tylko najmłodsi nie wiedzą, jak skutecznie sobie z nim poradzić. Negatywne komentarze i opinie mogą dotknąć każdego z nas, dlatego w ramach akcji #jestnaswiecej uświadamiamy jego konsekwencje i uczymy, jak nie dopuścić do rozprzestrzeniania się tego zjawiska – powiedziała w sobotę w Jurczycach.

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej!

Mural #jestnaswiecej w Jurczycach

Główną atrakcją wydarzenia było malowanie muralu. To praca, która naprawdę połączyła pokolenia, każdy chętny odcisnął na honorowej ścianie w swoją dłoń, a aktorka – złożyła autograf. Taka praca zostanie już na długo i wraz z symbolami #jestnaswiecej będzie przypominać, że Pracownia Orange to miejsce bez hejtu.

Ania przyczyniła się do stworzenia muralu w Pracowni Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Autograf Ani Guzik na muralu w Pracowni Orange w Jurczycach.

Kto za tym stoi?

Takie wydarzenia nie byłyby możliwe bez tworzących je ludzi. Siłą napędową jest w Jurczycach Jerzy Kłępa, lider pracowni i jednocześnie sołtys. Wspierają go członkowie stowarzyszenia Razem dla Wszystkich w Jurczycach, które prowadzi Pracownię Orange. Jest to w pełni społeczna działalność, ekipa stowarzyszenia godzi tworzenie Pracowni ze swoją pracą zawodową. Efekty są widoczne: w zimne sobotnie południe pracownia tętni życiem, przyszli do niej nie tylko mieszkańcy Jurczyc, ale tez okolicznych miejscowości, dziennikarze ze Skawiny, a przede wszystkim – duża grupa dzieci i młodzieży. Zdjęcia najwięcej powiedzą o świetnym klimacie w Pracowni:

Międzypokoleniowy mural będzie przypominał, że Pracownia Orange jest miejscem bez hejtu

Pracownia nie powstałaby bez zaangażowanej, zgranej społeczności Jurczyc

Cieszę się, że mogliśmy spotkać się z tak świetnymi ludźmi! Dziękuję.

Zdjęcia: Alicja Szulc

Udostępnij: Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

1 grudnia 2019

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

Pracownie Orange to miejsca, gdzie można zdobyć zupełnie nowe umiejętności związane z korzystaniem z komputera i telefonu. Jedną z okazji ku temu są warsztaty, takie jak te które w ubiegłym tygodniu odbyły się w Kozerkach i Bulkowie. Przyjechali tam koleżanki i koledzy, którzy na co dzień zajmują się obsługą naszych klientów, by uczyć seniorów tego jak korzystać ze smartfonów i internetu.

Warsztaty trwały 2,5 godziny i skupiały się one na kilku ważnych sprawach. Po pierwsze seniorzy mogli się dowiedzieć więcej o tym czym są smartfony i jak można skorzystać z ich możliwości, w szczególności by skorzystać z internetu. Szkolenie dotyczyło także między innymi obsługi Google Maps, czy funkcją Street View. Dowiedzieli się także jak działa Asystent Google. Dużo więcej czasu zajęła część warsztatów, w której uczestnicy dowiedzieli się o tym jak działają płatności zbliżeniowe. To oczywiście musiało się wiązać z dyskusją o zabezpieczeniu smartfonów. Wszystko skończyło się wręczeniem certyfikatów.

Prócz warsztatów, Orange Polska realizuje wiele innych działań odpowiadających na potrzeby osób starszych. Starania firmy zostały docenione przez Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej – jako jedyna firma telekomunikacyjna w kraju Orange Polska otrzymał certyfikat OK SENIOR za obsługę osób starszych na infolinii i w salonach.

Udostępnij: Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

7 niezwykłych przepisów

29 maja 2019

7 niezwykłych przepisów

Wprawdzie preferuję gotowanie bez książki kucharskiej, ale tym razem chciałbym polecić Wam publikację pełną przepisów. Ale spokojnie! Nie zaczynam bloga kulinarnego. Poznacie najlepsze pomysły na… projekty społeczne.

Wszystkie receptury są sprawdzone, wypróbowane i wiemy, że smakują wyśmienicie. Przetestowało je aż 27 Pracowni Orange, które działają w małych miejscowościach w całej Polsce. Działo się tam naprawdę niemało! Warsztaty przeprowadziła na naszą prośbę Fundacja 5Medium, która na koniec spisała wszystkie pomysły i przygotowała świetny przewodnik.

To o niego tak naprawdę chodzi :). Przed Wami bezpłatna publikacja Przepiśnik. Nowe media w projektach edukacyjnych – 7 niezawodnych przepisów. Znajdziesz ją na stronie Fundacji Orange.

Przepiśnik

Przepiśnik – do pobrania ze strony Fundacji Orange

Jeśli działasz lokalnie, prowadzisz zajęcia,  udzielasz się społecznie jako animator kultury – Przepiśnik jest dla Ciebie. Znajdziesz w nim wiele inspiracji oraz gotowych pomysłów na projekty. Co ważne, wszystko przy użyciu darmowych aplikacji i rozwiązań.

Jakie są nasze najlepsze przepisy na lokalne działania?

1. Gry terenowe z aplikacją mobilną

Chcecie przenieść uczestników Waszej gry w inny wymiar, czas i przestrzeń? Skorzystajcie z bezpłatnych aplikacji do gier terenowych. Wystarczy ruszyć głową! – To bieganie było szalone, ale dawało wielką frajdę. Jak zamknę oczy, to przypominam sobie śmieszne historie czy zadania. Cieszę się, że mogłam w tym uczestniczyć. – mówi Natalia Maćkiewicz, liderka Pracowni Orange w Bulkowie.

Pracownia Orange w Złotoryi

Pracownia Orange w Złotoryi – fot. M. Butryn

2. Zdjęcie z puszki po napoju

Wiem, że lubicie dobry sprzęt i coraz lepsze aparaty w smartfonach. Ale dobre zdjęcie można zrobić nawet… starą puszą po napoju. Dla najmłodszych to coś na pograniczu magii, dlatego jest tak interesujące – opowiada Julia, uczestniczka warsztatów w Pracowni Orange w Łodygowicach. Własnoręcznie zbudowana camera obscura może dać niesamowity efekt. A jeśli jeszcze się ją zaprezentuje w multimedialnym wydaniu, np. tak jak Pracownia Orange w Boćwince – efekt jest naprawdę świetny!

Pracownia Orange w Boćwince - fotografia otwortowa

Pracownia Orange w Boćwince

Pracownia Orange w Lisewie

Fotografowaliście kiedyś takim sprzętem? Pracownia Orange w Lisewie już go przetestowała. Fot. P. Jusyn/ M. Czapka

3. 24 godziny mojej miejscowości

Jak stworzyć cyfrowe reportaże, korzystając np. z InstaStories do opowiadania historii? Jak opowiedzieć o tym, co ciekawego może wydarzyć się w ciągu jednej doby w moim mieście? Przygotowaliśmy uczestników do pracy reporterów. Było warto!

Dziewczyny z Pracowni Orange w Wysokiem Mazowieckiem

4. „Zinterpretuj to”

To przepis na warsztaty z archiwalnymi zdjęciami. Uczestnicy odnaleźli stare fotografie, zrobili nowe na ich wzór. Nauczyli się też, jak wesprzeć się technologiami, by nagrać relacje starszych mieszkańców miejscowości. Powstały nowoczesne kroniki  i kolaże – lekcja żywej historii.

Ryczywół – Pracownia Orange

5. Blog kulinarny

Miało nie być o jedzeniu, ale bez niego Przepiśnik nie byłby tym samym… W niektórych niewielkich miejscowościach prowadzenie takiego bloga może być okazją do stworzenia czegoś, co zdobędzie dużą popularność – kuchnia jest przecież w każdym domu. Uczyliśmy się jak robić dobre zdjęcia, konstruować posty, promować swoje teksty. A przy okazji- jak połączyć pokolenia!

Pracownia Orange w Trzydniku Dużym. Fot. Paweł Jusyn

6. Własne interaktywne mapy

Zdjęcia i treści dodane na mapach mogą świetnie wpłynąć na promocję okolicy. Wystarczy odrobina pracy Mówi o niej Katarzyna Lipska, koordynatorka warsztatów w Pracowni Orange w Chmielnie: – Jestem pewna, że mapa, która powstała podczas trzydniowych warsztatów z chmieleńską młodzieżą, może przyczynić się do promocji turystycznej tego miejsca i zachęcić niejedną osobę do przybycia w te okolice. Chcecie zajrzeć do Chmielna i szukacie przewodnika? Znajdziecie go na mapie przygotowanej przez Pracownię Orange.

Warsztaty – Pracowia Orange w Maćkowej Rudzie, fot. Marcin Butryn

7. Mapowanie i dokumentowanie lokalnych problemów w przestrzeni publicznej

A gdyby tak wykorzystać dostępne aplikacje do mapowania problemów w lokalnej przestrzeni publicznej? Zepsuta huśtawka na placu zabaw, stojaki do rowerów w towarzystwie przepełnionego śmietnika – wszystko to można udokumentować na mapie i w tej formie zgłosić odpowiednim władzom. Ważne, żeby nie być obojętnym i chcieć wziąć sprawy w swoje ręce! Jak Michał, uczestnik warsztatów w Grójcu, który przyznaje: Korzystając z instrukcji prowadzących, nauczyłem się samodzielnie tworzyć mapę okolicy, czyli w praktyce oznaczać niebezpieczne czy nieciekawe miejsca w naszej okolicy.

Pracownia Orange w Kole

Darmowa publikacja Przepiśnik. Nowe media w projektach edukacyjnych – 7 niezawodnych przepisów

Autorzy: Agnieszka Jarmuł, Monika Czapka, Anna Wuls, Katarzyna Humieniuk, Katarzyna Lipska, Paweł Jusyn – Fundacja „5Medium” we współpracy z Fundacją Orange i Pracowniami Orange.

Fotografie: Marcin Butryn, Monika Czapka, Paweł Jusyn, Katarzyna Lipska.

Pobierz publikację

Pracownia Orange w LisewiePracownia Orange w Lisewie – fot. P. Jusyn/ M. Czapka

Udostępnij: 7 niezwykłych przepisów

Anna Guzik w Pracowni Orange w Rytlu

12 lutego 2019

Anna Guzik w Pracowni Orange w Rytlu

Za nami spotkanie społeczności Pracowni Orange w Rytlu z Anną Guzik, Żanetą z serialu „Na Wspólnej” i główną bohaterką „Heli w opałach”.

Mieszkańcy wzięli udział w konkursie „Nasza miejscowość w 2050”. Ogłosiliśmy go jako część Tygodnia Pracowni Orange, a główną nagrodą była właśnie wizyta ambasadorki Pracowni Orange, Ani Guzik. Jury po długich debatach uznało, że najlepsza była praca przesłana przez mieszkańców Rytla.

Zapewne pamiętacie nazwę tej miejscowości w Borach Tucholskich z doniesień o tragicznej nawałnicy w sierpniu 2017. Cała Polska oglądała wtedy przerażające zdjęcia powalonych domów i drzew. Teraz mieszkańcy stają już na nogi, a doskonale działająca Pracownia Orange jest przykładem ich świetnego zorganizowania. Także film przygotowany przez rytelską młodzież okazał się strzałem w dziesiątkę – i zdobył główną nagrodę Tygodnia Pracowni Orange.

W czasie wesołego spotkania społeczności Pracowni z Anią Guzik nie zabrakło oczywiście autografów i wspólnych zdjęć. Był też czas na prezenty, występy miejscowych grup, pytania zadawane ambasadorce i wspólną zabawę w kalambury. Tak opowiadała o tej okazji liderka pracowni, Małgorzata Kowalewska-Remisz:
Spotkanie z Panią Anią to było ekscytujące wydarzenie i wyjątkowa nagroda. Często powtarzam, że nasza Pracownia jest mała, ale kryje ogromny potencjał! Codziennie organizujemy zajęcia i warsztaty, dbając o kulturę i rozwój cyfrowych kompetencji naszych dzieci, a każdemu spotkaniu towarzyszą wesołe tańce i śpiewy. Prowadzenie Pracowni to świetna zabawa i przy okazji wartościowa misja. Cieszę się, że nasza praca została doceniona.

Ważnymi gośćmi w pracowni byli także Bogumiła Ropińska, wiceburmistrz Czerska i Łukasz Ossowski, sołtys sołectwa Rytel. Zobaczcie kilka zdjęć:

A inni laureaci?

To kolejne powody do dumy. Każda z pracowni w inny sposób przedstawiła swoją wizję przyszłości, za co otrzymała odpowiednią nagrodę. W Cieszanowie odbyły się lekcje VR o kosmosie; Nowogard dostał robota Photona EDU, a pracownia w Wysokiem Mazowieckiem – warsztaty z montażu filmów na smartfonie. Wyróżniliśmy także członków pracowni w Zajączkowie, którzy spotkali się z Grzegorzem Kasdepke. Każda z pracowni wniosła do projektu swoją unikalną wartość.

Pozwólcie, że na koniec przytoczę kilka faktów podsumowania:

• Już drugi raz wspólnie zorganizowaliśmy Tydzień Pracowni Orange.
  • Był to czas, w którym lokalni liderzy ze wzmożoną aktywnością zapraszali do pracowni nowych gości.
  • W Tygodniu Pracowni Orange wzięło udział 40 pracowni z całej Polski.
  • Każda z nich zorganizowała specjalne warsztaty: od kulinarnych, poprzez plastyczne aż po gry terenowe, zajęcia architektoniczne czy przygody z płytką MakeyMakey.
  • 5 pracowni zostało wyróżnionych w konkursie Fundacji Orange „Nasza miejscowość w 2050”.

Bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym za świetne pomysły i realizację. Już nie mogę się doczekać Waszych kolejnych projektów!

Więcej szczegółów o pracowniach przeczytacie tutaj.

Zdjęcia: Bartek Bartosiński

Udostępnij: Anna Guzik w Pracowni Orange w Rytlu