15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

13 marca 2020

15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

Trzy miliony dzieci poznało zasady bezpiecznego internetu i podstawy programowania, cztery miliony małych pacjentów mogło bezpłatnie dzwonić ze szpitali do domów, a sto miejscowości zyskało multimedialne pracownie. To tylko niektóre efekty 15 lat działań Fundacji Orange, jedynej fundacji założonej przez markę telekomunikacyjną w Polsce. Na jej społeczne projekty operator przeznaczył już ponad 200 mln złotych. To wszystko możliwe jest dzięki klientom Orange Polska.

Inicjatywy Fundacji bazują na naturalnych kompetencjach Orange związanych z cyfrowym rozwojem. Jej misja zmieniała się na przestrzeni lat – tak, jak i społeczne potrzeby. Początkowo skupiona na wyrównaniu szans w dostępie do technologii, dziś uczy dzieci i młodzież, jak z tego dostępu korzystać odpowiedzialnie i zdobywać ważne umiejętności przyszłości.

Efekty pracy Fundacji pokazują, jak ważne jest dla Orange społeczne zaangażowanie. W ciągu tych 15 lat dowiedliśmy, że zależy nam na długofalowej  pomocy i realnej zmianie, podnoszeniu jakości edukacji, wprowadzaniu nowych technologii do polskich szkół, wspieraniu rozwoju  społeczności w mniejszych miastach i wsiach. Chcemy dziś podziękować naszym klientom za to, jak wiele dobrego może robić Fundacja Orange dzięki temu, że są z nami i że część naszych dochodów możemy przeznaczyć na szczytny cel. Mam nadzieję, że do wielu z nich to dobro wraca – czy to poprzez programy fundacji obecne w szkołach ich dzieci, poradniki na temat bezpieczeństwa w sieci, pobliską Pracownię Orange czy działania wolontariuszy – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Obejrzyj wideo: Wszyscy pomagamy.

Fundacja Orange uczy równowagi w używaniu internetu, wspiera młodych w nauce programowania, robotyki i druku 3d. Prowadzi darmowe projekty edukacyjne dla szkół, dbając też o rozwój cyfrowych kompetencji nauczycieli. Założyła 100 multimedialnych Pracowni Orange z darmowym dostępem do sieci w małych miastach i wsiach, współtworzy kreatywne pracownie FabLab powered by Orange. Realizuje największy w Polsce wolontariat pracowniczy, angażując rocznie 3500 pracowników Orange do pomagania innym. Prowadzi kampanię społeczną #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Wszystkie jej inicjatywy oparte są na wynikach badań i konsultacjach z ekspertami.

W ciągu 15 lat aż 3 mln dzieci i młodzieży skorzystało z jej działań na rzecz bezpieczeństwa w sieci, twórczego wykorzystania technologii, a w ostatnich latach także z nauki programowania i robotyki. To efekt zarówno aktualnych programów: MegaMisji dla klas 1-3 i #SuperKoderów dla 4-8, jak i zrealizowanych: Zaprogramuj Przyszłość czy Akademia Orange. To także rezultat akcji Bezpiecznie Tu i Tam, zajęć dla dzieci organizowanych przez wolontariuszy Fundacji oraz wielu działań prowadzonych od lat wspólnie z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę: portali edukacyjnych dla dzieci i młodzieży sieciaki.pl, necio.pl, wakacyjnych pikników edukacyjnych, inicjatyw w tysiącach szkół z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu czy Digital Youth.

W pierwszych latach istnienia Fundacja Orange pomagała zapewnić dostęp do internetu wielu placówkom edukacyjnym: skorzystało z niego 3 500 bibliotek publicznych i 14 500 szkół. Dzięki niezwykle popularnemu kiedyś Telefonowi do Mamy w 1 000 szpitali w całym kraju, ponad 4 miliony dzieci zadzwoniło za darmo do swoich bliskich.

Dziś Fundacja działa na rzecz nowoczesnej edukacji. W MegaMisji dzieci dowiadują się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, jak zachować umiar w spędzaniu czasu online, jak stworzyć grafikę czy film. W #SuperKoderach uczą się  programowania i robotyki. W połowie kwietnia szkoły będą mogły zgłaszać się do kolejnej edycji obydwu programów. Lekcja:Enter z kolei (realizowana ze wsparciem funduszy unijnych) pomoże 75 tysiącom nauczycieli lepiej wykorzystać e-zasoby w codziennej pracy.

Cieszą nas efekty działań Fundacji, to, że ludzie zyskują z nami nowe, ważne kompetencje. Jednocześnie mamy świadomość, jak wiele  jeszcze jest do zrobienia i w tym roku ogłosimy inicjatywy odpowiadające na nowe wyzwania w edukacji. Już teraz wspieramy pilotaż projektu, który uczyć ma podstaw sztucznej inteligencji. Jubileusz 15lecia motywuje nas do dalszej pracy. – podkreśla Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Działania Fundacji Orange były wielokrotnie doceniane i nagradzane. Trzy razy otrzymały tytuł Dobroczyńcy Roku. W ubiegłym roku aż cztery projekty: Telefon do Mamy, Pracownie Orange, MegaMisja oraz #SuperKoderzy znalazły się w gronie najlepszych inicjatyw społecznych 30-lecia gospodarki wolnorynkowej w rankingu ThinkTank i Forum Odpowiedzialnego Biznesu. #SuperKoderów wyróżniła Komisja Europejska nagrodą European Digital Skills 2016.

Więcej o Fundacji Orange: https://fundacja.orange.pl/

Udostępnij: 15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

Seniorzy do smartfonów!

11 grudnia 2019

Seniorzy do smartfonów!

Nasza runda objazdowa po Pracowniach Orange ze szkoleniami dla seniorów na temat nowych technologii trwa. W poniedziałek (9.12.) byliśmy w Łęczycy, dziś jesteśmy w Goleszach Dużych, a jutro w Grójcu.

Jak wyglądają takie szkolenia? Zobaczcie naszą filmową relację ze spotkań w Kozerkach i Bulkowie, o których niedawno pisał Piotr. Jak mówi nasz szkoleniowiec Robert – podczas szkoleń mówimy przede wszystkim o rzeczach użytecznych i oswajamy nowe technologie.

Udostępnij: Seniorzy do smartfonów!

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

2 grudnia 2019

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Znacie naszą akcję #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Coraz częściej widzimy pomarańczowe sznurówki w szkołach czy na zdjęciach na Instagramie. Bardzo nas to cieszy! Ale mamy też świadomość, że nie każdy słyszał o kampanii i możemy dotrzeć jeszcze do wielu młodych ludzi, którzy borykają się z problemem hejtu. Poprosiliśmy o pomoc w tym Pracownie Orange, które przygotowały pomysły na happeningi w swoich miejscowościach. To właśnie Jurczyce (gmina Skawina) zwyciężyły swoim niesztampowym pomysłem.

Ania Guzik przeciwko hejtowi

Nagrodą i podziękowaniem za udział Pracowni w kampanii było spotkanie z aktorką Anią Guzik, która przyłączyła się do kampanii Fundacji Orange.

Hejt w internecie to dziś niestety powszechne zjawisko i nie tylko najmłodsi nie wiedzą, jak skutecznie sobie z nim poradzić. Negatywne komentarze i opinie mogą dotknąć każdego z nas, dlatego w ramach akcji #jestnaswiecej uświadamiamy jego konsekwencje i uczymy, jak nie dopuścić do rozprzestrzeniania się tego zjawiska – powiedziała w sobotę w Jurczycach.

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej!

Mural #jestnaswiecej w Jurczycach

Główną atrakcją wydarzenia było malowanie muralu. To praca, która naprawdę połączyła pokolenia, każdy chętny odcisnął na honorowej ścianie w swoją dłoń, a aktorka – złożyła autograf. Taka praca zostanie już na długo i wraz z symbolami #jestnaswiecej będzie przypominać, że Pracownia Orange to miejsce bez hejtu.

Ania przyczyniła się do stworzenia muralu w Pracowni Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Autograf Ani Guzik na muralu w Pracowni Orange w Jurczycach.

Kto za tym stoi?

Takie wydarzenia nie byłyby możliwe bez tworzących je ludzi. Siłą napędową jest w Jurczycach Jerzy Kłępa, lider pracowni i jednocześnie sołtys. Wspierają go członkowie stowarzyszenia Razem dla Wszystkich w Jurczycach, które prowadzi Pracownię Orange. Jest to w pełni społeczna działalność, ekipa stowarzyszenia godzi tworzenie Pracowni ze swoją pracą zawodową. Efekty są widoczne: w zimne sobotnie południe pracownia tętni życiem, przyszli do niej nie tylko mieszkańcy Jurczyc, ale tez okolicznych miejscowości, dziennikarze ze Skawiny, a przede wszystkim – duża grupa dzieci i młodzieży. Zdjęcia najwięcej powiedzą o świetnym klimacie w Pracowni:

Międzypokoleniowy mural będzie przypominał, że Pracownia Orange jest miejscem bez hejtu

Pracownia nie powstałaby bez zaangażowanej, zgranej społeczności Jurczyc

Cieszę się, że mogliśmy spotkać się z tak świetnymi ludźmi! Dziękuję.

Zdjęcia: Alicja Szulc

Udostępnij: Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

1 grudnia 2019

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

Pracownie Orange to miejsca, gdzie można zdobyć zupełnie nowe umiejętności związane z korzystaniem z komputera i telefonu. Jedną z okazji ku temu są warsztaty, takie jak te które w ubiegłym tygodniu odbyły się w Kozerkach i Bulkowie. Przyjechali tam koleżanki i koledzy, którzy na co dzień zajmują się obsługą naszych klientów, by uczyć seniorów tego jak korzystać ze smartfonów i internetu.

Warsztaty trwały 2,5 godziny i skupiały się one na kilku ważnych sprawach. Po pierwsze seniorzy mogli się dowiedzieć więcej o tym czym są smartfony i jak można skorzystać z ich możliwości, w szczególności by skorzystać z internetu. Szkolenie dotyczyło także między innymi obsługi Google Maps, czy funkcją Street View. Dowiedzieli się także jak działa Asystent Google. Dużo więcej czasu zajęła część warsztatów, w której uczestnicy dowiedzieli się o tym jak działają płatności zbliżeniowe. To oczywiście musiało się wiązać z dyskusją o zabezpieczeniu smartfonów. Wszystko skończyło się wręczeniem certyfikatów.

Prócz warsztatów, Orange Polska realizuje wiele innych działań odpowiadających na potrzeby osób starszych. Starania firmy zostały docenione przez Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej – jako jedyna firma telekomunikacyjna w kraju Orange Polska otrzymał certyfikat OK SENIOR za obsługę osób starszych na infolinii i w salonach.

Udostępnij: Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

7 niezwykłych przepisów

29 maja 2019

7 niezwykłych przepisów

Wprawdzie preferuję gotowanie bez książki kucharskiej, ale tym razem chciałbym polecić Wam publikację pełną przepisów. Ale spokojnie! Nie zaczynam bloga kulinarnego. Poznacie najlepsze pomysły na… projekty społeczne.

Wszystkie receptury są sprawdzone, wypróbowane i wiemy, że smakują wyśmienicie. Przetestowało je aż 27 Pracowni Orange, które działają w małych miejscowościach w całej Polsce. Działo się tam naprawdę niemało! Warsztaty przeprowadziła na naszą prośbę Fundacja 5Medium, która na koniec spisała wszystkie pomysły i przygotowała świetny przewodnik.

To o niego tak naprawdę chodzi :). Przed Wami bezpłatna publikacja Przepiśnik. Nowe media w projektach edukacyjnych – 7 niezawodnych przepisów. Znajdziesz ją na stronie Fundacji Orange.

Przepiśnik

Przepiśnik – do pobrania ze strony Fundacji Orange

Jeśli działasz lokalnie, prowadzisz zajęcia,  udzielasz się społecznie jako animator kultury – Przepiśnik jest dla Ciebie. Znajdziesz w nim wiele inspiracji oraz gotowych pomysłów na projekty. Co ważne, wszystko przy użyciu darmowych aplikacji i rozwiązań.

Jakie są nasze najlepsze przepisy na lokalne działania?

1. Gry terenowe z aplikacją mobilną

Chcecie przenieść uczestników Waszej gry w inny wymiar, czas i przestrzeń? Skorzystajcie z bezpłatnych aplikacji do gier terenowych. Wystarczy ruszyć głową! – To bieganie było szalone, ale dawało wielką frajdę. Jak zamknę oczy, to przypominam sobie śmieszne historie czy zadania. Cieszę się, że mogłam w tym uczestniczyć. – mówi Natalia Maćkiewicz, liderka Pracowni Orange w Bulkowie.

Pracownia Orange w Złotoryi

Pracownia Orange w Złotoryi – fot. M. Butryn

2. Zdjęcie z puszki po napoju

Wiem, że lubicie dobry sprzęt i coraz lepsze aparaty w smartfonach. Ale dobre zdjęcie można zrobić nawet… starą puszą po napoju. Dla najmłodszych to coś na pograniczu magii, dlatego jest tak interesujące – opowiada Julia, uczestniczka warsztatów w Pracowni Orange w Łodygowicach. Własnoręcznie zbudowana camera obscura może dać niesamowity efekt. A jeśli jeszcze się ją zaprezentuje w multimedialnym wydaniu, np. tak jak Pracownia Orange w Boćwince – efekt jest naprawdę świetny!

Pracownia Orange w Boćwince - fotografia otwortowa

Pracownia Orange w Boćwince

Pracownia Orange w Lisewie

Fotografowaliście kiedyś takim sprzętem? Pracownia Orange w Lisewie już go przetestowała. Fot. P. Jusyn/ M. Czapka

3. 24 godziny mojej miejscowości

Jak stworzyć cyfrowe reportaże, korzystając np. z InstaStories do opowiadania historii? Jak opowiedzieć o tym, co ciekawego może wydarzyć się w ciągu jednej doby w moim mieście? Przygotowaliśmy uczestników do pracy reporterów. Było warto!

Dziewczyny z Pracowni Orange w Wysokiem Mazowieckiem

4. „Zinterpretuj to”

To przepis na warsztaty z archiwalnymi zdjęciami. Uczestnicy odnaleźli stare fotografie, zrobili nowe na ich wzór. Nauczyli się też, jak wesprzeć się technologiami, by nagrać relacje starszych mieszkańców miejscowości. Powstały nowoczesne kroniki  i kolaże – lekcja żywej historii.

Ryczywół – Pracownia Orange

5. Blog kulinarny

Miało nie być o jedzeniu, ale bez niego Przepiśnik nie byłby tym samym… W niektórych niewielkich miejscowościach prowadzenie takiego bloga może być okazją do stworzenia czegoś, co zdobędzie dużą popularność – kuchnia jest przecież w każdym domu. Uczyliśmy się jak robić dobre zdjęcia, konstruować posty, promować swoje teksty. A przy okazji- jak połączyć pokolenia!

Pracownia Orange w Trzydniku Dużym. Fot. Paweł Jusyn

6. Własne interaktywne mapy

Zdjęcia i treści dodane na mapach mogą świetnie wpłynąć na promocję okolicy. Wystarczy odrobina pracy Mówi o niej Katarzyna Lipska, koordynatorka warsztatów w Pracowni Orange w Chmielnie: – Jestem pewna, że mapa, która powstała podczas trzydniowych warsztatów z chmieleńską młodzieżą, może przyczynić się do promocji turystycznej tego miejsca i zachęcić niejedną osobę do przybycia w te okolice. Chcecie zajrzeć do Chmielna i szukacie przewodnika? Znajdziecie go na mapie przygotowanej przez Pracownię Orange.

Warsztaty – Pracowia Orange w Maćkowej Rudzie, fot. Marcin Butryn

7. Mapowanie i dokumentowanie lokalnych problemów w przestrzeni publicznej

A gdyby tak wykorzystać dostępne aplikacje do mapowania problemów w lokalnej przestrzeni publicznej? Zepsuta huśtawka na placu zabaw, stojaki do rowerów w towarzystwie przepełnionego śmietnika – wszystko to można udokumentować na mapie i w tej formie zgłosić odpowiednim władzom. Ważne, żeby nie być obojętnym i chcieć wziąć sprawy w swoje ręce! Jak Michał, uczestnik warsztatów w Grójcu, który przyznaje: Korzystając z instrukcji prowadzących, nauczyłem się samodzielnie tworzyć mapę okolicy, czyli w praktyce oznaczać niebezpieczne czy nieciekawe miejsca w naszej okolicy.

Pracownia Orange w Kole

Darmowa publikacja Przepiśnik. Nowe media w projektach edukacyjnych – 7 niezawodnych przepisów

Autorzy: Agnieszka Jarmuł, Monika Czapka, Anna Wuls, Katarzyna Humieniuk, Katarzyna Lipska, Paweł Jusyn – Fundacja „5Medium” we współpracy z Fundacją Orange i Pracowniami Orange.

Fotografie: Marcin Butryn, Monika Czapka, Paweł Jusyn, Katarzyna Lipska.

Pobierz publikację

Pracownia Orange w LisewiePracownia Orange w Lisewie – fot. P. Jusyn/ M. Czapka