Pięć nowych miejsc kreatywnej twórczości

26 czerwca 2020

Pięć nowych miejsc kreatywnej twórczości

Bulkowo, Strzegom, Łękawica, Zakrzówek, oraz Gubin – to pięć niewielkich miejscowości, w których działają Pracownie Orange. A teraz, każda z nich zyska Makerspace – przestrzeń do majsterkowania z nowymi technologiami. Liderzy wybrali urządzenia, które najbardziej odpowiadają potrzebom ich społeczności: jedni zdecydowali się na drukarki 3d i plotery laserowe, inni na pracownię elektroniczno-laserową, jeszcze inni – na druk 3d i elektronikę.

Wspólnym mianownikiem Makerspace’ów jest projektowanie i majsterkowanie z technologiami w tle.

Doświadczenia Fundacji Orange z FabLab powered by Orange pokazują, że warsztaty z nowymi technologiami pozwalają stworzyć naprawdę niezwykłe rzeczy. Chcieliśmy dać lokalnym społecznościom podobne doświadczenie. Najlepiej opowie o tym charyzmatyczna liderka z Bulkowa – Natalia Maćkiewicz. Specjalnie dla Was przeprowadziłem z nią rozmowę. Zachęcam do lektury!

Jesteś dyrektorką biblioteki. Skąd pomysł, by poza tradycyjnymi zajęciami dla dzieci uruchomić miejsce do majsterkowania?

Natalia Maćkiewicz: Obserwując trendy i działalność współczesnych bibliotek w Polsce i na świecie, możemy zauważyć, że ich działalność od lat to już nie tylko wypożyczanie książek i spotkania autorskie. Można zobaczyć ogrom nowych kierunków i rozwiązań dla bibliotek. To trochę wygląda tak, że biblioteka jest odzwierciedleniem pracy, hobby i serca włożonych przez pracujących w niej bibliotekarzy.

W Bulkowie bardzo wyraźnie widać Twoje liczne pasje.

Dzięki temu, że cztery lata temu zostałam dyrektorką w Bulkowie mogłam zacząć realizować swoją własną wizję biblioteki, która na dobre zaczęła się spełniać dzięki Pracowni Orange. Nowe technologie w szczególności skradły moje serce. Jesteśmy obecnie najlepiej wyposażonym w roboty miejscem w powiecie. Dzięki realizacji projektów proponowanych przez Fundację Orange,. które łączą m.in. naukę nowych technologii, promocję książki popularnonaukowej i roboty udało nam się  rozbudzić wśród dzieci i młodzieży ciekawość.  Stawiam mocno na multidziałania, które najlepiej angażują. Makerspace to była kwestia czasu. Kiedy dowiedziałam się o projekcie, bardzo się ucieszyłam, żałowałam jedynie, że nie mamy wystarczająco miejsca na ploter i laser. Ale za to mamy na początek pracownię elektroniczną i druku 3D. To nowość i dla mnie i dla naszej społeczności. Wierzę, że w tym kierunku i duchu DIY będziemy się dalej rozwijać.

fot. Alicja Szulc

Żeby uruchomić takie ciekawe przedsięwzięcia, na pewno potrzeba wiele energii. Jak Ty jako liderka pracowni rozwijasz się w projektach, które prowadzisz?

Odkąd pamiętam, zawsze stawiałam na samorozwój –  uczestniczenie w szkoleniach, wyjazdach, projektach. Przynosi mi to ogrom radości z poznanych osób i wiele nowych pomysłów, inspiracji.

Chociaż przyznaję, że ze względu na wrodzoną nieśmiałość na początku ciężko było mi się przełamać. Ale  z perspektywy czasu śmieję się z tego. To mnie zbudowało i teraz mogę „góry przenosić”. Mam taką zasadę, że angażuję się w coś albo na 1000 procent, albo wcale.  Lubię  podejmować nowe wyzwania, wchodzić w nowe projekty nawet jeśli np. muszę się  nauczyć się obsługi każdego z robotów, urządzeń czy aplikacji. Właśnie to przynosi mi frajdę, chociaż niektórym może się wydawać, że to takie dziecinne… Za każdym razem pisząc projekt, staram się, aby był innowacyjny dla naszej społeczności, dzięki temu rozwijam się i ja.

Na stronie biblioteki piszecie dużo nie tylko o nowościach wydawniczych, ale właśnie o programowaniu. Dlaczego według Ciebie to ważna umiejętność?

Programowanie to trzeci język świata, który pobija świat współczesnej edukacji. Staram się wychodzić naprzeciw zainteresowaniom dzieci i organizujemy różne formy zajęć wg metody STEM (Science, Technology, Engineeiring, Mathematics) np. dotyczące nowoczesnych technik informatycznych związanych z nauką kodowania, robotyką. Organizujemy też zabawy z wirtualną i rozszerzoną rzeczywistością.

Jak wiemy, ciekawość to naturalna cecha dzieci, a naszym zdaniem jako edukatorów  jest ich czymś ją podsycać. Najatrakcyjniejszym sposobem na to jest użycie właściwych narzędzi przy odpowiednim wsparciu. Chcemy, aby dzieci zdobywały wiedzę i zrozumiały, jak działają programy urządzenia i roboty, np. m.in. z wykorzystaniem płytek micro:bit lub Scratcha. To przynosi im frajdę, a języka programowania uczą się poprzez zabawę.

Bulkowo zamieszkuje około 830 osób, a całą gminę ponad 5000 osób. Czym Pracownia i Makerspace są dla lokalnej społeczności?

Wizja funkcjonowania naszego Bibliospace’a jako miejsca łączącego nowe technologie i tradycję sprowadza się głównie do miejsca, które będzie  otwarte dla lokalnej społeczności. Realizując warsztaty, nie ważne czy prowadzę je z dziećmi, młodzieżą, dorosłymi czy z seniorami, otrzymuję od nich ogrom energii, która zwiększa jeszcze bardziej mój zapał i napędza do działania.

Mamy w planach pokazy (np. podczas Dni Bulkowa, Święta Plonów) oraz dni otwarte. Chcemy nauczyć dzieci współpracy, kodowania, projektowania, nowych technologii i wspólnej zabawy. Ponadto – w naszym Makerspace – zasad lutowania i podstaw elektroniki, to będzie dla nich zupełna nowość i frajda. Wierzę, że wsparcie Fundacji Orange, podjęte partnerstwa i współpraca z Urzędem Gminy i OSP w Bulkowie przyczynią się do sukcesu wśród lokalnej społeczności naszej gminy.

fot. Alicja Szulc

Udostępnij: Pięć nowych miejsc kreatywnej twórczości

15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

13 marca 2020

15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

Trzy miliony dzieci poznało zasady bezpiecznego internetu i podstawy programowania, cztery miliony małych pacjentów mogło bezpłatnie dzwonić ze szpitali do domów, a sto miejscowości zyskało multimedialne pracownie. To tylko niektóre efekty 15 lat działań Fundacji Orange, jedynej fundacji założonej przez markę telekomunikacyjną w Polsce. Na jej społeczne projekty operator przeznaczył już ponad 200 mln złotych. To wszystko możliwe jest dzięki klientom Orange Polska.

Inicjatywy Fundacji bazują na naturalnych kompetencjach Orange związanych z cyfrowym rozwojem. Jej misja zmieniała się na przestrzeni lat – tak, jak i społeczne potrzeby. Początkowo skupiona na wyrównaniu szans w dostępie do technologii, dziś uczy dzieci i młodzież, jak z tego dostępu korzystać odpowiedzialnie i zdobywać ważne umiejętności przyszłości.

Efekty pracy Fundacji pokazują, jak ważne jest dla Orange społeczne zaangażowanie. W ciągu tych 15 lat dowiedliśmy, że zależy nam na długofalowej  pomocy i realnej zmianie, podnoszeniu jakości edukacji, wprowadzaniu nowych technologii do polskich szkół, wspieraniu rozwoju  społeczności w mniejszych miastach i wsiach. Chcemy dziś podziękować naszym klientom za to, jak wiele dobrego może robić Fundacja Orange dzięki temu, że są z nami i że część naszych dochodów możemy przeznaczyć na szczytny cel. Mam nadzieję, że do wielu z nich to dobro wraca – czy to poprzez programy fundacji obecne w szkołach ich dzieci, poradniki na temat bezpieczeństwa w sieci, pobliską Pracownię Orange czy działania wolontariuszy – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Obejrzyj wideo: Wszyscy pomagamy.

Fundacja Orange uczy równowagi w używaniu internetu, wspiera młodych w nauce programowania, robotyki i druku 3d. Prowadzi darmowe projekty edukacyjne dla szkół, dbając też o rozwój cyfrowych kompetencji nauczycieli. Założyła 100 multimedialnych Pracowni Orange z darmowym dostępem do sieci w małych miastach i wsiach, współtworzy kreatywne pracownie FabLab powered by Orange. Realizuje największy w Polsce wolontariat pracowniczy, angażując rocznie 3500 pracowników Orange do pomagania innym. Prowadzi kampanię społeczną #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Wszystkie jej inicjatywy oparte są na wynikach badań i konsultacjach z ekspertami.

W ciągu 15 lat aż 3 mln dzieci i młodzieży skorzystało z jej działań na rzecz bezpieczeństwa w sieci, twórczego wykorzystania technologii, a w ostatnich latach także z nauki programowania i robotyki. To efekt zarówno aktualnych programów: MegaMisji dla klas 1-3 i #SuperKoderów dla 4-8, jak i zrealizowanych: Zaprogramuj Przyszłość czy Akademia Orange. To także rezultat akcji Bezpiecznie Tu i Tam, zajęć dla dzieci organizowanych przez wolontariuszy Fundacji oraz wielu działań prowadzonych od lat wspólnie z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę: portali edukacyjnych dla dzieci i młodzieży sieciaki.pl, necio.pl, wakacyjnych pikników edukacyjnych, inicjatyw w tysiącach szkół z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu czy Digital Youth.

W pierwszych latach istnienia Fundacja Orange pomagała zapewnić dostęp do internetu wielu placówkom edukacyjnym: skorzystało z niego 3 500 bibliotek publicznych i 14 500 szkół. Dzięki niezwykle popularnemu kiedyś Telefonowi do Mamy w 1 000 szpitali w całym kraju, ponad 4 miliony dzieci zadzwoniło za darmo do swoich bliskich.

Dziś Fundacja działa na rzecz nowoczesnej edukacji. W MegaMisji dzieci dowiadują się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, jak zachować umiar w spędzaniu czasu online, jak stworzyć grafikę czy film. W #SuperKoderach uczą się  programowania i robotyki. W połowie kwietnia szkoły będą mogły zgłaszać się do kolejnej edycji obydwu programów. Lekcja:Enter z kolei (realizowana ze wsparciem funduszy unijnych) pomoże 75 tysiącom nauczycieli lepiej wykorzystać e-zasoby w codziennej pracy.

Cieszą nas efekty działań Fundacji, to, że ludzie zyskują z nami nowe, ważne kompetencje. Jednocześnie mamy świadomość, jak wiele  jeszcze jest do zrobienia i w tym roku ogłosimy inicjatywy odpowiadające na nowe wyzwania w edukacji. Już teraz wspieramy pilotaż projektu, który uczyć ma podstaw sztucznej inteligencji. Jubileusz 15lecia motywuje nas do dalszej pracy. – podkreśla Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Działania Fundacji Orange były wielokrotnie doceniane i nagradzane. Trzy razy otrzymały tytuł Dobroczyńcy Roku. W ubiegłym roku aż cztery projekty: Telefon do Mamy, Pracownie Orange, MegaMisja oraz #SuperKoderzy znalazły się w gronie najlepszych inicjatyw społecznych 30-lecia gospodarki wolnorynkowej w rankingu ThinkTank i Forum Odpowiedzialnego Biznesu. #SuperKoderów wyróżniła Komisja Europejska nagrodą European Digital Skills 2016.

Więcej o Fundacji Orange: https://fundacja.orange.pl/

Udostępnij: 15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

Seniorzy do smartfonów!

11 grudnia 2019

Seniorzy do smartfonów!

Nasza runda objazdowa po Pracowniach Orange ze szkoleniami dla seniorów na temat nowych technologii trwa. W poniedziałek (9.12.) byliśmy w Łęczycy, dziś jesteśmy w Goleszach Dużych, a jutro w Grójcu.

Jak wyglądają takie szkolenia? Zobaczcie naszą filmową relację ze spotkań w Kozerkach i Bulkowie, o których niedawno pisał Piotr. Jak mówi nasz szkoleniowiec Robert – podczas szkoleń mówimy przede wszystkim o rzeczach użytecznych i oswajamy nowe technologie.

Udostępnij: Seniorzy do smartfonów!

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

2 grudnia 2019

Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Znacie naszą akcję #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Coraz częściej widzimy pomarańczowe sznurówki w szkołach czy na zdjęciach na Instagramie. Bardzo nas to cieszy! Ale mamy też świadomość, że nie każdy słyszał o kampanii i możemy dotrzeć jeszcze do wielu młodych ludzi, którzy borykają się z problemem hejtu. Poprosiliśmy o pomoc w tym Pracownie Orange, które przygotowały pomysły na happeningi w swoich miejscowościach. To właśnie Jurczyce (gmina Skawina) zwyciężyły swoim niesztampowym pomysłem.

Ania Guzik przeciwko hejtowi

Nagrodą i podziękowaniem za udział Pracowni w kampanii było spotkanie z aktorką Anią Guzik, która przyłączyła się do kampanii Fundacji Orange.

Hejt w internecie to dziś niestety powszechne zjawisko i nie tylko najmłodsi nie wiedzą, jak skutecznie sobie z nim poradzić. Negatywne komentarze i opinie mogą dotknąć każdego z nas, dlatego w ramach akcji #jestnaswiecej uświadamiamy jego konsekwencje i uczymy, jak nie dopuścić do rozprzestrzeniania się tego zjawiska – powiedziała w sobotę w Jurczycach.

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej!

Mural #jestnaswiecej w Jurczycach

Główną atrakcją wydarzenia było malowanie muralu. To praca, która naprawdę połączyła pokolenia, każdy chętny odcisnął na honorowej ścianie w swoją dłoń, a aktorka – złożyła autograf. Taka praca zostanie już na długo i wraz z symbolami #jestnaswiecej będzie przypominać, że Pracownia Orange to miejsce bez hejtu.

Ania przyczyniła się do stworzenia muralu w Pracowni Orange w Jurczycach

Ania Guzik w #jestnaswiecej, Pracownia Orange w Jurczycach

Autograf Ani Guzik na muralu w Pracowni Orange w Jurczycach.

Kto za tym stoi?

Takie wydarzenia nie byłyby możliwe bez tworzących je ludzi. Siłą napędową jest w Jurczycach Jerzy Kłępa, lider pracowni i jednocześnie sołtys. Wspierają go członkowie stowarzyszenia Razem dla Wszystkich w Jurczycach, które prowadzi Pracownię Orange. Jest to w pełni społeczna działalność, ekipa stowarzyszenia godzi tworzenie Pracowni ze swoją pracą zawodową. Efekty są widoczne: w zimne sobotnie południe pracownia tętni życiem, przyszli do niej nie tylko mieszkańcy Jurczyc, ale tez okolicznych miejscowości, dziennikarze ze Skawiny, a przede wszystkim – duża grupa dzieci i młodzieży. Zdjęcia najwięcej powiedzą o świetnym klimacie w Pracowni:

Międzypokoleniowy mural będzie przypominał, że Pracownia Orange jest miejscem bez hejtu

Pracownia nie powstałaby bez zaangażowanej, zgranej społeczności Jurczyc

Cieszę się, że mogliśmy spotkać się z tak świetnymi ludźmi! Dziękuję.

Zdjęcia: Alicja Szulc

Udostępnij: Z Anią Guzik #jestnaswiecej w Jurczycach

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

1 grudnia 2019

Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona

Pracownie Orange to miejsca, gdzie można zdobyć zupełnie nowe umiejętności związane z korzystaniem z komputera i telefonu. Jedną z okazji ku temu są warsztaty, takie jak te które w ubiegłym tygodniu odbyły się w Kozerkach i Bulkowie. Przyjechali tam koleżanki i koledzy, którzy na co dzień zajmują się obsługą naszych klientów, by uczyć seniorów tego jak korzystać ze smartfonów i internetu.

Warsztaty trwały 2,5 godziny i skupiały się one na kilku ważnych sprawach. Po pierwsze seniorzy mogli się dowiedzieć więcej o tym czym są smartfony i jak można skorzystać z ich możliwości, w szczególności by skorzystać z internetu. Szkolenie dotyczyło także między innymi obsługi Google Maps, czy funkcją Street View. Dowiedzieli się także jak działa Asystent Google. Dużo więcej czasu zajęła część warsztatów, w której uczestnicy dowiedzieli się o tym jak działają płatności zbliżeniowe. To oczywiście musiało się wiązać z dyskusją o zabezpieczeniu smartfonów. Wszystko skończyło się wręczeniem certyfikatów.

Prócz warsztatów, Orange Polska realizuje wiele innych działań odpowiadających na potrzeby osób starszych. Starania firmy zostały docenione przez Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej – jako jedyna firma telekomunikacyjna w kraju Orange Polska otrzymał certyfikat OK SENIOR za obsługę osób starszych na infolinii i w salonach.

Udostępnij: Seniorzy w Kozerkach i Bulkowie uczyli się korzystać ze smartfona