Rusza Leadership Academy for Poland

1 lipca 2016

Rusza Leadership Academy for Poland

Mam dwie wiadomości, jedną złą, drugą dobrą. Niestety, ale badania pokazują, że polskie uczelnie wypadły z pierwszej światowej pięćsetki uniwersytetów. Jesteśmy daleko, daleko za szarym końcem. Ale jest dobra wiadomość. Są tacy, którzy chcą stworzyć w Polsce światowej klasy Uniwersytet. Partnerem tego przedsięwzięcia jest min. Orange.
Wiodące uczelnie na świecie to miejsca kształcenia elit i centra tworzenia innowacji rozwiązujących problemy w skali globalnej.
Polska, by konkurować globalnie, musi stworzyć przynajmniej jeden taki ośrodek. Startuje zatem nabór do Leadership Academy for Poland.  Twórcy LAP chcą zbudować uczelnie poprzez wspólny wysiłek biznesu, organizacji i osób prywatnych mających kontakty z uczelniami ze światowego Top 25 oraz wybitnymi profesorami z najlepszych uniwersytetów świata. Pomysłodawcą LAP jest prof. Wójcik. Rekrutacja już ruszyła. Więcej informacji tutaj. Powodzenia.

Udostępnij: Rusza Leadership Academy for Poland

Samouczek programowania dla młodzieży

8 czerwca 2016

Samouczek programowania dla młodzieży

Programowanie to dziś jedna z bardziej pożądanych kompetencji na rynku pracy. Prognozy wskazują, że będzie ona przydatna w wielu zawodach, także tych niezwiązanych z informatyką. Fundacja Orange zaprasza młodzież do samodzielnej nauki programowania i grafiki komputerowej w oparciu o otwarte zasoby Khan Academy online po polsku.

Przeciętny nastolatek spędza w sieci 2,5 godziny dziennie. Jednak niewielu młodych obcuje z technologią w kreatywny sposób – 25 proc. edytuje zdjęcia, 10 proc. – filmy i muzykę. Choć polscy informatycy wygrywają międzynarodowe konkursy, wprowadzają innowacje w oparciu o technologie, to rynek pracy wciąż potrzebuje specjalistów. Według szacunków Komisji Europejskiej może brakować nawet 900 tysięcy fachowców IT.[1] Jednak  znajomość podstaw programowania będzie przydatna nie tylko w pracy informatyka, ale też w wielu innych zawodach.

Dziś mamy w Polsce dużą potrzebę upowszechnienia edukacji cyfrowej – mówi Ewa Krupa, prezeska Fundacji Orange. Nie tylko dlatego, że programowanie jest jedną z ważniejszych kompetencji przyszłości, ale także po to, aby zmieniać nawyki i postawy młodzieży w kontakcie z technologiami i pokazywać im, że „cyfrowe nowinki” służą nie tylko do rozrywki, ale także do pozytywnych, pożytecznych rzeczy. – dodaje.

Programowanie rozwija różne umiejętności: logiczne, strategiczne myślenie, precyzyjne formułowanie komunikatów, rozwiązywanie problemów, organizację pracy. Dodatkowo, uczy dzieci aktywnej postawy wobec technologii i internetu – zachęca do tworzenia treści, a nie tylko biernego konsumowania tego, co sieć podsuwa.

Dostęp do oferty nauki programowania jest dosyć bogaty w dużych miastach. Fundacja Orange wraz z Fundacją Edukacja dla Przyszłości postanowiły zadbać także o mieszkańców mniejszych miejscowości i przygotować wersję polską internetowego serwisu Khan Academy do samodzielnej nauki programowania. Jest on darmowy i skierowany głównie do młodzieży. Pozwala użytkownikowi uczyć się we własnym tempie w oparciu o filmy i interaktywne samouczki. Na platformie można opanować podstawy programowania: tworzenia gier, rysowania, wizualizacji oraz HTML i CSS, JavaScript, SQL i baz danych. Zasobów mogą także używać nauczyciele w pracy z dziećmi i skorzystać z opcji śledzenia postępów w nauce.

Dzięki wsparciu Fundacji Orange sprawdzone światowe materiały zostały przetłumaczone na język polski – łącznie 141 ścieżki dźwiękowe i 93 filmy o programowaniu i animacji komputerowych, w tym cykl „Pixar w pigułce” sponsorowany przez Disney. Baza stale się powiększa.

W dzisiejszych czasach kodowanie urosło do rangi „sztuki”. Różnorodność zajęć, do których można wykorzystać komputer sprawia, że powinno stanąć w równym szeregu z nauką muzyki czy malarstwa. To jest dziedzina aktywności, w której każdy może próbować sił po swojemu, w której nie istnieją ograniczenia – mówi prof. Lech Mankiewicz, dyrektor Centrum Fizyki Teoretycznej PAN, prezes Fundacji Edukacja dla Przyszłości, promotor Khan Academy.

Khan Academy to popularna na świecie platforma edukacyjna założona, aby dać dostęp do wysokiej jakości edukacji „każdemu i wszędzie” – dzięki internetowi. Z wielu tysięcy dostępnych filmów można uczyć się matematyki, fizyki, biologii, ekonomii i historii, dowiedzieć się, czym jest kryzys, dlaczego powstał komunizm, zobaczyć, obejrzeć wykłady i rozwiązywać zadania – nadrobić zaległości szkolne i rozwijać swoje pasje.

Fundacja Orange włączyła się w projekt, aby upowszechniać naukę programowania, szczególnie wśród mieszkańców mniejszych miejscowości. Organizacja od 10 lat działa na rzecz bezpieczeństwa dzieci w internecie i wykorzystania nowych mediów w edukacji – nauczyła 40 tys. uczniów zasad bezpiecznego internetu, zapewniła na 4 lata bezpłatną sieć 3,5 tys. bibliotek, utworzyła 77 multimedialnych Pracowni Orange w małych miejscowościach, prowadzi edukację cyfrową w 350 szkolnych świetlicach. W 4 edycjach projektu #SuperKoderzy nauczyła 207 dzieci podstaw programowania, jest partnerem Godziny Kodowania i jedyną fundacją wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Grafika – Nauka programowania – to łatwe i przyjemne

Serwis Khan Academy do nauki programowania dostępny jest na:

Film o  Khan Academy:

Więcej materiałów:
Wprowadzenie do JS – rysowanie i animacja:
Zaawansowany JS: gry i wizualizacje
Zaawansowany JS: symulacja natury
HTML/CSS: tworzenie stron internetowych
tworzenie animacji komputerowych

Dodatkowych informacji udzielą:

Antonina Bojanowska, Fundacja Orange
e-mail:  antonina.bojanowska@orange.com
tel.: (+48) 22 527 40 24; mob.: 509 84 86 82

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail:  wojciech.jabczynski@orange.com
Nasz blog:  www.blog.orange.pl

Fundacja Orange dba o bezpieczeństwo dzieci w internecie, rozwija kompetencje cyfrowe młodzieży i mieszkańców małych miast i wsi. Zapewnia internet i technologie w rejonach zagrożonych cyfrowym wykluczeniem. Została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A. do realizacji celów społecznie użytecznych. W swoje działania angażuje 3 tys. wolontariuszy z Orange rocznie. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl ; www.facebook.com/FundacjaOrange

Fundacja Edukacja dla Przyszłości zajmuje się wdrażaniem i rozpowszechnianiem sprawdzonych systemów nowoczesnej edukacji takich jak Khan Academy i Big History Project, które są zgodne z koncepcją Blended learning, polegającą na łączeniu tradycyjnej nauki w szkole z nauką za pomocą interentu. Więcej informacji: http://www.edukacjaprzyszlosci.pl/

[1] źródło: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/4398/attachments/1/translations/en/renditions/native

Udostępnij: Samouczek programowania dla młodzieży

Powstanie kolejnych 50 Klubów Sportowych Orange

15 czerwca 2015

Powstanie kolejnych 50 Klubów Sportowych Orange

Kolejnych 50 klubów sportowych, otrzyma wsparcie sprzętowe i merytoryczne od Orange Polska. Tym samym programem Kluby Sportowe Orange zostanie objętych 100 sportowych inicjatyw. O przystąpienie do drugiej edycji programu ubiegało się 1121 grup z całej Polski, 435  zgłoszeń spełniło wymogi formalne. Najlepsze z nich rozpoczynają właśnie swoją nową sportową przygodę z Orange Polska.

Sport jest nie tylko doskonałą formą spędzania czasu czy poprawy sprawności fizycznej, ale także kształtuje charakter. Niestety nie wszędzie młodzież ma dostęp do odpowiedniego sprzętu, infrastruktury i wiedzy trenerskiej. Program Kluby Sportowe Orange powstał po to, by im to umożliwić. Kolejna rekrutacja pozytywnie nas zaskoczyła. Poziom zgłoszeń był  bardzo wysoki, przez co wybór zwycięzców trudny – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej i CSR.

Tym razem najwięcej klubów, bo aż po sześć, powstanie w województwach: mazowieckim i dolnośląskim. Drugie miejsce w tej klasyfikacji zajmują województwa: podkarpackie i śląskie, gdzie utworzonych zostanie po pięć klubów. Najmniej – po jednym – w zachodniopomorskim, świętokrzyskim i lubuskim.

Nowe Kluby Sportowe Orange otrzymają sprzęt sportowy oraz treningowy dostosowany do indywidualnych potrzeb,  tablet z dostępem do Internetu oraz możliwość podnoszenia kompetencji i poszerzania wiedzy dzięki specjalnym programom szkoleniowym. Przewidziane są także dodatkowe nagrody motywujące do samorozwoju, które będzie można zdobyć dzięki grywalizacji. Najaktywniejsze kluby mogą liczyć na specjalne nagrody, w tym wspólny trening z piłkarzem Jerzym Dudkiem, szczypiornistą Arturem Siódmiakiem, czy lekkoatletą Marcinem Urbasiem.

Obecnie Kluby Sportowe Orange aktywnie działają w 50 miejscowościach w całej Polsce. Programem objętych jest obecnie przeszło 3 000 młodych sportowców. Dotychczas Orange Polska przekazał ponad 2000 piłek do gier zespołowych, 1250 strojów, 50 tabletów oraz setki innych sprzętów ogólnorozwojowych. Wideo relacja z odwiedzin w jednym z pierwszych klubów dostępna jest pod linkiem: http://blog.orange.pl/korporacyjny/entry/bez-sprzetu-nie-ma-talentu

Informacje na temat programu można znaleźć na www.klubysportoweorange.pl oraz pod numerem telefonu +48 510 555 666, dostępnym w dni robocze w godz. od 9.00 do 17.00. Można również napisać maila na adres info@klubysportoweorange.pl.

Patronat honorowy nad programem objęli Minister Edukacji Narodowej oraz Minister Sportu i Turystyki.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
email: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Powstanie kolejnych 50 Klubów Sportowych Orange

Drugi nabór do programu Kluby Sportowe Orange zakończony

26 maja 2015

Drugi nabór do programu Kluby Sportowe Orange zakończony

W piątek (22 maja) o północy zakończył się etap przyjmowania wniosków do programu Kluby Sportowe Orange. Podczas drugiej rekrutacji zgłosiło się 1121 grup z całej Polski. Wymogi formalne spełniło 435 projektów – to z nich jury wybierze te najciekawsze oraz najbardziej odpowiadające założeniom programu. O tym gdzie powstanie kolejnych 50 Klubów Sportowych Orange dowiemy się już pod koniec czerwca.

Podobnie jak w pierwszej rekrutacji do programu najwięcej wniosków nadesłano z województw: mazowieckiego, śląskiego oraz dolnośląskiego. Aktualnie komisja ocenia projekty, które przeszły formalną weryfikację. Lista zwycięskich klubów zostanie ogłoszona na stronie internetowej programu: www.klubysportoweorange.pl.

– Podczas pierwszej rekrutacji, byliśmy zaskoczeni wysoką liczbą złożonych wniosków. Jest to dla nas dowód, że w mniejszych miejscowościach sportowe działania aktywizujące są naprawdę potrzebne. Drugi nabór pokazał wzrost świadomości dotyczącej projektu oraz zrozumienia jego założeń ze strony lokalnych społeczności. Cieszy nas bardzo wyskoki poziom nadesłanych zgłoszeń oraz fakt, że informacje o Klubach Sportowych Orange trafiły do klubów, które najbardziej potrzebują naszego wsparcia – powiedziała Anna Kowalik – Mizgalska, kierująca CSR i sponsoringiem w Orange Polska.

Kluby, które pozytywnie przejdą proces rekrutacji otrzymają sprzęt sportowy i treningowy dostosowany do indywidualnych potrzeb, szansę na modernizację infrastruktury, wsparcie technologiczne w postaci tabletów oraz darmowego internetu. Dodatkowo nowi zawodnicy oraz trenerzy dołączą do już toczącej się grywalizacji międzyklubowej. Dzięki niej rozszerzą swoje kompetencje sportowe oraz zdobędą punkty, które będą mogli wymieniać na nagrody. Wszyscy zainteresowani już teraz mogą korzystać z materiałów szkoleniowych oraz filmów dostępnych na platformie internetowej. Do końca 2015 roku w całej Polsce powstanie 100 Klubów Sportowych Orange.

Wykaz 50 klubów, które otrzymały wsparcie Orange dostępny jest na: http://www.klubysportoweorange.pl/kluby/

Patronat honorowy nad programem objął Minister Edukacji Narodowej oraz Minister Sportu i Turystyki.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
email: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Drugi nabór do programu Kluby Sportowe Orange zakończony

Twoja Perspektywa – rusza IV edycja ogólnopolskiego programu dla studentów

10 listopada 2011

Twoja Perspektywa – rusza IV edycja ogólnopolskiego programu dla studentów

Trzymiesięczne płatne praktyki, nagrody w wysokości nawet 10 tys. zł oraz cykl warsztatów czekają na studentów, którzy wezmą udział w IV edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego Twoja Perspektywa. Organizatorami są Telekomunikacja Polska oraz Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami przy współpracy Business for Society. Celem programu jest zbliżenie świata nauki i biznesu, rozwijanie kompetencji studentów tak, aby odpowiadały one potrzebom rynku pracy.

Na program Twoja Perspektywa składają się: cykl ponad 50 warsztatów, program ambasadorski oraz ogólnopolski konkurs. W bieżącej edycji programu Twoja Perspektywa weźmie udział już 18 uczelni, o 5 więcej niż rok temu. W samym konkursie, rok temu uczestniczyło 2457 studentów ze 197 uczelni (dla porównania w II edycji – 1307 uczestników z 160 uczelni). W warsztatach zorganizowanych w poprzednich trzech edycjach wzięło udział ponad 1500 studentów.

Podczas warsztatów prowadzonych przez praktyków i trenerów z Grupy TP, studenci z 18 uczelni partnerskich będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę nie tylko z zakresu telekomunikacji czy ekonomii, ale też autoprezentacji lub prowadzenia negocjacji. Będą mieli okazje zapoznać się z zagadnieniami biznesowymi i technicznymi projektu EURO2012 oraz niezwykle popularnej kampanii marketingowej z udziałem Serca i Rozumu.

– Jesteśmy przekonani, że Twoja Perspektywa ułatwi studentom wejście na rynek pracy, a jednocześnie poszerzy ich wiedzę na temat branży telekomunikacyjnej. To z kolei pomoże firmom – w tym również Grupie TP – w pozyskaniu dobrze przygotowanych i kreatywnych specjalistów.  Współpraca ze środowiskiem akademickim oparta na otwartych relacjach i wsłuchaniu się w potrzeby uczestników naszego programu daje możliwość osiągnięcia efektu synergii – powiedział Zbigniew Krzysztoń, Dyrektor Departamentu Rekrutacji i Rozwoju Pracowników Grupy TP.

– Cieszymy się, że nasz program cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Mamy nadzieję, że dzięki rozszerzeniu programu na kolejne miasta w Polsce, w tegorocznej edycji projektu weźmie udział jeszcze więcej studentów, którzy będą mogli skorzystać z bogatej oferty programu, m.in. z możliwości udziału w EUROpraktykach 2012 – powiedział Marcin Kasperek, Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Kadrami.

Twoja Perspektywa to także Program Ambasadorski Grupy TP, oparty na ścisłej współpracy firmy z uczelniami za pośrednictwem grupy ok. 90 ambasadorów. Ambasadorzy, wyłonieni spośród studentów uczelni partnerskich, zyskują możliwość poznania Grupy TP oraz odbycia płatnych praktyk. Dodatkowym atutem  są szkolenia stacjonarne, e-learningowe oraz udział w wirtualnej grze biznesowej. Ambasadorzy będą mogli  wziąć udział w projekcie  EURO 2012.

Podobnie jak w poprzednich edycjach programu, również w tym roku odbędzie się ogólnopolski konkurs dla studentów, których pasją są nowoczesne technologie marketing i zarządzanie. W konkursie mogą wziąć udział studenci ze wszystkich uczelni w Polsce, którzy ukończyli pierwszy rok studiów, ale nie ukończyli jeszcze 26 roku życia.

Nowością w programie są Studenckie Kluby Orange działające już w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie oraz we Wrocławiu. To inicjatywa, której celem jest działalność edukacyjna w zakresie nowych technologii, jak również kreowanie postaw wolontariackich, które są bardzo istotne dla Grupy TP.

Więcej informacji o III edycji programu znajduje się na stronie www.twojaperspektywa.pl. Zapraszamy do kontaktu z Campus Recruiterem programu, Agnieszką Krawczyńską, agnieszka.krawczynska@twojaperspektywa.pl, tel.  503 526 809.

Udostępnij: Twoja Perspektywa – rusza IV edycja ogólnopolskiego programu dla studentów