Innowacje

Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

20 stycznia 2020

Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

Kłamstwo jest stare jak świat. Jednak w czasach globalnego internetu fałszywa informacja potrafi w ciągu paru godzin okrążyć świat i wywołać nieprzewidziane skutki. W ciągu minionego pół roku hasztag #fakenews został użyty w sieci ponad 4 miliony razy i wywołał reakcję 10,5 miliona czytelników.

Chyba każdy z nas zetknął się z fake newsem. Nieprawdziwa informacja o śmierci Adama Słodowego obiegła media w lipcu ubiegłego roku, by następnego dnia zostać sprostowana przez jego rodzinę.  W mediach często pojawiają się także nieprawdziwe informacje o wypadkach celebrytów – ofiarami takiego fake newsa byli m.in. aktor Maciej Musiał i piosenkarka Doda.

Na czym zależy twórcom fake newsów? Jak nie dać się nabrać? Zobaczcie mój materiał video.

Jeśli uważacie, że jesteście w stanie rozpoznać fake news, na wszelki wypadek sprawdźcie zalecenia Międzynarodowej Federacji Stowarzyszeń i Instytucji Bibliotekarskich oraz nasze zalecenia.

Znajdziecie je na stronie: Razem w sieci.

Warto także nauczyć najmłodszych, jak rozpoznawać fałszywe treści. Gotowe scenariusze zajęć w ramacg programu MegaMisja znajdziecie na stronie Fundacji Orange:

Jak rozróżniać informacje prawdziwe od fałszywych

Jestem ciekawa, z jakimi fake newsami ostatnio się zetknęliście?

Udostępnij: Walczymy z fake newsami |”Przyszłość jest dziś” #14

Bezpieczeństwo

Postanowienia noworoczne – mniej on-line, więcej czasu z rodziną

13 stycznia 2020

Postanowienia noworoczne – mniej on-line, więcej czasu z rodziną

Początek roku to czas, kiedy postanawiamy zmienić swoje złe nawyki. Chcemy być zdrowsi, szczuplejsi, więcej czasu spędzać z bliskimi. Jeśli myślisz o zmianie na lepsze,  skorzystaj z metody drobnych kroków. Powoli,  małymi kroczkami, ale jednak do przodu. Aby plany  nie pozostały w sferze marzeń, warto postanowienia wdrożyć… od razu. Nie czekać, nie kombinować, a działania oprzeć na dobrej motywacji. Właśnie! Bardzo ważna jest motywacja. Im większa, tym większe szanse na zrealizowanie postanowień. A co jest najważniejsze…? Bezpieczeństwo, zdrowie, a może rodzina? Taką ważną motywacją  może być właśnie coś czego większość z nas nie ma czyli spędzanie czasu z rodziną. Warto w nowym roku zadbać o to, aby twoja rodzina korzystała z nowych technologii bezpiecznie i odpowiedzialnie. Trudno sobie wyobrazić współczesny świat bez smartfonów, tabletów czy internetu. Pomimo niewątpliwych korzyści, jakich doświadczamy w związku z codziennym używaniem smartfonów i internetu okazuje się, że możemy w bardzo prosty sposób utracić nad nimi kontrolę.

Fonoholizm – co to takiego?

Fonoholizm to zaburzenie zachowania w postaci nałogowego używania telefonu komórkowego. Mówimy o nim wówczas, gdy nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować bez swojego smartfona, najczęściej mającego dostęp do internetu. Telefon komórkowy jest włączony 24 godziny na dobę, a gdy śpimy, jest w zasięgu ręki. Cały czas sprawdzamy, czy nie ma jakiegoś powiadomienia. Nie mogąc odebrać telefonu, czujemy niepokój, rozdrażnienie. Ok. 20% badanych przez Fundację Dbam o Mój Z@asięg osób osiągnęło ekstremalnie wysokie wyniki na skali fonoholizmu.

1/3 uczniów sama uważa, że jest uzależniona od serwisów społecznościowych. Aż 28% badanych uczniów odczuwa niepokój lub zdenerwowanie, gdy nie wie, co planują lub robią w sieci inni. Połowa młodzieży czuje potrzebę natychmiastowej reakcji na wiadomości w sieci.

Zdawać by się mogło, że fonoholizm zagraża jedynie dzieciom i młodzieży, jednak dotykać on może osób w różnym wieku. Z badań prowadzonych przez Fundację Dbam o Mój Z@sięg wynika, że kluczowymi osobami dla kształtowania pozytywnych wzorów używania , mediów cyfrowych przez dzieci i młodzież są właśnie ich rodzice. Rodzice powinni świecić przykładem. Także zachęcam do zmiany takich nawyków jak jedzenie posiłku ze smartfonem czy rozmawiania z dzieckiem zerkając na maile.

Jak rozpoznać czy nasze dziecko nadużywa nowych technologii?

Kodeks rodzinny - korzystanie ze smartfona dla dzieci - grafika ilustracyjna

Przede wszystkim sprawdź ile czasu dziecko spędza przy komputerze, szczególnie jeśli jednocześnie zrezygnowało z innych zainteresowań,  zaniedbuje obowiązki czy naukę. Z badań Fundacji Dbam o Mój Z@asięg, 84,2% uczniów używa smartfonów na przerwach między lekcjami a 64,4% uczniów zaniedbuje obowiązki szkolne przez nadmierne korzystanie z mediów cyfrowych. Co dziesiąty badany uczeń deklaruje, że korzysta z telefonu praktycznie cały czas. Prawie połowa uczniów, jeśli przebudzi się w nocy, sięga po swój smartfon. Aż 24,7% uczniów czuje się uzależnionych od swojego smartfona. Kolejnym objawem mogą być kłamstwa dotyczące czasu spędzanego w internecie oraz reagowanie rozdrażnieniem lub nawet agresją, gdy korzystanie z nowych technologii jest utrudnione lub niemożliwe. Problem nadużywania internetu to sprawa całej rodziny. Dzieci nas obserwują, jesteśmy dla nich przykładem, więc sami także musimy ograniczyć czas bycia online.

Razem w sieci – pomocne miejsce

Na portalu orange.pl/razemwsieci znajdują się wszelkie wskazówki jak odpowiedzialnie korzystać z nowych technologii. Pomocnym narzędziem może być domowy kodeks korzystania z nowych technologii. O tym czym jest domowy kodeks korzystania z nowych technologii pisałam już wcześniej, podobnie jak o tym jak taki kodeks wdrożyć. Oprócz ustalonych wspólnie zasad należy pamiętać o skonfigurowaniu urządzeń. Urządzenia ułatwiające dostęp do sieci (smartfon, tablet, laptop, konsola) dają możliwość konfiguracji ustawień, tak żeby ograniczyć kontakt dziecka z nieodpowiednimi treściami oraz kontrolować aktywności najmłodszych dzieci online. W smartfonie można skorzystać na przykład z aplikacji Chroń dzieci w sieci, która pozwala zarządzać czasem i treściami internetowymi w telefonie dziecka. Na urządzeniach wykorzystywanych przez młodsze dzieci warto zainstalować program lub aplikację kontroli rodzicielskiej – pozwolą one filtrować treści oraz ustawiać limit czasu spędzanego online.

Powodzenia

Udostępnij: Postanowienia noworoczne – mniej on-line, więcej czasu z rodziną

Smartfon w prezencie – i co dalej

2 stycznia 2020

Smartfon w prezencie – i co dalej

W wielu domach pod choinką dzieci znalazły smartfon lub inne urządzenie elektroniczne z dostępem do internetu. Warto, aby już teraz wspólnie z dzieckiem określić zasady korzystania z sieci i zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych.

Cyfrowy kodeks, kontrola rodzicielska czy jedno i drugie?

Ustalcie wspólnie ile, jak i w jakich godzinach dziecko będzie mogło korzystać z telefonu. Powinno ono wiedzieć, z kim może się komunikować, kiedy musi wyłączyć lub wyciszyć telefon, o czym musi informować rodziców. Zobaczcie, jak przygotować umowę z dzieckiem na korzystanie w urządzeń cyfrowych. Kasia pisała niedawno na blogu, jak wygląda taki domowy kodeks cyfrowy w jej rodzinie.

Rozmowa jest najważniejsza, ale z pomocą przychodzą też aplikacje kontroli rodzicielskiej. W telefonie, jak w komputerze, można zainstalować aplikacje zabezpieczające. Nie chodzi tylko o kontrolę tego, jak dziecko spędza czas wolny, lecz także o uniknięcie realnych zagrożeń, takich jak wirusy czy aplikacje wyłudzające pieniądze oraz dostęp do treści niedostosowanych do wieku dziecka. My polecamy naszą aplikację „Chroń dzieci w sieci”.

Szukaj w internecie wartościowych i pozytywnych wiadomości

Zadbaj o to, aby internet stał się dla dziecka nie tylko elementem rozrywki, ale miejscem wartościowych, pożytecznych aktywności. Wspólnie zaangażujcie się w poszukiwanie takich treści. Dobrym punktem zaczepienia są zainteresowania dziecka – poszukaj w sieci treści, które mogą zaciekawić, bo wiążą się z jego pasją, hobby, z czymś, co dziecko lubi robić na co dzień. Pokaż mu bezpieczne i wartościowe strony i aplikacje.

Więcej o tym, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z internetu znajdziesz na stronie www.orange.pl/razemwsieci.

Kodeks rodzinny - korzystanie ze smartfona dla dzieci - grafika ilustracyjna

Udostępnij: Smartfon w prezencie – i co dalej

Pierwszy telefon dla dziecka| SZYBKI TEST

27 listopada 2019

Pierwszy telefon dla dziecka| SZYBKI TEST

Wyobrażacie sobie życie bez smartfona? Mamy  w nich wszystko: karty płatnicze, komunikatory, appki pogodowe, zakupowe, czy społecznościowe. Jeśli jesteś statystycznym czytelnikiem tego bloga, to prawdopodobnie urodziłeś się w czasach, gdy telefony komórkowe (nie mówiąc o smartfonach) były rzadkością. A jak jest z dziećmi, urodzonymi po roku 2000, które od pierwszych chwil życia miały do czynienia ze smartfonami?

Pokolenie smartfona

Z raportu „Smart Kids” z 2016 r. wynika, że aż 38 proc. dzieci poniżej 2. roku życia korzysta z urządzeń mobilnych (smartfonów, tabletów). Z wiekiem ten odsetek rośnie i już wszystkie dzieci powyżej 8. roku życia używają urządzeń mobilnych. Ten sam raport informuje, że 6 na 10 dziesięciolatków korzysta z własnych smartfonów lub tabletów, a pozostali dzielą je z rodzicami.  Z badań przeprowadzonych rok wcześniej przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę wynika, że wśród dzieci do 6 roku życia już 64 proc. korzysta z urządzeń mobilnych, a 1/4 proc posiada takie urządzenie na własność.

Przygotowałam materiał z moimi rekomendacjami pierwszego telefonu dla dziecka. Zobaczcie, co polecam dla młodszych i nieco starszych dzieciaków.

Najlepszy wiek na pierwszy telefon

Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne zaleca, aby pierwszy telefon podarować dziecku po 15. roku życia. Rzeczywistość jest jednak odmienna. Badania potwierdzają to, co możemy zaobserwować  – dzieci od najmłodszych lat korzystają ze smartfonów i tabletów, a z wiekiem ten odsetek rośnie.  Warto zatem zadać pytanie kiedy i jaki telefon kupić dziecku?

Przeczytaj także tekst: Ile czasu dziecko może spędzać przed ekranem?

W badaniu przeprowadzonym wśród rodziców dzieci w wieku od 6 do 11 lat przez GfK Polonia dla jednego z producentów telefonów komórkowych, ponad połowa wskazała 10 rok życia jako najbardziej odpowiedni wiek na posiadanie pierwszego telefonu, a niemal co czwarty uznał, że jest to 11 lat lub więcej. Rodzicom zależało na kontakcie z dziećmi, gdy te są poza domem oraz umożliwieniu im kontaktu z kolegami. Częstym argumentem było spełnienie marzeń dziecka i chęć dopasowania się do rówieśników, którzy mają telefon. Co zatem jest najważniejsze w pierwszym smarfonie?

Najważniejsze: cena i wytrzymałość

W tym samym badaniu zapytano rodziców, czym kierują się przy zakupie pierwszego telefonu dla dziecka. Okazuje się, że dla rodziców najważniejsze są cena, wytrzymałość oraz długi czas pracy na baterii. Mniej ważny jest wygląd telefonu, aparat fotograficzny, czy wyświetlacz.

Z moich rozmów z zaprzyjaźnionymi rodzicami wynika, że równie ważna jest możliwość zlokalizowania dziecka. Natomiast dla dzieci ważne jest, by pierwszy telefon miał odpowiedni wygląd (kolory wskazujące na płeć, możliwość personalizacji), dobry aparat z zabawnymi filtrami i oczywiście dostęp do internetu, żeby móc ściągnąć gry i aplikacje społecznościowe.

Razem w sieci

Zanim zdecydujecie się na zakup pierwszego telefonu dla dziecka, przeczytajcie nasz poradnik na stronie Razem w sieci. Znajdziecie tam porady, kiedy kupić dziecku pierwszy telefon,  jak zawrzeć umowę z dzieckiem, jak bezkonfliktowo wprowadzić zasadę kontroli rodzicielskiej. A kiedy już kupicie smartfon, to koniecznie obejrzyjcie materiał Michała o tym, jak chronić swoje dziecko w sieci.

Zerknijcie też na wpis Kasi: Okiem mamy: Domowy kodeks to komunikacja, nie dyktatura.

Jestem ciekawa, jaki był Wasz pierwszy telefon? A jaki wybraliście (albo właśnie wybieracie) dla swojego dziecka? Piszcie w komentarzach.

Udostępnij: Pierwszy telefon dla dziecka| SZYBKI TEST

Bezpieczeństwo

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

20 listopada 2019

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

Dzisiaj coraz więcej w mediach mówi się o zjawisku ‘sharentingu’. To dzielenie się w internecie przez rodziców praktycznie każdą chwilą z życia ich dzieci, nawet tych intymnych. Wrzucamy zdjęcia zaraz po urodzinach czy pierwszej zjedzonej kaszki.  Ponieważ zdjęcia czy wideo umieszczamy w internecie widzi to nieograniczona liczba odbiorców. Okazuje się, że szczególnie dotyczy to mam, które dumne ze swych dzieci chcą się pochwalić nowymi umiejętnościami.

W czwartek, 21 listopada o godz. 13:30 zapraszamy na live chat z Magdą Steczkowską.

To wokalistka, autorka tekstów i mama trzech córek. Mocno zaangażowana w działania na rzecz dzieci i ich praw. Będziemy rozmawiać o tym, jak znaleźć równowagę pomiędzy chęcią dzielenia się wspólnymi chwilami a szacunkiem dla prywatnej przestrzeni dzieci. Jaki wpływ może mieć sharenting na relacje w rodzinie i przede wszystkim na same dzieci? Jaka jest w tym kontekście rola rodziców w obecności dzieci w internecie? Jak ustalać reguły tej obecności i potem je egzekwować? Zapraszamy do dyskusji na żywo, do której będzie można dołączyć na kanale Orange Polska na platformie YouTube.

A już dziś zapraszamy na stronę Razem w sieci, gdzie można znaleźć praktyczne wskazówki na temat bezpiecznego i mądrego korzystania z technologii.

Przeczytaj także tekst: Ile czasu dziecko może spędzać przed ekranem?

Udostępnij: Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat