Bezpieczeństwo

Na świecie Microsoft, u nas Rossmann

24 stycznia 2019

Na świecie Microsoft, u nas Rossmann

Microsoft i długo długo nic – tak, przynajmniej według badań Vade Secure, wygląda krajobraz ataków phishingowych w skali świata. Choć drugie miejsce zajmuje Netflix, markę producenta najpopularniejszego systemu operacyjnego na świecie atakowano aż 2.3 raza więcej. A jak to wygląda w Orange Polska? O ile sam phishing per se to przede wszystkim „faktury” i „niedopłaty”, to najczęściej atakowanymi markami w 2018 według statystyk CyberTarczy były Rossmann, Microsoft i – tu już bazując na próbkach, a nie surowych danych – dostawcy płatności i usług telekomunikacyjnych.

Jeden login, wiele usług

Skąd czołowe miejsce amerykańskiej korporacji? Przede wszystkim ze względu na popularności i rozległość jej usług, opartych na chmurze obliczeniowej. Korzystacie z konta Microsoft? Jeśli tak, daje Wam ono nie tylko możliwość skonfigurowania „pod siebie” systemu operacyjnego. Pozwala również – a może przede wszystkim – na dostęp do sieciowego dysku i usług, administracji konsolą Xbox, czy wreszcie platformy Office 365. A gdy już uda się dostać tam, przestępcy na długo zaświecą się oczy: pliki, kontakty, Outlook, możliwość zaszyfrowania danych, kradzieży ich, podszywania się pod ofiarę, przejęcia tożsamości, spear phishingu…

Zupełnie inne podejście jest w przypadku Netflixa, na którego ataki wzrosły w grudniu o przeszło 25 procent. Wakacje, odpoczynek, rozsiadamy się na kanapach, wreszcie obejrzymy wszystkie seriale, na które wcześniej nie było czasu… aż tu nagle informacja o problemach z płatnością. Aha, skoro tak, to trzeba się zalogować i wpisać dane karty, prawda? No może niekoniecznie.

Coraz rzadziej klikacie w „dopłaty”

Na naszym rynku sytuacja wygląda nieco inaczej, a najpopularniejszym phishingiem, na poziomie przeszło 46% całości, była witryna hxxp://play.leadzu.com/. Przytaczam najpierw witrynę, bowiem w zależności od tego, czy otworzyliśmy ją na urządzeniu mobilnym, czy komputerze, widzieliśmy informację o przyznanym nam kuponie Rossmanna, bądź nagrodzie od – jakże by inaczej – Microsoftu. Warto jednak zaznaczyć, iż statystyki CyberTarczy wykazują tylko zablokowane próby ataku, a nie liczbę maili, czy SMSów, otrzymanych przez potencjalne ofiary. Stąd brak odzwierciedlenia popularnych w ostatnich miesiącach wiadomości z wymaganiem „dopłaty do rachunku”, adresowanych do klientów operatorów telekomunikacyjnych (w tym Orange Polska), wpływających również na postrzeganie marek dostawców płatności, takich jak np. PayU. Powiązane z tymi kampaniami adresy są blokowane przez CyberTarczę, jednak – na szczęście – coraz częściej jest dla Was oczywiste, że macie do czynienia z atakiem, w efekcie więc kasujecie takie wiadomości, lub wysyłacie do nas.

Co robić?

Na koniec nie może zabraknąć serii rad. Zazwyczaj tych samych, co w każdym tego typu materiale, jednak nie zaszkodzi jeszcze raz je ich sobie utrwalić.

• nie klikajcie w linki, nie otwierajcie załączników (jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości)
  • przed zalogowaniem do jakiekogokolwiek serwisu sprawdźcie w pasku przeglądarki, czy to na pewno prawidłowy adres
  • wszędzie, gdzie się da (np. do konta Microsoft) uruchomcie uwierzytelnianie dwuskładnikowe
  • jeśli macie wątpliwości, czy faktycznie musicie coś dopłacić do faktury – zalogujcie się na stronę operatora i sami sprawdźcie
  • jeśli dostaliście mail z firmy, której nie jesteście klientami – hmmm, sami wiecie 🙂

Udostępnij: Na świecie Microsoft, u nas Rossmann

Bezpieczeństwo

To nie Rossmann – to phishing

26 lipca 2018

To nie Rossmann – to phishing

Dostaliście w ostatnim czasie taką informację jak na tytułowym obrazku? Najczęściej pojawia się na urządzeniach mobilnych. Jeśli tak, jesteście w godnym towarzystwie, bo wraz z Wami pokazuje się przeszło 100 tysiącom osób w ciągu tygodnia, w samej tylko sieci Orange Polska. I tak – to nie Rossmann to wysłał i nie spodziewałbym się, że zyskacie pieniądze – prędzej je stracicie.

„Lewy” bon z Rossmanna

Witryna hxxp://play.leadzu.com/ to przez ostatnie tygodnie zdecydowany król jeśli chodzi o zablokowane w sieci Orange Polska próby phishingu. Najczęściej pojawia się Wam na urządzeniach mobilnych jako „Bon Rossmann”, ale np. na Windowsie potrafi się przedstawić jako nieokreślone coś „Exclusive for Windows PC”. Autorzy kampanii muszą się mocno starać, bowiem z wynikiem niemal 108 tysięcy „odpukań” przez ubiegły tydzień wyprzedza o wiele długości witrynę z drugiego miejsca, otwieraną „zaledwie” 17 tysięcy razy.

Jeśli jesteście klientami Orange Polska możecie jednak spać spokojnie. Wewnątrz sieci Orange Polska ten i tysiące innych adresów są blackholowane – nie macie możliwości wejścia na witryny rozpoznane jako phishingowe lub serwujące malware, zamiast nich zobaczycie informację z CyberTarczy z adresem właściwej strony (jeśli phishing jest na konkretną markę), bądź informacją, że strona jest „lewa”.

Nie ma darmowych obiadów

O ile obecnie celem kampanii wydaje się być wykradanie danych osobowych, tego typu strony mogą pełnić wieloraką rolę. Teraz kliknięcie „kontynuuj” przekieruje nas do formularza, ale to kwestia chwili roboty i na docelowej stronie może się znaleźć exploit, wykorzystujący podatność przeglądarki i instalująćym nam „niespodziankę”.

Nie bez kozery Mark Twain mawiał, że nie ma darmowych obiadów. Swoją drogą, wiecie skąd to się wzięło? Pisałem o tym już na blogu, ale chyba z pięć lat temu. Twain miał na myśli knajpę gdzieś w USA, w której do „darmowych” obiadów właściciel dodawał przesadnie dużo soli. Było smacznie, ale potem „nie wiedzieć czemu” klientom chciało się pić. Z radością więc płacili za piwo jak za zboże 😉 Pamiętajcie więc, że jeśli „wygrywacie” w konkursie, w którym nie braliście udziału, to coś tu brzydko pachnie… Życzę Wam wszystkim jak najwięcej takich kuponów, ale prawdziwych 🙂

Udostępnij: To nie Rossmann – to phishing