Play „testuje” ograniczenia, a my w Orange ułatwienia

15 grudnia 2016

Play „testuje” ograniczenia, a my w Orange ułatwienia

Rozbudowa sieci, szybkość netu i zasięg to zawsze gorące tematy, bo ważne dla wszystkich klientów. Dlatego z ciekawością czekałem na potwierdzenie informacji, czy Play rzeczywiście obniżył dla swoich klientów maksymalną prędkość mobilnego netu w roamingu krajowym do 3 Mb/s ściągania danych i 1 Mb/s wysyłania. Rzeczywiście tak się stało. Marcin napisał w odpowiedzi dla Telko.in o „testach ujednolicenia technicznych warunków świadczenia usług mobilnego dostępu do internetu w sieciach roamingowych partnerów”, ale zarazem przekonywał by korzystać z własnej sieci. Z biznesowego punktu widzenia bardzo to rozumiem. Roaming kosztuje, a im więcej ruchu u siebie tym mniej trzeba płacić partnerom. I tutaj mógłbym skończyć, ale… opowiem, co my robimy i być może dlaczego klienci Play wolą korzystać z roamingu Orange. Marcin, mam nadzieję nie obrazisz się, że się trochę pochwalimy 🙂 Po pierwsze od ponad pół roku, nasz mobilny internet jest uśredniając najszybszy na rynku (dane według speedtest.pl). Potwierdzają to także analizy Open Signal. Po drugie w zasięgu LTE od Orange jest już 98,67% Polaków (dane na koniec listopada). Po trzecie coraz częściej korzystamy z agregacji pasma by klienci mieli szybciej. Po czwarte testujemy prawdziwe ułatwienia np. uruchomiliśmy w Warszawie najszybszą stację bazową w Polsce. Na koniec wspomnę, że rozszerzyliśmy współpracę z T-Mobile by jak najlepiej wykorzystać dla naszych klientów pasma 800 i 2600 MHz.

Udostępnij: Play „testuje” ograniczenia, a my w Orange ułatwienia

Lubuskie – Zielona kraina nowoczesnych technologii

14 czerwca 2013

Lubuskie – Zielona kraina nowoczesnych technologii

Rozbudowujemy naszą sieć szerokopasmową, przybliżając w ten sposób szybki internet do małych miast i wsi w całym kraju. Najwięcej takich prac widać w krainie lasów i jezior zachodniej Polski, w której projekt „Szerokopasmowe Lubuskie” jest już na półmetku. Dotychczas udało się wybudować ponad 400 km sieci światłowodowej, co przy tak dużym zalesieniu i ogromnych zbiornikach wodnych tego regionu jest dużym wyczynem.
Dlatego z przyjemnością przyjęłam zaproszenie na uroczysty odbiór jednego z fragmentów budowanej sieci w miejscowości Sucha, która znajduje się kilka kilometrów od Zielonej Góry. Zachęciło mnie zwłaszcza to, że podczas niego zaplanowano m.in. wdmuchanie światłowodu i jego spawanie. Do spawania światłowodów używa się specjalnej spawarki światłowodowej, która łączy ze sobą włókna za pomocą łuku elektrycznego. Ciekawie, (choć inaczej od oczekiwań) wyglądało także wdmuchiwanie kabla światłowodowego w osłonę izolacyjną (kanalizację), którego nie można tak jak przy kablu miedzianym wciągać, tylko musi być wydmuchiwany przez sprężone powietrze.

792d2665e16e7fc289c4428a1104524936e

33e9a57e597073da574f6ca407a90ca721e

To, co mogłam zobaczyć w Suchej to już tylko „wisienka na torcie”, finał ciężkiej pracy wielu osób. To także bardzo dobry przykład wykorzystania Funduszy Europejskich dzięki, którym inwestycja ta przez lata będzie służyć mieszkańcom Województwa Lubuskiego. W tym wszystkim cieszy jeszcze fakt, że samorządom zależy na rozwoju nie tylko dróg, połączeń kolejowych czy sieci energetycznych, ale również na budowie internetu, który dotrze do mieszkańców nawet najmniejszych miejscowości.

Udostępnij: Lubuskie – Zielona kraina nowoczesnych technologii

Wiadomości z frontu robót w sieci

8 stycznia 2013

Wiadomości z frontu robót w sieci

Ci z Was, którzy śledzą wiadomości z rynku telekomunikacyjnego pewnie wiedzą, że w maju 2012 rozpoczęliśmy kolejny etap rozbudowy i modernizacji sieci mobilnej Orange. Celem jest stworzenie sieci pozwalającej na świadczenie nowoczesnych usług dostępnych dla możliwie wielu abonentów na jak największym terenie. Chcemy to osiągnąć instalując najbardziej nowoczesne w tym momencie komponenty sieciowe oraz znacznie zwiększając liczbę nadajników również dzięki konsolidacji elementów sieci Orange oraz T-Mobile – czyli współdzieleniu zasobów technicznych.

Taka operacja w naszej sieci mobilnej powinna przynieść następujące korzyści dla nas i dla Was:

• znaczące zwiększenie pojemności sieci
  • zwiększenie zasięgu usług głosowych
  • znaczną poprawę zasięgu usług transmisji danych
  • wzrost zasięgu wewnątrz budynków

Docelowo sieć Orange będzie dysponowała ponad 10 tysiącami nowoczesnych nadajników. Nowe nadajniki będą także przygotowane do obsługi najszybszego mobilnego dostępu do internetu w technologii LTE. Pozwoli to na zwiększenie dostępności usług głosowych i szybkiego, mobilnego Internetu oraz poprawę siły sygnału, zwłaszcza wewnątrz budynków. Ponadto, zbudowanie nowoczesnej sieci o największym zasięgu pozwoli dostarczać Klientom zaawansowane usługi w najlepszej możliwej jakości na większym niż do tej pory obszarze kraju.

Jak do tej pory, w 2012 roku, modernizacja sieci realizowana była przede wszystkim na terenie wschodniej i północno-zachodniej Polski. W 2013 prace będą kontynuowane i obejmować będą głównie obszar centralny naszego kraju. Cały projekt powinen zakończyć sie w połowie 2014 roku. Wykonawcą prac jest spółka NetWorks!, która została powołana do zarządzania wspólnymi elementami sieci.

Już teraz nasze wysiłki zaczynają przynosić pozytywne efekty. Od maja do końca grudnia 2012 roku, udało się zmodernizować 102 klastry (czyli wydzielone obszary geograficzne), co stanowi mniej więcej 28% ich liczby. Łączna liczba stacji bazowych, z których mogą korzystać klienci Orange zwiększyła się o 56%. Podsumowując dotychczasową modernizację sieci z punktu widzenia poprawy jakości, dane wykazują kilkudziesięcioprocentową poprawę zasięgu UMTS oraz wzmocnienie siły zasięgu (liczby magicznych kresek) wewnątrz i na zewnątrz budynków. Jeśli w skutek naszych prac ktoś z Was miał problemy z korzystaniem z naszej sieci to mam nadzieję, że teraz ma lepiej niż przed wystąpieniem kłopotów.

Być może nie wiecie ale tak zaplanowana rozbudowa była wykonana nie tylko w Polsce. Na wdrożenie wspólnych elementów sieci zdecydowały się T-Mobile i Orange w Wielkiej Brytanii, co okazało się dobrym posunięciem i sukcesem. Dzięki temu, klienci dwóch operatorów – Three i Everything Everywhere (firmy zależne Orange i T-Mobile) zyskali szerszy dostęp do sieci 3G. W przypadku UK modernizacja oznaczała uruchomienie 12,5 tyś nowych stacji. Na operacji skorzystali nie tylko klienci, ale także środowisko naturalne – korzyści wynikają z mniejszego zużycia prądu, mniejszej liczby samych stacji oraz większej efektywności w wykorzystaniu energii. W naszym przypadku, oprócz lepszych transferów, również mam nadzieję, że docenicie ekologiczny aspekt prowadzonej operacji.

Udostępnij: Wiadomości z frontu robót w sieci