Sieć

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

17 października 2018

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

Niby proste – tam stacja bazowa, tutaj telefon, naciskasz zestaw przycisków i działa. A sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. W sumie, o tym jak działa sieć komórkowa można zrobić pełnometrażowy film z licznymi zwrotami akcji. Niestety widzowie YouTube (i jego algorytm) nie przepadają za tak długimi materiałami, więc wyszły nam 3 minuty 😉

„Magia” w sieci komórkowej

Co się nie zmieściło do wideo? Chociażby „magia”, która odbywa się miedzy telefonem, a stacją bazową. Oczywiście nie jest to magia, lecz czysta fizyka. Antena stacji bazowej wyrzuca z siebie fale fotonów – tych samych cząstek, które znacie z fizyki, a Wasze oczy (i mózg) potrafią je odebrać i przetworzyć na obraz, który widzicie.

Fotony, które wykorzystujemy w sieciach komórkowych mają dużo niższą energię, a także dużo niższą częstotliwość niż światło widzialne. Nie zobaczycie ich nie odczujecie w inny sposób, ale za to potrafią wzbudzić ruch elektronów w przewodniku, który tworzy antenę w Waszym smartfonie.

Znajdujący się tam odbiornik potrafi ten ruch elektronów przełożyć na zrozumiałe dla smartfonu informacje, które następnie słyszycie w słuchawce lub oglądacie na ekranie. Działa to także w drugą stronę.

Oczywiście do tego musicie dołożyć protokoły, które odpowiadają za „zrozumienie się” dwóch telefonów biorących udział w rozmowie, kodeki czyli sposoby kompresowania głosu w postaci cyfrowej, umiejętności wykorzystania różnych częstotliwości przez telefon i tak dalej. W wideo zabrakło także schematu łączenia rozmów i schematu działania samej sieci mobilnej. O tym wszystkim pisaliśmy już na blogu, więc zapraszam do lektury kryjących się pod poniższymi  linkami tekstów.

Kodeki w sieci mobilnej, o których pisaliśmy przy okazji HD Voice

Łączenie rozmów oraz schemat sieci mobilnej 2G i 3G

Działanie sieci 4G LTE (gdy powstawał ten tekst, nie było jeszcze VoLTE), a o  samym VoLTE pisałem tutaj.

Jak to wszystko razem działa?

Sieć mobilna, z której mogą korzystać nasi klienci to 11 tys. stacji bazowych, z których ponad 10,5 tysiąca obsługuje 4G LTE, a ponad połowa z nich oferuje agregację pasm. Do tego dochodzą liczne platformy usługowe, które odpowiadają choćby za obsługę SMS, VoLTE, WiFi Calling, zestawianie połączeń i masę innych rzeczy.  Dla wielu z Was są one zapewne  tak oczywiste, że nawet nie myślicie, że stoi za nimi skomplikowana maszyneria. W materiale pokazaliśmy miejsce, w którym wszystko to kontrolujemy i porozmawialiśmy  z jednym z kolegów, którzy tam pracują. W materiale nie zmieściliśmy jednak pracy tych, którzy planują budowę stacji bazowych, załatwiają formalności z tym związane, pracują nad optymalizacją tej sieci, rozwijają nowe technologie i wielu, wielu innych.

Chociażby dosłownie na dniach zakończyliśmy refarming w dwóch kolejnych miastach – Bydgoszczy i Olsztynie. Dzięki temu z 4G LTE w naszej sieci na częstotliwości 2100 MHz możecie już korzystać w 5 miastach. Powinniście już  odczuć wzrost prędkości. Zakończyliśmy już prace w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu. I jeszcze prace nad LTE-M… dużo się dzieje 😉

Oglądajcie i zadawajcie pytania, nie tylko o sieć komórkową

Zapraszam do oglądania! Lecz to nie wszystko – otóż w kolejnym nagraniu planujemy zrobić Q&A. Będzie to 10 odcinek cyklu, a okrągłe cyferki zawsze są okazją, by zrobić coś nieco innego. Więc zadawajcie pytania, a ja postaram się odpowiedzieć na najciekawsze z nich. Oczywiście z pomocą niezawodnych kolegów zajmujących się naszą siecią mobilną.

Udostępnij: Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

Orange ma najnowocześniejszą sieć komórkową w Polsce

23 września 2014

Orange ma najnowocześniejszą sieć komórkową w Polsce

Orange Polska kończy blisko dwuipółletni projekt gruntownej rozbudowy i modernizacji sieci komórkowej, która jest teraz jedną z najnowocześniejszych w Europie. Dzięki niej klienci Orange mogą korzystać z szybkiego internetu praktycznie w każdym zamieszkałym miejscu w Polsce. Do dyspozycji mają ponad 10 tys. stacji bazowych, czyli o blisko 60 procent więcej niż przed rozpoczęciem inwestycji.

Nowoczesna sieć ma niebagatelne znaczenie dla wzrostu konkurencyjności Orange Polska. Zapewnia naszym klientom dostęp do najwyższej jakości usług, odpowiadających nie tylko ich obecnym potrzebom, ale również przyszłym oczekiwaniom. Buduje zaufanie i jest jednym z najważniejszych kryteriów wyboru operatora – powiedział Bruno Duthoit prezes zarządu Orange Polska. – Zwiększenie zasięgu najnowocześniejszych technologii otwiera przed klientami wiele nowych możliwości, zwłaszcza na terenach gdzie dotychczas nie mieli dostępu do szybkiego, mobilnego internetu.

W czasie trwających od maja 2012 prac modernizacyjnych wymieniono sprzęt telekomunikacyjny na zdecydowanej większość stacji bazowych i unowocześniono sieć transmisji danych. Zastosowanie urządzeń i technologii najnowszej generacji pozwoliło zdecydowanie zwiększyć jakość usług głosowych i transmisji danych. Klienci Orange otrzymali też nowe usługi jak np. HD Voice czy technologię LTE, w zasięgu której jest już ponad 58 proc. populacji, czyli 22 miliony Polaków zamieszkałych w 1440 miastach i miejscowościach.

Lepsze rozmieszczenie i zwiększenie o 60 proc., czyli do 10 tysięcy, liczby stacji nadających sygnał sieci Orange sprawiło, że zdecydowanie zwiększył się zasięg i jakość usług głosowych. Różnicę widać zwłaszcza wewnątrz budynków i w miejscach gdzie wcześniej zasięg był słabszy. W zasięgu najszybszego, mobilnego internetu znajduje się 98 proc. populacji, a w najbliższych tygodniach wzrośnie do 99 proc. Dzięki temu, praktycznie w każdym zamieszkałym miejscu w kraju, klienci Orange będą mogli nie tylko swobodnie surfować po internecie, ale także słuchać internetowego radia, muzyki on-line, a nawet oglądać mobilną telewizję w smartfonie czy tablecie.

Realizacja projektu była prowadzona etapami na terenie całego kraju. Mimo ogromnego zakresu prac technicznych, całe przedsięwzięcie udało się zrealizować bez poważniejszych problemów i utrudnień dla klientów. Ważnym elementem modernizacji była wymiana technologii transmisji danych w tzw. warstwie transportowej, która dzięki zastosowaniu światłowodów i technologii IP pozwala w pełni wykorzystywać możliwości stacji bazowych i sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na transmisję danych, zabezpieczając potrzeby w tym zakresie również na przyszłość.

Ponadto nowa sieć Orange została zaprojektowana i wykonana z myślą o jak najmniejszym oddziaływaniu na środowisko naturalne. Działające w niej urządzenia są energooszczędne, a ponadto wprowadzane są rozwiązania umożliwiające korzystanie m. in. z odnawialnych źródeł energii.

Klienci Orange mają do dyspozycji atrakcyjną ofertę sprzętu i usług pozwalających w pełni korzystać z możliwości sieci. Oprócz korzystnych planów taryfowych oraz możliwości obniżania kosztów usług w ofercie konwergentnej, niedługo zyskają kolejną wygodną usługę. Chodzi o Darmowy Orange WiFi, czyli bezpłatny dostępu do sieci WiFi w całej Polsce bez żadnych opłat, limitów i zobowiązań. Do dyspozycji będzie aż 400 tys. punktów WiFi oraz 70 komercyjnych hotspotów Orange.

Materiał video

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska