Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

31 maja 2016

Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

Wiecie jak szybki jest światłowód? Postanowiliśmy to pokazać w nietypowy sposób przyspieszając czas podróżnym na Dworcu Centralnym w Warszawie. Zamiast używać schodów odważni korzystali z naszej zjeżdżalni. Sami zobaczcie na filmie jak dużą popularnością się to cieszyło. I żeby nie było, że dopieszczamy tylko warszawiaków, to już niebawem podobna niespodzianka spotka pasażerów w Krakowie.

Udostępnij: Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

Sieć

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

3 grudnia 2015

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

Możliwości transferu, jakie daje technologia FTTH (Fiber-to-the-home) to duża rzecz. Film BlueRay, który waży 3,5 GB ściąga się w 48 sekund. Również prędkość upload jest duża – nawet do 60 Mb/s w przypadku oferty Supernova 600. Dlatego postanowiłem pokazać Wam jak dokładnie działa ta technologia, szczególnie, że w poprzednim tekście na ten temat skupiłem się raczej na zasadach funkcjonowania światłowodu. A tym razem będzie więcej o kolejnych urządzeniach w naszej sieci, które sprawiają, że łączycie się z Internetem.

Zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie sięga zasięg FTTH, ale inwestujemy bardzo, bardzo dużo – w samym I półroczu  2015 – 740 mln złotych.Inwestycje Orange Polska w pierwszym półroczu 2015 r

A więc przechodząc do sedna. Na samym początku jest Wasz komputer, który podłączony jest najczęściej poprzez Wi-Fi, a nieco rzadziej kablem z Liveboxem. Urządzenie to jest nazywane fachowo CPE, czyli Customer-premises equipment, co oznacza po prostu urządzenie zlokalizowane u klienta. Piszę o tym głównie w kategoriach ciekawostki, jednak nazwa ta pojawia się dość często, także na schematach, więc warto ją kojarzyć. W Waszym mieszkaniu znajduje się także kolejny element – ONT, czyli Optical Network Terminal. Jest to po prostu zakończenie sieci światłowodowej. Zasilane z gniazdka elektrycznego ma w środku wbudowany przetwornik optyczno-elektryczny, czyli urządzenie, które przetwarza sygnał ze światłowodu na sygnał elektryczny przesyłany kablem miedzianym.

A tak wyglądają te urządzenia.

Przykład podłączenia technologii światłowód Orange FTTH

Wracając do sieci, kolejnym etapem łączącym Wasz komputer z internetem jest OLT, czyli Optical Line Terminal. Urządzenie agreguje sygnał, a dokładnie fale światła z i do urządzeń ONT. Jest umiejscowione w budynku centralowym lub w szafie operatorskiej przy ulicy, czyli w jednej ze skrzynek, z logo Orange, które znajdują się w Waszej okolicy. Maksymalna liczba wspieranych ONT na port OLT to 64. W jednym urządzeniu znajduje się od kilku do kilkudziesięciu portów, co w sumie daje od około tysiąca do kilkunastu  tysięcy jednostek ONT przypadających na jednostkę OLT. Dalej w sieci znajdziecie router agregacyjny, zbierający i wysyłający światłowodem sygnał do urządzenia zwanego BRAS, które z kolei łączy się z routerem sieci szkieletowej. Zasada, zgodnie z którą działa ten odcinek sieci jest analogiczna, do tej, którą opisywałem w zeszłym tygodniu przy okazji sieci DSL.

Całość wygląda dokładnie rzecz ujmując tak:

Schemat podłączenia sieci FTTH w Orange Polska

Najważniejszym elementem, który sprawia, że sieć FTTH działa tak szybko, jest jak wskazuje sama jej nazwa właśnie ostatni odcinek. Dzięki temu, że światłowód dociera bezpośrednio do Waszego mieszkania możliwe jest uzyskanie bardzo dużych prędkości transferu. Gdyby chociaż ostatni z etapów odbywał się za pomocą zwykłego kabla miedzianego transfer byłby niższy. A przecież chcemy by był możliwie największy.

Maksymalna prędkość, którą oferujemy w Internecie Supernova to nie limit możliwości sieci. W Ogrodach Innowacji w Orange udało nam się rozwinąć prędkość bliską 1 Gb/s, korzystając z tej samej technologii. Sam sprawdzałem. Na dowód zdjęcie:

speedtest miasteczko Orange

Jeżeli jesteście zainteresowani szczegółami pytajcie w komentarzach. Odpowiem Wam ja, albo Orange Eksperci (czasem mnie wyprzedzają, chociaż staram się być pierwszy). Jeżeli macie pomysły na teksty także dajcie znać.

I dziękuję Wam za ciepłe słowa w komentarzach i Wasze zainteresowanie. To motywuje do dalszego pisania!

Udostępnij: Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

Internet 600 Mb/s do domu, światłowodem? Proszę bardzo!

1 grudnia 2015

Internet 600 Mb/s do domu, światłowodem? Proszę bardzo!

Nie będę ukrywał, że od kiedy zdecydowaliśmy się na większe inwestycje w światłowody, sam nie mogłem doczekać się tej oferty. Dziś wystartowaliśmy i mogę Wam powiedzieć, że w Orange Polska mamy najszybszy, domowy internet o prędkości aż 600 Mb/s. Technologia światłowodowa zapewni Wam nie tylko tak imponującą prędkość, ale stabilność, niezawodność i komfort korzystania z sieci oraz multimediów na wielu urządzeniach jednocześnie. Usługę nazwaliśmy Supernova i jest dostępna w 3 opcjach prędkości: 100 Mb/s, 300 Mb/s i 600 Mb/s. Ze wszystkich już możecie korzystać lub będzie to możliwe w najbliższych kilku tygodniach w: Warszawie, Lublinie, Białymstoku, Bydgoszczy, Katowicach, Łodzi, Szczecinie, Wrocławiu, Elblągu, Sosnowcu i Zielonej Górze. Natomiast w Krakowie, Opolu, Piotrkowie Trybunalskim, Mysłowicach i Gdańsku, Supernova będzie dostępna w 2 opcjach prędkości: 100 Mb/s i 300 Mb/s. W tej chwili w zasięgu mamy prawie 400 tys. gospodarstw domowych, a do końca roku będzie ich 720 tys. I pewnie najważniejsze. Jak wyglądają ceny: Za 600 Mb/s – zapłacicie 109 zł; 300 Mb/s – 79 zł i 100 Mb/s – 69 zł. Jednak moim zdaniem zdecydowanie lepiej zdecydować się na opcję w FunPack-u, czyli z telewizją HD, pakietami kanałów nc+, telefonem domowym, modem z najszybszym WiFi oraz dekoderem z nagrywarką. Za taki zestaw zapłacicie tylko 99 groszy więcej, czyli dla opcji 100 Mb/s, 300 Mb/s i 600 Mb/s ceny wynoszą odpowiednio: 69,99 zł, 79,99 zł i 109,99 zł. Umowa podpisujecie na 24 miesiące. Przypomnę, że jeśli macie usługi stacjonarne Orange, a Supernova i FunPack zdecydowanie takimi są, to możecie dokupić mobilne Smart Plany Open z dużym rabatem. Każda z trzech opcji takiego planu będzie dla Was o 30 zł tańsza niż w standardowej ofercie. Szczegółowe informacje na temat oferty Supernova i jej zasięgu dostaniecie pod numerem 801234 567 (koszt połączenia zgodnie z planem taryfowym klienta) albo na stronie www.orange.pl/ftth. Jeśli chcecie zapoznać się z materiałami prasowymi i prezentacją zapraszam tutaj. A tutaj zobaczycie spot z Sercem i Rozumem wyreżyserowany przez Tomasza Baginskiego.

8f665b9892ae77d52a54b315fbd3f99a23c.jpg

Udostępnij: Internet 600 Mb/s do domu, światłowodem? Proszę bardzo!

Jak działa LTE i FTTH? Sprawdza Radek Brzózka z TVP 1

26 października 2015

Jak działa LTE i FTTH? Sprawdza Radek Brzózka z TVP 1

Krótka informacja dla zainteresowanych technologią i działaniem sieci. W ubiegłą sobotę w programie TVP 1 „Jak to działa?” na tapecie znalazł się temat internetu LTE oraz FTTH. Radek Brzózka, prowadzący ten program, pokazywał między innymi jak wygląda sieć światłowodowa Orange na warszawskim Ursusie  oraz spawanie światłowodów.  Ciekawie wygląda także porównanie szybkości transferu internetu z wykorzystaniem kabla miedzianego i FTTH. W programie pojawił się jeszcze jeden ciekawy temat – miejska sieć LTE w Sochaczewie.

Dlaczego o tym wszystkim piszę? Otóż program jest dostępny na stronie TVP 1. Uwaga na reklamy, jest ich całkiem sporo 🙂 Niestety nie mamy na to wpływu.

8e62ce93565b8c8def4bdceb4e81bd0687b.jpg

Więcej informacji o programie znajdziecie tutaj. A o światłowodach i technologii FTTH pisaliśmy już więcej na blogu, podobnie jak o działaniu LTE.

Udostępnij: Jak działa LTE i FTTH? Sprawdza Radek Brzózka z TVP 1

Innowacje

Dlaczego Internet działa tak szybko dzięki światłowodom?

7 października 2015

Dlaczego Internet działa tak szybko dzięki światłowodom?

Transmisja danych przy pomocy światłowodu to moim zdaniem niezwykła technologia. Wiązka fotonów poruszająca się z olbrzymią prędkością cienkim niczym włos przewodem odbijając się od jego ścianek. Niesamowite, prawda? I o ile jeszcze na tym etapie radziłem sobie doskonale, to chcąc dowiedzieć się więcej o tej technologii o pomoc poprosiłem Piotra Wróblewskiego, Kierownika Rozwoju Sieci Światłowodowej w Orange Polska.

Okazuje się, że przewaga światłowodu nad kablem miedzianym nie leży w prędkości samej wiązki światła, co w konstrukcji samego włókna światłowodowego, które umożliwia przesyłanie sygnałów z większą częstotliwością. Co to oznacza? Sygnał w kablu miedzianym ma sporą bezwładność, która w światłowodzie została wyeliminowana. Elektrony w miedzi mogą albo płynąć, albo nie, albo płynąć tak troszeczkę. W światłowodzie wiązka jest bardziej zdecydowana :-), dlatego sygnały są krótsze i przepustowość większa. Znacznie wzrastają także odległości na jakie może zostać przesłany sygnał.

Technologia ta stawia jednak przed nami kilka trudności. Kable światłowodowe,  które są wykorzystywane w sieciach internetowych są znacznie krótsze niż odległości między punktami jakie muszą połączyć. W związku z czym konieczne jest ich łączenie, fachowo określane spawaniem. W mojej głowie natychmiast pojawiło się pytanie: jak spawać ze sobą kawałki włókna szklanego? Piotr, stwierdził że służy do tego specjalne urządzenie, które wytwarza łuk elektryczny. Można także zastosować złącza mechaniczne, ale mi wydają się one dużo mniej efektowne, nawet jeśli są równie efektywne. Jeżeli chcecie zobaczyć więcej, czeka na Was jeden z odcinków programu TVP „Jak to działa?”.

Kolejne pytanie, które zadałem Piotrowi związane było z wątpliwościami dotyczącymi mieszania się sygnałów w światłowodzie. W końcu może w nim poruszać się kilka sygnałów jednocześnie, więc, na zdrowy rozsądek mogłyby się mieszać. Zdrowy rozsądek przegrywa jednak z fizyką. Okazuje się bowiem, że wystarczy przesłać sygnał przy pomocy różnej długości fali światła i wszystko będzie działać bez zarzutu.

Sygnał światłowodowy można przesyłać bez problemów na odległości setek kilometrów. Najdłuższe łącze biegnie między Europą a Japonią, po drodze odbijając do Australii. Oczywiście tu są potrzebne wzmacniacze optyczne, a także regeneratory sygnału, jednak nie stanowią one problemu.

No dobrze, zapytacie, ale jak to się przekłada na nasze codzienne życie? Na przykład przez technologię FTTH (Fiber To The Home), czyli światłowód do domu, taki jak Supernova, o którym pisał Wojtek Jabczyński. Dlaczego to takie ważne, by kabel światłowowy biegł do domu, a nie na do skrzynki na klatce schodowej? Odpowiedź już w tym tekście padła, nieco wyżej. Po prostu światłowód ma praktycznie nieograniczone możliwości, natomiast technologia miedziana coraz gorzej radzi sobie z rosnącymi potrzebami. Nie wspominając już nic o fakcie, że dzięki temu, że mamy światłowód łączący nas z Japonią możemy sprawnie kontaktować się z drugą półkulą 🙂

W ten sposób, tekstem o technologii światłowodowej zacząłem cykl artykułów o zasadach działania sieci Orange. Będę starał się w przystępny sposób opisywać często bardzo skomplikowane tematy. Pisaliście, że chcielibyście o tym poczytać, dlatego mam nadzieję, że będziecie zainteresowani tym tematem. A, że im dalej w las tym więcej krasnoludków, to zaczynać będziemy od w sumie od dość prostych tematów, ale z biegiem czasu będą się one stawały znacznie bardziej skomplikowane. A więc do zobaczenia!

Podobało Wam się? O czym chcielibyście przeczytać następnym razem?

Na blogu znajdziecie kolejne odcinki cyklu – o przyśpieszeniu Wi-Fi i technologii odpowiedzialnej za łączenie rozmów mobilnych i sieci szkieletowej oraz działaniu LTE.

Udostępnij: Dlaczego Internet działa tak szybko dzięki światłowodom?