25 października 2022

Dzięki sieci światłowodowej Orange Polska kolejny operator może oferować swoje usługi superszybkiego internetu swoim klientom.  To efekt porozumienia pomiędzy Orange Polska a P4 w sprawie dostępu do sieci obejmującej blisko milion gospodarstw domowych.

Umowa zawarta pomiędzy Orange Polska i P4 – operatorem sieci Play  – dotyczy 360 tys. gospodarstw domowych podłączonych w ramach realizowanych przez Orange projektów Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa oraz blisko 560 tys. domów, biur i mieszkań objętych zasięgiem światłowodów pomarańczowego operatora w gminach regulowanych przez Urząd Komunikacji Elektronicznej.

Jednym z celów naszej strategii .Grow ogłoszonej w ubiegłym roku jest pełniejsze wykorzystanie i uzyskanie lepszego zwrotu z inwestycji w infrastrukturę, które prowadzimy od kilku lat. Na rozbudowę sieci światłowodowej przeznaczyliśmy już ponad 4 mld zł. Dziś Orange jest nie tylko największym światłowodowym operatorem na polskim rynku detalicznym, ale też największym dostawcą usług hurtowych. Umowa z P4 to kolejny krok zmierzający do wykorzystania potencjału naszej sieci – mówi Maciej Nowohoński, członek zarządu Orange Polska kierujący rynkiem hurtowym.

Zgodnie z ogłoszoną w czerwcu 2021 r. strategią .Grow, Orange Polska planuje do końca 2024 r. znacząco zwiększyć liczbę klientów hurtowych na swojej sieci światłowodowej. Współpraca obejmie zarówno dużych, jak i średnich i małych operatorów. W ostatnim czasie spółka wprowadziła atrakcyjne zmiany w ofercie BSA na światłowodzie – zarówno w zakresie korzystniejszych cen, jak też możliwości technicznych korzystania z usługi. W najbliższym też czasie Orange uruchomi portal do obsługi zamówień na sieci FTTH.

W zasięgu światłowodowych usług Orange jest już 6,8 mln gospodarstw domowych w całym kraju, oferowanych na własnej sieci oraz sieciach dzierżawionych od innych operatorów.

Udostępnij: Orange Polska udostępni Play blisko milion łącz światłowodowych w dostępie hurtowym

Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej Fiberhost

13 lipca 2020

Umowa jest rozszerzeniem dotychczasowej współpracy między firmami. Dostęp dotyczy sieci wybudowanych w ramach trzeciego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC3) i obejmie kolejnych 550 tys. gospodarstw domowych w kraju. Oznacza to, że korzystając z otwartej sieci światłowodowej, udostępnianej przez INEA pod marką Fiberhost, usługi Orange Polska będą dostępne dla ponad miliona użytkowników.

Współpraca INEA i Orange Polska w zakresie otwartych sieci światłowodowych rozpoczęła się w 2017 roku. Wtedy operator uzyskał dostęp do sieci komercyjnych, czyli budowanych ze środków własnych INEA. Dwa lata później rozszerzono współpracę o infrastrukturę budowaną w ramach pierwszego i drugiego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Teraz podpisana została kolejna umowa, na sieci powstające w ramach trzeciego konkursu POPC.

– Orange Polska to pierwszy operator w kraju, z którym już ponad 3 lata temu rozpoczęliśmy współpracę w modelu open access. Dziś z naszych usług hurtowych na otwartej sieci Fiberhost korzystają zarówno ogólnopolscy jak i lokalni dostawcy usług, oferując klientom usługi detaliczne na najwyższym poziomie. Cieszy nas duże zainteresowanie oferowaniem usług na sieciach powstających w ramach trzeciego konkursu POPC. Pierwsi klienci Orange Polska będą mogli skorzystać z usług operatora na nowych sieciach już w lipcu – komentuje Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

– W zasięgu oferty światłowodowej Orange Polska jest już 4,6 mln gospodarstw domowych. Zwiększanie jej dostępności realizuje jeden z kluczowych punktów naszej strategii. Dzięki współpracy z beneficjentami POPC możemy udostępniać Orange Światłowód w miejscach, gdzie nie realizujemy inwestycji własnych. Cieszę się, że robimy kolejny biznesowy krok w kontynuowaniu współpracy z INEA, wspólnie pracując nad ulepszaniem procesów oraz poprawianiem jakości obsługi klientów – mówi Piotr Jaworski, członek Zarządu ds. sieci i technologii Orange Polska.

Dzięki wszystkim podpisanym umowom Orange Polska uzyskał dostęp do niemal całej otwartej sieci światłowodowej pod marką Fiberhost, która zasięgiem obejmie docelowo ponad milion gospodarstw domowych w całej Polsce.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej  Fiberhost

Sieć

Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

30 lipca 2019

Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

W zasięgu światłowodu  od Orange jest już 3,8 mln polskich gospodarstw domowych. Za podłączeniem wielu z nich kryją się anegdoty, które rozruszają nawet najnudniejsze rodzinne spotkanie. Oczywiście nie chodzi tu o dziesiątki niezbędnych  zgód i pozwoleń. Mówię o sytuacji, w której ekipa naszych techników przychodzi podłączać światłowód na krakowskim Starym Rynku i okazuje się, że… na studzience, którą trzeba w tym celu otworzyć stoi „ogródek piwny”.  Jego podłogę trzeba zatem rozebrać na czas trwania prac i złożyć, gdy pojawiają się goście. I tak kilka dni pod rząd.

Chcecie dowiedzieć się więcej? Zajrzyjcie do tego wideo.

Byk, zaspa, światłowód

Historia z bykiem jest autentyczna, podobnie jak fragment z raportu, który jej dotyczy: „gdyby to była krowa to bym się odważył, ale nie w przypadku byka…” . Sądzę, że równie duży stres przeżyli panowie, którzy pewnej wyjątkowo obfitej górskiej zimy koparką przedzierając się przez zaspy w poszukiwaniu studzienki służącej do podłączenia światłowodu zdali sobie sprawę… że jedną z zasp jest samochód. Na całe szczęście poszukiwania prowadzili z właściwą spawaczom światłowodu delikatnością i subtelnością, więc żaden samochód nie został uszkodzony.

To tylko trzy historie opowiedziane przez Marcina, który podzielił się swoimi doświadczeniami w tym odcinku serii. Podobnych w skali kraju są setki. Są także tysiące innych – zablokowane peszle w budynkach, trudności z dostępem do pasa drogowego, budynków spółdzielni czy kanalizacji technicznej innych operatorów. Wszystkie one oznaczają wolniejsze podłączanie kolejnych budynków. Wielokrotnie pisaliśmy już o tym na blogu choćby w tekstach „Prezesie spółdzielni, proszę pozwól mieszkańcom mieć światłowód” oraz tekście towarzyszącym 10 odcinkowi serii, gdzie odpowiadałem na Wasze pytania w ramach Q&A, dlatego jeżeli chcecie wiedzieć więcej – zajrzyjcie do nich.

Czas na kolejny Q&A. Jesteście gotowi?

Skoro już przy Q&A jesteśmy – czas na kolejny. Jeżeli widzieliście już wideo pewnie o tym wiecie. Po raz kolejny, w 20 odcinku serii chciałbym odpowiedzieć na Wasze pytania dotyczące działania naszej sieci.

Możecie je zadawać w komentarzach poniżej i na YouTube (a także gdziekolwiek indziej chcecie, ale wtedy nie daję gwarancji, że je odnajdę 😉 ). Na wszystkie nie dam rady odpowiedzieć, dlatego będę musiał przeprowadzić selekcję. Do zobaczenia już za miesiąc!

Ile tych światłowodów i gdzie one są?

Na samym początku tekstu napisałem o 3,8 mln gospodarstw domowych w zasięgu światłowodu, to dane na koniec czerwca 2019 r. Jednak tę cyfrę już znacie z naszych wyników finansowych za pierwsze półrocze 2019 roku. Jednak mam dla Was kilka innych, równie ciekawych, a może nawet bardziej. W końcu wiecie już jak niesamowite historie mogą się kryć za statystyką, do której tak bardzo lubimy się odwoływać.

Intensywnie inwestujemy w światłowód, już w 130 polskich miastach, w 66 z nich w zasięgu Orange Światłowodu znajduje się już ponad połowa gospodarstw domowych. Są nawet takie, jak Słupsk, Bydgoszcz, Olsztyn czy Lublin, gdzie w zasięgu usługi jest już ponad 75% z nich. Co bardzo ważne, dla Was jak sądzę też, w drugim kwartale 2019 roku aż 20% wszystkich gospodarstw domowych podłączaliśmy w miejscowościach w których mieszka mniej niż 10 tys. osób.

Światłowód Orange w Krakowie - grafika ilustracyjna

Często słyszę, że nasza sieć światłowodowa jest „pusta” co ma dowodzić wielu różnych błędów, które popełniliśmy w trakcie jej budowy. Nie będę się kłócił, pokażę dane. W połowie 2017 roku, dokładnie 2 lata temu  z naszego światłowodu korzystało 7,4% z 1,953 mln gospodarstw domowych w zasięgu, co było poważnym wzrostem z nieco ponad 3% w połowie 2016 roku. Na koniec czerwca 2019 roku w zasięgu Orange Światłowodu było ponad dwa razy więcej gospodarstw domowych – 3,8 mln, a z naszej sieci korzystało już 12,4%. Jednak to nie wszystko w Podkowie Leśnej ze światłowodu korzysta ponad połowa wszystkich gospodarstw domowych w zasięgu. Są też takie miasta jak Zakopane czy Grodzisk Mazowiecki, gdzie ze światłowodu korzysta 25% z nich.

Światłowód jest… energooszczędny 😉

A skoro już przy liczbach jesteśmy, czy wiecie, że światłowód jest energooszczędny? Otóż zużycie prądu na klienta światłowodu jest 8-krotnie mniejsze niż w przypadku klienta korzystającego z łącza miedzianego i 5-krotnie niższe niż w przypadku klienta korzystającego z łącza mobilnego. Pewnie ma to związek z tym jak światłowód działa.

Obejrzyjcie także inne materiały wideo o światłowodzie, które powstały w ramach serii „Jak to działa?”, znajdziecie je poniżej.

P.S. jeżeli chcecie więcej telekomunikacyjnych anegdotek polecam Wam tekst Jak się kradnie kable?

Udostępnij: Co łączy byka i światłowód? Jak to działa #19

Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

31 maja 2016

Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

Udostępnij: Zjeżdżalnia na Dworcu Centralnym

Sieć

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

3 grudnia 2015

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

Możliwości transferu, jakie daje technologia FTTH (Fiber-to-the-home) to duża rzecz. Film BlueRay, który waży 3,5 GB ściąga się w 48 sekund. Również prędkość upload jest duża – nawet do 60 Mb/s w przypadku oferty Supernova 600. Dlatego postanowiłem pokazać Wam jak dokładnie działa ta technologia, szczególnie, że w poprzednim tekście na ten temat skupiłem się raczej na zasadach funkcjonowania światłowodu. A tym razem będzie więcej o kolejnych urządzeniach w naszej sieci, które sprawiają, że łączycie się z Internetem.

Zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie sięga zasięg FTTH, ale inwestujemy bardzo, bardzo dużo – w samym I półroczu  2015 – 740 mln złotych.

Inwestycje Orange Polska w pierwszym półroczu 2015 r

Jak światłowód łączy się z resztą sieci?

A więc przechodząc do sedna. Na samym początku jest Wasz komputer, który podłączony jest najczęściej poprzez Wi-Fi, a nieco rzadziej kablem z Liveboxem. Urządzenie to jest nazywane fachowo CPE, czyli Customer-premises equipment, co oznacza po prostu urządzenie zlokalizowane u klienta. Piszę o tym głównie w kategoriach ciekawostki, jednak nazwa ta pojawia się dość często, także na schematach, więc warto ją kojarzyć. W Waszym mieszkaniu znajduje się także kolejny element – ONT, czyli Optical Network Terminal. Jest to po prostu zakończenie sieci światłowodowej. Zasilane z gniazdka elektrycznego ma w środku wbudowany przetwornik optyczno-elektryczny, czyli urządzenie, które przetwarza sygnał ze światłowodu na sygnał elektryczny przesyłany kablem miedzianym.

A tak wyglądają te urządzenia.

Przykład podłączenia technologii światłowód Orange FTTH

OLT i ONT to dwa końce tej sieci FTTH

Wracając do sieci, kolejnym etapem łączącym Wasz komputer z internetem jest OLT, czyli Optical Line Terminal. Urządzenie agreguje sygnał, a dokładnie fale światła z i do urządzeń ONT. Jest umiejscowione w budynku centralowym lub w szafie operatorskiej przy ulicy, czyli w jednej ze skrzynek, z logo Orange, które znajdują się w Waszej okolicy. Maksymalna liczba wspieranych ONT na port OLT to 64. W jednym urządzeniu znajduje się od kilku do kilkudziesięciu portów, co w sumie daje od około tysiąca do kilkunastu  tysięcy jednostek ONT przypadających na jednostkę OLT. Dalej w sieci znajdziecie router agregacyjny, zbierający i wysyłający światłowodem sygnał do urządzenia zwanego BRAS, które z kolei łączy się z routerem sieci szkieletowej. Zasada, zgodnie z którą działa ten odcinek sieci jest analogiczna, do tej, którą opisywałem w zeszłym tygodniu przy okazji sieci DSL.

W tym wideo zobaczycie jak wygląda OLT.

Całość wygląda dokładnie rzecz ujmując tak.

Schemat podłączenia sieci FTTH w Orange Polska

Najważniejszym elementem, który sprawia, że sieć FTTH działa tak szybko, jest jak wskazuje sama jej nazwa właśnie ostatni odcinek. Dzięki temu, że światłowód dociera bezpośrednio do Waszego mieszkania możliwe jest uzyskanie bardzo dużych prędkości transferu. Gdyby chociaż ostatni z etapów odbywał się za pomocą zwykłego kabla miedzianego transfer byłby niższy. A przecież chcemy by był możliwie największy.

Maksymalna prędkość, którą oferujemy w Internecie Supernova to nie limit możliwości sieci. W Ogrodach Innowacji w Orange udało nam się rozwinąć prędkość bliską 1 Gb/s, korzystając z tej samej technologii. Sam sprawdzałem. Na dowód zdjęcie:

speedtest miasteczko Orange

Jeżeli jesteście zainteresowani szczegółami pytajcie w komentarzach. Odpowiem Wam ja, albo Orange Eksperci (czasem mnie wyprzedzają, chociaż staram się być pierwszy). Jeżeli macie pomysły na teksty także dajcie znać.

I dziękuję Wam za ciepłe słowa w komentarzach i Wasze zainteresowanie. To motywuje do dalszego pisania!

21.08.2019 [Aktualizacja] Sporo nowych tekstów o światłowodzie znalazło się na blogu. Pojawił się nowy modem FunBox 3.0, który ma już wbudowany ONT, zobaczycie go z bliska w tekście, w którym pokazuje montaż światłowodu. Więcej o zasadach działania światłowodu zajrzyjcie do tekstu „Jak działa światłowód? Czas się dowiedzieć… w laboratorium!„oraz do poniższego wideo.

Udostępnij: Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?