Urządzenia

Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

19 października 2020

Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

Dziękuję, że byliście cierpliwi. Właśnie wystartowaliśmy z przedsprzedażą iPhone`a 12 i iPhone`a 12 Pro. Dostawy zamówionych smartfonów przygotowaliśmy w ten sposób, abyście dostali je w piątek 23 października. Tego samego dnia ruszy regularna sprzedaż. Na obydwu modelach będziecie mogli korzystać z #hello5G.

Mamy pełną ofertę smartfonów

Szczegóły naszej oferty znajdziecie na specjalnie przygotowanej stronie. Nowe iPhone`y będą dostępne na raty zarówno w naszych ofertach abonamentowych, jak i kupując sam telefon. Z oferty mogą skorzystać klienci indywidualni oraz biznesowi.

Co wyróżnia iPhone`y 12?

Pewnie zastanawiacie się czym różni się seria 12 od poprzednich modeli? Mój kolega Karol Owczarek, na co dzień zajmujący się smartfonami, napisał ciekawy materiał, w którym dokładnie porównuje modele. Mocno polecam. Od siebie dodam, że niebieski jest piękny i mocno kusi rzecznika!!!

Udostępnij: Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

Zielony Operator

19 października 2020

Dzisiaj ruszyliśmy z kampanią promującą drugie życie telefonów komórkowych i uruchomiliśmy portal www.orange.pl/razemdlaplanety, gdzie możecie znaleźć praktyczne wskazówki, jak korzystać z technologii w sposób bardziej przyjazny środowisku.

Poszukajcie proszę w domu niepotrzebnych telefonów, zajrzyjcie głęboko do szuflad i przyjdźcie do salonów Orange. Zużyte, niedziałające telefony zostawcie w pojemniku – przekażemy je do recyklingu. Sprawne, starsze modele smartfonów odkupimy od Was. Szczegóły, dlaczego warto skorzystać znajdziecie tutaj.

Pierwsza wideo rozmowa z prezesem Orange

Dlaczego chcemy być zielonym operatorem? Co już zrobiliśmy i skąd pomysł na kampanię dowiecie się z rozmowy z naszym prezesem Julienem Ducarroz. To pierwszy wideo wywiad, który zamieszczamy na blogu i na pewno nie ostatni. Szef Orange Polska będzie gościł u nas częściej.

Eko-piątki warto śledzić!

Przy okazji przypominam i zachęcam do śledzenia eko-piątków, które wystartowały na blogu w październiku. Co tydzień moja koleżanka ekspertka Hania Jaworska-Orthwein przybliża Wam kwestie ochrony środowiska. Z pierwszych trzech postów dowiecie się dlaczego firmy powinny dbać o naszą planetę, co to jest neutralność klimatyczna i gospodarka obiegu zamkniętego. Oczywiście zawsze z wątkami nawiązującymi do Orange.

Telefon, który może żyć dłużej

Na koniec krótko o kampanii, która właśnie wystartowała. W telewizji i Internecie przez kilka tygodni będziecie widzieć film, który opowiada telefonie-zabawce, który najpierw cieszy, a potem przestaje być potrzebny. Pomysł powstał w agencji Publicis France, produkcją zajął się Orange Global, postprodukcją Orka i Lunapark, a Initiative Media zadbał o zakup mediów.

Udostępnij: Przynieście nam niepotrzebny telefon, razem zadbamy o środowisko. Rozmowa z prezesem Julienem Ducarroz

Urządzenia

Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

15 października 2020

Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

Dzisiaj na poziomie europejskim ogłosiliśmy zawiązanie partnerstwa z OPPO w zakresie wspólnych innowacji, które pomogą w dostarczaniu nowoczesnych usług Orange w smartfonach OPPO oraz urządzeniach Internetu Rzeczy. Naszym celem jest wspólne tworzenie takich rozwiązań, które sprostają zmieniającym się potrzebom klientom. Informację na temat szczegółów porozumienia znajdziecie tutaj.

Widzimy potencjał do współpracy

Jeśli chodzi o Polskę współpraca z OPPO szybko się rozwija. W ostatnim roku w naszej ofercie pojawiło się kilka urządzeń chińskiego koncernu. Dariusz Chróścik, która odpowiada w Orange Polska za zarządzanie portfolio smartfonów i urządzeń, dostrzega rosnący potencjał marki. – Chodzi o zastosowane technologie, jakość urządzeń i ich wygląd. Dlatego w czwartym kwartale tego roku nasi klienci mogą spodziewać się jeszcze większej oferty OPPO.

Wykorzystamy eSIM i 5G

Ważnym elementem współpracy będzie wykorzystywanie eSIM, którego Orange jest pionierem w Polsce. Z takiego rozwiązania w smartfonach i zegarkach korzysta już blisko 60 tys. klientów. Drugi aspekt to oczywiście technologia 5G i na tej bazie rozwój mobilnych usług przyszłości.  Na koniec polecam Wam nasze dwie wideo recenzje smartfonów OPPO: Reno 3 Pro i A72.

Udostępnij: Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

Sieć

VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

20 sierpnia 2020

VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

Wiele razy podpytywaliście mnie w mediach społecznościowych, jak przebiegają prace nad uruchomieniem VoLTE i WiFi Calling na najpopularniejszych modelach smartfonów Huawei. Dziś mogę Wam potwierdzić, że właśnie je zakończyliśmy. Producent dostarczył oprogramowanie, które zaakceptowaliśmy.

Chodzi m. in. o modele: Huawei P20 Lite, Huawei P smart 2019, Huawei Mate 20 Lite, Huawei P30 Lite, Huawei P20 Pro, Huawei P Smart, Huawei P20, Huawei P Smart Z, Huawei Mate 10 Pro, Huawei P Smart Pro i Huawei P40 Lite E.

Dodanie tych smartfonów oznacza, że VoLTE i WiFi Calling są teraz wspierane już na 21 modelach chińskiego koncernu, a tylko dziś możliwość skorzystania z tych usług dostało kilkaset tysięcy użytkowników. Zatem teraz Wasz ruch, aby zaktualizować swoje smartfony i zacząć korzystać. Co mnie zainteresowało, tylko 36 proc. posiadaczy dołączonych właśnie smartfonów ma w nich aktualne oprogramowanie. Pozostałe 64 proc. czeka abyście dali im szansę w pełni wykorzystywały możliwości sieci Orange.

WiFi Calling to usługa, dzięki której możecie prowadzić rozmowy telefoniczne, nawet przy braku zasięgu sieci komórkowej. Wystarczy połączenie telefonu z dowolnym WiFi. Aby skorzystać trzeba mieć telefon, który posiada taką funkcjonalność. Więcej informacji oraz lista wspieranych modeli na tej stronie.

VoLTE  (Voice over LTE) to technologia transmisji połączenia głosowego z wykorzystaniem LTE. Dzięki niej połączenie z rozmówcą jest niemal natychmiastowe, a dźwięk ma wyższą jakość. Więcej informacji oraz listę wspieranych modeli znajdziecie tutaj.

Udostępnij: VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

Sieć

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

19 sierpnia 2020

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

Od ponad półtora miesiąca możecie korzystać z #hello5G. Zgodnie z obietnicą sukcesywnie wprowadzamy do oferty kolejne smartfony współpracujące z technologią 5G. Obecnie jest ich 14. Wszystkie muszą posiadać specjalne, dodatkowe oprogramowanie umożliwiającego korzystanie z Dynamic Spectrum Sharing (DSS) w Orange. Dlaczego? Jak to działa? Nie wystarczy mieć tylko telefon z 5G? Właśnie o to najczęściej pytaliście mnie na blogu i Twitterze w kontekście DSS. Warto się z tym zmierzyć.

Co to jest DSS?

Mówiąc „po naszemu” to oprogramowanie dla stacji bazowych, które pozwala na dynamiczne współdzielenie pasma przez dwie technologie radiowe, przy założeniu posiadania już na tych stacjach odpowiednich urządzeń (hardware). Dzięki temu na tej samej częstotliwości można obsługiwać zarówno technologię 4G, jak i 5G. Zasoby w wybranej częstotliwości są dynamicznie przydzielane na danej stacji bazowej w czasie, co 1ms i adekwatnie do zapotrzebowania ze strony użytkowników z niej korzystających. Zastosowanie tej technologii „wymusza”, żeby smartfony się z nią „widziały i czytały”. Stąd potrzeba dodatkowego oprogramowania właściwego dla danego operatora. Dlatego np. chwilę dłużej musieliśmy poczekać z uruchomieniem dla Was #hello5G na Samsungach Galaxy S20, chociaż teoretycznie telefon był gotowy na 5G.

Różne technologie dzielenia pasma

Przypomnę, że na DSS zdecydowaliśmy się w wyniku odwołania przez UKE aukcji na docelowe częstotliwości dla 5G. Według ostatnich zapowiedzi, ich rozdysponowanie powinno nastąpić w pierwszym kwartale 2021 roku. Dlatego DSS był jedyną technologiczną możliwością aby uruchomić już teraz nowy standard telefonii 5G, w ramach posiadanych zasobów częstotliwości. W Orange oferujemy #hello5G na częstotliwości 2100 MHz, wykorzystywanej dla LTE. Tak samo 5G działa w Play i T-Mobile. Plus wykorzystuje częstotliwość 2600 MHz, ale w technologii Time Division Duplex (TDD). W tym przypadku wykorzystywane są wydzielone kwadry czasowe na tej samej częstotliwości. Istotnym ograniczeniem tego modelu są funkcjonalności telefonu i oprogramowanie. Póki co jest tylko kilka modeli telefonów daje możliwość skorzystania z TDD.

Największa sieć 5G w Polsce

Sieć OPL została dobrze przygotowana do wdrożenia DSS. Wcześniej przeprowadziliśmy m.in. projekt MIMO 4×4 dla częstotliwości LTE 1800 i 2100. To pozwoliło na zwiększenie pojemności sieci, poprzez zastosowanie w komunikacji radiowej anten w systemie 4×4. Ponadto uruchomienie 5G było możliwe niemal od razu na aż 1600 stacji. To zagwarantowało większy zasięg niż w Play i Plus i taki sam jak T-Mobile, z którym współdzielimy sieć w ramach NetWorks!.

Pierwszy krok do superszybkiego, mobilnego internetu

Technologia DSS ma swoje ograniczenia wynikające przede wszystkim z ilości dostępnego dla nas pasma 2100 MHz. Pod potrzeby #hello5G wygospodarowaliśmy blok 10 MHz, co porównując do docelowych 80 MHz w paśmie 3400 – 3800 MHz nie prezentuje się imponująco i nie pozwala na osiąganie zawrotnych prędkości, zarezerwowanych dla docelowego 5G. Jednak mimo ograniczeń szerokości pasma do 10MHz już teraz, dzięki zastosowaniu agregacji pasma 5G z 4G realne prędkości #hello5G mogą dochodzić maksymalnie do 390 Mb/s.

Udostępnij: Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!