Eco Rating – jak bardzo eko jest Twój smartfon

28 maja 2021

Eco Rating – jak bardzo eko jest Twój smartfon

Wkrótce wybierając nowy smartfon będziemy mogli kierować się nie tylko jego marką, ceną i możliwościami, ale także wpływem na środowisko. Pozwoli na to Eco Rating, czyli system oceny wdrażany przez pięciu wiodących europejskich operatorów: Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Telia Company i Vodafone.

Zrównoważona elektronika

Eco Rating to analiza wpływu na środowisko naturalne procesu produkcji, transportu, użytkowania i utylizacji danego modelu telefonu komórkowego, a ocena końcowa będzie prezentowana w postaci etykiety.

eko

System ułatwi klientom identyfikację telefonów komórkowych bardziej przyjaznych środowisku, a dostawców zachęci do zmniejszania wpływu ich urządzeń na środowisko. System będzie wdrażany stopniowo przez operatorów w 24 krajach w Europie, w których są obecni. Na start ocenie zostaną poddane wybrane modele telefonów 12 producentów m.in. Huawei, Motorola, Nokia, OnePlus, Oppo, Samsung, TCL, Xiaomi i ZTE.

Jak będą oceniane smartfony

Metodologia Eco Rating opiera się na wiedzy branżowej i najlepszych praktykach. Ocena będzie dostarczała informacji w pięciu obszarach:

• trwałość telefonu – solidność urządzenia, trwałość baterii, okres gwarancji,
  • łatwość naprawy – sposób zaprojektowania urządzenia oraz działania wspierających dłuższe użytkowanie przez możliwość naprawienia czy ponownego użycia,
  • zdolność do recyklingu, czyli w jakim stopniu elementy urządzenia można odzyskać i poddać recyklingowi,
  • wpływ na klimat – emisja gazów cieplarnianych przez urządzenie podczas całego cyklu życia,
  • efektywność gospodarowania zasobami – wykorzystanie w produkcji urządzenia rzadkich surowców.

Sprzęt będzie punktowany na podstawie 19 kryteriów i maksymalnie może dostać 100 pkt. Im wyższy wynik, tym lepiej.

Przy opracowaniu metodologii oceny pracowali międzynarodowi eksperci, korzystający z wytycznych Unii Europejskiej i uznanych organizacji międzynarodowych. Eco-Rating ma pozwolić operatorom, ale przede wszystkim klientom, poszerzyć możliwości wyboru telefonów o aspekt środowiskowy i wspierać zapotrzebowanie na zrównoważoną elektronikę.

O inicjatywie i metodologii wyliczenia oceny przeczytacie na stronie www.ecoratingdevices.com.

Dla Orange Polska to kolejny, ważny krok realizujący nasze podejście #OrangeGoesGreen, tym razem w wymiarze telefonów, na których korzystacie z naszych usług. Ponosimy za nie współodpowiedzialność wraz producentami. To zobowiązuje.

Przypomnę też, że proponujemy naszym klientom inne możliwości zmniejszenia śladu węglowego korzystając z telefonów komórkowych. Oferujemy telefony odnawiane, zachęcamy do odsprzedaży lub przekazania do recyklingu starych urządzeń w dowolnym salonie Orange.

Udostępnij: Eco Rating – jak bardzo eko jest Twój smartfon

Zielony Operator

Dzień Ziemi powinien być codziennie!

30 kwietnia 2021

Dzień Ziemi powinien być codziennie!

Choć tegoroczny Dzień Ziemi obchodziliśmy raczej w cyfrowy sposób to cel pozostał ten sam: mobilizacja świata do podjęcia działań dla klimatu i środowiska. W Orange celebrowaliśmy go w szczególny sposób – ogłaszając zobowiązania klimatyczne jako nasz wkład i odpowiedzialność za losy planety.

Po zielonej stronie mocy

„Trzeba myśleć racjonalnie, patrząc w przyszłość. Jeśli nie zrobimy czegoś dziś, jutro będzie nas to kosztowało dużo więcej” – tak widzi konieczność zaangażowania się w działanie na rzecz klimatu Julien Duccaroz, prezes Orange Polska. Cały wywiad z naszym szefem przeczytacie tutaj.

Jakie konkretnie podjęliśmy zobowiązania?

Zredukujemy emisje dwutlenku węgla o 65% (w zakresie 1 i 2, czyli własnych emisji bezpośrednich i pośrednich) oraz zwiększymy wykorzystania energii ze źródeł odnawialnych, do co najmniej 60% do roku 2025.

Dlaczego chcemy je osiągnąć ?

Bo większość emisji operatora telekomunikacyjnego pochodzi ze zużycia energii elektrycznej, głównie na potrzeby infrastruktury sieciowej i centrów danych. A w Polsce energia produkowana jest w ok. 80% z paliw kopalnych, w ogromnej większości z węgla. Dlatego musimy działać, żeby zmaksymalizować udział energii ze źródeł odnawialnych w całkowitym zużyciu Orange Polska. Najlepiej kupując ją bezpośrednio od producentów w oparciu o długoterminowe umowy. Dzięki temu wspieramy rozwój energetyki odnawialnej w Polsce i transformację energetyczną naszego kraju. Rok 2025 to pierwszy krok milowy w kierunku neutralności klimatycznej netto, którą Orange chce osiągnąć najpóźniej do 2040 roku.

Inspirujące e-szkolenie o klimacie

Obchody Dnia Ziemi są świetną okazją do promowania ekologicznych postaw i edukacji dotyczącej zmiany klimatu. Budowanie świadomości i zaangażowania naszych pracowników wsparliśmy e-szkoleniem z gościnnym udziałem eksperta Marcina Popkiewicza z naukaoklimacie.pl, który  rozprawił się z klimatycznymi mitami. Szkolenie to  ogromna dawka wiedzy o: globalnej zmianie klimatu, wpływie sektora cyfrowego na klimat, działaniach i planach Orange Polska oraz jak każdy z nas może włączyć się w działania dla planety. Bo o wspólne dobro, jakim jest planeta i jej zasoby naturalne, powinien dbać każdy z osobna i wszyscy razem.

Tańsze i odnowione telefony

Postaraliśmy się również o prezent dla naszych klientów. Z okazji Dnia Ziemi obniżyliśmy ceny wybranych, odnowionych telefonów nawet o 40%, które są dostępne w ofercie z planem taryfowym, jak i bez abonamentu. To głównie smartfony zwrócone przez klientów lub całkowicie nowe, ale mające uszkodzone opakowanie. Dzięki temu dostają szansę na drugie życie. Działamy, aby ofertę poszerzać o nowe źródła. Telefony przechodzą ekspertyzy techniczne i są doprowadzone do stanu „jak nowy”. Trzeba pamiętać, że wyprodukowanie jednego nowego smartfona wymaga zużycia zasobów i energii, co prowadzi do emisji nawet stu kilogramów dwutlenku węgla. To tyle, ile w ciągu roku pochłania kilka dorodnych drzew!

Dowiedz się więcej o celach klimatycznych Orange Polska oraz naszych działaniach dla klimatu i środowiska na https://razemdlaplanety.pl

Udostępnij: Dzień Ziemi powinien być codziennie!

Wyłączyliśmy ostatniego „kopciucha”

19 marca 2021

Wyłączyliśmy ostatniego „kopciucha”

Sierakowice to malownicze miasteczko na obrzeżach Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. To tu, od 1986 roku w budynku techniczno-mieszkalnym należącym do Orange Polska, pracowała ostatnia kotłownia węglowa. Właśnie ją wyłączyliśmy, a to oznacza kolejne 120 ton emisji CO2 mniej w ciągu roku, nie wspominając o innych zanieczyszczeniach z procesu spalania, które nie trafią do atmosfery. Przeliczając to roczny ślad węglowy 10 przeciętnych osób w Polsce. Każde takie działanie ma znaczenie i zbliża nas do osiągnięcia neutralności klimatycznej.

Wykreślamy węgiel z emisji bezpośrednich

Wyłączenie ostatniej kotłowni na węgiel oznacza, że w naszych bezpośrednich emisjach gazów cieplarnianych – monitorowanych i raportowanych zgodnie z protokołem GHG (z ang. GreenHouse Gas) w ramach tzw. zakresu 1 – przestanie się pojawiać pozycja „węgiel”.

GHG to przyjęty w Grupie Orange międzynarodowy standard raportowania emisji gazów cieplarnianych, a w zakres pierwszy wchodzą bezpośrednie emisje wynikające ze spalania paliw lub kopalin na potrzeby własnej działalności oraz wycieki gazów z instalacji klimatyzacyjnych czy przeciwpożarowych. Mówiąc prościej źródła emisji kontrolowane przez nas bezpośrednio, czyli wszystko, co my spalamy w naszych samochodach, kotłowniach, piecach i agregatach.

Warto wiedzieć, że są jeszcze dwa zakresy. Drugi to pośrednie emisje wynikające ze zużycia przez firmę energii elektrycznej, a trzeci obejmuje emisje pośrednie poza firmą, których nie kontrolujemy, ale na które możemy mieć wpływ. To wszystko to, co dzieje się u naszych dostawców i klientów w związku z naszą działalnością. Z punktu widzenia monitorowania i raportowania najtrudniejszy, ale nie zapominamy o nim. Podejmujemy już działania także i tu, a nasz nadrzędny cel neutralności klimatycznej netto do 2040 roku obejmuje całość wszystkich trzech zakresów emisji.

Nieruchomości przyjazne środowisku

Nieruchomości w Orange Polska są drugą, co do istotności wpływu, częścią firmy odpowiedzialną za emisje CO2, powstające w wyniku zużycia energii elektrycznej, gazu, węgla i oleju. To dlatego pracujemy nad ich istotną redukcją. Inwestujemy w nowoczesne i przyjazne środowisku biura dla naszych pracowników i rezygnujemy z obiektów nieefektywnych energetycznie lub przestarzałych technologicznie.

Przyglądamy się naszym nieruchomościom pod kątem ich stanu, spełnianej funkcji i optymalizujemy ich liczbę. Nasze biura i obiekty techniczne znajdują się w całej Polsce, zlokalizowane w mniejszych i większych miejscowościach. W portfolio nieruchomości mamy jeszcze… 2086 obiektów. Dlatego stopniowo konsolidujemy powierzchnie biurowe oraz optymalizujemy przestrzeń przeznaczoną na infrastrukturę.

Nowe przyjazne pracownikom i środowisku biura mamy już w Warszawie, Gdańsku, Łodzi, Radomiu, Wrocławiu, Bydgoszczy, Toruniu i Katowicach. Wybierając nowe biurowce, bierzemy pod uwagę posiadane przez budynek certyfikaty BREEAM lub LEAD, efektywność gospodarowania zasobami. W szczególności chodzi o wodę i energię, gdyż nowe budynki mogą pomóc zredukować ich zużycie nawet o kilkadziesiąt procent. Ponadto ważne jest zagospodarowanie terenów zielonych, sposób zarządzania segregacją odpadów komunalnych, dostęp do transportu publicznego i infrastruktura rowerowa.

Orange wyłącza ostatnią kotłownię węglową

Udostępnij: Wyłączyliśmy ostatniego „kopciucha”