28 maja 2018

Z najnowszego raportu Konfederacji Lewiatan „Inwestycje szansą dla rozwoju Polski”, którego partnerem jest Orange Polska, wynika, że tylko zwiększenie inwestycji umożliwi poprawę konkurencyjności i innowacyjności polskiej gospodarki. Przy czym kluczowe znaczenie mają inwestycje w infrastrukturę internetu dużych prędkości, niezbędną do budowania gospodarki opartej na danych. To ona stymuluje dynamiczny rozwój większości sektorów gospodarki i umożliwia budowę przemysłu 4.0.

– Orange Polska budując infrastrukturę światłowodową w całej Polsce tworzy warunki dla przemysłu 4.0. Jesteśmy inwestorem, który bezpośrednio wpływa na innowacyjność gospodarki dając firmom możliwości rozwijania biznesów cyfrowych, które mogą i powinny być polską specjalnością. Robimy to, bo wiemy, że nie ma powrotu do świata analogowego. W każdej minucie wysyłanych jest 600 tys. tweetów, 400 mln e-maili, a miliony ludzi szukają informacji w sieci – uważa Witold Drożdż, dyrektor wykonawczy w Orange Polska.

Z raportu Lewiatana wynika, że Polska w 2017 roku była dopiero na 22. miejscu w UE, jeśli chodzi o dostęp firm do sieci szerokopasmowych i szybkiego internetu. Na szczęście ta sytuacja szybko się zmienia. W dużej mierze dzięki działaniom Orange Polska, który inwestuje w rozbudowę nowoczesnej infrastruktury światłowodowej i mobilnej. Aktualnie w zasięgu światłowodów OPL znajduje się 2,7 mln gospodarstw domowych i firm. Na koniec 2020 roku ma to już być co najmniej 5 mln lokalizacji, co oznacza, że 13,5 miliona Polaków będzie mieć światłowód w swoim domu. Co ważne, nie tylko w dużych miastach, ale także w średnich, małych oraz na wsi. Wydatki na te inwestycje w latach 2016-2020 wyniosą około 4,2 mld zł.

Jako pierwsze z najważniejszych wyzwań dla Polski autorzy raportu wymienili edukację opartą na nowych technologiach. Tu również widać kluczową rolę Orange Polska. W porozumieniu z Ministerstwem Cyfryzacji firma z własnych środków zobowiązała się podłączyć do sieci światłowodowej 4,5 tysiąca szkół. Dodatkowo, w ramach projektu POPC Orange podłączy kolejne 3,7 tys. szkół, co oznacza, że łącznie podłączy światłowód do 8,2 tys. szkół. To blisko połowa jednostek oświatowych w Polsce.

Poprzez Fundację Orange firma działa też na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 000 osób może doskonalić swoje umiejętności cyfrowe w 100 Pracowniach Orange zlokalizowanych w małych miasteczkach w całym kraju. 4 000 dzieci ze 170 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi #SuperKoderzy, wkrótce przeszkolonych zostanie kolejne 20 000 dzieci.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska inwestując w sieć światłowodową tworzy warunki dla rozwoju gospodarki 4.0

Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość

5 kwietnia 2018

Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość

Tak jak przeczytaliście TUTAJ, od pierwszego czwartku kwietnia ruszyliśmy z naborem na rok szkolny 2018/2019. Serdecznie zachęcam do udostępniania informacji o obu programach wszystkim nauczycielom i rodzicom. Dlaczego warto? Przekonam Was w pięciu punktach:

1/ MegaMisja i #SuperKoderzy to programy bezpłatne, szkoły nie muszą wydawać pieniędzy ani na rekrutację, ani na udział w programie. Wprost przeciwnie – dajemy im know-how, szkolenia dla nauczycieli i grant (w przypadku #SuperKoderów) oraz gwarantowane nagrody (w MegaMisji).

2/ Aby dołączyć do programów i uczyć nowych technologii oraz programowania, nauczyciele nie muszą być informatykami.

3/ Wchodząc na pokład programów, szkoły otrzymują dostęp do najnowszych narzędzi edukacyjnych (na przykład robotów edukacyjnych) i merytorycznego wsparcia Fundacji, która od lat specjalizuje się w edukacji cyfrowej.

4/ MegaMisja i #SuperKoderzy płynnie wpisują się w ścieżkę edukacyjną i podstawę programową (w przypadku #SuperKoderów). Dzieciaki, realizując nasze programy, nie zaniedbają podstawowych przedmiotów szkolnych!

5/ W MegaMisji jest 600 szkół, a w #SuperKoderach – 170. Pozytywna rekomendacja każdej z nich jest dla nas medalem z najcenniejszego kruszcu.

Zobaczcie wideo:

Udostępnij: Szukamy szkół, które nie boją się kroku w przyszłość

4 kwietnia 2018

4 kwietnia ruszyła rekrutacja do dwóch bezpłatnych programów edukacyjnych Fundacji Orange skierowanych do szkół podstawowych: MegaMisja i #SuperKoderzy. Nauczyciele i uczniowie z całej Polski mają szansę poszerzyć grono blisko 800 szkół, które od 3 lat wykorzystują nowoczesne scenariusze lekcji wprowadzające najmłodszych w tajniki technologii. Programy zostały objęte honorowym patronatem Ministerstwa Cyfryzacji i Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Pod wpływem nowych technologii otaczający nas świat ulega dynamicznym zmianom, a umiejętne posługiwanie się internetem jest niezbędne do funkcjonowania w społeczeństwie. Korzystanie z sieci już dawno przestało być domeną dorosłych. Szacuje się, że co dziesiąty internauta to dziecko w wieku od 7 do 12 lat (Megaplanet PBI/Gemius, 2015). Jednocześnie, nasze życie jest coraz bardziej zautomatyzowane i na rynku pracy zaczynają dominować zawody związane z wykorzystywaniem kompetencji IT. Stawia to przed społeczeństwem liczne wyzwania, m.in. z zakresu bezpieczeństwa cyfrowego najmłodszych oraz dostosowania edukacji do zmian na rynku pracy. Fundacja Orange od 13 lat edukuje jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowoczesnych technologii. Dlatego prowadzi MegaMisję i #SuperKoderów – dwa programy, które są odpowiedzią na dynamicznie zmieniającą się rzeczywistość.

Program MegaMisja został stworzony z myślą o uczniach klas 1-3. Daje on solidną bazę cyfrowej edukacji. W trakcie zajęć dzieci uczą się, jakie treści można publikować w internecie, jak chronić swoją prywatność, jak unikać niebezpieczeństw w sieci, jak znaleźć wiarygodne informacje, tworzyć i edytować proste grafiki, dźwięki i filmy. Mechanizm MegaMisji zakłada zarówno zajęcia z wykorzystaniem tabletów jak i pracę grupową, np. wspólne tworzenie plakatów. Opiera się na współpracy między dziećmi i twórczej dyskusji w trakcie zajęć, która przyspiesza nabywanie cyfrowych kompetencji.

Zależy nam, by najmłodsi byli bezpiecznymi i świadomymi użytkownikami multimediów, a nauczyciele mieli dostęp do sprawdzonych materiałów, dzięki którym mogą prowadzić nowoczesne zajęcia dla dzieci. MegaMisja to program, który pomoże mądrze i bezpiecznie poruszać się po świecie, w którym dzisiaj nie obędziemy się bez technologii – mówi Krzysztof Kosiński, koordynator programu MegaMisja.

Każda szkoła po wykonaniu kolejnych zadań otrzymuje gwarantowane nagrody, takie jak tablety, audiobooki czy gry planszowe. Dodatkowo, szkoły mają możliwość wygrania wizyty Grzegorza Kasdepke, ambasadora programu.

W dotychczasowych edycjach MegaMisji udział wzięło 600 szkół z całej Polski.

Program #SuperKoderzy jest przeznaczony dla uczniów z klas 4-6. Polega na nauce programowania i robotyki. Innowacją jest, że cyfrowe narzędzia są wprowadzane nie tylko na informatyce, ale również na lekcjach przyrody, historii, matematyki, techniki, języka polskiego, angielskiego, niemieckiego i muzyki, a także w trakcie zajęć dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Scenariusze zajęć są skonstruowane tak, by wpisywały się w podstawę programową każdego z przedmiotów.

Istotną korzyścią dla szkół biorących udział w programie jest nie tylko atrakcyjna oferta edukacyjna, lecz także grant w wysokości 2500 zł na zakup sprzętu koniecznego do przeprowadzenia zajęć. Co ważne, nauczyciele biorący udział w programie nie muszą mieć żadnej wiedzy z programowania. Po wejściu do #SuperKoderów biorą udział w szkoleniu, w czasie którego nabywają umiejętności niezbędne do poprowadzenia zajęć.

Jest to podwójna korzyść dla uczniów – poprzez nowoczesną i ciekawą formę zajęć z kodowania utrwalają wiedzę z innych, pozornie niezwiązanych z programowaniem, przedmiotów. #SuperKoderzy to nie tylko okazja do nauki programowania, rozwijania kreatywności, umiejętności logicznego myślenia, ale też okazja dla szkół, by zdobyć nowoczesne sprzęty multimedialne i roboty – twierdzi koordynatorka programu, Monika Wrońska.

Do grona #SuperKoderów do tej pory dołączyło 170 szkół z całej Polski.

Więcej informacji o programach oraz formularze rekrutacyjne dostępne są na stronie: www.fundacja.orange.pl.

Fundacja Orange dba o kompetencje cyfrowe młodzieży i mieszkańców małych miast i wsi. Została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska do realizacji celów społecznie użytecznych. W swoje działania angażuje 3 tys. wolontariuszy z Orange rocznie. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange.

Program MegaMisja to ogólnopolski, nieodpłatny program edukacyjny dla szkół podstawowych. Może być realizowany w ramach zajęć nauczania zintegrowanego lub na świetlicy szkolnej. Jest adresowany do nauczycieli, wychowawców oraz dzieci z klas 1-3. Celem programu jest rozwój dzieci w zakresie bezpiecznego, mądrego i kreatywnego poruszania się w świecie cyfrowych technologii. Partnerami programu są Fundacja Gerere, Fundacja Nowoczesna Polska oraz Fundacja Centrum Cyfrowe. Więcej informacji: www.megamisja.pl.

Program #SuperKoderzy to nieodpłatny program edukacyjny dla szkół podstawowych, edukujący dzieci z klas 4-6 z zakresu podstaw programowania i robotyki. W innowacyjny sposób wprowadza narzędzia związane z kodowaniem na zajęcia przedmiotowe, wpisując się w ich podstawę programową. Udział w programie to także okazja dla szkół na zdobycie nowoczesnego sprzętu multimedialnego. Partnerami programu są: Fundacja Akademia Małego Hakera oraz Fundacja Think!. Więcej informacji: www.superkoderzy.pl.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
e-mail: bartlomiej.kuczynski@orange.com

Martyna Majewska
Great Minds
e-mail: m.majewska@greatminds.pl
tel. +48 512 352 178

Informacje o naborze:

Katarzyna Kapciak
Biuro Programu MegaMisja
e-mail: info@megamisja.pl

Aleksandra Drozdek-Markowska
Biuro Programu #SuperKoderzy
e-mail: info@superkoderzy.pl
tel. +48 601 086 821 / +48 22 642 22 40

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: MegaMisja i #SuperKoderzy ponownie zapraszają uczniów z całej Polski do przygody z cyfrowym światem

Fundacja w liczbach

9 marca 2018

Fundacja w liczbach

W poprzedniej notce pisałem o tym, że postanowiliśmy dołączyć do Papaya Young Directors, czyli najbardziej prestiżowego konkursu dla młodych reżyserów (więcej o tym TUTAJ). Ten rok jawi się, między innymi z tego powodu, jako wyjątkowy. Aczkolwiek poprzednie miesiące były równie intensywne i esencjonalne.

Dowód? Oto nasz 2017 rok w liczbach:

• Uruchomiliśmy 1 nowy program – Zaprogramuj Przyszłość i 1 nową przestrzeń edukacyjną DIY – FabLab powered by Orange.
  • W ramach Zaprogramuj Przyszłość zrekrutowaliśmy 177 szkół, przeszkoliliśmy 720 nauczycieli w trakcie 1440 godzin szkoleniowych. Przekazaliśmy im 720 tabletów oraz 177 zestawów do prowadzenia zajęć z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, w tym mat edukacyjnych, robotów, tabletów i zestawów Makey-Makey.
  • Do MegaMisji dołączyło 250 kolejnych szkół, co oznacza że z walorów programu korzysta 8250 nowych dzieci. Wszystkie szkoły zrzeszone w MegaMisji wykonały 12000 zajęć.
  • Do #SuperKoderów dołączyło 135 szkół. Dzięki programowi, tajniki nowych technologii poznaje już 2964 uczniów oraz 270 nauczycieli.
  • Od czerwca (kiedy inaugurowaliśmy działalność) w zajęciach bezpłatnych w FabLab powered by Orange wzięło udział 795 osób, spędzając w nim 392 godziny na warsztatach.

Imponujące, prawda?

Udostępnij: Fundacja w liczbach

Cyfrowa wyprawka szkolna

19 września 2017

Cyfrowa wyprawka szkolna

Początek szkoły to dobry moment, aby pomyśleć o edukacji cyfrowej i bezpieczeństwie dzieci w sieci i przygotować cyfrową wyprawkę szkolną. Co powinno się w niej znaleźć?

Dla rodziców

Wszystkim rodzicom, którzy czują się niepewnie w cyfrowym świecie i chcą się nauczyć podstaw dotyczących zapewnienia dziecku bezpieczeństwa w sieci – zapraszamy na on-line’owy kurs internetowy.

Możecie też wyciąć z papieru karty i wspólnie z dzieckiem zagrać w grę o zasadach bezpieczeństwa w internecie. Polecamy też cykl filmów edukacyjnych Michała Rosiaka, który w prosty sposób tłumaczy, co możemy zrobić dla zwiększenia naszego bezpieczeństwa cyfrowego.

Dla dzieci

Dla dzieci mamy on-line’owe gry i zabawy uczące zasad bezpiecznego poruszania się po cyfrowym świecie.  Każdy znajdzie coś dla siebie – dla przedszkolaków jest www.necio.pl , dla dzieci z pierwszych klas podstawówki www. sieciaki.pl, a dla tych starszych np. www.dbajofejs.pl czy pismo NumaNuma. Uczniom szkół ponadgimnazjalnych polecamy film „na zawsze”, przestrzegający przed konsekwencjami dzielenia się w sieci prywatnymi  treściami.
Zapraszamy też na specjalną platformę e-learningową, gdzie również znajdziecie on-line’owe lekcje dostosowane do wieku dziecka.

Rodzicom, którzy chcą być pewni, że ich dzieci korzystają z bezpiecznych zasobów – polecamy bezpieczną przeglądarkę Best, jak również instalację programów ochrony rodzicielskiej.

Nie zapominajmy też, że dostęp do internetu ma każdy smartfon i powinniśmy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo również w tym zakresie. Najprostszą wersją dla telefonów w sieci Orange jest Bezpieczny Starter. Dla rodziców, którzy nie tylko chcą blokować niepożądane dla dzieci treści, ale też z kontrolować czas, jaki dziecko spędza w sieci, polecamy usługę Chroń Dzieci w Sieci.

Dla nauczycieli

Natomiast nauczyciele mogą skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji przygotowanych dla różnych grup wiekowych. Polećcie te scenariusze wychowawcy, np. podczas zebrania rodzicielskiego.
W tym roku szkolnym w ponad  150 szkołach zaczynają się zajęcia dla #SuperKoderów a w 250 świetlicach szkolnych dzieci wyruszą w MegaMisję. Może Wasza szkoła jest na tej liście? Jeśli nie, również możecie skorzystać z naszej biblioteki cyfrowych kompetencji  lub scenariuszy przedmiotowych zajęć z kodowaniem.

Zadbajmy o to, aby edukacja cyfrowa naszego dziecka była mądra i bezpieczna.

Udostępnij: Cyfrowa wyprawka szkolna