Urządzenia

Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

22 października 2018

Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

Od bardzo głośnej premiery nowych iPhone Xs Max i Xs minęły prawie trzy tygodnie, a już oba te urządzenia dorobiły się obsługi VoLTE i WiFi Calling w naszej sieci. Obie usługi znacie doskonale, a statystyki pokazują, że korzystacie z nich chętnie. Nic dziwnego – VoLTE oznacza lepszą jakość głosu i szybsze zestawianie połączeń, a WiFi Calling zasięg naszej sieci nawet tam gdzie o niego nieco trudniej. Na przykład na Karaibach, wystarczy tylko podłączyć się do WiFi.

Jednak to nie wszystkie telefony, w których ostatnio wdrożyliśmy obie te usługi. Na listę trafiły także Samsung A7 i J4+. Pracujemy nad kolejnymi, między innymi Huawei, Sony i Samsungami, a także HTC.

A oto pełna lista telefonów z VoLTE i WiFi Calling w Orange. Pamiętajcie także, że większość urządzeń z Androidem, których na liście nie znajdziecie może korzystać z naszej aplikacji do WiFi Calling.

l.p.

VoLTE

l.p.

WiFi Calling

1 Huawei P10 1 iPhone 5s
2 Huawei P10 Lite 2 iPhone 6
3 iPhone 6 3 iPhone 6 Plus
4 iPhone 6 Plus 4 iPhone 6S
5 iPhone 6S 5 iPhone 6S Plus
6 iPhone 6S Plus 6 iPhone 7
7 iPhone 7 7 iPhone 7 Plus
8 iPhone 7 Plus 8 iPhone 8
9 iPhone 8 9 iPhone 8 Plus
10 iPhone 8 Plus 10 iPhone SE
11 iPhone SE 11 iPhone X
12 iPhone X 12 iPhone XS
13 iPhone XS 13 iPhone XS Max
14 iPhone XS Max 14 LG G6 (tylko wariant Orange)
15 LG G6  (tylko wariant Orange) 15 LG G7
16 LG G7 16 LG K10 2017 (tylko wariant Orange)
17 LG K10 2017 (tylko wariant Orange) 17 LG K11
18 LG K11 18 LG Q6 (tylko wariant Orange)
19 LG Q6 (tylko wariant Orange) 19 LG Q7
38 Samsung S8 39 Samsung S9
39 Samsung S8+ 40 Samsung S9+
40 Samsung S9 41 Samsung XCover 4
41 Samsung S9+ 42 Sony Xperia XZ Premium (tylko wariant Orange)
42 Samsung XCover 4
43 Sony Xperia XZ (tylko wariant Orange)
44 Sony Xperia XZ Premium (tylko wariant Orange)

Udostępnij: Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

17 października 2018

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

Niby proste – tam stacja bazowa, tutaj telefon, naciskasz zestaw przycisków i działa. A sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. W sumie, o tym jak działa sieć komórkowa można zrobić pełnometrażowy film z licznymi zwrotami akcji. Niestety widzowie YouTube (i jego algorytm) nie przepadają za tak długimi materiałami, więc wyszły nam 3 minuty 😉

„Magia” w sieci komórkowej

Co się nie zmieściło do wideo? Chociażby „magia”, która odbywa się miedzy telefonem, a stacją bazową. Oczywiście nie jest to magia, lecz czysta fizyka. Antena stacji bazowej wyrzuca z siebie fale fotonów – tych samych cząstek, które znacie z fizyki, a Wasze oczy (i mózg) potrafią je odebrać i przetworzyć na obraz, który widzicie.

Fotony, które wykorzystujemy w sieciach komórkowych mają dużo niższą energię, a także dużo niższą częstotliwość niż światło widzialne. Nie zobaczycie ich nie odczujecie w inny sposób, ale za to potrafią wzbudzić ruch elektronów w przewodniku, który tworzy antenę w Waszym smartfonie.

Znajdujący się tam odbiornik potrafi ten ruch elektronów przełożyć na zrozumiałe dla smartfonu informacje, które następnie słyszycie w słuchawce lub oglądacie na ekranie. Działa to także w drugą stronę.

Oczywiście do tego musicie dołożyć protokoły, które odpowiadają za „zrozumienie się” dwóch telefonów biorących udział w rozmowie, kodeki czyli sposoby kompresowania głosu w postaci cyfrowej, umiejętności wykorzystania różnych częstotliwości przez telefon i tak dalej. W wideo zabrakło także schematu łączenia rozmów i schematu działania samej sieci mobilnej. O tym wszystkim pisaliśmy już na blogu, więc zapraszam do lektury kryjących się pod poniższymi  linkami tekstów.

Kodeki w sieci mobilnej, o których pisaliśmy przy okazji HD Voice

Łączenie rozmów oraz schemat sieci mobilnej 2G i 3G

Działanie sieci 4G LTE (gdy powstawał ten tekst, nie było jeszcze VoLTE), a o  samym VoLTE pisałem tutaj.

Jak to wszystko razem działa?

Sieć mobilna, z której mogą korzystać nasi klienci to 11 tys. stacji bazowych, z których ponad 10,5 tysiąca obsługuje 4G LTE, a ponad połowa z nich oferuje agregację pasm. Do tego dochodzą liczne platformy usługowe, które odpowiadają choćby za obsługę SMS, VoLTE, WiFi Calling, zestawianie połączeń i masę innych rzeczy.  Dla wielu z Was są one zapewne  tak oczywiste, że nawet nie myślicie, że stoi za nimi skomplikowana maszyneria. W materiale pokazaliśmy miejsce, w którym wszystko to kontrolujemy i porozmawialiśmy  z jednym z kolegów, którzy tam pracują. W materiale nie zmieściliśmy jednak pracy tych, którzy planują budowę stacji bazowych, załatwiają formalności z tym związane, pracują nad optymalizacją tej sieci, rozwijają nowe technologie i wielu, wielu innych.

Chociażby dosłownie na dniach zakończyliśmy refarming w dwóch kolejnych miastach – Bydgoszczy i Olsztynie. Dzięki temu z 4G LTE w naszej sieci na częstotliwości 2100 MHz możecie już korzystać w 5 miastach. Powinniście już  odczuć wzrost prędkości. Zakończyliśmy już prace w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu. I jeszcze prace nad LTE-M… dużo się dzieje 😉

Oglądajcie i zadawajcie pytania, nie tylko o sieć komórkową

Zapraszam do oglądania! Lecz to nie wszystko – otóż w kolejnym nagraniu planujemy zrobić Q&A. Będzie to 10 odcinek cyklu, a okrągłe cyferki zawsze są okazją, by zrobić coś nieco innego. Więc zadawajcie pytania, a ja postaram się odpowiedzieć na najciekawsze z nich. Oczywiście z pomocą niezawodnych kolegów zajmujących się naszą siecią mobilną.

Udostępnij: Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

Sieć

Blisko 11 000 stacji bazowych dla klientów Orange – podsumowujemy półroczne!

9 lipca 2018

Blisko 11 000 stacji bazowych dla klientów Orange – podsumowujemy półroczne!

Klienci Orange mogą już skorzystać z blisko 11 000 stacji bazowych. Na ponad 10 500 z nich działa 4G, a na blisko 5100 – agregacja pasma. Tak wygląda nasza sieć mobilna w trzech dużych liczbach. Dla tych, którzy lubią liczyć nie stacje bazowe lecz systemy 4G (bo przecież stacja stacji nie równa i takie tam ;-)), to mamy ich nieco ponad 18 tys.

Bez stacji bazowych nie ma zasięgu!

Nieco tych stacji przybyło. Gdy podsumowałem 2017 rok pisałem, że stacji bazowych z agregacją pasma jest prawie 4 tysiące, a stacji z 4G nieco ponad 10 tys. Wzrost w pierwszym przypadku to więc ponad 1,5 tys. w drugim – znacznie trudniejszym – kilkaset. Po raz pierwszy mogę napisać z czystym sumieniem także o stacjach z agregacją 4 pasm – 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz. Możecie korzystać z nich w 320 miejscach. Są to przede wszystkim duże miasta, gdzie gromadzą się tłumy ludzi. Tam ma to największe znaczenie. Z kolei stacji z agregacją dwóch pasm mamy już prawie 3 tysiące. Ostatnio rozbudowa naszej sieci bardzo mocno skupiła się w okolicach granicy z Białorusią, gdzie do tej pory bywały trudności z zasięgiem. Sporo zrobiliśmy także w obszarach turystycznych, w których ponad 200 stacji bazowych otrzymało ponad 240 dodatkowych systemów 4G.

Infografika przedstawiająca dane dotyczące sieci mobilnej w pierwszym półroczu 2018 roku.

Sieć mocno wykorzystana

Korzystacie z sieci intensywnie! Klienci Orange przesłali w pierwszej połowie tego roku przesłali tylko o 30% mniej danych niż w całym 2017 roku. Chodzi 311 PB, a tę zawrotną liczbę danych można porównać do wideo w jakości HD trwającego ponad 4100 tys. lat. Gdyby jego wyświetlanie skończyło się dzisiaj, musiałoby się zacząć wtedy, gdy w Mezopotamii stawiano pierwsze zigguraty.  Większość transmisji – 82% przechodzi przez sieć 4G. To blisko 260 PB danych, czyli nieco ponad 1,4 PB każdego dnia. Gdybyście chcieli te dane – zdjęcia, teksty czy filmy wydrukować i wsadzić do biurowych kontenerów na dokumenty, a następnie ustawić owe kontenerki jeden na drugim to miałyby one jakieś 36 tys. kilometrów wysokości. Tyle co dwie i pół średnicy kuli ziemskiej. Tyle przesyłacie JEDNEGO dnia przez samą sieć 4G!

Ilość danych przesyłanych przez klientów orange w ciągu jednego dnia to 1,4 PB. Gdyby te dane wydrukować i spakować do biurowych kontenerków ich wysokość miałaby 36 tys. km i była większa od dwóch bromieni ziemi.

To nie wszystko, bo przecież nasza sieć służy też do rozmów (tak pamiętamy o tym!). Najwięcej z nich – ponad 60% obsługuje sieć 3G. W tym półroczu nasi klienci przekroczyli także dwie magiczne granice – w styczniu po raz pierwszy wydzwonili ponad 500 mln minut w technologii VoLTE, a już w marcu pękło 600 mln minut! Jeżeli tempo przyrostów się nie zmieni, to w lipcu lub sierpniu powinniśmy wspólnie przebić kolejną granicę. W półroczu przesłaliście także nieco ponad 6 mld 400 mln SMS-ów. Wychodzi 24 tys. na minutę. SMS więc nie umiera 😉

Podsumowując – od momentu, gdy zaczęliście czytać ten tekst nasi klienci przesłali ponad 41 tys. SMS, wydzwonili ponad 219 tys. minut rozmów i przesłali ponad 2 tys. GB danych.

Dostawianie dodatkowych warstw LTE na kolejnych stacjach bazowych to tylko jedna z metod by radzić sobie z ogromnym wzrostem ruchu – szczególnie transferu danych w naszej sieci mobilnej.  22 maja ogłosiliśmy także zmianę w zasadach współpracy z T-Mobile w ramach Networks! i przeznaczenie znacznie większej ilości pasma na sieć 4G. Przy okazji zmian przeczytaliśmy oczywiście, że Networks! się kończy i niedługo klienci Orange i T-Mobile zostaną bez zasięgu, ale… cóż można na takie plotki poradzić. Zmiany, które właśnie trwają, pozwolą nam na wykorzystanie dostępnych zasobów pasma radiowego tam, gdzie są najbardziej potrzebne i gdzie wzrosty są największe – czyli w sieci 4G.

5G i IoT z Orange

W marcu, pokazaliśmy także naszą drogę dojścia do 5G, rozpisując ją precyzyjnie na kolejne lata. Przy okazji pokazaliśmy także wspólnie z Nokią transfer 6,2 Gb/s dzięki rozwiązaniu, które można z czystym sumieniem określić jako 5G. W czerwcu z kolei uruchomiliśmy testowo pierwsze stacje bazowe, które obsługują technologię LTE-M (a w jej ramach rozwiązania takie jak CAT-M1), pozwalającą budować Internet Rzeczy na skalę niespotykaną do tej pory. Daje ona bowiem na tym polu możliwości analogiczne do 5G – do miliona urządzeń na każdy kilometr kwadratowy oraz urządzenia pracujące na jednej baterii nawet przez 10 lat.

Swoją drogą niedługo będziemy mogli Wam opowiedzieć o świetnym projekcie związanym z IoT i właśnie owym CAT-M1, więc bądźcie czujni!

W ramach autopromocji – w tym półroczu ruszyliśmy także z nowym cyklem wideo o naszej sieci – „Jak to działa?”. Jedno z nich dotyczyło mobilnych stacji bazowych. Jest poniżej.

Udostępnij: Blisko 11 000 stacji bazowych dla klientów Orange – podsumowujemy półroczne!

Przepraszam za awarię i tłumaczę o co chodzi

9 września 2017

Przepraszam za awarię i tłumaczę o co chodzi

Niestety awarie były, są i będą. Trywialne, ale prawdziwe. Borykają się z nimi wszyscy operatorzy. Nie jesteśmy i nie będziemy żadnym wyjątkiem. Rozumiem Wasze słuszne niezadowolenie i jeszcze raz przepraszam. Rozumiem też duże zainteresowanie mediów. Tak to działa. Informacja musi wzbudzać emocje. Czytając jednak część relacji mówiących o „wielkiej awarii” i „utracie zasięgu” na spokojnie wyjaśniam. Mamy awarię nie całej sieci tylko usług VoLTE i WiFi Calling. Korzysta z nich odpowiednio 4 i 2 proc. naszych klientów. W tej chwili platformy są wyłączone, a dostawcy sprzętu pracują nad znalezieniem przyczyny problemów. Zdecydowaliśmy, że nie uruchomimy ich dopóki nie będzie 100 proc. pewności, że wszystko działa poprawnie. Wszyscy klienci korzystają normalnie z naszych usług, tak jak wcześniej, kiedy nie było uruchomionych VoLTE i WiFi Calling. To oznacza, że mają zasięg, działa szybka transmisja danych itp. Proszę teraz o Waszą cierpliwość i oczywiście poinformuję, kiedy ponownie włączymy platformy.

Udostępnij: Przepraszam za awarię i tłumaczę o co chodzi

Kolejne telefony z VoLTE i WiFi Calling w Orange (aktualizacja)

28 lipca 2017

Kolejne telefony z VoLTE i WiFi Calling w Orange (aktualizacja)

Bitewny kurz po odpaleniu aplikacji do WiFi Calling jeszcze nie opadł, a już mamy dla Was nowe wieści związane z usługą,  a także siostrzanym VoLTE. Wiemy, że temat jest dla Was ważny, wystarczy spojrzeć na liczbę komentarzy pod wpisami na ten temat.

Nie dziwi mnie to – VoLTE to szybsze łączenie rozmów i lepsza jakość połączeń. WiFi Calling daje możliwość dzwonienia do Polski z dowolnego miejsca na świecie w cenie naszego planu taryfowego, a w Polsce zapewnia dostęp do naszych usług tam gdzie nas zasięg mobilny (jeszcze) nie sięga.

Coraz więcej smartfonów z VoLTE i WiFi Calling

Szlifując aplikację pracowaliśmy także nad tym, by móc korzystać z WiFi Calling i VoLTE na kolejnych telefonach tylko w oparciu o nasze oprogramowanie.  Lista efektów tej pracy mam obecnie 21 pozycji w przypadku VoLTE i 15 w przypadku WiFi Calling, a więc nieco się w ostatnich tygodniach powiększyła. Częściowo także o telefony bez naszego oprogramowania – chodzi o Samsunga S6 i Samsunga J5 (2017). Pracujemy także, by usługa ta działała także na tych telefonach, które mają nasze oprogramowanie.

Ostatnio lista poszerzyła się w przypadku VoLTE między innymi o Huawei P10, Sony Xperia XZ Premium. Na liście jest także między innymi Samsung XCover 4. Telefon działa w także w przypadku wersji generycznych urządzeń, na przykład Samsung J5 2017. Na Sony Xperia XZ Premium odpaliliśmy także WiFi Calling.

Jako, że bardzo lubię dorzucić do każdego  tekstu klika cyferek, nie inaczej będzie tym razem. Z VoLTE miesięcznie korzysta w Orange nieco ponad 430 tys. użytkowników. Co moim zdaniem ważne – duża część z nich robi praktycznie. WiFi Calling wykorzystywane jest rzadziej, choć sądzę, że z nową aplikacją ta wartość znacznie się zwiększy 😉

Pełna lista urządzeń z VoLTE i WiFi Calling w Orange :

W przypadku smartfonów Samsung podaliśmy nieco więcej informacji, bo tam sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Będzie ona także aktualizowana na stronie orange.pl.

VoLTE:

• Huawei P10
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6S
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone SE
  • Orange Dive 71
  • Samsung A3 2017
  • Samsung A5 2017
  • Samsung J5 2017 (tylko oprogramowanie generyczne)
  • Samsung S8
  • Samsung S8+
  • Samsung S7
  • Samsung S7 EDGE
  • Samsung S6
  • Samsung S6 EDGE
  • Samsung XCover 4
  • Sony Xperia XZ
  • Sony Xperia XZ Premium
WiFi Calling:

• iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6S
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone SE
  • Samsung J5 2017 (tylko oprogramowanie generyczne)
  • Samsung S8
  • Samsung S8+
  • Samsung S7
  • Samsung S7 EDGE
  • Samsung S6
  • Samsung S6 EDGE
  • Sony Xperia XZ Premium

Aktualizacja [28.07 15:10]

Faktycznie WiFi Calling i VoLTE działa już na Samsungu S6 (w obu wersjach) z naszym oprogramowaniem. Tabela już zmieniona.

Aktualizacja [2.08 09:35]

Smartfony Samsung S7 i S7 Edge z oprogramowaniem producenckim – kupione z „wolnej ręki” wspierają już WiFi Calling i VoLTE w Orange. Musicie tylko zaktualizować oprogramowanie.

Aktualizacja 22.10.2018

Lista urządzeń z VoLTE i WiFi Calling się poszerzyła, najnowszą znajdziecie w tym wpisie.

Udostępnij: Kolejne telefony z VoLTE i WiFi Calling w Orange (aktualizacja)