26 marzeń do spełnienia

17 listopada 2017

26 marzeń do spełnienia

Efektem zakończonego kilka tygodni temu naboru do 3 edycji Pracowni Orange jest wybranie 26 lokalizacji w których powstaną nowe, multimedialne świetlice. Każda z nich to inna, unikalna historia ludzi, którzy skutecznie przeforsowali swój projekt na rzecz lokalnej społeczności.

Jedną z tych najbardziej szczególnych jest Siedlisko. Licząca sobie 1900 mieszkańców wieś w internetowym plebiscycie uzyskała aż 10879. Imponujące.

Aby z sukcesem dobrnąć do mety, grupa inicjatywa stojąca za – obecnie przygotowująca się do otwarcia – Pracownią Orange w Siedlisku musiała wpierw stworzyć pomysł na tętniące życiem multimedialne miejsce w swojej miejscowości (co nie jest łatwe w miejscu zamieszkałym przez mniej niż 2 tys. ludzi), a następnie – z pozytywnym skutkiem sprzedać swoją ideę w otwartym głosowaniu.

Aby zrozumieć ten fenomen, postanowiłem przepytać członków grupy inicjatywnej z Siedliska.

* * *

Skąd się znacie? Pracowaliście razem wcześniej?

Jako członkowie Grupy Inicjatywnej znamy się bardzo dobrze ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior (LGD), ponieważ wspólnie bierzemy udział we wspieraniu oddolnych inicjatyw społecznych. Organizujemy różnego rodzaju przedsięwzięcia, które przyczyniają się między innymi do promocji obszaru gminy Siedlisko. Znamy się wszyscy z mieszkańcami, dlatego jest nam bardzo łatwo angażować społeczność lokalną w różnego rodzaju działania.

Skąd dowiedzieliście się o naborze do Pracowni Orange?

Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior wystąpiło z propozycją wzięcia udziału w 3 edycji Programu Pracownie Orange. Informację o konkursie zobaczyliśmy na specjalnej stronie. Stąd pomysł!

Nabór do Pracowni to bardzo duże wyzwanie, zarówno czasowe i logistyczne, w dodatku obarczone ryzykiem, że się nie powiedzie. Skąd pomysł, aby podjąć rękawicę?

Pracownia Orange wydała nam się wspaniałą możliwością na stworzenie miejsca spotkań, rozwoju pasji, kursów, warsztatów, tradycji lokalnych – otwarte dla wszystkich mieszkańców. Oferowane granty na realizację projektów społecznych i edukacyjnych to duża szansa na rozwój lokalny, lepszego dostępu do technologii, wzmocnienie cyfrowych kompetencji i stworzenie przestrzeni wspólnych działań. Uważaliśmy, że jest wspaniałym pomysłem na stworzenie przyjaznego centrum informacyjnego, kulturalnego i rozrywkowego, które jest każdemu „po drodze” i które tętni życiem przez cały rok. Dzięki niej chcielibyśmy zapewnić mieszkańcom dostęp do technologii, informacji i kultury. Dodatkowo, czujemy się po prostu odpowiedzialni za miejsce z którym się identyfikujemy.

Udzielacie się społecznie? Jeśli tak – jak?

Cała nasza Grupa Inicjatywna udziela się społecznie, ponieważ jest to nasza praca, którą wykonujemy i która daje nam wiele satysfakcji. Aktywizujemy mieszkańców podczas dożynek, jarmarków, konkursów, wyjazdów studyjnych itp. Warto działać, aby zobaczyć uśmiech na ustach osób. Daje to energię i pozytywnie nastawia do dalszego funkcjonowania. Naszym mottem są słowa Jana Pawła II: Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Nic dodać, nic ująć. Trzymamy kciuki.

* * *

Nowe Pracownie Orange będą dostępne na przełomie grudnia i stycznia, więcej informacji o programie zdobędziecie TUTAJ.

Udostępnij: 26 marzeń do spełnienia

Bezpieczeństwo

Daliśmy radę DDoSowi

21 lutego 2013

Daliśmy radę DDoSowi

Niedługo po przedpołudniowej debacie o cyberbezpieczeństwie w Sali Kinowej w siedzibie Orange Polska przy ul. Twardej z udziałem m.in. wiceprezesa McAfee Ramona Peypocha, trzy piętra niżej, w Ogrodach Innowacji, to o czym wcześniej mówiono, stawało się faktem.

Ci z uczestników debaty, którzy zdecydowali się wziąć udział w późniejszych warsztatach, mieli wyjątkową okazję zobaczyć jak faktycznie wygląda odpieranie cyber-ataków. Stoisko Bezpieczeństwa Systemów Teleinformatycznych Orange Polska miało bezpośrednie połączenie wideo z naszym „centrum dowodzenia”. W miejsce, do którego dostęp mają tylko nieliczni, nieprzerwanie przez 24 godziny na dobę spływają informacje o zagrożeniach, mogących zagrozić klientom naszych usług oraz systemom biznesowym Orange Polska. W czwartek demonstrowaliśmy jak wygląda odpieranie ataku DDoS (rozproszona odmowa dostępu).
Zaczynało się od tego, że specjalna witająca gości debaty strona WWW nagle przestawała się odświeżać. Chwilę później na widocznej na jednym z monitorów ścianie wideo pojawiała się informacja o możliwym ataku, przekraczającym o ponad 1000 procent założone normy. Następny krok, to uruchomienie przez operatorów systemu aktywnie zapobiegającego atakowi, który „odsiewa” wszystkie pakiety, odbiegające od normy, pozostawiając w ruchu sieciowym jedynie te nie budzące podejrzeń. Efekt, robiący natychmiastowe wrażenie na wszystkich uczestników warsztatów, to ponowne wyświetlenie zaatakowanej strony, mimo iż urządzenia pokazywały, że wciąż jest atakowana DDoSem na poziomie 100 megabitów na sekundę.
Rozproszona odmowa dostępu to jeden z najpopularniejszych i bardzo „medialnych” ataków. Co gorsza, również jeden z najłatwiejszych do przeprowadzenia, nawet dla osób nie posiadających wiedzy informatycznej (!) – na czarnym cyberprzestępczym rynku można po prostu… kupić botnet, by za niecałe 100 dolarów spowodować niedostępność strony konkurenta przez 24 godziny. Stąd rosnące zainteresowania usługami takimi, jak prezentowana podczas warsztatów, wśród klientów biznesowych, bo szybkie usuwanie skutków potencjalnie groźnego ataku nie tylko ładnie wygląda, ale przede wszystkim działa. O tym, jak bardzo jest to ważne, mogliby opowiedzieć szefowie Bank of the West z San Francisco i posiadającej tam konto firmy budowlanej Ascend Builders. W Wigilię Bożego Narodzenia, korzystając z tego, że specjaliści tych pierwszych byli zajęci radzenie sobie z dużym atakiem DDoS, cyber-przestępcy wyprowadzili z konta tych drugich niemal milion dolarów. To musiało boleć.

Udostępnij: Daliśmy radę DDoSowi