Urządzenia

Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

22 października 2018

Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

Od bardzo głośnej premiery nowych iPhone Xs Max i Xs minęły prawie trzy tygodnie, a już oba te urządzenia dorobiły się obsługi VoLTE i WiFi Calling w naszej sieci. Obie usługi znacie doskonale, a statystyki pokazują, że korzystacie z nich chętnie. Nic dziwnego – VoLTE oznacza lepszą jakość głosu i szybsze zestawianie połączeń, a WiFi Calling zasięg naszej sieci nawet tam gdzie o niego nieco trudniej. Na przykład na Karaibach, wystarczy tylko podłączyć się do WiFi.

Jednak to nie wszystkie telefony, w których ostatnio wdrożyliśmy obie te usługi. Na listę trafiły także Samsung A7 i J4+. Pracujemy nad kolejnymi, między innymi Huawei, Sony i Samsungami, a także HTC.

A oto pełna lista telefonów z VoLTE i WiFi Calling w Orange. Pamiętajcie także, że większość urządzeń z Androidem, których na liście nie znajdziecie może korzystać z naszej aplikacji do WiFi Calling.

l.p.

VoLTE

l.p.

WiFi Calling

1 Huawei P10 1 iPhone 5s
2 Huawei P10 Lite 2 iPhone 6
3 iPhone 6 3 iPhone 6 Plus
4 iPhone 6 Plus 4 iPhone 6S
5 iPhone 6S 5 iPhone 6S Plus
6 iPhone 6S Plus 6 iPhone 7
7 iPhone 7 7 iPhone 7 Plus
8 iPhone 7 Plus 8 iPhone 8
9 iPhone 8 9 iPhone 8 Plus
10 iPhone 8 Plus 10 iPhone SE
11 iPhone SE 11 iPhone X
12 iPhone X 12 iPhone XS
13 iPhone XS 13 iPhone XS Max
14 iPhone XS Max 14 LG G6 (tylko wariant Orange)
15 LG G6  (tylko wariant Orange) 15 LG G7
16 LG G7 16 LG K10 2017 (tylko wariant Orange)
17 LG K10 2017 (tylko wariant Orange) 17 LG K11
18 LG K11 18 LG Q6 (tylko wariant Orange)
19 LG Q6 (tylko wariant Orange) 19 LG Q7
38 Samsung S8 39 Samsung S9
39 Samsung S8+ 40 Samsung S9+
40 Samsung S9 41 Samsung XCover 4
41 Samsung S9+ 42 Sony Xperia XZ Premium (tylko wariant Orange)
42 Samsung XCover 4
43 Sony Xperia XZ (tylko wariant Orange)
44 Sony Xperia XZ Premium (tylko wariant Orange)

Udostępnij: Nowe smartfony z VoLTE i WiFi Calling w Orange

Sieć

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

17 października 2018

Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

Niby proste – tam stacja bazowa, tutaj telefon, naciskasz zestaw przycisków i działa. A sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. W sumie, o tym jak działa sieć komórkowa można zrobić pełnometrażowy film z licznymi zwrotami akcji. Niestety widzowie YouTube (i jego algorytm) nie przepadają za tak długimi materiałami, więc wyszły nam 3 minuty 😉

„Magia” w sieci komórkowej

Co się nie zmieściło do wideo? Chociażby „magia”, która odbywa się miedzy telefonem, a stacją bazową. Oczywiście nie jest to magia, lecz czysta fizyka. Antena stacji bazowej wyrzuca z siebie fale fotonów – tych samych cząstek, które znacie z fizyki, a Wasze oczy (i mózg) potrafią je odebrać i przetworzyć na obraz, który widzicie.

Fotony, które wykorzystujemy w sieciach komórkowych mają dużo niższą energię, a także dużo niższą częstotliwość niż światło widzialne. Nie zobaczycie ich nie odczujecie w inny sposób, ale za to potrafią wzbudzić ruch elektronów w przewodniku, który tworzy antenę w Waszym smartfonie.

Znajdujący się tam odbiornik potrafi ten ruch elektronów przełożyć na zrozumiałe dla smartfonu informacje, które następnie słyszycie w słuchawce lub oglądacie na ekranie. Działa to także w drugą stronę.

Oczywiście do tego musicie dołożyć protokoły, które odpowiadają za „zrozumienie się” dwóch telefonów biorących udział w rozmowie, kodeki czyli sposoby kompresowania głosu w postaci cyfrowej, umiejętności wykorzystania różnych częstotliwości przez telefon i tak dalej. W wideo zabrakło także schematu łączenia rozmów i schematu działania samej sieci mobilnej. O tym wszystkim pisaliśmy już na blogu, więc zapraszam do lektury kryjących się pod poniższymi  linkami tekstów.

Kodeki w sieci mobilnej, o których pisaliśmy przy okazji HD Voice

Łączenie rozmów oraz schemat sieci mobilnej 2G i 3G

Działanie sieci 4G LTE (gdy powstawał ten tekst, nie było jeszcze VoLTE), a o  samym VoLTE pisałem tutaj.

Jak to wszystko razem działa?

Sieć mobilna, z której mogą korzystać nasi klienci to 11 tys. stacji bazowych, z których ponad 10,5 tysiąca obsługuje 4G LTE, a ponad połowa z nich oferuje agregację pasm. Do tego dochodzą liczne platformy usługowe, które odpowiadają choćby za obsługę SMS, VoLTE, WiFi Calling, zestawianie połączeń i masę innych rzeczy.  Dla wielu z Was są one zapewne  tak oczywiste, że nawet nie myślicie, że stoi za nimi skomplikowana maszyneria. W materiale pokazaliśmy miejsce, w którym wszystko to kontrolujemy i porozmawialiśmy  z jednym z kolegów, którzy tam pracują. W materiale nie zmieściliśmy jednak pracy tych, którzy planują budowę stacji bazowych, załatwiają formalności z tym związane, pracują nad optymalizacją tej sieci, rozwijają nowe technologie i wielu, wielu innych.

Chociażby dosłownie na dniach zakończyliśmy refarming w dwóch kolejnych miastach – Bydgoszczy i Olsztynie. Dzięki temu z 4G LTE w naszej sieci na częstotliwości 2100 MHz możecie już korzystać w 5 miastach. Powinniście już  odczuć wzrost prędkości. Zakończyliśmy już prace w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu. I jeszcze prace nad LTE-M… dużo się dzieje 😉

Oglądajcie i zadawajcie pytania, nie tylko o sieć komórkową

Zapraszam do oglądania! Lecz to nie wszystko – otóż w kolejnym nagraniu planujemy zrobić Q&A. Będzie to 10 odcinek cyklu, a okrągłe cyferki zawsze są okazją, by zrobić coś nieco innego. Więc zadawajcie pytania, a ja postaram się odpowiedzieć na najciekawsze z nich. Oczywiście z pomocą niezawodnych kolegów zajmujących się naszą siecią mobilną.

Udostępnij: Jak działa sieć komórkowa? – jak to działa #9

WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

30 marca 2018

WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

Dobra wiadomość dla użytkowników nieco starszego, choć nadal bardzo popularnego iPhona 5S. Przyszła wiosna! Fajnie prawda? 😉

Jeszcze fajniejsze jest to, że właśnie rusza aktualizacja oprogramowania, która włączy Wam możliwość korzystania z WiFi Calling w sieci Orange. Wiem co powiecie – nareszcie! 🙂 Sądząc po pytaniach pojawiających się na blogu, sprawa WiFi Calling na iPhonach była dla Was jedną z bardziej interesujących. Przypomnę, że niemal rok temu – 28 marca też ruszyła aktualizacja, która włączyła WiFi Calling i VoLTE na iPhone 7 i 7 Plus, iPhone 6 oraz 6 Plus a poza tym na iPhone SE. Nieco osamotnieni pozostali właściciele iPhona 5S. Do dziś był to jedyny smartfon, który technicznie umożliwiał korzystanie z WiFi Calling, jednak brakowało tej opcji w sofcie. Trochę to trwało, ale się udało. Mimo, że od premiery 5S minęło sporo czasu doczekał się i on.

Przygotuj się na WiFi Calling z iOS 11.3

Jeśli więc macie iPhona 5S, możecie zacząć wypatrywać na jego ekranie informacji o dostępnej aktualizacji iOS. WiFi Calling otrzymacie bowiem wraz z instalacją iOS 11.3. Choć tylko w Orange jest Was około 100 tysięcy – nie martwcie się, dla wszystkich wystarczy i nie przewidujemy konieczności stania w kolejce na mrozie. Nie wszyscy jednak od razu dostaną powiadomienie o możliwości aktualizacji. Jest ona wprowadzana na całym świecie, więc by uniknąć przeciążeń serwerów będzie przebiegać falami, rozłożonymi na kilka dni. Miejcie zatem odrobinę cierpliwości. W tym czasie możecie zrobić porządki w swoim telefonie, zaktualizować kontakty, zrobić kopię zapasową i wyczyścić obudowę. Może jakieś nowe etui? Skoro będzie miał nowe możliwości – niech wygląda jak nowy, należy mu się. 😉

Pamiętajcie by mieć naładowaną baterię, co pozwoli na sprawne i bezpieczne pobranie, a także zainstalowanie oprogramowania. Całość nie zajmie więcej niż kilka chwil (to najlepsza miara czasu dla takich operacji) ;). Jak pamiętacie, w przypadku iPhona nie trzeba pobierać aplikacji dla WiFi Calling, wystarczy włączyć usługę w ustawieniach. Dzięki temu, już po upływie kolejnej chwili od zakończenia aktualizacji będziecie mogli wykonać pierwsze połączenie przez WiFi i sprawdzić jego zalety.

To chyba wszystko – w telegraficznym skrócie. Aby umilić sobie czas oczekiwania możecie się zapoznać z iOS 11, jeśli go jeszcze nie znacie – wszystko, co trzeba znajdziecie na stronach Apple’a. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o WiFi Calling, do czego służy, kiedy się przydaje i jak działa – polecam wpis Piotrka sprzed roku – kiedy usługa ruszała na pierwszych smartfonach w sieci Orange.

Udostępnij: WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

Nju mobile z WiFi Calling

4 października 2017

Nju mobile z WiFi Calling

„Żółty kolega” z nju ma do zaoferowania  WiFi Calling dla (prawie) wszystkich. (Prawie) wszyscy to którzy korzystają ze smartfonów z Androidem w wersji 5.0 lub nowszej i zainstalują nowiutką – odpaloną dzisiaj aplikację. Znajdziecie ją na Google Play. Śliczne kolory nju, żółciak i jego koleżanka, a przede wszystkim koniec problemów z zasięgiem w miejscach, gdzie możecie podłączyć się do WiFi – to wszystko dostaniecie od nas za darmo ;-).

Aplikacja WiFi Calling w nju mobile - aplikacja

WiFi Calling – dlaczego warto?

W telegraficznym skrócie – WiFi Calling to usługa, która pozwala Wam na wykonywanie połączeń w oparciu o sieć WiFi, zamiast sieci 2G, 3G czy 4G. Korzystając z niej, płacicie za rozmowy dokładnie tyle samo, co dzwoniąc z Polski – jeżeli macie no-limit, to nie dokładacie nawet grosza. Z tego wynika druga zaleta tej usługi – możecie dzwonić do Polski z dowolnego miejsca na świecie podłączonego do WiFi. W UE, dzięki zasadzie „roam like at home” nie jest to już żadna sensacja.  Ale dzwonienie w ramach swojego no-limit do Polski z Chin, Australii, Indii, a nawet bliższych nam geograficznie Rosji, Ukrainie czy Białorusi – spora oszczędność.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o WiFi Calling zajrzyjcie do wpisu: Zadzwoń przez WiFi czyli WiFi Calling w Orange i nju mobile

Aplikacja, do której dajemy dostęp działa analogicznie do wprowadzonej w lipcu aplikacji dla Orange. Od tamtej pory mocno ją udoskonaliliśmy, obecnie nosi numerek 1.12. Ta sama wersja trafi dla wszystkich fanów nju. Na stronie „przyjaciół żółtego” znajdziecie więcej informacji.

Czy warto? Mam, korzystam i powiem Wam jedno – warto!   WiFi Calling w nju mobile

Udostępnij: Nju mobile z WiFi Calling

Gratisy od Orange, o których (nie)zapominamy

14 września 2017

Gratisy od Orange, o których (nie)zapominamy

W abonamencie (czy doładowaniu w przypadku prepaid) mieszczą się nie tylko nielimitowane rozmowy, SMS, MMS-y czy inne GB albo przykuwający uwagę wszystkich roaming. Są tam także usługi i rozwiązania, które być może nie są gwoździem programu, lecz często okazują są bardzo, ale to bardzo przydatne.

Zacznę od mojego ulubionego tematu, czyli…

WiFi Calling

WiFi Calling to usługa pozwalająca na dzwonienie z dowolnego miejsca na świecie w cenie połączeń realizowanych w Polsce. Zarówno z Bali, Chile jak i w samym sercu parku narodowego. Wystarczy, że jesteście podłączeni do Wi-Fi. Jest tak dzięki unikalnej aplikacji, którą uruchomiliśmy pod koniec lipca. Mogą z niej korzystać wszyscy klienci Orange, którzy posiadają telefony z Androidem w wersji 5.0 lub wyższej. Jednocześnie, posiadacze wybranych modeli Samsunga, iPhona, LG oraz Sony mają tę usługę wbudowaną w oprogramowanie telefonu. A lista ta będzie się poszerzać. Udoskonalamy także aplikację – dzisiaj weszła jej nowa wersja 1.1. Dzięki zgłoszeniom Klientów wiedzieliśmy, jakie elementy musimy poprawić w pierwszej kolejności. Sprawdźcie sami, tutaj link do aplikacji na Google Play.

Wygląd aplikacji WiFi Calling Orange Polska

WiFi Calling sprawdza się najlepiej to w dwóch przypadkach. Po pierwsze wtedy, gdy jesteście w miejscu, gdzie nie ma zasięgu sieci komórkowej – tam daje możliwość bezproblemowego wykonywania połączeń. Pomocna jest także wtedy, gdy jesteśmy za granicą i nie chcemy korzystać z lokalnej sieci. Oczywiście w całej Unii Europejskiej z „przyległościami” mamy teraz RLAH, jednak poza Europą obowiązują zupełnie inne ceny roamingowe i WiFi Calling może okazać się prawdziwym wybawieniem. Dzięki niemu możemy zadzwonić do Polski w ramach swojego pakietu no-limit. W przypadku klientów prepaid na razie WiFi Calling działa tylko w Polsce. Korzystanie z WiFi Calling jest darmowe i nie wpływa na Wasz pakiet danych.

Spotify Premium przez 6 miesięcy

Jeden z największych serwisów streamingowych w wersji premium jest teraz dostępny przez 6 miesięcy dla każdego, kto zdecyduje się na dowolny z nowych, prostych planów komórkowych w Orange – zarówno nową aktywację, jak przedłużenie umowy. Dlaczego warto? Opowiem na swoim przykładzie. Ostatnio byłem w domku, w górach, który wybrałem głównie dlatego, że nie było tam zasięgu internetu. Do pełni relaksu brakowałoby mi jednak mojej ulubionej muzyki, a ten problem rozwiązałem bardzo prosto – dzięki Spotify Premium. Po prostu pobrałem wcześniej całkiem spory pakiet ulubionych utworów – moich i hmmm… nie tylko. Druga sprawa – reklamy. W wersji premium po prostu ich nie ma. Uwierzcie – niewiele jest rzeczy bardziej irytujacych niż reklama w samym środku płyty „Dark Side of the Moon”, czy innego monumentalnego dzieła. Na nic wtedy najpiękniejsze okoliczności przyrody i odcięcie się od świata – nawet na bezludnej wyspie. Dodam tylko, że Spotify Premium normalnie kosztuje 19,99 zł, więc przez 6 miesięcy będziecie grubo ponad sto złotych do przodu.

„Gdzie jest dziecko?” i „Chroń dzieci w sieci”, czyli coś dla rodziców

Chorń dzieci w sieci - grafika prezentująca aplikację

Czasy się zmieniają, metody wychowawcze również powinny – serio. To już nie tylko kwestia wyboru. Szczególnie, że dzieci dużo lepiej niż rodzice radzą sobie w cyfrowym świecie, a napędzane ciekawością trafiają do tych jego obszarów, które nie są dla nich przeznaczone. Zresztą nie chodzi tylko o świat cyfrowy, bo i w świecie realnym czekają na nie różne pokusy i niebezpieczeństwa. Dlatego również warto posiłkować się nowoczesną technologią by zabezpieczyć dzieci.

Aplikacje są dwie – pierwsza pozwala zlokalizować dziecko, a w ten sposób określić, czy nie oddaliło się od miejsca, w którym powinno w danym momencie przebywać, na przykład szkoły. Pomoże także dziecku szybko skontaktować się z rodzicem czy opiekunem, w przypadku gdyby zgubiło się gdzieś w nieznanym miejscu lub z innego powodu potrzebowało pomocy. Wezwanie SOS jest wysyłane z aplikacji w telefonie dziecka i informuje automatycznie opiekuna o jego aktualnej lokalizacji z dokładnością nawet do 15 m. Do alertu może być dołączone zdjęcie lub video z miejsca, w którym się znajduje. Aplikacja jest darmowa przez pierwsze cztery miesiące po wyborze nowej lub przedłużeniu obecnej umowy. Potem zapłacicie za nią 6,15 zł miesięcznie przez resztę umowy. Oczywiście to tylko jej podstawowemożliwości – więcej dowiecie się tutaj.

O drugiej z aplikacji postanowiłem napisać, choć „gratisem” jest tylko przez 14 dni. „Chroń dzieci w sieci” pozwala kontrolować poczynania dziecka w internecie, co ważne także jeżeli łączy się z nim przez WiFi (nie każdy program to potrafi). Daje możliwość kontrolowania czasu korzystania z internetu, instalowanych aplikacji i odwiedzanych stron. Rodzic zarządza wszystkim z poziomu własnego telefonu, przy pomocy przygotowanej specjalnie dla niego apikacji. Korzystanie z całego systemu kosztuje 8 zł miesięcznie, można nim objąć do 4 urządzeń (i nieskończoną liczbę dzieci), a więcej na ten temat znajdziecie w tekstach: Chroń Dzieci w sieci – nowa aplikacja mobilna, jeszcze więcej wsparcia dla rodziców w salonach Orange oraz Premiera aplikacji Chroń dzieci w sieci.

Nawigacja Orange Optima

Nawigacja Orange jest ciekawą alternatywą dla Map Google. Zapewnia informacje o korkach, zawsze aktualne mapy, pozycje fotoradarów i miejsc kontroli, a także wiedzę o ograniczeniach prędkości. Korzystając z niej nie musicie się obawiać o transfer danych – nie będzie naliczany. O oczywistych oczywistościach jak choćby asystencie pasa ruchu, czy bazie miejsc parkingowych nie będę nawet wspominał. Nawigacje będziecie mieli za 0 zł przez pierwsze 2 miesiące po przedłużeniu swojej dotychczasowej umowy lub przy zakupie nowej aktywacji.

Orange Smart Care

Usługa serwisu telefonu, dzięki której naprawimy Wasz wyświetlacz z aparatem o obudową, gdy przez przypadek wypadnie Wam z rąk i rozbije się czy przez przypadek utopicie go na basenie lub w jeziorze. To nie ubezpieczenie, więc nie zastanawiamy się nad tym, w jakich okolicznościach doszło do uszkodzenia i kto je spowodował. Jeżeli wyświetlacz jest uszkodzony, odbierzemy go od Was i jeśli koszt naprawy nie przekroczy 800 zł, naprawiamy za darmo. Jeżeli naprawa będzie droższa lub do uszkodzenia doszło po raz kolejny i przekroczyliście roczny limit kosztów napraw wynoszący 800 zł – dopłacicie różnice. W dalszym ciągu lepiej zapłacić 8,99 zł miesięcznie (a przez pierwszy miesiąc 0 zł), niż potem, przez chwilę nieuwago stanąć przed tak dużym jednorazowym wydatkiem.

Więcej o usłudze pisałem niedawno na blogu. Zajrzyjcie tam, jeżeli jesteście nią zainteresowani.

P.S. Zdaję sobie sprawę, że WiFi Calling nie działało poprawnie przez ostatni weekend, ale teraz wszystko działa już bez zarzutu.

P.S. 2. … o Netflixie nie wspominając. Ale to za jakiś czas 😉

Udostępnij: Gratisy od Orange, o których (nie)zapominamy