Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

4 czerwca 2018

Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

Po 3  latach od rozpoczęcia inwestycji światłowodowych w zasięgu superszybkiego internetu od Orange Polska jest 160 tys. wrocławskich mieszkań i firm. Właśnie podłączyliśmy  20 tysięcznego klienta korzystającego z tej oferty.

Światłowód Orange jest dostępny niemal w całym mieście i dotarł do co drugiego, wrocławskiego gospodarstwa domowego. Jeszcze w tym roku obejmie kolejnych 30 tys. mieszkań i firm. Światłowód będzie doprowadzany zarówno do bloków, jak domów jednorodzinnych. Inwestycje obejmą dzielnice: Krzyki, Śródmieście, Brochów i Fabryczna.

Orange Światłowód we Wrocławiu - infografika

Dlaczego wrocławianie decydują się na światłowód? To najwyższa jakości dostępu do internetu i oszczędność pieniędzy dzięki konwergentnej ofercie Orange Love. Mają w niej nie tylko szybki internet (600 Mb/s), ale również telewizję w jakości 4K, telefonię mobilną i stacjonarną oraz atrakcyjne telefony w dobrej cenie. Wszystko rozliczane na jednej fakturze, płatne jednym przelewem.

Światłowód doprowadzony bezpośrednio do domu docenią gracze, dla których liczy się każda milisekunda.  Obecnie zainteresowani mogą być nią szczególnie fani futbolu. Od 14 czerwca w Orange TV, bez dodatkowych opłat będzie można oglądać wszystkie mecze mundialu w Rosji na żywo w jakości 4K.

Ze Światłowodu Orange mogą już korzystać mieszkańcy blisko 100 miast w całym kraju, w zasięgu tej sieci jest już ponad 2,7 mln domów, biur i mieszkań. Łącznie w ciągu pięciu lat, od 2016 do 2020 roku, Orange Polska planuje wydać ponad 4 mld zł na budowę światłowodów. Dzięki temu dostęp do superszybkiego internetu uzyska nawet 5 mln w całym kraju.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

Sieć

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

24 lipca 2017

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

Dokładnie tak, nasza drużyna jak huragan przeszła przez eliminacje i wydaje się, że ma olbrzymie szanse na zwycięstwo choćby w grze w Boules, przeciąganiu liny, a jeżeli dopisze szczęście także w Lacrosse i żużlu…

Ok, oczywiście żart.

Boules zostawmy Włochom i Francuzom przeciąganie liny Szwajcarom (ponoć są w tym dobrzy), a jeżeli chodzi o Lacrosse, czy żużel pozostaje nam kibicowanie 😉

Podłączamy światłowód… zawodowo!

Jednak przy okazji World Games 2017 pojawia się dyscyplina, w której jesteśmy bardzo dobrzy – podłączanie światłowodów i przesyłanie po nich bitów na czas i odległość. Nie znajdziecie jej jednak na oficjalnej liście kategorii 10 Światowych Igrzysk Sportowych, w których odbywa się rywalizacja. Nic dziwnego – tę zakończyliśmy już wiele tygodni przed imprezą, tak by na jej otwarcie wszystko było dopięte na ostatni guzik.

Jak się pewnie domyślacie zorganizowanie tak dużej imprezy, z wydarzeniami odbywającymi się w wielu miejscach jednocześnie bez sprawnej sieci telekomunikacyjnej jest niemożliwe. Dlatego ATM SYSTEM, który jest Host Broadcasterem The World Games 2017 wybrał Orange Polska, by zbudował na jej potrzeby niezbędną sieć światłowodową.

Światłowody, światłowody… i jeszcze trochę światłowodów 😉

Składa się ona z dwóch niezależnych połączeń optycznych zapewniających zabezpieczenie na wypadek awarii. Obraz z kamer telewizyjnych oraz wszystkie inne dane przesyłane są dzięki sieci teletransmisyjnej wykorzystującej technologię DWDM/OTN. W tej sieci przygotowano, specjalnie dla potrzeb The World Games 2017, dwa kanały optyczne o możliwości transferu 100 Gb/s, 32  kanały 10 Gb/s oraz dodatkowo zestawiono łącza transmisyjne 10 Gb/s do 14 lokalizacji, w których rozlokowane będą wozy transmisyjne. Jednak to nie wszystko – niezależnie od tego zbudowaliśmy też kilka łączy o mniejszej przepustowości – 1 Gb/s.

Ciekawostka – potrzebujemy jedynie 0,3 milisekundy aby obraz z kamer przesłać łączem transmisyjnym o przepływności 10 Gb/s i długości 60km między siedzibą ATM na Bielanach Wrocławskich,  pełniącą rolę Międzynarodowego Centrum Nadawczego (IBC), a Stadionem Miejskim we Wrocławiu, gdzie odbyła się ceremonia otwarcia TWG 2017. To właśnie możliwości technologii DWDM/OTN.

Właśnie dzięki takiej technologii mamy nadzieję, na złoto… przynajmniej w tej dyscyplinie 😉

10 Światowe Igrzyska Sportowe – The World Games 2017

Gdybyście nie wiedzieli, czym są 10 Światowe Igrzyska Sportowe – The World Games 2017, to najwyższy czas nadrobić wiedzę. W końcu to największe sportowe wydarzenie tego roku w Polsce. Więcej dowiecie się na stronie theworldgames2017.com. Ja mogę polecić Wam mogę wspomniane już Boules i Lacrosse. Szczególnie ten drugi – pierwowzór hokeja, to niesamowity pokaz gry zespołowej i wytrzymałości. Uczestnicy rywalizują także w biegach na orientacje, sumo, plażowej piłce ręcznej, a także licznych innych dyscyplinach, których na klasycznych Igrzyskach Olimpijskich nie uświadczycie.

Udostępnij: Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

Innowacje

Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

6 września 2013

Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

Wakacje się (niestety!) prawie kończą, a dla większości  już skończyły. Czas na powrót do rzeczywistości. Dla tych, którzy planują  od października stawić czoła nowym wyzwaniom przygotowaliśmy niespodziankę. Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu we współpracy z Integrated Solutions, Orange, Cisco, Usability LAB, a także e-Commerce Polska uruchamia właśnie nowy kierunek studiów podyplomowych – „Innowacyjne technologie w sprzedaży i obsłudze klienta”.

Program zajęć obejmuje strategie i praktyczne aspekty budowania i zarządzania e-biznesem. Zajęcia prowadzone są przez praktyków – osoby z udokumentowanymi sukcesami w biznesie. Dodatkowo, nasi eksperci poprowadzą dwa przedmioty: Cloud Computing w praktyce oraz Projektowanie strategii marketingowej i budowanie wartości marki B2B.

Przedstawimy najlepsze praktyki w obszarze wdrażania rozwiązań „z chmury” na bazie przykładu wdrożenia Unified Communications „w chmurze” (UCaaS) w Danone. Oprócz tego przybliżymy słuchaczom aspekty budowania marketingowej przewagi konkurencyjnej w biznesie na przykładzie wprowadzenia przez grupę Orange marki Integrated Solutions na rynek.  Zajęcia będą prowadzone z uwzględnieniem metodologii UCD (User-Centric Design), koncepcji UX (User Experience)  i nowoczesnych narzędzi planowania (m.in. Business Model Canvas). Pomysłodawcą i opiekunem merytorycznym kierunku  jest Jacek Popko, właściciel agencji KKVLAB do której należy marka badawcza Usability LAB. Pozostaje mi tylko zaprosić wszystkich zainteresowanych na WSH!

5eb8d8c987a323a34c4921c4529d76ee3a3

Udostępnij: Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

Wrocław wygrał na Euro 2012

22 czerwca 2012

Wrocław wygrał na Euro 2012

Orange Światłowód we Wrocławiu - infografika

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Wrocław wygrał na Euro 2012

Wrocław powitał Puchar

8 maja 2012

Wrocław powitał Puchar

Stolica Dolnego Śląska była czwartym przystankiem Pucharu Henri Delaunay’a w Polsce. Po Warszawie, Poznaniu i Gdańsku rzęsiście oświetlone trofeum czekające na kolejnego mistrza Starego Kontynentu przez dwa dni cieszyło oczy kibiców właśnie na Wrocławskim rynku.
W eskorcie wrocławskiej straży miejskiej i delegatów UEFA, trofeum wykonane z czystego sreba o masie ośmiu kilogramów, mierzące 60 centrymetrów, z wygrawerowanym logo europejskiej federacji piłkarskiej UEFA oraz listą zwycięzców Euro od 1960 roku, przemierzyło miasto na dachu jednego z pojazdów w uroczystej paradzie. Nad całym przedsięwzięciem czuwali oczywiście Slavek i Slavko – maskotki turnieju.
Po oficjalnej prezentacji w miastach-gospodarzach trofeum Euro 2012 trafi także do Łodzi, Krakowa i Katowic.  Pucharowe tournée w Polsce zakończy się 11 maja, by następnie polecieć na Ukrainę. Czy wróci jeszcze nad Wisłę? Wszystko w rękach Orłów Franciszka Smudy…

0b227855e86e5aeebeb0772dfa573a3f8b0 7e5e2baeb53c7310895c5f3962280058233 d0adff4606bca03ea6d2b857def7851d175 e3ca366035b41080d2771533f01ed747a1d

Udostępnij: Wrocław powitał Puchar