7 listopada 2018

W przyszłości miejskie autobusy będą wykorzystywały naraz kilka technologii geolokalizacji (w tym również sieci urządzeń IoT), co pozwoli określić precyzyjnie w czasie rzeczywistym ich położenie w układzie drogowym. Dzięki temu dostosuje się do nich sygnalizacja świetlna, skracając czas przejazdów. Wrocław oraz Orange Polska podpisały w tej sprawie list intencyjny. Zakłada on także testy drugiej usługi Smart City – Density City Map. Pozwoli ona lepiej zarządzać pracą służb miejskich w najbardziej zatłoczonych miejscach.

Dzisiejszy rozwój miasta oraz potrzeby naszych mieszkańców spowodowały, że priorytetem dla nas stało się usprawnianie komunikacji zbiorowej, aby świadczyła usługi na wysokim poziomie jakości. Szukając nowych rozwiązań w ramach idei Smart City dostrzegliśmy potencjał w łączeniu danych z różnych źródeł w tym również z sieci urządzeń IoT, sieci GSM. Dzisiaj tworzymy wspólnie z firmą Orange rozwiązanie oparte o BigData po to, aby nadawać priorytety dla autobusów oraz wykorzystać dane statystyczne, aby sprawnie zarządzać miastem. Jeżeli te rozwiązania spełnią nasze oczekiwania na pewno wdrożymy je w przestrzeń miasta, co otworzy nowy etap w rozwoju idei Smart City – podkreśla wiceprezydent miasta Maciej Bluj.

– Smart City przestało być ideą, nowoczesne technologie coraz szerzej wkraczają do polskich miast. Zarządzanie organizmem miejskim z wykorzystaniem Internetu Rzeczy i chmury obliczeniowej usprawnia funkcjonowanie miasta i przynosi realne oszczędności zarówno władzom samorządowym jak i mieszkańcom. Orange Polska ma duże doświadczenie we współpracy z samorządami, nasze rozwiązania z powodzeniem działają już w wielu miastach. Dysponujemy siecią przewodową i mobilną w całym kraju, jako pierwszy operator w Polsce dostarczamy otwarte i bezpieczne środowisko SmartIoT, które pozwala budować usługi szyte na miarę – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska

Budowa Smart City wymaga integracji wielu usług. Przedstawiciele władz stolicy Dolnego Śląska i Orange wspólnie opracują plan wdrożenia rozwiązań pozwalających na uczynienie miasta bardziej przyjaznym dla mieszkańców, które następnie będą pilotażowo wdrażane.

Jednym z pierwszych będzie Advanced Bus Location, które jest odpowiedzią na wyzwanie jakim jest sprawne zarządzanie komunikacją miejską, głównie w zakresie zapewnienia płynności ruchu autobusów. Innowacyjna usługa Orange pomoże określić pozycję każdego autobusu w przestrzeni miejskiej. To z kolei pozwoli na zapewnienie płynności przejazdu m.in. poprzez odpowiednie wysterowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach. Takie rozwiązanie zwiększy znacznie efektywność transportu publicznego. Opiera się ona na połączeniu trzech technologii – GPS, sieci mobilnej GSM, WiFi oraz niewielkich urządzeń – beaconów, znajdujących się np. na latarniach ulicznych i wykorzystujących Bluetooth. Pozwalają one bardzo dokładnie wskazać umiejscowienie pojazdu w mieście, a rozwiązanie oparte będzie na systemie SmartIoT dostarczanym przez Orange.

Kolejne rozwiązanie to Density City Map. Dzięki prezentacji na mapie miasta zanonimizowanych i zagregowanych statystyk z sieci mobilnej możliwe będzie określenie najbardziej zatłoczonych miejsc w czasie rzeczywistym. Przełoży się to na większe bezpieczeństwo mieszkańców i lepsze zarządzanie pracą służb miejskich, na przykład w czasie powodzi. Wykorzystywane będą w tym celu dane z sieci 2G i 3G. Sposób gromadzenia danych oraz ich prezentacji w ramach narzędzia Power BI, zapewni pełną prywatność użytkowników sieci.

Orange Polska jest liderem w dziedzinie nowoczesnych rozwiązań opartych na Internecie Rzeczy. Zakres oferowanych usług jest bardzo szeroki. Obejmuje opomiarowanie i zdalny odczyt liczników (m.in. wody), sterowanie oświetleniem ulicznym, inteligentne systemy parkowania, monitoring bezpieczeństwa, lokalizowanie osób i mienia, unikatowe rozwiązania bike sharingu, inteligentne ławki z WiFi i ładowaniem urządzeń, aż po inteligentne pojemniki na odpady informujące o stopniu zapełnienia.

Artur Wawrzyniak

Kierownik Projektu
tel. 704 332 794
artur.wawrzyniak@um.wroc.pl

Udostępnij: Autobusy we Wrocławiu będą miały zielone światło dzięki IoT od Orange. Podpisano porozumienie z władzami miasta

Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

4 czerwca 2018

Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

Po 3  latach od rozpoczęcia inwestycji światłowodowych w zasięgu superszybkiego internetu od Orange Polska jest 160 tys. wrocławskich mieszkań i firm. Właśnie podłączyliśmy  20 tysięcznego klienta korzystającego z tej oferty.

Światłowód Orange jest dostępny niemal w całym mieście i dotarł do co drugiego, wrocławskiego gospodarstwa domowego. Jeszcze w tym roku obejmie kolejnych 30 tys. mieszkań i firm. Światłowód będzie doprowadzany zarówno do bloków, jak domów jednorodzinnych. Inwestycje obejmą dzielnice: Krzyki, Śródmieście, Brochów i Fabryczna.

Orange Światłowód we Wrocławiu - infografika

Dlaczego wrocławianie decydują się na światłowód? To najwyższa jakości dostępu do internetu i oszczędność pieniędzy dzięki konwergentnej ofercie Orange Love. Mają w niej nie tylko szybki internet (600 Mb/s), ale również telewizję w jakości 4K, telefonię mobilną i stacjonarną oraz atrakcyjne telefony w dobrej cenie. Wszystko rozliczane na jednej fakturze, płatne jednym przelewem.

Światłowód doprowadzony bezpośrednio do domu docenią gracze, dla których liczy się każda milisekunda.  Obecnie zainteresowani mogą być nią szczególnie fani futbolu. Od 14 czerwca w Orange TV, bez dodatkowych opłat będzie można oglądać wszystkie mecze mundialu w Rosji na żywo w jakości 4K.

Ze Światłowodu Orange mogą już korzystać mieszkańcy blisko 100 miast w całym kraju, w zasięgu tej sieci jest już ponad 2,7 mln domów, biur i mieszkań. Łącznie w ciągu pięciu lat, od 2016 do 2020 roku, Orange Polska planuje wydać ponad 4 mld zł na budowę światłowodów. Dzięki temu dostęp do superszybkiego internetu uzyska nawet 5 mln w całym kraju.

Udostępnij: Orange Polska inwestuje w światłowodowy Wrocław

Sieć

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

24 lipca 2017

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

Dokładnie tak, nasza drużyna jak huragan przeszła przez eliminacje i wydaje się, że ma olbrzymie szanse na zwycięstwo choćby w grze w Boules, przeciąganiu liny, a jeżeli dopisze szczęście także w Lacrosse i żużlu…

Ok, oczywiście żart.

Boules zostawmy Włochom i Francuzom przeciąganie liny Szwajcarom (ponoć są w tym dobrzy), a jeżeli chodzi o Lacrosse, czy żużel pozostaje nam kibicowanie 😉

Podłączamy światłowód… zawodowo!

Jednak przy okazji World Games 2017 pojawia się dyscyplina, w której jesteśmy bardzo dobrzy – podłączanie światłowodów i przesyłanie po nich bitów na czas i odległość. Nie znajdziecie jej jednak na oficjalnej liście kategorii 10 Światowych Igrzysk Sportowych, w których odbywa się rywalizacja. Nic dziwnego – tę zakończyliśmy już wiele tygodni przed imprezą, tak by na jej otwarcie wszystko było dopięte na ostatni guzik.

Udostępnij: Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

Innowacje

Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

6 września 2013

Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

Wakacje się (niestety!) prawie kończą, a dla większości  już skończyły. Czas na powrót do rzeczywistości. Dla tych, którzy planują  od października stawić czoła nowym wyzwaniom przygotowaliśmy niespodziankę. Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu we współpracy z Integrated Solutions, Orange, Cisco, Usability LAB, a także e-Commerce Polska uruchamia właśnie nowy kierunek studiów podyplomowych – „Innowacyjne technologie w sprzedaży i obsłudze klienta”.

Program zajęć obejmuje strategie i praktyczne aspekty budowania i zarządzania e-biznesem. Zajęcia prowadzone są przez praktyków – osoby z udokumentowanymi sukcesami w biznesie. Dodatkowo, nasi eksperci poprowadzą dwa przedmioty: Cloud Computing w praktyce oraz Projektowanie strategii marketingowej i budowanie wartości marki B2B.

Przedstawimy najlepsze praktyki w obszarze wdrażania rozwiązań „z chmury” na bazie przykładu wdrożenia Unified Communications „w chmurze” (UCaaS) w Danone. Oprócz tego przybliżymy słuchaczom aspekty budowania marketingowej przewagi konkurencyjnej w biznesie na przykładzie wprowadzenia przez grupę Orange marki Integrated Solutions na rynek.  Zajęcia będą prowadzone z uwzględnieniem metodologii UCD (User-Centric Design), koncepcji UX (User Experience)  i nowoczesnych narzędzi planowania (m.in. Business Model Canvas). Pomysłodawcą i opiekunem merytorycznym kierunku  jest Jacek Popko, właściciel agencji KKVLAB do której należy marka badawcza Usability LAB. Pozostaje mi tylko zaprosić wszystkich zainteresowanych na WSH!

5eb8d8c987a323a34c4921c4529d76ee3a3

Udostępnij: Zapraszamy na studia podyplomowe do Wrocławia.

Wrocław wygrał na Euro 2012

22 czerwca 2012