Zielony Operator

Zielona energia w Data Center w Łodzi

21 października 2022

Zielona energia w Data Center w Łodzi

Trwa „zazielenianie” najważniejszych obiektów sieciowych Orange. Właśnie uruchomiliśmy instalacje fotowoltaiczne w Centrum Przetwarzania Danych w Łodzi o mocy 370 kWp. To pozwoli na pokrycie ok. 2% rocznego zapotrzebowania na energię całego obiektu.

W Łodzi maksymalnie wykorzystaliśmy potencjał lokalizacji. Instalacja składa się z dwóch części: gruntowej i dachowej. Panele pracują od ubiegłego tygodnia. W pierwszych dwóch dniach działania instalacja wyprodukowała 3,2 MWh energii elektrycznej. Docelowo pozwoli na wyprodukowanie 350 MWh zielonej energii rocznie.

To największa instalacja w Orange Polska zbudowana w modelu dzierżawy. Umowę ze spółką Green Mobile Polska podpisaliśmy na 20 lat. Taki model współpracy pozwala na oszczędzanie na energii od pierwszego dnia uruchomienia, bez ponoszenia dużych nakładów inwestycyjnych. Ważne jest także, że wykorzystujemy czystą energię bezpośrednio w naszej infrastrukturze sieciowej.

Takie inwestycje pozwalają efektywniej zarządzać potrzebami energetycznymi firmy w połączeniu z dbałością o ochronę środowiska. Dlatego pozyskiwanie kolejnych źródeł odnawialnej energii jest dla nas tak istotne.

Przy okazji przypomnę, że kilka tygodni temu podpisaliśmy umowę na podobne rozwiązanie dla Warsaw Data Hub

Mediateka

Udostępnij: Zielona energia w Data Center w Łodzi

Zielony Operator

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

8 stycznia 2021

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

Nowy rok przynosi energię i chęć do zmian, dlatego chętniej podejmujemy postanowienia. Pośród tych osobistych warto pomyśleć o takich, dzięki którym zadbamy o los naszej planety. Przygotowałam listę kilku „eko-porad”, które możecie wpisać na swoją zieloną listę.

Oto moje propozycje postanowień zgodnie z zasadą 6R, dzięki którym my staniemy się bardziej świadomymi konsumentami i zyska na tym kondycja naszej planety. Wybierzcie z nich coś dla siebie, bo każdy gest ma znaczenie:

1. Rethink czyli przemyśl. Przemyślane zakupy nie tylko oszczędzą nasz portfel, ale i środowisko. Bądź świadomym konsumentem. Kupując produkty czy urządzenia warto przyjrzeć się, w jaki sposób powstają. Dzięki przemyślanemu projektowi łatwiej podlegają recyklingowi, zawierają mniej materiałów użytych do produkcji lub surowiec z odpowiedzialnych źródeł. Czytaj etykiety – certyfikacja ma znaczenie.
  2. Refuse czyli odmawiaj. Koniec plastikowych jednorazówek coraz bliżej, ale pamiętaj, że produkcja i wykorzystywanie innych, nietrwałych przedmiotów to dla środowiska obciążenie. Dlatego warto zmienić podejście i nosić ze sobą np. siatkę wielorazowego użytku na zakupy, korzystać z własnej wielorazowej słomki czy kubka, albo nie przyjmować darmowego gadżetu, który nie jest nam potrzebny.
  3. Reduce czyli ogranicz. Tu działa prosta zasada. Mniej przedmiotów to mniej odpadów. To ile kupujemy ma wpływ na to, ile surowców, energii i wody jest zużywane, a zasobów tej ostatniej jest coraz mniej. Koniec z marnowaniem żywności. Rozważ ograniczenie spożycia mięsa – jego produkcja oraz nabiału to aż 15 % emisji gazów cieplarnianych. Sposobem na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery jest też zmiana sposobów podróżowania – bezemisyjnie lub transportem współdzielonym. I choć dziś brak podróży to wymuszona okoliczność, warto o niej pamiętać w przyszłości planując np. wakacyjną wycieczkę.
  4. Reuse czyli używaj ponownie. Skoro zostało coś wyprodukowane to ważne jest aby pozostało w użyciu jak najdłużej. Dobrym zwyczajem jest bezgotówkowa wymiana przedmiotów niepotrzebnych już właścicielom: ubrań, książek lub zabawek. A może masz nadal sprawny, ale niepotrzebny telefon? Przekaż go dalej komuś, kto potrzebuje. Albo odsprzedaj w salonie Orange. Dasz mu drugie życie.
  5. Repair czyli naprawiaj. Staraj się nie wyrzucać od razu tego, co się zepsuło. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu naprawa sprzętów domowych, butów czy ubrań było normą. Coraz więcej jest miejsc i usług, dzięki którym naprawisz swoje urządzenie. To oznacza mniejsze emisje, niż produkcja nowego urządzenia.
  6. Recycle czyli przekazuj do recyklingu. Segregacja zmniejsza ilość śmieci na składowiskach i zwiększa poziom odzysku i recyklingu surowców wtórnych, jak plastik czy papier. Recykling zużytych urządzeń takich jak np. telefon to redukcja emisji CO2, bezpieczne zagospodarowanie odpadów niebezpiecznych i zamknięcie obiegu cennych metali szlachetnych. Warto o to zadbać, a to prosty gest.

Postanowienia noworoczne nie muszą być pobożnymi życzeniami, o których zapominamy po kilku tygodniach. Aby udało się je zrealizować warto przemyśleć szczegóły i przygotować plan, którego będziemy się trzymać.

W Orange też mamy plan i zobowiązanie, którego się podjęliśmy. Do 2040 chcemy osiągnąć neutralność klimatyczną netto czyli dziesięć lat wcześniej, niż rekomenduje to międzynarodowa organizacja operatorów telekomunikacyjnych GSMA, czy Unia Europejska.

Chcemy to osiągnąć przy jednoczesnym zwiększaniu udziału energii odnawialnej w strukturze energetycznej. Krok po kroku realizujemy nasz plan i od tego roku 10% naszej energii będzie pochodziło z farm wiatrowych. Konsekwentnie wdrażamy też działania, dzięki którym dajemy drugie życie urządzeniom.

#OrangeGoesGreen

Udostępnij: Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

Orange Polska inwestuje w zieloną energię

29 maja 2020

Orange Polska inwestuje w zieloną energię

Dwie nowe farmy wiatrowe powstaną wkrótce aby dostarczać czystą energię na potrzeby działania sieci Orange Polska. Inwestycja zaspokoi niemal 10% zapotrzebowania energetycznego operatora. Od maja z zielonego prądu mogą też korzystać klienci Orange Energia.

Dwie nowe instalacje powstaną do końca 2020 roku w okolicach Poznania. Łącznie dostarczą 50 GWh rocznie na potrzeby działalności Orange Polska. Energia wyprodukowana przez powstające instalacje pozwoliłaby przesłać użytkownikom komórek 265 petabajtów danych. To pierwsza na polskim rynku umowa, w której stronami są bezpośrednio producent i ostateczny odbiorca zielonej energii, a energia jest dostarczana bezpośrednio do wielu rozproszonych punktów. Prąd z nowych wiatraków popłynie do 18 tys. obiektów w infrastrukturze Orange, takich jak stacje bazowe telefonii mobilnej czy szafy dostępowe znajdujące się na ulicach miast. Inwestycję zrealizuje firma WPD.

Orange Polska od lat realizuje szereg inicjatyw zmierzających do ograniczenia zużycia energii oraz śladu węglowego. W ciągu pięciu lat ilość energii potrzebnej do przesłania 1 gigabajta danych w sieci mobilnej operatora zmniejszyła się ośmiokrotnie. Dziś przetransferowanie 1 GB w tej sieci pochłania tyle samo energii, co zagotowanie w czajniku elektrycznym 2 litrów wody. Orange rozbudowuje też światłowodową sieć stacjonarnego dostępu do internetu, która jest nawet pięciokrotnie bardziej efektywna energetycznie niż starsze technologie.

Zielona energia popłynie też do klientów Orange

Orange wprowadza czystą energię nie tylko na potrzeby swojej działalności – od maja ze specjalnej, zielonej oferty Orange Energia mogą korzystać również klienci indywidualni i biznesowi. Operator gwarantuje, że prąd dostarczany do ich domów lub firm pochodzi w 100% z odnawialnych źródeł energii. Klienci indywidualni mają do wyboru dwa promocyjne pakiety: komfort lub wygoda. W każdym z nich otrzymują gwarancję ceny do końca 2020 roku oraz bezpłatną pomoc fachowców w przypadku awarii instalacji lub sprzętów domowych, np. AGD, RTV czy PC. Klienci biznesowi mogą skorzystać z zielonej oferty, która poza czystym prądem gwarantuje stałą cenę prądu przez 2 lata i 500 zł bonusu na usługi mobilne lub smartfon. Propozycje te są już dostępne w zdalnych kanałach sprzedaży a od 1 czerwca będzie można zamówić je także w salonach Orange Polska.

******

Orange Polska dostrzega znaczącą rolę firm technologicznych w walce ze zmianami klimatu. Dlatego firma podejmuje działania na rzecz ograniczania emisji dwutlenku węgla, inwestuje w odnawialne źródła energii oraz wdraża zasady gospodarki obiegu zamkniętego, zarówno w odniesieniu do działań wewnętrznych, jak i w propozycjach kierowanych do klientów, np. skupując używane telefony.

Udostępnij: Orange Polska inwestuje w zieloną energię