;

Dla babci i dziadka nie tylko od święta (1)

Monika Kulik

19 stycznia 2023

Dla babci i dziadka nie tylko od święta

Niedługo Dzień Babci i Dzień Dziadka. Zachęcamy, aby pomyśleć o cyfrowych prezentach dla naszych starszych bliskich i zadbania o ich potrzeby oraz komfort nie tylko od święta. W Orange doceniamy tę grupę klientów, dlatego po raz kolejny podaliśmy się sprawdzianowi jakości naszych działań. A w aplikacji Mój Orange właśnie zaproponowaliśmy rabat na usługi dostępne w SeniorApp.

Certyfikat OK senior

Staramy się, aby nasze usługi i obsługa były dostępne dla wszystkich klientów, niezależnie od ich wieku czy sprawności. Dla osób starszych mamy dedykowanych doradców na infolinii, przyjazną i wygodną przestrzeń w salonach. Oferujemy podsumowanie spotkania z doradcą w formie notatki oraz dokumenty i faktury z większą czcionką.

Potwierdzeniem tego, że rozumiemy potrzeby i wymagania seniorów jest certyfikat OK Senior, który mamy od 2018 roku. W grudniu 2022 roku po raz kolejny pozytywnie przeszliśmy certyfikację. Audyt OK Senior obejmował wizyty „tajemniczych” klientów w wieku senioralnym w naszych salonach, kontakty przez infolinię oraz sprawdzenie procedur stosowanych w firmie m.in. poprzez wywiady audytorów z pracownikami obsługi i sprzedaży. Po raz kolejny nasze salony i infolinia przeszły pozytywnie ten test.

Przyznany Certyfikat OK Senior potwierdza, że nasza obsługa, zarówno na infolinii jak i w salonach jest:

• bezpieczna – spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa dla Klienta 65+,
  • zrozumiała – jest łatwa w odbiorze dla osób starszych,
  • potrzebna – odpowiada na rzeczywiste potrzeby osób starszych,
  • przystępna – jest łatwo dostępna dla zainteresowanych.

Certyfikat przyznawany jest przez Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej

Jak napisał  nam jeden z audytorów seniorów „Firma stara się o jakość. Jakość zawsze zwycięży i zwyciężać będzie. Chciałbym mieć coś, co ma najlepsza jakość i warto czasami o taką jakość powalczyć.”

Mój Orange dla seniora

Staramy się też zachęcać seniorów do korzystania z aplikacji mój Orange. Na stronie www.orange.pl/dlaseniora mamy  film Orange Experta dla seniora o tym, jak zainstalować i korzystać z tej aplikacji. Obejrzało go już ponad 27 tysięcy osób.

Dzięki Mój Orange można zarządzać swoimi usługami a także skorzystać z ofert specjalnych. W tym tygodniu mamy niespodziankę dla seniorów – w ramach Śród z Mój Orange mogą skorzystać z rabatu 20% na usługi dostępne w aplikacji SeniorApp.

SeniorApp to aplikacja, która została stworzona z myślą o starszych osobach, które potrzebuję pomocy w niektórych zadaniach czy czynnościach dnia codziennego. A także dla ich opiekunów, którzy z uwagi na odległość nie mogą pomóc swoim bliskim. Poprzez aplikację SeniorApp taką pomoc seniorzy mogą znaleźć w swoim otoczeniu – dzięki osobom, które za niewielką opłatą zgodzą się umyć okna, zrobić zakupy albo pomóc w jakich technicznych sprawcach. Co ważne są to osoby sprawdzone, a co za tym idzie kontakt z nimi jest bezpieczny dla starszych osób.

Misją startupu SeniorApp, który przygotował aplikację jest „stworzenie narzędzia spełniającego oczekiwania ludzi wymagających wsparcia, ich bliskich oraz tych, którzy takiej pomocy chcą udzielić”. Mam nadzieję, ze dzięki nam więcej seniorów i ich bliskich dowie się o niej i z niej skorzysta. Zapraszamy.

Kod rabatowy jest dostępny jest w aplikacji Mój Orange do 24 stycznia w miastach, w których SeniorApp świadczy swoje usługi. Można go wykorzystać w aplikacji SeniorApp do 1 lutego.

Udostępnij: Dla babci i dziadka nie tylko od święta

pablo_ck 22:12 19-01-2023
    Mhm...ciekawa aplikacja i projekt. Jestem ciekawy jakie będzie zainteresowanie takiego typu usługami. Ponad 70% seniorów w Polsce "zaciska pasa" i żyje bardzo skromnie, czy w obecnej chwili, tj. galopujących cen będzie ich stać na takie usługi? Fajnie byłoby gdyby było tych ludzi stać na takie usługi, ale mam wątpliwości czy ten projekt przyniesie zakładany przez twórców zysk.

Innowacje

„Wszyscy ludzie strategii” – Anna Kowalska (1)

Wojtek Jabczyński

19 stycznia 2023

„Wszyscy ludzie strategii” – Anna Kowalska

Kontynuujemy drugi sezon cyklu wideo „Wszyscy ludzie strategii”, w którym przedstawiam ekspertki i ekspertów Orange Polska w kontekście strategii .Grow. Do kolejnego odcinka zaprosiłem Annę Kowalską, naszą ekspertkę od platform cyfrowych. Opowiada w jaki sposób uruchomiamy usługi i funkcjonalności w… jeden dzień oraz o tym, że dzięki platformom cyfrowym nie ma odpowiedzi „nie da się”. Dowiecie się też trochę o zamiłowani Ani do marvelowskich bohaterów.

Udostępnij: „Wszyscy ludzie strategii” – Anna Kowalska

pablo_ck 22:06 19-01-2023
    Fajny wywiad. Kolejna mega pozytywnie "zakręcona" osobowość 💪 Szanuje ludzi z pasją. Chociaż co do nowości to.....jakoś co raz mniej do mnie przemawiają. Przywiązanie do OFnK i POPa jest chyba nie do przełamania. Chociaż....20 lat bez mała szukam tego swojego wyjątkowego numeru ("złotego”) i jeszcze go nie znalazłem 😜🤪 Pamiętam jak kiedyś była edycja starterów Orange Go że złotymi numerami i że ja wtedy nie skusiłem się na zakup takiego numeru.....żałuj bracie, żałuj 😜

;

Dzień Bezpiecznego Internetu 2023 (1)

Tosia Bojanowska

18 stycznia 2023

Dzień Bezpiecznego Internetu 2023

Zapisz się na konferencję Dnia Bezpiecznego Internetu #DBI2023. Wystąpienia ekspertów i ekspertek, najnowsze badania, trendy, wiedza o możliwościach i zagrożeniach cyfrowego świata. Fundacja Orange partnerem głównym i organizatorem jednego z webinarów. Na konferencji wystąpi Aldona Rumińska-Szalska, laureatka naszego konkursu Nauczyciel Jutr@.

Już we wtorek, 7 lutego, obchodzimy Dzień Bezpiecznego Internetu (#DBI2023). To dobra okazja do refleksji na temat naszych cyfrowych nawyków, bezpieczeństwa naszych dzieci, ale także do spotkań z ekspertami i ekspertkami, które są na bieżąco w temacie najnowszych badań, trendów, nowych zjawisk, możliwości i zagrożeń. To także szereg opcji na aktywności każdej i każdego z nas. DBI to czas mówienia nie tylko o ryzykach związanych z rozwojem cyfrowym, ale i o wartościowej stronie tego rozwoju.

DBI 2023

W tegorocznym programie:

• Gala DBI 2023 (konferencja stacjonarna w Warszawie, transmitowana online)
  • seria webinarów, lekcji online, do których dołączyć mogą placówki edukacyjne, w tym szkoły, biblioteki, domy kultury czy świetlice
  • lokalne inicjatywy edukacyjne, które może zorganizować praktycznie każdy
  • i konkurs na najlepszą z nich w roku 2023.

Gala DBI

To konferencja dla środowiska nauczycielskiego, pedagogicznego, dla rodziców i wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami bezpieczeństwa w sieci i edukacji cyfrowej.  Cały program znajdziecie na stronie DBI. Tutaj też możecie zapisać się na wydarzenie – stacjonarne w Warszawie (limit 600 miejsc) lub na transmisję online.

Tematy tegorocznych wystąpień? Myślę, że mogą naprawdę zachęcić Was do udziału. To między innymi:

• Wpływ mediów społecznościowych i gier komputerowych na rozwój mózgu adolescentów,
  • Trzy pokolenia w internecie – wzajemny rozwój.
  • Mikropłatności, superokazje i megapromocje – świat internetu okiem psychologa społecznego (i innych oszustów).
  • Sztuczna inteligencja a prawdziwa edukacja.

Wśród prelegentów i prelegentek m.in Anna Rywczyńska z NASK, dr Szymon Wójcik z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, Petros Psyllos, elektronik, informatyk, uznany przez MIT Review za jednego z 10 najzdolniejszych młodych wynalazców w Polsce, Kira Suchobojczenko założycielka Międzynarodowego Ruchu Latających Plecaczków i pomysłodawczyni Międzynarodowego Dnia Plecaka, prof. SWPS dr hab. Tomasz Grzyb, prof. UAM dr hab. Jacek Pyżalski, dr Ilona Kotlewska, neurobiolożka, neuropsycholożka, doktorka nauk biologicznych.

Swoje wystąpienie na konferencji wygłosi też Aldona Rumińska-Szalska – wyróżniona tytułem Nauczycielka Jutr@ 2022. To nauczycielka współorganizująca proces kształcenia w SP z Oddziałami Integracyjnymi nr 105 w Krakowie, autorka scenariuszy zajęć i projektów edukacyjnych o tematyce ekologicznej, senioralnej, przedsiębiorczej, historycznej, religijnej, prozdrowotnej i wolontaryjnej – nagradzanych w ogólnopolskich konkursach.

Webinary i inicjatywy lokalne

DBI to co prawda zawsze pierwszy wtorek lutego. Ale program obejmuje też długą listę ciekawych webinarów organizowanych aż do marca. Wśród nich webinar z udziałem Krzysztofa Kosińskiego i Moniki Wrońskiej z Fundacji Orange, którzy już 14 lutego opowiedzą o możliwościach edukacji cyfrowej w szkole podstawowej.

Gorąco zachęcamy też szkoły, organizacje pozarządowe, firmy i osoby prywatne do organizowania lokalnych inicjatyw na rzecz bezpieczeństwa dzieci w internecie. To mogą być warsztaty, konkursy, happeningi. Ważne, aby niosły edukacyjny przekaz. Można realizować je wg własnych pomysłów lub skorzystać z inspiracji przygotowanych przez organizatorów W ostatnich latach w całej Polsce toczyło się nawet 5 tysięcy takich akcji!

Każda placówka, która zarejestruje swoją inicjatywę, będzie mogła wziąć udział w konkursie na najciekawszą i wygrać nagrody.

Organizatorem DBI w Polsce jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), w którego skład wchodzi NASK i Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę. Głównym partnerem jest nasza Fundacja Orange. To międzynarodowe święto zainicjowane przez Komisję Europejską.

A jak tam nawyki cyfrowe Polek i Polaków?

A skoro o bezpiecznym internecie mowa, to jeszcze drobna zapowiedź. Wkrótce dowiemy się więcej o stanie higieny cyfrowej Polek i Polaków. Czy potrafią zauważyć, gdy korzystanie z internetu i technologii wywołuje w nich napięcie lub dyskomfort? Czy świadomie dobierają treści, które chcą widzieć i unikają tych, które mogą na nich źle wpływać? Czy faktycznie zasypiają ze smartfonem na poduszce? Czy dbają o zabezpieczenia, czy czyszczą swoje urządzenia?

Już w marcu poznamy odpowiedzi na te pytania. Bo wraz z Instytutem Cyfrowego Obywatelstwa zadaliśmy je dorosłym internautom w ramach I Ogólnopolskiego Badania Higieny Cyfrowej. Aktualnie zespół badawczy pracuje nad raportem z badania.

Patronat honorowy nad projektem objęła Komisja Europejska w Polsce, Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Komitet Dialogu Społecznego KIG. Przyznam się Wam, że nie mogę doczekać się wniosków z tego badania.

Udostępnij: Dzień Bezpiecznego Internetu 2023

pablo_ck 22:19 19-01-2023
    Bardzo ciekawa tematyka warsztatów. Ciekawy jestem w szczególności spotkania nt.: Sztuczna inteligencja a prawdziwa edukacja. Myślę że prawdziwego, dobrego, sumiennego nauczyciela nigdy nie zastąpi IT.