;

Nowa oferta Neostrady w zderegulowanych gminach (0)

Wojtek Jabczyński

17 października 2014

Nowa oferta Neostrady w zderegulowanych gminach

Dziesięć dni temu UKE zdecydował o deregulacji rynku szerokopasmowego internetu w 76 gminach. Od razu zapowiedzieliśmy, że na tych terenach szybko pojawi się nowa oferta Neostrady, dzięki której będziemy mogli skuteczniej rywalizować z konkurencją, głównie kablówkami. Od dziś możecie już z niej skorzystać. Oferta jest dostępna w salonach i sklepie internetowym po podaniu swojego kodu pocztowego. W tzw. Geopromocji proponujemy Wam jedną, niższą opłatę abonamentową – 39,90 zł miesięcznie – dla wszystkich opcji prędkości Neostrady (do 10, 20 i 80 Mb/s). Ponadto obniżyliśmy ceny pakietów usług. FunPack, czyli Neostrada z telewizją i telefonem jest za 59,90 zł miesięcznie. Dodatkowo użytkownicy korzystający z abonamentowych usług mobilnych Orange Polska – przy zakupie FunPacka – mogą otrzymać, co najmniej 25 zł rabatu w ramach oferty Orange Open. Listę gmin na terenie, których dostępna jest Geopromocja, znajdziecie tutaj. Są to m.in.: Warszawa, Wrocław, Katowice, Lublin, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Płock, Zielona Góra, Lubin, Legnica, Szczecin, Sopot i Gdynia. Klienci mieszkający na terenie zderegulowanych gmin mogą skorzystać także z naszych promocyjnych ofert, dostępnych na terenie całego kraju. Mam na myśli m.in. Internet Tu i Tam, czyli konwergentny pakiet Neostrady z internetem mobilnym, czy Neostradę z tabletem lub mobilnym routerem po 1 zł. Z kolei Ci z Was, którzy prócz usługi potrzebują akcesoriów, mają możliwość wyboru za złotówkę jednego z 5 gadżetów: tabletu, drukarki, dysku zewnętrznego, słuchawek lub nawigacji samochodowej. Jednym zdaniem – macie sporo opcji do wyboru. Szczegóły Geopromocji znajdziecie tutaj.

594ebdaf7b6cbf6b1d7a7c053f71de87860

Udostępnij: Nowa oferta Neostrady w zderegulowanych gminach
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

;

##Superkoderzy w Miasteczku Orange (0)

Monika Kulik

16 października 2014

##Superkoderzy w Miasteczku Orange

Czy można uczyć się programowania i świetnie się bawić?  Projekt #SuperKoderzy, który realizuje Orange pokazuje, że tak.
Aby zachęcić młodych ludzi do zapoznania się z podstawami kodowania oraz rozwijania kreatywności i umiejętności logicznego myślenia, zaprosiliśmy dzieci w wieku 11-13 lat, aby wspólnie z  rówieśnikami z Francji, Rumunii, Hiszpanii stworzyli animowane aplikacje przy pomocy narzędzia Scratch. Po zajęciach praktycznych, podczas videokonferencji z przedstawicielami z innych krajów, prezentowali efekty swojej pracy i podzielili się wrażeniami z pierwszych kroków w świcie programowania.

Naszymi „superkoderami” były dzieci z najaktywniejszych cyfrowo Pracowni Orange: z Czarnego, Firleja, Niedrzwicy Dużej, Czerniejowa i Tarnowskiej Woli. Zajęcia poprowadzili trenerzy z Fundacji CoderDojo. W kolejnym etapie projektu trenerzy odwiedzą dzieci w Pracowniach, aby wspierać je w dalszym pogłębianiu umiejętności kodowania.

Akcja #SuperKoderzy wpisuje się w Europejski Tydzień Kodowania (11-17 października), podczas którego miliony Europejczyków w ramach oddolnych inicjatyw poznają podstawy programowania. Autorem pomysłu na skalę światową jest grupa młodych doradców ds. agendy cyfrowej przy Komisarz Neelie Kroes.

A jak było – zobaczcie sami:

Udostępnij: ##Superkoderzy w Miasteczku Orange
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Groźna Muszla i wściekły Pudel (0)

Michał Rosiak

16 października 2014

Groźna Muszla i wściekły Pudel

O podatności ShellShock, dotykającej popularną Unixową powłokę Bash słychać już od jakiegoś czasu, nie jest to więc nowość, tym niemniej warto przyjrzeć się zamieszczonej tutaj szczegółowej analizie, przygotowanej przez ekspertów CERT Orange Polska.

A przy okazji parę słów o Pudlu, czyli groźnej podatności w SSL, dla tych, którzy nie czytają stricte bezpieczniackich serwisów 😉

Pudel, czyli Poodle to akronim od Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption – a oznacza groźną lukę w protokole SSL, odpowiedzialnym za szyfrowanie danych między serwerami i pozwalającą na rozszyfrowanie transmisji. Przed atakami, wykorzystującymi podatność, zabezpieczymy się wyłączając wsparcie dla protokołu SSLv3 (np.  w przeglądarce Internet Explorer można to zrobić w Panelu Sterowania, wybierając Opcje internetowe, a następnie w zakładce Zaawansowane odznaczyć „Użyj SSl 3.0”), bądź wyłączając wsparcie Javascript. Należy również pamiętać o aktualizacji przeglądarki.

Nie zawsze przeglądarka korzysta ze starszego protokołu, tym niemniej jeśli najsłabszy możliwy protokół nie jest jasno zdefiniowany, może być podatna na atak. Zagrożenie jest znacznie większe, gdy korzystamy z publicznych i niezaufanych sieci.

Udostępnij: Groźna Muszla i wściekły Pudel
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę