Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

22 maja 2018

Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

Orange Polska zawarł porozumienie z T-Mobile, które pozwoli lepiej wykorzystać dostępne zasoby pasma radiowego i zwiększyć pojemność sieci LTE 4G o blisko 40 proc. do roku 2020. Ponadto firma będzie dalej zwiększać i rozbudowywać stacje bazowe. Dzięki temu klienci będą mogli bardziej komfortowo korzystać z mobilnego internetu.

Transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w 2017 roku podwoił się. Za większość wzrostu odpowiada sieć 4G LTE – transfer zwiększył w tym czasie ponad trzykrotnie , a trend ten utrzymywał się także w pierwszym kwartale 2018 r, gdy wzrost rok do roku był dwukrotny. Ponieważ znaczące ilości częstotliwości nadal są przeznaczone do obsługi starszych technologii – 2G i 3G, Orange Polska zdecydował, że prócz budowy nowych stacji i rozbudowy sieci 4G LTE w oparciu o wygrane w aukcji pasma 800 MHz i 2600 MHz, przeprowadzi również optymalizację wykorzystania zasobów częstotliwości.

Wykres przedstawiający transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w technologiach 3G i 4G

Wykres – transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w latach 2015 – 2017

Pierwsza ze zmian obejmuje zamianę wykorzystywanych wspólnie z T-Mobile 15 MHz w częstotliwości 1800 MHz na dwie niezależne nośne po 10 MHz. Pozwoli to w krótkim czasie zwiększyć pojemność sieci 4G LTE w tym paśmie o  około 1/3. Drugim elementem optymalizacji będzie uruchomienie LTE  w paśmie 2100 MHz. Orange Polska przeznaczy na to 10 MHz wykorzystywanych do tej pory przez sieć 3G.

Nowa aranżacja częstotliwości przez Orange Polska i T-Mobile w 4G.Obydwie zmiany umożliwią agregację nawet czterech tzw. pasm nośnych, co przełoży się na pojemność sieci i wyższą prędkość transferu. Łączna ilość pasma jaką firma przeznacza na usługi LTE wzrośnie do 45 MHz. Jednocześnie, by utrzymać jakość sieci 3G, wykorzystywane wspólnie z T-Mobile 4,2 MHz na usługi UMTS900 także zostaną zamienione na dwie niezależne nośne o szerokości 4,2 MHz.

Zmiana w wykorzystaniu pasma w częstotliwości 900 MHz nastąpi do końca 2018 r., natomiast w częstotliwości 1800 – do 2019-2020 r.

Porozumienie z T-Mobile nie oznacza zakończenia współpracy w ramach Networks!, a jedynie odejście od współpracy w modelu współkorzystania pasma (tzw. MOCN, ang. Multi-Operator Core Network). Operatorzy nadal będą współdzielić infrastrukturę (dostęp do sieci radiowej) w modelu MoRAN (ang. Mobile Operator Radio Access Network). Klienci nie stracą więc dostępu do stacji bazowych, lecz będą korzystać z lepszej jakości sieci.

Więcej informacji na temat form współpracy międzyoperatorskiej w zakresie współdzielenia sieci.

Zmiany w wykorzystaniu pasma wpisują się w konsekwentnie realizowany proces rozbudowy i zwiększania pojemności sieci mobilnej. W 2017 r. liczba stacji bazowych z 4G LTE, z których mogą korzystać klienci Orange Polska przekroczyła 10 tys., a liczba stacji bazowych obsługujących agregację pasm 4G LTE sięgnęła blisko 4 tys.

Prace nad rozwojem sieci mobilnej oraz światłowodowej to wzajemnie uzupełniające się działania, których celem jest zapewnienie klientom Orange Polska najwyższej jakości usług, bez względu na miejsce, w którym z nich korzystają. To także podstawa budowy oferty konwergentnej, której flagowym produktem jest Orange Love.

Pobierz infografikę podsumowującą rozwój sieci Orange Polska w 2017 r.

Więcej informacji:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
mail: biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Udostępnij: Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

Sieć

Kwiecień według RFBenchamark należał do nas!

15 maja 2018

Kwiecień według RFBenchamark należał do nas!

Nasza sieć mobilna 4G LTE była (uśredniając) najszybsza, zarówno gdy przychodziło do wysyłania plików, jak i do odbierania ich. Zapewniała także najniższe PINGi. Średnia prędkość downloadu wyniosła ponad 31 Mb/s, a wysyłania – 12 Mb/s, a PING dokładnie 38,24 ms. Tutaj macie link do strony RFBenchmark, na której znajdziecie pełne wyniki. Moim zdaniem ważna jest tam także inna, nieco mniej rzucająca się w oczy informacja – blisko 83% testów wykonano w technologii 4G.

Pokazuje to jak bardzo stała się ona rozpowszechniona. W kwietniu w naszej sieci już 4 na każde przesyłane 5 MB przechodziło właśnie przez sieć LTE. A ruch w niej cały czas wzrasta, choć ruchem kolejki górskiej – raz w górę raz w dół. W grudniu 2017 roku wyniósł on nieco ponad 40 PB, w marcu przebił 45 PB, by w kwietniu spaść do blisko 43 PB. Jeżeli jesteście zainteresowani skąd takie wahania, to powodów jest kilka – pogoda (liczba dni słonecznych zwiększa ilość przesyłanych danych), liczba dni wolnych itp. Jednak na wzrost także jesteśmy przygotowani. Nasze 4G dociera już do prawie każdego Polaka  (99,8% populacji), a z agregacji pasma może już skorzystać prawie połowa z nas. W kwietniu 2018 objęła ona bowiem 45,8% populacji Polski. W liczbach bezwzględnych to blisko 10400 stacji bazowych obsługujących 4G, oraz w tym 4260 obsługujących agregację wielu pasm. Tych pierwszych przybyło od początku roku o nieco ponad 150, a drugich o blisko 350.

Udostępnij: Kwiecień według RFBenchamark należał do nas!

Sieć

Jak w prosty sposób mnożą się stacje bazowe?

26 marca 2018

Jak w prosty sposób mnożą się stacje bazowe?

Grupa Cyfrowy Polsat przy okazji wyników rocznych pochwaliła się siecią, na której działa Plus. Lektura dla koneserów rynku – ponad 300 stron. Nie przeczytałem, ale dobrzy ludzie napisali do mnie, czy wiem jak można pomnożyć stacje bazowe aby dobrze wyglądały w raporcie?

O co chodzi? Cyfrowy Polsat podał, że ma 9 934 stacje bazowe, na których działa technologia 4G LTE. Zacna liczba i bliska ilości BTS z jakich korzystają klienci Orange w ramach Networks! – ponad 10 tys. I mam wrażenie, że to było właśnie statystyczne wyzwanie konkurenta by nam dorównać.

Jak przekonują sieciowi spece Plus policzył, jako oddzielną stację bazową każdy zawieszony na słupie system nadający na pojedynczej częstotliwości. Oznacza to, że jeżeli koledzy z Plusa na jednej stacji bazowej zdecydowali się zagregować na przykład 3 pasma 4G LTE, to policzyli tę stację trzy razy w statystykach – raz jako stację działającą na 1800 MHz, raz jako działającą na 800 MHz i raz jako działającą na 2600 MHz.  Można? Można. I jak dobrze wygląda.

Oczywiście my liczymy działające w ramach Networks! stacje bazowe – kiedy pracują na nich systemy obsługujące dwie lub trzy częstotliwości – jako jedną stację bazową. Nie ma przecież trzech osobnych masztów i urządzeń, z których w danej lokalizacji korzystają smartfony naszych klientów. Gdybyśmy liczyli metodą „na Plusa” okazałoby się, że mielibyśmy ponad 15,5 tys. stacji bazowych, czyli sporo więcej niż w realu. Tylko, że my nie musimy „poprawiać” statystyk. Cudowne rozmnażanie stacji w żaden sposób nie służy ani klientom ani branży.

Udostępnij: Jak w prosty sposób mnożą się stacje bazowe?

Mediateka

VoLTE w Orange Polska

15 grudnia 2016

VoLTE w Orange Polska

Orange Polska jako pierwszy operator w Polsce wdrożył technologię VoLTE, czyli Voice over LTE, bazującą na najnowszej technologii transmisji głosu w cyfrowych sieciach komórkowych

Więcej o technologii piszemy w komunikacie prasowym „Orange jako pierwszy operator komórkowy w Polsce uruchomił VoLTE” oraz we wpisie blogowym „VoLTE od zaplecza, czyli kolejny tekst z cyklu „sieć szkieletowa”.

Udostępnij: VoLTE w Orange Polska

Półrocze z dużymi inwestycjami i przybywającymi klientami

26 lipca 2016

Półrocze z dużymi inwestycjami i przybywającymi klientami

Wykres – transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w latach 2015 – 2017

Pobierz infografikę podsumowującą rozwój sieci Orange Polska w 2017 r.

Więcej informacji:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
mail: biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Udostępnij: Półrocze z dużymi inwestycjami i przybywającymi klientami