Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

24 marca 2020

Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

To, co dzieje się wokół nas, nie musi być trudnym wyzwaniem. Skorzystajmy z tego, że rodzinnie siedzimy w domu i wykorzystajmy to dobrze. Fundacja Orange od 15 lat wspiera cyfrowy rozwój dzieci i młodzieży, uczy jak korzystać odpowiedzialnie z internetu i zdobywać ważne umiejętności przyszłości. Wykorzystajmy tę bazę wiedzy teraz.

Jesteśmy razem – damy radę

Siedzieć z dziećmi przez kilkanaście dni w domu non stop… Jak sobie poradzić emocjonalnie? Fundacja Dbam o Mój Zasięg podpowiada kilka rozwiązań. Przede wszystkim należy rozmawiać i wyjaśnić sytuację wokół nas. Należy dzieciom wytłumaczyć, że nie jest to teraz czas ferii i w tym czasie część rodziców będzie pracować także z domu. Dobrze ustalić plan dnia z uwzględnieniem lekcji i przyjemności w domu oraz podzielić obowiązki. A przede wszystkim celebrować wspólny czas, może nawet napisać wspólny dziennik?

Strefa wiedzy dla rodziców

Mamy teraz trudny czas, ale można go wykorzystać dobrze, np. na to, by samemu się doszkolić. Jesteś rodzicem nastolatka i twoje dziecko rozpoczęło przygodę z internetem już jakiś czas temu? Nastolatek publikuje, szeruje, komentuje, upublicznia swój wizerunek. Szczególnie teraz, kiedy nie spędza czasu w szkole. Cyberbullying, grooming – znasz te określenia? Dobrze poznać ewentualne zagrożenia i sposoby zapobiegania im. Zapoznaj się z materiałami dla rodziców.  Zapraszam także na stronę Fundacji z materiałami edukacyjnymi.

Zrób lekcje … o bezpiecznym internecie w domu

Fundacja Orange przygotowała także scenariusze zajęć dla dzieci. Spokojnie można je przeprowadzić w domu. Są dostosowane do różnych grup wiekowych. „Mój przyjaciel Necio” dla przedszkolaków i „Sieciaki” dla uczniów szkół podstawowych. Z takiej domowej lekcji dziecko powinno dowiedzieć się, jak zachować się w internecie, jak pozytywnie z niego korzystać, jak rozpoznać zagrożenia w sieci.

Pobierz darmową grę

Elementem lekcji w domu może być gra edukacyjna np. MegaMisja z Psotnikiem dla dzieci w wieku 6–9 lat. Tu w zabawie z uroczym Psotnikiem dzieci mogą nauczyć się kilku ważnych zasad bezpieczeństwa w internecie. Do użycia na iOS i Android.

Mega Misja Psotnik

Podaj dziecku rękę w sieci

Na stronie Fundacji znajdziecie także on-line’owe kursy dla rodziców w formie materiału wideo. Rodzice mogą zdobyć wiedzę dotyczącą podstaw bezpieczeństwa w internecie, sprawdzić się w teście, a także uzyskać materiały dodatkowe. Być może wcześniej nie było czasu na takie krótkie szkolenie. Polecam zrobić to teraz.

Kreatywne zajęcia w domu

Dzieciaki uwielbiają zajęcia kreatywne. Zróbcie je w domu, a dzieciaki będą przeszczęśliwe. W taki sposób dziecko uczy się najszybciej a zdobyta wiedza zostaje na dłużej. Proponuję wam np. nakręcenie filmu o pierwszych znakach wiosny. Jak nakręcić film? Dokumentowanie zmian zachodzących w przyrodzie może być okazją do rozwijania kompetencji cyfrowych. Wystarczy więc smartfon, aplikacja do edytowania wideo. Przewodnik po aplikacjach do tworzenia wideo znajdziecie na stronie Fundacji Orange.

Rozpocznij naukę programowania w domu

Jaki język programowania dla dzieci wybrać? Istnieje wiele środowisk i języków programowania dla dzieci. Każdy ma swoje zalety. Najważniejsze, by wybrać takie narzędzia, które będzie najlepsze dla wieku i poziomu dziecka. Dzieci mogą same stworzyć interaktywne gry i historie. Nauczą się rozwiązywać problemy, projektować rozwiązania i stworzą swoje własne, kreatywne opowieści.

Dajmy dzieciom siłę

W tym trudnym czasie musimy dać naszym dzieciom siłę. Warto porozmawiać, dowiedzieć się tego, na co w codziennym natłoku spraw czasu nie ma. Scenariusz zajęć przygotowany przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę ma na celu przekazanie dzieciom wiedzy na temat zagrożeń, jak w takich sytuacjach powinni się zachować. Dziecko ma prawo czuć się bezpiecznie, a ty jako rodzic powinieneś go tego nauczyć. Są to scenariusze przygotowane do zajęć w grupach, ale spokojnie można je zrealizować także w warunkach domowych. Zajęcia prowadzone są przy wykorzystaniu takich form pracy, jak: dyskusja, burza mózgów, odgrywanie scenek, czy prace plastyczne.

Bezpłatna edukacja dla wszystkich

Jeśli szukacie konkretnego wsparcia przy realizowaniu materiałów otrzymywanych ze szkoły i zakresu lekcji być może pomocna będzie dla was Khan Academy. Ustawiając profil rodzica otrzymacie dostęp do gotowych planów dnia uwzględniających konkretne tematy i zajęcia lekcyjne, przerwy na świeżym powietrzu czy czas na posiłki. To duże ułatwienie, bo najważniejsze to także ustalić i trzymać się planu dnia.

Szeroką bazę narzędzi i inspiracji polecanych dla dzieci znajdziecie na stronie orange.pl. Szukajcie interesujących i bezpiecznych treści. Internet jest pod tym względem pełen skarbów. Powodzenia!

Udostępnij: Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

7 listopada 2019

Internet to ogromne możliwości dla dzieci – daje szasnę na zdobywanie wiedzy, poznawanie świata, a w przyszłości może stać się miejscem pracy.  Jednak trzeba odpowiedzialnie korzystać z jego dobrodziejstw, ponieważ niestety w internecie dziecko może spotkać się z zagrożeniami – cyberprzemocą czy mową nienawiści. Dlatego warto porozmawiać o tym, jak dać naszym dzieciom bezpieczny internet.

O bezpiecznym internecie dla dzieci porozmawiam z Tomaszem Machałą

Na rozmowę zgodził się Tomasz Machała, redaktor naczelny portalu Wirtualna Polska. Jest on zaangażowanym ojcem a jednocześnie ze względu na swoją pracę posiada olbrzymią wiedzę na temat internetu i rządzących nim zasad.

W najbliższy czwartek, 7 listopada o godzinie 13:30 zapraszam na pierwszy z serii live chatów pod hasłem. „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność”. Będziecie mogli obejrzeć go poniżej, a później wideo zostanie już na stałe na YouTube i na naszym blogu.

Serdecznie zapraszam do udziału w live chat, uczestnictwa i zadawania pytań. Możecie to robić także w komentarzach poniżej tekstu, wtedy postaramy się wybrane zadać w trakcie nagrania. Może się okazać, że nie będziemy mogli zadać ich wszystkich, postaramy się wybrać najciekawsze.

Bezpieczny internet bez mowy nienawiści

We wrześniu Wirtualna Polska rozpoczęła kampanię społeczną pod hasłem #StopMowieNienawiści, która zwraca uwagę na problem przemocy w internecie. Będziemy rozmawiać o tym, jak pokazywać dzieciom wszystkie aspekty bycia online i mówić o trudnych sytuacjach, jakie mogą napotkać w cyfrowym świecie.

W ramach inicjatywy „Mamy wielką moc. Mamy wielką odpowiedzialność” chcemy głośniej mówić o potrzebie odnalezienia równowagi pomiędzy światem cyfrowym i  rzeczywistym. Będziemy koncentrować się na relacji rodzic-dziecko. Z jednej strony aby uświadomić jak najszerszej grupie odbiorców, jak ich domowe zachowania związane z korzystaniem z technologii wpływają na pozostałych domowników. Z drugiej – żeby zachęcić rodziców do przyjęcia roli cyfrowych przewodników swoich dzieci.

Razem w sieci stworzymy bezpieczny internet

Nie chodzi tu jedynie aplikacje do kontroli rodzicielskiej, lecz także o wiedzę, którą powinien posiąść rodzic, by internet był bezpieczny dla jego dziecka. Dlatego uruchomiliśmy specjalny portal. Zbieramy tam całą wiedzę, aktywności i materiały na ten temat, jakie dotychczas wypracowaliśmy wspólnie z partnerami z organizacji społecznych – Razem w sieci. Można tam znaleźć m.in. wskazówki dotyczące domowej cyfrowej umowy, czyli zobowiązania domowników co do tego, jak i ile korzystają z sieci.

Trwająca kampania telewizyjna jest częścią szerokich działań na rzecz bezpiecznego internetu, jakie prowadzimy z partnerami społecznymi już od kilkunastu lat. Spoty telewizyjne promujące rozsądne korzystanie z technologii i refleksję na temat tego, w jakim wymiarze i w jaki sposób jesteśmy online będą pokazywane w 27 krajach, w których działa Orange.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o tym jak chronić dziecko przed cyberprzemocą i cyberzagorżeniami, a także by przygotować się do zadawania pytań naszemu gościowi zapraszam do odwiedzenia strony Razem z sieci. Warto także przeczytać teksty, które już znajdziecie na blogu. Zarówno opublikowane niedawno wyniki badań, czasu, które dziecko powinno spędzić przed ekranem, podsumowanie listy cyberzagrożeń, czy też serii tekstów o bezpieczeństwie na naszym blogu.

Udostępnij: Bezpieczny internet dla naszych dzieci. Rozmowa z Tomaszem Machałą, redaktorem naczelnym portalu Wirtualna Polska

Przyłączyliśmy się do walki z „patotreściami” w internecie

29 listopada 2018

Przyłączyliśmy się do walki z „patotreściami” w internecie

Patotreści, choćby patostreaming to olbrzymi problem w internecie. Łatwo go znaleźć czy spotkać się z nimi przez przypadek. Stąd takie treści  docierają do wielu, także młodszych internautów. Trzeba z tym walczyć. Dlatego zaangażowaliśmy się w edukację najmłodszych i chronienie ich przed zagrożeniami, której pojawiają się w sieci. Mam na myśli m.in. edukacje prowadzoną przez Fundację Orange, usługi Bezpieczny Starter czy aplikację Chroń dzieci w sieci.

Wczoraj Orange Polska, jako jedyny telekom podpisał Deklarację uczestników Okrągłego Stołu RPO do walki z patotreściami w internecie. Zawiera bardzo jasny i zwięzły opis zjawiska oraz postulaty działań, które powinni wziąć na siebie sygnatariusze. To między innymi: przygotowanie sprofilowanych instrukcji: „Co robić, gdy zetknę się z patotreściami w sieci?” czy podejmowanie w mediach tematów edukacyjnych dotyczących konieczności reagowania na przemoc i patologię w internecie.

Na koniec oddam głos Konradowi Ciesiołkiewiczowi, sygnatariuszowi Deklaracji, który w Orange Polska odpowiada za relacje publiczne i CSR.

„Nie ma wątpliwości, że rosnąca skala przemocy w internecie jest jednym z najpilniejszych wyzwań, z jakimi wszyscy się borykamy i codziennie doświadczamy. Moim zdaniem jedyną drogą radzenia sobie z tym problemem jest jego dostrzeganie i branie odpowiedzialności, żeby przekuwać to wyzwanie na konkretne działania we współpracy instytucji państwa, samorządu, środowisk pozarządowych oraz biznesu.”

Pełną treść deklaracji znajdziecie na stronie Rzecznika Praw Obywatelskich.

Udostępnij: Przyłączyliśmy się do walki z „patotreściami” w internecie

(nie)Bezpieczna Sieć, cz. 12

27 kwietnia 2017

(nie)Bezpieczna Sieć, cz. 12

Rozmawiając o ryzykach i zagrożeniach w internecie z rodzicami bardzo często spotykam się z tym, że jako dorośli najzwyczajniej w świecie… wstydzimy się, że dzieci zaczynają nas przeganiać w dostępie do technologii, nierzadko obsługując mobilny sprzęt lepiej, niż my. Jak mamy zabezpieczyć pierwszy telefon naszej szkolnej pociechy, skoro to ona mogłaby nas uczyć? Kończy się tam, że urządzenie prosto z pudełka trafia do dziecka, a my wychodzimy z założenia, że czego oczy nie widzą tego sercu nie żal…

Nie trzeba tak robić! Dlatego właśnie, na bazie moich rozmów z rodzicami, powstał najnowszy odcinek (nie)Bezpiecznej Sieci. Staramy się w nim wyjaśnić każdemu potrzebującego, co, jak i dlaczego zrobić z zakupionym urządzeniem mobilnym. Niekoniecznie dla pociechy – w sumie swoje też warto zabezpieczyć 😉

Udostępnij: (nie)Bezpieczna Sieć, cz. 12

(nie)Bezpieczna Sieć, odc. 11 – Prywatność w social mediach

23 lutego 2017

(nie)Bezpieczna Sieć, odc. 11 – Prywatność w social mediach

Michał Rosiak

Wracamy z (nie)Bezpieczną Siecią! Tym razem odpowiedź na tzw. pilną potrzebę społeczną. Kiedy słuchałem podczas 10. Międzynarodowej Konferencji „Bezpieczeństwo Dzieci i Młodzieży w Internecie” wykładu Oli Kuś z Fundacji Orange i Szymona Wójcika z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, trochę opadły mi ręce. Dobra, nawet nie trochę, bo jak tak może być, że w sytuacji, gdy edukujemy, edukujemy i edukujemy do u… padłego, dzieci i młodzież wciąż nie zmieniają haseł, używają je w wielu miejscach, czy też nie zmieniają ustawień prywatności w serwisach społecznościowych? Efekt jest taki, że w wielu przypadkach wszystko co piszą, może przeczytać i obejrzeć każdy! Dlatego na tym aspekcie skupia się kolejny odcinek (nie)Bezpiecznej Sieci. To szczegółowy poradnik jak zabezpieczyć swoją prywatność w serwisach społecznościowych. Obejrzyjcie, pokażcie dzieciom, przekażcie linka komu się da, oglądajcie w szkołach. To ważne!

Udostępnij: (nie)Bezpieczna Sieć, odc. 11 – Prywatność w social mediach