Sieć

Dwa sieciowe newsy w jednym wpisie

10 listopada 2016

Dwa sieciowe newsy w jednym wpisie

Ostatni rok upłynął pod znakiem inwestycji w sieć, zarówno tą mobilną jak i światłowową. Uruchamialiśmy 4G LTE na kolejnych stacjach bazowych, przeprowadzaliśmy testy przekraczając kolejne bariery prędkości internetu, a rozwiązania, które w ich trakcie sprawdzaliśmy, wprowadzaliśmy do naszej sieci by były dla Was dostępne.

Pozwoliłem sobie na taki wstęp zalatujący charakterystycznymi dla zakończenia roku podsumowaniami, bo udało się nam zrealizować cel jaki postawiliśmy sobie w tym roku – 98% Polaków w zasięgu 4G LTE Orange Polska. Dokładnie rzecz ujmując 98,2%. Oczywiście wartość ta nie wzięła się znikąd i jest bezpośrednio związana z liczbą stacji bazowych, które działają na częstotliwościach 4G LTE. Ich liczba też osiągnęła dość okrągłą i imponującą wartość – 8000. Na ponad 1300 eNodeB nadajemy na częstotliwości 800 MHz, blisko 70 obsługuje 2600 MHz, a prawie 6850 częstotliwości 1800 MHz. Jeżeli dodajecie do siebie te wartości i nadal nie wychodzi Wam suma 8000 nie przejmujcie się 😉 W przypadku 230-u stacji agregujemy dwa, a w przypadku 13-u trzy pasma. Jednym z takich miejsc jest stacja bazowa, którą uruchomiliśmy w tym miesiącu przy pl. Politechniki w Warszawie.

Udostępnij: Dwa sieciowe newsy w jednym wpisie

Nowe wyzwania odpowiedzialnego zarzadzania w Orange Polska

10 maja 2016

Nowe wyzwania odpowiedzialnego zarzadzania w Orange Polska

Co najmniej 1 milion osób przeszkolonych w bezpiecznym korzystaniu z Internetu, nowe standardy obsługi seniorów na infolinii i we wszystkich salonach Orange, recykling nawet 10 proc. telefonów wprowadzanych na rynek, co piąty pracownik Orange wolontariuszem dzielącym się swoją wiedzą – takie m.in. cele chce do 2018r. osiągnąć Orange Polska.
Coraz częściej społeczne cele stawiane są w centrum działania firm i światowej debaty o gospodarce. Obserwujemy to na poziomie makro – jak w przypadku inicjatyw Komisji Europejskiej, ONZ, Banku Światowego – jak i konkretnych przedsiębiorstw. Odpowiedzialnego zarządzania nie należy oceniać przez sumę realizowanych projektów i samych choćby najbardziej złożonych wskaźników ilościowych. Ważne jest to, jaką społeczną wartość wytwarza przedsiębiorstwo,  jaki jest bilans jego funkcjonowania z perspektywy otoczenia – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor Komunikacji korporacyjnej i CSR Orange Polska.

W Orange Polska podejmujemy wyzwanie nie tylko jakościowego mierzenia wpływu na różne dziedziny życia w Polsce, ale także świadomego zarządzania w taki sposób, aby maksymalizować wpływ pozytywny i minimalizować negatywny. Dziś składamy konkretne zobowiązania, z których się wywiążemy. Duże firmy mają ogromny potencjał pozytywnego wpływu na rozwój kraju. Jeżeli wyzwanie to potraktujemy poważnie, zyskamy na tym wszyscy – podkreśla.

Fundamentem strategii CSR Orange Polska 2016 – 2020 jest odpowiedzialne zarządzanie:  etyka i compliance, innowacyjność jako motor rozwoju firmy, relacje z inwestorami i dostawcami, dialog z interesariuszami jako narzędzie poznawania ich oczekiwań i wyznacznik planowanych działań.

Firma koncentruje się na czterech obszarach:

• Integracja cyfrowa – czyli dostęp do cyfrowego świata dla każdego – niezależnie od miejsca zamieszkania, wieku, sprawności czy umiejętności
  • Bezpieczna sieć – czyli zapewnienie bezpieczeństwa w korzystaniu z sieci Orange, urządzeń czy danych
  • Czyste środowisko – które oznacza, że cele biznesowe realizowane są z poszanowaniem środowiska naturalnego
  • Ciekawy zespół – czyli pracownicy, którzy  mają bezpieczne warunki pracy, równe traktowanie, możliwości rozwoju i zaangażowania się w działania społeczne.

Strategia jest odpowiedzią firmy na wyzwania ekonomiczne, społeczne i ekologiczne naszego kraju. Każdy z tych obszarów oznacza konkretne zobowiązania dla całej firmy i poszczególnych jednostek w perspektywie najbliższych kilku lat. Strategia obejmuje 70 celów w oparciu o ponad 140 różnych jakościowych i ilościowych wskaźników. Realizacja strategii będzie raportowana co roku w Raporcie Społecznej Odpowiedzialności przygotowywanym wg. międzynarodowego standardu GRI ( Global Reporting Initiative).

Wpływ społeczny Orange Polska odczuwalny jest na wiele sposobów. Orange Polska i Fundacja Orange prowadzą wiele programów społecznych, które pomagają lokalnym społecznościom aktywizować się i zmieniać swoje otoczenie na lepsze. Z badań wynika, że dzięki nim mieszkańcy nie tylko nabywają nowe umiejętności cyfrowe ale też bardziej sobie ufają, są bardziej zainteresowani aktywnością w organizacjach pozarządowych, częściej angażują się w sprawy publiczne.

Innego rodzaju wpływ firma wywiera na polską gospodarkę. Skala inwestycji w ultraszybki internet światłowodowy i mobilny (LTE) sprawia, że przyczyniają się one do wzrostu produkcji, konsumpcji, zatrudnienia i wpływów do budżetu, a w dłuższej perspektywie zwiększą potencjał rozwojowy kraju.

Strategia CSR Orange Polska

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Nowe wyzwania odpowiedzialnego zarzadzania w Orange Polska

Abonamentowy rekord i miliardy na inwestycje

16 lutego 2016

Abonamentowy rekord i miliardy na inwestycje

Tradycyjnie w lutym, przyszedł czas by przedstawić wyniki Orange Polska za cały rok. Szczegóły, czyli tabelki, cyferki i opisy znajdziecie tutaj. Ja chcę zwrócić Waszą uwagę na kilka faktów. Niewiele zabrakło nam do przeskoczenia 16 mln klientów. Na koniec 2015 roku mieliśmy 15,906 mln kart SIM. W tym w tym 8,361 mln postpaid. To roczny wzrost o 682 tys. i nasz najlepszy wynik od ponad 10 lat. Drugim sukcesem wartym odnotowania jest przekroczenie 2 mln klientów mobilnego internetu (dokładnie 2,012 mln).

d1da90c69fb763d95c18f1e0fe905cbf038

To wzrost niemal o jedną trzecią w porównaniu z rokiem 2014. Fajnie rośnie nam też liczba klientów korzystających z najszybszego dostępu do internetu (VDSL i FTTH) oraz korzystających z usług konwergentnych (728 tys.). W rękach użytkowników Orange jest już 5,47 mln smartfonów. Dziękuję, że nas wybieraliście. Na koniec kilka zdań o inwestycjach, które uważam za więcej niż przełomowe, nie tylko ze względu na ich wielkość. Po pierwsze światłowody. Ubiegły rok był swoistym preludium przed tym, co planujemy zrobić w latach 2016-2018. W tym czasie zamierzamy objąć zasięgiem FTTH do 2,8 mln gospodarstw domowych, co będzie nas kosztowało do 2,2 mld zł. Oznacza to, że na koniec 2018 r. w zasięgu naszej sieci FTTH  znajdzie się łącznie do 3,5 mln gospodarstw domowych.

adae34a97eba950a3c2c7d564d616986e90

Ponadto będziemy dalej rozwijać i inwestować w LTE. Do końca tego roku w zasięgu najszybszego, mobilnego dostępu powinno być już 95 proc. Polaków. To bardzo ambitny plan, ale dzięki niemu komfort korzystania z naszych usług będziecie mieli na najwyższym poziomie. Co więcej, biorąc pod uwagę uwarunkowania całej gospodarki, wpłynie on pozytywnie na wzrost polskiego PKB, zwiększy popyt na produkty i usługi oraz poprawi sytuację na rynku pracy. Warto o tym pamiętać także w tym kontekście, bo nie znam drugiej firmy telekomunikacyjnej w naszym kraju, która inwestuje tak dużo w infrastrukturę.

Udostępnij: Abonamentowy rekord i miliardy na inwestycje

Tak prezentowaliśmy zmiany i nową ofertę

17 kwietnia 2015

Tak prezentowaliśmy zmiany i nową ofertę

Udostępnij: Tak prezentowaliśmy zmiany i nową ofertę

Liczy się to, co ważne dla Ciebie

16 kwietnia 2015

Liczy się to, co ważne dla Ciebie

Właśnie skończyliśmy spotkanie z dziennikarzami, na którym pokazaliśmy jak zmieniamy markę i przedstawiliśmy nową filozofię działania. Chodzi nam o to, aby w zmieniającym się świecie jak najlepiej Was słuchać i odpowiadać na potrzeby. Nie będę rozpisywał się o wizualizacji, którą pewnie już dostrzegliście w mediach. Wiem, że bardziej interesują Was oferty i usługi. Co zatem pokazaliśmy? Po pierwsze atrakcyjniejsze pakiety usług dla klientów indywidualnych i nowe taryfy dla klientów biznesowych. Obydwie propozycje wchodzą do oferty od jutra (17 kwietnia). Po drugie dla wszystkich posiadaczy Neostrady wprowadziliśmy CyberTarczę, która zapewni większe bezpieczeństwo korzystania z sieci i uchroni przed większością zagrożeń. Ta pomoc jest bez żadnych, dodatkowych opłat. Do końca maja powinni nią być objęci wszyscy neostradowicze. Od jutra zacznie też działać „odświeżony” portal dla klientów. Wprowadzimy nowe funkcjonalności w aplikacji „Mój Orange” i dedykowaną obsługę dla starszych osób. W salonach Orange zagości więcej udogodnień m.in. wirtualne półki z ofertą i inteligentny system obsługi ruchu, dzięki któremu zamiast stać w kolejce, będziecie mogli załatwiać swoje sprawy, a jak będzie się zbliżał czas obsługi dostaniecie powiadomienie SMS. Rozszerzymy również możliwość samodzielnego odbioru zamówionego sprzętu także poza naszymi salonami. Na koniec zapowiem jeszcze Smart Store, czyli ultranowoczesny salon, który pierwszy otworzymy 27 kwietnia w Warszawie przy ul. Pańskiej. Szczegóły, o których piszę znajdziecie w konferencyjnych komunikatach i prezentacji. Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia.

Udostępnij: Liczy się to, co ważne dla Ciebie