Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

9 stycznia 2014

Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

Urząd Komunikacji Elektronicznej uznał, że Orange Polska świadczy usługi dostępu do internetu, zapewniając swoim użytkownikom najwyższy poziom bezpieczeństwa, w tym przede wszystkim ochronę dzieci i młodzieży. Potwierdzeniem tego jest certyfikat prezesa UKE w kategorii Bezpieczny Internet, który odebrał dziś Bruno Duthoit, prezes Orange Polska.

– Przyznawane od kilku lat certyfikaty Prezesa UKE stanowią „znak jakości” istotny zarówno dla konsumentów, jak i dla przedsiębiorców telekomunikacyjnych – powiedziała Magdalena Gaj, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. – Celem programu certyfikacji jest zapewnienie użytkownikom jak najwyższej jakości usług i ochrony przed różnego rodzaju nadużyciami oraz wspieranie konkurencji pomiędzy przedsiębiorcami telekomunikacyjnymi – dodała prezes UKE.

Certyfikat prezesa UKE przyznawany jest na rok i po spełnieniu określonych kryteriów może być przedłużany na kolejne lata. Program obejmuje cztery kategorie: Bezpieczny Internet, Bez Barier, Senior oraz Porównywarka Ofert.

Korzystanie z nowoczesnych, interaktywnych mediów stało się codziennością. Ochrona i bezpieczeństwo w internecie, a także innych mediach elektronicznych oraz przygotowanie do świadomego korzystania z nich, jest dziś jednym z głównych aspektów społecznej odpowiedzialności Orange Polska. Szczególną troską w tym kontekście firma otacza dzieci i młodzież, które wychowują się, uczą i bawią przy użyciu nowoczesnych narzędzi komunikacji.

Klienci mogą korzystać z wachlarza narzędzi umożliwiających ochronę komputera oraz dostępu do treści przeznaczonych dla osób dorosłych przez dzieci i osoby niepełnoletnie (programy filtrujące, antywirusy oraz programy antyspamowe).

Orange Polska przy współpracy z Fundacją Orange oraz Fundacją Dzieci Niczyje zaplanował na 2014 r. również działania edukacyjne, 50. lekcji przeprowadzonych przez wolontariuszy dla uczniów szkół podstawowych na terenie całej Polski (w 2013 r. objęły one aż 1,9 tys. dzieci). Będą one poświęcone zagrożeniom i przemocy w sieci.

Firma stworzyła też 2 poradniki nt. bezpieczeństwa w świecie telekomunikacji: „Bezpieczne wprowadzanie dziecka w świat internetu, telewizji i telefonu” oraz „Możliwości i sposoby wykorzystania nowoczesnych technologii”. Dodatkowo zainteresowani klienci mogą uzyskać podstawowe informacje o tej tematyce pisząc na adresy mailowe helpline@helpline.org.pl oraz cert.pl@orange.com.

OPL wspiera także bezpłatną linię telefoniczną 800 100 100 oraz stronę internetową www.helpline.org.pl, gdzie dzieci i ich opiekunowie uzyskują pomoc i radę w sytuacji zagrożenia w sieci.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

Bezpieczeństwo

Jedyny taki certyfikat w kraju

7 czerwca 2013

Jedyny taki certyfikat w kraju

Dzisiaj trochę „korporacyjnego PR-u”, ale naprawdę mamy się, czym pochwalić. Orange Polska odnowił posiadający (od 2006 roku) jako jedyny operator w kraju certyfikat Gold Partnera Cisco – jest to rekomendacja, która daje Klientom gwarancję, iż partner posiada odpowiednią wiedzę, doświadczenie i potencjał do skutecznej realizacji dowolnej skali przedsięwzięć teleinformatycznych w oparciu o rozwiązania na najwyższym stopniu zaawansowania technologicznego. Droga do uzyskania certyfikatu nie była prosta. Podczas audytu zweryfikowano wszystkie kluczowe sfery działalności Orange Polska w obszarze biznesowym – począwszy od oferty produktowej, poprzez procedury implementacji, do utrzymania i rozwoju usług. Szczegółowej kontroli poddano także wszystkie aspekty techniczne zarządzanych usług – od infrastruktury sprzętowej, po procesy i systemy zarządzania poziomem usług (SLM – Service Level Management). Na tych wszystkich płaszczyznach wykazaliśmy się najwyższym poziomem, jakości i niezawodności.
Ale to nie koniec! Otrzymaliśmy poziom Mastera (w programie CMSP ang. Cloud and Managed Services Partner Cisco – największego dostawcy sprzętu teleinformatycznego w Polsce) dla trzech usług (IP VPN- z zakresy transmisji danych, IP PABX- zarządzanie transmisją głosu w sieciach LAN i WAN, usprawniającą komunikację w firmie oraz UCaaS (ang. Unified Communications as a Service) – ujednolicona komunikacja zewnętrzna i wewnętrzna w modelu „w chmurze” zapewniająca kontrolę kosztów), które oferujemy naszym Klientom w ramach firmy Orange i naszej spółki córki Integrated Solution.
Tym samym jest to potwierdzenie, że dołączyliśmy do elity światowych operatorów, którzy mogą pochwalić się certyfikacją na poziomie Master takich jak: British Telecom , Verizon, Deutsche Telecom, OBS, ATT, Swisscom, Telecom Italia, Telefonica.

14ed2e6b3961a1a163e184f8357c6cb510e

Udostępnij: Jedyny taki certyfikat w kraju

Wszystko w normie

20 października 2012

Wszystko w normie

Rozmiar obuwia, czułość filmów fotograficznych, zarządzanie jakością czy zapis plików na nośnikach CD i DVD – to tylko niektóre tematy, którymi zajmuje się Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna, ISO. Przedstawiciele instytucji naukowych i przedsiębiorstw ze 160 krajów już od 65 lat tworzą normy, które porządkują nasz świat.

W minionym tygodniu komitet roboczy ISO obradował w Krakowie. Tematem dyskusji były usługi w chmurze, czyli cloud computing. Delegaci z Australii, Chin, Japonii, Kanady, Korei, Niemiec, Wielkiej Brytanii, USA i Polski pracowali nad stworzeniem norm regulujących wymianę danych i informacji dla dostawców usług cloud computingu. Orange Polska było gospodarzem tego wydarzenia, a eksperci Orange Labs przewodniczyli obradom.

– Każdy dostawca usług stosuje odmienny sposób opisu danych, informacji oraz poszczególnych komponentów w aplikacji. Normy mogą  zapewnić wzajemne „rozumienie” informacji pochodzących z różnych systemów, co w konsekwencji pozwoli na zautomatyzowane wykorzystanie zasobów. Współpraca różnych dostawców pozwoli także na obniżenie kosztów usług – wyjaśnia Ewelina Szczekocka z polskiego Orange Labs, która uczestniczy w pracach komitetu ISO.

Rozwiązania cloud computingu umożliwia korzystanie z zaawansowanych usług w dowolnym miejscu za pomocą urządzenia połączonego z internetem bez konieczności posiadania dużych zasobów sprzętowych czy licencji na użytkowanie. Popularne usługi w chmurze to edytor tekstu, aplikacje biznesowe, system finansowo-księgowy, a nawet wirtualny komputer.

Zgodnie z harmonogramem prac ISO, normy dotyczące zasad wymiany informacji i współpracy systemów powinny być gotowe w ciągu najbliższych dwóch lat.

Udostępnij: Wszystko w normie

Telekomunikacja Polska najwyżej oceniona w gronie Top Employers Polska

16 marca 2012

Telekomunikacja Polska najwyżej oceniona w gronie Top Employers Polska

Telekomunikacja Polska uzyskała najwyższe oceny wśród 32 organizacji wyróżnionych certyfikatem „Top Employers Polska 2012”, przyznawanym za szczególne osiągnięcia w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Badanie przeprowadził Instytut Corporate Research Foundation (CRF). Po raz pierwszy TP uzyskała ten certyfikat w 2011 r.

– Cieszy nas, że uzyskaliśmy jeszcze lepsze wyniki niż w ubiegłym roku, co oznacza pozytywny trend. Dowodzi też, że nasze starania w celu stworzenia pracownikom najlepszych warunków pracy i rozwoju są przez nich doceniane. Zaangażowani, zmotywowani i wykwalifikowani pracownicy są największą wartością każdej firmy – powiedział Jacek Kowalski, członek Zarządu TP ds. Zasobów Ludzkich.

Analiza przeprowadzona przez Instytut CRF wykazała, że Telekomunikacja Polska prowadzi zrównoważoną politykę zarządzania zasobami ludzkimi. Wyniki badania potwierdzają, że firma jest doceniana przez pracowników za szkolenia i rozwój, wysoką kulturę organizacyjną, świadczenia podstawowe i dodatkowe oraz doskonałe warunki pracy.

Ogólnopolskie badanie przeprowadzone zostało przez Instytut CRF, jedną z wiodących instytucji specjalizujących się w międzynarodowych badaniach polityki personalnej oraz warunków pracy.

Więcej informacji, w tym oceny firm i opis metodologii badania, można znaleźć pod adresem www.topemployers.pl

Udostępnij: Telekomunikacja Polska najwyżej oceniona w gronie Top Employers Polska

Telekomunikacja Polska Firmą Przyjazną Klientowi

12 kwietnia 2011

Telekomunikacja Polska Firmą Przyjazną Klientowi

Telekomunikacja Polska już po raz drugi z rzędu otrzymała tytuł Firmy Przyjaznej Klientowi. Certyfikat przyznawany jest firmom i instytucjom, dla których jakość obsługi klienta jest najwyższym priorytetem. Program zainicjowany przez Fundację Obserwatorium Zarządzania jest obecny na polskim rynku już od  9 lat.

Firma certyfikująca szczegółowo zbadała trzy główne kanały komunikacji TP z klientem – błękitną linię tp 19393, stronę www.tp.pl oraz salony sprzedaży tp.

– Fakt ponownego otrzymania Godła jest wyróżnieniem, ale też wyzwaniem. Jest to sygnał, że zmiany, które wprowadzamy w obsłudze klientów są przez nich zauważane, pozytywnie oceniane a przede wszystkim trwałe – powiedział Jakub Kłoczewiak, odpowiedzialny w Grupie TP za obsługę klienta.

Badaniem satysfakcji metodą telefoniczną CATI (ComputerAssisted Telephone Interviews) została objęta reprezentatywna próba 1300 klientów indywidualnych i biznesowych. Przeprowadzono ponadto 80 audytów w formule „tajemniczego klienta” (30 anonimowych rozmów telefonicznych i 50 anonimowych wizyt w salonach sprzedaży tp). Audytorzy sprawdzali ogólne wrażenie, szybkość połączenia, powitanie, uprzejmość, jakość udzielonych informacji oraz to, czy problem został rozwiązany. Oceniano również funkcjonalność strony www.tp.pl

Wśród dotychczasowych zdobywców certyfikatu znalazły się między innymi:  Bank Zachodni WBK S.A., BP Polska S.A., Euro Bank, Kredyt Bank S.A., McDonald Polska sp. z o.o., DPD Polska Sp. z o.o., Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A. Telekomunikacja Polska jest dotychczas jedyną firmą telekomunikacyjną, która certyfikat otrzymała po raz drugi.

Udostępnij: Telekomunikacja Polska Firmą Przyjazną Klientowi