Top Employer dla Orange Polska

28 stycznia 2021

Top Employer dla Orange Polska

Orange Polska po raz 11. zdobył certyfikat Top Employer – potwierdzający wysoką jakość procesów zarządzania kapitałem ludzkim w firmie.

Po raz kolejny poddaliśmy się ocenie przez Top Employers Institute. Audyt obejmuje analizę różnych obszarów – strategia i przywództwo, środowisko pracy i digitalizacja, employer branding i zarządzanie talentami, dbałość o rozwój pracowników – szkolenia i ścieżkę kariery, kwestie kultury organizacyjnej i work-life balance oraz podejście do etyki, zrównoważonego rozwoju i zarządzania różnorodnością. Analizowany jest też cały cykl życia pracownika w organizacji: od zainteresowania się ofertą, proces rekrutacyjny i przyjęcie do pracy, aklimatyzację, zdobywanie doświadczeń i rozwój, ścieżkę kariery, do momentu odejścia z firmy. Kryteriami są między innymi: spójność, transparentność, etyka oraz digitalizacja.

Ten sprawdzian jest wielostopniowy – pierwszym krokiem jest wypełnienie Kwestionariusza Najlepszych Praktyk HR, a kolejnym weryfikacja udzielonych odpowiedzi oraz dokumentów podczas audytu. Ocenianych jest około 400 praktyk dotyczących między innymi strategii HR, środowiska pracy, kultury organizacyjnej, rozwoju pracowników, zrównoważonego rozwoju czy różnorodności. Zanim przyznana zostanie ostateczna punktacja, cały proces weryfikuje niezależny audytor.

Po raz kolejny zdaliśmy ten sprawdzian celująco – czego potwierdzeniem jest certyfikat i 4. miejsce wśród firm z certyfikatem TOP Employer 2021.

Cieszy nas to również dlatego, że to był szczególny rok. Z uwagi na pandemię musieliśmy dość szybko zmienić bardzo wiele w naszej organizacji pracy nie tracąc efektywności i jakości, dbając przy tym o dobrostan pracowników. Tu też mamy potwierdzenie wysokiej jakości działań – tym ważniejsze, że pochodzi od naszych pracowników. W wewnętrznym badaniu kultury organizacyjnej wysoko ocenili te działania, opisując naszą kulturę organizacyjną słowami „otwartość, współpraca, zaufanie”. W jednym z komentarzy z badania czytamy „Świetnie poradziliśmy sobie z sytuacją pandemii. Uważam że dzięki ludziom – bo sytuacja była nadzwyczajna i nie była opisana w procedurach”. Mamy w firmie wielu takich dobrych ludzi.

wolontariat Orange

Udostępnij: Top Employer dla Orange Polska

Certyfikat OK Senior dla Orange

19 stycznia 2021

Certyfikat OK Senior dla Orange

Około 26% naszych klientów to osoby powyżej 65. roku życia, dla których nowoczesna technologia nie zawsze jest intuicyjna i prosta – potrzebują innej komunikacji, więcej czasu i empatii. Staramy się jak najlepiej odpowiadać na te potrzeby, oferując udogodnienia na infolinii – dedykowanych doradców, którzy nawet najtrudniejsze kwestie techniczne wytłumaczą prostym i zrozumiałym językiem, a rozmowa z nimi może trwać tak długo, jak tylko to będzie konieczne dla załatwienia sprawy. W salonach również wprowadziliśmy standard obsługi osób starszych, który obejmuje prosty i zrozumiały język wypowiedzi, empatię i cierpliwość, ale też takie czynności, jak zapisywanie w papierowej notatce najważniejszych informacji, czy edukacja starszego Klienta z obsługi kupionego telefonu. Seniorzy dostają też o nas korespondencję drukowaną powiększoną czcionką.

O sprawdzenie tych wszystkich udogodnień poprosiliśmy Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej w ramach certyfikatu OK Senior. Zakres audytu obejmował analizę dokumentów, wywiady z pracownikami, ale także, co najważniejsze, badania tajemniczego klienta. Seniorzy Audytorzy sprawdzali nasze salony i dzwonili na infolinię w sprawie oferty, faktury czy zakupu telefonu.

Przyznany nam Certyfikat OK Senior potwierdza, że nasza obsługa, zarówno na infolinii jak i w salonach jest:

• bezpieczna – spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa dla Klienta 60+,
  • zrozumiała – jest łatwa w odbiorze dla osób starszych,
  • potrzebna – odpowiada na rzeczywiste potrzeby osób starszych,
  • przystępna – jest łatwo dostępna dla zainteresowanych.

Certyfikat dla infolinii otrzymaliśmy już po raz 3., a dla salonów – 2. raz. Jest on dla nas bardzo cenny, szczególnie teraz – kiedy seniorom należy się jak najlepsza ochrona i opieka. Po każdym audycie otrzymujemy raport, który pokazuje nasze mocne i słabe strony. Raport ten jest szczegółowo analizowany, abyśmy mogli coraz lepiej odpowiadać na potrzeby osób starszych. To część naszych działań w ramach polityki senioralnej w Orange Polska.

znak certyfikatu - napis OK senior w kole z gwiazdek

Udostępnij: Certyfikat OK Senior dla Orange

Zielony Operator

Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

13 listopada 2020

Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

Zmniejszony o połowę plastikowy blister karty SIM, papier z odpowiedzialnych źródeł i farby na bazie olejów roślinnych – tak został wykonany nowy starter Orange Free na kartę. Ekoprojektowanie to sposób na zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko na każdym etapie cyklu życia produktu.

Coraz więcej firm chce monitorować swoje oddziaływanie na środowisko. Wpływ na to ma rosnąca świadomość konsumentów, ale także przyjęta unijna polityka wspierająca rynek zielonych produktów i transformacji gospodarek do obiegu zamkniętego. Nie zawsze musi to oznaczać spektakularne działania jak budowa farm wiatrowych, czasami wystarczy zastanowić się, jak zaprojektować produkty, żeby były bardziej przyjazne dla środowiska i tak samo spełniały swoją rolę.

Myśl z czego i jak tworzysz

Wyzwaniem dla świata jest ograniczenie wszechobecnego plastiku. To oczywistość. Myśląc o środowisku przy nawet małych produktach – można zmniejszać ich ślad środowiskowy. Przykład – popularna karta SIM, a właściwie to w czym ją dostajemy. Okazuje się, że można z tym skutecznie powalczyć. Zmniejszyliśmy o połowę blister, w którym jest umieszczona karta, ponieważ ta część jest używana tylko przez kilka sekund. Rozwiązanie wdrażamy stopniowo w naszych ofertach. Od tego tygodnia wystartowaliśmy z tym pomysłem w nowym starterze w taryfie Orange Free na kartę,  a od początku 2021 roku rozwiązanie planujemy zastosować w kartach SIM do planów abonamentowych.

nowa karta SIM

Opakowanie startera z certyfikatem

Zadbaliśmy również o papierowe opakowanie naszego startera. Etykieta produktowa FSC Mix potwierdza, że produkt wytworzono z materiału pochodzącego z dobrze zarządzanych lasów posiadających certyfikat FSC® oraz materiałów pochodzących z recyklingu i z innych kontrolowanych źródeł. Dokładamy starań, by nasze produkty były ekologiczne, dlatego nadruki wykonane są przyjaznymi dla środowiska farbami pochodzenia roślinnego.

Orange Polska znalazł się w gronie firm posiadających licencję promocyjną na stosowanie znaków towarowych FSC- FSC®N003415. Forest Stewardship Council® jest organizacją odpowiedzialną za certyfikację lasów oraz wszelkiego rodzaju wyrobów z surowców pochodzenia leśnego. Standard FSC® cieszy się największym zaufaniem na świecie i jest wspierany przez wiele organizacji i firm na świecie. Wybierając produkty oznaczone FSC® pomagamy dbać o lasy na świecie.

certyfikat zrównoważonych upraw leśnych FSC

Udostępnij: Startery zaprojektowane z myślą o środowisku

Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

9 stycznia 2014

Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

wolontariat Orange

Udostępnij: Orange Polska z certyfikatem UKE „Bezpieczny Internet”

Bezpieczeństwo

Jedyny taki certyfikat w kraju

7 czerwca 2013

Jedyny taki certyfikat w kraju

Dzisiaj trochę „korporacyjnego PR-u”, ale naprawdę mamy się, czym pochwalić. Orange Polska odnowił posiadający (od 2006 roku) jako jedyny operator w kraju certyfikat Gold Partnera Cisco – jest to rekomendacja, która daje Klientom gwarancję, iż partner posiada odpowiednią wiedzę, doświadczenie i potencjał do skutecznej realizacji dowolnej skali przedsięwzięć teleinformatycznych w oparciu o rozwiązania na najwyższym stopniu zaawansowania technologicznego. Droga do uzyskania certyfikatu nie była prosta. Podczas audytu zweryfikowano wszystkie kluczowe sfery działalności Orange Polska w obszarze biznesowym – począwszy od oferty produktowej, poprzez procedury implementacji, do utrzymania i rozwoju usług. Szczegółowej kontroli poddano także wszystkie aspekty techniczne zarządzanych usług – od infrastruktury sprzętowej, po procesy i systemy zarządzania poziomem usług (SLM – Service Level Management). Na tych wszystkich płaszczyznach wykazaliśmy się najwyższym poziomem, jakości i niezawodności.
Ale to nie koniec! Otrzymaliśmy poziom Mastera (w programie CMSP ang. Cloud and Managed Services Partner Cisco – największego dostawcy sprzętu teleinformatycznego w Polsce) dla trzech usług (IP VPN- z zakresy transmisji danych, IP PABX- zarządzanie transmisją głosu w sieciach LAN i WAN, usprawniającą komunikację w firmie oraz UCaaS (ang. Unified Communications as a Service) – ujednolicona komunikacja zewnętrzna i wewnętrzna w modelu „w chmurze” zapewniająca kontrolę kosztów), które oferujemy naszym Klientom w ramach firmy Orange i naszej spółki córki Integrated Solution.
Tym samym jest to potwierdzenie, że dołączyliśmy do elity światowych operatorów, którzy mogą pochwalić się certyfikacją na poziomie Master takich jak: British Telecom , Verizon, Deutsche Telecom, OBS, ATT, Swisscom, Telecom Italia, Telefonica.

14ed2e6b3961a1a163e184f8357c6cb510e

Udostępnij: Jedyny taki certyfikat w kraju