Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

22 października 2020

Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

Mama Rafała była policjantką i zginęła na służbie, kiedy skończył 4 lata. Tata Karoliny i Aleksandra był strażakiem – miał wypadek podczas służby. Ich świat zawalił się z dnia na dzień. Stracili rodzica, a wraz z nim poczucie bezpieczeństwa i jego miłość. Aby mogli normalnie żyć, uczyć się i realizować swoje marzenia korzystają ze wsparcia Fundacji „Dorastaj z Nami”.

Pewnie nie każdy z Was kojarzy tę fundację. Nie jest medialna, ani głośna, ale robi rzeczy wyjątkowe. Od 10 lat wspiera dzieci bohaterów, którzy zginęli lub zostali poszkodowani na służbie – policjantów, żołnierzy, strażaków, czy ratowników górskich. Fundacja pomaga im w rozwoju i edukacji. Nie chodzi o jednorazową pomoc, ale wsparcie, które trwa latami. Do usamodzielnienia się. Podopiecznych Fundacji jest 255 z całej Polski i w różnym wieku. Proszę zobaczcie niektóre ich historie.

Jestem dumny, że Orange Polska był jednym z założycieli fundacji i do dzisiaj – wraz w innymi firmami – jest zaangażowany w jej działania. Dzięki wspólnej pracy dzieci bohaterów będą miały lepszą przyszłość. Swoją cegiełkę w tej pomocy dołożyli też wybitni dziennikarze, którzy w 10 rocznicę powstania Fundacji „Dorastaj z Nami” przygotowali książkę „Śmierć warta zachodu”. Jest to zbiór wywiadów, esejów i reportaży, których tematem jest służba – dla kraju i dla drugiego człowieka. Warto przeczytać!

Udostępnij: Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

Czego uczy zdalna edukacja?

20 października 2020

Czego uczy zdalna edukacja?

Czy po wiosennym doświadczeniu edukacji zdalnej coś zostało? Czy uda nam się nie zaprzepaścić umiejętności, które zyskaliśmy w tym okresie? Czy wykluczenie cyfrowe jest nadal realnym problemem w Polsce? A może pandemia stworzyła nowe szanse edukacyjne? Czy naprawdę jesteśmy społeczeństwem cyfrowym?

Na te i inne pytania w rozmowie z Pawłem Oksanowiczem odpowiada Alek Tarkowski, socjolog, prezes zarządu Centrum Cyfrowego.

To trzecia rozmowa z cyklu „Nowa cyfrowość” pod patronatem Orange Polska w ramach projektu Nienieodpowiedzialni.pl. Z naszymi gośćmi rozmawiamy o tym, jak wygląda nowa rzeczywistość cyfrowa, czego nauczyliśmy się podczas pandemii, a co nadal jest dla nas wyzwaniem nie tylko w wirtualnym świecie.

Zobacz wcześniejsze rozmowy z
Marzeną Rudnicką, założycielka oraz prezeska Krajowego Instytutu Gospodarki Senioralnej.
Jackiem Królikowskim, pedagogiem i prezesem Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego

Zapraszamy.

Udostępnij: Czego uczy zdalna edukacja?

Raport zintegrowany Orange Polska 2019 wyróżniony!

16 października 2020

Raport zintegrowany Orange Polska 2019 wyróżniony!

Raport zintegrowany Orange Polska 2019 został wyróżniony w 14. konkursie Raporty Społeczne. Otrzymaliśmy wyróżnienie w kategorii Raporty zintegrowane – „za konsekwentne utrzymywanie najwyższej jakości w raportowaniu niefinansowym, czytelne przedstawianie danych i przygotowanie raportu mogącego być inspiracją dla innych organizacji”.

Konsekwencja – bo wskaźniki niefinansowe raportujemy już od ponad … 14 lat. Pierwszy raport społeczny opublikowaliśmy za 2005 rok jeszcze w Telekomunikacji Polskiej.

Jakość – bo nasze raporty przygotowujemy wg. międzynarodowych standardów GRI (Global Reporting Initiative) a treść i układ raportu oparte są na zaleceniach Międzynarodowej Rady Raportowania Zintegrowanego (IIRC). Dane zawarte w raporcie są też sprawdzane przez niezależnego audytora.

Czytelność – bo staramy się mówić do wszystkich, prostym językiem, a dla skomplikowanych terminów technologicznych jest odpowiedni słownik, bo opisujemy metodologię, wg. której liczymy dane i wskaźniki, bo mówimy nie tylko liczbami i tekstem, ale też obrazem.

Dobre przygotowanie – to od lat sprawdzony zespół korespondentów z różnych jednostek firmy, którzy z nami tworzą ten Raport. I to dla nich jest ta nagroda 😉

Okładka Raportu Zintegrowanego Orange Polska 2019 - matka z synem robią sobie zdjęcie

Organizatorem konkursu jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu i Deloitte. Patroni honorowi to Ministerstwo Finansów, Ministerstwo Rozwoju, a patroni instytucjonalni: Federacja Konsumentów, Giełda Papierów Wartościowych, Krajowa Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych.

Udostępnij: Raport zintegrowany Orange Polska 2019 wyróżniony!

ABC cyfrowego świata ze smartfonem – webinaria dla seniorów

13 października 2020

ABC cyfrowego świata ze smartfonem – webinaria dla seniorów

Wszystkich seniorów, którzy mają już za sobą pierwsze kroki w sieci, ale chcą pewniej poczuć się w cyfrowym świecie, zapraszamy na nasze webinaria ABC cyfrowego świata ze smartfonem – internet jest dla osób w każdym wieku.

To już druga edycja webinariów, które przygotowaliśmy w ramach projektu ABC Senior Krajowego Instytutu Gospodarki Senioralnej.

W odpowiedzi na potrzeby seniorów, którzy w związku z pandemią chcą dowiedzieć się więcej, jak korzystać z internetu w smartfonie w swoim codziennym życiu – do kontaktu z bliskimi, jak zapłacić rachunek czy odczytać e-receptę, przygotowaliśmy specjalne szkolenia.

Pierwszą edycję uruchomiliśmy w czerwcu. Jak napisała nam jedna z uczestniczek: „Wszystko jest dla mnie nowością, ale zajęcia są prowadzone tak jasno i zrozumiale, że mimo osiemdziesiątki, pojęłam”.

Zaproście Wasze babcie, dziadków, ciocie, wujków, a także rodziców na warsztaty – spotykamy się w każdy wtorek o godzinie 14.00.

Zapisy na stronie: www.abcsenior.com

Harmonogram i tematy warsztatów:

20 października, wtorek, godz. 14:00
– Konfiguracja telefonu z kontem Google
– Sklep Google – dowiemy się jak wyszukiwać i pobierać pomocne na co dzień aplikacje (np. aplikacja pogoda, inne)
– Poczta e-mail – pokażemy, jak założyć konto e-mail

27 października, wtorek, godz. 14:00
– Pisanie notatek i SMS-ów głosem – przydatna funkcja nie tylko kiedy nie chce nam się klikać, a mamy długi tekst do zapisania
– Aplikacje do komunikowania się – np. WhatsApp

3 listopada, wtorek, godz. 14:00
– Mapy Google – jak dotrzeć do wybranego miejsca dowolnym środkiem lokomocji i ile czasu to zajmie oraz kilka słów o aplikacji Gdzie jest dziecko?
– Street View – sprawdźmy, jak dokładnie wygląda szukane miejsce, budynek, do którego się wybieramy

10 listopada, wtorek, godz. 14:00
– Asystent Google – zapytaj go o cokolwiek chcesz, a on Ci pomoże znaleźć potrzebne informacje
– Tłumacz Google – jak łatwo prowadzić dialog z osobą mówiącą w innym języku

17 listopada, wtorek, godz. 14:00
– Jak utworzyć bezpieczne hasło – trudne do złamania i łatwe do zapamiętania?
– Jakie mamy aplikacje zapewniające bezpieczeństwo w sieci? (wspomnimy też o Cybertarczy)

24 listopada, wtorek, godz. 14:00
– E-płatności – bezpieczeństwo i wygoda (wspomnimy też o aplikacji Mój Orange)

1 grudnia, wtorek, godz. 14:00
– Jak robić zdjęcia smartfonem
– Jak kręcić filmiki smartfonem
– Aplikacje do korekcji zdjęć

8 grudnia, wtorek, godz. 14:00
– E-recepty – e-zdrowie

Udostępnij: ABC cyfrowego świata ze smartfonem – webinaria dla seniorów

Orange na Targach CSR

5 października 2020

Orange na Targach CSR

Dziś startują Targi CSR. Tym razem spotykamy się wirtualnie, ale za to przez cały tydzień od 5 do10 października. Wśród ponad 60 wystawców jest również Orange Polska. Na naszym stoisku pod hasłem 15-lecia  skupiamy się przede wszystkim na zaangażowaniu społecznym i wolontariacie, ale nie zapominamy też o innych tematach.

Targi to świetna okazja żeby wysłuchać ciekawych prelekcji, spotkać się z ekspertami zrównoważonego rozwoju z instytucji, firm i organizacji społecznych, nawiązać kontakty. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Środowisko biznesowe i naturalne”. Organizatorem imprezy jest Forum Odpowiedzialnego Rozwoju.

Część konferencyjną od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-13:20 można śledzić na Facebooku.

Zapraszamy Was też do aktywnego udziału w sesjach networkingowych przy konferencyjnych stolikach, które odbywają się przez cały tydzień w godzinach 13.30 – 15.00.
My przy stoisku nr 2 w części REMO przestawimy:

5.10. – Strategiczne podejście do CSR w Orange Polska.
6.10  – Fundacja Orange – nasze programy i sprawdzone metody prowadzenia działań społecznych.
7.10. – Orange goes green.
8.10. – Wolontariat – jak koordynować wolontariatem pracowniczym, dobre praktyki.
9.10 – Zarządzanie różnorodnością w organizacji krok po kroku.

Zapraszamy Was także do udziału w sesjach i dyskusji przy stolikach przygotowanych przez ponad 60 innych wystawców. Z pewnością znajdziecie tu mnóstwo inspiracji.

Zapraszamy Was do wirtualnego odwiedzania Targów CSR na stronie https://targicsr.webexpo.pl/

Szczegóły dotyczące programu Targów CSR znajdziecie na stronie Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

baner z napisem Targi CSR

Udostępnij: Orange na Targach CSR