Ferie on-line

16 stycznia 2018

Ferie on-line

Zaczęły się ferie, ale nie wszyscy mają okazję wyjechać na zimowisko.

Dzieci z Warszawy i okolic zapraszamy do naszego kreatywnego miejsca – FabLabu – na bezpłatne warsztaty z szycia i modelowania, oczywiście z udziałem nowych technologii. Na pewno wiele dzieje się też w naszych Pracowniach Orange.

Pewnie część dzieci spędzi ferie on-line. Zadbajmy przede wszystkim o to, aby dzieci nie spędzały w interencie zbyt wiele czasu, a jeśli już korzystają z sieci, żeby były w niej bezpieczne. Może pomóc w tym nasza aplikacja Chroń dzieci w sieci. Dzięki niej w prosty sposób możesz ustawić godziny dostępu do internetu oraz czas korzystania z tabletu lub smartfonu swojego dziecka. Aplikacja zasugeruje Ci, do jakich treści w internecie dziecko powinno mieć dostęp. Od Ciebie zależy, czy zaakceptujesz ten wybór, czy w prosty sposób wprowadzisz zmiany dotyczące stron, jakie dziecko może oglądać.

Ważne są nie tylko narzędzia – ale przede wszystkim rozmowa z dzieckiem na temat zasad bezpiecznego korzystania z nowych technologii. Jeśli chcesz się przygotować do takiej rozmowy i poznać najważniejsze zasady ochrony w sieci – skorzystaj z kursu dla rodziców Fundacji Orange.

Potem możecie wspólnie z dzieckiem zagrać w grę na temat bezpiecznych zachowań w sieci i nie musi to być gra on–line, ale zwykła karcianka. Wytnij załączone karty i bawcie się razem, wzajemnie losując pytania i odpowiadajcie na nie. A jeśli chcecie wrócić do mediów cyfrowych, polecamy gry i zabawy na stronie www.necio.pl lub na www.sieciaki.pl oraz kursy – e-learningowe.

Rodziców i dzieci zapraszamy również do naszej aplikacji z Psotnikiem, o której pisał Bartek – dobrze się bawiąc, dzieci uczą się mądrych i bezpiecznych zachowań w sieci i poza nią.

Ferie on-line też mogą być interesujące, jednak pod warunkiem, że zadbamy, aby były bezpieczne i rozwijające. Nie zmienia to jednak faktu, że warto iść na sanki i ulepić bałwana.

Udostępnij: Ferie on-line

Orange Polska po raz XI w RESPECT Index!

15 grudnia 2017

Orange Polska po raz XI w RESPECT Index!

Wczoraj,  14 grudnia 2017 r. odbyło się ogłoszenie nowego składu RESPECT Index na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

RESPECT Index to pierwszy w Europie Środkowo–Wschodniej indeks spółek odpowiedzialnych społecznie.  Obejmuje spółki działające zgodnie z najlepszymi standardami zarządzania w zakresie: ładu korporacyjnego i  informacyjnego, relacji z inwestorami,  z  uwzględnieniem  czynników: ekologicznych, społecznych i pracowniczych.
W pierwszym etapie spółki są weryfikowane pod względem płynności finansowej, następnie sprawdzane są przez Giełdę Papierów Wartościowych oraz Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych standardy ładu korporacyjnego i informacyjnego oraz relacje z interesariuszami na podstawie dostępnych publicznie informacji na stronach internetowych firm oraz w raportach finansowych czy społecznych spółek. Trzeci etap to ankieta zawierająca kilkadziesiąt pytań dotyczących ładu korporacyjnego, kwestii społecznych i ekologicznych, która jest następnie weryfikowana  przez firmę Deloitte. Przejście tego procesu i uzyskanie określonej liczby punktów kwalifikuje spółkę do indeksu RESPECT.

Co roku w skład Indeksu wchodzi około kilkanaście spółek z WIG 20, WIG 40, WIG 80. W pierwszym Indeksie było ich 16, w tegorocznej edycji jest rekordowa liczba 28.  Orange Polska znajduje się wśród grona 7 firm, które obecne są w Indeksie RESPECT nieprzerwanie od początku jego istnienia to jest od 2009r.
Firmy wchodzące wskład XI edycji Respect Index - zdjęcie z wręczenia dyplomów.

Udostępnij: Orange Polska po raz XI w RESPECT Index!

Raport zintegrowany Orange Polska nagrodzony

20 października 2017

Raport zintegrowany Orange Polska nagrodzony

W tym roku po raz pierwszy przygotowaliśmy raport zintegrowany. Podsumowując rok 2016 pokazaliśmy w jednym dokumencie finansowe i niefinansowe aspekty naszej działalności.

Było to dla nas duże wyzwanie. Choć raporty społeczne przygotowujemy od ponad 10 lat, a finansowe od początku funkcjonowania firmy na giełdzie, połączenie informacji dotyczących wpływu społecznego i ekologicznego oraz danych ekonomicznych i finansowych wymagało od nas sporej pracy, zaangażowania  oraz zmiany sposobu opowiadania o firmie i jej działalności.

Tym bardziej cieszy nas fakt, że nasze starania zostały docenione przez polskie i międzynarodowe gremia finansowe i inwestorskie.

The Best Annual Report

Raport zintegrowany Orange Polska został nagrodzony w konkursie „The Best Annual Report 2016″, organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków.
To konkurs na najlepszy raport roczny o najwyższej wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów, a partnerem strategicznym konkursu jest Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Nasz raport otrzymał 3 miejsce w kategorii raportów zintegrowanych.

Finance for the Future Award

Raport Orange Polska znalazł się też w finale prestiżowego międzynarodowego konkursu „Finance for the Future Award 2017”, w kategorii promującej zintegrowane myślenie i raportowanie. Ideą konkursu jest promowanie najwyższych standardów raportowania finansowego w oparciu o ideę zrównoważonego rozwoju. Byliśmy jedynym reprezentantem z rynku Europy Środkowo – Wschodniej, który znalazł się w finale.

Raportowanie niefinansowe a zintegrowane.

Raportowanie danych niefinansowych, dotyczące wpływu firmy na środowisko, społeczeństwo, pracowników, dostawców czy respektowanie praw człowieka staje się coraz ważniejsze, a dla niektórych firm wręcz obowiązkowe. Od 2018 roku także dla firm w Polsce.

Raportowanie zintegrowane idzie krok dalej – pokazuje spójność i kompleksowość myślenia o firmie, jej modelu biznesowym i wpływie na otoczenie.

Raport Zintegrowany Orange Polska 2016 okładka

Udostępnij: Raport zintegrowany Orange Polska nagrodzony

Cyfrowa wyprawka szkolna

19 września 2017

Cyfrowa wyprawka szkolna

Początek szkoły to dobry moment, aby pomyśleć o edukacji cyfrowej i bezpieczeństwie dzieci w sieci i przygotować cyfrową wyprawkę szkolną. Co powinno się w niej znaleźć?

Dla rodziców

Wszystkim rodzicom, którzy czują się niepewnie w cyfrowym świecie i chcą się nauczyć podstaw dotyczących zapewnienia dziecku bezpieczeństwa w sieci – zapraszamy na on-line’owy kurs internetowy.

Możecie też wyciąć z papieru karty i wspólnie z dzieckiem zagrać w grę o zasadach bezpieczeństwa w internecie. Polecamy też cykl filmów edukacyjnych Michała Rosiaka, który w prosty sposób tłumaczy, co możemy zrobić dla zwiększenia naszego bezpieczeństwa cyfrowego.

Dla dzieci

Dla dzieci mamy on-line’owe gry i zabawy uczące zasad bezpiecznego poruszania się po cyfrowym świecie.  Każdy znajdzie coś dla siebie – dla przedszkolaków jest www.necio.pl , dla dzieci z pierwszych klas podstawówki www. sieciaki.pl, a dla tych starszych np. www.dbajofejs.pl czy pismo NumaNuma. Uczniom szkół ponadgimnazjalnych polecamy film „na zawsze”, przestrzegający przed konsekwencjami dzielenia się w sieci prywatnymi  treściami.
Zapraszamy też na specjalną platformę e-learningową, gdzie również znajdziecie on-line’owe lekcje dostosowane do wieku dziecka.

Rodzicom, którzy chcą być pewni, że ich dzieci korzystają z bezpiecznych zasobów – polecamy bezpieczną przeglądarkę Best, jak również instalację programów ochrony rodzicielskiej.

Nie zapominajmy też, że dostęp do internetu ma każdy smartfon i powinniśmy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo również w tym zakresie. Najprostszą wersją dla telefonów w sieci Orange jest Bezpieczny Starter. Dla rodziców, którzy nie tylko chcą blokować niepożądane dla dzieci treści, ale też z kontrolować czas, jaki dziecko spędza w sieci, polecamy usługę Chroń Dzieci w Sieci.

Dla nauczycieli

Natomiast nauczyciele mogą skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji przygotowanych dla różnych grup wiekowych. Polećcie te scenariusze wychowawcy, np. podczas zebrania rodzicielskiego.
W tym roku szkolnym w ponad  150 szkołach zaczynają się zajęcia dla #SuperKoderów a w 250 świetlicach szkolnych dzieci wyruszą w MegaMisję. Może Wasza szkoła jest na tej liście? Jeśli nie, również możecie skorzystać z naszej biblioteki cyfrowych kompetencji  lub scenariuszy przedmiotowych zajęć z kodowaniem.

Zadbajmy o to, aby edukacja cyfrowa naszego dziecka była mądra i bezpieczna.

Udostępnij: Cyfrowa wyprawka szkolna

Biżuteria z telefonów – konkurs!

12 września 2017

Biżuteria z telefonów – konkurs!

W myśl zasady 3R (ang.: Repair, Refurbish, Recycle) lub jest ktoś woli 3U (pol.: Unikaj kupowania zbędnych rzeczy, Użyj ponownie, Utylizuj) staramy się jak najlepiej wykorzystać zebrane z rynku używane telefony. Część z nich po drobnych naprawach nadaje się do powtórnego wykorzystania i ponownie trafia na rynek, a te, które są już zużyte, zostają przekazane do przetworzenia – czyli recyklingu. Odzyskane w ten sposób zostają cenne surowce i komponenty, które mogą być wykorzystywane w procesie refabrykacji nowych urządzeń elektrycznych.

Biżuteria z telefonów

Tym razem jednak część odzyskanych telefonów przekazaliśmy do przetworzenia w procesie upcyklingu, w wyniku którego powstają produkty o wartości wyższej niż przetwarzane surowce, np. dzieła sztuki czy inne przedmioty codziennego użytku. Dzięki współpracy z platformą Dekoeko ze starych i zużytych telefonów powstały oryginalne i unikatowe akcesoria: spinki do mankietów, pierścionki, naszyjniki, kolczyki i breloki.

Zobaczcie prezentację naszej kolekcji:

Co jeszcze powstaje ze zużytych telefonów w ramach recyklingu?

Wiele materiałów ze starych telefonów jest ponownie użytych w refabrykacji telefonów komórkowych, notebooków, aparatów fotograficznych, konsol do gier.

fot. Dekoeko

Inne materiały są używane do produkcji przezroczystego szkła ceramicznego będącego częścią np. płyt kuchennych. Tlenki przewodzące są kluczowymi elementami np. w ekranach LCD, czujnikach optycznych w aparatach fotograficznych oraz w kablach światłowodowych. Znajdują również zastosowanie fotowoltaiczne, są używane w produkcji paneli słonecznych.

Odzyskane srebro jest wykorzystywane do produkcji płyt głównych w urządzeniach elektronicznych, oświetleniu LED.

Inne komponenty w produkcji galwanotechnicznej służą do produkcji suwaków lub sprzączek do pasów bezpieczeństwa.

Niektóre materiały znajdziemy też w bateriach stosowanych w samochodach hybrydowych i elektrycznych. Wiele osób nie wie, ale średnio jeden na trzy samochody na drodze ma katalizator spalin, który został wykonany z części odzyskanych ze starych telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych.

fot. Dekoeko

Jak pozbyć się używanego telefonu?

Jeśli gdzieś w Waszych szufladach zalegają jakieś stare telefony, możecie je zostawić w naszym salonie lub odsprzedać poprzez portal www.orangerecykling.pl, wspierając wybraną fundację.

Proces upcyklingu telefonów w Orange Polska

Konkurs

Jeśli chcecie zdobyć unikatową biżuterię z telefonów, zapraszamy Was do konkursu. Opiszcie Wasz pomysł na ekologiczne wykorzystanie zużytego telefonu. Nagrodzimy 5 najbardziej twórczych i oryginalnych odpowiedzi.

Na Wasze komentarze czekamy do piątku 15.09 do godziny 12.00.

Udostępnij: Biżuteria z telefonów – konkurs!