Zapraszamy na Targi CSR

24 maja 2022

Zapraszamy na Targi CSR

Wracamy do tradycyjnej, stacjonarnej formuły po okresie pandemii.
9. Targi CSR, których hasło to triada Klimat – Rozwój – Biznes, stanowić będą przestrzeń do dyskusji, prezentacji dokonań firm i organizacji w zakresie CSR oraz zrównoważonego rozwoju.

Wśród wystawców są też Orange Polska i Fundacja Orange. Zapraszamy na stoisko 43. Zapraszamy 25 maja 2022 r. do Centrum EXPO XXI w godz. 9.00-17.00. Wstęp wolny.

Program Targów

Część konferencyjna

W programie między innymi:

• dyskusja „Zrównoważony rozwój a odpowiedzialny biznes”, którą otworzy Jerzy Buzek, Poseł do Parlamentu Europejskiego;
  • wykład prof. Adama Bodnara o odpowiedzialności i sprawczości firm i obywateli w realiach konfliktów;
  • rozmowy o klimacie;
  • publikacja Raportu Dobrych praktyk FOB 2021;
  • ogłoszenie wyników badania Diversity in Check i listy pracodawców najbardziej zaawansowanych w zakresie różnorodności i inkluzji.

Część konferencyjna będzie trwać w godzinach 10:00-17:00. Zobacz pełen program Targów.

Część wystawiennicza

Ponad 50 firm i organizacji społecznych zaprezentuje swoje działania z zakresu zrównoważonego rozwoju. Część wystawiennicza będzie dostępna w godz. 9:00-17:00. Zobacz wystawców 9. Targów CSR.

Strefa Różnorodności

Specjalne miejsce w części wystawienniczej Targów CSR, którego ideą jest promowanie dobrych praktyk odnoszących się do różnorodności i inkluzji. W programie Strefy Różnorodności znajdą się m.in.:

• Żywa Biblioteka – możliwość rozmowy z osobami zagrożonymi wykluczeniem społecznym lub spotykającymi się na co dzień z dyskryminacją;
  • Oferty pracy partnerów i sygnatariuszy Karty Różnorodności;
  • Prezentacja dobrych praktyk diversity & inclusion;
  • Hyde Park – nagrania rozmów o różnorodności (wśród nich także o naszym programie Razem.One i Liderki.Razem);
  • Quiz o różnorodności.

Strefa Ukraińska

Wspólnie z organizacją CSR Ukraine zobaczycie projekty wspierające Ukraińców i Ukrainki w obliczu wojny. Poznacie programy i projekty CSR Ukraine, działania CSR prowadzone przez ukraińskie podmioty biznesowe i ich zaangażowanie we wsparcie mieszkańców Ukrainy w czasie wojny. Chcemy w ten sposób podkreślić znaczenie współpracy polsko-ukraińskiej i zjednoczenia się przeciwko rosyjskiej agresji.

Scena „S

Scena „S” poświęcona jest kwestiom społecznym podejmowanym przez biznes. Sytuacja w Ukrainie przypomniała nam, jak istotna i jednocześnie trudna jest ta problematyka oraz z jak wieloma wyzwaniami się wiąże.

Strefa dla dzieci

Zapraszamy również wszystkie dzieci do strefy funkcjonującej w godz. 9:00-17:00. Jej opiekunem jest Fundacja Zaczytani.org specjalizująca się w promocji czytelnictwa i edukacji społecznej. Specjalnie przeszkoleni wolontariusze przeprowadzą trzy bezpłatne zajęcia z bajkoterapii dla dzieci w wieku 4-10 lat w godz. 10:00, 11:30 i 13:00.

Udostępnij: Zapraszamy na Targi CSR

Karta Różnorodności ma 10 lat

15 lutego 2022

Karta Różnorodności ma 10 lat

Minęło 10 lat od inauguracji Karty Różnorodności w Polsce i 10 lat od jej podpisania przez Orange Polska. Byliśmy w gronie firm, które zaangażowały się we wprowadzenie Karty w naszym kraju i podpisały ją jako pierwsze. Od początku jesteśmy też jej opiekunem.

Czym jest Karta Różnorodności

Karta Różnorodności to międzynarodowa inicjatywa pod patronatem Komisji Europejskiej. W Europie funkcjonuje już 26 Kart Różnorodności. Koordynatorem Karty w Polsce jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Karta jest zobowiązaniem, podpisywanym przez organizacje, które decydują się na wprowadzenie zakazu dyskryminacji w miejscu pracy i działania na rzecz promowania różnorodności. Jest wyrazem gotowości firmy do zaangażowania wszystkich osób zatrudnionych oraz partnerów biznesowych i społecznych w te działania. Organizacje decydujące się na implementację tego narzędzia działają na rzecz spójności i równości społecznej.

Inauguracja polskiej odsłony Karty, stworzonej z inicjatywy firm z francuskim kapitałem oraz organizacji pozarządowych, odbyła się 14 lutego 2012 r.

Obecnie w gronie polskich pracodawców, którzy zobowiązali się do wypełniania jej zapisów poprzez jest już ponad 240 podmiotów. Są to zarówno duże korporacje, mniejsze firmy, organizacje pozarządowe i instytucje publiczne.

10 lat Karty w Orange Polska

W ciągu tych 10 lat wiele zmieniło się w naszej firmie, a różnorodność zyskiwała na znaczeniu.

Różnorodność weszła do standardów naszego zarządzania. Przeprowadziliśmy dialog z interesariuszami na temat różnorodności i przyjęliśmy Politykę zarządzania różnorodnością.

Nasze główne cele w tym zakresie to:

• tworzenie środowiska pracy otwartego na różnorodne sposoby myślenia;
  • budowanie kultury organizacyjnej czerpiącej z różnorodności;
  • zapewnienie pracownikom odpowiednich warunków do rozwoju;
  • wspieranie zaangażowania wszystkich pracowników;
  • podnoszenie jakości zarządzania ludźmi w firmie.

Za kluczowe wymiary różnorodności w Orange Polska przyjmujemy: płeć, wiek, kompetencje, wiedzę, doświadczenie i sposób myślenia, zdolności psychofizyczne – (nie)pełnosprawność oraz status rodzicielski. Pozostałe zdiagnozowane wymiary to: religia i światopogląd, lokalizacja miejsca pracy (centrala lub region), forma zatrudnienia oraz narodowość / pochodzenie etniczne.

W Orange działa Komitet ds. równości płci i różnorodności, którego zadaniem jest monitowanie realizacji celów dotyczących różnorodności m.in. w obszarach takich jak równowaga płci we wszystkich rolach, równe szanse kariery, równe płace, work-life balance czy przeciwdziałanie dyskryminacji i przemocy.

Nasze programy

W firmie realizowanych jest wiele programów i projektów dotyczących różnorodności. Od kilku lat działamy wspólnie w sieci Razem.One. Chcemy pokazać, jak ważne jest wykorzystanie potencjału każdego z nas – zachęcając do  tworzenia zespołów, składających się zarówno z kobiet, jak i mężczyzn. Są to działania wzmacniające potencjał kobiet, ich odwagę do podejmowania nowych wyzwań, rozwoju kariery i możliwości promocji.

Szczególną uwagę przykładamy do tych obszarów, w których równowaga płci jest zachwiana – np. techniki. W programie Włącz.One, poprzez kampanię edukacyjną i informacyjną zachęcamy kobiety do prowadzenia kariery w dziedzinie technologii.

Jednym z naszych celów jest zwiększenie obecności kobiet na stanowiskach managerskich. Pomoc w realizacji tego celu zapewnia nam między innymi program Liderki.Razem.

Mamy też specjalny program dedykowany pracownikom z niepełnosprawnościami – Zdrowie na TAK, oferujący im dodatkową opiekę medyczną czy dofinansowanie, szereg działań w zakresie dobrostanu pracowników i work–life balance, które w pandemii zyskały na znaczeniu.

Wysoki standard zarządzania różnorodnością potwierdza certyfikat – Gender Equality European and International Standard.

Przez te kilka lat wiele rzeczy zrealizowaliśmy, wiele zadań jeszcze przed nami. Karta Różnorodności to dla nas zobowiązanie do dalszych starań.

rożni ludzie - kolor skóry, płeć, pochodzenie - robią sobie wspólne zdjęcie telefonem

Udostępnij: Karta Różnorodności ma 10 lat

Internet nie dla wszystkich

26 listopada 2021

Internet nie dla wszystkich

Włączenie społeczno – cyfrowe to ważna część naszej strategii w obszarze społecznej odpowiedzialności Aby lepiej zrozumieć, jak budować to „włączenie”, postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się problemowi wykluczenia cyfrowego. Tak powstała myśl o raporcie na temat tego zjawiska.

Raport o wykluczeniu społeczno – cyfrowym

Działaliśmy w warunkach pandemii, a więc wszelkie badania, które pozwoliłyby nam dotrzeć bezpośrednio do osób wykluczonych cyfrowo okazały się niemożliwe. Zdecydowaliśmy się więc skorzystać z ogólnodostępnych badań rynkowych.

Dla pełnego obrazu zjawiska postanowiliśmy pokazać czas przed pandemią i obecnie – aby zobaczyć, jak pandemia wpłynęła na grupy wykluczone cyfrowo. Czy pomogła im włączyć się do cyfrowego świata, czy też pogłębiła dotychczasowe różnice w korzystaniu z nowych technologii.

Wśród grup najbardziej narażonych na wykluczenie cyfrowo społeczne znalazły się: osoby z niskim wykształceniem, osoby starsze, mieszkańcy wsi, osoby z niepełnosprawnościami, osoby w kryzysie bezdomności i dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Raport pokazuje, że wykluczenie dla każdej z tych grup oznacza coś innego – brak motywacji, brak umiejętności albo niewłaściwy sposób korzystania z cyfrowego świata.

Obecnie wykluczenie wiąże się z naszymi postawami wobec nowych technologii, umiejętnościami i wiedzą bardziej niż z fizycznym dostępem do sieci. Raport dostępny na stronie www.orange.pl/cyfrowyswiatdlawszystkich.

Opinie internautów o wykluczeniu cyfrowym

Przygotowaliśmy też dodatkowe badania opinii na temat zjawiska wykluczenia cyfrowego- zapytaliśmy internautów co myślą o tym problemie.

Wielu z nas nie spotkało się dotąd z tym pojęciem lub nie jest świadomych jego złożoności (50% badanych). Wielu uważa też, że nie jest ono istotnym problemem, lub że jest problemem w pewnym sensie nieuchronnym (związanym z wiekiem). Dla znacznej części polskich internautów (38%) jest to wreszcie zjawisko ugruntowane nie tyle w obiektywnych uwarunkowaniach, ale w postawach i motywacjach – co stanowi wystarczającą legitymizację dla rezygnacji z prób zmierzenia się z wykluczeniem.

Ale ponad połowa z nas ma świadomość, że „bez nowych technologii nie można dziś uczestniczyć w społeczeństwie”. Co więcej wielu z nas widzi naokoło siebie osoby (często osoby nam drogie), które są pod tym względem defaworyzowane. Często też pomagamy im aktywnościach związanych z nowymi technologiami.

W tym kontekście hasło „wykluczenie społeczno – cyfrowe” nabiera nowego znaczenia. Chodzi tu nie tylko o wykluczenie ze społeczeństwa nie tylko tego informacyjnego, ale wykluczenie przez społeczeństwo – społeczną zgodę na alienację tych, którzy nie są w stanie samodzielnie dołączyć do cyfrowej wspólnoty.

wyniki badań

Udostępnij: Internet nie dla wszystkich

Opaska bezpieczeństwa dla seniora

29 października 2021

Opaska bezpieczeństwa dla seniora

W tym miesiącu w ramach kampanii społecznej „Mnóstwo wsparcia od innych i trochę wsparcia od Orange” wiele uwagi poświęcamy seniorom. Nie zapominamy też o ich opiekunach – dzieciach czy wnukach, którzy chcą mieć pewność, że ich starsi bliscy są bezpieczni. Wsparciem dla opieki nad starszymi osobami może być też opaska myBand 4family.

To wielofunkcyjne urządzenie – smartband z funkcją telefonu. Oferuje także: pulsometr, ciśnieniomierz, krokomierz i GPS, dzięki któremu jako opiekun możesz ustalić aktualne miejsce pobytu podopiecznego oraz jego puls czy ciśnienie krwi. A to wszystko w sposób prosty i zdalny.

Do tego za pomocą smartbanda można odbierać i nawiązywać połączenia głosowe, tak jak w telefonie. A to wszystko za sprawą slotu na kartę nanoSIM i wbudowanym: głośnikowi oraz mikrofonowi.

Jak to działa?

Urządzenie działa w oparciu o bezpłatną aplikację mobilną 4family i osiąga pełną funkcjonalność po zsynchronizowaniu smartbanda z aplikacją 4family zainstalowaną na smartfonie opiekuna.

Aby zdalnie nadzorować inne urządzenie trzeba zainstalować aplikację 4family na swój smartfon z systemem Android. Można ją pobrać ze sklepu Google Play.

Obsługa urządzenia odbywa się za pomocą jednego przycisku, więc korzystanie z niego jest proste i intuicyjne.

myBand 4family działa jak lokalizator GPS i pozwala ustalić aktualne miejsce pobytu podopiecznego korzystającego z urządzenia, a także ustawić własne strefy bezpieczeństwa. W razie, gdy podopieczny je opuści, otrzymasz o tym powiadomienie.

Za sprawą smartbanda opiekun pozna tętno i ciśnienie krwi podopiecznego. Wystarczy, że osoba bliska założy opaskę. Urządzenie pozwala też śledzić bieżącą godzinę, przebyte kroki, datę, a w razie niebezpieczeństwa zgłosić alert SOS.

Urządzenie posiada pojemny akumulator zapewniający do 5 dni działania w stanie czuwania, który wspiera wygodne ładowanie magnetyczne. Sprawdź, jakie to proste.

Więcej na stronie sklepu Orange.

zjecie opaski

Udostępnij: Opaska bezpieczeństwa dla seniora

Przybliżamy cyfrowy świat seniorom

19 października 2021

Przybliżamy cyfrowy świat seniorom

Niedawno pisałam o naszej kampanii społecznej „Cyfrowy świat dla wszystkich”. W drugiej odsłonie kampanii skupiamy się już na konkretach – jak cyfrowy świat przybliżamy seniorom.

W czasach przed pandemią prowadziliśmy stacjonarne warsztaty cyfrowe dla seniorów. Obecnie, z uwagi na bezpieczeństwo, przenieśliśmy się do sieci. Zdajemy sobie sprawę, że w ten sposób nie dotrzemy do tych seniorów, którzy są całkowicie off-line, dlatego wrócimy do warsztatów stacjonarnych, jak tylko będzie to możliwe. Na razie swoje działania kierujemy do tych seniorów, którzy pierwsze kroki w cyfrowym świecie mają już za sobą, ale wciąż nie czują się w nim pewnie.

Strona dla seniora

Oprócz szkoleń on-line zapraszamy też na naszą stronę interntową www.orange.pl/dlaseniora, na której zgromadziliśmy wiele przydatnych informacji dla starszych klientów.

Przede wszystkim edukujemy. Przygotowaliśmy kilkanaście filmów edukacyjnych na temat smartfonów – jak włączyć internet, korzystać z Wi-Fi, ustawić kontakty, wysłać SMS. Pokazujemy też krok po kroku, jak korzystać z naszych usług i aplikacji – jak zainstalować Mój Orange, doładować konto, opłacić fakturę. Podejmujemy też temat bezpieczeństwa – pokazujemy, jak stworzyć bezpieczne hasło czy chronić się przed oszustwami. Kolejne filmy są w przygotowaniu.

Naszym partnerem w tworzeniu materiałów edukacyjnych jest Fundacja Zaczyn, która od wielu lat zajmuje się tematem seniorów i dobrze zna ich potrzeby i oczekiwania.

Na stronie znajduje się też opis naszej oferty, rekomendacje dotyczące telefonów czy aktualności dotyczące tematów dla seniorów.

Zaangażowanie pracowników

Wiele dzieje się też wewnątrz firmy. Zbudowaliśmy zespół, który w kompleksowy sposób zajmuje się tematem seniorów. W gronie specjalistów z obsługi, sprzedaży, komunikacji, marketingu, portalu, PR i CSR pracujemy nad konkretnymi zmianami, procesami, ofertami.

Przygotowaliśmy między innymi nowe szkolenie dotyczące standardu obsługi starszych klientów dla pracowników sprzedaży i obsługi. W tematach innowacji pracowniczych pojawiło się nowe wyzwanie dotyczące pomysłów na usprawnienie oferty i obsługi dla tej grupy klientów. Działamy dalej…..

Udostępnij: Przybliżamy cyfrowy świat seniorom