10 lat Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111

28 listopada 2018

10 lat Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111

Jak ważny dla dzieci jest telefon 116 111?

• To dzięki Wam żyję. Cieszę się, że postanowiłam zadzwonić*.
  • Do dziś pamiętam kontakt z Wami. Gdyby nie Wy, to nie wiem, co by się ze mną stało. Myślę, że to jest odpowiednie miejsce na to, abym podziękowała wszystkim Konsultantom, za ich wielką pracę, wysiłek, pomoc, dobre słowo, zrozumienie.
  • Telefon 116 111 jest niezwykle pomocny i potrzebny. Można uzyskać u Was wsparcie, akceptację i pomoc. Żaden problem nie jest uważany za błahy, a niestety w naszym otoczeniu wielu ludzi uważa, że „przesadzasz”, „użalasz się nad sobą”. Dzwoniąc na telefon zaufania możemy być pewni, że nie usłyszymy czegoś takiego. Sama myśl że po drugiej stronie słuchawki jest ktoś chętny nam pomóc, wysłuchać, daje pozytywny zastrzyk energii.
  • Kontakt z Wami jest dla mnie bardzo ważny. Mimo, że Was nie znam, traktuję Was jak najbliższą rodzinę.
  • Wiele razy uratowaliście mi życie. Jesteście niesamowici. Nie każdy poświęcałby swój czas dla innych, dla młodych.

Ponad 1 milion 160 tysięcy odebranych połączeń, 55 tysięcy wiadomości online, 1 200 interwencji
w sytuacjach bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia – to statystyka. Za tymi liczbami kryją się różne problemy dzieci. 10 lat temu pracownicy rozmawiali z dziećmi głównie o relacjach rówieśniczych, problemach w szkole czy w rodzinie. Dziś dzwonią i piszą do nas młodzi ludzie, którym towarzyszy depresja, samotność i poczucie bezradności.
Pomoc w Telefonie Zaufania dla Dzieci i Młodzieży jest świadczona 7 dni w tygodniu – telefon działa od godziny 12:00 aż do godziny 2:00 w nocy.

Jak dzieci oceniają osoby, które pomagają im przez telefon?

• Bardzo doceniam ludzi ze 116 111. Spędzanie większości czasu zajmując się problemami młodzieży to naprawdę wielka sprawa. Jestem wam taka wdzięczna, zawsze gdy coś nie wychodzi, to mam komu powierzyć mój problem z nadzieją na pomoc. Dzięki wam jestem bardziej pewna siebie, staram się być silna, by dzielnie brnąć przez trudności jakie życie stawia mi każdego dnia.
  • Osoba odpisująca na wiadomość zmaga się z wielką presją, przecież każde źle dobrane słowo może spowodować samookaleczenie się lub nawet samobójstwo. Myślę ze jest to duża odpowiedzialność i powinniśmy być wszyscy wdzięczni tym ludziom za troskę i poświęcenie z ich strony. Nie ukrywajmy, dorośli nie zawsze są w porządku, czasem nie ma do kogo ust otworzyć. A Wy robicie naprawdę ogromną robotę. Życzę Wam wytrwałości, ten numer to wielka pomoc.
  • Trzeba być naprawdę przygotowanym, aby wysłuchiwać i pomagać osobom tuż przed tragedią. Dziękuję, że pomagacie mojej przyjaciółce. Naprawdę to wiele dla mnie znaczy.

• Pani, z którą rozmawiałam była przemiła, pomogła mi wyjść z kryzysowej sytuacji, okazała ogromne wsparcie, była ze mną w tych trudnych dla mnie momentach.

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę opracowała specjalne standardy obsługi telefonu zaufania, oparte na ich własnych doświadczeniach w pomocy dzieciom krzywdzonym i wiedzy pozyskanej od organizacji na świecie prowadzących podobne linie.
Dziś 116 111 obsługuje ponad 20 odpowiednio przygotowanych konsultantów-psychologów, terapeutów, którzy dodatkowo przechodzą specjalne szkolenie, zanim po raz pierwszy podniosą słuchawkę. Na każdym dyżurze mają wsparcie superwizora, który pomaga w szczególnie trudnych rozmowach czy interwencjach, kiedy natychmiast trzeba zadzwonić na Policję, bo sytuacja stanowi zagrożenie dla życia czy zdrowia dzieci. Z każdym rokiem więcej młodych osób dzwoni z myślami samobójczymi. 5 lat temu średnio były 2-3 takie kontakty dziennie, dziś 14.

Czego dzieci życzą zespołowi 116 111?

• Z okazji urodzin życzę Wam, żeby Telefon działał jak najdłużej. Bądźcie jak najbliżej dzieci i młodzieży. Pomagajcie!
  • Życzę Wam wytrwałości, uśmiechu, radości, jak najmniejszej liczby interwencji. Walczcie i nie poddawajcie się, bo jesteście potrzebni. Telefonie 116 111 działaj i pomagaj! Wszystkiego dobrego!
  • Wykonujecie niemożliwie ważną pracę, dlatego bardzo Wam dziękuję za to, że jesteście i codziennie ratujecie życie.
  • Życzę Wam byście nie mieli pracy 😉 To oczywiście utopia, ale miejcie zawsze otwarte serca.

Telefon działa dzięki zaangażowaniu wielu stron. Finansowanie anonimowej i bezpłatnej pomocy telefonicznej dla dzieci i młodzieży w Polsce spoczywa na Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, którą w tym trudnym zadaniu wspierają partnerzy i sponsorzy Telefonu 116 111: Orange Polska, Fundacja Benefit Systems, Kulczyk Foundation i Fundacja Ludzki Gest Jakub Błaszczykowski, a także darczyńcy indywidualni i biznesowi.
Z Telefonem Zaufania dla Dzieci i Młodzieży, który prowadzi Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, można skontaktować się codziennie w godzinach od 12:00 do 2:00, dzwoniąc pod numer 116 111 lub wysyłając wiadomość za pośrednictwem strony https://116111.pl/ (pomoc online jest świadczona od godziny 10:00). Każdy może wesprzeć działanie Telefonu 116 111 na stronie: www.fdds.pl/telefon

*Cytaty pochodzą z anonimowej ankiety dla użytkowników Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży, którą Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę przygotowała z okazji 10-lecia linii.

Słowa leczą. 10 lat Telefonu Zaufania dla dzieci i młodzięzeży

Udostępnij: 10 lat Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111

Hackathon+ w słusznej sprawie. Weź udział

20 listopada 2018

Hackathon+ w słusznej sprawie. Weź udział

Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju organizuje w grudniu Hackathon+ czyli maraton programowania. Jego celem jest stworzenie dostępnych prototypów aplikacji i serwisów internetowych ułatwiających życie osób, które mają trudności w poruszaniu się i percepcji.

Organizatorem wydarzenia jest Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju. Partnerami konkursu są Orange Polska, Nokia, Microsoft i Google.

Hachathon+ już 8-9 grudnia br.

Hackathon+ odbędzie się w dniach 8-9 grudnia 2018 r. Skierowany jest do programistów i innych osób zajmujących się rozwojem oprogramowania, na przykład projektantów grafiki, twórców interfejsów. Start zaplanowany jest w sobotę 8 grudnia o godzinie 14:00. Hackathon, zgodnie z zasadami potrwa 24 godziny i zakończy w niedzielę 9 grudnia o 14:00. Wydarzenie odbędzie się na stadionie PGE Narodowy w Warszawie.

Dla programistów, grafików, projektantów

Jeśli programujecie lub zajmujecie się rozwojem oprogramowania, np. projektowanie grafiki czy tworzeniem interfejsu, to wydarzenie jest właśnie dla was. Organizatorzy liczą na udział ekspertów zainteresowanych architekturą, transportem, edukacją, służbą zdrowia, cyfryzacją i rozwojem usług. Jeśli spełniacie to kryteria, to wystarczy stworzyć zespól, składający się z 4 do 7 osób i zgłosić swój udział.

Główna nagroda to 20 000 PLN

Najlepsze zespoły otrzymają nagrody finansowe.

• 1. miejsce: 20 000 PLN
  • 2. miejsce 12 000 PLN
  • 3. miejsce 8 000 PLN

Zgłoszenia są przyjmowanie przez stronę https://hackathon.miir.gov.pl/

Uwaga, rejestracja kończy się w piątek, 30 listopada br.

Regulamin https://hackathon.miir.gov.pl/strony/o-hackathonie/regulamin/

Udostępnij: Hackathon+ w słusznej sprawie. Weź udział

Przedsiębiorcy, którzy zmieniają świat – konkurs

25 października 2018

Przedsiębiorcy, którzy zmieniają świat – konkurs

Dziś kilka słów o ekonomii społecznej. To bardzo szerokie pojęcie. Za przedsiębiorstwo społeczne uznaje się działalność o celach społecznych, w której zyski są reinwestowane w te cele lub we wspólnotę i nie służą tylko maksymalizacji zysku lub zwiększeniu dochodu udziałowców czy właścicieli. Może to być firma, spółdzielnia społeczna, fundacja czy inna instytucja.

Idea ekonomii społecznej, not–only-for-profit, jest bliska naszemu myśleniu o społecznej odpowiedzialności biznesu, który nie powinien działać only-for-profit, ale być aktywnym i twórczym uczestnikiem życia społecznego. Zależy nam, aby maksymalizować nasz pozytywny wpływ społeczny.

Kontakt z przedsiębiorcami społecznymi to dla nas źródło inspiracji i rozwoju, poszerzenie naszych horyzontów. Ekonomia społeczna, łącząca podejście biznesowe z wartościami społecznymi, pozwala na poszukiwanie innowacji społecznych, a pracownikom daje szansę zaangażować się w projekt, który jest wartościowy i „ma sens”.
Dlatego w tym roku zostaliśmy partnerem konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku im. Jacka Kuronia, prowadzonego przez Fundację Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych. W ramach tego przedsięwzięcia nagradzane są przedsiębiorstwa społeczne, które dbają o wysoką jakość produktów i usług, a przy tym z sukcesem łączą działalność ekonomiczną z realizacją ważnych celów społecznych.

Podjęliśmy też współpracę z Kozmiński Business Hub, w ramach projektu Startup Pozytywnego Wpływu, aby wspierać rozwój przedsiębiorstw prowadzących innowacyjną działalność w oparciu o Cele Zrównoważonego Rozwoju.

Jeśli idea ekonomii społecznej i innowacji społecznych jest Wam bliska – napiszcie o Waszych ulubionych przykładach tego typu działalności. Najlepszych 5 wypowiedzi nagrodzimy książką „Przedsiębiorcy, którzy zmieniają świat” M. Dardaillon, J.Guyot, w których znajdziecie przykłady innowacyjnych projektów społecznych z całego świata. Na Wasze odpowiedzi czekamy do 31.10.

Cele Zrównoważonego Rozwoju - ikony 17 celów

Udostępnij: Przedsiębiorcy, którzy zmieniają świat – konkurs

Raport Zintegrowany Orange Polska 2017 – nagrodzony

19 października 2018

Raport Zintegrowany Orange Polska 2017 – nagrodzony

Orange Polska otrzymał nagrodę za najlepszy raport zintegrowany za rok 2017 w 12. edycji Konkursu Raporty Społeczne.
Nagrodę przyznano za „przedstawienie podejścia do zarządzania i biznesu w sposób integrujący perspektywę finansową i ESG (Environment, Social, Governance), kompleksowe pokazanie ryzyk, rzetelny, dokładny i wiarygodny raport, pokazujący zarówno mocne, jak i słabsze strony organizacji, poddany zewnętrznej weryfikacji”.

Ponadto otrzymaliśmy nagrodę specjalną od Giełdy Papierów Wartościowych za utrzymywanie wysokich standardów raportowania niefinansowego i przyczynianie się do budowania wiarygodności spółek giełdowych wśród inwestorów.

Konkurs Raporty Społeczne organizowany jest przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i firmę Deloitte. Partnerami są: Ministerstwo Finansów, Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych, Federacja Konsumentów, Giełda Papierów Wartościowych, Polska Izba Biegłych Rewidentów.

Raport Zintegrowany Orange Polska 2017 został także wyróżniony w konkursie The Best Annual Report 2017 organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków za najwyższą wartość użytkową.

Raport zintegrowany przygotowaliśmy po raz drugi, łącząc dane niefinansowe i finansowe w kompleksowe i spójne przedstawienie firmy na polskim rynku, jej roli dla gospodarki i społeczeństwa.

konkurs raporty społeczne

Udostępnij: Raport Zintegrowany Orange Polska 2017 – nagrodzony

Innowacje

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

16 października 2018

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

W końcu i na naszym blogu przyszła pora na to, co niepodzielnie króluje w internecie. Koty. Mają swoich zagorzałych fanów, a filmiki z ich udziałem nie mają konkurencji na Youtubie. Jednak co wspólnego mają koty i Orange? Zobaczcie najnowszy odcinek „Przyszłość jest dziś”.

Przygotowane tego materiału było dla mnie wyjątkowe – praca w towarzystwie kotów to niesamowita przyjemność. A przy okazji może przekonam was do adopcji zwierzaka? 🙂

Schronienie dla zwierzaków

„Ochota na kota” to punkt adopcyjno-informacyjny schroniska „Na Paluchu”, mieszczący się przy ul. Grójeckiej 79 w Warszawie. Ruszył w sierpniu tego roku. Mieszka tam kilkanaście kotów, które są widoczne zza witryny lokalu. Mieszkańcy mogą też wejść do środka, pogłaskać i osobiście poznać charakter zwierzaków.

Dlaczego to tak wyjątkowe miejsce? Bo o ile nie wszyscy z nas są gotowi na odwiedziny w schronisku, w którym kłębią się setki kocich i psich dramatów, o tyle prawie każdy może odwiedzić zwierzaka na neutralnym gruncie. Taka właśnie jest „Ochota na kota”- są tutaj kanapy, drapaki, budki dla kotów oraz kamerki, które przez całą dobę transmitują sekretne życie kotów

Sekretne życie kotów on line

Możecie więc najpierw obejrzeć zwierzaki online (TUTAJ), a następnie wybrać się do „Ochoty na kota” i porozmawiać o adopcji. Wszystkie informacje znajdziecie na stronie: Ochota na kota.

Do tej pory dzięki „Ochocie” domy znalazło już kilkanaście kotów. Zozol, którego widzieliście w materiale, pojechał do nowych właścicieli już kilka dni po nagraniu. W schronisku koty nie mają zbyt wiele szans na przeżycie. Dlatego tak ważne jest szybkie znalezienie im nowych domów.

Projekt został zrealizowany przez Urząd Miasta Warszawy. Orange Polska dostarczył światłowód do punktu. Zwierzaki pochodzą z warszawskiego schroniska na Paluchu, które również możecie odwiedzić, jeśli rozważacie adopcję czworonożnego przyjaciela.

Udostępnij: Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4