Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

17 września 2018

Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

Dużo pracy, czasu i pieniędzy poświęciliśmy, aby światłowód stał się synonimem najlepszego i najszybszego internetu. Jeszcze więcej zainwestowaliśmy by klienci w domach i firmach przekonali się, że to prawda. Piszę o nim tak często, że na klawiaturze z zamkniętymi oczami wystukuję słowo #światłowód.

Chociaż minęło już kilka lat od słynnej „ściemy roku” (dla przypomnienia to było 4G, którego Play nie miał, ale marketingowo się cudownie pojawiło) teraz mam DEJA VU! Tylko zmienił się konkurent i technologia. UPC na sztandary marketingowe rzuciło, a jakże… światłowód. Tyle, że jakiś taki krótszy trochę. I do domu nie dochodzi.

Nie jestem specem od techniki, dlatego zapytałem moich kolegów inżynierów: czy UPC robi światłowód do domu jak my? Że co? Absolutnie nie – odrzekli. UPC nie robi światłowodu do domu (FTTH – Fiber to the Home). To, co robią to doprowadzają światłowód maksymalnie do budynku a później wykorzystują kable koncentryczne, którymi dochodzą do klientów. Dalej jest to technologicznie DOCSiS i sieci HFC (Hybrid Fibre-Coaxial). Co więcej do flagowego modemu konkurenta (Giga Connect Box) nijak nie można podpiąć… światłowodu.­­­

Wstydu nie ma, bo internet w tej technologii daje radę, ale FTTH to nie jest i stąd pewnie pokusa marketingowego ściemniania? Klient się nie pokapuje i odetniemy parę kuponów od fibera, jak mawiają Amerykanie. Z litości nie czepiam się już PR-owego ogłaszania na dzień wcześniej „światłowodowego” 1 Gb/s, żeby tylko zrobić to przed nami. Cóż, że w przedsprzedaży i tylko w Warszawie.

Swoją drogą temat marketingowych „fibersztuczek” nie jest polską specjalnością. We Francji, gdzie operatorzy kablowi próbowali „przypiąć się” do FTTH, sprawą zajął się regulator i teraz reklamują się jako „fiber with coax termination”. Z tego wniosek, że można zgodnie z prawdą.

Gwoli sprawiedliwości dodam, że my też wykorzystujemy technologię G.fast tzn. parę miedzianą bądź coax na ostatnich metrach łącza. Wynika to z niedoskonałości budynkowej infrastruktury i po konsultacjach z klientem, wybieramy ten sposób dostarczenia światłowodu bezpośrednio do mieszkania. To jednak zaledwie kilka procent wszystkich podłączeń.

Udostępnij: Niewidzialny światłowód w domu czyli marketingowa „fibersztuczka”

Sieć

Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych! Podsumowanie sieci #2

27 lipca 2018

Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych!  Podsumowanie sieci #2

Właśnie tyle, łącznie przeszło przez naszą sieć szkieletową w pierwszym półroczu 2018 roku. W czasie największego ruchu, w sekundę przesyłane są dane, do zapisu których trzeba użyć ponad 40 płyt DVD. Co bardzo ważne – w ciągu ostatnich 5 lat pojemność naszego „szkieletu” wzrosła już trzykrotnie. A zaznaczmy, nie cały ruch, który można nazwać „tranzytowym” przechodzi przez naszą sieć szkieletową.

Jeżeli chcesz przeczytać podsumowanie naszej sieci mobilnej zajrzyj do tekstu: „Blisko 11 000 stacji bazowych dla klientów Orange – podsumowujemy półroczne!”

Bardzo pojemna „rura”

Sieć szkieletowa to „rura”, przez którą przepływa większość wysyłanych przez Was danych. A te najczęściej przesyłają klienci sieci stacjonarnej – w ostatnim półroczu dziennie średnio jakieś trzy razy więcej niż klienci usług mobilnych. Z drugiej strony transfer danych w sieci stacjonarnej nie rośnie aż tak gwałtownie jak w sieciach mobilnych. W ciągu ostatnich dwóch i pół roku „zaledwie” się podwoił 😉 W tym samym czasie liczba przesyłanych danych w sieci mobilnej wzrosła dziesięciokrotnie! Coraz więcej danych przechodzi przez światłowód, ale o nim za chwilę.

Moim zdaniem nie jest tutaj jednak ważne ile, lecz skąd i co. Już ponad połowa całego ruchu w naszej sieci przychodzi do Was z bardzo bliska – z naszej sieci Content PoP, czyli serwerów rozstawionych po całym kraju, na których znajdują się najczęściej wykorzystywane dane. Przekłada się to na niższe pingi i szybsze buforowanie. Bez wątpienia weszliśmy już w epokę wideo – 70% wszystkich danych, przechodzących przez naszą sieć szkieletową to filmy! Nie powinno to dziwić – by przesłać zdjęcie wystarczy transfer na poziomie kilkuset kilobitów na sekundę, by przesłać wideo w Ultra HD – około 25 Mb/s, a takich treści jest coraz więcej.

Chcesz wiedzieć więcej o sieci szkieletowej? Zajrzyj do teksów: „Sieć szkieletowa czyli jak działa IP network” i „Sieć szkieletowa – ROADM, czyli „autostrada” w sieci szkieletowej”.

Światłowód coraz bardziej dostępny

Co oferuje transfer ponad 100 Mb/s (a dla chętnych i 300 i 600 Mb/s)? Oczywiście światłowód! Korzysta już z niego prawie 300 000 klientów (mówimy „klientów” ale często to cała rodzina!), a w zasięgu jest blisko 3 mln gospodarstw domowych. Rośnie więc nie tylko zasięg, ale także coraz więcej klientów wybiera właśnie FTTH. Światłowód jest dostępny w ponad 110 miastach, zarówno w dużych, średnich jak i w mniejszych. W tym półroczu prawie połowa wszystkich inwestycji to właśnie średnie i małe miasta. W wielu z nich – choćby w Grodzisku Mazowieckim, Elblągu, Inowrocławiu, Kołobrzegu czy w Piotrkowie Trybunalskim, dzięki inwestycjom w tym półroczu, już ponad połowa wszystkich gospodarstw domowych w tych miastach jest już w zasięgu Orange Światłowód. Procentowo – najwięcej gospodarstw domowych może skorzystać ze światłowodu w Lublinie, w liczbach bezwzględnych – oczywiście w Warszawie.

Klientów, co dość oczywiste – najwięcej mamy w Warszawie. Lista, miast gdzie mamy najwięcej klientów pokrywa się mniej więcej z czołówką listy największych miast w kraju. Bardzo dobrze wypadamy w Szczecinie czy Wrocławiu, a z miast gdzie mamy mniejszy zasięg – w Gdyni. Także w moim rodzinnym Opolu światłowód sprzedaje się lepiej niż przeciętne, a liczba klientów wyraźnie przekroczyła około 10% zasięgu, czyli średnią dla naszej sieci światłowodowej.

Podkowa Leśna okablowana

Jednak nic nie przebije Podkowy Leśnej. Tam, w ciągu kilku miesięcy światłowód wybrała prawie 1/3 wszystkich gospodarstw domowych,  a w zasięgu mamy ponad 60% całej miejscowości, lecz na tym nie zakończyliśmy inwestycji  i cały czas będziemy zwiększać zasięg. Chodzi tutaj wyłącznie o zabudowę jednorodzinną. Bardzo dużo osób, w porównaniu do liczby gospodarstw domowych w zasięgu mamy także w Błoniu, Zakopanem, Limanowej, czy wspomnianym wcześniej Grodzisku Mazowieckim.

To już macie pełen obraz naszej sieci po pierwszym półroczu. Co nas czeka w drugim? Refarming, IoT, coraz więcej światłowodów, a może nawet testy? Czeka nas wszystkich ciekawe półrocze!

A dla fanów wideo wszystkie 5 dotychczasowych odcinków serii „Jak to działa?”. Kolejny za nieco ponad 2 tygodnie, będzie o IoT.

Udostępnij: Przesyłaliście ponad 42 000 000 GB danych!  Podsumowanie sieci #2

23 lipca 2018

Zgodnie z umową Orange Polska zapewni hurtowy dostęp do swojej sieci światłowodowej. Porozumienie dotyczy budynków wielorodzinnych na obszarach nieregulowanych. Współpraca obejmie 1,7 mln gospodarstw domowych, które znajdą się w zasięgu usług światłowodowych do końca 2018 roku. To przełomowa umowa na rynku telekomunikacyjnym w Polsce.

Porozumienie z T-Mobile jest najlepszym potwierdzeniem naszej strategii, że światłowody będą kluczową technologią dostępu do internetu w Polsce. Pozwoli ono na szybszą monetyzację naszej sieci światłowodowej dzięki zwiększeniu jej wykorzystania. Przyspieszy również przyjmowanie się tej technologii wśród klientów i pomoże popularyzować konwergencję, co będzie korzyścią dla całego polskiego rynku telekomunikacyjnego. To pierwsza taka umowa w Polsce. Obecnie w zasięgu światłowodów od Orange jest już ponad 2,7 mln gospodarstw domowych. Jesteśmy otwarci na podobną współpracę w zakresie wykorzystania naszej sieci z innymi operatorami – powiedział Jean-Francois Fallacher, prezes Orange Polska.

Zgodnie z umową T-Mobile zapłaci na rzecz Orange Polska opłatę wstępną za dostęp do sieci w wysokości 275 mln zł. Ponadto będzie ponosił opłatę miesięczną za każdego klienta uzależnioną od szybkości usługi oraz roku, w którym dane gospodarstwo domowe zostało objęte zasięgiem sieci światłowodowej. Porozumienie zostało zawarte na dziesięć lat, przy czym zostanie automatycznie przedłużone na dalsze pięć lat, o ile T-Mobile osiągnie ustaloną liczbę klientów przyłączonych do sieci Orange Polska.

Umowa z T-Mobile pozwala Orange Polska na szybszą monetyzację inwestycji w sieć światłowodową. Maksymalizuje także wykorzystanie infrastruktury, co pozwali uniknąć nadmiernej rozbudowy sieci światłowodowej przez innych operatorów. Transakcja nie została zawarta na zasadach wyłączności i Orange Polska jest otwarty na negocjacje z innymi operatorami co do możliwości dostępu hurtowego do swojej sieci światłowodowej.

Orange Polska do końca 2020 roku planuje mieć w zasięgu światłowodów 5 mln gospodarstw domowych w całym kraju.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska podpisał umowę z T-Mobile Polska dotyczącą dostępu do sieci światłowodowej

Orange Światłowód w nowym budownictwie? Szybko i przyjemnie ;-)

27 lutego 2018

Orange Światłowód w nowym budownictwie? Szybko i przyjemnie ;-)

Drugi raz w moim życiu wszedłem w posiadanie Orange Światłowodu. Przy okazji mocno się zdziwiłem: w budynkach postawionych po 2016 podłączenie światłowodu, to „bułka z masłem”! Najwięcej czasu zajęły nam pogaduszki z technikiem o naszej ofercie. Z góry przepraszam za otoczenie FunBoxa 3.0 –  mieszkanie jeszcze się wykańcza 😉

W najnowszych budynkach standardem jest doprowadzenie światłowodu do mieszkania i montaż w nim – jeszcze na etapie wykończenia lokalu –  gniazdka światłowodowego.  Sam o tym nie wiedziałem. Całość na zdjęciu poniżej. Sam światłowód jest na nim nieco różowawy – nasz monter podłączył do niego laser, który pozwala między innymi określić, czy kabel światłowodowy nie jest uszkodzony.

Skrzynka w gniazdku światłowodowym

Czerwony laser wskaże drogę do światłowodu

Ten sam laser pozwala sprawdzić, gdzie szukać drugiego końca światłowodu zainstalowanego w naszym mieszkaniu. W tym przypadku był on świetnie widoczny w pomieszczeniu technicznym w piwnicy budynku. Tutaj także eleganckie i zabezpieczone szafy nie przywodziły na myśl pomieszczeń, które widziałem do tej pory.

Znajdująca się w piwnicy skrzynka, pozwalająca na podłączanie światłowodów

Kolejnym elementem pracy było podłączenie światłowodu biegnącego do naszego mieszkania z tym, który pędzi dalej, do naszej sieci światłowodowej. To zadanie także nie było trudne, bo technik mógł skorzystać z całego pęku wcześniej przygotowanych kabelków.

Proces instalacji Orange światłowodu - urządzenie już podłączone go gniazdka, trwa proces włączania usług.

Po połączeniu światłowodów ze sobą (spawania nie było, ale jeżeli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda niech wejdzie tutaj) wystarczyło podłączyć modem do prądu i włożyć weń końcówkę światłowodu. Chwila oczekiwania na aktywacje i już wszystkie lampki zaświeciły się na zielono. Po kilku miesiącach korzystania z Orange Free na kartę bardzo się cieszę, że znowu mam „światełko”. Nie żeby narzekał na naszego prepaida – ale sami rozumiecie… nielimitowane łącze i taki transfer oraz ping nie ma sobie równych 😉

Jak ten światłowód śmiiiiga…!

Speedtest wykonany na WiFi z FunBox 3.0.

Wybrałem wersję „do 100 Mb/s” i zapewniam Was – upload także był powyżej normy. Sprawdziłem to na kilku urządzeniach. Bardzo mnie ucieszył podział na dwie sieci – 5 GHz i 2,4 GHz, co w zatłoczonym budynku jest bardzo przydatne.

Od razu skorzystałem też z aplikacji Mój FunBox i zmieniłem nazwę mojego WiFi na nieco bardziej przyjazną dla oka.

Aplikacja Mój Funbox służy do konfiguracji domowego WiFi.

Domyślam się, że montaż światłowodu u Domańskiego to żaden news i nie wchodzicie na bloga, by obejrzeć kilka zdjęć z modemem, kablami i moją podłogą oraz ścianą w rolach głównych. Ba, nawet to, że mam Orange Love jakoś specjalnie Was nie rusza (mnie rusza, bo płacę mniej 😉 ).

Dlatego dla wszystkich tych, którzy dobrnęli aż tutaj – nagroda.

Jakie miasta podłączyliśmy niedawno do światłowodu?

Oto miasta, gdzie ruszyliśmy ze światłowodem pod koniec grudnia ubiegłego roku. Nie przypominam sobie, by te nazwy gdzieś padały, więc czytacie je jako pierwsi: Bochnia, Cieszyn, Czechowice-Dziedzice, Grudziądz, Gryfice, Lębork, Lubań, Marki, Myszków, Nowy Targ, Nysa, Ostrowiec Świętokrzyski, Puławy, Sopot, Tomaszów Mazowiecki.

Do tego dochodzi kilka miejscowości, do których światłowód zawitał już po Nowym Roku: Ełk, Iława, Jastrzębie-Zdrój, Lubliniec, Mikołów, Szczytno, Żywiec.

Na razie w zasięgu jest tam jedynie kilka, czasem kilkanaście budynków, a gdy tylko mrozy osłabną – znacząco przyśpieszymy. Niestety tym razem pogoda mocno nas tam przytrzymała.

Udostępnij: Orange Światłowód w nowym budownictwie? Szybko i przyjemnie ;-)

Sieć

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

3 grudnia 2015

Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?

Możliwości transferu, jakie daje technologia FTTH (Fiber-to-the-home) to duża rzecz. Film BlueRay, który waży 3,5 GB ściąga się w 48 sekund. Również prędkość upload jest duża – nawet do 60 Mb/s w przypadku oferty Supernova 600. Dlatego postanowiłem pokazać Wam jak dokładnie działa ta technologia, szczególnie, że w poprzednim tekście na ten temat skupiłem się raczej na zasadach funkcjonowania światłowodu. A tym razem będzie więcej o kolejnych urządzeniach w naszej sieci, które sprawiają, że łączycie się z Internetem.

Zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie sięga zasięg FTTH, ale inwestujemy bardzo, bardzo dużo – w samym I półroczu  2015 – 740 mln złotych.Inwestycje Orange Polska w pierwszym półroczu 2015 r

A więc przechodząc do sedna. Na samym początku jest Wasz komputer, który podłączony jest najczęściej poprzez Wi-Fi, a nieco rzadziej kablem z Liveboxem. Urządzenie to jest nazywane fachowo CPE, czyli Customer-premises equipment, co oznacza po prostu urządzenie zlokalizowane u klienta. Piszę o tym głównie w kategoriach ciekawostki, jednak nazwa ta pojawia się dość często, także na schematach, więc warto ją kojarzyć. W Waszym mieszkaniu znajduje się także kolejny element – ONT, czyli Optical Network Terminal. Jest to po prostu zakończenie sieci światłowodowej. Zasilane z gniazdka elektrycznego ma w środku wbudowany przetwornik optyczno-elektryczny, czyli urządzenie, które przetwarza sygnał ze światłowodu na sygnał elektryczny przesyłany kablem miedzianym.

A tak wyglądają te urządzenia.

Przykład podłączenia technologii światłowód Orange FTTH

Wracając do sieci, kolejnym etapem łączącym Wasz komputer z internetem jest OLT, czyli Optical Line Terminal. Urządzenie agreguje sygnał, a dokładnie fale światła z i do urządzeń ONT. Jest umiejscowione w budynku centralowym lub w szafie operatorskiej przy ulicy, czyli w jednej ze skrzynek, z logo Orange, które znajdują się w Waszej okolicy. Maksymalna liczba wspieranych ONT na port OLT to 64. W jednym urządzeniu znajduje się od kilku do kilkudziesięciu portów, co w sumie daje od około tysiąca do kilkunastu  tysięcy jednostek ONT przypadających na jednostkę OLT. Dalej w sieci znajdziecie router agregacyjny, zbierający i wysyłający światłowodem sygnał do urządzenia zwanego BRAS, które z kolei łączy się z routerem sieci szkieletowej. Zasada, zgodnie z którą działa ten odcinek sieci jest analogiczna, do tej, którą opisywałem w zeszłym tygodniu przy okazji sieci DSL.

Całość wygląda dokładnie rzecz ujmując tak:

Schemat podłączenia sieci FTTH w Orange Polska

Najważniejszym elementem, który sprawia, że sieć FTTH działa tak szybko, jest jak wskazuje sama jej nazwa właśnie ostatni odcinek. Dzięki temu, że światłowód dociera bezpośrednio do Waszego mieszkania możliwe jest uzyskanie bardzo dużych prędkości transferu. Gdyby chociaż ostatni z etapów odbywał się za pomocą zwykłego kabla miedzianego transfer byłby niższy. A przecież chcemy by był możliwie największy.

Maksymalna prędkość, którą oferujemy w Internecie Supernova to nie limit możliwości sieci. W Ogrodach Innowacji w Orange udało nam się rozwinąć prędkość bliską 1 Gb/s, korzystając z tej samej technologii. Sam sprawdzałem. Na dowód zdjęcie:

speedtest miasteczko Orange

Jeżeli jesteście zainteresowani szczegółami pytajcie w komentarzach. Odpowiem Wam ja, albo Orange Eksperci (czasem mnie wyprzedzają, chociaż staram się być pierwszy). Jeżeli macie pomysły na teksty także dajcie znać.

I dziękuję Wam za ciepłe słowa w komentarzach i Wasze zainteresowanie. To motywuje do dalszego pisania!

Udostępnij: Transfer w oka mgnieniu… czyli jak działa FTTH?